B1 blogcsalád



A ‘Stop, Soros’ már egy másik szint: ilyet utoljára Milosevics csinált Európában

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. április 10. - Szelestey
  • Brüsszelnek el kell zárnia a pénzcsapokat az új magyar kormány számára, meg kell fékeznie a Fidesz tekintélyelvű ösztöneit, mert az ilyen erők  az európai értékeket veszélyztetik a rothadt végeken;
  • A civilek elleni fellépésben csak az a meglepő, hogy Orbán egy pillanatot sem várt;
  • Leginkább az Európai Néppárt tudnak megálljt parancsolni a magyar vezetésnek, de a német belügyminiszter éppen most állt ki az új kormány mellett.
  • Seehofer kiállt Orbán Viktor mellett, Asselborn viszont sürgős lépést sürget az unió részéről a magyar daganat ellen

szlobodan-milosevics.jpg

 wp.jpg

Washington Post

A magyar kormányfő lefitymálja a demokráciát, ezért az uniónak le kell állítania az ország anyagi támogatását – mutat rá a kommentár. Mert mi egyéb fogja rávenni az EU-t, hogy álljon ki a demokratikus elvekért, amelyekről az állítja, hogy támogatja azokat. És meddig engedi meg még magának, hogy mindenkit bolondnak nézzen? Orbán Viktor az egész világra kiterjedő autokrata hullám éllovasa éppen most nyert meg egy mocskos választást. Országa most még gyorsabban fog eltávolodni az uniós alapszerződésben oly egyértelműen lefektetett értékektől, habár a politikus boldogan hasznot húz az európai alapokból karrierje előmozdítására. Ám itt az idő, hogy Brüsszel elzárja a csapot.

Az EU több mint gazdasági szervezet, a jogállamon és a demokrácián alapszik. Megköveteli, hogy a tagok ragaszkodjanak azokhoz az elvekhez, amiket Orbán arcátlanul támad. Piszkos trükköket vetett be a kampányban, így migránsellenes félelmet keltett, újra elővette az antiszemita szóképeket, nyíltan nekiment az uniónak, ám lehet, hogy mindez a demokrácia utolsó zihálása volt. Az ország megadta magát egy gyáva demagóg tekintélyelvű programjának. Ráadásul a választás hemzsegett a szabálytalanságoktól. A Fidesz úgy jutott kétharmadhoz, hogy többen voksoltak ellene, mint mellette. De a magyar demokrácia már előtte a haláltusáját vívta.

Orbán és támogatói állhatatosan lebontották a demokratikus és liberális szerkezeteket. Már nincsenek fékek és ellensúlyok. Ez vonatkozik a bíróságokra és a sajtóra is. De ami még megvetendőbb, az az, hogy ördögnek állította meg a bevándorlókat, és uszító, újfasiszta tekintetét Sorosra vetette, őt választotta, hogy megszemélyesítse az ellenséget. Az üzletember alapítványa milliókat fordított liberális programokra Magyarországon, Orbán tízmillió dollárokat költött közpénzből, hogy azt a látszatot keltse, mintha a befektető az országot fenyegetve a szálakat mozgatná. Mindezt a régi antiszemita összeesküvés elmélet baljós árnyékában. A politikus illiberális demokráciát akar, de már nem látni, hogy mi maradt a demokráciából. Az EU-t veszélynek tekinti Magyarország szempontjából. Akkor viszont a szervezet miért folyósít dollár milliárdokat, amikor ez az ember az ellenségének nyilvánította?

Brüsszelnek nem áll rendelkezésére egyértelmű eljárás, hogy kizárja bármelyik tagját. Nehéz még a szavazati jog felfüggesztése is, mert ennek Lengyelország ellenállna. De az Európai Néppárt is megvédheti. Viszont Németország rávehetné a többieket az EPP-n belül, hogy tegyenek lépéseket. Ha bizonyos jogokat ideiglenesen hatályon kívül helyeznek, az nyitva hagyná a kaput, ha sikerül legyőzniük az orbáni gépezetet azoknak a magyaroknak, akik vissza akarják terelni az országot az igazi demokrácia útjára. Még hatékonyabb módszer volna, ha leállítanák a szubvenciókat. A milliárdok idáig segítettek kiépíteni Orbán támogatását és alapvető forrást jelentenek az általa teremtett kleptokrácia számára. De a legfőbb ok az alapok befagyasztására, hogy ily módon figyelmeztetnék a többi önjelölt autokratát, aki mintaképnek tekinti a magyar politikust. Egyértelművé kell tenni, hogy eddig és ne tovább, azaz az EU megvédi az elveit. És aki feladja azokat, annak meg kell fizetnie az árát.

financial_times.jpg

FT

A vezércikk úgy látja, hogy Orbán Viktor győzelme kihívás az uniónak, a szervezetnek meg kell találnia a módját, hogy visszafogja a Fidesz tekintélyelvű ösztöneit. A minősített többségre építve a politikus még inkább megszilárdíthatja szorítását az államgépezeten, és folytathatja a bírói függetlenség, illetvbe a sajtószabadság lebontását. Piszkos kampány után győzött, a migránsellenes retorikára épített, amit alig leplezett antiszemita összeesküvés elméletbe csomagot. Utóbbi Soros ellen irányult. De körmönfontabb formában célba vette az EU-t és annak értékeit is. Amit az EBESZ mondott a választásokról, azt meglehetősen ritkán lehet hallani egy uniós tagállam kapcsán. A magyarok vesztik a legtöbbet, ha Orbán folytatja a fél-tekintélyelvú irányvonalat. Viszont ha ellenőrzés nélkül marad, az növeli az illiberális fertőzés kockázatát, ami már a szervezet jövőjét fenyegeti.

A Fidesz egyik legsürgősebb feladatának tartja, hogy meginduljon a civilek ellen. A független média attól fél, hogy szakmai kamarába kényszerítik, tovább korlátozva a sajtószabadságot. Veszély fenyegeti az igazságszolgáltatást is. Ez az irány tiltott tantétel volna az uniós felvételt szabályzó koppenhágai feltételek alapján. Ám Brüsszel idáig képtelen volt arra, hogy közbelépjen, és a kormány ne tetszése szerint alakítsa át az országot. Nemigen látni, hogy mi változna e tekintetben. A szavazati jog felfüggesztéséhez és a támogatások megvonásához egyaránt egyhangú döntés szükséges. Lengyelország pedig bizonyosan vétózna, de lehet, hogy Ausztria és Olaszország is. Az Európa Néppárt idáig fedezi Orbánt. Legfőbb ideje volna azonban, hogy az EPP lépéseket tegyen a demokratikus magyar alapok védelmében.

the_times.jpg

The Times

A magyar nacionalizmus súlyos támadást jelent az EU demokratikus eszméivel szemben. A politikus a következő négy évben úgy formálja át a demokráciát, ahogyan csak akarja. Hatalmát felhasználhatja, hogy engedelmességre bírja az igazságszolgáltatást, törvényen kívül helyezze a külföldi támogatással működő civil csoportokat, megfélemlítse a sajtót. Ha megteszi, a veszély nem egyszerűen az, hogy az ország tényleges pártállammá válik, de a makacs nacionalizmusával felbátorítja lengyel csodálóit, illetve félő, hogy módszerét lemásolják Kelet-Európa többi részén is. Ez a kilátás döntő vizsga elé állítja az uniót, amely joggal ragaszkodik a szólásszabadsághoz, az igazi demokráciához és a jogállamhoz. Csak éppen vészesen lassan ismeri fel, mekkora veszély állt elő a migrációs kvóták miatt az új tagoknál.

Ha Bizottság túlreagálja a magyar illiberális demokráciát, akkor valószínűleg elősegíti, hogy az ország gyorsabban sodródjon a nacionalista perem felé, ahol a legerősebb barát nem Németország vagy Franciaország, hanem Oroszország és Törökország. Ez tenné a legrosszabb szolgálatot nem csupán az EU-nak, hanem a magyarok lakosságnak is. Brüsszel kezében fontos befolyásoló eszköz az évi 4 milliárd eurós támogatás, de óvatosan kell élnie vele. Magyarország még nem az oroszok útján halad. Egyelőre be van ágyazva az EU-ba, mivel polgárai tudják, milyen fontosak az uniós fejlesztési források. Ám Orbán hatalomvágya kezd emlékeztetni Putyinéra. Az ellenzék szemszögéből a tanulság az, hogy ha megosztott marad, akkor vége. Brüsszelnek pedig az a lecke, hogy ha meg akarja leckéztetni a kontinens keleti felét, mármint, hogy mi elfogadható egy demokráciában, akkor lehet, hogy befellegzett a kelet-európai demokráciának is.

independent.jpg

Independent

A vezércikk rossz hírnek nevezi Európa részére, hogy marad Orbán Viktor fura különítménye. Hiszen a magyar politikusnak hasonló gondolkodású szövetségesei vannak kormányon a cseheknél, lengyeleknél és szlovákoknál, és mind hajlandó meghiúsítani, hogy megzabolázzák a miniszterelnököt. A magyar mini-Putyinnak a győzelemhez nem kellett megfirkálnia a választást, mivel odahaza tényleg népszerű. A haladó pártok nem rúgnak labdába mifelénk, a legfőbb ellenfél, a Jobbik pedig még szélsőségesebb, mint a Fidesz. Könnyű volna azzal elintézni az eredményt, hogy itt egy olyan furcsaságról van szó, amely Magyarországra korlátozódik. Orbán messze nincs ugyanis egyedül, másutt is működnek euroszkeptikus és populista mozgalmak, amelyek igencsak nyomulnak. Lásd Olaszországot. De az AfD is több mint 10 %-kal került be a német parlamentbe.

Mindegyik a bevándorlás elutasítására épít, de egyik sem annyira kihívó, mint Orbán. Elkerülhetetlennek látszik az összecsapás Budapest és Brüsszel között, bár az valószínűleg nem azonnal következik be. A Bizottság nem szereti a közvetlen konfrontációt, inkább a kompromisszumot, az alkut keresi. Nem szeretné, ha a migráció hatására az a benyomás keletkezne, hogy még inkább szétesik az EU. Érzékeli, hogy ha nagyon kardoskodik a kvóta mellett, akkor új válság áll elő. Ugyanakkor az az érdekes a populistákban, hogy nem akarnak kilépni a szervezetből. Inkább továbbra is kicsemegézik maguknak az előnyöket, készséggel elfogadják a brüsszeli pénzeket. Ha ellenben valamit nem akarnak, akkor egyszerűen nemet mondanak és hangosan kiabálnak, a nemzeti jogokat és a nagy hazai támogatást emlegetve. Meglátjuk, a németek és a franciák meddig viselik el a zajos szomszédokat. Egyelőre úgy tűnik, hogy marad Orbán és a fura különítmény.

 financial_times.jpg

Financial Times

A tekintélyelvű erők az európai értékeket veszélyeztetik a rothadt végeken – Orbán Viktor győzelme újabb fenyegetés a jogállam számára. Így foglalja össze a helyzetet a lap egyik legnevesebb elemzője. Gideon Rahman rámutat, hogy a széleken antidemokratikus lebomlás indult be. Ha nem kezelik, továbbterjed majd a centrumra is, és utána az EU már nem mondhatja magáról, hogy értékek közössége. A legegyértelműbb veszély Magyarországról indul ki. Orbán Viktor már aláásott olyan intézményeket, amelyek alapvetőek a szabad társadalom szempontjából. De ott van Lengyelország, Szlovákia, Málta, Csehország, Bulgária, Románia, mindegyikben súlyos gondok jelentkeznek, ám vezetőik tudják, miként kell az unió szája íze szerint beszélni. A magyar vezető kicsit más, mert ő jelek szerint élvezi, hogy a tekintélyelvű rossz fiú lehet. De nemzetközi elismerést és a szélsőjobb rajongását eredményezte számára, hogy ennyire ellenzi a muzulmán bevándorlókat.

A fő ok, amiért Orbán veszélyes az EU-ra nézve, az az a mód, ahogyan a kormány ellenőrizni igyekszik a médiát, az egyetemeket, az igazságszolgáltatást és a civileket. Nem tréfadolog, hogy az unióban van egy tekintélyelvű vezető. Mert azonnal árt a szervezet törekvéseinek, amikor az meg akarja védeni az értékeit, illetve ki kívánja kényszeríteni a szabályokat. A lengyelek és a magyarok egymást fedezik Brüsszellel szemben. Autoriter tömb képződik a demokratikus klubban.

A Fidesz továbbra is az EPP tagja, és ez fontos támogatást jelent neki. A főtitkár, Manfred Weber szerint Orbán egyetlen vörös vonalat sem hágott át. De Katalónia miatt baj van Spanyolországban is, hiszen demokratikusan választott politikusokat börtönöztek be. Az osztrák Szabadságpártot azzal vádolják, hogy tisztogatást hajtott végre a titkosszolgálatnál. Az olasz Liga elnöke Orbán és Putyin lelkes csodálója. Ha összedőlne az EU, akkor megszűnnének az utolsó korlátok az olyan ösztönös tekintélyelvűek útjában, mint Orbán. Az ilyen politikusok épp ezért támadják annyira ádázul az uniót. Nyugtalanító, hogy egyre nagyobb befolyásra tesznek szert nem csak otthon, hanem Brüsszelben is.           

wp.jpg

Washington Post

Orbán Viktor az újraválasztás után azonnal célba veszi Sorost és a civil csoportokat – a félelmet és a nyugatlanságot ki lehetett tapintani. A kormányfő éppen akkora többséget szerzett, amekkorával folytatni tudja a demokratikus intézmények, a fékek és ellensúlyok átalakítását. Az ellenzék számára a miniszterelnök tervei nem számítanak meglepetésnek. Hiszen már a kampány során figyelmeztetett, hogy Soros szövetségeseire bosszú vár. Mégis a vártnál hamarabb jön az ellenhullám. Gulyás Márton szerint ez azt jelenti, hogy egy-két NGO hónapokon belül bevégzi. Fel kell készülniük fenyegetésekre, házkutatásokra, bármi másra. Pardavi Márta a Helsinki Bizottság nevében azt mondta, aggodalommal figyelik, milyen gyorsan lecsapnak a civil társadalomra, illetve a független hangokra.

Kapronczay Stefánia a TASZ igazgatója arról számol be, hogy az ellenük irányuló kampány miatt már tapasztaltják, hogy állami intézmények beszüntetik az együttműködést velük. Bizonyos projekteket le is kellett állítaniuk. Ám mint Pardavi megjegyzi, a ‘Stop, Soros’ már egy másik szint. Merthogy nem egyszerűen szervezetek, hanem bizonyos emberek ellen irányul, márpedig ez teljesen antidemokratikus. Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítványok szóvivője azt megtoldja azzal, hogy itt kettős fenyegetésről van szó. Egyrészt riasztó, hogy a kormány titkosszolgálati eszközökkel szerzett információkat használ fel, ilyet utoljára Milosevics csinált Európában. Ugyanakkor azt sugallja, hogy mint a háborúban vannak ellenségek, akiket fel kell számolni.

bloomberg.jpg

Bloomberg

Újraválasztása utáni első lépésként a Fidesz azt ígéri, hogy szigorítja az elbánást a civil társadalom aktivistáival szemben – a húzás valószínűleg ront a kapcsolatokon az uniós partnerekkel. A ‘Stop, Soros’-törvény igyekszik korlátozni, illetve teljesen megakadályozni a nem kormányzati szervezetek külföldi támogatását, továbbá bünteti kívánja mindazokat, akik támogatják az illegális bevándorlást. Vagyis olyanokat céloz meg, akik még a hatalom körmére tudnak nézni. Az Eurasia Csoport egyik elemzője úgy értékelte, hogy a következő négy évben még hevesebb ellentétek lesznek Budapest és az EU között.

Az EBESZ megfélelmlítőnek és idegengyűlölőnek minősítette a választási hadjáratot, ám Gulyás Gergely szerint a szervezet túllépte felhatalmazását, mert politikai helyzetértékelést tett közzé. Ugyanakkor a többség felbátoríthatja a Fideszt arra, hogy még inkabb satuba fogja a független sajtót, illetve hogy most már a bíróságokat vegye elő. De veszélyben van a CEU is. Ignatieff rektor ugyan azt közölte a választás után, hogy maradni kívánnak, de felkérte a diákokat, illetve végzett hallgatókat, hogy gondolkodjanak el a jövőn, különös tekintettel a Bécsben létesítendő campus-ra.

 financial_times.jpg

Financial Times

A választási eredmény aggasztja a magyar liberálisokat, az ellenzék és a civil társadalom bizonytalan jövő elé néz. Az elsöprő siker birtokában a nacionalista Fidesz várhatóan csak még több hatalmat összpontosít Orbán Viktor kezében, arról nem beszélve, hogy várhatóan tovább éleződik a feszültség Közép-Európa és Brüsszel között a migráció és az EU jövője miatt. Róna Péter szerint Európa ezek után egy jobboldali diktatúra legitim bástyjával kerül szembe, a földrész kellős közepén. Orbán bízhat abban, hogy ő lesz a Visegrádi Csoport vezetője. Mráz Ágoston Sámuel úgy gondolja, a politikus igyekszik közvetíteni a térség és Berlin között. Prága és Pozsony azonban óvakodik túlzottan összeállni a bujtogató magyar vezetővel.

Mujtaba Rahman, az Eurasia Csoport kockázat elemző szakértője azt jósolja, hogy a földrengésszerű magyar választási eredmény csak még jobban összekuszálja a dolgokat az unióban. Mert Lengyelországot és Olaszországot is idevéve, már három jelentős elitellenes szereplő jelenhet meg a szervezet legfelső szintjén. Ez azután másutt is felerősítheti a migrációellenes hangokat és lendületet adhat a nacionalista erőknek az Európai Parlamentben. Egy befolyásos magyar üzletember szerint azonban a Fidesz egyre erősebb illiberális, illetve jobboldali álláspontja Magyarország számára a legkárosabb. A hatalom megmérgezi az ország lelkét és nem tudni, hány évtized kell, hogy ezt megfordítsák.

 wsj.jpg

Wall Street Journal

Orbán Viktor nyert, rajta kívül mindenki más nagy vesztesnek számít. Így látja a helyzetet a konzervatív lap vezércikke, hozzátéve, hogy az eredmény nagy fricska az uniónak, ám nem úgy tűnik, mintha Brüsszel hajlandó volna megszívlelni a tanulságot. A Fidesz győzelmét semmi sem veszélyeztette, ám volt egy csekély esély, hogy nem jut kétharmadhoz, így nem tudja kénye-kedve szerint átírni az alaptörvényt. Ehhez képest nagyobb többsége lett, mint 4 éve. Orbán próbálja aláásni az olyan demokratikus intézményeket, mint a független média vagy a civil szervezetek, és nem kétséges, hogy ezek a manipulációk ártanak az ellenzéknek.

De ennél lényegesebb, hogy tízből heten két olyan nacionalista pártra voksoltak, amely migrációellenes. A kormánypárt kampánya gyakran gúnnyal megtöltve ment szembe az EU, illetve Merkel bevándorlás-politikájával. Utóbbi kapcsán a miniszterelnök összeesküvéssel vádolta meg Soros Györgyöt, ami demagógia, de Brüsszel nem reagál a populista aggályokra. Az unió továbbra is arra igyekszik rávenni a tagokat, hogy fogadja el a kvótákat. A magyarok épp elég nyugtalanok voltak emiatt, ezért olyan erőkre szavaztak, amelyek az idegengyűlölő ösztönökre játszottak. Orbán tekintélyelvű irányba vezeti az országot. De kapóra jön neki az integráció menedékpolitikája, főként miután az EU nem hozott ellene szankciókat a demokratikus normák megszegése miatt. Ha a nagy pártok nem képesek reagálni a polgárok gondjaira, akkor a jobb- vagy baloldali demagógok teszik ezt meg helyettük.

the_times_1.jpg

The Times

A győzedelmes Orbán Viktor arra készül, hogy eltapossa a menekülteket segítő jótékonysági szervezeteket, amelyeket Soros György támogat. A ’Stop, Soros’ egy átfogóbb terv része, hogy visszaszorítsák a civileket és úgy tűnik most, hogy a folyamat felgyorsul. Léderer András a Helsinki Bizottságtól úgy fogalmaz, hogy ők most az elsőszámú közellenségnek számítanak, és ha átmegy a törvény, akkor egyértelmű, hogy megpróbálják leállíttatni a tevékenységüket. Mráz Attila a TASZ-tól hozzáteszi, hogy a hatalom már meggyengítette az Alkotmánybíróságot, de most nekimehet a többi bíróságnak is.

A lap úgy mutatja be Orbán Viktort, mint az európai anti-Merkelt. Megszerezte a szavazóinak támogatását, hogy ellenálljon a menedékkérők szétosztásával szemben. Az igazi erőpróba azonban várhatóan az lesz, hogy lépéseket tesz olyan értékek ellen, amelyek alapvetőek az EU számára. Pl. amikor új szabályokat hoz a segélyszervezetek, az igazságszolgáltatás vagy a média ellen. Az egyik oldalon áll a Bizottság, Macron és Merkel, míg Orbán a lengyel és a cseh populista vezetőket hívhatja csatába. Mivel a magyar kivitel csaknem egyharmada Németországba irányul, az országnak szüksége van az unióra. Ennek pedig lehetővé kell tennie, hogy a Viktátor lelkére beszéljenek.

wsj_1.jpg

Wall Street Journal

A választási győzelem birtokában Orbán Viktor még keményebben ellenőrzi a politikát, bár az EBESZ szerint a szavazás nem volt tisztességes. Mindenesetre a politikus megerősítheti hazai felhatalmazását, illetve uniós befolyását. Utóbbi azt jelenti, hogy még inkább jobbra tolhatja a súlypontot a szervezeten belül. Idehaza nagy valószínűséggel lényeges reformokat és alkotmányos változtatásokat nyom át – egyoldalúan. Juncker ma találkozik a magyar vezetővel, miután EU-illetékesek azon vannak, hogy a közösségi támogatásokat a jogállam betartásától tegyék függővé. Ám Orbánnak befolyásos támogatói akadnak az Európai Néppártban, amelyet azonban bírálatok értek, miután teljes mértékben támogatja a fellépést Lengyelország ellen, viszont becsukja a szemét a magyar fejlemények láttán.

Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője úgy gondolja, hogy mivel az EPP gratulált a magyar kormányfőnek, ám nem hívta fel az európai értékek tiszteletére, nos, ezzel jóváhagyja az aljas kampányt, a támadást a demokrácia ellen, valamint a próbálkozás a tekintélyelvűség meghonosítására.

 guardian.jpg

Guardian

Az átfogó győzelem folytán Orbánnak megvan a hatalma, hogy átformálja Magyarországot, de lehet, hogy az egész uniót is. Viszont viharos 4 év vár a szorongatott magyar liberálisokra. A miniszterelnök valószínűleg félresöpri a bírálatokat, mármint hogy a választás tisztességtelen volt, és csak ráerősít a civilek és a független sajtó elleni hadjáratra. Szelényi Zsuzsa úgy gondolja, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyv válik valóra, mert a kétharmad jelentős részvétel mellett született, ezért a Fidesz még nagyobb érzi a felhatalmazást, Orbán pedig ezt felhasználhatja, amikor Brüsszellel tárgyal. Mert nem szereti, hogy ha autonóm szigetek vannak körülötte. Az sem valószínű, hogy visszavenne a migránsellenes retorikából. Az első célpontot a ’Stop, Soros’ keretében a civilek jelenhetik, ideértve, hogy bezárathatják azokat a szervezeteket, amelyekről a hatalom úgy gondolja, hogy a nemzetbiztonságot fenyegetik.

 der_spiegel.jpg

Spiegel

Egy pár napig úgy látszott, hogy reszkethet Orbán Viktor, mert a közvélemény kutatók szoros versenyt jósoltak, ám a végén győzött a kormánypárt. Történelmi siker ez a politikus számára, mert még sosem nyert ilyen toronymagasan egy párt harmadszor egymás után. A miniszterelnök mindent egy lapra, a migránskérdésre tett fel. Az ellenzék vezetői viszont a hétfő éjjel olyan benyomást keltettek, mintha mámorból, másnaposan ébredtek volna. A választási szabályokat persze a Fideszre szabták, de így is csupán egyetlen jelöltre lett volna szükség a kormányellenes erők részéről, hogy megverjék Orbánt. Tamás Gáspár Miklós szerint azonban az eredmény nem meglepő, mert egész Európában inog a közmegegyezés a közös jóról, mind több társadalomi csoport fontosabbnak tartja a saját érdekeit, mint a kisebbségek jogait. Mert mindenki tudja, hogy a kormányfő korrupt, és hogy rosszul végzi a dolgát, mégis sokan voksolnak rá, mivel fontosnak tartják, hogy megvédje őket a bevándorlóktól, illetve a romáktól.

Nem valószínű, hogy Orbán mérsékelné a hangot Európával szemben. Olyan uniót akar, amely csak a pénzek kifizetését, illetve az egységes piac ügyeit intézi, ám nem képvisel közös értékeket és nem avatkozik meg az országok belső politikai vitáiba. Ennek érdekében mozgósítani kívánja az államokat Közép- és Délkelet-Európában. Nem várható enyhülés a belpolitikában sem. A magyar közvélemény igencsak elégedetlen a rengeteg anyagi visszaélés, az egészségügy és az oktatás sanyarú állapota, illetve a gyenge közigazgatás miatt. A hatalom éppen ezért gyakran folyamodik idegenellenes jelszavakhoz. Azon kívül Orbán már korábban jelezte, hogy szigorú lesz ellenfeleivel és bírálóival szemben, beleértve az NGO-kat.

 nzz.jpg

NZZ

Olyan kampány volt ez, amelyet mélypontnak kell tekinteni a rendszerváltás óta eltelt időszakban. A Fidesz elérte, hogy a téma csaknem kizárólag a migráció volt. A kormány ellenfeleit úgy állították be, mint a Soros György által irányított külföldi összeesküvés ügynökeit. Orbán erre hivatkozva nem állt ki vetélytársaival vitára és nem is mutatott be választási programot. Ugyanakkor nem lehet arra számítani, hogy ezek után mérséklődni fog a hang. Kovács Zoltán máris jelezte, hogy amelyik civil szervezet beleavatkozik a politikába, azt be kell zárni. A miniszterelnök pedig a nemzeti ünnepen megtorlást helyezett kilátásba. A jövőben még nehezebb lesz az is, hogy az ellenzék hallassa hangját. A szóbanforgó pártok fájdalmasan leszerepeltek, nem tudták kihasználni, hogy a közvélemény jelentős részének elege van a korrupciós botrányokból. Mellesleg a széleskörű együttműködést az LMP és a Momentum gátolta meg, a Jobbik teljes mértékben elutasította a jelöltek összehangolását. Független szakértők egyetértenek abban, hogy a választás szabad volt, de nem tisztességes. Az EBESZ megbízottak már 4 évvel ezelőtt is ugyanezt állapították meg, ám azóta a helyzet csak még rosszabb lett. A pálya a Fidesznek lejtett és a kormány csak decemberben és januárban 15 millió franknak megfelelő összeget költött „felvilágosító hadjáratra”, ami gyakorlatilag pártpropaganda volt – közpénzből.

bbc.jpg

BBC

A német belügyminiszter arra figyelmeztette az uniót, hogy az dobja sutba a fennhéjázást és a leereszkedést Magyarországgal szemben. A jelentés hozzáteszi, hogy Seehofer a muzulmán bevándorlás visszaszorítását szorgalmazza az EU-ban, Orbán pedig a keresztény Európa védelmezőjének tekinti magát. De feszült Brüsszel és Magyarország viszonya, mert az Orbán-kabinet nem fogad be menedékkérőket, és gondok vannak a jogállammal is.

 

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

1. Sűrűbb lesz a levegő Orbán sikere után. Az európai jobboldali populisták örvendeznek, az unió viszont egy még öntudatosabb magyar kormányra számít és kemény vitákra készül a menekültek elosztása, illetve a jogállam ügyében. Juncker gratuláló üzenetében már benne volt, hogy az értékek és elvek megőrzése kivétel nélkül minden tagállam kötelessége. Az EP-ben a liberálisok, a szociáldemokraták, a zöldek és a baloldal koalíciója – a konzervatívok nélkül – arra figyelmeztetett, hogy az abszolút hatalom elősegíti az abszolút korrupciót. Az pedig majd kiderül, hogy lesz-e többségi döntés a kvóta ügyében. Merkelről úgy tudni, ragaszkodik ahhoz, hogy vonják be az uniós pénzeket azoktól a tagoktól, amelyek elutasítják a menedékkérőket, de ezt csak kevés állam támogatja. Nagyobb esélye van annak, hogy a szerkezeti alapokat azon kormányok esetében tartsák vissza, amelyek megsértik a jogállamot. A vitákban Budapest idáig rugalmasabbnak mutatkozott, mint Varsó.

http://www.faz.net/aktuell/politik/was-orbans-wahlsieg-fuer-die-eu-bedeutet-15533688.html

2. Az unió 8 éve hadakozik az Orbán-féle nacionalista fordulattal, ám a politikus a választás után erősebb, mint valaha. Akkor most jön a szakítás? Annál is inkább, mivel a bírálók szerint a kormányfő már közvetlenül az illiberális demokrácia küszöbéig jutott. Ily módon fokozódik a nyomás Merkelre, hogy és térítse észre a magyar vezetőt. Ám az most megpróbálja elhallgattani az utolsó független sajtóorgánumokat, köztük az RTL Klubot. Illegalitásba kényszeríti a kényelmetlen NGO-kat. Ellenőrzése alá vonja a bíróságokat. Európában pedig szembeszáll a szolidaritásra épülő menedékpolitikával. Alighanem még az eddiginél nehezebb lesz az EU-partnerek számára, hogy kezeljék. Az Európai Parlament két nap múlva kapja meg a jelentést a magyar demokrácia állapotáról. De nem biztos, hogy meglesz a többség az eljárás megindításához a 7-es paragrafus alapján. A zöldek strasbourgi frakcióvezetője főként az Európai Néppártot ostorozza, amiért nem látszik a kellő politikai akarat. Szerinte eredményre vezetne, ha a kancellár asszony leülne Orbánnal és nyomást gyakorolna rá.

Oettinger, a költségvetésért felelős biztos pénzügyi következményekkel fenyeget, ha valamely tagállam túllép a jogállami normákon. Ezzel szemben az EPP a kesztyűs kéz stratégiáját részesíti előnyben, azt állítva, hogy mindig is meg tudták győzni Orbánt a berkeken belül. Ily módon a politikus befolyásos marad, ezért a bírálók azt kérdezik, hogy az EU képes-e bekeríteni, vagy hagyja, hogy az terelje a maga akarata szerint.

 http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/ungarn-was-viktor-orbans-wiederwahl-fuer-europa-bedeutet-15533114.html

Die Welt

die_welt.jpg

1. Ellenállásra szólít fel a Fidesz választási sikere után a luxemburgi külügyminiszter. Asselborn szerint az uniónak szembe kell szállnia az értékek szétverésével és a félelem gerjesztésével. Kijelentette, hogy a németeknek, franciáknak és a többi tagállamnak gyorsan cselekedniük kell, hogy semlegesítsék ezt az értékdaganatot. Azzal érvelt: az európai ház célja nem az, hogy szabad utat engedjen egyes kormányok nemzeti ideológiájának, hanem hogy ne ismétlődjön meg a 20. század első felének rettenete. Ezt szavatolja az értékközösség. A politikus kitért arra, hogy Orbán és a hozzá hasonlóak semmiféle jót nem ígérnek a jövendő gyerekek EU-ja szempontjából. Egyúttal aggályát fejezte ki, hogy a magyarok és a lengyelek után netán más közép-kelet-európai tagok, sőt nagy alapító országok is rátérhetnek erre az útra. Asselborn szerint a szervezet alapvető döntés elé került: vagy utat enged Orbán logikájának és bezárkózik, vagy megállítja ezt a baljós politikát és állást foglal az emberi értékek, a béke mellett. Hozzáfűzte, hogy Magyarország számára igazából nem pár száz menekült befogadása a gond, hanem hogy egyre több fiatal vándorol ki.

https://www.welt.de/politik/ausland/article175277264/Luxemburgs-Aussenminister-Ungarns-wahre-Probleme-bestehen-nicht-in-der-Immigration.html

2. Európa orbanizálódása fenyeget – írja a konzervatív lap kommentárja. A győzelem hátszelet ad a politikusnak, hogy az egész földrészen terjessze tanait, és akadnak szorgos tanítványok. A kormányfő sugárzott az eredményhirdetés után, szereti a sikert. De még jobban kedveli, ha olyanokon kerekedhet felül, akikről úgy gondolja, hogy különbnek hiszik magukat nála. Ennek sok köze van a magyarok kisebbségi komplexusához, amelyben Orbán is szenved. A nemzet leigázva érzi magát és állandóan úgy véli, hogy helyt kell állnia. A magyar vezető tökéletesen tud játszani ezzel az érzéssel, és ilyen esetben egyáltalán nem érdekesek a tények. Hogy pl. az uniós szubvenciók nélkül az ország gyorsan tönkremenne, vagy hogy szinte egyetlen muzulmán menekült sem marad az országban.

Igazi politikai vita egyébként sincs a mai Magyarországon. Orbán vezéri demokráciát alakított ki. Az ellenzék helyzetét pedig jól mutatja, hogy a Jobbik lett a 2., azaz a szélsőjobbosaknak van a legjobb esélyük, hogy leváltsák a jobboldali populistákat. Az ország immár teljesen bele fog süppedni a politikai kómába, hiszen már eddig sem sokan mertek nyíltan felszólalni a miniszterelnök ellen. A tragikus ebben az, hogy még elképzelhetetlenebbé vált a demokratikus hatalomváltás. És ez Európa számára gond, mivel az orbáni modell a földrész egésze számára problémát jelent. A keleti rész orbanizálódása még inkább nyomás alá helyezi az EU-t. Az uniót bíráló tagok még gyakrabban majd vétóznak a jövőben, főleg, ha a demokrácia keleti megsértőit állítják pellengérre Brüsszelben. Vagy ha az új menedékrendszerről van szó. Ilyenformán az fenyeget, hogy az unió az ENSZ sorsára jut, tehát az értékek képviselete helyett a parttalan viták maradnak számára. Vagyis nyugodtan ki lehet jelenteni: Orbán készen áll arra, hogy a közösség sírásója legyen. Szegény Magyarország, szegény Európa. Egy kisszerű szellem buktatja meg.

https://www.welt.de/politik/ausland/article175276162/Ungarn-Nun-droht-die-Orbanisierung-Europas.html

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

Egy megosztó politikus diadala – Orbán Viktor sikerrel vívta meg a kampányt, program nélkül, a muzulmán „invázió” rémképével, de az orbáni Magyarország nagy fenyegetés lesz az EU számára. Ezért Európának védekeznie kell. Kívülről nézve persze az illiberális demokrácia csupán kleptomán autokráciának látszik. A siker titka az, hogy a vezér párhuzamos univerzumot teremtett, amelyben jótékony pátosszal veszi körül a híveit, az ellenfelei számára viszont szinte támadhatatlanná vált. Hírhedten hangzik a választási jelszó: Magyarország az első! Trump, Putyin, Erdogan voltak a keresztapák. De Orbán volt az első, aki ezt az uralmi modellt becipelte az unióba. És mivel eredményes, hamarosan követői akadhatnak, Lengyelország már megvette a copyright-ot. Pontosan innen ered a veszély, mert ezek az erők aláássák a demokratikus alapértékeket. Brüsszel idáig teszetoszán reagált és ez szinte bátorítással ér fel az utánzók számára. A Fidesz ráadásul az EPP megbecsült tagja. Amíg nem zavarják meg komolyan a köreit, addig Orbánról lepattan a bírálat. Számára a hatalom a lényeg.

http://www.sueddeutsche.de/politik/ungarn-die-partei-als-nationalmannschaft-1.3937182

Die Zeit

die_zeit.jpg

Hogy Orbán elégtételt helyezett kilátásban, azt az ellenzék és az EU is meg fogja érezni – újfajta keménységben nyilvánul meg az orbánizmus. A politikus most hozzálát, hogy kidolgozza a 2022-es stratégiát. Számára az egyetlen politikai üzemmód: a támadás. Tudja, hogy offenzívában kell maradni, már most is. Élezni fogja a hangot Brüsszellel szemben. A belpolitikában az ellenfelek nyakára lép, ahogy ígérte. Aki ízelítőt akar belőle, az olvasson Bayer Zsoltot. És az ellenzéknél nem látni, hogy ki tudna fellépni az orbánizmus ellen.

http://www.zeit.de/politik/ausland/2018-04/viktor-orban-wahlsieg-fidesz-mehrheit-ungarn-europa/komplettansicht 

Die Presse

die_presse.jpg

Európa orbanizálódásáról szó sem lehet, mert a politikus messze nem olyan fontos, ahogyan azt gondolják róla. Egy közepesen nagy állam kormányfője a periférián, hatása az unióban korlátozott. Már jó ideje a saját súlycsoportja fölött küzd az európai színtéren. Mégis olyan figyelem övezi, mintha a nehézsúlyú bajnoki címre pályázna. Miközben a magyar gazdaság ereje harmad akkora, mint az osztrák. Mégis úgy néz ki, mintha a kontinens jóléte a pusztai populistán múlna. Különösen a luxemburgi külügyminiszter jajdult fel. Orbán persze örül minden megnyilvánulásnak, ami növeli a jelentőségét. De azért túl sok volna a jóból őt kardinális kérdésnek tekinteni. Hogy ekkora figyelem övezi, az inkább azt tükrözi, hogy mennyire üres a követendő európai irányról zajló vita.

Igazából sehol sem koppintották le sikeresen a modelljét. A francia és osztrák jobboldali populisták már előtte belevágtak a kísérletbe. Kaczynski pedig saját maga állította össze EU-ellenes receptúráját. Mégsem beszél senki Európa kaczynskizálódásáról. Szlovákia esetében szintén sántít az összehasonlítás. A földrész középső tájékán csak a migráció ügyében nagy az egyetértés és itt tényleg vezető szerep jut Orbánnak. A választási kampányban bebeszélte a magyaroknak, hogy csak ő védheti meg őket a muzulmán hordáktól. Ez persze badarság, mert nem létezik Soros-terv. De mértéktelen nagy túlzás volna a választás kimeneteléből arra a következtetésre jutni, hogy itt most alapjaiban rendült meg az EU. Aki Orbánt démonizálja, az a kezére játszik.

https://diepresse.com/home/meinung/kommentare/leitartikel/5402916/Leitartikel_Von-einer-Orbanisierung-Europas-kann-keine-Rede-sein?from=suche.intern.portal

Der Standard

der_standard.jpg

Jobb felől fúj a szél Közép-Kelet-Európában – írja Paul Lendvai. Jóformán senki nem várta, hogy Magyarországon a Fidesz megismétli előző két sikerét. Orbán képes volt hihetetlen politikai érzékkel, vasakarattal és sajtóbirodalma gátlástalan uszításával a nemzet sorsdöntő harcának beállítani a választást – a világméretű összeesküvés ellen, amelyet Soros irányít. A politikára is igaz, hogy az a hamisítás, a hazugság és az ostobaság birodalma. A magyaroknál is politikai aprópénzre váltják a félelmet a terrorizmustól, az idegenektől, a jövőtől. Orbán alighanem a leghatékonyabb hatalmi figuraként, továbbá a nemzeti önfelértékelés jelképeként vonul be a történelembe.

https://derstandard.at/2000077619777/Orbans-Wahltriumph-Schicksalhafter-Sieg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8613822358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2018.04.10. 08:52:29

"Brüsszelnek el kell zárnia a pénzcsapokat az új magyar kormány számára, meg kell fékeznie a Fidesz tekintélyelvű ösztöneit, mert az ilyen erők az európai értékeket veszélyztetik a rothadt végeken"

Érdekelnének ezek az európai értékek! A "rohadt végeken" kifejezést nem minősítem, mert tiltva lennék!
Fura a poszter látásmódja, mert tagjai vagyunk az EU-nak és nem beosztottai, a "pénzcsapok" meg fejlesztésre vannak nem megregulázásra!
Persze tudom, merjünk kicsik lenni ballib értékrend alapján a csicskuláson kívül nincs alternatíva!

Európai téridő 2018.04.10. 09:10:38

Csak egyetlen EU-tag ország hetilapja szerepel ebben a lapzsemlében, abban is marhaságokat írnak össze. Hogy is mondta állítólag Gábor Zsazsa? Valami olyasmit mondott, hogy mindegy, hogy mit írnak, csak írjanak. Mondjuk, a csupa rosszat írnak az azért mégsem mindegy, de akkor is. Ha majd az EU-ban komolyabban beütnek a migránsbajok, akkor is lehet Hofit idézve mondani, hogy:"Megmondtam előre..."

agapornisz 2018.04.10. 10:17:21

Tisztelt polgártársam! Mint átlagon felüli intellektusú , művelt, orbitálisan tehetséges média személyiség, picit higgadtabban kellene reagálni az övön alul ütő eseményekre. Is. Az uniós pénzek elzárása beindítana, mint fegyelmező eszköz alkalmazás, egy javaslat dömpinget más országok esetében is, megint más országok ajánlásával. Ez a pénz nem ajándék, hanem egy felzárkóztatási kötelezettség eszköze. Elzárása nem csak a kormánynak jönne rosszul, hanem minden állampolgárnak, sőt, az itt működő gyártó multiknak is. Vannak más, kevésbé blokkoltató eszközök is, ha mániákusan szeretne kiválóságod fegyelmeztetni. Ilyen hoch értelmes, művelt szakembernek jobban állna magvasabb javaslatok tevése. Az elme elborulásra emlékeztető érzelem-generált agycikkázást meg kéne fékeznie kedves polgártársam. Kívánok ehhez sok erőt, egészséget. Üdv.
süti beállítások módosítása