B1 blogcsalád



Közeleg az igazság pillanata a magyar és a lengyel kormány számára az EU-ban

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. április 30. - Szelestey

00489665.jpeg• Sem Budapest, sem Varsó nem akadályozhatná meg a támogatások befagyasztását, viszont köteles volna kifizetni a gazdáknak, valamint a megkezdett beruházások után járó támogatást

• Merkel már a közeli hetekben személyesen igyekszik meggyőzni Orbánt, hogy az vegyen vissza a nacionalista hangból

• Európában példátlannak tartják, hogy a magyar vezetés már a nálunk dolgozó külföldi tudósítók munkájába is bele akarja ütni az orrát

FT

financial_times.jpg

A lap arra számít, hogy kiéleződnek az EU ellentétei Magyarországgal és Lengyelországgal, miután a Bizottság holnapután azt fogja javasolni, hogy csökkentsék a támogatásokat az olyan államoknak, ahol veszélyben van a jogállam. Márpedig Brüsszel úgy ítéli meg, hogy mind Budapesten, mind Varsóban bajba került a bírói függetlenség. Ugyanakkor a két ország befizetési kötelezettségei nem változnának. Beavatott körök szerint a lényeg pont ez, hogy mert ez azt jelentené, hogy továbbra is folyósítaniuk kellene a gazdáknak megígért pénzeket, valamint a már folyamatban lévő beruházásokra szánt összegeket, így a programok kedvezményezettjei nem bűnhődnének. Az is igen fontos, hogy a szankciót csakis súlyozott többséggel lehetne megakadályozni, azaz kútba esne a magyar-lengyel vétó. Az indítványt kényes pillanatban teszik közzé, mert az utóbbi időben haladás mutatkozik a varsói vezetéssel folyó egyeztetéseket.

Daily Telegraph

daily.jpg

Az illiberális Magyarország és Lengyelország pénzügyi nyomás alá kerülhet, ha továbbra is eltávolodik az EU értékeitől. A Bizottság mindaddig befagyasztaná a támogatásokat, amíg nem állítják helyre a demokratikus normákat. A lépést az EP liberális frakciói, valamint a franciák és a németek kényszerítették ki, mert mechanizmust akartak, hogy jobb belátásra tudják kényszeríteni az ellenszegülő államokat. Bennfentes forrás szerint a pontos részleteket még csak ezután dolgozzák ki, de a cél, hogy rá tudják venni álláspontjuk megváltoztatására az érintett kormányokat. A konzervatív újság is megemlíti, hogy az Oettinger biztos által bejelentendő csomag várhatóan ront a patthelyzeten Nyugat-Európa, illetve a populista Budapest és Varsó között. Brüsszel aggályait is csak súlyosbította Orbán Viktor újraválasztása, amit antiszemita retorika, jó pár korrupciós botrány és az EBESZ figyelmeztetése körített, mármint hogy a sajtó nem szabad.

Úgy tudni, a német és a francia vezetés azért akart ilyen kevésbé drákói és rugalmasabb mechanizmust, hogy nyomást lehessen gyakorolni azokra az országokra, amelyeknél baj van a demokratikus normákkal. Hírek szerint Berlin ragaszkodik ahhoz, hogy ilyen esetekben többségi döntéssel lehessen határozni, azaz egyetlen állam sem vétózhatna, ami viszont a 7-es paragrafus alkalmazása esetén megakadályozná a megtorló intézkedéseket. Keleti diplomáciai körök ellenben azt kérdezik, milyen alapon döntené el bárki is, hogy valahol megfelelőképpen működik-e az igazságszolgáltatás? Márpedig ily módon felmerül az önkényesség és a politikai nyomásgyakorlás lehetősége.

Orbán Viktor már nyíltan forszírozza a „magyar modellt”, amely vitatja az uniós értékek nyugati értelmezését. Guy Verhofstadt, az EP liberális képviselőcsoportjának vezetője ezzel szemben üdvözli a készülő javaslatot. Azzal érvel, hogy egyszerűen groteszk az illiberális keleti elit hiúságát csiklandozó tervekre költeni az EU adófizetőinek a pénzét, amikor ezek az erők ellenőrzésük alá vonják a bíróságokat, lebontják a demokratikus biztosítékokat és módszeresen igyekeznek aláásni a civil szervezeteket, illetve a szabad sajtót.

BBC

bbc.jpg

Hamarosan Budapestre látogat a német és a brit kormányfő, miközben Orbán Viktor ragaszkodik ahhoz, hogy távol tartsa az országtól a menedékkérőket. Utóbbi álláspontot azzal magyarázza Gulyás Gergely, akit a tudósítás az új kormány emelkedő csillagának nevez, hogy Európa nem válhat sok millió ember új otthonává. A migrációs politika áll majd az új vezetés kommunikációs stratégiájának középpontjában is. Gulyás a kancellária miniszteri tisztségének várományosaként reméli, hogy a többi tagállam tiszteletben tartja a magyarok döntését, tehát hogy ők nem kívánnak menekülteket befogadni. Orbán ugyanakkor úgy érzi, hogy a siker nagy lendületet adott neki és a nyugati partnereknek vele kell tárgyalniuk a következő 4 évben is

Merkel és May egyrészt azért jön Magyarországra már a közeli hetekben, mert az a V4-es csoport tagja, másrészt pedig a leghangosabban veri a nemzeti függetlenség tamtamját. A magyar gazdaság jól áll, ám nagyban függ Németországtól, márpedig a politikai párbeszéd javarészt összeomlott Berlinnel. Ugyanakkor a belpolitikában a fő veszély az az ellenzék számára, hogy a magyarok nem várják meg a következő választást, hanem sokan közülük azonnal külföldre költöznek. De ez nem volna jó a kormánynak sem, amely kétségbeesetten próbálja maradásra bírni az embereket, hogy növekedjen a népességszám. A munkaerőhiány már így is egyre nagyobb. 

Handelsblatt

handelsblatt.jpg

Magyarország kiközösíti az újságírókat, akik bírálják. A Magyar Idők külföldi újságírókat állított pellengérre, Orbán Viktor ily módon fokozza a nyomást kritikusaira. A jobboldali-populista Fidesz elsöprő győzelme óta nem szűnnek a támadások a magyar nép állítólagos ellenségeivel szemben. Sőt, győzelem után a kormányfő csak ráerősít a kampányra Soros György és mások ellen. De ez az első eset, hogy egy uniós tagállamban külföldi újságíróknak mennek neki. A kormány közeli újság azt sürgette, névsorral kiegészítve, hogy a hatalom végre tegyen lépéseket, miután a szóban forgó tudósítók szerinte becsmérlő és a hazug híreket közölnek Magyarországról. Az egyik érintett, Meret Baumann, az NZZ-től úgy ítéli, meg hogy a fekete listával ellenük uszítanak, de hogy ez a fajta mocskolódás mihez vezet, azt a kormánykritikus civilek tudnák elmondani, akik már érzik a következményeket. 

Budapesti diplomaták körében döbbenetet váltott ki a fellépés. Egyikük azt mondja, hogy ez egy teljesen új dimenzió, mert a Fidesz-közeli média idáig békén hagyta a nemzetközi sajtót. Ám a jobboldali-populista hatalom a jelek szerint még inkább ellenőrizni kívánja a közvéleményt. A Riporterek Határok Nélkül ügyvezetője úgy értékeli, hogy ilyen módszerekkel az európai történelem legsötétebb időszakaiban próbáltak elhallgattatni sajtómunkásokat. Továbbá, hogy az ilyen hangulatkeltés készíti elő a talajt az olyasmihez, mint a szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolása volt. Mihr szerint a legnagyobb fokú gondatlanság, ha a Bizottság tétlenül szemléli az eseményeket, mi több, egyes CSU-politikusok nyíltan támogatják Orbánt. 

Szakértők szerint a miniszterelnök ily módon igyekszik mozgósítani híveit a választások után is. Azaz továbbra is összeesküvés elméleteket fabrikál és a nacionalista kártyára játszik. Tehát hogy az országot változatlanul ellenségek veszik körül, ezért mindenkinek a miniszterelnök köré kell tömörülnie. Aki nem ezt teszi, azt megvette a külföld – fejti ki Anton Pelinka a CEU-ról. Ő egyébként a Figyelő 200-as listáján volt rajta. Úgy véli, hogy Magyarországon de facto korlátozták a sajtószabadságot. Ugyanakkor Brüsszel nem sokat tehet, mert a lapoknál kormány közeli üzletemberek szerezték meg a tulajdonjogot, abba pedig nem lehet beleavatkozni. Csak tavaly 25 ezren hagyták el az országot, több, mint kétharmaduk 40 évnél fiatalabb, miközben már most sincs elég munkaerő. 

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

Az egyik legtekintélyesebb nyugat-európai elemző arra figyelmezteti Németországot, hogy az ismét központi szereplő lett a földrészen, ám okosan kell élnie ezzel a szerepével, ha előre akarja vinni az uniót. Timothy Garton Ash, aki Oxfordban tanít, azért tartja a feladatot rendkívül nehéznek, mert a kontinens és a Nyugat létválságba jutott. A bajok akkor kezdődtek, amikor a fejlett demokráciák a legnagyobb sikereiket ünnepelték, vagyis 1989-91 között. Így pl. akkor nyílt meg a kapu a globalizáció számára, az abból eredő elégedetlenséget aknázzák ki ma a nacionalista populisták. Akkor váltak függetlenné a kelet-európai országok, az onnan kiinduló bevándorlás lett a Brexit egyik fő oka.

Az elemző azt javasolja, hogy Németország pontosan határozza meg a nemzeti érdekeit. Másodszor teremtsen szorosabb kapcsolatot a gazdasági hatalom és az értékek között, mert az összekapcsolódás jelenleg meglehetősen laza, lásd Magyarországot és Lengyelországot, márpedig itt az EU hitelessége forog kockán. Harmadszor látni kell, hogy az európai intézmények nem öncélúak, nem lehet csak úgy, általában több Európát követelni. Negyedszer a földrész sokszínűsége gátat szab a közvetlen európai demokráciának. Végül pedig nem csupán a nemzeti érdekek között kell kompromisszumot találni, hanem a rendről és a társadalomról vallott különféle elképzelések között is.

Mindezek után jut el a szerző oda, hogy a kétsebességes földrész kapcsán senki se tekintse azonosnak az euróövezetet a mag-Európával, mert előbbi nem illetékes a közös kül- és biztonságpolitikában. Ebben az összetett helyzetben Németország olyan, mint a jó középpályás: helyzetbe hozza a többieket, időnként gólt is lő, de a játék legszebb pillanatait átengedi másoknak. Szóval olyan, mintha a kontinens Zidane-ja volna.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7713880256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferencke333 2018.04.30. 10:33:34

Magyarországon nincs tíz ember, aki érti, mi is az a jogállam. Pedig nem olyan bonyolult: ahol a törvényeknek van alárendelve a Nagyfőnök is, nem pedig fordítva.

FCUK21 2018.04.30. 11:40:36

Az EU megmutatja lassan végre, milyen is az igazi arca. Itthon nincs demokrácia? És akkor uniós szinten?:)

kunzoo 2018.04.30. 13:17:39

Most akadályozták az újságírókat a cikkeik megírásában vagy csak szidták őket? A kettő nem ugyanaz.

FCUK21 2018.04.30. 16:59:12

@aleksz róz: micsoda öröm azt látni, hogy a kiskapuk keresése legális az unióban :) a Bizottság ugyanis épp olyan kiskaput keres, amivel elérhetik, hogy belpolitikai kérdésben átnyomják az akaratukat szuverén országokon. márpedig ha Európának szabad, nekünk is szabad, ez a demokrácia :)

flydomi 2018.04.30. 20:58:39

Pincsi csicska bepuncsol? :D De xar neki.....:D

Nincs közöttünk csicska 2018.04.30. 21:27:44

Nyugi, nem kényszerít ránk lippsi kormányt Brüsszel.

Európai téridő 2018.04.30. 22:06:35

Kicsit sok a brexitországi lap a szemlézettek közül, ők valamivel ki akarják magyarázni az elcseszett Brexitet. Volt idő, amikor idehaza kevésbé figyeltek arra, mit gondol a külföld hazánkról, lett is belőle Trianon. Timothy Garton Ash a német ügyekben eléggé kompetens és kiválóan beszéli a nyelvet, amit ő mond, azt komolyan lehet venni. Az általam kritikusan szemlélt BBC most legalább szakszerűbben mutatja be a hivatalos álláspontot, Nick Thorpe úgy látszik, tudomásul vette azt, amit kellett a demokratikus választások után. És kezdik kapiskálni, hogy az "európai értékek" nyugati értelmezése mégiscsak necces lehet, nem kellene Pangloss mester cretinológiáját követni - legalábbis a helyzeténél fogva "kétfejű" Németországban mintha a gondolkodásban elmozdulás történt volna.

birka menet 2018.04.30. 22:16:02

@FCUK21:

bögyörő, 16 évesen átlag értelmi állapottal tudják a magyar gyerekek, hogy az orbán rendszer az EU legrohattabb, legkorruptabb, leg antidemokratikusabb rendszere. Ezért már ebben a korban a 30%-uk kivándorlásban gondolkodik, 18 évesen ez az arány már 50% fele nő.
Te meg megmaradsz orbánnak, mert a putyini rendszere a hozzád hasonló lúzer idiótáknak való.

FCUK21 2018.04.30. 22:24:41

@birka menet: tudod mi a nagy különbség köztünk meg a környező országok között? Nálunk gondolkodnak a távozásról, a többiektől meg ki is mennek:) remélem, távozik még pár százezer balliba is, és viszik a pereputtyot is.

Evel Knievel 2018.04.30. 22:45:12

Kíváncsian várom hogy a tetves retkes liberálisok mit fognak sikoltozni amikor az EP választásokon elzavarják őket a picsába. Jobboldali többségű EP-vel se pozícióik se hangjuk nem lesz többé az EU-ban. Attól nem sérült a jogrendszer hogy jobboldali kormány van. Mitől sérült volna? Ird már le baszdmeg hogy mi bajod van a jogrendszerrel, egy olyan országban ahol még a bírói hivatal vezetője is tud pert veszteni.. Attól hogy a baloldali többségű EP-nek nem tetszik egy 2/3 jobboldali kormány még nem lesz kevésbé demokratikus az ország. Szín tiszta politikai támadás amit művelnek. Az átlag magyar nem hülye ám mint ahogy Ti gondoljátok. Az átlag magyar belátja hogy az EU nem minden, és nem feltétlenül szükséges benne lenni. Kezdjetek készülni, mert ahogy most álltok és politizáltok ott a balon, az elősegíti a kilépésünket ebből az elbaszott EU-ból. Elbaszott mert elbasztátok. Ti éltek vissza a hatalommal mert többségben vagytok Brüsszelben, és ha valamelyik ország kormánya és választói nem gágogják vissza amit hallani akartok akkor büntettek.. Nos 2019 mindjárt itt van. EP választás.. Ahogy nézem esélyetek annyi mint magyar ellenzéknek.. Zero. Lehet állást keresni köcsögök.

putris72 2018.04.30. 23:31:12

A Németek után a legnagyobb diktatúra pont az UNIÓ lesz!Eddig úgy tudtam(és így is van),hogy mi magyarok döntünk abban,hogy kiket fogadunk be,kikel akarunk együtt élni,és ki léphet be a határunkon!Nem pedig ilyen senkik által sem megválasztott szellemi toprongyok!!

czerka 2018.05.01. 00:59:57

"Németország olyan, mint a jó középpályás: helyzetbe hozza a többieket, időnként gólt is lő, de a játék legszebb pillanatait átengedi másoknak. Szóval olyan, mintha a kontinens Zidane-ja volna."

Németország tényleg olyan, mintha a kontinens Zidane-ja volna. Introvertált muszlim, de ha valaki beszól neki, akkor kitör belőle az agresszív muszlimság és lefejeli. Mint Zidabe tette 2006-ban. És valóban, Németország ilyen :) Muszlim lett és fenyegeti a keresztény és ateista európaiakat.

czerka 2018.05.01. 01:02:04

Orbánt nem csípem, mert lop. De amit a nyugati EU-tagok művelnek, az rosszabb.

birka menet 2018.05.01. 01:14:36

@putris72: @czerka: @FCUK21: @Evel Knievel:

na mi van ezernickű köcsög fidelitaszos, nem vagy boldog a NER-ben? Arról hogy mi
van N´émetországban meg az EU-ban majd akkor beszélj, hogy ha Ócsánál messzebb j´ártál már a világban.

Na meg persze azért menekül 1 millió magyar Nyugatra, mert azok rohadnak meg haldokolnak, nem pedig orbánnak a megvezethetö hülyékre gyártott rendszere, ugye bár?
Szopjatok ti csak tovább a NER-ben, a németek meg röhögnek rajtatok. különösen, amikor majd megvonják az EU-s támogatást. Akor aztán majd fogztok zokogni, hogy nem telik csak fél zsemlére naponta.

Evel Knievel 2018.05.01. 01:44:47

@birka menet:

nem tudom általad felsorolt nick nevek kit takarnak, de ha kiverték a biztosítékot nálad akkor biztos helyén van a szívük és gondolkodni is képesek veled ellentétben.

Los Angeles-ben szavaztam, ami azért odébb van mint Ócsa és nagyon úgy tűnt hogy senki nem szavazott baloldali liberális pártra az ott megjelentek közül :)

Németország egy fos hely. Pont ugyan olyan nácik és fasiszták mint voltak csak most a ló másik oldalán állnak, de már ott sem sokáig, mert a muzulmánok átveszik a hatalmat hamarosan és a német szolga lesz a saját földjén.

Nem nagyon látom hogy a Magyarok menekülnének nyugatra, inkább azt látom hogy jönnek haza azok az alacsony képzettségű, nyelvtudás nélkül külföldre ment emberek akik azt hitték hogy havi 1100 GBP-ből meg lehet élni.

2019-ben EP választás. Ahol a baloldali liberális terror brigád elveszíti az összes pozícióját, mert minden egyes nyugat európai országban jobboldali kormány lesz. Rettenetesen fogsz szenvedni, mert vagy marad az EU és visszatér a régi irányhoz vagy nem lesz EU.

A magyar gazdasági növekedésnek még a Bloomberg szerint sincs köze az EU támogatásokhoz, amit egyébként nem támogatásnak kellene nevezni hanem jóvátételnek. A nyugati karvaly tőke által ellopott lerabolt és baloldali liberális segédlettel tönkretett gazdaság miatt.

Ostoba gyökér vagy, valószínűleg mindig is az voltál és az is maradsz.

czerka 2018.05.01. 03:51:11

@birka menet: én sem Magyarországon élek, de ahogy látom, sok lopás ellenére a magyarok jobban élnek, mint Gyurcsány alatt. És Magyarországból még nem tudtak iszlámista kiképzőtábort csinálni.

$pi$ 2018.05.01. 06:56:25

@birka menet: "antidemokratikusabb rendszere. Ezért már ebben a korban a 30%-uk kivándorlásban gondolkodik"

A régió többi országából nagyobb az elvándorlás, tehát mégsem vagyunk a legantidemokratikusabbak? Vagy mi vagyunk a legantidemokratikusabbak, a többiek viszont még legantidemokratikusabbak? :D

Sir Galahad 2018.05.01. 07:38:22

A támogatásokat nem ajándékba kapjuk, hanem cserébe azért, hogy megnyitottuk a piacunkat és mi is vállaltunk befizetést. Ha csökkentés lesz, nyilván válaszlépés is lesz.

taga20 2018.05.01. 08:07:37

@Sir Galahad: "Ha csökkentés lesz, nyilván válaszlépés is lesz."

nem szeretnék most az imprealisták helyében lenni!:)))

www.youtube.com/watch?v=dyZPVD70b30

te egyébként komplett vagy?

Evel Knievel 2018.05.01. 08:44:51

@taga20: Általánosból kint vagy már? A lengyel és a magyar piac együtt simán berobbantja az EU-t. Nem véletlenül próbálják szétszedni a V4-et miden lehetséges módon. Majdnem százmilliós piac vagyunk. Nem véletlenül akartak bővíteni 2004-ben. Nélkülünk nem lett volna nyugat európai növekedés, sőt ma sem lenne. Ha a magyarok, lengyelek és a csehek, akik egyébként a legkevésbé EU fanok, a kilépés mellett döntenek az az EU vége.

Visceroid 2018.05.01. 08:49:37

"Közeleg az igazság pillanata a magyar és a lengyel kormány számára az EU-ban"

Ja, persze, libsi álmodozás, hogy az EU van annyira tökös, hogy tényleg tegyen valamit Orbán ellen. Elárulom: nincs. Majd lesz valami, kiegyeznek valamiben, Orbán van annyira sunyi és alattomos, hogy valami félmegoldást talál, amit aztán úgy sem tart be. A lengyelek lehet, hogy vannak olyan barmok, hogy elhiszik azt a sok keresztény meg hazafias maszlagot amit összehordanak, de Orbán nem ilyen hülye. Addig feszíti, amíg lehet, utána meg lesz ami lesz. Mondjuk történni úgy sem fog semmi, mert már csak az őrültek maradtak ebben az országban, őértük pedig nem kár.

taga20 2018.05.01. 08:55:33

@Evel Knievel: neked 65 millió majdnem 100, és te általánosozol?

"Ha a magyarok, lengyelek és a csehek, akik egyébként a legkevésbé EU fanok, a kilépés mellett döntenek az az EU vége."

lehet, de hogy ezeknek az országok abban a pillanatban lesz végük, az fiksz.

torró 2018.05.01. 08:57:32

@birka menet:
Bazd meg "taga 20" ha már a nickjeidet váltogatod, akkor váltsál stílust is.De nem ártana kicsit konszolidáltabbat. Nálam csak elszakadt a cérna, mert tőlem most láttatok ilyen kirohanást.Amúgy meg ha valaki blogot ír, ír(?) másol valami hülye lapokból, ne állítsa be abszolút igazságnak.
Amúgy hol bujdostál eddig? Nem vagy te fideszes provokátor? Mert kezd nekem gyanús lenni.

putris72 2018.05.01. 09:04:24

@birka menet: Barátocskám kicsit több helyen jártam a világban mint te!Közel 7 évet dolgoztam kulföldön!Ebből több mint 6 évet Angliában,és egy rövid ideig Németországban!Valamint jártam már Brüsszelben,és a híres Calaisban is!Te a fotelen és a klotyón kívül hova jársz még??Nem kb 600 ezer Magyar dolgozik kint!Még itt is ferdítesz!Hat ha tényleg tisztábban lennél a dolgok alakkor tudnád,hogy a nyugati médiában Magyaországot elmarasztaló cikkek kommentjeikben saját vezetőiket szidják az emberek,és nem pedig Orbánt!Azért sietnek ennyire,mert jövőre választások lesznek az EU-ban!Már tudják,hogy el lesznek zavarva ,mert mint ti ök is az EU-ban egy pirinyó kisebbséget képviselnek!Meg az ingyenélő migránsok jogait!Pedig nekik a mi jogainkat,és biztonságunkat kellene,hogy megteremtsék!Vajon mekkora sansza lesz az EU-nak,hogy ha a magyarokat,és a lengyeleket igy büntetik!Nyilvánvalóan kilépnek mint az angolok!Na ez indítja majd a dominót!Aztán nyalogathatód az EU szaros seggét!Tudod a demokrácia nem az,hogy pár ország akaratát ráerőlteti a többiekre akik nem akarják!Amúgy meg mi nem csak kapunk pénzt hanem adunk is,valamint a piacainkat meg nyitottuk a nyugat előtt!Az Eu.s források nagy többségét is nyugati cégek kapják meg mert ök nyerték itt is és minden keleti országban a tenderek 70-80 %!Természetesen most,hogy már a magyar cégek is nyernek,már korrupció van!Azt sem ártana tudni,hogy a mindenkori kormányok mennyire segítették a nyugati cégek megtelepedését itt,sokszor a magyar vállalkozások rovására!Adókedvezmény ,beruházási támogatások!Munkahely teremtésre pénz!Szóval ha ennyire alul informált vagy,mint a többi liberális balos inkább legyél csöndben!!

Gleccsertetű 2018.05.01. 09:10:36

@torró: de, elismerte, h fideszes provokátor, meg rá is szóltak, h most a választások után kicsit húzódjon háttérbe

putris72 2018.05.01. 09:11:34

@birka menet: Ja az meg ne zavarjon,hogy az általad felsorolt többi nick név más embereket takar!!Csak ti szaporodtok több névvel,mert akkor soknak tűntök!Csak sajna a stílusotok mindig lebuktat titeket!!

taga20 2018.05.01. 09:13:38

@torró: ez az egy nicken dumálok agyhalott fityesznyugger!
szerintem te keversz a putyin haverod trollhadseregével, vagy a fidelitászos szarosszájú kreténekkel.

ja és figyejj a farhátodra, me oda fog égni, és a geci gazdád csak négy év múlva fog újra bözsiutalványt dobni neked, te szerencsétlen!

taga20 2018.05.01. 09:14:55

@Gleccsertetű: tetves, miért hazucc má megint? a véredben van?

Larry Silverstein 2018.05.01. 09:17:45

Az lesz az EU halalos itelete amikor elkezd gecizni a magyarokkal.

taga20 2018.05.01. 09:19:29

@Larry Silverstein: nem a magyarokkal, hanem a geci gazdáddal és a maffiátokkal!

Sir Galahad 2018.05.01. 09:19:39

@taga20: Miért gondolod, hogy egy ilyen lépés válasz nélkül maradna?

Behaton 2018.05.01. 09:23:55

@taga20: És mi van a boborján20 nickeddel?

taga20 2018.05.01. 09:28:07

@Sir Galahad: milyen válasz lépés lenne? a bolha belecsíp az elefántba, vagy mi?

boborján20 2018.05.01. 09:33:00

@Behaton: má vártam, hogy valamelyik gyökér bedobja. nem csalódtam benned!

midnightcoder2 2018.05.01. 09:33:24

Az EU egyre jobban hasonlít a KGST-re. Az is ott szarta el a lépést, hogy keverte a gazdaságot és a politikát.

Gleccsertetű 2018.05.01. 09:34:03

@Behaton: na igen :))))

tegnap meg az egyik ballib monitorharcos véletlenül elszólta magát, h egyszerre 26 nicken kommentelget.

boborján20 2018.05.01. 09:43:03

@midnightcoder2: te meg a szart kevered idióta!
hogy a faszba lehet összehasonlítani az eu-t a kágéestével????

Behaton 2018.05.01. 09:43:19

@boborján20: Akkor te ilyen soknevű, közpénzből fizetett, politikai troll vagy, akinek csak a szája nagy, hazug és pofátlan?

taga20 2018.05.01. 09:55:06

@Behaton: "Akkor te ilyen soknevű, közpénzből fizetett, politikai troll vagy, akinek csak a szája nagy, hazug és pofátlan?"

nem vagyok fityeszes.

te keversz a pestikurvák haverjaiddal!

midnightcoder2 2018.05.01. 10:03:18

@boborján20: Több hasonlóság is van. Az egyik, hogy mind a kettő egy gazdasági egység akart volna lenni, de már a kezdetektől belekeverték a dologba a politikát, ami finoman szólva nem annyira tett jót a dolog hatékonyságának. Ma kb. ott tartunk az EU-val mint a KGST a 80-as években. Még nagy és erős, de szép határozott léptekkel menetel a csőd felé. A benne élő kicsi birkák pedig azt hiszik, hogy ezer év múlva is állni fog.

Egy ilyen államok közötti szövetség két módon tud működni. Vagy nagyon szorosan mint az USA, Kína, de ehhez közös gazdaság, kultúra, nyelv, stb. kell. Ekkor remekül működik az, hogy többé-kevésbé a politika is egy. Ekkor lényegében egy országról beszélünk. A másik lehetőség, egy gazdasági szövetség, kizárólag a gazdasági érdekek mentén, önálló országokkal, adok-kapok elv alapján. A kettő keverése viszont nem vezet semmi jóra. Ennek az egyik példája a BRExit is.

torró 2018.05.01. 10:05:11

@taga20:
Akkor valaki másolja az alpári dumádat? Nézd meg én mióta vagyok itt hülyegyerek! Én változatlanul, és egyre inkább hajlok arra, hogy fizetett provokátor vagy!

Behaton 2018.05.01. 10:06:31

@taga20: Lehetsz ostoba MSZP-s kommentelő ..... pisis, a világra rácsodálkozó Momentumos ...... pelenkás nyugger a DK-tól ..... tarhálós szerfüggő az Együttől .... langyi liberális Fodor Gabrielláéktól ..... kígyóvállú, tornából felmentett fajgyűlölő a Jobbiktól ...... és Pest megyei, mindent bevállaló kurva a Fidesztől. Melyik vagy, piciny bogárka?

Sir Galahad 2018.05.01. 10:06:51

@taga20: Előre ezt nehéz megjósolni, de a kieső bevételt valahogy nyilván pótolni kell majd. El tudom képzelni például, hogy Magyarország felfüggeszti a befizetéseit, vagy különadót vet ki a multicégekre, bankokra. De ez csak találgatás, meg kell várni, egyáltalán lesz-e valami a szankcióból.

Behaton 2018.05.01. 10:10:14

@torró: Biztos, hogy az. Nem egy lángész. Nagy szégyene lenne az ellenzéki tábornak, ha ilyen boborján20 félék alkotnák a szavazóbázist. Ha viszont ez a valóság, akkor érthető az áprilisi bukta...

zokogjatok 2018.05.01. 10:10:17

@ferencke333: "Magyarországon nincs tíz ember, aki érti, mi is az a jogállam."

Tényleg nem. Szóval az hogy van, hogy Merkel megépíttetheti az Északi Áramlatot, de nekünk nem szabad oroszokkal üzletelni. Hogy a magyar kerítés az tilos, a Calais-i meg az osztrák meg a marokkói az viszont fasza. Hogy a magyar sajtón siránkoznak azok, akik a kölni dómi ficki fickit elhalgatták.

Szóval nem csoda, hogy a bunkó magyar nem érti, mi a jogállam. Mert ha ez, akkor a jogállam szopás.

Behaton 2018.05.01. 10:12:58

@Gleccsertetű: Igen, olvastam. Nem az eszük miatt tartják ezeket.

mojszipupi 2018.05.01. 10:17:36

A lengyeleket meg fogják győzni Merkelék ebben 100% ig biztos vagyok, ők valóban irgalmatlan nagy piac. Lesz az a pénz és a lengyelek be fogják látni, hogy okosan engedjenek pl bírósági kérdésben a megfelelő mennyiségű pénzért. Amiben Orbán téved szerintem az az, hogy Mo t viszont mint bolhafasznyi piacot simán hagyhatják veszni, maximum átköltöztetik az autógyárakat bármelyik szomszádos országba, akár Romániába is. Ez a "megnyitottuk a piacainkat" című duma elkpesztő szereptévesztés részünkről. Mi nem piac vagyunk az eu nak, meg se éreznék ha nem lennénk, csak addig kellünk nekik amíg elegendő rabszolgát tudunk adni neki az összeszereléshez balkáni bérezésért. Ha ez megszűnik tovább állnak és minket mint porszem fog elfújni a szél

czerka 2018.05.01. 10:21:15

@taga20: a magyar és lengyel államon keresztül fizetett uniós támogatások bizony a holland, német ipart gazdagítják, mert zömmel onnan szereznek be EU-s pénzekből mindent.
Az EU-támogatás azért van, mert tagállamj támogatást adni tilos a cégeknek. De mivel a német gazdaság olyan brutálisan uralja az európai piacot és az EU-s pályázatok, közbeszerzések úgy vannak kitalálva, hogy a német cégek nyerhessenek, ezért aztán a német iparnak is fájni fog, ha elveszti a lengyel és magyar piacokat.
Ha nem bánnának a magyarokkal és lengyelekkel úgy, mint egy darab szarral, akkor lehetne béke az EU-ban. De a német nagytőke ma is a kelet-európai élettér meghódítására törekszik, mint a második vilaghábirú idején. Viszont a szülni képtelen, elöregedő, tohonya, impotens németek már nem tudnák benépesíteni Lengyelország és Magyarország területét, ezért Afrika mélységeiből hívnak be bevándorlókat.
Ez a német terv, amit már nem is titkolnak annyira.

midnightcoder2 2018.05.01. 10:27:57

@czerka: A terv árnyoldala, hogy az arab kecskepásztor viszonylag nehezen pótolja a nyugdíjba vonuló német mérnököt. Ehelyett az is a német mérnök nyugdíjából él majd, amit segílyke formájában fognak kiutalni neki.

Larry Silverstein 2018.05.01. 10:34:51

@mojszipupi: pont ez is a lenyeg h annyi penzt kell kipreselni az engedekenysegert cserebe amennyit csak lehet

S ebben Orv ban eleg jo.

Visceroid 2018.05.01. 10:40:26

@Larry Silverstein: " pont ez is a lenyeg h annyi penzt kell kipreselni az engedekenysegert cserebe amennyit csak lehet"

Meg ameddig lehet! Mondjuk azért jó lenne, ha nem az lenne a terv, hogy az EU-ból kiszedünk amennyit lehet, utána áttáncolunk az oroszokhoz, az EU-tól szerzett pénzt odaadjuk nekik, mi meg csöndben éhen döglünk.

midnightcoder2 2018.05.01. 10:45:42

@Visceroid: Az oroszokból is kiszedjük azt a pénzt amit lehet.

taga20 2018.05.01. 10:46:38

@torró: és ki fizet engem szerinted, te éceszgéber?

Larry Silverstein 2018.05.01. 10:46:40

@Visceroid: Pontosan ez a lenyeg, minden orszag ezt csinalja az EUban.

taga20 2018.05.01. 10:47:46

@midnightcoder2: :))))))))))

mit szedünk ki, kiből????

te tényleg komplett barom vagy!

Cycmen 2018.05.01. 10:47:57

"Merkel már a közeli hetekben személyesen igyekszik meggyőzni Orbánt, hogy az vegyen vissza a nacionalista hangból"

Szelestey kesztyűs kézzel írogat és nem használja a tetszetősebb "náci" terminust!
Na ja! Soros után is meg kell élni, lazítani kell az egyre jövőtlenebb libsitempón.
Kíváncsi vagyok mikor néz ide a mester hogy töröljön és tiltson jó demokrata független sajtós szokás szerint! :D

taga20 2018.05.01. 10:50:38

@Sir Galahad: "Magyarország felfüggeszti a befizetéseit, vagy különadót vet ki a multicégekre, bankokra. "

szerintem, ha itt fogunk tartani, akkor reszelni fognak a fityeszmaffiának!

midnightcoder2 2018.05.01. 11:08:53

@taga20: Nekünk legalábbis lesz áramunk akkor is, amikor a derék európai polgár rájön, hogy télen a napelem nem tölti az elektromos autóját. A bankadót pedig egész jól keresztül vitte előzőleg is az Orbán kormány, kicsit sem bukott bele.

taga20 2018.05.01. 11:36:08

@midnightcoder2: arra elfelejtettél válaszolni terhelt, hogy mit szedünk ki az oroszokból!

ja és éjszaka se süt a nap, ezé is rá fognak baszni a derék európai pogárok!
a hülyéjeik nem a tiborcféle ledlámpát rendelték meg!

:)))

bazdmeg, ez az ország tényleg menthetetlen!

Cycmen 2018.05.01. 12:05:14

@taga20: a hülyéjeik nem a tiborcféle ledlámpát rendelték meg!

Hanukamécsest kellett volna, az negyven napig világít két napra való olajjal mi?

Cycmen 2018.05.01. 12:07:55

@taga20: bazdmeg, ez az ország tényleg menthetetlen!

Amelyik országnak olyan lakói vannak mint a "magyar" ballib és kibírja, az örökké létezni fog vazze! :D

Alick 2018.05.01. 12:18:34

@midnightcoder2: "Ma kb. ott tartunk az EU-val mint a KGST a 80-as években."

Bizonyos szempontból jobb, más szempontból rosszabb... de mindkettő meglehetősen voluntarista elképzelésekre épült.

Alick 2018.05.01. 12:19:59

@midnightcoder2: A német áramtermelés jórészt fosszilis energián alapul, a megújulók csak lassan növekednek.

taga20 2018.05.01. 12:24:14

@Cycmen: helga nem bírtad ki! muszáj volt, a véreddel nem tucc mit kezdeni!

haver, mekkora egy fos ember vagy!

taga20 2018.05.01. 12:25:35

@Alick: milyen szempontból rosszabb, te isten barma?

Cycmen 2018.05.01. 12:42:44

@taga20: Meksértettelek? Direkt volt!

taga20 2018.05.01. 13:04:23

@Cycmen: nem vagyok zsidó.

te nem engem sértettél meg, hanem a jóérzésű embereket szutyok!

de, hogy lásd, hogy benned is meglátom a jót, küldök valamit. hogy baszodnál meg:)

www.youtube.com/watch?v=TYJcGWz5D9U

taga20 2018.05.01. 13:05:11

@Gleccsertetű: kac-kac! tucc te jobbat is!

Sir Galahad 2018.05.01. 13:30:41

@taga20: Mert? Volt már bankadó máskor is, Orbán meg simán megnyerte a következő választást. Meg lennék lepődve, hogy ha egy ilyen támadásra a magyar választópolgárok úgy reagálnának, hogy Orbánt hibáztatják. Eddig ez egyszer sem jött be, sőt a hasonló konfliktusok inkább erősítették a Fidesz támogatottságát. Igazából azon csodálkozom, hogy Brüsszelben még mindig nem értették meg, hogy ez kontraproduktív.

Cycmen 2018.05.01. 13:36:52

@taga20: Nem szégyen az! Manapság mindenki felvállalhatja identitását, kivéve a jobbosok.....

taga20 2018.05.01. 13:56:55

@Sir Galahad: az országunk szempontjából az a kontraproduktív, amit a geci és bandája csinál!

mindenhol a seggnyalást fizetik ebben a tetves országban!

na bazdmeg, ez a kontraproduktív, ember!!!

taga20 2018.05.01. 14:00:36

@Cycmen: na itt a lehetőség, hogy felvállald a homárságod!:)))

torró 2018.05.01. 14:01:46

@taga20:
Majd megérdeklődöm a bankáromtól, hogy hol van a hozzád közeli fideszes kifizetőhely:DDDDD Ezt bebuktad haver! Nem ügyes dolog egy blogon nicket váltani, főleg nem ugyan azzal a dumával. Legalább olvasd vissza mielőtt elnyomod:DDD

taga20 2018.05.01. 14:04:00

@torró: párdon?!

mi a fasz bajod van haver? mit csináltam, hol?

sötétics má fel!:)))

Sir Galahad 2018.05.01. 14:09:11

@taga20: Ha ebben igazad is volna, ez a tényeken nem változtat. Semmi értelme a hasonló szankcióknak, Brüsszel semmit sem ér el vele.

Gleccsertetű 2018.05.01. 14:09:23

@taga20: tudjuk, h nem vagy jóérzésű ember, de azért szép ez a kámingáut

taga20 2018.05.01. 14:19:54

@Sir Galahad: akkor szerinted mit kéne csinálnia brüsszelnek?

taga20 2018.05.01. 14:21:32

@Gleccsertetű: értelmetlen faszságokat írogatsz gyökér!

Sir Galahad 2018.05.01. 14:35:30

@taga20: Ezt nem lehet egyszerűen megválaszolni. Ha jól értem, a kérdésed arra irányul,hogyan érhetné el Brüsszel, hogy Orbán neki tetsző politikát folytasson. Szerintem ez nem megy. Szerintem erről Brüsszelnek le kellene mondania. Úgy gondolom, vissza kellene térni ahhoz az alapelvhez, hogy az EU egyenrangú államok kölcsönös előnyökön alapuló gazdasági közössége. Semmi értelme a liberális politikai értékrendet erőltetni.

Alick 2018.05.01. 14:35:57

@taga20: Szívesen elmagyarázom, ha visszaveszel a mucsai stílusú személyeskedésből. Erre akkor sincs szükség, ha éppen egyoldalú hozzáállással, árnyalatok nélkül utasítasz vagy fogadsz el valamit. Ha pedig csak másokat sértegetni jötték a blogba, akkor a nézeteid a szembenálló véleményeket erősítik.

taga20 2018.05.01. 14:39:15

@Alick: sok a duma jobbágy! inkább magyarázd el nekem, ha mekkérhetlek:)

taga20 2018.05.01. 14:42:36

@Sir Galahad: rosszul érted! arra vagyok kíváncsi, hogy az olyan ostoba barmoknak, mint te és a kétmisi fityeszdroidnak, mikor esik le a tantusz, hogy a geci beszopatta az országot.

na erre lennék kíváncsi!

ja és nincs harag, csak nem bírom a hülyeséget:)

midnightcoder2 2018.05.01. 15:00:14

@taga20: A napi ingadozást elméletileg ki lehet egyenlíteni akkumlátorokkal háztartási szinten. De azt, hogy télen csak úgy 10-15 százalékát adja le egy napelem a nyári teljesítményének már nem.

taga20 2018.05.01. 15:04:10

@midnightcoder2: szélről hallottál má? az még éjszaka is fujhat:)))

midnightcoder2 2018.05.01. 15:07:49

@taga20: "arra elfelejtettél válaszolni terhelt, hogy mit szedünk ki az oroszokból!"

Azt majd meglátjuk. Orbánnak elég sokba kerül kiállni az oroszok mellett, és róla sok mindent el lehet mondani, de azt nem hogy hülye lenne. Ergo, kell lennie valaminek a háttérben amit nem tudunk, és őszintén szólva kétlem hogy holmi piti korrupció lenne: Orbánék lophatnak bármikor annyit amennyit csak nem szégyellnek, ehhez nem kellenek az oroszok.

midnightcoder2 2018.05.01. 15:09:25

@taga20: Ja. Akinek van egy tengerpartja ahol állandóan fúj a szél, annak ez tényleg nagyon jó.

taga20 2018.05.01. 15:16:33

@midnightcoder2: arról hallottál, hogy próbálja a zseniorbánod kiváltani a ruszki hitelt?

"Ergo, kell lennie valaminek a háttérben amit nem tudunk, "

milyen szarfaszú ország az olyan, ahol az állampolgárok, akik fizetik ezeket az okosságokat
nem tudhatnak arról, hogy ezek a gazemberek miről állapodtak meg!???

szerinted, az rendjén van, hogy minden közérdekű adatot úgy kell kiperelni a fityeszmaffiából? a szolgáinkból? ezekből a köztörvényes bűnözőkből???

Sir Galahad 2018.05.01. 15:18:06

@taga20: Először is talán nem kellene sértegetni a Fidesz szavazóit. Azzal elég kevés embert fogsz tudni meggyőzni a vélt igazadról, hogy azt mondod nekik, ostoba barmok vagytok. Ez pont olyan kontraproduktív, mint amit Brüsszel csinál a magyar kormánnyal.

taga20 2018.05.01. 15:27:20

@Sir Galahad: először is nem a tükröt kéne sértegetni! másodszor, aki a fityeszmaffiára szavazott, az vagy hülye, mint a borsodi cigányok, vagy bűnöző, mint pl. rogántóni vagy kósalala!

vége piszivilágnak, amit a libsik szemére hánytatok! ez bazdmeg a rögvaló!

lehet picsogni, meg európaizni, de ez van! ezt akartátok, itt van!

a geci gazdád is addig jani, amíg a gyengébbet üti, ha kapja a sallert, akkor egyből vísít, mint egy szűzkurva!

na most lehet kontrázni!

Sir Galahad 2018.05.01. 15:34:34

@taga20: Na, pont erről beszéltem. A magyar ellenzék nagyjából ugyanilyen felfogással indult neki a választásnak tavasszal és megint kikaptak. Lehet folytatni, lesz is 2/3-a 22-ben a Fidesznek. Hajrá :) !

taga20 2018.05.01. 15:50:15

@Sir Galahad: hajrá! ha te ennek az országnak a pusztulását akarod! akkor hajrá!

Sir Galahad 2018.05.01. 15:59:08

@taga20: Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy mi az eredménye annak, amit csinálsz.

taga20 2018.05.01. 16:03:18

@Sir Galahad: "Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy mi az eredménye annak, amit csinálsz."

Behaton 2018.05.01. 16:20:29

@taga20:
"...vége piszivilágnak, amit a libsik szemére hánytatok!..."

Bizony vége és bele is buktok rendesen.

taga20 2018.05.01. 16:26:37

@Behaton: akkor mi a kurvaanyátokért picsogtok itt nekem egy csomóan?

Behaton 2018.05.01. 16:53:04

@taga20: Mert csak írjátok, hogy vége, közben meg, csak hogy egy aktuális példával éljek, a bevándorlót, a migránst még mindig menekültnek hívjátok. Nem áll rá a szátok. Persze másra igen. Be is kapjátok rendesen...
:)
Tehát úgy gondolom, picsogni te picsogsz.

Sir Galahad 2018.05.01. 17:13:52

@taga20: Akkor most a kígyózó kígyó a saját farkába harapott. További szép napot :) !

torró 2018.05.01. 19:01:42

@taga20:
"sötétics má fel!:))) " Basszus! Ettől is jobban?
Na! Komolyra fordítva, itt egy videó a hiteles választásról.
www.youtube.com/watch?v=JkBs891MWOM
süti beállítások módosítása