B1 blogcsalád



Óriási természetkárosítás a margit-szigeti teniszstadionnál, felkészül a Népliget

2018. május 04. - Mr Flynn Rider

Városliget, Margit-sziget és Népliget. Folytatódik az őrült ámokfutás a fák ellen az amúgy is szennyezett levegőjű Budapesten. 

fakivagas_margit_sziget1.jpg

Bécs önkormányzata a múlt évben bejelentette, hogy több tízezer fát ültetnek a levegő minőségének javítása érdekében. Budapesten ezzel szemben eszetlen módon irtják a fákat. A Liget Projekt keretében "átütetik" őket - a Vakok Kertje környékén ki is végtak már huszonvalahányat - és csak a ligetvédők masszív ellenállásának köszönhető, hogy a Liget még úgy-ahogy épségben van.

Ma reggelre viszont kiderült: a margitszigeti teniszstadion helyén egy mág hatalamsabb teniszcsarnokot tervez építeni a kormányzat, emiatt pedig a környéken lévő növényzetet teljesen letarolták.

Februárban a kormánypárt egy nap alatt átnyomta a parlamenten azt a javaslatot, amelynek értelmében egy óriási teniszstadion építhető a Margit-szigetre. Az erre szánt terület körülbelül 15 ezer négyzetméter, ami hozzávetőleg egyhatvanad része az egész Margit-szigetnek (és körülbelül ötször akkora, mint a most lebontott régi stadion által elfoglalt hely). A Hungarian Open ATP World Tour tenisztorna lebonyolításához szükséges stadionnak jövő év december 31-ig kell megépülnie.

Az építmény 26 méter magas lesz, 3 méterrel magasabb a Groupama Arénánál.

fakivagas_margit_sziget2.jpg

A beruházást a Fidesz stratégiai jelentőségűnek tartja, ezért nem nyílt, hanem meghívásos közbeszerzést hirdetnek. Mivel kiemelt kormányzati projektről van szó, az új épület és az ideiglenes lelátók építésekor nem kell figyelembe venni

  • a fővárosi önkormányzati rendeleteknek a parkolás rendjére,
  • az építtetők személygépkocsi-elhelyezési kötelezettségére,
  • a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására vonatkozó,
  • valamint az árvízvédelemmel összefüggő előírásait.
  • A bontás, a földmunka, a mélyalapozás és az alaplemez-készítés építési engedély nélkül végezhető.

Jelenleg a földmunkák folynak nagy iramban, a fás-bokros-füves park és a volt teniszstadion helyét már beszántották.

Mindez annak ellenére történik,

hogy Budapest főpolgármestere, Tarlós István a Magyar Nemzetnek azt mondta: a döntést a főváros nem hajtja végre, erről már a kormányzattal is egyeztetett. A főpolgármester személyesen Rogán Antallal tárgyalt, aki közölte vele, hogy felülvizsgálják a döntést. Mivel a parlament a döntés óta nem ülésezett, így kérdéses a változtatás törvényesítésének formája.

Tarlós közölte, a fővárosnak nem önmagában a teniszstadion építésével van problémája, de csak olyan tervet tudnak támogatni, amiről velük is egyeztetnek.

Nem csak Tarlós István, de Áder János sem egyezett bele a tensizstadion ötletébe: a köztársasági elnök március elsején visszadobta a Margit-szigetre építendő tenisztstadion ötletét. A köztársasági elnök ekkori indoklása szerint a törvény hatástanulmányokkal nem igazolt, nem kellően előkészített és az érintettekkel nem egyeztetett volt, ezért garanciák nélkül engedett volna eltérést számos jogszabálytól, és veszélyeztetné a Margit-sziget természetvédelmi és kulturális örökségi jellegét, valamint az alatta lévő ivóvízbázist.

Nemrég a Népligettel kapcsolatban a kőbányai önkormányzat is elkezdett mozgolódni, készítettek egy tanulmányt is (innen letölthető). Ebben ugyan egyelőre csak tervezik a terüelt felújtását, de a környezetvédők szerint itt is nagyszámú fakivágás várható, illetve a népliget egy részének beépítése. 

 

UPDATE: a HVg megszólaltatta a fővárosi önormányzatot, akik közölték: a fák kivágásra nem volt engedély, az egész jogtalan volt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7213889126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.05.04. 16:35:48

Kertész leszek…

Kertész leszek, fát nevelek,
S midőn jőnek fagyos telek,
Fák feléből rakok tüzet,
Többiből lesz spirálfüzet.

Fűzfavesszős füzetspirál!
E találmány úgy inspirál,
Váltok s válok bizniszmenné
(S nejem így lesz bizniszmen-né).

Elhízik a malacpersely,
Fényes szelek fújnak meg, sej!
Lesz sok fűzfaspirál gyáram,
S erőművem – kell az áram!

Víz-erőműm lesz, meg atom-,
Összes erdőt kivágatom,
S profitomból „Fát a rétre!”
Alapítványt hozok létre…

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2010/06/kertesz-leszek.html

szellemkor 2018.05.04. 23:40:56

Atyavilág.... Ezért a pár, jól láthatóan gyom fáért picsogni ilyen apokaliptikus posztban. Tényleg ennyit tudtok, ez mindent elmond.

taga20 2018.05.04. 23:47:45

@szellemkor: te még anyádat is letérköveznéd, ha a geci kitalálná!

hülye fasz droid vagy!

FCUK21 2018.05.05. 01:33:15

jó helyen lesz a teniszstadion a szigeten, az a pár korhadt szar nem fog hiányozni senkinek, szokásos ellenzéki műhiszti, mert Pesten megint építenének valamit. a barom pestieket az is zavarja, ha nem kapnak semmit, meg az is, ha igen. tényleg megérett a város a pusztulásra :D:D:D

babbaba 2018.05.05. 05:23:15

@FCUK21: Nem, nem az zavarja hogy nem "kapnak" semmit. Megtermelik maguknak annak az ezerszeresét, amit Budapesten hagynak. Csak elveszik tőlük, és például Balmazújvárosban milliárdokért stadiont építenek. Mi a fasznak? Az ottani adókból még a saját cigányaiknak és főldmíveseiknek a segélyeket se tudnák kifizetni. Mégis urizálhatnak.

Kelly és a szexi dög 2018.05.05. 07:38:03

A szaros nyárfákat kellene kivágni - tele van minden a szöszükkel!

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2018.05.05. 08:14:39

@szellemkor: @FCUK21: Mi van trollok, ti vagytok a reggeli műszakban? Azt kellene felfognotok csekély értelmetekkel, hogy Budapest az egyik olyan város Európában, ahol nincs elég zöldfelület. Erre jön a kormány és Mészáros Lölő és még a megmaradt kevés zöldterületet is szarrá teszik. Egy normális városban a Margit sziget an-bloc természetvédelmi terület lenne már réges régen. Az autókat már a "kommunizmus" idején kitiltották a sziget jó részéről. Ha most oda kerül az új teniszstadion akkor jókora parkolókat is kell építeni, hogy az "úri" közönség el tudjon menni teniszezni. Basszátok meg mind a ketten, nem lenne egyszerűbb ha az egész szigetet lebetonoznák: Budapest lakossága pedig fulladjon bele a kipufogógázba? Ti akkora barmok vagytok, hogy titeket szaporítani kellene, mert jók lennétek eledelnek az állatkertekben.

szellemkor 2018.05.05. 08:55:31

@The Ghost Wolf O1G: Azért nem lehet benneteket még értelmes vita szintjéig sem komolyan venni, mert alapvető fogalmakkal nem vagytok tisztában, azt hiszitek hogy a közparkjaink még őserdők, mint a Bialowiezai rengeteg.
Nem.
Erdő- és parkgazdálkodás van, néhány kivételezett területtől eltekintve.
Sőt, már száz éve, amikor ezeket a fákat telepítették, akkor is az volt.
A Margit-sziget egy városi park, ahol fákat vágnak is ki és eközben újakat is telepítenek.
Ennyi.

Emmett Brown 2018.05.05. 09:09:20

@FCUK21: miért van jó helyen a szigeten? Ahová sok embert várnak, azt érdemes olyan helyre telepíteni, ahol jó a közlekedés.

Egyébként minek van szükség teniszstadionra? A sport nyugaton óriási biznisz, nálunk meg szimplán pénztemető.

anyadmajma 2018.05.05. 10:07:58

@szellemkor: nem, te hazaáruló bolsevik geci birka, hiába ezen a nickeden írsz.
Egy gyökér fasz vagy, aki örömmel nyeli amit a gazdája a pofájába szarik, és még nagyobb örömmel szajkózza a hülyeséget, mert így holnap is kap a szájába.
Úgyhogy hazudj még, te gyökér.
Ja, a 10000 új fa telepítése meg a pótlásokat sem fedezi, nemhogy a kivágott 50-100 éves fákat.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2018.05.05. 10:16:34

@szellemkor: Az erdő és parkgazdálkodás egy dolog, de egy teniszstadion a Margit szigeten teljesen felesleges beruházás és tudatos természetkárosítás. Csak abba próbálj belegondolni, hogy a Margit szigetről már több mint 30 éve, bőven a rendszerváltás előtt ki lettek tiltva a gépjárművek.
A stadionhoz, ami a sziget közepén, de a budai oldalon épülne, jó nagy autó parkoló is lenne. Ismerve a magyarok mentalitását a teniszversenyre nézőként mindenki autóval menne, és a parkoló mérete nem lesz elég. Innentől kezdve mindenki mindenhol megállna füvön, virágágyásban, mindenhol.
Amit te mondasz a parkgazdálkodásról, az sincs összhangban a stadionépítéssel. Mert itt csak a stadionépítéshez szükséges fairtás folyik, szó sincs parkgazdálkodásról. Az egy másik dolog, ahhoz érteni kell nem elég beindítani a láncfűrészeket.

$pi$ 2018.05.05. 10:38:24

"Folytatódik az őrült ámokfutás"

A képeket elnézve ez körülbelül akkora túlzás, mintha minden szellentésemnek női nevet adnék és bejelenteném őket sajtótájékoztatón.

Emmett Brown 2018.05.05. 10:40:19

@$pi$: ki is plakátolhatod: "ez itt Betti, most Ő jön"

$pi$ 2018.05.05. 10:42:44

@The Ghost Wolf O1G: "Csak abba próbálj belegondolni, hogy a Margit szigetről már több mint 30 éve"

Olyan nincs, hogy "Margit sziget". Olyan van, hogy Margitsziget és Margit-sziget. Hitelesebbnek tűnnél, ha le tudnád írni a nevét...

$pi$ 2018.05.05. 10:44:05

@Emmett Brown: "ki is plakátolhatod"

Én a légószirénák megszólaltasán gondolkodom... :D lenne rácsodálkozás. :D

Emmett Brown 2018.05.05. 10:48:22

@$pi$: ha szirénázni kell hogy észrevegyék, akkor az már régen rossz xD

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2018.05.05. 10:55:44

@$pi$: Örülök, hogy csak ennyit tudsz hozzáfűzni a kommentemhez, érdemi érved vagy egyéb amivel meg tudnád védeni az eszetlen fakivágást az nincs. Csak gratulálni tudok te nyelvtan náci.

$pi$ 2018.05.05. 13:08:29

@The Ghost Wolf O1G: "érdemi érved vagy egyéb amivel meg tudnád védeni az eszetlen fakivágást az nincs"

Nem vagyok járatos ezekben a kérdésekben. Nem értek hozzá, azt viszont tudom, hogy a fákat néha kivágják. Nem értem miért kellene megvédenem azt, hogy kivágtak valahol egy tucat fát, szerintem naponta sok százat vágnak ki. Feltételezem tudják mit csinálnak.
süti beállítások módosítása