B1 blogcsalád



6 érv amiért nem lett volna szabad megszervezni minden idők legnagyobb, Orbán-ellenes tüntetését

2018. április 17. - ashwood

zpuktkqturbxy9imdexmdfhztfim2m5mmfjodgyzdeynddhngnmnjk2os5qcgvnkpudas0c3s0ucm0lrjmfzqmuzqg8.jpegA legnagyobb Orbán-ellenes tüntetést tartották a hétvégén a fővárosban. A demonstráció, amelyen bár a résztvevők remekül érezték magukat, valódi céljával ellentétest hatást ért el. Ismét. Érdemes sorra venni a tanulságait.

1, A tüntetés nem irányt adott az elkeseredésnek, hanem leeresztette a gőzt.

A tüntetés néhány résztvevőjével – az élmény után – beszélgetve, minden esetben ugyan azt a beszámolót hallgathattuk: felemelő élmény volt megtapasztalni, hogy nem vagyok egyedül Orbán-rendszerével szemben. Ezt, a közösségi élmény megtapasztalását, el tudjuk fogadni a megjelentek oldaláról. Ám a szervezőkéről aligha. A joggal frusztrált tömeg számára alkalmat biztosítottak a gőz, a feszültség leeresztésére. Lehetőséget a beltörődő mindennapokra. Nem kínáltak semmiféle kiutat a csalódott választóknak, nem fókuszálták a frusztráltságban rejlő energiákat, csupán levezették azokat. És ezek után tényleg azt képezik, hogy a következő szombaton bárki is elmegy megint tüntetni?

2, A civilek cukik, csak épp alkalmatlanok

A forgatókönyv jól ismert az elmúlt négy évből: pártpolitikus még véletlenül se keveredjen a színpad környékére. (Most a szervezők annyira megengedők voltak, hogy felhívásukban nem tiltották ki taxatíve a politikusokat a rendezvényről.) Az eredmény ismert: amatőr – értsd: rossz – szónokok sora, céltalanság. Ugyan ezt láthattuk 2014 óta minden, civilek által szervezett tüntetésen. Azzal azonban – valamiért – nem számolnak ezek a szervezők, hogy miközben mindent elkövetnek, hogy távol tartsák az ellenzéki politikusokat a tömegtől, a választás napján a tüntetőknek mégis ezekre a politikusokra kell szavazniuk. Az Orbán-ellenes tömeg ellenzék-ellenességéhez nem kis részben járulnak hozzá ezek a, hol sikeres, hol sikertelen szeánszok.

3, Igazi cél nélkül minden tüntetés csak Orbán érdekeit szolgálja

Már első hallásra sem értettük: mi ellen/mellett akar bárki tüntetni a választásokat követő hétvégén. Ha tetszik: az egész országra kiterjedő tüntetést rendeztek április 8-án, és bizony a békemenetben sokkal többen voltak, mint azzal szemben. (Persze, lehet mondani, hogy nem voltak "egyenlő pályák, egyenlő esélyek", de ezzel mindenki tisztában volt 4-8 éve. Ha a Fidesz ezen a pályán legyőzhetetlen, tetszettek volna bojkottot hirdetni.) Demokráciát és új választást követelni egy héttel a választás után - sajnáljuk, de ez valóban nem demokrata hozzáállás. Amellett mindenki számára egyértelmű: ezeket a célokat, akárhány ember is vonul végig Budapest utcáin, nem fogja tudni elérni. Márpedig elérhetetlen célokat megjelölve utcára vinni az embereket: felelőtlenség. A hatalom számára egyre könnyebb lesöpörhetővé válnak a demonstrációk, míg a tüntetők lassan minden hitüket elvesztik abban, hogy békés eszközökkel bármit is elérhetnek a kormánnyal szemben.

4, Felesleges tüntetések elszívják az energiát a valóban fontos ügyek elől

Egy cél és valódi értelem nélküli, Orbán-ellenes tüntetés viszonylag hosszú időre megadja a résztvevőknek a "nem vagyok egyedül" megnyugtató érzését. Ahogy korábban írtuk: levezeti a frusztráltságot, a gőzt. Pedig nem is olyan sokára: nagyjából másfél hónap múlva valóban százezrekre lenne szükség az utcán, amikor Orbán, totális hatalmi dölyfben, betiltja a neki nem tetsző civil szervezeteket. Akkor lenne szükség arra a polgári erődemonstrációra, amelyet múlt szombaton elpukkantottak, a semmiért.

5, A civilek sem különbek (jobbak, szebbek, okosabbak) senkinél az országban

Nincs egy külön, zseniális és mindenen felül emelkedő kaszt – a civilek – az országban. Éppen annyira köldöknézők és befordulók, mint mindenki más, aki az egészségesnél közelebb merészkedik a politikához. A lózungok puffogtatása (az ellenzék fogjon össze), a hamis, sőt, hazug jelszavak (mi vagyunk a többség) egyáltalán nem szolgálják a NER lebontását. Eszükbe sincs szembe nézni azzal, hogy a többség ma valóban a Fidesz szavazótárbora, miként azzal sem: a totális ellenzéki összefogás is maximum a kétharmados többséget tudta volna megakadályozni. Azt, hogy valójában mi történik az országban – beleértve a narancssárga részét is – nem tudják, de szemmel láthatóan, nem is érdekli őket.

6, A kormánynak esze ágában sincs befejezni a kampányt.

Szerénység, méltóság, derű – és még sorolhatnánk azokat a fogalmakat, amelyeket a győzelem pillanatában és másnapján önmagára érvényesnek mondott a hatalom. A valóság azonban hamar megmutatta: mindez hazugság. A kormánynak eszében sincs leállítani kampánygépezetét. Propaganda lapjaik továbbra is uszítanak és arcpirító módon hazudnak, vezető politikusaik pedig szemrebbenés – és bármiféle bizonyíték – nélkül hazaárulózzák le mindazokat, akik nem értenek velük egyet.

És következmények nélkül meg is tehetik - mert senki nincs, aki bármilyen, értelmes stratégiát, elképzelést képes lenne velük szemben állítani.

(fotó: blikk.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7013840818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Punxsutawney Mormota 2018.04.17. 11:07:38

Értem én, hogy véditek a koszlott-feslett mundér becsületét, de hadd ne emlegessem fel a cikkíró szülejét, mert egy szekértoló idiótát szült, aki senkivel nem jobb, mint a TV2, Riposzt, 888, MTVA szakmunkásai.

H3rold 2018.04.17. 11:21:05

"Amellett mindenki számára egyértelmű: ezeket a célokat, akárhány ember is vonul végig Budapest utcáin, nem fogja tudni elérni."

Ezzel nem értek egyet. Orbánt igenis visszakozásra lehet kényszeríteni a tömeg erejével. (Lásd pl. Fico esetét)

csobi2011 2018.04.17. 11:40:49

Csak nézzétek meg a videót ahol a jobbikos polót viselő tüntető zaklatja a rendőrnőt.
m.origo.hu/nagyvilag/20180416-tuntetes-soros.html
Fantasztikus emberek gyülekezete volt ez a tüntetés.

sZulamith 2018.04.17. 14:03:20

Egyik ponttal sem értek egyet, de legyen ez az én véleményem. Igenis a rendszeres békés tüntetésnek van hatása. Aláássa a kormány tekintélyét, hitelességét a külföldi kormányok szemében. Talán elértük a technikai fejlődéssel, hogy forradalmi megmozdulás nélkül is lehet változást kiharcolni.

Rugovicsvalagba 2018.04.17. 14:08:57

ashwood ez nagyon gáz poszt volt. S
De szerintem te is tudod.

elismert felhasználó 2018.04.17. 14:20:56

ashwoodnak igaza van, és ti is látjátok majd most szombaton, amikor már sokkal kevesebben lesznek...és ez így megy majd tovább.

aquaticus 2018.04.17. 14:35:55

@sZulamith: A külföldi kormányok pontosan tisztában vannak a 2/3 os választási győzelem jelentőségével és ők a tüntikézők hőzöngését csak hivatkozási alapnak tekintik a további beavatkozáshoz. Segítsetek szegényeknek, hogy mi is kapjunk az általuk kiselejtezett migránsokból! Ennyit most IS megtehettek a hazátokért...

Swanky77 2018.04.17. 15:06:21

Szerintem ez a tüntetés az ellenzéknek is szólt,ezért nem felesleges.kapják magukat össze..vagy szerveződjön valami hiteles mozgalom.

Punxsutawney Mormota 2018.04.17. 15:14:12

@aquaticus: Minek ide migráns, amikor itt vagy te?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.17. 15:39:37

Szükséges volt ez a tünti: sok ballib ultrát lenyugtatott.

Swanky77 2018.04.17. 17:04:29

Na,ashwood.."dicsérjen meg téged a Bircaman!"

Gedeon Vinklmann 2018.04.17. 17:12:14

"Leeresztette a gőzt"......miféle gőzt, inkább a párát szellőztette ki.
Komoly elkeseredésre egyetlen társadalmi rétegnek sincs oka, talán csak az un. ellenzék hatalomból kiszorult prominenseinek.
A rendőrsorfal előtt szelfizgető, "haladó gondolkodású" bebaszottak is jól elvannak a maguk által teremtett lázas semmitevésben.

Friedrichbulgakov 2018.04.17. 17:39:08

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Kedves Bircaman! Maga a bélféreg mivoltával a belsőség biztonságos melegéről mond ilyeneket, hogy ballib ultra. Ennek a fogalomnak a tartalmáról magának fogalma nincs, mert nem volt ott ahol ez megjelenik az inverz kivetülésében. Erdogan, Milosevics, Mugabe, Chavez, Morales, Putyin ha mondanak egyáltalán ezek a nevek Önnek valamit, jó mesterei lehetnének Önnek. Igaz ehhez emberré kellene válnia előbb..

Alex Shimon 2018.04.17. 19:38:50

Hát egyértelmű. Nem marad más mint lőni. Bele a rákos fideszes pofájukba. És miért olyan nehéz ezt kimondani egy tetves ujságírónak? Nekem kell ?

Friedrichbulgakov 2018.04.17. 20:24:56

ashwood, kedves uram! Ön most kivel van? Legalább az együttérzését kifejezhetné a blog olvasói felé.

Friedrichbulgakov 2018.04.17. 20:25:25

ashwood, kedves uram! Ön most kivel van? Legalább az együttérzését kifejezhetné a blog olvasói felé.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.17. 20:27:40

@Friedrichbulgakov:

"Erdogan, Milosevics, Mugabe, Chavez, Morales, Putyin"

A legelsőt nem kedvelem, a harmadikhoz semlegesen állok. A többi 4 lelkes hazafi, aki sokat tett országáért.

Mi velük a gond?

ManDownton 2018.04.17. 20:42:13

@csobi2011: Ha ez a demokrácia, hogy az alkohol szagú huszonéves, aki a rendszerváltás idején még valahol az éterben sejtként létezett, ilyen szinten verbálisan sértegetheti a rend őrét (tekintettel annak női mivoltára), akkor nekem, mint a rendszerváltásért küzdőnek nem maradt más, mint azt kívánni, hogy térjünk vissza a régi rendszerhez.
Ez a demokráciának nevezett posvány alkalmatlan egy társadalom egészséges fenntartásához, fejlődéséhez. Ez csak a pusztulást hozza el.

Friedrichbulgakov 2018.04.17. 21:07:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Semmi. Önhöz illenek, megették maguk körül a gazdaszervezetet. Paraziták.

Kulics 2018.04.17. 21:37:13

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Milosevics? Aki háborús bűnös? Ja, hát ha így nézzük, akkor hitler is lelkes hazafi volt.
De ez önmagában nem pozitiv jelző, ha milliók halála árán gyakorolja a "hazaszeretetét", amiben a saját népe is bőven megszenvedi a tébolyát. Milosevics Tudjmannal együtt évtizedekre lenullázta a saját népét.

megamedve 2018.04.18. 04:41:32

@sZulamith: külföldi kormányok szemében?
Remek!
Pont ez lehetett a cél!
Külföldi kormányoktól várod a megoldást?
Na, akkor kezdene orbán ajvékolni, ha egy külföldi kormány elkezdene beleugatni a magyar nép (azaz orbán) -be!
Lenne itt olyan békemenet, amilyent még senki sem látott!

megamedve 2018.04.18. 04:43:46

@ManDownton: gondolom szerinted 2006-ban a magyar hazafiak dúlták fel a várost....

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.18. 05:56:51

@megamedve: Már ezerszer elmondták az EU-ban Orbánt a magyar népnek kell leváltani. És mivel nem tudják igy marad.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.18. 06:13:17

@Kulics:

Háborús bűnös a háttérhatalom szerint, azaz derék ember.

Kulics 2018.04.18. 15:32:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: háttérhatalom?? ja, a gyíkemberek a kripton bolygóról? értelek már! Szaniszló Feri bácsi, te vagy az!??
süti beállítások módosítása