B1 blogcsalád



Hawala – bizalom bankja, meg a korrupt kormányembereké és az iszlám terroristáké

2018. április 03. - Szelestey

A szó, Hawala néhány napja robbant be a magyar köztudatba, miután sajtóforrásokból kiderült, hogy bizonyos „közeli” körök óriási fekete összegeket síboltak ki az országból és küldtek a Közel-Keletre, illetve Ázsiába, hogy azután a balkézről lett vagyonok strómanokon keresztül hazai ingatlanokban reinkarnálódjanak, immár patyolattisztára mosva.haw.jpg

A cím igazából szóismétlést tartalmaz, mert a Hawala azt jelenti: bizalom. (Lásd még: szerviz – szolgáltatás.) A lényegét tekintve pedig alternatív vagy párhuzamos pénzátutalási rendszer, amely elkerüli a bankok hálózatát. Ősrégi intézmény, eredetileg Dél-Ázsiában jött létre, de ma már az egész világon használják, bár van egy másik elnevezése és az nem annyira rokonszenves:

földalatti bankolás.

Ez arra utal, hogy hiába roppant népszerű bizonyos körökben, egyáltalán nem legális. Sok-sok közvetítő bevonásával működik, őket úgy nevezik: hawaldárok, vagy hawalakereskedők. Törvényen kívüli volta ellenére azért közkedvelt, mert a bizalomra épül és nagyban támaszkodik a családi, illetve regionális kapcsolatokra.

A pénz rajta keresztül úgy jut célba, hogy igazából nem mozog. A készpénz egyáltalán nem indul vándorútra benne.

  • Aki küldeni akar valahová egy bizonyos összeget, az megkeresi valamelyik hawaldárt és átadja neki a megjelölt összeget.
  • A közvetítő ezek után felhívja a kollégáját a célállomáson és közli vele, hogy annak kinek és mennyit kell kifizetnie.
  • Természetesen az eredeti összegből levonják a jutalékot.
  • A címzettnek ezek után nincs más dolga, mint hogy felvegye a neki járó summát.

Általában azok veszik igénybe a lehetőséget, akik nem szeretnék, hogy a kilétük ismertté váljon a hatóságok előtt. Hogy a jogosult hozzájusson a pénzhez, szüksége van a hitelesítő kódra, amit ő is telefonon kap meg. A tranzakció rendkívül gyors és mindkét irányba működik. Hogy a magyar kormány szemszögéből egy kedves példánál maradjunk: az illegális migránsok családja így küldhet anyagi támogatást az óhazából a választott új hazába, minden feltűnés nélkül.

Mivel a tranzakciók a törvényes csatornák megkerülésével zajlanak, nem csoda, hogy

sok országban nem is engedélyezik, mert a pénzmosás egy formájának tekintik,

hiszen irdatlan összegek vándorolhatnak névtelenül egyik helyről a másikra. Akár még 1300 milliárd forint is.

Ennek megfelelően tekintenek rá nagy-nagy gyanakvással a hatóságok, már ha nincsenek benne nyakig. Normál esetben viszont nem csoda a nagyfokú bizalmatlanság, mivel fekete pénzek keringenek rajta keresztül, és általában ezen a hálózaton át finanszírozzák pl. a terrorizmust, a kábítószerkereskedelmet és más illegális tevékenységeket.

A rendszer előnye a felhasználók számára, hogy a komisszió meglehetősen alacsony, nem kérnek hozzá semmiféle igazolványt vagy kereseti kimutatást. Megbízhatónak és hatékonynak bizonyult a gyakorlatban. Mivel a pénz nem indul útnak egyik helyről a másikra, az átváltási árfolyam általában kedvezőbb, mint a bankokban. Ráadásul nem igényel olyan bürokratikus formaságokat, mint amilyenekkel gyakran szembesül az ügyfél a hivatalos pénzintézetekben.

A titkos jövedelmeket csakis ezen az úton-módon lehet átutaltatni.

A közvetítők különben általában igen sokrétű kapcsolatban állnak egymással, a különféle ügyletek szaldóját szokták elszámolni egymás közt elszámolni. Amint megtörtént a kiegyenlítés, azonnal megsemmisítik a papírokat, tehát emiatt is nagyon nehéz felgöngyölíteni a hawala szálait.

Annak, akit illet: erről a helyről üzenjük, hogy Sepp Blatter, a FIFA levitézlett elnöke azt hitte, egy nemzetközi magánszervezet élén azt tesz, amit akar, úgy lopja el a társaság pénzét, ahogy kénye-kedve tartja. Csak azzal nem számolt, hogy az amerikai törvények roppant széles felhatalmazást adnak saját bűnüldöző szerveiknek. Szóval, tessék nagyon körültekintő lenni, ha a másik oldalon olyan szervezet áll, amelyet úgy hívnak: FBI. Esetleg CIA.

Mert ezek a szövetségi hivatalok nagyon meg tudják ám szorongatni akár az olyan kakasok micsodáját is, akik azt hiszik, hogy náluk nagyobb zseni még nem volt a hazai szemétdomb hátán, de még az egész halpiacon sem!

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8813800238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon. 2018.04.03. 10:10:54

Terroristák támogatói, figyelem! A CIA és az FBI a nyomotokban van! Már amikor éppen nem az ISIS-t Oszamát, vagy az Alkaidát támogatják! :D

Európai téridő 2018.04.03. 10:31:13

Pontosabban: Újra és újra felhomályosulunk róla. Valahogy a piszkos pénzmozgásokat és az Iszlám magas erkölcsiségét - már ami a pénzügyeketi illeti -, össze kellett amalgámozni, mert különben összeomlott volna a globalizálódó rendszer.

Kedélyes Paraszt 2018.04.04. 11:26:45

@Európai téridő: tudtommal magyarok is talaltak fel ehhez hasonlo penztranszfer renszert, ami mukodik is, es a bankok remalma. a lenyege ugyanaz, mint fentebb le van irva. kiterjedt ugynokhalozat, es ha utalni akarsz masik orszagba, akkor nem tortenik meg a tenyleges banki transzfer es valutavaltas az osszes koltsegevel egyutt, csak egy uzenet megy a masik orszagba, hogy x ft-ot, dollart, markat, eur-t, schilinget ki kell fizetni y-nak, aki majd igazolja magat. arra az elvre epul, hogy hosszabb idotavban nagyjabol kiegyenlitodik az orszagok kozotti penztranszfer merteke, igy mondjuk evente az elszamolasnal csak minimalis kiegyenlitest kell vegezni tenylegesen bankon keresztul, aminek nagyon alacsony a koltsege az eves tenyleges penzforgalomhoz kepest.

Carradine a gardróbszekrényben 2018.04.04. 11:31:33

Rohadjak meg papírzsákban, de én úgy emlékszem, hogy a hatodikos általános iskolai törikönyvben benne volt, hogy a Hanza-városok szövetségében elfogadták egymás váltóit már az ezerháromszázas évek környékén, ami milyen jópofa dolog volt, mert így nem kellett a veszélyes útra készpénzt vinni magukkal az utazóknak, kereskedőknek.

2018.04.04. 12:02:07

@Carradine a gardróbszekrényben: sőt, a keresztesek ebből gazdagodtak meg.

én csak hallgatok 2018.04.04. 12:35:23

Tehát ez annyira különleges, hogy úgy működik, mint a WestUnion?

2018.04.04. 14:13:04

A szabadkőműves logika volt, hogy veszélyesek a középkori utak, így csak egy papírt kellett vinni a másik városba, ahol kiadták a zsét. Kialakultak a bankok.

2018.04.04. 16:19:59

Ebben csak az anonomitás és a szóbeliség a különleges.
süti beállítások módosítása