B1 blogcsalád



Orbán újraválasztása után túl nagy a tét, hogy Európa tovább lapítson

Szelestey Lajos

2018. április 09. - Szelestey

web360x230.jpg• Nagyon lejtett a pálya Fidesznek, de most reszkethet az ellenzék, a civil szféra, az igazságszolgáltatás, a sajtó maradék független része és a CEU

• Le Pen üdvözölte Orbán Viktor győzelmét, Európa azonban attól fél, hogy most fognak csak igazán elmélyülni a viszályok Magyarországgal

• Minden tekintélyelvű rendszer megbukik egyszer, addig azonban: szegény magyarok!

New York Times

nyt.png

A jelek szerint kétharmadot szerzett Orbán Viktor, aki azon van, hogy az országot eleven demokráciából egyetlen párt ellenőrzése alatt álló, fél-tekintélyuralmi rendszerré alakítsa át. Így most a politikusnak megvan a lehetősége, hogy megváltoztassa az alaptörvényt és a dolgokat a maga akaratához igazítsa. Az ellenzék megosztottsága, illetve az egyenlőtlen feltételek miatt az eredmény nem váratlan. Ám riadóztatják a nyugati vezetőket, akik szerint az orbáni kormányzás fenyegetést jelent az olyan értékekkel szemben, mint a jogállam és a szabad sajtó. A győzelem várhatóan felbátorít olyan politikusokat, akik hasonló forgatókönyvből játszanak, így Lengyelországban, ahol a hatalmon lévő párt nyíltan másolja a taktikát. Orbán arra építette a kampányt, hogy ellenséges, multikulturális erőként ostorozza a Nyugatot, ahol teljesen elvadultak a muzulmán bevándorlók, és ahol a hagyományos családi értékek állandó támadásnak vannak kitéve.

Nem Franciaországtól vagy Németországtól merített ihletet, hanem igen melegen nyilatkozott az autokrata Törökországról és Oroszországról. Ám Magyarország az EU tagja és erősen függ a közösségi támogatásokkal. Csak éppen Brüsszel képtelen volt rávenni, hogy módosítsa irányvonalát. Vasárnap itt lett volna a lehetőség, hogy a szavazók hallassák a hangjukat. Hegedűs István az unió részéről ott látja a hibát, hogy az európai vezetők olyan rossz fiúnak tekintették Orbánt, akivel azért lehet tárgyalni, és nem kell félni tőle. Martin József Péter a Transparency International-től azt hangsúlyozza, hogy az egész választási rendszer a Fidesznek kedvezett. Karácsony Gergely úgy értékeli, hogy Orbán nagyrészt már megsemmisítette az alkotmányos rendet.

Zgut Edit/Political Capital azt mondja, hogy a miniszterelnök nagyon hatékonyan tudta meglovagolni az emberek indulatait. A Soros, az ENSZ, illetve az EU elleni támadások célja az volt, hogy egyrészt kiaknázza az elitellenes szavazók felháborodását, másrészt pedig elhitesse: Brüsszel a migránsok érdekében bírálja a magyar kormányt a jogállam meggyengítéséért, még akkor is, ha terjed a korrupció. Mert ha úgy állítja be, hogy az unió az állam ellensége, akkor hívei egy átfogóbb összeesküvés részének tekinthetik a bírálatokat, ideértve, hogy megkérdőjelezik a magyarok szuverén döntéseit. Ezért mondja Orbán egyfolytában, hogy a migrációról szól a vita a Bizottsággal.

Wall Street Journal

wsj_logo_jo.jpg

Migrációellenes üzenetével negyedszer is győzött Orbán Viktor, a nacionalista európai jobboldal vezéralakja. Az ellenoldal támogatói azt mondták, elegük van egy olyan politikusból, akit az EU és az amerikai Külügyminisztérium is azzal vádol, hogy mind inkább autokrata. A hazai ellenzék pedig korrupciós ügyeket hozott fel ellene, ez azonban nem térítette el a szavazástól a kormányfő híveit. Az eredmény hatalmas siker Orbánnak, aki egykor a nyugati liberálisok hősének számított, mivel segített, hogy az ország búcsút mondjon a szocializmusnak és csatlakozzon a demokráciák klubjához. Napjainkban azonban a lázadó európai nacionalisták ünneplik a bevándorlás ügyében képviselt keményvonalas álláspontja miatt.

Washington Post

wp.jpg

A magyar kormány a választási siker birtokában valószínűleg még inkább visszalép a demokrácia területén. Tetszése szerint írhatja át az alkotmányt. A szavazást széles körben úgy tekintették, hogy az a demokrácia és a jogállam állapotáról mond véleményt egy olyan országban, amely évek óta a tekintélyelvűség felé tart. Az eredmény eloszlatott minden reményt az ellenzék szerepét illetően, miután az ország csaknem egy évtizede egypártrendszerben él. A miniszterelnök drámai módon átírta az alaptörvényt, megpróbálja lebontani a fékeket és ellensúlyokat, illetve igyekszik elhallgattatni a bírálóit a sajtóban. A választás megsemmisítő vereség a baloldali ellenzéki vezetőknek. Hogy Orbánt megerősítették a hatalomban, az győzelem az európai szélsőjobb számára. A politikus 3 éve egyhuzamban ördögnek állítja be a migránsokat.

A kampány ezúttal különleges volt, mert a 2. világháború óta először fordult elő, hogy egy hivatalban lévő európai államférfi egy zsidó pénzembert tartott felelősnek a nemzet vélt bajaiért és ezzel nyerni is tudott. Ráadásul olyan nyelvet használt, amely szóról szóra megismételte a régi, antiszemita kliséket. Magyarországon az összeesküvés elmélet továbbra is erőteljesen hat, és elemzők szerint Orbán a mélyben meghúzódó általános gyanakvást használta ki, amikor Sorost tette meg ellenségnek. Szombati Kristóf politológus, aki könyvet ír a mostani jobboldali magyar politikáról, úgy látja, hogy a magyarok szerint sötét figurák mozgatják a történelmi folyamatok szálait. A miniszterelnök pontosan erre játszik rá.

Ahogy nyilvánosságra kerültek az eredmények, a félelem légköre ereszkedett le a civil szervezetekre és liberális személyiségekre. Ők azok, akikkel szemben Orbán elégtételt ígért. Kovács Zoltán meg is erősítette, hogy át akarják nyomni a “Stop, Soros”-csomagot, mert szerinte be kell zárni azokat az NGO-kat, amelyet jogtalanul próbálák befolyásolni a politikát.

New York Times/Reuters

unnamed_9.png

Orbán Viktor liberális hősből lett szélsőjobboldali ikon. Nagyon messzire került egykori eszményeitől, ma már sziklaszilárdan elutasítja a bevándorlást. Illiberális demokráciává építi át Magyarországot, ám emiatt tekintélyelvűséggel vádolják. Viszályba keveredett az Európai Unióval. Képes tízezreket az utcára vinni. Ellenfelei populistának minősítik, aki saját hatalma bebetonozására használta fel mandátumát, és szorongatja a vele szemben kritikus civil szervezeteket. Hendrik Hansen, az Andrássy Egyetem politológusa azt tartja a meghatározó tényezőnek a miniszterelnök pályafutásában, hogy meg akarja védeni az ország szuverenitását a külföldi beavatkozással szemben. Ily módon pedig beletalált sok magyar érzésébe, mármint hogy veszély fenyegeti a nemzeti identitását, illetve, hogy az EU másodrendű polgárokként kezeli őket. A szakértő hozzáteszi, hogy Orbán igazi harcos, de a túléléshez szüksége is van a küzdelemre. A nagy kérdés most az, hogy mire használja a frissen elnyert felhatalmazást.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Orbán nagyarányú újraválasztása lendületet ad az EU-n belül a populistáknak, akik megkérdőjelezik a multikulturális, demokratikus értékeket. A politikus elutasítja a bevándorlást és ez elhomályosította a töredezett ellenzéket, amely elítéli a tekintélyelvű irányvonalat, miközben a miniszterelnök minta lett az elitellenes pártok számára, Olaszországtól Lengyelországig. A kétharmad lehetővé teszi, hogy a hatalom megváltoztassa bármelyik törvényt, és bátorítja politikáját, amelynek része, hogy lecsap a civil társadalomra, illetve szorítóba fogja a bíróságokat és a sajtót. Migránsellenes politikája szintén követőkre találhat a földrészen. Boros Tamás a Policy Solutions elemzője hozzáteszi, hogy Orbán egyúttal munícióhoz jut az unió elleni harcban. Az Európai Parlament az ősszel szavaz arról, hogy megvonja a magyar szavazati jogot a demokrácia leépítése miatt.

A demokrácia körül mutatkozó bajok nemigen riasztották el a befektetőket, bár közülük sokan abban reménykedtek, hogy Orbán csupán kis többséggel nyer, mert bíztak abban, hogy ez megerősíti a gazdasági stabilitást. A kétharmad miatt azonban lehetséges, hogy a politikus kész kiélezni a viszályt az európai partnerekkel, és még inkább átalakítja a demokratikus intézményeket az orosz, illetve török típusú illiberális állammodell alapján. Az Aegon alapkezelő egyik szakértője úgy ítéli meg, hogy a piaci reakció mérsékelt lesz, mert megkönnyebbülést hoz, hogy folytatódik a gazdaságpolitika. Ám a győzelem aránay már gondot okozhat, mert utat nyit az összecsapásokhoz a kormány és az EU között.

FT

financial_times.jpg

A nacionalista Fidesz lehengerlő sikerét hozta a választás. Ily módon a párt átírhatja az alkotmányt és még inkább kiterjesztheti hatalmát. Az ellenzék jól szerepelt Budapesten és néhány nagyobb városban, a kormánypárt ellenben a jelek szerint igen hatékonyan tudta mozgósítani táborát a vidéki körzetekben. Ily módon várhatóan kiéleződnek az ellentétek Orbán és az EU között. Az ellenfelek, illetve bírálók attól tartanak, hogy a nagy győzelem még keményebb fellépésre sarkallja a miniszterelnököt a független sajtóval, a civil társadalommal és az ellenzékkel szemben. Továbbá, hogy megpróbál még jobban rátenyerelni az olyan intézményekre, mint a bíróságok. Azon felül fokozhatja a kormány és a vele rokonszenvező osztrák és lengyel vezetés elszántságát az unió migrációs politikájával szemben.

Az Eurasia Csoport európai igazgatója azt mondja, hogy a jó szereplés erősíti Orbán elutasító álláspontját Brüsszel, Soros és más, feltételezett ellenségek ellenében. Ily módon Magyarország Európa különös tömbjének kellős közepébe kerül, a lengyelek és az olaszok mellé. Orbán várhatóan ütközni fog Merkellel és Macronnal, akik megpróbálják megreformálni az uniót, új erőt adva annak. A magyar vezető a kétharmad láttán – ekkora részvétel mellett – előreláthatólag úgy fogja értelmezni, hogy pártja igen jelentős felhatalmazást kapott, bizonyította erejét.

The Times

unnamed_8.png

1. A keményvonalas Orbán Viktor földrengésszerű győzelemmel tért vissza – a populisták nyertek, viszont az eredmény félreveri a vészharangokat Brüsszelben. A nagy többség biankó csekket adott a politikus kezébe, hogy módosítsa az alkotmányt és ily módon szinte lehetetlenné tegye a saját megbuktatását. A sikert üdvözölni fogják a populisták Rómától Varsóig, a lengyel kormány szintén összekapott az EU-val a menedékkérők visszautasítása miatt. A kétharmad kulcsfontosságú Orbán számára, mivel annak birtokában tovább fokozhatja az ellenőrzést az igazságszolgáltatás, a média és a gazdaság fölött. Boros Tamás megjegyzi, hogy a miniszterelnök önbizalmat meríthet az illiberális demokrácia felépítéséhez. Senki nem megy börtönbe, az ország nem olyan, mint Törökország vagy Oroszország, de az NGO-k, illetve a sajtószabadság szempontjából vége a demokráciának. Az elemző arra is felhívja a figyelmet, hogy immár nem érvényes a hagyományos, bal-jobb megosztottság, az ellentétek a városok és a vidék között húzódnak, utóbbi zárt társadalmat akar.

A kétharmad alapján Orbán valószínűleg keresztülviszi azt a jogszabályt, amellyel bezárattathatja a Soros által támogatott humanitárius szervezeteket. Tóth István János, a Korrupció Kutató Intézet igazgatója azt mondja, hogy az orbáni rendszer, amelybe beletartozik a bíróságok, a sajtó és a politikai ellenőrzése, önjáróvá válik és egyre gyorsabban valósul meg. A következő lépés az lehet, hogy sarokba szorítják az olyan szervezeteket, mint amilyen az övék is. Ezért a maga részéről nem zárja ki, hogy emigrál. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy Oroszország alighanem segítette a Fidesz hadjáratát. Pl. úgy, hogy a hatalombarát média gyanúsan sok orosz eredetű tudósítást vett át arról, milyen bűnöket követnek el a migránsok Nyugaton. Mindazonáltal a kormány gyenge pontját a széleskörű korrupcióról szóló hírek jelenthetik.

2. A kormány becsukathatja a Közép-Európai Egyetemet, miután Orbán Viktor azzal vádolja Soros Györgyöt, hogy az támogatja a migrációt. A kérdés úgy került elő, hogy a lap háttéranyaga megszólaltat egy eritreai férfit, aki menedékjogot kapott nálunk és utána a CEU-n tanult antropológiát. Az interjúalany azt tapasztalta az itt töltött évek alatt, hogy naponta érezni a diszkriminációt, ami rossz és tisztességtelen, ám megtette a hatását a kampány, mármint hogy a migránsok bűnözők, terroristák, és betegségeket terjesztenek. Továbbá át akarják formálni az ország keresztény kultúráját. Mint mondja, nem látják szívesen, pedig dolgozik egy pékségben és adót fizet. Érti persze, hogy a hatalom szavazatokat akar szerezni a hadjárattal. 2015 előtt a hajléktalanok és az alkoholisták voltak a célkeresztben, de azután változott a taktika.

Daily Telegraph

daily.jpg

Egymás után harmadszor is kormányt alakíthat az ellentmondásos Orbán Viktor. Győzelmét csapásnak tekintik Brüsszel számára, ugyanakkor megerősíti az a fajta populista identitáspolitikát, ami a védjegye lett 2010 óta. A választás betetézte a kemény kampányt, amelynek során a miniszterelnök démonizálta a bevándorlókat, Brüsszelt és a külföldi támogatással működő civil csoportokat. A politikus bosszúval fenyegeti ellenfeleit. A hadjárat egyben rávilágított arra, mekkora szakadék van Orbán és az EU között a migráció ügyében, továbbá kérdéseket vetett fel egyre inkább autokrata kormányzása miatt, amelynek része, hogy monopolizálja a sajtót, illetve az államapparátus bizonyos részeit. A tudósítás itt visszahozza, hogy a Külügyminisztérium arra utasított magyar diplomatákat: szállítsanak negatív híreket állomáshelyükről a migráció ügyében. De úgy tudni, hogy voltak más választási visszaélések is, ideértve, hogy szavazatokat vettek, illetve Pécsett szállították a szavazókat. Kovács Zoltán szerint azonban a magas részvétel azt tanúsítja: a demokrácia él és virul.

Guardian

guardian.jpg

1. Nagy és alapvető kihívást jelent az unió számára Orbán Viktor győzelme. Brüsszel egy olyan állammal került szembe a földrész kellős közepén, amely búcsút int a liberális értékeknek, viszont továbbra is felveszi a csekkeket. Biztosra lehet venni, hogy az EU-ban kevesen ünneplik a politikus átütő sikerét. merthogy a magyar kormány fokozatosan lebontotta a fékeket és ellensúlyokat, korlátozta a bírói függetlenséget és lecsapott a független sajtóra. A demokrácia visszaszorítását idegengyűlölő retorika kísérte, a menekültek, az Európai Unió és Soros ellen. A Bizottság azonban nem lát rendszerszintű bajokat. Sokan úgy vélik, hogy Juncker nem akar összetűzni Orbánnal. Mindketten az Európai Néppárt tagjai és az védi a Magyar vezetőt a bírálatoktól. Az EPP egyes tagjai abban bíznak, hogy a miniszterelnök lehiggad a választások után. Akik azonban jobban ismerik, erről egyáltalán nincsenek meggyőződve. Egy angol egyetemi tanár azt jósolja, hogy egyre becsvágyóbb lesz, érzi, hogy a körülmények neki kedveznek. 

A magyar migrációs politikát jóváhagyták a bajor és osztrák szövetségesek. Az uniós pénzek elsikkasztásáról szóló hírek visszafogott reakciót váltottak ki a nettó befizetők részéről. És bár az OLAF vizsgálódik, a források jönnek továbbra is. A már említett brit elemző felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy a CEU ügyében nem érvényesült a pávatánc, Orbán nem lépett vissza, továbbra is fenyeget az egyetem bezárása. Nem hátrált meg a civilek elleni jogszabály kapcsán sem. A Bizottság mindkét ügyben az Európai Bíróság elé idézi Magyarországot, ám EP-képviselők szerint ez nem jó módszer a mind inkább autokrata vezetővel szemben. Egy pár tagállam amellett van, hogy az uniós támogatásokat kössék a demokratikus normák betartásához, ám ez a lépés leghamarabb csupán 2024-ben fájna a magyar kormánynak. Andor László szerint addig Orbánt még egyszer újraválasztanák és ugyanarra használná az EU-forrásokat, mint eddig. Szerinte inkább arra kellene odafigyelni, hogy Orbán és az övéi kiszolgálják magukat a közös kasszából, ám az Európa-barát civileket és sajtót nem engedik oda. A tét magas, mégsincs sok jele annak, hogy a földrész vezetői készek volnának szembeszállni a miniszterelnökkel

2. Marine Le Pen úgy kommentálta a magyar választásokat, hogy megint csak elutasították az értékek kiforgatását és az EU által szorgalmazott tömeges migrációt. A lap hozzáfűzi, hogy Orbán sikerét a bevándorlás-ellenes politika átütő sikerének tekintik és a szélsőjobbos pártok egész Európában üdvözlik majd azt. A kormányfő olyan hangot üt meg, amely a legtöbb országban a szélsőjobboldalon tanyázó töredékformációknak van fenntartva. Amikor pl. arról beszél, hogy a migránsok terror, bűnt és erőszakot hoznak magukkal. A retorika kellőképpen működött ahhoz, hogy megerősítse a Fidesz népszerűségét saját választói bázisa körében. Egyébiránt Orbán pár hete erkölcsi, politikai és jogi jóvátételt helyezett kilátásba ellenfelei számára, így az ellenzék, a civil társadalom és a kritikus média most attól fél, hogy még keményebb évek jönnek. 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Orbán diadalmaskodott, ami semmi jót nem ígér Brüsszel számára, Le Pen viszont gratulált a magyar vezetőnek. A jövő évi európai választásokon győzhetnek a nacionalisták. A magyar politikus arról beszélt a siker ismeretében, hogy elhárították a sorscsapást, azaz hogy őt leváltsák. Az EU-ban bizonyosak abban, hogy most további konfliktusok alakulnak ki Magyarországgal. A politikus különben semmiféle bizonyítékot nem terjesztett elő annak alátámasztására, hogy Soros György több tízezer migránst akarna betelepíteni az országba. 

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

1. Hatalmon marad a populista Orbán Viktor, miután a Fidesz messze megelőzte a széttagolt ellenzéket. Ennélfogva a kormányfő tetszése szerint alakíthatja a politikát és továbbra is szembemehet Brüsszellel. A párt a jelek szerint sikeresen hívta hadba a választóit. A kampány során az egyetlen téma a muzulmán „invázió” volt, ami a lakosság félelmeit és elutasító reflexeit igyekezett mozgásba hozni. Ellenségképként Soros, az EU és az ENSZ szolgált hozzá. Az ellenzéki ugyanakkor a demokrácia felszámolását és a hatalom közeli korrupciót állította a középpontba, de ez hidegen hagyta a szavazásra jogosultak többségét. Orbán ismét profitált abból, hogy az ellentábor két részre tagolódik, és nem sikerült az együttműködés. A Jobbik felé áthidalhatatlannak bizonyult az árok. Az uniónak most további kellemetlenségekre kell számítania Budapest részéről. A menekültpolitika kapcsán még az is lehetséges, hogy tovább keményedik az eddigi irányvonal.

2. Sikeres volt az agymosás, Orbán Viktor sok pátosszal dolgozta meg követőit. Sem autoriter vezetési stílusa, sem a bőséges korrupciós történetek nem tudtak tartósan ártani neki. Nem hagyta cserben a tábora, amelyet a sokmillió muszlim beözönléséről szóló horrorforgatókönyvvel tart bűvöletben. Az orbáni uralom tehát folytatódik és ez nagyon nem jó jel Magyarország szemszögéből, Európa számára pedig rengeteg bosszúságot vetít előre. Hiszen ez a lelketlen stratéga a megosztás mestere. Idehaza „nemzetre“ esküszik, ám már jó ideje sikerült hatalmas árkokat létrehoznia a társadalmon belül. Végül is egy felszabdalt politikai terep a legjobb biztosíték arra nézve, hogy zavartalanul tudjon tovább kormányozni. A választási rendszer ennek érdekében már 7 éve személyesen szabta méretre. Az országot továbbra is átépítheti illiberális demokráciává, és ily módon átviheti a megosztó vírust Európára. Az utánzókra már rég rátalált, Lengyelországban és máshol.

Frankfurter Rundschau

frankfurter.jpg

A vezércikk azt sürgeti, hogy az EU ne tűrje tovább Orbán Viktort miniszterelnökként, mivel az semmibe veszi a demokráciát. Felidézi, hogy a határ megnyitása miatt Németország igen sokat köszönhet a magyaroknak, akik nagy szerepet játszottak abban, hogy véget ért a kontinens megosztottsága. Azt lehetne gondolni, hogy az uniós, illetve a Nato-csatlakozással az ország helye a Nyugaton van. Ám valójában illiberális demokrácia, a hatalmi ágak megosztását korlátozták, a sajtó- és szólásszabadságot épp úgy. A kisebbségi jogok védelme elégtelen, a tanszabadságot megnyirbálták. A hatalom megnehezíti a civilek tevékenységét. Azt sem szégyelli, hogy antiszemita érzelmeket kelt. A gazdaság viszont dübörög, hála a hatalmas uniós támogatásoknak és a német cégeknek, csak közben virágzik a korrupció és a kliensrendszer.

Mai állapotában az ország nem léphetett volna be annak idején az unióba. Tüske az EU körme alatt. Sőt egyesek szerint szégyen Európa számára. Orbán megveti a demokráciát és a jogállamot. Legalább is botrányos azonban, hogy Brüsszel mindezidáig képtelennek bizonyult megálljt parancsolni ezeknek a machinációknak. Kizárás nem lehetséges, a tagok megelégszenek azzal, hogy a gondot rátestálják a Bizottságra. Az meg kötelezettségszegési eljárással próbálja meggátolni a még rosszabbat. Viszont Orbán és a Fidesz egyáltalán nem szigetelődtek el. Az Európai Néppárt tagjai, annak elnöke nemrégiben dicsérte a magyar politikust, mondván, hogy az a stabilitás és jólét garanciája. Arra viszont nincs bizonyíték, amit a német kereszténydemokraták állítanak, hogy ti. a kormányfőre befolyást lehet gyakorolni a konzervatív szerveződésen belül.

Orbán nyomulni fog a következő hónapokban, mert nélküle és a barátai nélkül nincs megállapodás az uniós menedékjog megújításáról. A tagoknak azonban el kell gondolkodniuk azon, hogy megtűrhetnek-e olyasvalakit a körükben, aki tartósan tesz a demokráciára. Régóta esedékes a vita, hogy az uniós kifizetéseket kapcsolják össze a jogállam betartásával. Más módon nem lehet jobb belátásra téríteni az olyanokat, mint a magyar miniszterelnök.

Die Zeit

die_zeit.jpg

Orbán Viktor addig erőltette az álhíreket, addig uszított a migránsok ellen, hogy a propaganda immár az ellenzéket is megfogta. Ha az ember hinne a magyar sajtónak, azt gondolhatná, hogy az ország hatalmas menekültválság előtt áll. A déli határon két tranzitövezet működik, ám az ENSZ Menekültügyi Bizottsága szerint ezek valójában börtönök. A testület felszólította a magyar kormányt, hogy ne korlátozza drasztikusan a menedékjogot. Szíjjártó Péter azt állítja, hogy az országnak joga van biztonságban élni és a hatalom közeli sajtó szalagcímekben szajkózza a véleményt. Miközben tényleges esetek nemigen támasztják alá, hogy a migránsok a magyarok életét fenyegetnék. A kormány már tavaly azt állította, hogy Sorosnak titkos terve van. Zgut Edit a Political Capitaltől kifejti, hogy a kabinet a hecckampánnyal a liberális demokráciát kérdőjelezi meg. Ebben a Fidesz nagyon emlékeztet a szélsőjobbos német AfD-re. De a propaganda hathatós, pedig féligazságokra, sőt álhírekre támaszkodik.

Die Presse 

die_presse.jpg

1. A vezércikk azt hangsúlyozza, hogy Orbán Viktor és utánzói ügyében az uniónak nincs más választása, mint hogy leszokjon a visszafogottságról. A magyar vezető ellentétes irányban járta végig a damaszkuszi utat, háromszor lett Paulusból Saulus. A liberális világrend hirdetőjéből az illiberális demokrácia bajnoka, Soros védencéből annak ősellensége, Európa-barátból euroszkeptikus. Bár ez utóbbi még nem teljesen meg végbe, Orbánnak a magatartási szabályok nem tetszenek az unióban. A brüsszeli pénzek elfogadásában viszont nem lát semmi kivetnivalót, éppen ellenkezőleg. Ezt úgy is meg lehet fogalmazni a nevében: küldjétek a zsozsót, erkölcs és tisztesség van nálunk dögivel. Tisztességet emlegetni persze a tegnapi választás után nem éppen helyénvaló, hiszen amit a Fidesz a kampányban művelt, az a szó legszorosabb értelmében tisztességtelen volt: Európa-ellenes propaganda, szemforgató manipuláció az antiszemita közhelyekkel, uszítás az NGO-k ellen, félelemkeltés a menekültekkel szemben, ügyes játszadozás a kollektív kisebbségi komplexussal és a nemzeti fölény érzetével.

Mindebből mérgező keverék adódott, amely beszivárgott a szavazópolgárok tudatába és ott hosszan tartó hatást fejt ki. Viszont a gazdasági sikerek miatt nemigen számított, hogy az uniós pénzek egy része az orbánizmus haszonélvezőinek jut. Az EU idáig nem sokat tudott tenni a pimaszságnak és a túlzott igényeknek ezzel az ötvözetével szemben, ami a jelek szerint átterjed egész Közép-Európára. Csak az hat, ha az alapok megvonásával fenyeget. Az uniónak két tanulságot le kell vonnia: az Orbánnal kialakult viszályt nem lehet kibekkelni, illetve a támogatások nem csak kenőanyagként szolgálnak az egységes piacon. A nyomás eszközeként is be lehet vetni őket.

2. Orbán Viktor semmit sem árult el arról, hogy az új kormány élén mik a tervei, leszámítva, hogy szó sem lehet muzulmán bevándorlásról. Pedig van éppen elég megoldásra váró gond, kezdve azzal, hogy nincs elég munkaerő, illetve pénz. Ugyanakkor a migráció bizonyosan nem az ország legnagyobb problémája, illetve inkább abban az értelemben, hogy több képzett munkáskézre volna szükség. A hiány azonban alacsonyabb munkanélküliségnek álcázva jelenik meg a statisztikákban. Viszont elriasztja a nagybefektetőket is. A miniszterelnök szerint a kiutat csakis a több gyerek jelenti, de ahhoz több nemzedéknyi idő szükséges. Pontosan tudja, hogy rövidtávon kizárólag a magasabb bér és a munkaerőimport segíthet. Ezért inkább diszkrét módon kiművelt emberfőket hoz be Libanonból, Törökországból, Indonéziából. Illetve újabban szerbekkel és ukránokkal próbálkozik, de csekély eredménnyel. Utóbbiaknak 10 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki, miközben még 40 ezer ember kellene.

További baj az egészségügy állapota. Öregszik a társadalom és egyre betegebb. Nincs elég orvos és ápoló, ezeknek a drágán kiképzett szakembereknek nem kis része ma már más országban dolgozik. Az oktatás kapcsán szintén nagy bökkenő, hogy a legjobb diplomások szintén kivándorolnak. De a képzést központosították, a magolás és a hazafiság lett a fő szempont. Így azután elmennek a legjobb tanárok is. Vagyis túl sok az állam, miközben pénzt és embert nem lehet egykönnyen elővarázsolni. De hogy Orbánt rá lehet-e venni az erős állam megreformálására, az már nagy kérdés, mert ő azt önmagában értéknek tekinti.

Der Standard

der_standard.jpg

Az illiberális államot nem olyan könnyű leváltani. Erre figyelmeztet a kommentár a választás után. Hogy a jobboldali-populista Orbán lesz a befutó, arra lehetett számítani. Csak azt nem jelezték előre a felmérések, hogy ilyen nagyarányú lesz a győzelem. Meg hogy a rekord számú részvétel további támogatókhoz segíti a Fideszt. Az ellenzék ugyanakkor nem volt képes megmondani, hogy mit akar tenni, ha sikerülne leváltani a mostani hatalmat. De hát a helyzete olyan, mintha egy buborékban nem volna oxigén. A választói jogot a centrális erőtér igényei szerint módosították. A média legfontosabb szócsövei az orbáni propagandacsapat vezetése alatt állnak. A választási gépezet olyan adatbázisokkal dolgozik, hogy az még a Facebooknak vagy a Cambridge Analyticának is becsületére válna. Trollok tömkelege terjeszti a szociális hálón az álhíreket és gyűlöletposztokat. Sajnos, a társadalom jelentős részénél kitűnően beválik az agymosás.

A tekintélyelvű populisták bejelentéseit komolyan kell venni. Orbán jóvátétellel fenyegetett, ami megtorlást vagy bosszút jelent. Viktátor most hozzálát a liberalizmus utolsó szigeteinek felszámolásához. Megindul a média, a még viszonylag független igazságszolgáltatás, a Soros által alapított CEU, valamint a civil szervezetek ellen. Kovács Zoltán máris jelezte, hogy utóbbiak közül, amelyik beleavatkozik a politikába, annál lehúzzák a rolót. Az ilyen autokrata képződmények persze egyszer mindenképpen összeomlanak. De hogy mikor, az beláthatatlan. Addig a magyaroknak együtt kell élniük az Orbán-állammal.

Kurier

kur.gif

Az uniónak fel kellene vennie a kesztyűt az orbáni kihívással szemben. A kommentár ezt azzal indokolja, hogy a magyar vezető stratégiájára világos válaszokat kell adni, nem ér semmit a félszívvel elmotyogott korholás. Azt ugyanakkor nem lehet Orbán szemére vetni, hogy eltitkolná, mit akar. Az illiberális demokrácia a nemzetek önállóságát védi a közös Európa ellenében, a kereszténységet a Felvilágosodás elébe helyezi és száműzni kívánja az iszlámot a kontinensről. Ahogy a jogállammal bánik, az nyílt hadüzenet az európai értékeknek. Csak éppen Brüsszelben, de még inkább Bécsben és Berlinben ímmel-ámmal tekintenek a veszélyre. Az EU véget nem érő eljárásokkal reagál a jogsértésekre, hogy azután azoknak ne legyen semmiféle következményük. Ezt csak tetézi, hogy az Európai Néppárt továbbra sem képes nyílt vitára a Fidesszel. Közben pedig Orbán keresi a lehetőséget az összeütközés lehetőségét az értékek kapcsán, amiket újra akar fogalmazni. Legfőbb ideje, hogy az unió belebocsátkozzon ebben az értékvitába, mert lehet, hogy pl. egy s másban, pl. a bevándorlás kapcsán kénytelen lesz felülvizsgálni álláspontját, de közben átgondolja és megerősíti az alapelveket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5013819738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megvagyhadnagy 2018.04.09. 08:59:08

A szavazáson a jogosultak majd 70% szavazott. Egy szabad és demokaratikus választásokon. Innentől kezdve bármilyen ájvékolás a demokrácia féltés jegyében teljesen álságos és demagóg.

sinus67 2018.04.09. 09:13:32

@megvagyhadnagy:
Így volt ez a coccilizmusban is! Lehetett szavazni! Nem is beszélt senki diktatúráról, csak a latens "ellenzék"!

adam hyl 2018.04.09. 09:13:49

Nem 2/3-dal nyert a Fidesz, hanem minden eddiginél (2010,2014) nagyobb 2/3dal.

megvagyhadnagy 2018.04.09. 09:16:21

@sinus67: Ne zavarjon, hogy itt volt lehetőség másra szavazni. Láttad a szavazólapokat? Alig találtam meg rajta akit kerestem.

sinus67 2018.04.09. 09:54:11

@megvagyhadnagy:
Látom megragadtad a lényeget!
1947-ben is volt kínálat! Mert minden elkezdődik valahol.

Európai téridő 2018.04.09. 09:57:43

A nyugat-mucsai bagázs kettős mércével mérve majd' 100 éve lepöcköli a jogos magyar bírálatokat is, és segget csinál sokszor a szájából. Hát most egyék meg, amit főztek.

Bryan élete 2018.04.09. 09:59:08

@megvagyhadnagy: hátja, az ellenzék most összességében mintegy 150 ezer szavazattal kapott többet, de a választási törvény értelmében soha nem fog tudni nyerni, csak ha egyetlen párt áll majd szemben a fidesszel. és neki is lesz legalább annyi szabadon elkölthető pénze kampányra.

Cycmen 2018.04.09. 10:01:19

Nagyon lejtett a pálya Fidesznek,
Mert magukra írták a választási rendszert! Úgy kellett volna, hogy aki kevesebb szavazatot kap az alakít kormányt!

sinus67 2018.04.09. 10:21:24

Most már megnyugodhatunk. Ide egyetlen migráns sem teszi be majd a lábát! Nem veszik el a munkahelyeinket és a pénzt az egészségügytől és a nyugdíjasainktól.
Most már senkitől sem zavartatva, a hatalmas gazdasági növekedés adta lehetőségeket kihasználva lesz végre világszínvonalú egészségügy.
Megszűnnek a várólisták.
A nyugdíjasok postaládáját év végén eltömítik az erzsébet utalványok.
A magyar "nemzeti tőkés" családi-baráti kör, akarom mondani osztály kitör a világpiacra és fellendíti a GDP-t sosem látott magasságokba. A tőke beáramlás - rubelben - rekordokat döntöget.
Simicska pedig hanyatt homlok külföldre menekül, mert az atombombájától ő maga is sugárfertőzést kapott! :)
Az ellenzék 4 évig majd azon vitatkozik, hogy a választás másnapján erkölcsi(?) és politikai elégtételt vett fidesz és az általa alakított kormány mikor és kin vesz jogi elégtételt. Az is vita tárgya lesz, hogy ki a hibás a csúfos vereségért.
Újabb 4 év kampány következik.
A kormány büszkén plakátolja majd a migránsok hiányát - kivéve a fizetősöket és az "illedelmesen kopogókat".
Az ellenzék meg bedobja majd a korrupció gyanús ügyeket, amelyek a földigiliszta ingerküszöbét sem érik el!
Mert nem tanulnak sem a más, sem a saját hibájukból.
A kormány meg köszöni szépen jól van! És különben is SOROS!
Szeretlek Magyarország!

Cycmen 2018.04.09. 11:05:06

A bukás fő oka pont ez az áruló labanc-komcsi-libsi mentalitás! Nem tetszik valami, nem tudjátok megoldani és rohantok Bécsbe, Moszkvába, Brüsszelbe!
Most az EU-ban reménykedtek, hogy keresztbe tesz!

aquaticus 2018.04.09. 11:14:06

"Európa" nem lapított, hanem teljes gőzzel küzdött az ellenzék helyett. Szerencsére annyira ostoba és rosszindulatú politikusok szerepeltek a kampányban, hogy minden megszólalásukkal újabb Fidesz szavazatokat hoztak...

2018.04.09. 11:34:51

@Bryan élete: Nos, szabadalmaztasd az ötleted! Fogjon össze az ellenzék, kovácsolódjon egy tömbbe, és nyert ügyük van...
Mondjuk az érdekelne, miként képzeled a szélsőjobbos szalonnácik és a belpesti liberálisok konstruktív együttműködését.. de a részleteket kidolgozni van 4 évetek..vagy 8..

Európai téridő 2018.04.09. 11:51:10

Márpedig lapítani fog, mert a trükközései rendre befuccsolnak. Az újságíró kutyák tovább ugatnak, az európai politikai karaván meg halad arra, amerre...

2018.04.09. 13:11:23

Európa egyet tehet. Tiszteletben tartja egy állítólag szuverén ország demokratikus választási rendszerében született döntést, a magyar választók akaratát. Vagy mi lesz ? Gyurcsány behívja a..a a.... amerikaiakat!

2018.04.09. 13:13:45

@Womb Raider: Ja... így is tesz.

"Jean-Claude Juncker még ma írni fog Orbán Viktornak, hogy gratuláljon neki a pártja egyértelmű győzelméhez a tegnapi parlamenti választáson – válaszolta az Európai Bizottság szóvivője egy újságírói kérdésre hétfő délben Brüsszelben. Az Európai Bizottság elnöke holnap telefonon is felhívja Orbán Viktort, hogy megbeszéljék a Magyarországot és az EU-t érintő közös ügyeket. „Az Európai Bizottság bizakodva várja, hogy együtt dolgozhasson az új magyar kormánnyal a következő hónapok kihívásain” – tette hozzá a szóvivő, Margaritisz Szkínász."

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.09. 13:19:07

@Womb Raider: "Európa egyet tehet. Tiszteletben tartja egy állítólag szuverén ország demokratikus választási rendszerében született döntést"

De kit érdekel a németországi választás?

2018.04.09. 14:11:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Engem nem, talán emiatt lehet, hogy a magyar választásról beszélek. Amúgy te tudsz mutatni mérvadó véleményt, ami kétségbe vonná a választás demokratikus voltát?

Sir Galahad 2018.04.09. 15:34:27

Orbán újraválasztása után túl nagy a tét, hogy Európa tovább lapítson - Igen. Itt az ideje tisztelettel tekinteni a közép-európai országokra, és módosítani a migrációs politikáján.

2018.04.09. 15:36:11

Ha az ember végigolvassa a fenti cikkeket, pontosan érti, mi az a "liberális" attitűd, amiből egyre több embernek van elege Európában.
Ha ilyen a nyugati demokrácia, akkor nem kell.

Serény Vélemény 2018.04.09. 15:39:08

Naja. Németországban DEMOKRÁCIA van, ezért ott, ha a választók úgy döntenek, hogy nem szeretnék, hogy Angela Merkel kormányozzon tovább, akkor ki fog tovább kormányozni?

agarik 2018.04.09. 15:49:28

Ééés megint nem csinálnak semmit, csak a szájuk jár. Nyolc éve csak a szájuk jár és nem csinálnak semmit.
Hol a likvidálókommandó?

==T== 2018.04.09. 15:55:38

Ezt a választást amúgy a baloldali ellenzék és a baloldalhoz kapcsolható civil szervezetek nyerték meg a fidesznek - no meg persze a lenyúlt, és pártcélokra használt államapparátus. Meg persze Brüsszel. Az inkomptenciájukkal, agresszív diktátumaikal.

Egy kis magyarázat az elsőhöz.

A magyar társadalom hozzáállása a migrációhoz adott. Még a baloldali ellenzék szavazóinak jelentős része is kvóta és befogadás ellenes.

Ehhez képest a baloldali ellenzék 3 éve fullban tolta a kretént, és nem volt képes semmilyen önkritikára/önkorrekcióra a témában.

A Fidesz ebből a szempontból is jóval okosabb, mert amikor látta a társadalmi ellenállást, azonnal visszatáncolt netadó/vasárnapi nyitvatartás és olimpia ügyében is.

A baloldali ellenzék azonban nem ezt tette, még a választások előtt is kétértelműen fogalmazott a témában.

Ez az egy téma pedig olyan erős volt, hogy ezzel a Fidesz feledtetni tudta az összes lopását - beleértve a fiatalok jövőjének ellopását is.

Budapest vs vidék.

A rendszerváltás óta -- főleg a baloldali kormányok - gazdasági indokokkal folyamatosan leépítették a vidék infrastruktúráját. Oktatás, közbiztonság, egészségügy stb.

Emiatt a fiatalok többsége nagyvárosba, fővárosba ill. újabban külföldre vándorolt.

Maradtak a nyugdíjasok és az egyre növekvő létszámú cigányok.

Ők pedig a fidesz fő szavazóbázisai, mert már 2002-ben egyértelművé vált, hogy könnyen megvásárolhatóak és manipulálhatóak.

A vidék-főváros ellentét azért is lehet erős, mert a vidékiek nem felejtették el mit tett a vidékkel a Gyurcsány kormány.

Boar. 2018.04.09. 16:03:39

@Womb Raider: Nem demokratikus választási rendszerben született a döntés és európa még tehet pár dolgot. Pl. hetes cikkely...

Boar. 2018.04.09. 16:10:18

@==T==: "A rendszerváltás óta -- főleg a baloldali kormányok - gazdasági indokokkal folyamatosan leépítették a vidék infrastruktúráját. Oktatás, közbiztonság, egészségügy stb."
Bocsánat, ki zárt be iskolákat? Ki nyírta ki a kis falvak tömegközlekedését? Ki lopta el az eu-s támogatásokat amelyekből pl. a közlekedési infrastruktúrát kellett volna építeni? Az szép, hogy felcsúton királyi kisvasút jár de bivalybasznádalsóra napi egy busz megy, a legközelebbi bankjegykiadó automata tizenöt kilométer, kórház harminc, a kivezényelt körzeti orvos hetente kétszer rendel...

2018.04.09. 16:37:33

@Boar.: Ja... igen a hetes cikkely:

Demokráciáról akkor beszélünk, amikor a balliberális pártok vannak kormányon. Minden egyéb eset diktatúrának minősül és haladéktalan beavatkozást kell vonjon maga után!

Nem unjátok még, hogy folyton mástól, a Nagy Testvértől vártok gyámolítást, segítséget?

"bivalybasznádalsóra napi egy busz megy, a legközelebbi bankjegykiadó automata tizenöt kilométer, kórház harminc, a kivezényelt körzeti orvos hetente kétszer rendel..."

Mert Európa demokratikusabb felén minden településen komplett klinikát találunk, orvosokkal, 1-1db mMR-el és CT-vel, plusz helikopter és bevásárlóközpont futárszolgálattal. (Az ellátást bárki, biztosítástól függetlenül igénybe veheti.
Na, hagyj lógva

Boar. 2018.04.09. 16:43:57

@Womb Raider: Attól, hogy primitív vitatechnikával, szélsőséges hazudozással felelsz érvek helyett, még nem lesz igazad, retek fideszkurva...

Visceroid 2018.04.09. 16:49:36

"Orbán újraválasztása után túl nagy a tét, hogy Európa tovább lapítson"

Le fogják szarni. Ha azt a rengeteg migrit magukra engedik, akkor mi még az összes oligarchánkkal meg orosz kapcsolatainkkal a kisebbik rossz vagyunk.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.09. 16:54:18

Európa beteg testén
Mi vagyunk az üszkös lábujj.
Vigyázz, hogy egy görbe estén
Véglegesen el ne kábulj!
:)

midnightcoder2 2018.04.09. 16:55:49

Az, hogy egyáltalán felmerül az ötlet, hogy az EU ilyesmibe beleszóljon az EU egyik súlyos tervezési hibája. Az EU ugyanis független országok szövetsége. Nem USA, nem Szovjetunió. Innentöl kezdve nem is nagyon tud fellépni egységes politikai entitásként. Igazából gazdaságilag is csak a nagyobb dolgokban, úgy-ahogy. A másik oldalon azonban ez azt is jelenti, hogy X tagország politikai elitjének semmi köze ahhoz, hogy Y tagországban ki van hatalmon. Ehhez akkor lenne köze, ha X és Y országnak közös kormánya lenne, közös adókkal, költségvetéssel, stb. Azaz ha európai egyesült államok lenne. Nem mintha bárki is szeretne ilyet.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.09. 16:57:52

@maxval bircaman szeredőczi szürke proletár: Gyurcsány súlyos hibát követett el a móddal és az időzítéssel, azonban abban egyetértek vele, hogy a magyar választásokon csak magyar lakcímmel rendelkezők szavazhassanak.
Aki kettős állampolgár, az a sporthoz hasonlóan döntse el, hogy melyik ország "válogatottjában" akar játszani. Aki pl. bolgár és magyar, az egyszer döntsön és onnantól ne akarjon mindkét országban szavazópolgár lenni! ;-)

midnightcoder2 2018.04.09. 16:58:48

@Boar.: Mondjuk a brit egészségügyi rendszerröl sem a legjobbakat hallani, pedig ott picivel nagyobb az átlagpolgár átlagjövedelme amiböl TB-t lehet vonni.

2018.04.09. 16:59:39

@Boar.: Lazíts, vége a kampánynak. 2022 messze van...:) addig böngészd a jobinfo-t!

(Aki meg végigböngészi a kifinomult vitakultúráról árulkodó hozzászólásaid, az jót derülhet a szemforgatásodon. Ballib gyökér...)

midnightcoder2 2018.04.09. 17:00:52

@Frady Endre: Én inkább magyar adófizetéshez vagy itt szerzett nyugdíjjogosultsághoz kötném. Ha az elmúlt egy évben fizetett itt legalább 100 ezer forint adót, akkor szavazhat.

2018.04.09. 17:00:54

@midnightcoder2: Konkrétan ott jóval kevesebb a százezer főre jutó orvosok száma és biztosítás nélkül ott döglesz meg, ahol vagy...

2018.04.09. 17:03:35

@maxval bircaman szeredőczi szürke proletár: "Úgy csinálsz mintha poltpéter nem kaszálná el minden korrupciós nyomozást, hogy verőemberekkel nem akadályoztak volna meg népszavazást, "
Na, a nickhamisító... nem akadályozták meg, a választási bizottság befogadta :) Végül a fidesz megspórolt némi zsét és engedett a népakaratnak. Mehetsz 7/24 bámulni a kirakatokat a plázába.

"és erre nem válasz, hogy a szocik is csaltak loptak, mert most a fidesz van hatalmon és őt lehet és kell is bírálni."
Gyorsan felejtenéd a múltat, mi?

2018.04.09. 17:11:38

@maxval bircaman szeredőczi szürke proletár: Ááá.. szóval válogatsz is... nos, van rá pár éved, szemezgess..

nyerafidesz 2018.04.09. 17:46:53

Még mindig nem érti az ellenzék...

MACISAJT 2018.04.09. 18:05:10

Köszönjük szelestey eftársnak az értékes ferdítéseket a nyugati "liberális" sajtóból, valamint a weyerbélázásokat.

Még több kohn benditedet, verhofstadtot, asselbornt és hasonszőrüeket a magyarok ellen, még több sorosista political capitalt és egyéb NGO.
Már eddig is sokat segítettek zsinórban a harmadik kétharmad elérésében.

Gleccsertetű 2018.04.09. 18:18:27

nem lapít az eu, már lenyilatkozták, h alig várják, h megkezdhessék a közös munkát az új kormánnyal

Danubius 2018.04.09. 19:30:49

Miközben megy a plakátolás hogy nem hagyjuk Brüsszelnek meg az Ensznek meg nemtomkinek hogy beleszóljon a dolgainkba...addig az erdélyben lakó szüleim levélben szavaztak a Fideszre, hiába mondtam nekik hogy én maffiózóknak tartom őket és nem rájuk fogok szavazni, dehát sajnos már erdélyben is megy az M1 meg a Duna. Én meg elmentem vasárnap szavazni: az egyéni jobbikos jelöltem második lett, az országos Momentum meg be sem jutott. Elpárologtak az én és a feleségem szavazatai, miközben erdélyből diktálnak nekünk. Lesz ebből még súrlódás a családban...
amúgy meg ne hagyjuk Brüsszelnek hogy beleszóljon analógiájára: "Ne hagyjuk Budapestnek hogy beleszóljon hogy mi legyen Nyírbátorban. Ez tűrhetetlen"

2018.04.09. 19:31:12

19:00 órakor - óriási siker a magas részvétel.
23:00 órakor- illegitim a választás.

Ne rinyáljatok már. Magatokban keressétek a hiba okát, miért is vagytok a béka segge alatt.

2018.04.09. 19:35:34

@Danubius: Használjatok síkosítót!

gigabursch 2018.04.09. 20:09:44

Höhöhö

Micsoda hiszti megy most s demokratikus diktátorok (fletó és társai) fizetett bloggereinél.
Öröm nézni.

Sajnálom, higy a jobbik gyenge volt és hogy a miép nem ért el 1%-ot.

Ez van.
Győzött a demokrácia. A népakarat.
Tudomásul kell venni és nem fröcsögbi, ahigy a FeGyőr KóhnCsita csinálta.

inkvisitor 2018.04.09. 20:21:06

@MACISAJT: De sok brummogás van ebben a macisajtban. Majd ha az Eu-s pénzek elapadnak, a szavazati jog megvonásra kerül, akkor hirtelen kiderül hogy a nagy oroszország atyácskának csak addig ért valamit agyarország, amíg falóként volt használható.
Ha meg orbánsztánt a nagyvezír kivezeti azEuból, kíváncsi vagyok hova teszi majd a sok munkanélkülit, mert hogy senki sem fog itt gyártani, az biztos.

morph on deer 2018.04.09. 20:22:04

@Womb Raider:
“Amúgy te tudsz mutatni mérvadó véleményt, ami kétségbe vonná a választás demokratikus voltát?”

Az orbanizmus demokratikus voltát vonják kétségbe szivi!
Pontosabban, már kétség sincs, hogy olyanja nincs is neki..

Erre tényleg lehet verdesni a pitykegombos mellkast rogyásig és óbégatni, hogy “több tiszteletet” torokszakadtából, mert az bizony nem a pávatánc győztesének jár, sorry, kids...

morph on deer 2018.04.09. 20:25:23

@Gleccsertetű:
“alig várják, h megkezdhessék a közös munkát az új kormánnyal”

Nocsak!
Brüsszel is beszáll a ‘nemzetthy’ szarlapátolásba, vagy ők is lopni fognak ezután?

VáradiJános 2018.04.09. 20:29:05

@Danubius: Brüsszel nagy B-vel, Erdély konzekvensen kis e-vel. Rohadj meg!

Gleccsertetű 2018.04.09. 22:05:22

@neko1967: mindjárt összeszarom magam Luca hisztijétől. semmi gond, menjen a csaj ha akar, de akkor fizesse vissza a pénzt amit az állam a taníttatására költött. mégis mit gondolt, óvónőként majd habzsidőzsizni fog? és mindezek a gondolatok 13 órával ezelőtt fogalmazódtak meg benne. hisz ha nyert volna az ellenzék akkor félmillát keresne az óvónő, mint ahogy 2010 előtt és megoldódna minden. nem tudom ki ez a csaj, nem néz ki rosszul, de nagyon együgyű.

BiG74 Bodri 2018.04.09. 22:13:41

A fityisz nyert, ennyi! Van ennek jó vonzata is. A sok tehetségtelen marakodó ellenzéki politikus mehet a kukába, gyurcsány is, aki nyert állítólag. A fityiszre szavazókat meg kár lehülyézni, mert pont annyi idióta van az ellenzéki oldalon, mint a fityiszesen. Ezt most nagyon jól megmutatták. Volt rengeteg ember, akiben volt akarat a kormány leváltására. Volt megfelelő ellenzéki képviseletük, volt? Annak ellenére, hogy hajlandóak voltak átszavazni. Voltak, kedves dk, lmp, jobbik stb. Ez az idióta ellenzéki politikusok eredménye. De voltak elhivatott dk-s, jobbikos stb. szavazók, akik kinyilatkoztatták, hogy csak a pártjukra szavaznak. Mondjuk a jobbikosok java inkább a fityiszre, mint másra, nehogy tárgyalási tere legyen a pártvezetőknek. A jobbikos széljobberek komolyan elhitték, hogy majd ők leváltják ezt a kormányt egyedül? Most akkor ők nem hülyék? A karakószörcsögi mami a négy osztályával, meg pórias gondolkodásával ő a hülye?
A fityisz nyert ! Kormányozni fog !
Az ellenzék vesztett. De őket pont leszarom. A rájuk szavazó milliók többet vesztettek. Igazán most fog apátiába süllyedni az ország és fognak elfordulni az emberek a politikától, amit nem a fityisz fog megérezni, hanem azok a barmok, akik örömködnek, hogy bejutottak demokratikus kelléknek az ország házába!
És ez a legtöbb ami tehető. Van család, munka, sport, egészség, hobbi. Az egészséges emberek ide fordulnak, itt élik az életüket, és nem kívánnak innen majd kimozdulni holmi jobbik,lmp, momentum, gyurcsány, karácsony, szél hívására. Élni akarunk. A demokratikus keretek közötti lehetőség, hogy változtassunk, elszállt. Nem a fityiszes szavazókon múlott.

Danubius 2018.04.09. 22:21:09

@Gleccsertetű: Az előző hozzázólásomból már kiderült hogy Erdélyből migráltam ide (migráns!!!). Ott pl az utóbbi tizenakárhány évben bérlakásokat építettek fiataloknak, gyereküket egyedül nevelőknek kedvezményes a bérleti díj. Konkrét eset családon belül: özvegy anya neveli két lányát és havi 4000 (négyezer) forintnak megfelelő pénzért kap egy kétszobás lakást amíg a gyerek tanul. A legkisebb is betöltötte a 18 évet és nem tanul tovább, így felvitték 40,000 ft-nyi lejre a bérleti díjat. Ami drágább a piaci árnál, és az anyuka elköltözött, alány meg új életet kezdett máshol. a lakás készen áll egy újabb fiatal párra, vagy kedvezményezettre.
Én úgy gondolom hogy annyi betonból, amennyiből itt stadion épül stb bőven lehetne egy ilyen programot finanszírozni.
1400 milliárd ment el sportra azelmúltnyolcévben. Ebből 70000 (hetvenezer) húszmilliós lakást lehetett volna felhúzni, amiben lakhatna 150-250 ezer magyar. Lehetne csak 5 évig is. De egy jó kezdet lenne. Persze akkor már Pesten sem lenne 140ezer egy kétszobás bérleti díja.

Danubius 2018.04.09. 22:28:02

@Term.ini.Roma: a lényeg az hogy úgy jött ki a lépés hogy Erdélyből döntéshozatali helyzetbe hoznak itteni politikusokat, miközben az én szavazatom elpárolog a jelen felállásban. És csak arra akartam rávilágítani hogy közben megy a plakátolás hogy Brüsszel meg akárki ne szóljon bele csak küldje a zsetont. ez olyan mintha én a nyírségbe kérném a pestiek pénzét de ne szóljanak bele holmi parlamentben hogy mire költöm. És még csak arról sincs szó hogy bevándorlópárti lennék. De könyörgöm a fidesznek kétharmadja volt, van: csinálja a dolgát és hagyja az agitpropot a plakátokkal. ez olyan mintha egy gyógyszerész elkészítene egy kenőcsöt és kiállna szónokolni hogy micsoda teljesítmény. ez a dolga!

Billy Hill 2018.04.09. 22:31:13

@maxval bircaman szeredőczi szürke proletár: Csak adalék, hogy Horthy megszólítása "főméltóságú úr" volt, a "méltóságos" több szinttel lejjebb található.

hu.wikibooks.org/wiki/Heraldikai_lexikon/Megszol%C3%ADt%C3%A1sok

A biztos utas 2018.04.09. 22:41:20

@Danubius: Kerdezhetnem, minek epiteni EZEKNEK. Merthogy egy csomo ures lakas van, amit nem mernek kiadni, mert folyamatosan problema van a kiadasbol. Mert nem vigyaznak ra, hazudnak, lelepnek.

Danubius 2018.04.09. 22:53:32

@A biztos utas: Ez egy jól működő dolog Romániában. Hogy itt hogy szarják el a dolgokat azt nem tudom. De a kiscsaj nem fest túl derűs képet a lehetőségeiről.

A biztos utas 2018.04.09. 23:16:17

@Gleccsertetű: A gyermekvedelemben dolgozoknak adhatnad elo ezeket a szep szavakat, biztos nagyra ertekelnek. Teny, hogy a fidesz alatt a legrosszabb gyereknek lenni az orszagban, a szamok nem hazudnak. Es igen, gyerekekkel dolgozni is legalabb annyira rossz. Nevezheted hisztinek, csak nehogy az ilyen szovegert valaki egyszer bemosson neked egyet, pl egy olyan, aki magyar szakellatott gyerek es Balog miniszter ur meg Semjed haverod lopasai miatt szomorkodhat. Nem szegyelled magad?

laci_52 2018.04.09. 23:20:58

Nem értem a hőbörgést! Az EU-nak Orbán annyi, mint elefántnak a szúnyogcsípés. Nem is veszik komolyan, hadd dumáljon. Sokkal nagyobb és több problémája van az EU-nak, mint Magyarország.

Boar. 2018.04.09. 23:40:36

@A biztos utas: Hülye vagy? Egy fideszjanicsártól kérdezed, hogy szégyelli-e magát?
Ezek nem ismerik ezt a kifejezést...kushadnak, ha a gazdájuk rájuk ripakodik de az is csak sunyiság...

shakespeare 2018.04.09. 23:53:53

jó kis gyüjtemény a nyugati sajtóból, 100% ban megerősít engem abban, hogy nagyon nagyon fontos, hogy most a Fidesz tudott nyerni és 2/3 is van

aggódtam, hogy annyit lopnak Viktorék, hogy végül a nyugat majma ellenzék kerül hatalomra s reánk szabadul az a sok mocsok amit itt fent olvashattunk, de nem történt meg, ettől még jó lenne a lopást leállítani, mert 4 év múlva is ott lesznek ezek a barmok még, akkor is meg kell majd nyerni a választást

Arcade Macho 2018.04.10. 00:33:20

@laci_52: fokent hogy Orban pl. klasszisokkal intelligensebb mint egyket seggfej pl. Cameron
pedig Orban elegge alacsonyra tette a lecet...

Arcade Macho 2018.04.10. 00:37:45

@Danubius: " Az előző hozzázólásomból már kiderült hogy Erdélyből migráltam ide (migráns!!!)."

olvasd el a multikulti wik oldalt ott latod hogy az iszlamrol van szo hogy van-e helye egy tarsadalomban
nos ez nagyon tavol all az altalad es a sok retardalt ballibsi u.n. mi is migrancsok vonank, ami valojaban Europaban levo szabad munkaeroaramlas

David Bowman 2018.04.10. 00:41:30

Nem minden tekintély elvű rendszer bukik meg, hanem minden rendszer.

David Bowman 2018.04.10. 00:42:13

Visítanak a zsidók. Valamit jól csinálunk.

David Bowman 2018.04.10. 00:45:08

@sinus67: Most választani lehetett. Gecik, és gecik+hülyék között.

David Bowman 2018.04.10. 00:47:38

@sinus67: @Bryan élete: Vagy ha egy hiteles párt állít egy hiteles és népszerű jelöltet. Erre az elmútnyócév alapján nem számítok.

Danubius 2018.04.10. 06:22:08

@Arcade Macho: Az iszlám migráció megítélése sokkal egységesebb az országban mint Viktoréké.

Gleccsertetű 2018.04.10. 07:08:26

@Danubius: ne haragudj de ha te egyenlőséget teszel a gúnyhatáron túli magyarság és a hetedhét országon önkényesen vándorló migránsok között akkor sületlen vagy.

@A biztos utas: hülyeségeket beszélsz. számok, legrosszabb gyereknek lenni... max egy ostoba tróger semmirekellő gyereknek lenni rossz most.

mno.hu/belfold/520-ezres-ovonoi-fizetes-egyre-tobb-ilyen-hirdetesre-szamithatunk-2420437

na, szóval ha a kishölgy valóban dolgozni akar akkor ott a lehetőség.

Demokrata Hungarofil 2018.04.10. 07:22:04

1. Nincs önálló nyugat-európai média. A világháború után a megszálló USA csak CIA ügynököknek engedélyezett média jogokat. (Az USA-ban meg pláne nincs.)
2. A 68-as mozgalmak anarchistái, akik szétzúzták a hagyományos konzervatív-keresztény társadalmakat a CIA hathatós támogatásával a legtöbb nyugat európai országban, (Franciaország a klasszikus példa), az EU-ban átvették a hatalmat és átformálták az erkölcsöket, a józan ész trónfosztásával.
3. A píszí erkölcs szerint a deviancia, az önpusztító hülyeség érdem.
4. A kín-keservesen kivívott szabadságunk, a 400 éven keresztül folyó török elleni honvédő háborúk, az iszlám megszállás, a török, majd Habsburg-német, orosz gyarmati sors, Trianoni nemzetgyilkosság komollyá tett bennünket, nem kockáztathatunk semmit, főként nem a hülyeség oltárán.
5. FIDESZ-KDNP egy hagyományos polgári-néppárt, melynek semmi köze a jobbszélhez, de a balszélhez sem.
6. Ellenfeleinket valósággal megemészti a sárga irígység a magyar nemzet történelmi jelentőségű választási sikere miatt.

Demokrata Hungarofil 2018.04.10. 07:26:07

Míg kelet-Európa 90-91 során felszabadult a szovjet megszállás alól, nyugat-Európa máig az USA megszállása, befolyása alatt áll. CIA irányítja a sajtót és a belpolitika jelentős részét. Az EU történelmi feladata, hogy megszabaduljon az USA befolyási övezet, félgyarmati sorsból.

Demokrata Hungarofil 2018.04.10. 07:27:51

2. Sörös Ördög és a CIA több okból zavarja Európára a migráns inváziót:
1. Az Izrael ellenes vagy esetleg azzá válható országok elleni kombinált titkosszolgálati-katonai akció - "Arab"-Moszad Tavasz" miatt véres polgárháborúkba süllyesztett térség iszlám népességét csökkenteni akarják és ezért zavarják őket Európára.
2. 2011. körül Európai Unió egyik országa, Norvégia elismerte a Palesztin Államot, sőt, dollármilliókkal támogatta is, (meg is kapta érte Breiviket). Az egész EU napirendjén ott volt a Palesztin Állam elismerése, amit USRAEL halálos veszélynek tekint, ezért iszlám ellenes hangulatot akar kelteni egész Európában. - Mit mondjunk? - Sikerült.
3. Az 500 000 000 millió lakosságú EU komoly konkurenciát jelent USA folyamatosan gyengülő gazdaságára, ezért CIA mindent elkövet, hogy gyengítse vagy akár szét is verje.

Demokrata Hungarofil 2018.04.10. 07:34:52

A küzdelem, a befolyásolás többnyire színfalak mögött, ill. kamu, álcivil szervezetek, az ötödik hadoszlopok bevetésével zajlik. Sörös Ördög csak az USA-ban 46 (!) különböző szervezetet támogat és irányít, melyek átfogják az egész amerikai társadalom keresztmetszetét - állam, az államban. Külföldön több ezer szervezetet támogat és irányít Sörös Ördög. Sem a CIA, sem az FBI, sem az amerikai külügyminisztérium nem emelt kifogást Sörös Ördög tárgyi tevékenysége ellen, ami azért több, mint gyanús...

PomberMaci 2018.04.10. 08:09:00

@Bryan élete: "hátja, az ellenzék most összességében mintegy 150 ezer szavazattal kapott többet, de a választási törvény értelmében soha nem fog tudni nyerni,"

Te láttál olyan pártot a szavazólapon, hogy "Ellenzék"...???
Mert én nem. Mellesleg ha így matekolsz, elég lett volna összefognia az ellenzéknek és ők nyernek bő 2/3-dal. Ha ezt nem tudták megtenni, hogy kormányoznának egy egész országot együtt?

Jakab.gipsz 2018.04.10. 08:14:32

Most kezdődik a második menet Soros a (sátánfajzat fenevad ellen):

"Globális, Nyitott társadalmat" akartatok ?!

Ám legyen megkapjátok !

De ne legyetek telhetetlenek. Gender diktatúrával nem szolgálhatok.

2018.04.10. 08:18:12

@morph on deer: "Erre tényleg lehet verdesni a pitykegombos mellkast rogyásig és óbégatni, hogy “több tiszteletet” torokszakadtából, mert az bizony nem a pávatánc győztesének jár, sorry, kids..."

:)) Nos... a cél pedig ez esetben sentesíthette volna az eszköt. Magyarország megmentése (mert állítólag ez volt a célotok) megért volna egy próbát, hogy változtassatok a kommunikációs stratégiátokon és a szokásos belpesti gőgös interakciók helyett megpróbálni emberszámba venni azokat akiket elvileg megmenteni igyekeztek...
8 éve nem tanultok semmit.. a "Hé te bunkó gyökér falusi paré', szavazz rám, mer az neked jó lesz!" nem cseng elég hitelesen, ahhoz biztosan nem, hogy egy jól körülírható rétegen túl számottevő társadalmi bázist építhessetek.. az sem volt éppen nyerő stratégia, hogy az általatok ygűlöletkampánynak minősített metodikával operáló fidesznek éppen annyira habzó szájjal és fröcsögő gyűlölettel mentetek neki, mint ők a 'migránsoknak'. Az álatalatok lenézett egyszerű embereknek ebből főleg az jött le, hogy "Ezek sem különbek, mint azok... de azok legalább minket nem köpnek le!" Itt el is dőlt a kérdés.
Nem elég, ha ti azt gondoljátok, hogy (übermensch) juropéer liberálisok vagytok, de nem árt, ha más is annak lát benneteket.

$pi$ 2018.04.10. 09:06:10

@Gleccsertetű: "na, szóval ha a kishölgy valóban dolgozni akar akkor ott a lehetőség."

Sajnos képzeletbeli óvónőket nem vesznek fel... a szemetek! :D

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.04.10. 09:26:15

Mecsoda liberalistak na. Választások eredmenyet nem tisztelete tartva frocsogni?fenyegetőzés? Nyilvan segit.

talisker 2018.04.10. 09:40:01

@Womb Raider: hát kedves ... azért időnként a nagy igazságok letéteményesének ruhájában tetszelegni, igencsak magabiztossá teszi az embert, csak nehogy pofára ess.

Olyan dolgot kérsz számon nagy fölényességgel, ami nagyon jól tudod, hogy nem megvalósítható jelen állás szerint. Mér nem kampányoltak a "zelenzékiek" vidéken, meg "gyökér bunkó falusi"-nak nézik a zelit pestiek a vidéket.

Áruld már el, hogy mennyi megjelenési esélye volt az ú.n. közszolgálati médiumokban a "zellenzéki" hangoknak? Könnyű itt a jelenlegi "győztes" oldalról osztanod az észt, hogy mit meg hogy kellett volna csinálni. Mindez alatt hosszú időn keresztül egy kurva meccset se lehet anélkül megnézni, hogy ne jöjjenek a migránsok, meg az ENSZ ezt akarja, de mi nem stb. Már a gyerekeim is csak röhögtek ezen az agyament propaganda maszlagon, pedig csak 10 évesek.

Könnyű itt okoskodni, hogy tetszettek vóna egységesek lenni, oszt akkor ment volna.

Tetszik, nem tetszik, még egy jó ideig örülhet mindenki, hogy végre megvédtük magyarországot. Merhogy tegnapelőttig qrvára meg kellett védeni, és mára megvédtük. Az senkit sem zavar, hogy hirtelen egyik napról a másikra megszűnt az ellenség, mer má nincs mit félteni, hiszen nyertünk. Ez bazi jó, de elgondolkodtál már azon, hogy ha most ilyen bazira nekünk lejt a pálya és az ellenvélemények utolsó morzsáit is semlegesítjük, akkor mi lesz az a fék, ami önkontrollra bírná ezt a hatalmat?

Mert ugye erre semmi szükség, hiszen mi vagyunk az egyedüli üdvözítően jó irány képviselői. Lehet örömködni, kulturáltan, mint Váci testvéreink, de ez előbb utóbb megbosszulja magát, csak akkor már rég túl leszünk azon a ponton, ahonnan még vissza lehetne fordulni.

Álságos kicsit számonkérni a változást akarókon, hogy miért nem építenek számottevő társadalmi bázist, meg miért nem mutatnak alternatívát értelmes clokkal, miközben az egyszerű ember nem értelmes célok, hanem a migránsok miatti félelemkeltés, mint kampány kommunikáció eredményeként voksoltak oda ahova. Nem kéne magunkat azért becsapni. Jó lenne egyforma mércével mérni a dolgokat.

Az ú.n. ellenzék leszerepelt, legalábbis azon része biztosan, akik előzőleg is fent voltak a politikai palettán. Ez tény és sajnos egyáltalán nem egy olyan dolog, amin nekünk magyaroknak olyan nagyon örömködni kéne.

Gondolom azon vidéki honfitársaink, akik a közszolgálati médumokon keresztül értesülnek dolgokról, nem tudnak arról, hogy az ú.n. győzők oldalán hogyan ünnepelnek néhányan, akik kb ugyanúgy leszarták őket, mint az ellenzék.

És még annyi, hogy azért az ú.n. gyűlöletkampányt nem az ellenzéknek mondott banda hozta el nekünk az elmúlt időszakban, hanem a "győzők". Én pl szivesen megismertem volna, hogy milyen programja van a Fidesz-KDNP-nek az következő 4-8 akárhány évre. Mert a "folytatjuk" azért kissé kevés. Ezt bazira nem kéne folytatni, mert ettől nem nagyon lépünk előre. Mi a frászkarikát fogunk csinálni, ha az általunk rohadt genyának kommunikált EU 2020 környékén megcsappantja a forrásokat? Arra van tervünk?

Szóval míg itt osztogatjuk az észt, meg lesajnáljuk a "zellenzéket" azért nem ártana némi önvizsgálatot is tennünk.

morph on deer 2018.04.10. 10:07:15

@Womb Raider:
“a cél pedig ez esetben sentesíthette volna az eszköt.”

Két alapvető tévedés van a válaszodban.
Az egyik az, hogy én kizárólag saját nevemben mondok véleményt, ráadásul a sajátomat. Közben értem én, hogy van aki az ilyesmit már el sem tudja képzelni, olyannyira hozzászokott a központosított és szervezett “vélemény” megosztásához, de akkor is így van.

A másik pedig az, hogy nem látod a különbséget a “célok” között.
Azon túl, hogy szerintem semmilyen cél nem “szentesíti az eszközt” úgy általában sem, jelen esetben pedig ez különösen igaz. Ami itt történ, - nevezetesen, hogy orbán gátlástalanul szabadon engedte a gyűlölködést, - egy visszafordíthatatlan folyamat, és természeténél fogva már nem is kontrollálható egy bizonyos szint után!
Ráadásul kétélű fegyver, és csak idő kérdése, hogy vezérünk személyesen is gyakorlati tapasztalatot szerezzen erről.

Kérdezek valamit: te például magadra vetted a pitykegombos, óbégatós javaslatomat?
Csak azért, mert akire az általam írt jelzők ráillenek, az nyugodtan vegye magára, de aki meg nem akkora barom, mint a békemenet első sorában menetelők - akikre például hiba nélkül illik - az miért is érzi magát megbántva?

Mert gondolom a bűntudat nem zavarja őket, hogy ilyen aljas bagázst tartanak hatalomban, vagy tévednék, és mégis bánják már?

Boar. 2018.04.10. 10:30:31

@talisker: Ennek beszélhetsz. Mintha lóval imádkoznál.
Egy ronda nő aki már nem kell senkinek, az elemes műaput is csak akkor tudja betenni magának ha előbb elzavarja a pókot. Ebbéli frusztrációját abban éli ki, hogy a blogokra jár provokálni, gúnyolódni, hazudozni.

talisker 2018.04.10. 10:35:09

@Boar.: nem ismerem sajnos vagy szerencsére. Ha meg így van, akkor sajnálom szegényt, elvégre 24-ből 24 órát tölt együtt önmagával. Neki is nehéz.

Bár ettől nem kéne ostobaságokat írnia sokszor.

Millió éve nem kommenteltem már, de ez az agylobb, amit itt pár nick művel ... kicsit ledobta a szíjat nálam. Lehet felesleges bármit is írni, mert képtelenek más szemszögből végig gondolni, amit írnak. De hát ez van.

Danubius 2018.04.10. 10:51:49

@talisker: Én azt nem értem például hogy miért mondja azt az ebesz hogy csak tisztességtelen volt a választás. Mondok egy példát:
Egy porszívó (fidesz) ügynök kopog be hozzád. Nem egyedül hanem az ÁNTSZ munkatársával (a hasonlatban ő a közmédia). A porszívóügynök azt állítja hogy csak az ő porszívójuk tud hepa 13-as szűrést (megvédeni az országot), és az ÁNTSZ munkatársa (közmédia) sűrűn bólogat, miközben mindketten tudják hogy ez nem igaz, és lehet rá bizonyítékot találni hogy más porszívója is tudja ezt. A végén megveszed a porszívót mert hát az ÁNTSZ miatt hitelesnek tűnt az ügynök.
Szerintem ez a felállás nem tisztességtelen hanem egyenesen csalás.
Addig tisztességtelen amíg az ügynök állít valamit amit nem tud bizonyítani (hogy csak az övé a tuti). DE AMINT az állam ÁNTSZ vagy közmédia jelenlétével, asszisztálásával, alákérdezésével segít megtéveszteni a fogyasztót onnan kezdve ez már csalás illetve választási csalás.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.10. 10:56:17

@midnightcoder2: Ez is jó ötlet lehet. Az a lényeg, hogy ne avatkozhasson bele a magyar választásba valaki csak azért, mert az ősei révén magyar vér is csörgedezik az ereiben és a több állampolgársága közül az egyik véletlenül a magyar!

Gleccsertetű 2018.04.10. 11:01:16

@Frady Endre: szép keresztényi kirekesztés, szektás idióta

talisker 2018.04.10. 11:29:22

@Gleccsertetű: mert az teljesen okés, hogy a nem ránk szavazók azok lippsi, komcsi meg mittomén mik. Ugye? Azontúl meg a Pápa is egy pöcs, mert mer a keresztény szeretet jegyében említést tenni arról, hogy befogadónak kéne lenni krisztus szerint, nem kirekesztőnek.

Mindazonáltal az eléggé nem frnakó, hogy akárki alakítja szavazatával olyanok életét, akiknek a terheit nem cipeli. Értem én, hogy nemzettest, meg szegény külhoni magyarok, de miért csak ilyenkor kellenek és persze nagyon jogos, hogy ők is részesülnek a győzelemben? Legalábbis a dalolás erejéig.

Azt is értem, hogy valakinek morálisan, eszmeileg, meg a lelkének fontos, hogy magyarnak mondhassa magát hivatalosan is. Ezzel semmi baj nincsen, de ez még nem az a kategória, hogy alakítsa is az országunk jövőjét. Nem itt él, nem ide adózik, nem ezt a GDP-t növeli, de időnként qrva jól jön, ha nem elég a határon belüli szavazat.

Aztán most lehet fröcsögni, hogy nem is vagyok magyar, meg mittomén mik ...

talisker 2018.04.10. 11:39:58

@Danubius: mit mondjak, ez így igaz. Csakhogy ennek a kordában tartására, meg elbírálására lennének a fékek, meg egyéb ellensúlyok, maik most nincsenek.

Amíg a közszolgálati TV kijelenti, hogy szerintük bazira kiegyensúlyozott volt a különféle vélemyények megjelenítése a műsoraikban, és ezt nem egy független mérési pont igazolja, addig bármit lehet mondani.

Az sem egy becsületes polgári értékrend követése, ahogy a kormány és a kormányzó párt egybeolvad mindenütt. Normál esetben különösen figyelni kellene arra, hogy élesen elkülöníthető legyen, hogy mi az ami közérdek és mi az ami kampány célú üzenet.

Úgye azt nem gondoljuk komolyan, hogy ez abban valósul meg, hogy előtte címeres nyitóképpel odabiggyesztik, hogy társadalmi célú hirdetés?

Pontosan az ilyen eszközök segítségével nyerés ad okot hiú büszkeségre.
De ettől még ez van és sokaknak ez rendben van. Hát fogadjuk el, de ne lepődjünk meg azon, ha egyzser annak bizonyos nemi szervnek a rossz oldalára kerülünk és ellenünk is ezt a módszert fogják alkalmazni. Mi teremtettük, viseljük büszkén.

A győzők oldalán most mindenki boldog, mert elmúlt a "veszély", megharcoltuk, megnyertük, fasza. És most akkor lesz is valami, vagy gyorsba a zűrlények lesznek a téma? Merhogy a migráns veszély kissé nagyon átlátható módon alábbhagyott a médiában. Majd persze ha meglesz a kormány alakítás, akkor el lesz fogadva a törvénycsomag aztán a CEU harchoz hasonlóan elül a nagy offenzíva és örülhetünk hogy győztünk.

Mennyi energia, pénz meg ideg is ment el erre a faszajó irányra? Ki fizette ezt?
Ja hogy mi. Tán kéne venni pár tekercs WC papírt, hogy végre a fenekünket is ki tudjuk törölni.

VáradiJános 2018.04.10. 13:30:46

@Frady Endre: véletlenül? Véletlenül titeket fújt ide a sivatagi szél, te parazita

VáradiJános 2018.04.10. 13:33:32

@talisker: az EU beleugathat a sorsunkba, de a határon kívül rekedt magyarok nem?

talisker 2018.04.10. 13:49:20

@VáradiJános: az EU szavaz? Vagy nem szavaz? NEM

Mi beleugathatunk az EU dolgaiba? Vannak ott képviselőink? IGEN
Az EU biztosít forrásokat nekünk? IGEN
Arra fordítjuk, hogy mikorra lejárnak a támogatásaink elég erős legyen a gazdaságunk, meg az infrastruktúránk, hogy az EU gazdasági vérkeringésének része legyen? NEM

Imádom ezt az ambvivalens dolgot, hogy úgy teszünk, mintha az EU nem mi is lennénk. Amikor harcolni kell, akkor ott vagyunk az EU-ban, amikor pénz kell, akkor ott vagyunk az EU-ban, amikor duplán meg akarjuk finanszíroztatni a határvédelmet, akkor ott vagyunk az EU-ban, amikor védjük az EU-t akkor ott vagyunk az EU-ban. Amikor esélyegyenlőséget kéne biztosítani a jogrendszerünkben, akkor ne pofázzon az EU.

Mikor az értékeket hangoztatjuk, akkor keresztény európaik vagyunk. Amikor tenni is kéne ennek érdekében, akkor szelektív a memóriánk és a Pápa is hülye, meg különben se EU tag a Vatikán, szóval ne pofázzon.

A ruszkik meg menjenek haza (nemistom ki mondta anno). Putyin meg nem ruszki, így szeressük. Kérdem én, mi a facér jó nekünk az, hogy Oroszországtól függünk, mintha a nyugattól. A nyugat se egy álom, de azér egy Krími szitut nem nagyon csipáznánk mi sem, ha Ukrajna mentén esetleg ilyesmi történne ugye?

Lófaxt se érdekel, csak a roszatom vegye már meg az RTL-t, hogy pofázzanak fasszágokat.

Nem érezzük egy picit se, hogy nem ártana némi önkontroll, meg önvizsgálat?
Qrva gyorsan lehet menni egy gyorsvonattal, ha kiiktatjuk a leszabályzókat, csak legyen aki megfogja a végén a dolgot, amikor kellene. Ja hogy a féket leszereltük a teljesítmény maximalizálás oltárán? ... hát na bumm.

Gleccsertetű 2018.04.10. 14:32:12

@talisker: de baszki a másik oldal nem ugyanez? de. akkor meg? álságos ez a szemforgatás.

konrada 2018.04.10. 14:47:54

@talisker:
...egyébként meg ebben igazad van. Aki köztévéből tájékozódik kizárólagosan, az hülye.

...én is csak röhögtem már régebben is azokon, akik annó - amikor még mszp-s párt-tv volt, egyfolytában azzal bizonygatták a "függetlenségét", hogy számolgatták, mennyit szerepel megemlítésben egy-egy párt.
...s kihozták, hogy nagyon kiegyensúlyozott, mert az ekézést is - mint üvegzseb-Keller "majdnem feljelentéseit" is ellenzéki szerepeltetésnek számolták...;))

...de teszem hozzá, akkor is megbukott az oldalán kizárólagos kormánypárt - akármekkora médiahátszele is volt egy olyan időszakban, amikor még nem nagyon volt kábeltv, internet - mert az emberek nem teljesen és nem mind hülyék.
...ellentétben azokkal akik annak nézik, és magukba nézés helyett azok lefikázásval akarják meggyőzni magukat arról miért nem képesek győzni...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.10. 14:48:58

@Gleccsertetű: Miért lenne kirekesztés, ha mindenki csak annak az országnak a választásában venne részt, ahol él? Miért kéne egy kettős, hármas, négyes állampolgárnak két, három, négy országban választania?
Egy kettős állampolgár focista se játszhat mindkét országa válogatottjában, hanem eldönti, hogy melyikben szeretne és onnantól ott szerepel.
Mi ezen bonyolult vagy kirekesztő?
Ja, és miért kell sértegetni azt, akinek más a véleménye?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.10. 15:14:14

@VáradiJános: Ahol lakom, ott a nyugati és az északi (néha észak-nyugati) az uralkodó szélirány, tehát nem a sivatag felől fúj. Apai ágon felvidéki, anyain pedig ősrégi őrségi vagyok, tehát stimmel a szélirány. :)
Egyébként miért parazita az, aki szerint az vegyen részt egy ország választásán, aki később elszenvedi annak a fizetésére, az adózására, a lakhatására, az egészségügyi ellátására, a gyerekei taníttatására és a nyugdíjára vonatkozó következményeit? Miért soha itt nem élők döntsenek a fölöttem uralkodó hatalomról? Nos? ;)

talisker 2018.04.10. 15:20:06

@Gleccsertetű: milyen másik oldal? Miben ugyanaz?

és ha ugyanaz tegyük fel, akkor az okés? Valami önmagában gyökérség, nem azért mert X vagy Y mondja (szerintem).

Legalábbis a kirekesztés az nálam ilyen. Le kéne már szoknunk erről az ti meg mi meg a ti fajtátok, meg ilyenek.

Másként gondol dolgokat, ennyi. Sok agymosott barom nem bírja felfogni, hogy egy kibaszott országunk van és ebben kéknek zöldnek pirosnak narancsnak és minden olyannak aki magyarnak érzi magát, kell legyen helye.

Felesleges eltolni az ellenfelet arra a pontra, ahonnan nincs vesztenivalója. Márpedig mi most pont ezt tesszük. Zéró teret adunk mindenki másnak és feldobjuk a labdát, hogy mér nem kapar jobban.

Aki úgy gondolja, hogy ide tartozik, az tegye ide a seggét és ne csak választáskor tiszteljen meg bennünket egy szavazattal, hanem tán toljon kis zsetont a gépbe, hogy legyen miből finanszírozni a társadalmi célú hirdetéseket.

Basszameg, nem látszik, hogy áltatjuk magunkat azzal, hogy a másik a szar, miközben sajátjaink köpnek szembe minket? Ezt akartuk, ezért jó, hogy marad minden a régiben?

ááá, felesleges a billentyűzet cséplés, marad minden a de faszák voltunk mer lezúztuk a tutyimutyi ellenzéket. Meg ez a váasztási rendszeres mizéria is basszus ... miért kellett ez, Azér, hogy táptalaj legyen a hisztire? Nem volt elég az, hogy átvakartuk a körzeteket, meg toltuk a társadalmi célú hirdetéseket a vizes VB alatt?

Gratulálok a marketingeseinknek. Na megyk dolgozok is mer lószar se lesz itt belőlünk.

talisker 2018.04.10. 15:26:13

@Frady Endre: felesleges ... úgysem érti. Ez pont olyan, hogy mindenáron be akarod bizonyítani a gyerekednek, hogy elbaszott valamit. Qrva jó, csak ettől még a gyereked. Nem elüldözni, hanem megérteni kellene és közösen megoldást keresni.

De nem itt játsszuk a faszagyereket, mer kiügyeskedtük, hogy 49% vokssal 67% mandátumunk van és ez milyen qrva demokratikus, meg legitim.

Basszameg, lehet azt nézni, hogy apohár félig teli, de félig üres is. Szóval nem kéne felsőbbrendűnek képzelni magunkat szerintem. Mert nem az ilyen győzelem az, amire joggal támaszkodhat az ember. Hasonlóképpen attól, hogy valakinek van egy kettes diplomája atomfizikából, nem bíznánk rá egy atomreaktor üzemeltetését, mondván, hogy papírja van róla, tehát ért hozzá.

Bocs, hogy kicsit elkalandoztam ... :D

Gleccsertetű 2018.04.10. 15:51:21

@Frady Endre: jó, ok, bocs a sértegetésért, te tényleg nem az a kommentelő vagy, aki megérdemli. de a kínrímeid ezt hozzák ki belőlem. bocsánatot kérek!

@talisker: ok, szokjunk le. kezd el rendreutasítani a libsi kommentelőket

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.10. 16:28:00

@talisker: Most olvasom, amit már korábban is hallottam, hogy egy csomó helyen nem volt ellenzéki delegált a szavazatszámláló bizottságban, hogy több szavazókörben a több száz egyéni jelölést kapó képviselő listán nulla szavazatot kapott ill. 20-30% (kirívóan magas) volt ugyanott az érvénytelen listás szavazatok aránya (azaz utólag még máshová is ikszelgettek a fideszes szavazóbiztosok), hogy Ukrajnából tömegesen buszoztatták a határon túli szavazókat... stb... stb... stb...
Délután a fideszes szóvivő még csak sima többségről ábrándozott, azután leálltak a választási szerverek és nem sokkal később Semjén Zsolt önelégült arccal nyilatkozgatott.
Szerintem itt hatalmas választási "csoda" történt. ;-)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.10. 16:34:03

@Gleccsertetű: Kösszy, semmi baj! :)
A verseim amúgy sokakból kihozzák a vadállatot, de utána legalább megkönnyebbülnek... :)

Gleccsertetű 2018.04.10. 20:44:15

@Frady Endre: hát én nem, csak idegesebb leszek (:

tényleg mégegyszer bocsánatot kérek, te nem érdemled meg azt, h bunkó legyek veled!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.10. 21:55:43

@Gleccsertetű: Ugyan, nem kell, már megbocsájtottam! A verseimért meg én kérek elnézést! Az nem lehet áthidaló megoldás, hogy amikor meglátod a nevemet, akkor nem olvasol tovább, csak gyorsan elklikkelsz? ;-)

talisker 2018.04.10. 22:38:16

@Gleccsertetű: nem vagyok én admin, meg se tisztem, se kutyám se macskám.

hiába utasítgatsz bárkit is, ha ez nem jön belülről, meg nics önkontroll, akkor nincs miről beszélni.

Megjegyzem, sok vagány antikommunista, meg anti libsi trollnak is ki lehetne mosni a száját hypo-val. Sajnos azt veszem észre, hogy mindenkiben a bent lévő hatalmas feszültség, meg gyűlölet, ki kel jöjjön valahol.

De le lehetne vezetni a feszültséget kulturáltan is. Lehet menni felásni a kertet, vagy arrébb vinni pár cementes zsákot, esetleg ellátni az asszony baját az ágyban.

Kinek mi. De egymást fröcskölni felesleges.

A biztos utas 2018.04.10. 23:01:40

@Gleccsertetű: Az a baj, hogy a magadfajta rosszindulatu es aljas emberek csak a neten ilyen nagy pofajuak. Eloben szerintem nem lennel ennyire magabiztos. Tobb eve dolgozom abban az agazatban, amirol az egesz orszag tudja, hogy a legtobb penzt vonjak el es azt is eltuntetik, amit elotte megigernek. Pont, mint az egeszsegugy.
Pont ilyen sunyi kis piszkos emberek vannak a hatalomban is, mint amilyen te vagy. Szegyellheted magad.

2018.04.11. 07:33:05

@Frady Endre: "Egyébként miért parazita az, aki szerint az vegyen részt egy ország választásán, aki később elszenvedi annak a fizetésére, az adózására, a lakhatására, az egészségügyi ellátására, a gyerekei taníttatására és a nyugdíjára vonatkozó következményeit?"

Ejj.. te most kizárnád a cigányság háromnegyedét a szavazásból?

2018.04.11. 10:16:21

@Frady Endre: A pozitív diszkrimináció is az.. csak pont a másik rasszal szemben :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.11. 12:08:21

@Womb Raider: Szóval azt mondod, hogy aki nem akarja megvonni a magyarországi cigányság szavazati jogát, az magyargyűlölő rasszista? Jaj!

2018.04.11. 13:35:57

@Frady Endre: Nem.. te a cigányságét nem vonnád meg, merthogy te nem vagy rasszista.. csak azokét, akik nem fizetnek adót... no, de az említett cigányság jelentős hányada bezony pont úgy nem fizet adót, mint egy fujmagyar erdélyi, igaz, legalább a segélyt rendszeresen felveszi és néha eljár orvoshoz..ha másért nem, hát szülni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.11. 14:18:56

@Womb Raider: Az adófizetés egyetlen pont volt a sok közül. Amúgy az adó be nem fizetése egyenlő a magyar állam meglopásával. Ilyen alapon egyetlen hatalomban lévő politikusunk és haveri köre sem szavazhatna. ;-)
Egyébként ha egy iskolai táborban a gyerekeket megszavaztatnák a másnap közösen főzendő ebédről (pl. babgulyás, paprikás krumpli vagy slambuc?), akkor szerinted logikus lenne, hogy a táborba el sem menő gyerekek is szavazzanak, akiknek nem kell ott lenniük és megenniük, amit főztek?

2018.04.11. 15:41:03

@Frady Endre: Mellébeszélsz... az adófizetés az origó..másrészt ne éld bele magad abba, hogy azok a vállakozások semmilyen adót nem fizetnek. Egy-egy szerintem annyit simán befizet, mint egy megyényi roma.

A kettős állampolgárság meg mán csak ilyen műfaj..nem biztos, hogy csak ott szavaz, ahol életvitelszerűen él.
Szóval akkor megen a pozitív diszkrimináció.. a cigánygyerek eldönti a menüt, nem vesz hozzávalót, de azért odatelepszik a bogrács mellé.. majd, amikor az kiürült, ha már nem meleg, elszállítja a MÉH-be..
Az erdályi legalább nem nagyon kotor a bográcsba.. max ötletet ad a menühöz és ez még pozitív eredménnyel is zárulhat.

Nem, kolléga. senki, de senki, se határon innen, sem túlról addig ne okoskodjon bele a kosztba, amíg a kosztpénzbe nem rak bele egy arányos összeget.. se magyar, se kisebbségi. Ám te nem erről álmodoztál.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.11. 16:01:40

@Womb Raider: Attól, hogy egy vállalkozás (pl. a Gázszerelő & Tettestársa) befizet valamennyi adót, még nem jelenti azt, hogy a teljeset befizette, ergo megkárosította a közvagyont, meglopta az országot, a zembereket - adót csalt.
Te ezek szerint jobban tolerálod a gazdag adócsalókat, mint a mélyszegénységben tengődőket?

2018.04.11. 17:16:07

@Frady Endre: Ne feszengj már. Nem tudom, melyik lenne jobb, ha mindenki olyan lelkesedéssel fizetne adót, mint az említett cigányok, vagy ha olyan kreatívan, mint a milliárdosok..
Te fizetnél egy kg húsért 800 000 forintot, csak mert megteheted, vagy már az is elég, ha ugyanannyit fizetsz mint mások? Miért van az az érzésem, hogy a baloldalon mindenki fejőstehénnek néz mindenki mást, aki többet keres mint ő éppen? Mert ahogyan tapasztalom a "fizessenek a gazdagok" szlogent nem csak a tolvajokra értették..

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.12. 10:02:49

@Womb Raider: Én csak annyit tudok, hogy befizetem az adómat és nem csalok. Mondjuk szerencsém van, mert alkalmazottként nem is tudnék, hiszen a cég eleve levonja. Ahogy az Artisjus is a dalszövegeim után járó szerzői jogdíjból. :)
Egyébként én is támogatnám a kétkulcsos adót, de a felső kulcsot kb. egymilliós havi jövedelem fölött indítanám. Ebből a plusz bevételből kompenzálni lehetne a 27%-os ÁFA csökkentését.
Egyébként egy igen igazságtalan társadalomban élünk, ahol az emberek jövedelme fordított arányban van a munkájuk társadalmi hasznosságával. Lásd. tanárok, egészségügyi dolgozók ill. politikusok, nemzeti bankárok...

2018.04.12. 11:26:33

@Frady Endre: "Egyébként egy igen igazságtalan társadalomban élünk, ahol az emberek jövedelme fordított arányban van a munkájuk társadalmi hasznosságával. "

Mindenki kínosan ügyel arra, hogy a magasabb kulcsú adósáv nem járjon az ő érintettségével :))))

Az áfa teljesen igazságos (mellesleg az valóban többkulcsos) mert elcsalni is körülményes (nem az ipari volumenű utaztatós áfázásra gondolok) és fogyasztáshoz igazodó.
Te vajon fizetnél a kenyérért hatszor annyit, mint Marika néni a takarítónő, mert szinte száz százalék, hogy nem okozna gondot?

A fizetéseket meg a piac árazza be. Plusz... a versenyszféra mindenkit tárt karokkal vár..

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.12. 11:53:12

@Womb Raider: Én speciel egész életemben a versenyszférában dolgoztam, most is azt teszem. :)
Nem tudom, ki tanítaná a gyerekeidet, ha minden tanár kiszállna az állami szektorból és elmenne recepciósnak a multikhoz, vagy mosogatni Londonba, hogy megéljen?

2018.04.12. 12:27:54

@Frady Endre: Nem tudom... a folyón célszerű akkor átkelni, ha már elértünk a partjára.
Amúgy, amennyire tudom, már nyolc éve összeomlott az oktatás, sőt, nagyjából két-három havonta újra összeomlik. Mégis a tüntetések háromnegyedét diákok adják..és amennyire tudom , a gyermekem pont tegnap zh-zott a BME-n.

Ne haragudj, de ha minden jóslatotok úgy igazolódik be, ahogyan az eddigiek, akkor lehet, jobban kell aggódni egy meteor becsapódását követő jégkorszaktól.
Azt nagyobb bajnak látom, hogy mintha kissé kontraszelektálttá kezdene válni a szakma ..

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.12. 13:06:57

@Womb Raider: Jósolgatni nem szoktam, bár statikusként elvileg meg kell tudnom mondani, hogy az általam tervezett szerkezet még ötven-száz év múlva sem fog összeomlani, hacsak nem jön az a bizonyos meteor.
Nyilvánvalóan benne van a kontraszelekció lehetősége egy olyan szakmában, ahol a felelősség nagy, a fizetés pedig kicsi. Egy ország jövője szempontjából az lenne a legjobb, ha pedagógusnak a legjobbak mennének, ám ezzel szemben egyre több olyan fiatal megy tanárnak, akit máshová nem vennének fel. Na, ezért IS kellene jóval többet fektetni az oktatásba! Magyarország ne olcsó munkaerős összeszerelő üzem legyen, hanem komoly szürkeállományt felvonultató kutatóközpont! Háááát... sajnos nem errefelé haladunk...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.12. 13:18:52

@Frady Endre: "komoly szürkeállományt"

Na nemá! Annak hogy meséled be, hogy egy 2015-ös újságcikk meg akarja erőszakolni őt és kedves családját? Még a nőket is!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.12. 13:34:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Tudom, ezért igyekszenek birka tömeget kinevelni az önállóan gondolkodó emberek helyett.

2018.04.12. 15:10:08

@Frady Endre: "Magyarország ne olcsó munkaerős összeszerelő üzem legyen, hanem komoly szürkeállományt felvonultató kutatóközpont! "

Maradj már a realitások talaján... komolyan gondolod, hogy valaha képesek leszünk a nagy brain-drain országokkal szembeszállni? Az agynál mobilabb nincs.
(Egyébként sok kisebb-nagyobb fejlesztő központ van Mo.-n, nem csak a járműipar területén.
Az állami oktatás sem lesz képes soha tartani a lépést a versenypiaci bérekkel és akiben van potenciál, az valószínű más pályát választ.

"Tudom, ezért igyekszenek birka tömeget kinevelni az önállóan gondolkodó emberek helyett."

Úgy, ahogyan az Egyesült Államokban is tette a hatalom?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.12. 15:24:31

@Womb Raider: A világháború után a romokban lévő csóró Finnországban eldöntötték, hogy hosszú távon az oktatásba fektetnek és elkezdték jól megfizetni és ezáltal vonzóvá tenni a tanári pályát. Ez a titka a mai jólétüknek.
Nekünk három komoly nemzeti kincsünk van: a termőföld, a gyógyvíz és a szürkeállomány (utóbbi a gyakori génkeveredés miatt - bizony, bizony, hasznosak lehetnek a népvándorlások). Valaha világhírű volt az oktatásunk és későbbi Nobel-díjasokat adtunk a világnak. Ezt ma is megtehetnénk, ha közösen meg akarnánk tenni. Sajnos Pártunk és Kormányunk oktatás helyett látványsportra és közpénz jelleg megszüntetésre fordítja az erőforrásokat. Sokat...
Ceutanázia zajlik...

2018.04.13. 08:13:21

@Frady Endre: Ja... milyen jó, dagad a kebel a büszkeségtől.. a Nobel díjasok javarészt ideig-óráig idehaza élő zsidók voltak, és erre gyakran emlékeztetnek, ne aggódj.

Másfelől (a vesszőparipám) az az oktatási modellt vágyják sokan, ami az US-ben recseg-ropog, dűledezik. (Nem én állítom, hanem ők..) Talán ezért is hagyja a fenébe a kormányzat, majd lesz valami alapon, hanem kilóra megveszik a mobil agyakat és kiröhögik a csóró kis országokat, akik ugyan kiképzik (megtalálják) a jó koponyákat, de megfizetni képtelenek. Ha bele gebedsz sem fogysz tudni olyan távlatokat mutatni egy hazai zseninek, amit ne szorozna meg hárommal az USA, Kína, vagy bármely vezető gazdasági hatalom. Nekem ehogy bemeséld, hogy Magyar Valentin kezében a szar is arannyá vált a magyar oktatásban..fordtva már hihtőbb. El kéne már szakadni attól a balga álomtól, hogy ezen csak kormányzati elhatározás kérdése változtatni.
Mi 30 évvel vagyunk leszakadva a nyugattól és ez így tökéletesen meg is felel nekik. Nem az a szerepünk, hogy konkurenciájává váljuk bármelyiküknek is , egyetlen téren is.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.13. 09:33:10

@Womb Raider: Rendszeresen olyan dolgokkal vádolsz, amit nem mondtam. Szerintem Magyar Bálint idején az oktatás rettenetes volt. Reméltem, hogy a Fidesz a 2/3-os felhatalmazásával tesz valamit. Csak annyit tett, hogy tovább rombolta.
Az oktatásra fordítandó pénzekből könnyű lopni, mert a hatása csak később jelentkezik.
Az (is) a különbség egy politikus és egy államférfi között, hogy utóbbi a nemzetéért él és távlatokban gondolkodik. Előbbit csak a hatalom érdekli és az, hogy minél jobban megszedje magát. Nálunk ez zajlik.
Én nem Amerikát hoztam követendő példának, hanem Finnországot. Amit ők meg tudtak csinálni, azt mi is képesek lennénk, csak nem lopni kéne minden ingót és ingatlant.
Ebben az országban csak egy dolog állandó: a folyamatosan növő korrupció.

2018.04.13. 09:54:27

Jól van... szerinted az fel fogja emelni az országot, ha döntjük a pénzt a felsőoktatásba és lelkesen integetünk a fizetés után loholó szürkeállománynak.
Szerintem mindkét út pont ugyanoda vezet... az országban sötétség fog honolni. A különbség: van olcsó sötétség, meg drága sötétség!
süti beállítások módosítása