B1 blogcsalád



Mi történhet a magas választási részvétel esetén? Megnéztük a lehetséges forgatókönyveket

2018. április 08. - Mr Flynn Rider

A magas részvétel, a 70% körüli könnyen kétharmadhoz, vagy kormányváltáshoz vezethet. A kispártok is izgulhatnak.valasztas_2018.jpg

Ha 70% körüli lesz a részvétel, az a Fidesz-kormány megbukásához, vagy Orbán kétharmadához, vagyis mennybe meneteléhez vezet. Minden attól függ, kinek sikerült jobban mozgósítania. 

Politológusok abban értenek egyet, hogy a magas választási részvétel rengeteg bizonytalanságot rejt magában. Ennek fő oka, hogy

ebben a választási rendszerben a mandátumok többségéről az egyéni körzetek döntenek,

amelyekben semmilyen módon nem jelezhető előre, hogy mi történik. A közvéleménykutatók azt mondják, hogy a részvételi arányt nagyon nehéz megjósolni, mert sok a rejtőzködő szavazó. A szakemberek ugyanakkor egyetértenek abban, hogy ha nagyon sokan elmennek szavazni, akkor az nemcsak a kormányoldalnak, hanem a kisebb ellenzéki pártoknak sem kedvez, mert csökkenti a bejutási esélyeiket- írta az Infostart. A részvételi adatokból viszont egyáltalán nem következik automatikusan ellenzéki siker, mert a Fidesz példátlan mozgósítása is állhat a háttérben.

A magas részvétel segítheti a kormányváltás ügyét

Az ellenzéki pártok szerint, ha a választók több mint 70 százaléka elmegy szavazni, az viszont növeli az esélyt a kormányváltásra. A rendszerváltás óta csak egyszer voltak ennyire aktívak a szavazópolgárok: 2002-ben, amikor leváltották az első Orbán-kormányt.

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje azt mondta:

„Amennyiben a részvételi arány 70% környékére növekszik, akkor lényegében a pártok megegyezésétől függetlenül a Fidesz kisebbségbe kerül, és kormányváltás történik.”

Ugyanezt mondta a Népszavának Závecz Tibor, a Závecz Research közvélemény-kutató cég vezetője. A részvételi adatok alapján azt mondta:

“ha ilyen marad a részvételi dinamika, akkor 70 százalék feletti részvétel várható, sőt akkor is ha valamelyest fékeződik is a részvételi tempó.”

A közvélemény-kutató szerint, ha így alakulnak a részvételi adatok, akkor a Fidesz parlamenti többsége is veszélybe kerülhet. Emlékeztetett: 2014-ben nagyjából 62 százalék volt a részvétel, a Fidesz pedig 2,15 millió voksot kapott.

“Ha most valamit nagyon jól csináltak, akkor mondjuk 250 ezer plusz szavazatot zsebelhetnek be, ami 65 százalékos részvételt jelentene. Ha viszont átlépi ezt az arányt a részvétel, akkor az efölötti részben vélhetően sokkal erősebbek az ellenzéki oldal tartalékai (persze az kérdés, hogy ezek mennyire szóródnak szét, illetve mennyire összpontosulnak az egyéni jelölteknél). 72-73 százaléknál már egyértelműen felmerülhet a kérdés, hogy kormányozhat-e tovább a Fidesz”

– mondta Závecz.

Azért magas a részvétel mert mindenki azt érzi: nagy a tét

A rendszerváltás óta hét országgyűlési képviselőválasztást tartottak Magyarországon, 70% felett csak egyszer, 2002-ben járt, amikor leváltották az első Orbán-kormányt és újra a szocialisták kerültek hatalomra. Az elmúlt hét országgyűlési képviselő-választás átlagolt részvételi aránya azonban a hatvan százalékot sem éri el: egészen pontosan 57,7 százalék. Az emberek majdnem felét tehát csak akkor lehet rávenni a szavazásra, ha nagyon nagy a tét, és valami ellen, nem pedig valami mellett kell szavazni. Az idei választás egyébként éppen ilyen lesz, nemcsak az ellenzék, hanem a kormányoldal szerint is.

Orbán Viktor azt mondta:

„Van tétje a választásnak, a tét komoly, meg kell védeni amit elértünk, és meg kell tartani Magyarországnak Magyarországot. Ennél nagyobb tét nem lehet.”

Nőtt a taktikai szavazók száma, ami az ellenzéknek kedvez

2014-hez képest érdemben nőhet a taktikai szavazatok száma. Azaz sokkal többen lehetnek azok, akik megosztják két szavazatukat, és nem ugyanannak a pártnak a jelöltjére voksolnak egyéniben, amelyiknek a listáját támogatják. Az Orbán-rezsim történetében először olyan választói koalíciók jöhetnek létre, amelyek elégséges nagyságúak ahhoz, hogy a Fidesz alulmaradjon legerősebb kisebbségként is. Hogy ennek a választói magatartásnak hol lesz mandátumban mérhető eredménye, egyszerűen kiszámíthatatlan.

Soha nem vált el annyira az ellenzéki jelöltek támogatottsága pártjuk listájának támogatottságától. Óvatos számítások szerint is több százezerre tehetjük azoknak a számát, akik keresik a legerősebb ellenzéki jelöltet a szavazólapon, hogy így akadályozzák meg a fideszes győzelmet. 

Lehet, hogy a Fidesz jobban mozgósított és ez a kétharmadhoz vezet

Ennek bizonyítására lehet példaként hozni, hogy 2014-es adatokhoz képest is erős az aktivitás olyan masszív fideszes körzetekben, mint Csorna vagy Sárbogárd. Azaz a magas részvétel éppenséggel jelentheti azt is, hogy az összes fideszes ott van az urnáknál, de azt is, hogy a velük szemben állók 2014-es eredményhez képest magasabb számban jelentek meg.

De az is lehet, hogy a kispártok, vagy a baloldal mozgósított sikerrel

Két eset van: vagy a Fidesznek lett több százezer új szavazója, olyan emberek, akik eddig soha, sehol nem jelezték, hogy a párt szimpatizánsai. Ebben az esetben nagy meglepetés lenne a párt 40 százalék fölötti eredménye. (Mindez azt jelentené, hogy 2,2 millió embernél érdemben többet mozdítottak meg.) Ha viszont nem Fidesz tudott mozgósítani, akkor az azt jelenti, hogy a jobbikos, kispárti vagy baloldali szavazók jelentenek meg. Ebben az esetben a Fideszes-kétharmad nehezen tűnik elképzelhetőnek.

A magas részvételnél a kispártok is izgulhatnak

Az LMP és a DK is veszélybe kerülhet, ha a részvétel 70% környékre kúszik fel. Ha van szavazói plafonjuk (például a DK-ra ezt szokták mondani), akkor a magasba kúszó részvétel veszélyt jelent számukra. A (fideszes) Nézőpont Intézet szerint a DK és az LMP akár ki is eshet a parlamentből.

Fodor Csaba, a Nézőpont elemzője szerint az MSZP-nek pedig arra kell ügyelnie, hogy minél több helyen az ő jelöltjei maradjanak "állva", mert ha sok egyéni választókörzetben azt tapasztalják a baloldali szimpatizánsok, hogy nem tudnak az MSZP-re szavazni a visszalépések miatt, akkor az is elképzelhető, hogy a párt a listás szavazatokat sem tudja "learatni".

A Publicus legfrissebb felmérése is a Nézőpont Intézet kutatási eredményével megegyező következtetésre jutott. A Publicus szerint amennyiben a részvétel 70%-nál magasabb lenne, akkor érdemi esély van arra, hogy a DK és az LMP listán ne jusson be a parlamentbe. íAz ő ellenzéki szavazataiknak az elvesztésével pedig plusz mandátumokhoz juthat a Fidesz.

Orbán Csepelen megmondta, miért magas a részvétel

Orbán Viktor elment Csepelre, hogy személyes jelenlétével is megtámogassa a rezsibiztos, Németh Szilárd körzetét - írta a Zoom.hu. Egy újabb alternatív valóság magyarázatát is felvázolta, mikor arról beszélt: az eddigi rekordokat folyamatosan döntő részvételi arány azzal magyarázható, hogy: 

  1. mezőgazdasági munkák; 
  2. vidék;
  3. tavasz van. 

“Magas, de szerintem ez a mezőgazdasági munkák miatt van. Ez az első tavaszi nap, és mindenki két-három héttel hátrébb van a munkákkal, és délután nyilván mindenki ki akar menni a földekre”.

Németh Szilárd szerint

“népünnepélynek tűnik a mai szavazás”.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8613818366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emma Nagy 2018.04.08. 15:58:11

"Nőtt" a taktikai szavazók arnya!

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.08. 17:45:56

Hááát izgulhatunk úgy 10-11 óráig vajon ki is lesz a befutó

Lamlam 2018.04.08. 21:17:44

@Peter Götz:
Miért nem úgy írod hogy fidesz=vérzivataros idők , akasztások , tarkolövés , hullahegyek hozadéka .

legeslegujabbkor 2018.04.08. 21:43:10

@Lamlam:
Nem kell dramatizálni.
Csak annyit mondjunk, hogy lopások, kirúgások, lenyúlások, letartóztatások, csalások.

Visceroid 2018.04.08. 22:29:10

"b1 blog fontos! "

Asszondja a Zindex címoldalán, hogy FONTOS!!!!! Még pirossal is kiemeli a hülyéje. Nem, kedves libsik, nem fogjátok megnyerni ezt a választást, és nem, senki nem fog utcára vonulni, meg lövöldözni, pláne nem miattatok. Most egy kicsit hisztiztek magatokban, elképzelegtek, hogy húha, most aztán valaminek történnie kell, de nem fog történni semmi. Az élet megy tovább, Orbán lesz a miniszterelnök, immáron negyedszer, utána ötödször, és így tovább, és így tovább. Bele is őrülhettek, ez nem fog változni!!!

Lamlam 2018.04.08. 22:45:04

@legeslegujabbkor:
Van fogalmad a maffia módszereket illetően ? Ott likvidálják az embereket .Aldo Moro -nak sem a becsületén esett csorba , az életét oltották ki . És milyen érdekes , "vörös brigádok" szervezet . A maffia , embereket tesz el láb alól . A fidesz is ezt teszi ? NEM !!

G Fodor Gábor : A Fidesz nyílt lapokkal játszik - megy a TV2 -ön , most !

2018.04.08. 22:54:24

Wishful thinking hegyekben. Az igazság meg az, hogy a hódmezővásárhelyi eset, amiben a bal oldal annyira bízott, felébresztette a fidesz szavazókat, hogy nem biztos a győzelem. Ezért elmentek azok is, akik otthon maradtak volna, mert emlékeztek, hogy mi történt 2002-ben....

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2018.04.08. 22:58:52

Akkor ezért van ennyi rendőr Pesten. A fidesz hirtelen csinált magának egymillió szavazót a semmiből. Ha nem lesz itt forradalom, akkor egy hónapon belül lelépek a faszba. Amint megszerzem a másik állampolgárságot, azonnal lemondom a magyart. Magyarországnak vége.

nemecsekerno_007 2018.04.08. 23:04:53

@rockseiaXLL: akkor vigyél magaddal egy nyuggert is, és tartsd el, mer nekem már elég volt.

odamondó 2018.04.08. 23:10:12

Az ország fele fideszes... Ennyit a szenvedésetekről... Meg a sok idióta blogról akik állandóan a fidesz bukását várja. Konkrétan minden 2. ember az utcán a fideszre szavazott...

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2018.04.08. 23:10:29

@nemecsekerno_007: Te meg baszd szájba a tetves kurva anyádat.

dare 2018.04.08. 23:15:37

50 körzet.
Ennyiben kellett volna a Dk-tól a Jobbikig megegyezni az ellenzéki pártoknak.
Mintha egy páran ezt leírták volna már korábban.
Vagy nem?

2018.04.08. 23:36:43

@dare: a fidesz győzelmét nem befolyásolta volna, csak az arányát...

dare 2018.04.08. 23:46:08

@aleksz róz: Nem mindegy.
Egy normális koordináció után a feles többség miatt aggódhatott volna a Fidesz, ehelyett meg tessék, 2/3-ad.
Remélem nem ūl be az ellenzék a parlamentbe.
Az emberek nem kíváncsiak rájuk, semmi gond, legyen csak a Fidesz.
Egye meg a nép amit főzött.

putris72 2018.04.09. 00:06:45

Kormányváltók ?Zsepit valakinek?

dare 2018.04.09. 00:20:35

@putris72: A zsepit majd a Fideszes vidéki szavazóknak egy pár év múlva.
Nagyobb szūkség lesz rá nekik mint nekem.

Gleccsertetű 2018.04.09. 00:38:00

@rockseiaXLL: ecce homo lol, pakold csak a kicsi bőröndöd, csak aztán nehogy még évek múlva is itt riogass (másik nicken)

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.09. 00:41:34

Ennyi, meg egy bambi. A szavazók a lippsik ellen szavaztak.

Sir Gombóc 2018.04.09. 00:55:40

@odamondó: ez mondjuk konkrétan nem igaz.

nnnnnnnn 2018.04.09. 01:10:52

@rockseiaXLL: nem fogsz hiányozni senkinek, húzhatsz a vérbe valamelyik muzulmánok által megszállt országba

Bolshevik 2018.04.09. 01:22:40

@rockseiaXLL: egy hónap múlva? De hát addigra Orbán már lezárja a határokat és lelöveti a lipsiket! Ne várj addig, indulj most.

DUNÁBALŐVETÉSI MINISZTER.... 2018.04.09. 01:48:27

@Bolshevik: Na az biztos.

Akkor ezuton is felszolitom a libsiket, hazaarulokat, sorosberenceket, hogy legyenek szivesek reggel megjelenni a Dunaparton.
Ne keljen ertetek mennunk. Aki nem jon magatol azt ketszer lojuk bele.

Sir Gombóc 2018.04.09. 03:04:53

Van annak némi diszkrét bája, hogy tegnap szembe lett köpve a tisztesség, a következetesség, mindez győzelemnek beállítva.

Hungryhorse 2018.04.09. 07:09:36

Hahahaha!
Akkor most lehet pár évig szerény hallgatás a hazudozás és magyargyűlölet helyett?

www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/l50.html

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.09. 07:24:54

Most már tudjuk nem lett semmi csak a nagy megdöbbenés

midnightcoder2 2018.04.09. 07:33:48

@Sir Gombóc: Mondjuk az ellenzékből talán a Momentum az, ami tisztességesnek és következetesnek nevezhető, de ők is leginkább azért mert még elég rövid volt eddig a pályájuk. A Jobbik akikre én szavaztam ugyan többé-kevésbé tisztességesek (a kevésbé a mögöttük lévő Simicska), de messze nem következetesek (derék neonáci pártból elkezdtek cukiskodni). Az MSZP esetén sem a tisztesség, sem a következetesség nem merülhet fel, vörösnáci gazemberekből lettek liberósbolsi gazemberek, bár szerintem ma már szívesen lemondanának a liberósról is és a bolsiról is, csak a vágyott húsosfazék közelébe kerüljenek. Na, ezt most négy évre elfelejthetik. A DK következetesen tisztességtelen, Fletóval az élen, de aki szereti őket az pont így szereti. A lomposok pedig maguk sem tudják mit akarnak, talán rájuk illik még hogy következetesek és tisztességesek: még ahhoz is idióták hogy tisztességtelenek legyenek, de ebben legalább következetesen.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.04.09. 07:44:20

@rockseiaXLL: Jobb ha most elkezdesz csomagolni... A "forradalom" dolgában anno Kurcsány et. elintézte, hogy az emberek ne merjenek komolyabb tüntetésen részt venni, ami az épp regnáló kormány ellen irányul, mert ha eléri a tüntetés a kormány ingerküszöbét, akkor mennek az uccára a leesett azonosítójú rendőrök, aztán kilövik a szemét, beviszik, összeverik stb... lásd 2006, és köszönd meg szépen Kurcsány et-nak.

$pi$ 2018.04.09. 10:23:11

@Sir Gombóc: "Van annak némi diszkrét bája, hogy tegnap szembe lett köpve a tisztesség, a következetesség, mindez győzelemnek beállítva."

Nem azt mondátk Feri... :D
süti beállítások módosítása