B1 blogcsalád



Timothy Garton Ash: az európai konzervatívoknak sürgősen meg kell szabadulniuk a Fidesztől

2018. május 08. - Szelestey
  • A magyar és a lengyel kormány az uniós alapértéket, a demokráciát sodorja veszélybe.
  • A választási siker birtokában Orbán a német kormánytól vár gesztusokat, hogy kimozduljon a holtpontról a kétoldalú viszony, ugyanakkor Macron ellenpontjaként jelenik meg a régióban.
  • Az osztrákok fél évvel meghosszabbítják a határellenőrzést.

 

Guardian

guardian.png

Timothy Garton Ash úgy látja, hogy ki kell zárni a Fidesz az Európai Néppártból, mert terjed az Orbán fémjelezte tekintélyelvűség és ez minden eddiginél jobban fenyegeti az EU alapértékeit. Az egészen kiváló oxfordi elemző emlékeztet arra, hogy Magyarország egy főre vetítve mindenki másnál többet profitál az uniós támogatásokból, közben azonban beleharap abba a kézbe, amelyik Brüsszelből enni ad neki. A lengyelek hasonlóképpen csinálják, a maguk módján orbanizálják az országot. Kaczynski nem ment olyan messzire, mint magyar kollégája, mégis nagyobb hatással lesz az egész szervezetre, ha Kelet-Közép-Európa legnagyobb gazdasága magyar módra átcsúszik puha tekintélyelvűségbe. Azaz itt alapvető kihívás jelentkezik a liberális demokráciával, a jogállammal, a szólásszabadsággal szemben.

Magyarország még nem diktatúra, de az EU nem fektette le a vörös vonalakat, kijelentve, hogy eddig és ne tovább. Mind a magyar, mind a lengyel rendszer afelé tart, hogy ne legyen liberális demokrácia. Ezek az ügyes populisták kiaknázzák, hogy már régóta elszakadt egymástól az értékek és a pénz Európája. Brüsszel javarészt tehetetlen, olyan, mintha egy sakkozó próbálkozna egy kickboxolóval szemben. Nem kétséges, ki nyer. Így Brüsszel most a támogatások megvonásával kísérletezik. Emellett igyekszik lecsapni az uniós alapok felhasználásánál tapasztalható korrupcióra. Ez azért fontos, mert ezek az államok részben a vazallusok jól tartására, részben saját zsebük megtömésére használják a brüsszeli pénzcsapot. Általános jelképe ennek a felcsúti stadion, illetve kisvasút.

A Bizottság javaslatai örvendetesek, de csak évek múltán kezdenek hatni. Ennél gyorsabb eredményre van szükség, és ezt el lehetne érni úgy, ha az EPP kitenné a magyar kormánypárt szűrét, még a jövő évi európai választások előtt. A konzervatívok arra hivatkoznak, hogy a berkeken belül jobban képesek befolyásolni Orbánt, mintha az kívül lenne. Vagyis a megbékítés klasszikus illúziójába ringatják magukat. Ám olyan erőt pátyolgatnak, amely nem egyszerűen lebontja a magyar demokráciát, de Brüsszel-ellenes, idegengyűlölő kampánnyal  nyerte meg újabb mandátumát, miközben az országot elárasztotta az antiszemitizmust sugalló, Soros-ellenes plakátokkal. A Néppárt nem csupán megtűri a Fideszt, hanem aktívan támogatja azt. Ám erre immár nincs idő. Ha Lengyelország tovább megy a magyar úton, akkor a legtöbb állam a régióban megadja magát a lopakodó tekintélyelvűségnek, mégpedig az EU-n belül.

Boston Globe

 unnamed_3.png

Magyarország és Lengyelország az európai demokráciát veszélyezteti, kikezdi a politikai és erkölcsi összefogást az unióban. De ezen nemigen lehet csodálkozni, mert a földrész keleti felén a demokratikus visszafejlődést a rasszizmusban és elnyomásban gyökerező nacionalizmus vezérli. Közvetlen támadást jelent az EU által szorgalmazott összetartó tényezők, a demokrácia, az átláthatóság, a kultúrák sokszínűsége, a szabad kereskedelem és a jogállam ellen, éspedig két, egyre inkább tekintélyelvű állam részéről. A jól ismert okokat: a gazdasági bajokat és a bevándorlással szembeni félelmet csak súlyosbítják a térség múltjából eredő gondok. Így az, hogy etnikailag egységes társadalmakról van szó, amelyeket megrémített a muzulmán menekültek tömeges felbukkanása.

A leghevesebb elutasító reakció Orbán Viktorhoz fűződik, aki a „keresztény értékek védelmében” meghirdette az illiberális demokráciát a külső-belső ellenségek: a szabad versenyes kapitalizmus, a demográfiai nyitottság, a nemzetközi szervezetek és a liberális média ellen. Putyin módjára ő is a nacionalizmuson és kegyencrendszeren alapuló kapitalizmust épít. A gusztustalan eredmény ötvözi a muzulmán-ellenes felhívásokat az alig-alig rejtett antiszemitizmussal Soros ellen, aki a jelképes zsidó Orbán számára. Mint a korábbi idegengyűlölők és antiszemiták ő is hatalma növelésére veti be ezeket az eszközöket. A többi közt háborút hirdetett a külföldről támogatott civil szervezetek ellen, és száműzni igyekszik a CEU-t. Sajnos, a magyar és a lengyel kormány éket alkot az unió ellen, miközben mindkettő erősen függ a brüsszeli forrásoktól. Céljuk nem az, hogy kilépjenek, hanem hogy az egyre jobban lábra kapó nyugati illiberális erőkkel vállvetve átalakítsák az EU-t.

Die Welt

die_welt.jpg 

A lap úgy értékeli, hogy Orbán Viktor mozgástere még sosem volt ilyen nagy, láthatólag nem kell senkire sem tekintettel lennie, de nemigen mutat semmiféle törekvést sem, hogy közeledjen Brüsszelhez. Nem kíván engedni a nyomásnak. Szüksége van ugyan az EU-ra, ám ezzel párhuzamosan arra használja a V4-eket és az orosz kapcsolatot, hogy erősítse pozícióját Berlinnel, illetve az unióval szemben. A Néppárt ugyan a múlt héten raportra rendelte, hogy kijelölje számára a határokat, de úgy tűnik, nem sok eredménnyel.

A miniszterelnök már bemutatta új kormányát, amelyből az új Európa-koordinátor a legérdekesebb. Gulyás Gergelynek kell megtestesítenie a kabinet barátságos arcát, hiszen őt jól ismerik a német vezetők, főleg a kereszténypártokban. Ám kinevezése nemigen több kozmetikai ecsetvonásnál. Hogy ez azután enyhít-e a fagyos kapcsolatokon, az majd kiderül. Ám míg Berlin Orbántól vár elmozdulást, az úgy gondolja, hogy a német félnek kell lépnie. Értésre adta, hogy kevesebb bírálatot szeretne, továbbá, hogy vessenek véget a kvótavitának és támogassák a visegrádi együttműködést. A miniszterelnök egyik közeli munkatársa szerint ez utóbbi lesz az egyik súlypont az előttünk álló 4 évben. A magyar fél csak úgy tudja kivédeni az újfajta uniós eszközöket, hogy ha sikerül megnövelnie a négyek politikai súlyát a szervezeten belül.

A Parlament elé hamarosan olyan tervezetek kerülnek, amelyek alighanem szalagcímet érdemelnek ki a kontinensen. Pl. hogy az unió nem küldhet menedékkérőket az országba. Valamint hogy megszigorítják a civil csoportok működését. Orbán hiába beszél régi vágású kereszténydemokrata államról, jól érzékelni, hogy az eddigi irányban kíván továbbhaladni. A kabinet összetételét illetően Kásler kinevezésével jelzést akar adni, hogy szeretné rendbe tenni az egészségügyet. Hogy lesz felsőoktatási tárca, az arra utal, hogy ezen a területen is belevág a reformokba. Megerősítette továbbá, mennyire fontosnak tartja a születendő gyerekek számának növelését.

Le Monde

 lm.png

A választási győzelem után Orbán Viktor minden eddiginél jobban Marcon ellenpontjaként jelenik meg. Budapestről nézve a francia elnök mumus. Veszélyt jelent, mert annak az EU-nak a megerősítését hirdeti, amelyet nem győz szidni már jó ideje a magyar kormányfő, mint a nemzeti szuverenitás zászlóvivője. Azon kívül a francia vezető kívül állónak számít, mert pártja nem tagja az Európai Néppártnak, a Fidesz viszont igen. Magyar részről szívesen említik, hogy En Marche-nek az unióban nemigen van súlya. Ily módon igyekeznek megkérdőjelezni a liberális Nyugat emelkedő csillagának jelentőségét, miután a keleti önállóság hívei megvetik a másik értékrendet. A szubszidiaritást illetően egyébként Ausztria is inkább a magyar álláspontra helyezkedik.  

FT

financial_times.jpg 

A kommentár azt jósolja, hogy a következő évtizedekben a migráció határozza meg a nyugati politikát, és ahogy erősödik a nyomás, az úgy ad muníciót a Trump- és Orbán-féle vezetők kezébe, mert ők az ígérik, hogy távol tartják a nemkívánatos tömegeket. Pedig az elöregedő amerikai és angol társadalom utánpótláshoz juthatna kívülről, de a jelek szerint nem akar. Merkel pozíciójának hanyatlásában igen nagy szerepet játszott, hogy beengedett több mint egymillió migránst. Orbán Viktor a közép-európai populizmus arcaként most nyert újabb választást, miután felkorbácsolta a félelmeket a bevándorlókkal szemben. Az előttünk álló időszakban a legnagyobb roham Nigériából várható, mert ott a lakosság száma nem egészen 40 éve alatt megnégyszereződött. De hatalmas népességrobbanás várható Afrika más részein is. Ugyanakkor bevándorlás nélkül az EU lakosainak száma meredeken csökkenne.

A migránsellenes mozgalmak már összekapcsolódtak az Atlanti-óceán két felén. Bannon hősnek nevezte a magyar miniszterelnököt. Ők ketten, az olasz Liga vezetőjének társaságában azt hiszik, hogy a nyugati civilizációs megmentésén dolgoznak és ez a szavazók jelentős részénél kedvező visszhangra talál. A helyzet úgy áll, hogy még liberális politikusok is igyekeznek lenyomni a migrációt, de ha a politikai közép erői nem rukkolnak ki valamilyen új megoldással, akkor az eddiginél is gyorsabban emelkedik fel a jobboldali populizmus.

New York Times/Reuters

 nyt.png

Egy új javaslat kapcsán ismét kielőződött a vita a bevándorlás ügyében az unión belül – Magyarország és Lengyelország határozottan elutasítja a mostani elképzelést is, beavatottak szerint mégis van remény a megállapodásra. Olyan szintű ugyanis az ellenállás, hogy abból a végén még valami jó is kijöhet. A vita már három éve tart és a jövő hónapban esedékes csúcson kellene határozni a menedékpolitika átalakításáról. A mostani felvetés lényege, hogy az érintett kormányok a rájuk jutó kvóta negyede esetében maguk válogathatják ki, hogy kiket engednek meg, illetve fejenként 30 ezer euróval megválthatják a kötelezettségüket. A magyar és a lengyel vezetés azonban hallani sem akar arról, hogy bárkit be kelljen fogadnia. Az öt mediterrán állam szintén elutasítja az indítványt, de ők azért, mert annak révén csak nagyon lassan enyhülne a rájuk nehezedő nyomás. Hírek szerint ezúttal is felmerült, hogy leszavazzák Budapestet és Varsót, de sokak egyelőre nyugaton sem tudnak elfogadni egy újabb tömeges beáramlást. Vagyis az egyezség még roppant távolinak tűnik.

Der Standard

 der_standard.jpg

A Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese szerint Magyarországon jelenleg nem csak a gazdasági alap megy tönkre, hanem az egész sajtó. Gergely Márton Bécsben, a Riporterek Határok Nélkül osztrák tagozatának vitájában fejtette ki véleményét. Mint mondta, a piacvezető újság bezárása óta még rosszabb lett a helyzet, merthogy az egész média küzd a hitelesség problémájával. A kormányzati oldal, beleértve a köztévét és –rádiót, álhíreket terjeszt. Idegen- és iszlámellenes felhívások látnak napvilágot. A független orgánumok gyakran rosszul reagálnak és belesétálnak a hatalom csapdájába. Ezért Gergely úgy gondolja, az újságíróknak el kell gondolkodniuk azon, mit tettek rosszul. Egyben hiányolta a kollegialitást a még önálló szerkesztőségek részéről. Hozzátette, hogy a választásokon a félelem Orbán kezére játszott. A szlovák résztvevő ugyanakkor arról beszélt, hogy a kettős újságíró-gyilkosság mozgósította a tömegeket. Hatalmas a szolidaritás és szó sincs az oknyomozó újságírás végéről. Viszont mind a magyaroknál, mind a szlovákoknál megrendült az igazságszolgáltatásba vetett hit.

Kurier

 kur.gif

Ausztria a menekültválsággal összefüggő biztonsági megfontolásokra hivatkozva további fél évig fenntarthatja az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon. A jelenlegi engedély pénteken jár le, de a jelek szerint a Bizottságnak nincs kifogása a hosszabbítás ellen. Brüsszelben ugyan nem azt mondták, hogy megadják a zöld jelzést, de azt közölték, hogy továbbra is figyelik a gyakorlatot.  Az EU a múlt hónapban az összes érintett állammal megvitatta a rendszert és a továbbiakban is kapcsolatban marad velük. Ilyen szűrővizsgálatokat tart hatályban az osztrákokon kívül Németország, Svédország, Dánia, valamint a terrorveszély miatt Franciaország. Ausztria azonban már tudtul adta, hogy szükség esetén az olasz, a szlovák és a cseh határra is kiterjeszti az ellenőrzést, amikor a 2. félévben átveszi az EU soros elnöki teendőit.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr913898974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.08. 06:52:13

Ha ezek az "Európai értékek": mandiner.hu/cikk/20180505_marx_emlekmu_kongresszusi_kepviselok_is_tiltakoztak_juncker_reszvetele_ellen és ilyen fazonok őrködnek ezek felett, akkor ideje átértékelni bizonyos dolgokat...

miért 2018.05.08. 22:23:29

@Womb Raider: Pedig ezek a 'fazonok' a baltásvezér párt társai!

2018.05.09. 05:59:34

@miért: Orbán csak egy kakukktojás.. másrészt nem Orbán az egyik zászlóvivője az EU-nak..és pont 'ezek ' hátán púp...

antiinternáci 2018.05.13. 21:09:24

Az európai konzervatívok nem szabadulhatnak meg Orbántól (ahogy ez az Ash nevű suttyó uszít), mivel ő az európai konzervatív.
Azok a bolsevistabérencek viszont, akiket Ash uszít, akiknél ez meghallgatást nyerhet, azok nem konzervatívok.
süti beállítások módosítása