B1 blogcsaládOrbán Viktor már leszavazott, kettőt adott a Fidesznek, az a biztos

2018. április 08. - Mr Flynn Rider

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország 10 285 szavazókörében az országgyűlési képviselő-választáson, este hét óráig valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

orban_szavaz_2018.jpg

Orbán Viktor már szavazott is, nézze meg a 24.hu videóját a nagy eseményről: 

„Igyekeztem korán eljönni, most még kampány van, egész az urnák zárásáig. Magam is részt veszek a mozgósításban”

– mondta a miniszterelnök, miután leadta a szavazatát. Orbán megismételte, hogy a választási tétje Magyarország jövője,

„nemcsak pártokat, kormányt, hanem jövőt is választunk magunknak”.

Tudnivalók a szavazásról:

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet.

(A választópolgár a személyazonosságát bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja. A szavazatszámláló bizottság elfogadja továbbá az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Fontos azonban, hogy ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcímkártyára is szükség van a szavazáshoz.)

  • Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyüktől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a kétszázezer választópolgár voksolhat, aki ezt péntek délutánig kérte.
  • A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.
  • Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.
  • A  8 millió választópolgárból több mint 144 ezer fiatal lett jogosult arra, hogy először szavazhasson, ők azok, akik a 2016-os népszavazáson még nem voltak szavazókorúak.
  • A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hét alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: 7, 9, 11, 13, 15, 17 órakor, valamint 18:30-kor. Várhatóan vasárnap késő este már 90 százalék feletti lesz az adatok feldolgozottsága, az első nem hivatalos, előzetes eredmények várhatóan este 11 óra körül lesznek elérhetőek a valasztas.hu oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5413817492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.