B1 blogcsalád



18 év után távozott Botka az MSZP vezetéséből

2018. április 24. - nickgrabowszki

Szabadul a brandtől.botkaby.jpeg

Csaknem két évtized után semmilyen párttisztsége nem lesz Botka László szegedi polgármesternek az MSZP-ben, aki

nem jelöltette magát a szocialisták Csongrád megyei elnöki posztjára, amit 2000 óta töltött be.

Botka 2012-2016 között volt a párt országos választmányának elnöke, 2014-ben két hónapig - Mesterházy Attila lemondása után - ideiglenes pártelnök is, majd 2017-ben háromnegyed éven át az MSZP miniszterelnökjelöltjének számított.

Tavaly október másodikai lemondatása után arról beszélt, politikai maffia hálózta be az ellenzéket, benne az MSZP-t is.

Én ennek a rezsimnek a leváltására érkeztem, ezért vállaltam el a miniszterelnök-jelöltséget. Sajnos mások, jelentős ellenzéki és -  számomra különösen fájdalmasan - szocialista erők nem leváltani akarják a NER-t, hanem együtt élni vele. Szétaprózott és széthúzó demokratikus ellenzékkel a rezsimet nem lehet leváltani.

A politikai maffiáról és ellenzék árulóiról tavaly még az április 8-ai választás után ígért részleteket. Eddig ezekkel nem áll elő, de Molnár Gyula pártelnök és a teljes elnökség lemondása után kiírt felmenő rendszerű tisztújításban nem vállalt semmilyen párttisztséget, köztük azt sem, amit 18 éven át mostanáig folyamatosan betöltött. Botka 16 szegedi polgármester, regnálása alkalmasint nem választható el attól, hogy

a fővároson kívül érdemben Csongrád megyében létezik még MSZP:

  • a szocialisták Budapest mellett csak ebben a megyében tudták elérni az idei választáson a 10 százalékos küszöböt,
  • a 7 fővárosi egyéni mandátum mellett vidéken csak Szegeden tudtak egyéni körzetet nyerni (Botka volt kabinetfőnöke, Szabó Sándor, noha az LMP és a Jobbik is külön indult).

Botka távozása az MSZP vezetéséből (a megyei elnökök tanácsa komoly informális hatalommal rendelkezett a pártban) demonstratív lépésnek tűnik: a szegedi polgármester hátrébb lép, elhatárolja magát, kivonul az MSZP-ből, noha a pártból magából egyelőre nem lép ki.

A kampány alatt Hiesz György gyöngyösi polgármester még ennél drasztikusabban járt el: csaknem 30 év tagság után a pártból is kilépett, amit azzal indokolt, hogy megsértette a pártvezetés. A gyakorlatban minden bizonnyal inkább az állt a háttérben, hogy Hiesz kapott az ürügyön, hogy mást akarnak indítani helyette a gyöngyösi választókerületben (ami amúgy is nyerhetetlen volt az MSZP-nek, ráadásul ha mégis győz, választania kellett volna a polgármesterség és a képviselői mandátum között), és úgy szabadult meg a választók egy részét taszító MSZP-s brandtől, hogy közben - mert őt sértették meg -

nem vált árulóvá a szocialista szavazók számára sem.

Nehéz elvonatkoztatni attól, hogy ugyanaz történik Szegeden, mint korábban Gyöngyösön, csak kevésbé drasztikusan, lépésenként.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1613867806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK21 2018.04.24. 16:33:46

menekül a süllyedő hajóról. lapozzunk :)

Első Kézből 2018.04.24. 17:06:21

köszönjük a Botka1 blognak a megemlékezést

midnightcoder2 2018.04.25. 07:33:07

Jó látni, hogy az MSZP szép lassan oda kerül ahová való, ha ez 30 évvel korábban történik akkor ma nem a sereghajtók lennénk a régióban. Botka "fizessenek a gazdagok" úr pedig remélhetőleg valahol Észak-Koreában folytatja majd a politikai pályafutását, ott még nagyon sokra viheti ezzel a megközelítéssel.

élveteg 2018.04.25. 08:05:27

Botka már népszerűbb Orbánnál :))

aquaticus 2018.04.25. 09:23:49

Még ma is érezhető Komócsin Mihály utóhatása....

Bence László 2018.04.25. 09:33:20

Ennyi okostojás bölcsességei után nehéz lenne . Csak kérdezem tőletek? mit tettek eddig, hogy jobb legyen ebben az országban? Ja, hogy az fárasztóbb lenne, mint osztgatni az észt? Igaz.

talgaby 2018.04.25. 09:45:36

Nem bánnám, ha maradna polgármester inkább, és valószínűleg jó pár egyéb szegedi sem.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.25. 10:23:32

@Bence László: Én például a ruszkisimogató csúti geci ellen szavaztam. A fele ország ennyit se tett.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.25. 10:31:04

Gyurcsány szép lassan megeszik az MSZP-t. Persze az is lehet hogy gyorsan.

Végülis mindegy. Pusztuljon a férgese így vagy úgy, ez a lényeg... :DDD

ben2 2018.04.25. 11:17:49

Botka miniszterelnök jelöltként arra készült, hogy megpróbál egy kormányképes csapatot összeállítani és saját magát mint komolyan vehető kormányfő-branded felépíteni. A stratégia egyértelműen az volt, hogy ha az ellenzék el is bukja a választásokat, akkor a következő ciklusnak már mint egy komolyan vehető kormányzati alternatíva indulnak neki, ami köré meg lehet szervezni az ellenzéki politikát.
Na ezt a stratégiát fúrta meg Gyurcsány - mivel az "Orbán legfőbb ellenfele" szerepet nem engedi át másnak - és az MSZP-n belüli ellenlábasai.
A választási eredményen jól látszik, hogy mennyire hiányzott a "ha nyer az ellenzék, akkor mi lesz" forgatókönyv, amin Botka csapata dolgozott.
Valószínű, hogy ha a szocik kitartottak volna mellette, akkor Botka lett volna a kormányellenes tüntetések fő szónoka és nem Márki-Zay Péter.
Nos, ezt is elk..rták, mint általában mindent.

Szvsz Botka mára belátta, hogy ezzel a looser bandával esélytelen bármit is kezdeni, így marad a kármentés: eltávolodik az MSZP-től, hogy legalább a polgármesteri munkáját megmenthesse.

konrada 2018.04.25. 11:53:01

@ben2:
...hááát...
Botkánál még MZP is jobb-meggyőzőbb szónok, s ez azért elég sokat mond ebbéli képességeiről...

Bryan élete 2018.04.25. 12:27:00

@Rettegek mert ballib vagyok:" Gyurcsány szép lassan megeszik az MSZP-t."
Ezt vezesd le lécci, mert sajnos ennek egyetlen jelét sem látom. Bár már benyelte volna és vége lenne a vergődésnek.
Van a cocipárt annyira balfasz, hogy saját maguk alatt lassan, de biztosan fűrészelik a fát..

sas70 2018.04.25. 13:19:35

Botka egyszerűen tévedett. Azt hitte, hogy mindenki mögé áll a pártjában és azt fogja csinálni amit ő mond. Nem mérte fel jól az erőviszonyokat, ráadásul azt sem, hogy a fideszt csak úgy lehetett volna leváltani, ha megszervezi az ellenzéket, nem pedig belerúg mindenkibe. Arra meg nem volt ideje, hogy előbb "leszámoljon" a belső ellenzékkel és utána felépítsen egy másik stratégiát. Idő csak taktikára lett volna, ezt fel kellett volna ismernie.
Szerintem most megpróbál stratégiát építeni, az a kérdés, hogy mennyire fog sikerülni úgy, hogy kizárja magát a központi döntésekből és az országos politikából? Persze a felelősségből is, ez még később jól jöhet, ha meg tud maradni alternatívaként.

Bryan élete 2018.04.25. 13:44:19

@sas70: Botka lehet egy szuper képességes ember - Szegeden.
Eddigi 20 éves mszp-s pályafutása alatt sohasem mutatta meg kiemelkedő politikusi tehetségét, kényelmesen eldagonyázott a polgimesteri székben. Ellavírozgatott a langyos pocsolyában. Rögtön Gyurcsány kilépése után kellett volna durrantania, akkor lenne valaki a szememben.
Jóindulattal sem lehet ráfogni, hogy ő mekkora fasza csávó a baloldal egén.
Botka meg a stratégia....hm...alternatíva...szegény szocik

véleményM 2018.04.25. 13:51:01

Botkát sokan kicsit sem ismerik azok közül, akik negatívan nyilvánulnak meg őt illetően.
Vérnyúl stílusban pocskondiázó kormánypropaganda és meg nem értő baloldali kollaboráns erők tehetnek róla, hogy nem tudta kibontani elképzeléseit.
Ha az őt támadó sokaknak alkalmuk lenne betekinteni például a szegedi televízió testületi üléseket közvetítő adásaiba, megtapasztalhatnák, hogy egy kompromisszumkész, elvhű, humánus politikus. Nem hiába mondta Márki-Zay Péter róla első megbeszélésük után, hogy azon emberek egyike, akikkel el tudja képzelni a hosszútávú együttműködést a rezsim lebontása érdekében. Pedig Márki-Zay egy konzervatív-keresztény elvű politikus.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.25. 13:57:30

@Bryan élete: "Rögtön Gyurcsány kilépése után"

He? 2006-ban, mikor a jóerkölcs (mikor kiderült, hogy hazudott, és adócsökkentés helyett adótemelt) és a népítélet (mikor kiderült az őszödi beszéd) szerint Gyurcsányt ki kellett volna rúgni a faszba. Amelyik MSZP potentát ezen nem dogozott, mind gerinctelen, hatalomba kapaszkodó férgek.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.25. 14:00:58

@Bryan élete: "sohasem mutatta meg kiemelkedő politikusi tehetségét, kényelmesen eldagonyázott a polgimesteri székben."

Egy várost, mondjuk Debrecent még a csökkent képességű miszter húsz százalék is el tudott vezetni. Vagy legalábbis nem szólt bele a vezetésbe, hogy ne bassza el.

6.Lenin 2018.04.25. 14:03:26

Egy biztos, a jelenlegi ellenzék teljesen alkalmatlan -nem csak a magyar választóknak-, azoknak is, akik keresnek talán elfogadhatóbbakat.
Botka. és Márki-Z-P az új kiválasztott "megmentő".
Már most borítékolható a bukta.
Minde1 nem én bukok.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.25. 14:04:33

@sas70: "megszervezi az ellenzéket, nem pedig belerúg mindenkibe."

Mit szervezel a gyurcsányon? Ha összeálsz vele, elvesztesz 10% szavazót. Ha félretolod, elvesztesz 10% szavazót. Megoldhatatlan feladat.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.25. 14:06:45

Botka jól látta, csak úgy lehet bármi esélye a nyerésre, ha félreállítja gyurcsánt. Sose tudjuk meg, mire ment volna a feladattal.

Persze legjobb lenne, ha az MSZP és a Dobrev Klára párt is megszűnne.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.25. 14:13:54

@6.Lenin: "a jelenlegi ellenzék teljesen alkalmatlan"

Az a kisebbik baj. A nagyobbik baj, hogy a csúti geci alkalmatlan, és csúszunk le Bulgária szintjére.

6.Lenin 2018.04.25. 14:20:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Ki mondja ezt neked?
És be is veszed?

Látod, ezért alkalmatlan az ellenzék, képtelen önálló gondolatokra, ahogy te is.

sas70 2018.04.25. 14:46:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nincs megoldhatatlan feladat. Egy jó politikusnak ezt is meg kell tudnia oldani. Ha meg nem elég jó politikus, akkor majd lesz más, ő meg marad derék polgi. Szegeden.

sas70 2018.04.25. 14:58:15

@Bryan élete: Nem mondtam, hogy mekkora fasza csávó, azt mondtam, hogy miben hibázott. Nem ismerte fel a helyzetet és nem jó döntéseket hozott, ennyit mondtam.

Az egy másik kérdés, hogy a mostani helyzetéből mit tud kihozni a jövőben? A jelenlegi ellenzéknek eléggé behatárolt lehetőségei vannak, ez bizonyos értelemben nehéz feladat, viszont aki, akik ilyen körülmények között meg tudják majd állni a helyüket, azok később akár még jó vezetők is lehetnek. Akik meg gyengék, azok el fognak bukni.

Egy dolog azért látszik, a vidéki ellenzéki központokra minden pártnak szüksége lesz, mert azok nélkül, nem lehet országosan választást nyerni. Ebből a szempontból minden olyan hely, ahol gyengébb a fidesz, felértékelődik. Ezért mondtam, hogy ez még Botkának hasznos is lehet.

szepipiktor 2018.04.25. 15:48:11

Botka a klasszikus "állatorvosi ló"!
A gengszterváltáskor szinte gyerekként, érettségivel a háta mögött került a politikába és a mai napig ebből él.
A klasszikus KISZ funkci útja, csak most MSZP...
A fizessenek a gazdagok dolga meg félelemkeltő a demokratikusan gondolkodóknak, mert a rákosi, korai kádárs korszakot idézte. Oké, már nem akarta a galád hazdagokat rács mögé tenni vagy akasztani, de azért már jelzett azoknak, akikből valójában él - munka nélkül.
Sokat nyernénk, ha az ilyen megélhetési, karrierista pártkatonák elhúznának...

ben2 2018.04.25. 15:56:46

@véleményM:

Egy politikus megítélése sosem az ellenfél médiájának hozzáállása befolyásolja, hanem a saját oldalé.
Ha a sajátjai kiálltak volna mellette, akkor a kormánypropaganda támadásai csak erősítették volna.

2018.04.25. 16:22:20

@ben2:
Miről beszélsz? A fizessenek a gazdagok című lózungot nyomta. Populizmusban nem lehet előzni a Fideszt, mert kiterjedt média hiányában az ilyen populista üzenetek csak az értelmiséghez jut el, akik nem vevők rá, az üzenet célközönségéhez, a szegényekhez, nem.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.25. 16:45:48

blikk 122edik oldalara valo hir mi van a maszopnal

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.25. 16:46:59

@diszkriminans: hat, akkor ennyi

ez rosszul fest mert 2022ben mar nem lesz ennyi lippsi sajto, nem veszi ugyanis senki

nemecsekerno_007 2018.04.25. 16:54:44

Botka csak a korábbi polgi, Barta 4 éve miatt lehetett "sikeres" 20 évig. Szeged gazdasága elég gatya, egyetem nélkül egy putri lenne és egy gazdasági "lábon" állni nagyon kockázatos. Eltökörészett a sok közszolga, meg nyugdíjas szavazóval és közben lemaradt a cégek idecsábításának lehetőségéről.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.25. 16:56:18

A jelenlegi parlamenti "ellenzéki" pártok közül egyik sem alkalmas a NER lebontására. Aki valamit tényleg tenni akar az ország jövőjéért, az valami újban kell, hogy gondolkodjon, és nem maradhat a nagy nyomokban Fideszt tartalmazó "ellenzéki" pártocskák egyikében sem.
Éljen a Has Párt és május elsejei felvonulása, a Has Menés! Hű, de szép lesz hömpölyögni az Andrássy úton! :)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.25. 17:08:06

@Frady Endre: "Éljen a Has Párt és május elsejei felvonulása, a Has Menés!"

:))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.25. 17:10:07

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Tönkreteszik, eladósítják az országot, lebontották a fékek és ellensúlyok rendszerét, a nincstelen tömegeket tájékozatlanságban és hazugságokban tartják, ez a hatalom megtartásának egyetlen módszere.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.25. 17:33:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A lipsik teszik ezt, de ORRban hatekonyan vilagositja fel oket langoszlopkent.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.25. 17:46:56

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: "A lipsik teszik ezt"

Ja persze, mindenki hibás Magyarország lecsúszásáért, a lippsik, Soros György filantróp, Teréz anya, Ferenc pápa, a zsidó háttérhatalom, a négy évszak, csak a csúti geci nem tehet semmiről. :))

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.25. 17:50:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: S csuti geci az orszag felemeloje Matyas kiraly Ferenc Joska ota a legjob!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.25. 17:53:56

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: "csuti geci az orszag felemeloje"

:))

Felemeli, le, Románia alá, és egyre lejjebb. :(

Talán csak az az oka, hogy köpcös. Ha akkora lenne, mint Botka, talán valóban felemelne. Mindegy, arról se tehet, hogy porbafingó. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.25. 17:54:54

A csüngő hasát is valami kocsira kéne pakolni, mert hamarosan felsérti a kövezet. :))

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.25. 17:56:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nekem tetszik az ujj koncepcio.

A csuti akademian nemcsak focit fognak mar oktatni hanem Meszaros, Zrban es Tiborc majd uzleti tudomanyokat is.

Ep testbe ep lelek! szerintem menobb lesz mint a CEU, lehet hogy follenditi a Dunantult is!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.25. 17:57:25

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: "Ferenc Joska ota a legjobb"

Ferencjóskánál még horti és rákosi is kevesebbet ártott Magyarországnak.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.25. 18:00:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Bolond beszed macsek tudom hogy te is szereted a zorbant csak troll kodni meg ojbban, de nem baj! En is kedvellek.

kocsisj 2018.04.25. 18:22:48

@midnightcoder2: Annál a választási plakátnál lehetett tudni, hogy az MSZP-nek nevezett konglomerátum nem őt akarja igazából. A végtelenül szellemes és ütő Jobbik plakátok mellett (nem véletlen volt mögöttük a Simicska) ez a plakát a megosztással kezdett és szerintem senkit nem állított Botka mellé (valószínűleg nem ő ötletelte, ennél sokkal inteligensebbnek gondolom). Valószínűleg a Fidesz-csicska MSZP vonal.

kocsisj 2018.04.25. 18:31:49

@szepipiktor: Mert a viktor agyon dolgozta magát egész életében, hogy most ezt csinálhassa velünk. Egy szalmaszálat ezért az országért még nem tett keresztbe.

kocsisj 2018.04.25. 18:34:18

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Hogy egy nagy szemét rablás, más baj nincs vele.

midnightcoder2 2018.04.25. 18:43:27

@kocsisj: Kétlem, hogy Botka szó nélkül tűrte volna, hogy egy ilyen idióta plakátot a beleegyezése nélkül rakjanak ki szerteszét az országba a beleegyezése nélkül.

morph on deer 2018.04.25. 19:13:03

@ben2:
“Na ezt a stratégiát fúrta meg Gyurcsány”

Lófax mama. Botka legelső tevékenysége az volt, hogy rátámadt Gyurcsányra, akivel amügy gond nélkül együttműködött, amikor még Gyurcsány hatalmon volt. Többek közt egyenesben hallgatta az őszödi lebaxást, mint az MSZP vezetőinek egyike, anélkül, hogy akár egy szóval is tiltakozott volna annak tartalma ellen. A problémái ugyanis csak akkor kezdődtek, amikor nem azt a poziciót kapta amire számított...

Az ezek után miért furcsa, hogy Gyurcsány nem hagyta magát letaposni a Botka által? Te hagytad volna?

Az meg már a történelem része, hogy őnmaga miniszterelnökké történő kinevezése után a többieknek ‘megadta a lehetőséget’ hogy kövessék az ő - proletárdiktatúrára hajazó - programját, de egy lélekkel nem egyeztetett, bár igérte.

Miről is van akkor most szó?

Hanyatt kéne esnünk, mert a Botka duzzog, és - stratégiai okokból - visszavonul a legközelebbi lehetőségre várva?

Oh, come on..!

morph on deer 2018.04.25. 19:24:38

@kocsisj:
“szerintem senkit nem állított Botka mellé (valószínűleg nem ő ötletelte, ennél sokkal inteligensebbnek gondolom). ”

Ami tévedés.
Botka teljhatalmat kért - és kapott - az MSZP-től, mindenre vonatkozóan!
Azaz: vagy az ő egyetértésével történt valami, vagy sehogy.
A plakát is.
Innen nézve az az intelligencia minimum kérdéses.
Ami kár amúgy, de nem tőlünk függ.

Nekem az 1953-as munkásmozgalmi plakátok kattantak be a hülye plakátok láttán, közben azon merengtem, hogy 65 éves poénokkal miért kell manapság előjönni, ha valaki komolyanszámít a lakosság egyetértésére.
Aztán oda jutottam, hogy biztos ő is szereti a “Tanu” című filmet, mert amúgy a mai valóság egyre inkább konvergál afelé.
Na de őszintén, ki akar csupán bolsevikot cserélni, ha orbán is meg Botka is lényegében ugyanazt az elvet vallja?
De komolyan?

Paul Summers 2018.04.25. 21:15:33

Pofára esett a a rolex laci, pofára esett a balliberális genny horda.

DcsabaS 2018.04.28. 09:27:04

Botka László lesz az MSZP "soros" Szili Katalinja...
süti beállítások módosítása