B1 blogcsalád



Nőtt az esélye, hogy Orbán szétverje az EU-t, pedig Brüsszel és a Néppárt is igyekszik megfékezni

2018. május 03. - Szelestey

orban-naci.jpg

  • Az Európai Néppárt vezetői megpróbálták megmagyarázni a magyar kormányfőnek, mely területek számítanak a demokratikus értékek szempontjából no go-zónának az illiberális állam építése során.
  • Orbán egy nap két kokit is kapott, így most főhet a feje, részben Handó Tünde elmarasztalása, részben pedig a közösségi támogatások megrövidítésének kilátása miatt.
  • A kelet-európai populisták Isten nevében is akarnak beszélni, ez azonban - hála Ferenc pápának - elvezethet az állam és az egyház szétválasztásához.

Die Presse

die_presse.jpg

A lap nyilvánvalónak tartja, hogy az Európai Néppárt vezetői az Orbán Viktorral lezajlott találkozón szóba hozták, meddig mehet el a politikus. Az Osztrák Néppárt strasbourgi delegációvezetője azt közölte, hogy vannak vörös vonalak, amelyeket még a magyar politikus sem léphet át büntetlenül, és nem csupán jogi értelemben, hanem az értékeket tekintve is. Karas rámutatott, hogy a kormányfő választási jelszavai ellentétben álltak a kereszténydemokrata és európai értékekkel. Itt főként az antiszemitizmussal megtűzdelt idegenellenes retorikára kell gondolni. Belga konzervatívok éppen ezért követelték, hogy a Fideszt zárják ki az EPP-ből, ám utóbbi erősen megosztott ez ügyben. Karas hozzátette, hogy ütköztetni kell az eltérő felfogásokat, ennek volt része a mostani megbeszélés, de az a jelentés is, amelyet az EP készít jelenleg Magyarországról.

Weber, a Néppárt strasbourgi frakciófőnöke azt közölte, hogy itt volt az alkalom Orbán lelkére beszélni. Magyar részről ugyanakkor azt állították, hogy a miniszterelnök az új kormány céljairól és terveiről kívánt tájékoztatást adni. Ugyanakkor az osztrák szociáldemokraták egyik vezető EP-képviselője azt követelte, hogy a jobboldali pártcsalád végre foglaljon egyértelműen állást, mert Orbán szétveri az európai demokráciát, illetve olyanokkal működik együtt, akik meg akarják semmisíteni a földrészt.

New York Times

nyt.png

A lap úgy értékeli, hogy a szélsőjobbos Orbán Viktor idáig nem ütközött érdemi ellenállásba az illiberális állam építése során, de tegnap ritka fejfájást okozhatott neki két esemény is. Az egyik, hogy az Országos Bírói Tanács elmarasztalta Handó Tündét. Mármint hogy az jogi alap nélkül beleavatkozik a bírák kinevezésébe és előléptetésébe. A másik pedig az EU bejelentése, hogy a jövőben az igazságszolgáltatás függetlenségéhez és a korrupció elleni harchoz köthetik a sok milliárd eurós támogatások kifizetését. Ez utóbbi különösen nagy gondot jelenthet a politikus számára, főként a belső bírálat fényében, hiszen itt majdnem a GDP 4 %-ról van szó. És a Bírói Tanács véleménye pontosan a bíróságok autonómiáját vonja kétségbe. Azt mondta ki, hogy Handó, Orbán régi barátja visszaélt a hatalmával. Vadász Viktor, a testület egyik tagja úgy értékeli, hogy 2012 óta most először egy csapat bíró szembefordult a hatóság törvénytelen kinevezési gyakorlatával. Tízen szavazták meg, egy valaki tartózkodott. Kelemen R. Dániel a Rutgers Egyetem professzora ezek után úgy látja, a Bizottságnak több érv nem is kell a Magyarországnak szánt pénzek csökkentéséhez. Kovács Zoltán ezzel szemben úgy ítéli meg, hogy a fennálló szabályok nem teszik lehetővé a szubvenciók felfüggesztését.

Reuters

unnamed_9.png

Az EU az eddiginél jóval több pénzügyi eszközt kíván bevetni azon tagok ellen, amelyek semmibe veszik a közös értékeket és a jogállamot. A terv válasz a populista és euroszkeptikus magyar, illetve lengyel vezetésnek, amely nyomás alá helyezte a kormánykritikus sajtót és civileket, keményen bevándorlás-ellenes retorikát alkalmaz és olyan változtatásokat vezetett be az igazságszolgáltatásban, amelyek a bírálók szerint sértik a demokratikus normákat. A helyzet úgy áll, hogy már alapvetően az unió jövőjét befolyásolja, Brüsszel miként jár el ezekkel az államokkal szemben. A Bizottság szerint csakis a jogállamiságot és a jogbiztonságot fenntartó bíróságok szavatolhatják az unióból érkező pénzek megfelelő felhasználását. Azaz hogy a versenypályázatok tisztességesek legyenek, visszaszorítsák a korrupciót és hatékony legyen a fellebbezési rendszer. Az EU egyúttal fokozottan elő akarja segíteni a nyílt, demokratikus, befogadó és alkotó társadalmakat, az európai értékek, a kulturális és nyelvi sokszínűség és örökség érdekében.

The Times

unnamed_8.png

Brüsszel kilátásba helyezte, hogy a jövőben leállítja a pénzeket a keleti autokratáknak, ám az ügy azzal fenyeget, hogy még tovább mélyíti az ellentéteket a szervezeten belül olyan kérdések kapcsán, mint a kvóták és a bírói függetlenség. Olyannyira, hogy akár állandósulhat a kelet-nyugati megosztottság. A tiltakozást a magyarok és a lengyelek vezetik, miután az új szabályozás célja, hogy az egykori szocialista országok ne szeghessék meg a demokratikus szabadságjogokat, és rákényszeríthessék őket a menedékkérők befogadására. Ugyanakkor a szankciókat erősen támogatja Németország, Franciaország és Hollandia. Juncker azt mondta, hogy egyetlen államot sem kívánnak kipécézni. Azt igyekeznek kiszűrni az új mechanizmus révén, hogy megvédjék a közösségi forrásokat, ha valahol hiányosság mutatkozik a jogállamban és emiatt pénzügyi kockázatok merülnek fel. Magyarország és Lengyelország már az Európai Bíróság ítéletét is figyelmen kívül hagyta a kvóták ügyében, és szinte bizonyos, hogy vonatkozik rájuk az új szabályozás. Emiatt megvétózhatják az új, hosszú távú költségvetést.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

A keleti EU-tagok ellenzik, hogy az eddiginél szigorúbb feltételektől tegyék függővé a nekik szánt forrásokat, miután ily módon sok milliárd eurót veszthetnek, ám egy szakértő szerint még javukra is válhat a szigorítás. A legfejlettebb nyugati államokkal foglalkozó elemző intézet, a Medley Global Advisors szakembere úgy gondolja, hogy az üzenet az az Orbánok és Kaczynskik számára, hogy ha pénzt akartok, akkor ugyanúgy tiszteletben kell tartanotok a játékszabályokat, mint ahogyan azt a többiek teszik. A hírügynökség hozzáteszi, hogy javaslat elvezethet egy igen pragmatikus tervezethez, ha olyan államokat kell megfegyelmezni, mint Lengyelország. Az elképzelés értelmében az Európai Tanács a Bizottság javaslatára felfüggeszthetné, mérsékelhetné a kifizetéseket, sőt teljesen meg is tagadhatná azokat, az adott jogi hiányosságok súlyosságával arányosan. A tervezet láttán a kelet-európai valuták jegyzése tovább esett az euróhoz képest. A forint 0,4 %-kal gyengült.  

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

„Pénz az értékek fejében” címmel az elemzés arra a következtetésre jut, hogy igenis megfelelő módszer lehet, ha a támogatások megvonásával érik el a jogállami elvek érvényesülését. Orbán Viktor már jó ideje meghirdette az illiberális államot, amelyben a hatalmon lévők – a nép többségére támaszkodva – semmit sem fogadnak el a kisebbségektől, a másként gondolkodóktól, de még az EU-tól sem. A Fidesz épp most nyert választást a hadjárattal, amelyet az állítólag Brüsszel által pártfogolt migránsinvázió ellen indított. A rendszer sajátossága, hogy mások toleranciájából él. Az orbáni Magyarország nem csak az uniós szabadságjogokra van ráutalva, hanem a többiek anyagi támogatására is. A kis ország nagy nettó kedvezményezett. A magyar kormány hatalma nem utolsósorban a közösségi pénzekre épül.

Előre látható, mekkora lesz a budapesti és a varsói tiltakozás. Arról beszélnek, hogy azért büntetik őket, mert ellenzik a német menekültpolitikát. Azt állítják, hogy a többiek esetükben az eltérő véleményt torolják meg. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a jogállami eljárás nem megfelelő, igazságtalan eszköz. Ám az EU számára létfontosságú, hogy ne tanúsítson hamis szolidaritást az illiberális rezsimek iránt. A határt ott kell meghúzni, ahol veszélybe kerültek az együttélés alapjai. Vagyis ha már nincs jogállam. Jog nélkül ugyanis nincsen semmi. Ha nem léteznek független bíróságok, amelyek előtt a hatalom urainak is felelniük kell, akkor nincs demokrácia. Az igaz, hogy a pénzek visszatartása azokat is sújtja, akik közvetlenül nem felelnek kormányuk kisiklásaiért. Ám a szavazópolgárok a választásokon leadott voksukkal nem csupán a saját országukért, hanem az egész unióért felelősséget viselnek. Ha nem jól döntenek, akkor annak jelentkeznek a következményei. Pénzügyi értelemben is.

Le Monde

lm.png

A vezércikk helyénvalónak nevezi, hogy a Bizottság bátran fellép a jogállam védelmében. Magyarország 2010, Lengyelország pedig 3 éve korlátozza a demokráciát, főleg az igazságszolgáltatás területén. A Bizottság azóta próbálkozik, hogy megfelelő jogi és politikai választ adjon ezekre a lépésekre. Most úgy tűnik, hogy megtalálta azt az eszközt, amellyel kikerüli azt, ami gátolta a 7-es paragrafus alkalmazását: az egyhangú döntéshozatalt. Vagyis ha a Brüsszel úgy gondolja, hogy baj van a bíróságok önállóságával, akkor az Európai Tanács minősített többséggel elrendelheti az alapok felfüggesztését. A javaslat arra reagál, hogy a lengyeleknél, magyaroknál, máltaiaknál mind inkább tapasztalni az unió alapértékeinek megszegését, lásd a jogállamot és a szolidaritást, ugyanakkor ezek az államok továbbra is a közösségi felzárkózási támogatások legnagyobb haszonélvezői. A magyar és a lengyel kormány bizonyosan tiltakozik a lépés ellen, büntetésnek minősíti azt. Pedig nem erről van szó, hanem arról, hogy az EU-tagság megköveteli a szabályok és a közös értékek betartását.

NZZ

nzz.jpg

A kommentár úgy véli, hogy a Bizottság kockázatos játékba kezdett a költségvetési póker ügyében, mert azzal fenyeget, hogy még inkább elmélyül a kelet-nyugati szakadék. A tervezet elszalasztotta, hogy a legnagyobb kiadási tételek, vagyis a kohéziós és agráralapok ügyében lényeges változtatásokat hajtson végre. Így most hatalmas alkudozás kezdődik a tagállamok között, a végén konszenzussal kell határozni. Ám robbanásveszélyes az új mechanizmus, amelynek értelmében Brüsszel pénzeket tarthat vissza, ha valahol veszélybe kerül a jogállam. Az érthető, hogy az EU új stratégiát keres, mert a korrupciós ügyek, valamint a politikai befolyás alá vont bíróságok kárt okoznak a piacnak, a jogbiztonságnak és a befektetési légkörnek. Azon kívül ilyen esetekben jelenleg nincsenek megfelelő eszközök.

Ám van abban kockázat, ha az uniós alapokat összekapcsolják a jogállamisággal. Így pl. előfordulhat ugyanis, hogy a végén a számlát a kutatók vagy a gazdák állják, pedig a Bizottság őket igyekszik megvédeni. Azután nem lesz egyszerű meghatározni a jogállamiság ismérveit. Továbbá politikai szempontok dönthetnek az elmaradt térségek felzárkóztatásáról. A pénz körül kirobbanó viszály a jelek szerint azonban megnövelte a lengyelek kompromisszumkészségét az igazságügy reformja kapcsán. De ha mégsem sikerül megállapodni, akkor olyan vita kerekedhet belőle, amely a költségvetési pókeren túlmenően megbénítaná az EU-t.  

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Új nevelési kódexet kíván felállítani a Bizottság, mivel a szankciókhoz minden tagállam beleegyezését meg kell szerezni, ezért a jövőben durva jogsértések esetén az anyagi eszközöket kurtítanák meg. A javaslat támogatásra talál Berlinben, Párizsban és más, északi fővárosokban, viszont alighanem határozott elutasításba ütközik Budapesten, Varsóban és Bukarestben. A szankció az államokat sújtaná, nem a támogatások végső, magáncímzettjeit. Magyarország egy sor kérdésben vitába keveredett Brüsszellel, ráadásul Varsóval együtt keresztbefekszik a menekültkérdésben a terhek szolidáris elosztásának. Merkel emiatt már több csúcsértekezleten is szabad folyást engedett a felháborodásának. De felrótta azt is, bizonyos országok miként bánnak az alapjogokkal. 

Ám a szóban forgó megtorló intézkedésekkel baj lehet, mert a jóváhagyáshoz Strasbourgban megvan a többség, ám az már nem biztos, hogy az Európai Tanácsban meg lehet nyerni hozzájuk a kormányok kétharmadát. Brüsszelben nem zárják ki ugyanakkor, hogy a lengyel és a magyar fél összeköti a kérdést a hosszú távú költségvetés elfogadásával. Így több esélye van a sikerre annak az ötletnek, hogy inkább azokat a régiókat jutalmazzák, amelyek sok menekültet vesznek át. Beavatott körök szerint azonban ehhez nincs elég pénz.

Wall Street Journal

wsj_logo_jo.jpg

A vezércikk azt hangsúlyozza, hogy a most induló hosszas költségvetési vita megmutatja majd, mit tanultak az európai vezetők az euroszkeptikus szavazók figyelmeztetéséből. A Bizottság egyrészt több pénzt akar a nettó befizetőktől, másrészt takarékosságot ajánlott fel, de itt a legellentmondásosabb javaslat az, hogy egy-két kedvezményezett országban megpróbálják a kifizetések egy részét a jogállamhoz kötni, ami világos utalás Magyarországra és Lengyelországra. Mindenesetre a javasolt módszerrel több pénz szabadulna fel a határbiztonságra és a védelemre, vagyis arra, hogy megbirkózzanak a migránsáradattal, ami Brüsszel szerint fontos az emberek számára. De ettől még az EU-nak továbbra is alapvető intézményi reformra van szüksége, főként a menedékkérelmek feldolgozásában, ha tényleg meg akarja győzni a közvéleményt, hogy az megbízhat benne a bevándorlás kapcsán. A legnagyobb baj azonban ott van, hogy a Bizottságnak nincs terve a saját elszámoltathatóságának növelésére. Majd meglátjuk, hogy a büdzsé körüli csatározás megnyugtatja-e az unióellenes erőket, ha elmaradnak a mélyebb demokratikus változások.

Guardian

guardian.png

A brit kilépés megnövelte Orbán Viktor lehetőségét, hogy szétverje az Európai Uniót. Így látja a helyzetet a Német Külpolitikai Társaság Kelet-Európa-szakértője. Vendégkommentárjában Milan Nic rámutat, hogy a nagy választási siker felerősíti a magyar kormányfő regionális ambícióit, merthogy az erős emberek általában felbátorodnak, ha eredményesek. Az még nem világos, hogy a politikus mennyire lép még inkább vissza a demokrácia területén. Nem túl megnyugtatóak, hogy a fokozza a nyomást a civil szervezetekre. De tekintetét egyben rávetette a változó geopolitikára a földrészen és biztosan feldobja, hogy szélsőjobbos vezérek az egész kontinensen nagy lelkesedéssel üdvözölték győzelmét. Előreláthatólag igyekszik hasznot húzni a Brexitből, miután csupán a németek és a franciák maradnak nehézsúlyúként a porondon. A jelentős választási eredmény birtokában várhatóan Orbán lesz Macron fő ellenlábasa az EU-ban. Bevándorlás-ellenes retorikája valószínűleg támogatást hoz neki jövőre az EP-választáson.

Budapesti kormányforrások szerint a miniszterelnök nagyobb euroszkeptikus tömörülést próbál létrehozni, magyar és lengyel irányítással. Ez venné át a britek szerepét, hogy ellensúlyozza a francia-német tervet az integráció elmélyítésére. Orbán eszközül használja majd fel a Visegrádi Csoportot, és fontos szövetségese Bajorország. Ugyanakkor ravasz politikát folytat, mert a felszínen ugyan provokálja Brüsszelt, ám a zárt ajtók mögött már sokkal inkább kész az együttműködésre. Eddig azonban nem sok lehetősége nyílt szövetség létrehozására. A V4-ek eléggé megosztottak, ennélfogva a magyar vezető másutt keresi hasonlóan euroszkeptikus és migránsellenes erők támogatását. Így az olasz populista pártoknál és az osztrák kormánynál.

Egyszerre akar kevesebb és több Európát. Vagyis meggyengítené az EU-t, az a bel- és igazságügy dolgaiban nem szólhatna bele a nemzeti politikákba. Ugyanakkor pártolja az egységes piacot, a külső határok megerősítését, a közös védelmi politikát és a további bővítést. Ám lehet, hogy túlbecsüli a saját fontosságát. Magyarország kicsi, és bizonyos fokig a partvonalra szorult az unióban. Ám Orbán romboló típus és nem rejtette véka alá a mélyen ülő magyar sérelmeket. Lásd Bibót a kis, kelet-európai nemzetek nyomorúságáról. Trianon közelgő évfordulója jelképes lehetőséghez juttatja a kormányfőt. Senki se vonja kétségbe a nemzeti kérdés jelentőségét a régióban. Budapest még több kárt tud okozni Európának, ha gerjeszti a feszültséget a nemzeti kisebbségek ügyében, és felújítja a területi vitát. Azt reméli, hogy közben a Fidesz az Európai Néppárt tagja maradhat. Vagyis a Brexit és Orbán törekvései egészen kiszámíthatatlan geopolitikai kihatással lehetnek.

New York Times

nyt.png

Ivan Krasztev szerint szinte természetes, hogy a pápa szembekerült a közép-európai populista vezérekkel. Példaként a neves elemző azt hozza fel: Ferenc éppen egy nappal azelőtt hozta nyilvánosságra apostoli üzenetét a menekültek ellátásának fontosságáról, hogy Orbán Viktor a kereszténység önjelölt védelmezőjeként a hatalmas választási győzelmet aratott a migránsok teljes elutasításának programjával. Mindenesetre a térség hagyományosan katolikus államaiban, így a magyaroknál és a lengyeleknél a rendszerváltás óta csökkent a hívők száma, viszont ezekben az államokban mind inkább nemzeti intézménynek tekintik az egyházat. Épp ezért nem meglepő az ellentét a Vatikán és a régió katolikus közösségei között. Azzal függ össze, hogy Európa új szerepet tölt be az egyetemes egyházban. A pápával szemben különösen erős az elutasítás a földrész középső részén. Sok magyar és lengyel úgy tekint rá, mint annak idején jó pár keményvonalas orosz ortodox kommunista Gorbacsovra: veszélyes revizionista, aki képes tönkretenni a hit integritását és erejét.

A populisták szemében a kereszténység nem annyira az ember és az Isten közti kapcsolat, hanem az egyik közösség viszonya egy másikkal. A populizmus felemelkedése igen jól megmagyarázható azzal, hogy a közvélemény fél az iszlám terjedésétől. A jó kereszténytől, akárcsak a populista szavazótól elvárják, hogy állandó félelemben éljen, csak nem attól, hogy valami rosszat tesz, hanem hogy mások ármánykodnak ellene. Vagyis az állam pontosan az ellenkezőjét prédikálja annak, mint amit az egyház.

Felmérések kimutatták, hogy a magyar és a lengyel hívők mindenki másnál hajlamosabbak jobboldali-populista pártokra voksolni. Közben a két kormány nem győzi hirdetni, mennyire elkötelezett az egyház iránt. Csak éppen sok papnak ez már sok a jóból, mert az állam és egyház közötti románc lelki káoszhoz vezethet. Az anyaszentegyház számára a kérdés az, megengedje-e, hogy a populista vezetők nem csupán a nép, hanem isten nevében is beszéljenek. Mindenesetre a populizmusnak sikerülhet az, ami a kommunistáknak sohasem: elválasztani egymástól az egyházat és a társadalmat.

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

Soros György az alapítványával a társadalmi változást próbálja előmozdítani Kelet-Európában, de ez nem tetszik a magyar kormánynak. A nagylelkű adományozó sok magyar szemében ellenségnek számít: liberális, a nemzetközi együttműködés híve, továbbá – erre mindig utalnak a bírálói – zsidó tőzsdei spekuláns. Pedig egykor más kép élt róla. Csakhát a nyílt társadalom túl nyílt lett a Fidesz számára. Orbán úgy tekint a befektetőre, hogy az alá akarja ásni a kormány uralmát, igyekszik megrendíteni a menekültellenes politikát. Ugyan bizonyíték nincs a Soros-terv létezésére, a hatalom régi újságcikkekre hivatkozik. De van amire még idézet sincs. A választások után ellenzékiek most attól tartanak, hogy az ügy ezúttal már nem áll meg szavaknál és kampányoknál. Napirenden van már a Stop, Soros-törvényjavaslat. Nagy nyomás nehezedik a CEU-ra is. Valamint a Nyílt Társadalom Alapítvány azt mérlegeli, hogy Berlinbe költözik. A dolog már odáig jutott, hogy a magyar nyelvben létrejött a „sorosozni” ige, amely azt jelenti, hogy mindenért az üzletembert felelőssé tenni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3513886536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK21 2018.05.03. 09:46:55

"mely területek számítanak a demokratikus értékek szempontjából no go-zónának az illiberális állam építése során"

hát de állítólag Európában nincsenek no-go zónák

2 HAR MAD 2018.05.03. 11:19:10

Szegény CIA- csicskasajtó, teljesen meghülyültek.

Brexit, görög államcsőd, olasz, spanyol 20%- os munkanélküliség, NO GO zónák Merkelisztánban, Francia Afrikában: mind a jól működő, fantasztikus EU jelei.

2018.05.03. 12:19:51

"Soros György az alapítványával a társadalmi változást próbálja előmozdítani Kelet-Európában, de ez nem tetszik a magyar kormánynak. A nagylelkű adományozó sok magyar szemében ellenségnek számít: liberális, a nemzetközi együttműködés híve, továbbá – erre mindig utalnak a bírálói – zsidó tőzsdei spekuláns. "

Ha buddhista szerztes lenne, szerintem azt is felemlítenék, ahogyan adott esetben egy magyarországi születésű Nobel-díjas esetében sem feledkeznek el arról, hogy megemlítsék a zsidó származást.

$pi$ 2018.05.03. 13:48:41

Milyen demokrácia az már, amit egy orbán viktor szét tud verni? Nemá b+! :D

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.05.03. 13:53:27

Egyik nap jelentektelen alak, masik nap szetveri az EUt.

nehez kovetni

inkvisitor 2018.05.03. 13:55:21

Ha ennyire nem tetszik az EU akkor mi a f..szé sírtjátok az Eu-s pénzeket?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.03. 13:59:50

S kit érdekel a Néppárt? Úgyis lenyugszanak hamarosan, most is csak látszatból csinálják az egészet. Most letudták és kész.

Helyszíni zsemle 2018.05.03. 14:11:37

Index cikk:
". Arról, hogy a CEU működése feltétele lehet-e a néppárttal való gördülékeny, problémamentes együttműködésnek, azt válaszolta: Magyarországnak senki semmilyen ügyben nem szabhat előfeltételt."

A francba ezek szerint mar megint nem zartak ki minket, csak Orban odament leiskolazta oket, es kesz.

Nevetseges az egesz, Unio olyan szerencsetlen es gyenge, folleg a Brexit utan, hogyha Orban barhonnan kiakarna lepni, konyorognenek, neki, hogy maradjon.

Tizenötmillió Magyarok 2018.05.03. 14:19:11

@inkvisitor: "Ha ennyire nem tetszik az EU akkor mi a f..szé sírtjátok az Eu-s pénzeket?"

Ugyan miert ne fogadnank el a nekunk torvenyesen jaro penzeket ????
Trianon miatt, ugyis minimum a 10 ezer szeresevel tartoznak, annak, mint amennyit az elmult 15 evben adtak.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.03. 14:19:17

A legtöbb újság mismásol, és az EU normák betartásáról hadovál.
De vannak néhányan, akik leírják kerek-perec.

Ha nem azt választod, aki elvtelenül a mi érdekünket szolgálja, akkor megbüntetjük az egész országot:
" Ám a szavazópolgárok a választásokon leadott voksukkal nem csupán a saját országukért, hanem az egész unióért felelősséget viselnek. Ha nem jól döntenek, akkor annak jelentkeznek a következményei. Pénzügyi értelemben is."

flydomi 2018.05.03. 14:19:28

Bruhahahahaa.
A saját kis pöcsét veri szét esetleg. :D
Hogy becsicskult a saját pártjának,ha már raportra hívták be. :D
Csutika.Döntened kell. :) Vagy elhagyod a hanyatló nyugatot,vagy maradsz pincsike. :D
szerintem az utobbi lesz az. :D Karizmatikus vezetőnkról kiderül,hogy csak egy csicska. bruahahahahahahaha

Ballib vagyok rettegek 2018.05.03. 14:21:01

Egyébként 2019-ben a Soros által listázott EP-ben csücsülő csicskái kisebbségbe fognak kerülni, és a bevándorlás ellenes erők győznek.

Úgyhogy bárhogy is döntenek a 2020-2021-es költségvetésről Soros csicsái, azt baszhatják majd.

Sir Galahad 2018.05.03. 14:45:18

A szokásos jelentéktelen huzavona, felfújva néhány liberális újságíró által. Unalmas.

flydomi 2018.05.03. 14:46:44

@Ballib vagyok rettegek:

bruhahahahaha.ez neki nem jó. :D Ha már április 27-én az illegális migrácio mellett állt ki egyedül,még a V4-ek is a szerződés mellett voltak,,akkor neki ez a "bevándorlás ellenes erők" bandája csak egy rossz dolog lesz,mert igy tényleg csak egy kis csicska lesz,és a háttérbe szorul,mivel megszűnik egy fontos ellenség a számára. :)
Mellesleg a 2021-2027 költségvetésben már változtatni nem tudnak és akarnak,ami a jögállamisághoz köti a támogatást. :D Így vagy úgy,ez el van baxva neki. :D Csutika te már csak egy kis csicska vagy és leszel,bármi is történjen. :D Irány oro apácska és kínai anyácska!! :D .Habár ott se lesz jobb a helyzeted. :D Hát ez patthelyzet számodra. :D good luck csicska pincsi. :)

zokogjatok 2018.05.03. 14:48:05

Lol na mi lett, kirúgták Orbánt a néppártból ahogy a ballibek akarták, vagy inkább a kampányban fog segíteni? :D

Ballibák, ballibák, ennyire szép szopást ritkán látni ám :D

teéjesenmindegy 2018.05.03. 14:55:44

@inkvisitor: "Ha ennyire nem tetszik az EU akkor mi a f..szé sírtjátok az Eu-s pénzeket?"
Me be is kell fizetnönk baszod, azé...

Ballib vagyok rettegek 2018.05.03. 15:17:54

@flydomi:

Félreértettél.
Nem a 2021-2027 költségvetésen változtatnak, hanem a jogállamiságnak csúfolt migránseggnyalásos hozzáálláson.
Azaz éppen a migránsseggnyaló Soros csicskák lesznek a renitens jogállamiság ellenes erők 2019-től az EP-ben.

morph on deer 2018.05.03. 15:23:39

@inkvisitor:
“Ha ennyire nem tetszik az EU akkor mi a f..szé sírtjátok az Eu-s pénzeket?”

Csak gondolj arra, hogy az EU-s pénzek kábé a GDP 4%-át teszik ki.
Aztán meg arra, hogy az qrva nagy gazdasági növekedés ami nálunk történik, a “magyar csoda” az valahol a 3-4% körül van a legjobb esetben is.

Szerinted ha hirtelen megszűnik az EU-s lóvé, akkor mi lesz a “csodából”?
Szerintem csodálkozás.
Hiszen ugye mi nem ‘kapjuk’ hanem ’adjuk’ a pénzt, és különben is “talicskával tolják ki a hasznot a mutik”!
Mert gondolom egyéb szállítóeszközt még nem láttak.
Vagy csak az nem, aki ezt a marhaságot kitalálta.

Jobb lesz időben beszerezni néhány füldugót, mert lesz itt olyan sivalkodás, amilyen már rég nem volt, ha hirtelen elzárják a pénzcsapokat.
Pedig csak normálisan kéne viselkedni, és nem a felcsúti taplóságot nyomni állandóan ahhoz, hogy ez ne így legyen.
Csak hát ez telik...

morph on deer 2018.05.03. 15:25:11

@zokogjatok:
“vagy inkább a kampányban fog segíteni? :D”

Ja. Kell plakátragasztó. Sámlit adnak.

Cycmen 2018.05.03. 15:34:35

Hallatlan! Minden tök jól működik, az EU-t végre bölcs emberek vezetik, vannak igaz szívű filantróp barátaink, meglátogattak minket aranyos vendégek, erre Orbán szétveri ezt az idillt!

Ballib vagyok rettegek 2018.05.03. 15:34:46

@morph on deer:

Már csak azt világítsd meg nekem, hogy az miért lesz jó a ballibeknek, ha Soros kicsinyes bosszúja miatt, a ballib hazaárulók hathatós segítségével elzárják a pénzcsapokat, fejlesztési pénzeket ?

Valamiféle szomszéd tehene effektus ?
Tényleg ilyen barmok a ballibek, hogy nem látják hogy maguk alatt vágják a fát ?

flydomi 2018.05.03. 15:38:13

@Ballib vagyok rettegek:

Erről írtam :) ezek után szegény csutinak nem lesz ellensége. :D
Vagy akkor a "bevándorlás ellenes erők" lesznek az új ellenségei,akik az EU-t képviselik? :D
Patt-patt és matttt :D

zokogjatok 2018.05.03. 15:42:32

@morph on deer: "Csak gondolj arra, hogy az EU-s pénzek kábé a GDP 4%-át teszik ki.
Aztán meg arra, hogy az qrva nagy gazdasági növekedés ami nálunk történik, a “magyar csoda” az valahol a 3-4% körül van a legjobb esetben is. "

Te tudod mit jelent a NÖVEKEDÉS, te szerencsétlen?

Amire utalgatsz, hogy a növekedés EU-s pénzből van, mert jé pont annyi a támogatás amennyi a növekedés, egy borzalmas marhaság.

Ugyanis a növekedés ha pl. 4%, az mindig az előző évhez képesti. Tehát ha azt mondod, hogy MO-n azért volt látszólag 4% növekedés, mert az EU adott 4%-ot, akkor ezzel a következő évi növekedést már nem tudod magyarázni, hiszen akkor az EU-nak már nem 4, hanem 8%-ot kéne adnia, hogy a következő évi 4%-os NÖVEKEDÉS meglegyen. És így tovább.

zokogjatok 2018.05.03. 15:43:49

@flydomi: "Patt-patt és matttt"

sakk és mattra gondolsz, a patt az döntetlen.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.03. 15:44:46

@flydomi:

Ellenségképet csak abból lehet gyártani, aki a józan ésszel és a többség akaratával szembemenve próbálja érvényesíteni az érdekeit.
Én lennék a legboldogabb, ha a ballibek és a Soros féle főnökeik ezt végre abbahagynák minden szinten, és magyar érdekeket tartanák szemelött.
De ez nem hiszem hogy előfordulhat a közeljövőben.

Cycmen 2018.05.03. 15:46:29

@morph on deer: Csak gondolj arra, hogy az EU-s pénzek kábé a GDP 4%-át teszik ki.
Aztán meg arra, hogy az qrva nagy gazdasági növekedés ami nálunk történik, a “magyar csoda” az valahol a 3-4% körül van a legjobb esetben is.

Miért nem akkor számolgattál amikor a szocik csődbe vitték az országot? Baszakodhattál volna kedvedre a nem létező GDP növekedéssel a költségvetési hiánnyal meg az IMF hitellel!

morph on deer 2018.05.03. 15:51:16

@Ballib vagyok rettegek:
“ha Soros kicsinyes bosszúja miatt,”

Szerintem ennyire hülye te sem lehetsz..

Itt a szabályok be nem tartásáról van szó, viktorka teljesen felesleges kivagyi hőbörgéseiről van szó, meg a Szijjártó féle bunkóságok eredményeiről van szó!

Nem kell ehhez se Soros, se más, ki tudunk mi cseszni saját magunkal is, semmi gond!

Egyébként senki nem von el semmit, csak európai módon kell viselkedni, ha már tagjai vagyunk - és akarunk maradni - egy európai szövetségi rendszernek.

Tudod, itt most épp nem működik az, hogy lehet szabáltalankodni, mert “majd az ügyvédek elintézik, oszt jónapot”, ez más kategória. Ennyi.

Egyébként én még arra is emlékszem, amikor maga orbán lobbizott Brüsszelben, hogy ne fizessék ki Magyarországnak a támogatást, mert “a Gyurcsány kormány hazudott” - csak nem sikerült neki.
Most meg még csak nem is az országnak járó támogatás megvonásáról lenne szó, - mert a pályázatokat továbbra is finanszíroznák, - hanem a kormány nem kapná kézbe a perselyt, hogy kedvére turkáljon benne.
Rohadtul hanyatlani fog az egy főre eső stadionok száma, ami nyilván rettenetes lesz...

Cycmen 2018.05.03. 15:51:32

@Ballib vagyok rettegek: Persze hogy szomszéd tehene effektus, de inkább már dögöljön meg a saját tehenünk effektus!
Ennyire hülye és aljas ellenzék nincs mégegy!

teéjesenmindegy 2018.05.03. 15:55:38

@morph on deer: "Szerinted ha hirtelen megszűnik az EU-s lóvé, akkor mi lesz a “csodából”?" Mint a lengyeleknél, szlovákoknál, románoknál? Semmi?
Az eus lóvé nagyrészt tudod hol jelentkezik a gdp-ben? Németországban.

flydomi 2018.05.03. 16:00:00

@Ballib vagyok rettegek:

Ellenségképet csak abból lehet gyártani, aki a józan ésszel és a többség akaratával szembemenve próbálja érvényesíteni az érdekeit.

-Pontosan ezt csinálja a kis csuti :D évek óta,lassan évtizedek óta :)

Én lennék a legboldogabb, ha a ballibek és a Soros féle főnökeik ezt végre abbahagynák

-nemhiába pénzelte a fél fideszt soros papika :D

minden szinten, és magyar érdekeket tartanák szemelött.

-De jó lenne,ha 2010 után nem putyinak és a többi fasisztának nyalna a csuti . :D Mert még 2010 előtt ostorozta őket. :)

Lényeg az,hogy a csuti becumiztatta magát. :D

Ballib vagyok rettegek 2018.05.03. 16:00:41

@morph on deer:

Azért biztos ami biztos Soros odamegy minden Magyarországot sújtó szankció elött egyeztetni az álatala listáott és megbízhatónak titlulált EP képviselőkkel, vezetőkkel.
De ez csak véletlen, meg jogállam, meg miegymás.

De leszophattok hazaárulók.
Nem leszünk gyarmat !

www.youtube.com/watch?v=qtsLp2eShIg

youtu.be/tszvD-VAcd8

Ballib vagyok rettegek 2018.05.03. 16:03:05

@teéjesenmindegy:

A legröhejesebb, hogy többek között Gyurcsányék azért kúrták el, mert az EU-s támogatások postafordultával mentek vissza a Németekhez (Strabag, Alstom), Simor féle százmillás jattért cserébe.

Persze ma is visszamegy a fele.
Ha kevesebbet adnak, majd kevesebb megy vissza, és közben Orbán még 8 évre bebiztosítja magát az országot ért nyílt konfrontáció okán.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.03. 16:05:13

@zokogjatok: Zokogok. :))

Hogy lehet egy fideszdroid ekkora segg! Nem az a baj, hogy nem értesz hozzá, 8 általánossal nem is várható el. Az a baj, hogy nem is tudod, mennyire segg vagy hozzá.

Nah, a közgazdászok kiszámolták, hogy EU-segély nélkül a geci uralkodása alatt 0,2%-kal nőtt a GDP. Az SEMMI! A gazdasági növekedésünket praktikusan az EU-segély generálja.

Egyébként minden ajándék pénz kb. a 30%-ának megfelelő mértékben emeli a GDP-t.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.03. 16:10:58

@teéjesenmindegy: "@morph on deer: "Szerinted ha hirtelen megszűnik az EU-s lóvé, akkor mi lesz a “csodából”?" Mint a lengyeleknél, szlovákoknál, románoknál? Semmi?"

Megmondom. Mint 2016-ban. A beruházások 20%-kal bezuhantak. Utoljára ilyen 1953-ban volt (-23%), mikor Nagy Imre visszanyeste a Rákosi megalomán beruházásait.

"Az eus lóvé nagyrészt tudod hol jelentkezik a gdp-ben? Németországban. "

Közgazdásznak ne menj! Annyi szép más szakma van, amihez érthetsz, mondjuk hullamosónak mindenféle gazdasági ismeret nélkül is alkalmaznának. :))

Gleccsertetű 2018.05.03. 16:12:51

a libsiken kívül senki nem szokta emlegetni Soros zsidóságát

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.03. 16:13:33

@morph on deer: "csak európai módon kell viselkedni"

Szerintem annyi se kell. Elnéznék, hogy kézzel eszik a geci, ha nem szarna az asztal közepére. :))

Alick 2018.05.03. 16:14:04

Orbán nem euroszkeptikus, hanem a saját elképzeléseit szeretné rányomni a brüsszeli rendszerre.

Cycmen 2018.05.03. 16:16:07

@Gleccsertetű: a libsiken kívül senki nem szokta emlegetni Soros zsidóságát

Az a legkisebb hibája!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.03. 16:17:32

@Alick: "a saját elképzeléseit szeretné rányomni a brüsszeli rendszerre. "

Hiába szeretné, nem hiszem, hogy belemennek a szabadrablásba.

Tizenötmillió Magyarok 2018.05.03. 16:21:33

@morph on deer: Pontosan tudod, hogy ezt a demagog hazugsagot mar 20 ezerszer megcafoltak minden forumon.
2010 ota 14 %-al not a GDP.
Hogyan lehetne ezt a 14 %-ot 4 %-al fedezni ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

A legrosszabb esetben 4 %-ot tud fedezni a tamogatas, de akkor honnan jon meg a 10 % ???

Ballib vagyok rettegek 2018.05.03. 16:25:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Hát te nagyon vicces gyerek vagy. :DDDD

Leírod, hogy 0.2%-al nőtt volna az EU támogatás nélkül a GDP, ami 4%-al nőtt.
Majd leírod, hogy az ajándék pénz az értéke 30%-val emeli a GDP-t. Azaz a 4% GDP-nyi EU-s pénz saját magad által számolt értéken 1,2%-al emeli a GDP-t.
CSakhogy a 4%-os növekményből akkor nem 0.2% marad, hanem 2.8%.

Azaz egyik mondatoddal cáfolod a másikat.

flydomi 2018.05.03. 16:26:31

@Ballib vagyok rettegek:

De leszophattok hazaárulók.
Nem leszünk gyarmat !

--Van egy rossz hír. :) A kis csuti az már réges rég. :D:D:D hazaáruló. :D:D:D
Habár még gyarmat nem vagyunk.....:) csak leszünk a jóvoltából.....:D

zokogjatok 2018.05.03. 16:30:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Nah, a közgazdászok kiszámolták, hogy EU-segély nélkül a geci uralkodása alatt 0,2%-kal nőtt a GDP. Az SEMMI! A gazdasági növekedésünket praktikusan az EU-segély generálja.

Egyébként minden ajándék pénz kb. a 30%-ának megfelelő mértékben emeli a GDP-t. "

Má hogy ez a kettő ellentmond egymásnak és/vagy a tényeknek, az fel se tűnik gondolom :D

Nevetséges, számolgassátok tovább hogy miért is jön itt MINDJÁRT, de tényleg, istenuccse MÁR NAGYON HAMAR az összeomlás, 8 éve mantrázzátok, hiteles :D

zokogjatok 2018.05.03. 16:33:04

@Ballib vagyok rettegek: "Majd leírod, hogy az ajándék pénz az értéke 30%-val emeli a GDP-t."

Hát ja, de még a tényeknek is ellentmond, mert ugye a GDP emelkedés az 4%, tehát akkor kb. 13% volt az EU-s pénz? :D

2018.05.03. 16:35:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nah, a közgazdászok kiszámolták, hogy EU-segély nélkül a geci uralkodása alatt 0,2%-kal nőtt a GDP. Az SEMMI! A gazdasági növekedésünket praktikusan az EU-segély generálja."

Már pedig ezt én el nem hiszem. Tegnap itten a hozzáértők azt mondták, hogy Orbánék ellopják az EU-támogatásokat...
Vagy hogy van ez? Kedden megpörgeti vele a magyar dzsídípit, szerdán ellopja, csütörtökön megbukik, pénteken meg rendkívüli választások, a fidesz kizárása után..????

zokogjatok 2018.05.03. 16:40:23

És tényleg, akkor most kizárták a fideszt a néppártból, ahogy egy ideje már lebegtetik a libsik? Vagy szokás szerint pofára estek?

Tizenötmillió Magyarok 2018.05.03. 16:40:43

@morph on deer: Valojaban kifejezetten orulok, hogy a harmadik vereseg utan is, esz nelkul toljatok a megszokott hazugsagokat, mert ezert valtatok TOKELETESEN hiteltelenne.
Ugye eveken at szajkoztatok, hogy "nincs bevandorlas, nincs bevandorlas", mikozben mindenki latja, hogy mindennap 1500-2000 arabot es negert szallitanak be Europaba.
Szoval csak igy tovabb, nyomasatok az antiszemita vadat, a korrupcios vadat, tagadjatok a gazdasagi novekedest, bagatelizaljatok a bevandorlas problemajat, es Orbannak kampanyolnia sem kell majd a 22-es ketharmadhoz.

morph on deer 2018.05.03. 16:46:15

@Tizenötmillió Magyarok:
“toljátok a megszokott hazugsagokat”

Egyrészt én egyedül vagyok, tehát egyes szám első személy a helyes nyelvtanilag.

Másrészt nyugodtan sorold fel, hogy mi nem igaz abból, amit ÉN írtam, és amiért te most NEKEM válaszoltál?
Nosza!

flydomi 2018.05.03. 16:47:36

@Tizenötmillió Magyarok:

Nemhiába volt véto április 27-én szijjártó jóvoltából az illegális migráció ellen. :D:D
Még a V4-ek se vétoztak,hanem álaírták. :D
És még mondja valaki,hogy a fidesz bevándorlás-és menekült ellenes politikát folytat? :D:D:D

morph on deer 2018.05.03. 16:49:27

@Tizenötmillió Magyarok:
“2010 ota 14 %-al not a GDP.
Hogyan lehetne ezt a 14 %-ot 4 %-al fedezni”

ÉVENTE 4%, balfaszka!

zokogjatok 2018.05.03. 16:54:20

@morph on deer: de értsd már meg.

Kerestél 100 forintod, a jóságos nagynéni ad még négyet, ettől úgy tűnik, mintha 104 forintod lenne, tehát látszólag 4%-ot nőtt az elkölthető kereted. Elköltöd.

Másnap megint van 100 forintod, ha a jóságos nagynéni megint ad 4-et, akkor NULLA a növekedésed tegnaphoz képest. Ha tegnaphoz képest megint növekedtél négyet, úgy hogy közben a saját pénzed nem lett több, akkor a nagynéni 8-at kellett hogy adjon. Holnap meg 12-t. Stb. Nem jön ki a matek, nem lehet azt mondani hogy "jaj csak az EU-s pénzek miatt nő látszólag a magyar gazdaság".

atomic power 1986DucaDuca 2018.05.03. 16:54:26

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN néven hozzászóló a Dedák István közgazdász tanulmanyara gondolt.
Dedák a 2010-21015 közötti időszakot elemezte olyan multiplikatorok alkalmazasaval, amelyek konkret nagysagarol a teoretikus es empirikus szakirodalomban komoly bizonytalanag van.

A Dedák tanulmanyban a jelzett időszakban /2010-2015/ között szerepelt az eves szinten baloban elenyesző 0,2 % GDP növekedes.

Az azota elkeszült, legatfogóbb tanulmanyban /KMPG-GKI/, mely szintén 2015-ig végezte el az elemzest, a GDP növekedes unios transzferek nelkül 2013-2015 között kb. 5%.

2016-ban nem voltak lenyegeben unios tamogatasok, de a növekedes 2,2 % volt.

morph on deer 2018.05.03. 16:58:37

@Ballib vagyok rettegek:
“Soros odamegy minden Magyarországot sújtó szankció elött egyeztetni”

A jelen helyzetben bármikor megy oda Soros, az mindig egy Magyarországot sújtó szankció előtt van, nem gondolod?

Amúgy te mennyire örülnél annak, ha a te képeddel riogatnának egy egész országot már több mint egy éve?

És te egy ilyen pitiáner és aljas akcióra hogyan reagálnál?

Csak kiváncsiságból, mert a viselkedésed alapján úgy tűnik, hogy te bambán tűrnéd, hogy gyalázzanak, tán még dicsérnéd is orbánt, hogy milyen “ügyes”?
Vagy mégis mit lépnél?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.03. 17:03:14

@morph on deer: "A jelen helyzetben bármikor megy oda Soros, az mindig egy Magyarországot sújtó szankció előtt van, nem gondolod?"

:))

Szerintem meg mindig utána megy oda.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.03. 17:05:03

@morph on deer:

Soros egy bankokat, kormányokat, cégeket üzleti érdekei szerint bedöntő pöcsfej, aki most épp az EU-t akarja szétbarmolni a migránsai segítségével.

Nos ha ugyanezt tenném, és valaki ezt nagydobra verné, akkor én is megpróbálnám az illetőt eltávolítani, és folytatni nemzetek, országok cégek kirablását.

Ez így logikus. Az már kevésbé hogy az agyatlan ballibek ennek miért örülnek ! :DD

morph on deer 2018.05.03. 17:07:09

@zokogjatok:
“Nem jön ki a matek, nem lehet azt mondani hogy "jaj csak az EU-s pénzek miatt nő látszólag a magyar gazdaság".

Ha éves szinten X% a növekedés, miközben évente szinte fillére pontosan ugyanannyi támogatást kapsz, akkor mi nem stimmel?
Viccen kívül.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.03. 17:08:47

Az a baj, hogy minden fideszdroid ugyaniolyan segg. :))

"Szerencsés időszakban vette át a kormányrudat a Fidesz 2010-ben, hiszen a pénzügyi válságot követően felfele ívelő ciklus vette kezdetét a világgazdaságban, a külső konjunkturális hatások mellé megérkeztek az európai uniós források is, ez a hazai gazdaság éves teljesítményének 6-7 százaléka, ami óriási összeg – jelentette ki Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense az ATV csütörtök reggeli műsorában. A szakértő szerint az uniós támogatások nélkül nem lett volna gazdasági növekedés Magyarországon. A KPMG Tanácsadó Kft. és a GKI Gazdaságkutató Zrt. idén tavasszal publikálta azt a jelentését, amelyet a Miniszterelnökség rendelt meg, és az európai uniós források felhasználásának hatásait elemezte. Ebből kiderült, hogy az EU-s támogatások tartották a víz felett a magyar gazdaságot az első, 2007–2013-as uniós költségvetési ciklusban. Az éves szinten 2000 milliárd forintnyi támogatás nélkül nemhogy nem nőtt, egyenesen csökkent volna a bruttó hazai termék (gdp)."

mno.hu/gazdasag/az-unios-tamogatasok-nelkul-sehol-sem-lennenk-2421400

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.03. 17:11:19

Egyébként pedig nem az számít, hogy a GDP vagy a fogyasztás hogyan alakult a geci elkúrása alatt. Hanem az, hogy a hozzánk hasonló országok hogyan használták fel az EU-segélyt, hogyan alakították a gazdaságukat. És sajnos Magyarország az összehasonlításban az emútnyócévben csak lefelé csúszott.

morph on deer 2018.05.03. 17:18:42

@Ballib vagyok rettegek:
“Ez így logikus. Az már kevésbé hogy az agyatlan ballibek ennek miért örülnek ! :DD”

Ami nem logikus az az, hogy amennyiben mindaz igaz amit orbán Sorosról állít, akkor miért nem Magyarország miniszterelnökéhez méltóan nemzetközi politikai fórumokon és bíróságokon lép Soros ellen és állítja meg?

Mert ez most olyan, mint amikor Bercike utálja Pistikét az isiben, de gyáva kis pöcs, és ezért nem meri pofán verni, hanem csak felírja a klotyóban, hogy “a Pisti HÜJJE!” - orbán meg teleplakátolta az országot Sorossal, de semmilyen érdemi lépést nem tett ellene!
A CEU-t ne említsd, mert az legalább olyan komoly, mint mikor Bercike ellopja Pistike radírját és összefirkálja a füzetét...

Röhelyes na, csak sajnos nagyon sokba kerül. Nekünk, neked meg nekem, meg mindenki másnak.

Orsósellenes 2018.05.03. 17:21:58

Neves világhírű pszichológus professzorok véleménye, aminek lényege:
Orbán Viktor egy nárcisztikus hajlamú, hataloméhes, gátlástalan aljas gazember. Magyarország Hitlere lesz nem soká, ha így megy tovább! Ugyanolyan elmebeteg, mint Hitler! A Rogán Tóni, meg egy műveletlen, primitív kis Göbbels, aki mint Göbbels is volt, propaganda miniszter! A kettőjük között csak az a különbség, hogy Göbbels sokkal műveltebb volt. Ezek, tények, amivel vitatkozni nem lehet! Mindenki ellen harcot folytatunk, amelyből, ha így megy tovább, előbb-utóbb tényleg háborúba keveredünk. Lásd Ukrajna! Ki írta, hogy "tovaris konyec", meg hogy "csuhások térdre"! És ki nyalja most Putyin seggét, és védi talp és seggnyaló csuhás helyettesét? Láttátok, hogyan viselkedett Putyin mellett? Mint egy ijedt kisnyúl, egy szarházi alak! Nem mert semmiben ellentmondani Putyinnak! Én még azon sem csodálkoznék, ha együtt élnének nemi életet!

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.05.03. 17:41:09

@Orsósellenes: Eleg szegyen ilyen pojacak ellen kiszopni 3x nagyondurvan, mi?

Hat nem rohato fel a zembereknek ha a kisebbik rosszra szavaznak.

teéjesenmindegy 2018.05.03. 17:43:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Nah, a közgazdászok kiszámolták, hogy EU-segély nélkül a geci uralkodása alatt 0,2%-kal nőtt a GDP."
Az anyád picsáját számolták, azt :D:D Te hülye fasz.

David Bowman 2018.05.03. 17:56:19

Viktor lessz az EU császára, figyeljétek csak meg. Az Urálon innen Putyi mellett a másik államférfi. A többiek még politikusnak is gyengék.

atomic power 1986DucaDuca 2018.05.03. 18:13:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"A szakértő szerint az uniós támogatások nélkül nem lett volna gazdasági növekedés Magyarországon.A KPMG Tanácsadó Kft. és a GKI Gazdaságkutató Zrt. idén tavasszal publikálta azt a jelentését, amelyet a Miniszterelnökség rendelt meg, és az európai uniós források felhasználásának hatásait elemezte. Ebből kiderült, hogy az EU-s támogatások tartották a víz felett a magyar gazdaságot az első, 2007–2013-as uniós költségvetési ciklusban. Az éves szinten 2000 milliárd forintnyi támogatás nélkül nemhogy nem nőtt, egyenesen csökkent volna a bruttó hazai termék (gdp)."

Pogátsa Zoltán közgazdasz allitasat tudni kell ertelmezni, mint ahogy a KMPG-GKI tanulmanyt is. Amikor arról írnak, hogy unios tamogatas nelkül nem nőtt volna, illetve csökkent volna a GDP, akkor arrol van szó, hogy 2015 -ben unios tamogatas nelkül alacsonyabb lett volna a GDP, mint 2006-ban, ami a tanulmanyban a bazis év. Ez igaz. De ez nem jelenti azt, hogy unios tamogatas nelkül ne lett volna növekedes. 2013-2015 között ez kb 5%, ami vilagosan kiolvasható a tanulmany ósszefoglalojában közölt grafikonból.

A tanulmany szerint a GDP 2006 és 2015 között 4,6 százalékkal nőtt.

Azonban 2007-2010 között az EUROSTAT adatai szerint /számszakilag pont a tanulmányban megjelenő, de ellenkező előjelű/, összesen 4, 6 %-os reál GDP visszaesés volt. Azaz a 2006-2015 -ös időszak 4,6 %-os GDP növekedése teljes egészében a jelenlegi kormány időszakára esik, azaz a 2010-2015 közötti időre.

Ugyanis az EUROSTAT adatbázisa szerint 2011-2015 közötti időszakban a bruttó hazai termék /GDP/ volumenének növekedése Magyarországon 9,3%. Ha kiterjesztjük az időintervallumot 2006-2015 közötti időszakra, akkor ebből le kell vonni a 2006-2010 közötti negatív, 4,6 %-os növekedesi ütemet. Igy kapjuk meg a tanulmány 4,6%-os, 2006-2015 közötti GDP növekedeset. A V4-ek legfejelettebb orszagában, Csehországban 7,9% volt a GDP növekedés 2010-2015 között. Nalunk 9,3%, de eközben nálunk 5,2%-al csökkent a GDP arányos allamadósság, Csehországban pedig 2,1%-al nőtt.

David Bowman 2018.05.03. 18:22:17

@atomic power 1986DucaDuca: Akkor, ha EU tagok maradnánk, de nem kapnánk "támogatást". Valójában kártérítést a piacunk lerablásáért.
Lengyelország gazdasági aranykora az volt, amikor a cári birodalom része volt. Európa perifériájából hirtelen a birodalom legfejlettebb régiója lett, a hatalmas piac miatt az ipari termelés rakétaként lőtt ki. Más kérdés, hogy a fő haszonélvezői a zsidók lettek.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.03. 18:26:33

@atomic power 1986DucaDuca: "növekedése Magyarországon 9,3%."

Aminek nagy részét a Marshall segély többszörösét kitevő EU-segély generálta.

"Csehországban 7,9% "

Nagy nehezen találtál egy mutatót és egy országot, ami még Magyarországénál is rosszabb. :)) Csakhogy minden más országgal összehasonlítva mindén más mutatónk rosszabb. :(

"Ha Szlovákiával és Romániával vetjük össze a mutatóinkat, szinte sehol sem leszünk elsők.

Olyan infografikát közölt a HVG, amelyet sokáig böngészhet az, akit érdekel, hogyan állunk Szlovákiához és Romániához képest. Ám minél tovább nézzük az ábrát, annál kedvetlenebbek leszünk.

A gazdasági mutatókban sorra vesztünk, az egészségügy-politikára utaló adataink egyenesen rémisztőek, de a szegénységi adataink sem adnak okot sok örömre."

hvg.hu/gazdasag/20170707_Egyetlen_abra_osszefoglalja_hogyan_csuszunk_le_a_regioban

Nézegesd a szép színes ábrákat, és ha valamennyit felfogsz belőle, akkor menj a csúti gecihez panaszkodni.

élveteg 2018.05.03. 18:52:23

" A tiltakozást a magyarok és a lengyelek vezetik, miután az új szabályozás célja, hogy az egykori szocialista országok ne szeghessék meg a demokratikus szabadságjogokat, és rákényszeríthessék őket a menedékkérők befogadására. "

Tééééényleeeeg? Rákésnyszeríthessék a menedékkérők befogadásásra ? Itt azzzal ordibálták tele a világot hogy az Orbán minek hőzöng úgysem akar itt maradni senki De ha meg nem akar itt maradni senki akkor mi a vérvörös fasznak akarják rákényszeríteni az országot a befogadásukra?

atomic power 1986DucaDuca 2018.05.03. 18:56:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Nincs szándekomnan vitatkozni veled, mindössze arra reflektaltam, mely szerint "M.O-on 0,2% volt a GDP növekedés a jelenlegi kormany idejeben, vagy nem is lett volna növekedés unios tamogatas nelkül." Ezt cafoltam a legatfogóbb, leghitelesebb tanulmany adataira támaszkodva, amire nem tudtal reagalni es bedobtal ujabb temakat, aminek semmi köze az eredeti kerdeshez.

A helyzet az, hogy ha allítasz egy hülyeséget, akkor annak korrekt adatokon alapuló, igényes cafolata-5 ször, 10-szer nagyobb energiat es időt igényel, mint amibe ez neked kerül. Nem erzem feladatomnak, hogy mindent szajbaragosan elmagyarazzak, úgysem akarod megerteni.

Ha hiteles adatokra van szükségem, akkor nem a HVG-re tamaszkodom.

élveteg 2018.05.03. 19:44:26

" Az igaz, hogy a pénzek visszatartása azokat is sújtja, akik közvetlenül nem felelnek kormányuk kisiklásaiért. Ám a szavazópolgárok a választásokon leadott voksukkal nem csupán a saját országukért, hanem az egész unióért felelősséget viselnek. Ha nem jól döntenek, akkor annak jelentkeznek a következményei. Pénzügyi értelemben is."

"A németeknek megéri támogatni a kelet-európai országokat, mert a pénz nagy része az ő gazdaságukba csorog vissza, vallotta be egy interjúban a német EU-biztos."

És minden eurónak, amit az EU Lengyelországnak ad, nagy része Németországba jön vissza.

index.hu/kulfold/eurologus/2017/02/28/nemetorszag_nagyot_szakit_az_eu-bol/

aha jelenteznek a következményei.... Nem adnak pénzt ahha .... akkor majd nem is lesz ami visszacsorogjon

Most hátradőlök az ország 4 évig újra biztonságban 2018.05.03. 20:05:53

"Nőtt az esélye, hogy Orbán szétverje az EU-t, pedig Brüsszel és a Néppárt is igyekszik megfékezni"

Megint beszoptatok a faszt lipsik. Szo nincs semmifele kizarasrol, megregulazasrol.
Orban Viktort GYOZTES HADVEZERKENT fogadtak a neppartban, es tanacsot segitseget kertek tolle a minnel jobb valasztasi szereplesert 19-ben.

teéjesenmindegy 2018.05.03. 20:08:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Csehországban 7,9% "

Nagy nehezen találtál egy mutatót és egy országot, ami még Magyarországénál is rosszabb. :"
TE OKOS! Az összes többi ország is kap uniós támogatásokat, az nem zavar?

David Bowman 2018.05.03. 20:17:00

@teéjesenmindegy: Nem támogatás, kártérítés.

camera man 2018.05.03. 20:29:38

Szevasztok!

Ízlésekről, szubjektiv értékrendekről teljesen fölösleges vitatkozni..... ha Nekem a zöld tetszik, Neked meg a piros, ha megöljük egymást, akkor is ragaszkodunk a saját véleményünkhöz.

Nos az igazságot talán úgy lehetne megtalálni, ha a már megtörtént és lezajlott eseményeket vizsgálnánk, úgy, hogy az előtte megjelent véleményeket vissza olvasnánk és akkor világosan látnánk megtudnánk kinek volt igaza

teéjesenmindegy 2018.05.03. 20:56:02

@David Bowman: Eszükben sincs kártéríteni. Támogatnak, hogy az ő termékeiket meg tudd venni, illetve, hogy csak az ő termékeiket vehesd meg. Befizetünk x összeget, visszakapunk 2x összeget, de megkötésekkel, amik nekik kedveznek.

Gleccsertetű 2018.05.03. 20:56:16

@camera man: ilyen egyszerű lenne, de a libsik letagadják azt is, amit előtte 3 perccel írtak le

Pista Sagemono 2018.05.03. 22:07:01

Az EU elzárja a csapokat, leváltjuk a papokat, Putyin meg leszarja "nagyjainkat" mert elérte a célját. Az ellenzéki szavazók menedékjogot kapnak az EU-ban. A maradék sárgák meg cseszhetik a hazafiságot és a rovásírást az erkölcstannal együtt.
Tele vagyunk kilátással. A karmelita kolostor teraszáról.

sakkosfx 2018.05.04. 03:02:25

Ki kéne lépni az EU-ból! És a NÁTÓ-ból is! Sok haszna a népnek eddig sem volt belőle! Mondhatnánk úgy is támogatták nyomorban tartásunkat is! Miért nem szólaltak fel egyszer sem ellene?

2018.05.04. 09:12:27

@Womb Raider: "Kedden megpörgeti vele a magyar dzsídípit, szerdán ellopja,"
Az ellopja azt jelenti, hogy a saját vagyonába, saját érdekszférájába fog tartozni az a gyár, épület, stadion, aminek az építése pörgeti a GDP-t. Orbán egyetlen pozitivuma, hogy nem monacoi yach kikötőre és kaszinózásra költi a pénzt, hanem itthon tartva lopja el saját maga részére.
Örülök, hogy segíthettem.

Passiflora Incarnata (törölt) 2018.05.04. 09:14:38

@sakkosfx: mennyire buta vagy! Látszik, hogy nincs gyereked, aki esetleg a tehetsége révén most külföldi egyetemen tanulhat, azért mert EU állampolgárok vagyunk.

2018.05.04. 09:28:58

@Passiflora Incarnata: 1000 milliárdos nagyságrendről beszélünk/év... hol lopnak el ekkora összeget? Ne nevettess már..

"Látszik, hogy nincs gyereked, aki esetleg a tehetsége révén most külföldi egyetemen tanulhat, azért mert EU állampolgárok vagyunk."

Kicsit sokba van ez az egész országnak... másfelől, szerinted a kint diplomázottak mekkora része fog hazatérni?

Passiflora Incarnata (törölt) 2018.05.04. 15:14:18

@Womb Raider: majd akkor fog hazatérni, ha olyan világ lesz amelyik a tehetséget karolja fel és nem a politikai lojalitást.

2018.05.04. 15:36:52

@Passiflora Incarnata: Mese... akkor fog hazatérni, ha legalább ugyanennyit meg tud keresni idehaza, ennek megteremtéséhez a kormánynak nincs elég eszköze. Egyiknek sem volt.. szándék se nagyon.

Passiflora Incarnata (törölt) 2018.05.05. 16:39:40

@Womb Raider: ez az én saját tapasztalatom. egész családom, tesóm + gyerekei és az én két fiam is külföldön élnek. Bátyámnál az volt a fő szempont hogy NE a magyar iskolarendszerbe kerüljenek a gyerekei. Tizensok éve járok hozzájuk, én is hoztam vittem a gyerekeit suliba és az a tapasztalatom, hogy fényévekkel jobb az ottani oktatás az itthoninál.
Majd ha lesz öt percem, akkor sajnálkozni fogok szegény kormányon, amelyiknek semmi eszköze nincs a jólét megteremtéséhez... csak pár éven belül orbán meg a csicskája lett a leggazdagabb ember (mai hír).

2018.05.05. 17:33:12

@Passiflora Incarnata: Akkort most mi is a nyafi tárgya? Távolbaszakadt hazánkfia kesereg, hogy nem térhet haza a száműzetésből? Vagy mi a frász van?
Ha már semmi nem köt ide, leléptetek , akkor miért is nem mindegy, hogy az ittmaradottak miként élnek? Ne fárassz már. Ha minden annyira hepi ott, akkor miért is vagy itt?
süti beállítások módosítása