B1 blogcsalád



Magyarország már ott tart, hogy teljesen kifejlődjön a tekintélyuralom és ez nagy baj

Nemzetközi sajtószemle

2018. március 31. - Szelestey
  • Orbán fokozza a fenyegetést mindazokkal szemben, akik  mernek ellenszegülni vele.
  • Kovács Zoltán elismerte, hogy győzelme esetén a Fidesz még jobban korlátozni kívánja a civilek munkáját.
  • Az EU-s kis- és középvállalkozók érdekképviseletének vezetője is azt sürgeti, hogy a jogbiztonság érdekében az európai támogatások megvonásával térítsék észre azokat az államokat, amelyek átgázolnak az uniós jogon.

Guardian

guardian.jpg

Nagy a veszély, mert Magyarország már odáig jutott, hogy jól fejlett tekintélyuralom legyen belőle. Erre figyelmeztet George Szirtes, a magyar származású költő, akit Nagy-Britanniában elhalmoztak művészeti elismeréssel. Rámutat, hogy Európának  látnia kell, mit tesz a miniszterelnök, aki győzelemre készül és megtorlással fenyeget mindenkit, aki szembeszáll vele. De kik az ellenfelei? Egy csomó kis párt, amelyik nem tud együttműködni és nincs fóruma, hogy elérje a szavazókat? Vagy a civil szervezetek és más emberi jogi mozgalmak, amelyek gondoskodnak a politika által leginkább magukra hagyott emberekről? Vagy a CEU, amely a kormány szempontjából kritikus gondolatokat fogalmaz meg? Vagy netán a menekültek? És ha igen, akkor kire hárítja a politikus a felelősséget? Ki másra, mint Sorosra. Az ellene irányuló kampány tankönyvszerűen felsorakoztatja az antiszemitizmus minden elemét. 

Hódmezővásárhely megriasztotta Orbánt, aki most elejét akarja venni minden hasonló megrázkódtatásnak. Természetesen Sorossal, ő mindig kéznél van bűnbakként. Hagyjuk most, hogy Magyarországra nem jönnek bevándorlók a válságövezetekből, meg hogy az ország hevesen elutasítja az uniós kvótát. Továbbá, hogy kerítést húzott a déli határon, illetve hogy a térség ellenőrzésére milíciát hozott létre, amelyet persze mindig be lehet vetni más célokra is. Ennél fontosabb, hogy a kormányfő szerint akik ellenkeznek vele, azok Soros titkos jelöltjei. Készek, hogy végrehajtsák a gonosz pénzember ukázait. Ám ha a lakosság meg van riadva, annak kizárólagos oka az orbáni “félelem-terv”, az egyetlen eszköz, ami megóvhatja az egyre sűrűbb korrupciós vádaktól. Létbizonytalanságot csepegtet mindazokba, akik nem kérnek a politikusból, de hát ő ellenőriz minden civil intézményt. A Népszabadságot pl bezáratta. 

A történelmi sebek hatására a nemzeti ösztön azt sugallja, hogy csak egy erős vezér védheti meg az országot. Magyarország a kifejlett autokrácia küszöbén áll és mivel Orbán erkölcsi, politikai és jogi elégtételt helyezett kilátásba április 8. utánra, Európa meg fogja látni, miként lépi át a tekintélyuralom küszöbét

Die Presse

die_presse.jpg

Kirohant a “2 ezer Soros-zsoldos” ellen Orbán Viktor, vagyis ráerősített a fenyegetésre mindazokkal szemben, akik bírálják politikáját. Szokásos pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök közölte: név szerint tudják, hogy kik azok, akik azon dolgoznak, hogy Magyarország a bevándorlók állama legyen, és hogy miként csinálják. A lap magyarázatként hozzáfűzi, hogy a politikus a migrációt állította a kampány középpontjába. Irányítása alatt az ország bezárkózott a menekültek és a menedékkérők előtt. Orbán azzal vádolja Soros Györgyöt, hogy az migránsokkal akarja elárasztani Európát, éspedig azért hogy elrabolja annak keresztényi és nemzeti identitását. Megfigyelők szerint a kormányfő a 2 ezer Soros-zsoldost emlegetve beismerte, hogy a titkosszolgálat figyeli az érintett civil csoportokat és azok munkatársait. Március 15-én pedig elégtételt helyezett kilátásba a választások utáni időszakban. 

Der Standard

der_standard.jpg

Erősödik a Fideszre nehezedő nyomás, a lakosság elégedetlensége nő, az ellenzék azonban gyengélkedik. Így értékeli a magyar belpolitikai helyzetet a Hamburgi Egyetem magyar származású politológusa. Somfalvy Esther szerint a hatalomban nem lesz változás, habár az utóbbi időben a hírek tele vannak az oktatáspolitika, illetve a korrupció elleni tiltakozásokkal. Utóbbiak érintik Orbán vejét. Hogy ellensúlyozza a népszerűségvesztést, a kormány egyrészt ajándékokat osztogat, lásd az Erzsébet-utalványt és a rezsicsökkentést. Másrészt aktívan gyakorolja a negatív kampányt, részben az EU, részben Soros ellen. Mindkettőt összekapcsolja a migrációval. Brüsszellel Budapest az utóbbi időben a Lex CEU és a civiltörvény kapcsán ütközött meg. 

A magyar fél azt állítja, hogy az EU beleavatkozik a belügyekbe. Szinte nem múlik el hét anélkül, hogy látványosan ne kérné ki magának a szuverenitás vélt megsértését. Ám az ellenállás célpontja leginkább a brüsszeli bürokrácia, mégpedig alighanem azért, mert az Orbán-kabinet tisztában van azzal, hogy a legtöbb magyar tudja: a jólét jelentős részben az uniós tagságból ered. Ugyanakkor a miniszterelnök mozgósít Soros ellen. Mindezzel együtt a hatalomnak jók a kilátásai a jövő vasárnap az újrázásra, ami részben a torzító választási törvénnyel, részben az alternatíva hiányával függ össze. Az ellenzék összefogását is gátolja a jogszabály. Azon kívül a siker érdekében a balpártoknak a Jobbikkal kellene együttműködniük, ám mélyek az ideológiai árkok. Viszont a Fidesznek ezúttal aligha lesz kétharmada. A párt is gyengült, részben az Orbán-Simicska-marakodás, részben az elhasználódás folytán. És ha folytatódik a botrányhullám, akkor a miniszterelnök stílusával szembeni elégedetlenség középtávon nagyobb aktivitást válthat ki a lakosság részéről. 

Financial Times

financial_times.jpg

Orbán Viktor apokaliptikus társadalom-, illetve világképe jó ideje elborzasztja Brüsszelt, a jelek szerint azonban megfelelő húrokat pendített meg a magyarok lelkében, amikor meglehetősen borúlátóan arra figyelmeztetett, hogy a jövőt a civilizációk harca jellemzi majd. A nemzeti ünnepen kijelentette, hogy a nacionalista kormány élén gyanús nemzetközi erőkkel harcol, amelyek meg akarják törni az országot, illetve igyekeznek kultúráját eltapostatni a migránsokkal. Az előrejelzések mégis a Fidesz győzelmét jósolják, aminek az oka részben az ellenzék megosztottsága. A kormányellenes erők hódmezővásárhelyi összefogását aligha lehet megismételni a jövő vasárnap országos szinten. A gazdasági helyzet szintén a hatalom kezére játszik. Az egységes adó pedig meghozta a magasabb jövedelműek támogatását. Orbán azonban leginkább a bevándorlás elutasítása miatt népszerű – mondja Bíró-Nagy András a Policy Solutionstól. 

Gyöngyösi Márton a Jobbiktól azt emeli ki, hogy a választások tétje az: demokratikus állam marad-e Magyarország, vagy valamiféle banánköztársaság, diktatúra vagy tekintélyuralom felé halad. Hozzáteszi, hogy a kormány megpróbálja felszámolni a demokratikus kereteket, emellett rendkívül aggasztó, hogy egyre több a korrupciós botrány. Kovács Zoltán szóvivő mindkét állítást alaptalannak minősíti. Szerinte az igazságszolgáltatás megfelel az európai normáknak, és csak a politikai megfontolás mondatja a másik oldallal, hogy baj van a jogállammal. Arra is hivatkozik, hogy az OLAF sohasem állította, hogy az európai pénzek felhasználása problémásabb volna, mint az unióban általában. Az ellentmondás aligha oldódik fel, ha Orbán újból nyer. A politikus elégtételt helyezett kilátásba. Kovács ehhez annyit tett hozzá, hogy a hatalom reagálni kíván a kampányban elhangzott hazugságokra, illetve további lépéseket tesz a civilek politikai tevékenységének korlátozására. Berg Dániel a Momentumtól arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyesfajta retorika teljesen példátlan egy európai demokráciában és rendkívül aggasztó

Yahoo/AFP

yah.png

Az ellenzék renonszt kiált a kormány korrupciós ügyeiben. Orbán Viktor ugyan az egymást követő 3. győzelme elé néz, ám az erős ember számára futballstadionok és utcai lámpák jelentenek nem várt akadályt. Felmerültek ugyanis olyan vádak, hogy csalás történt ezek finanszírozásánál és ez belzavart a hivatalos kampányba. Sokan emiatt egyértelműen a hatalom ellen fordultak. Kovács Zoltán visszautasítja a gyanúsításokat, szerinte az ellenzék csak igyekszik felfújni a korrupciós vádakat. A Transparency International azonban nem ért egyet vele. Legutolsó listáján az uniós tagok közül a magyaroknak csupán a bolgárokat sikerült megelőzniük a vesztegetéseket, levajazott közbeszerzéseket tekintve. A jelentés szerint több példa is igazolja, hogy az ország irányítói sajátjuknak tekintik a közpénzeket. 

A hatalom és az üzleti világ összejátszása jól megmutatkozik a stadionok építésénél, illetve a taónál, amely a TI szerint 450 milliárd forintot hozott a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező kluboknak. Hargitai Miklós a Népszavától azt tapasztalta, hogy az adókedvezmények a kormány támogatóinak meggazdagodására szolgálnak. Mindig ugyanazok az oligarchacégek kapják a megbízásokat a sportlétesítmények építésére. Lásd Mészárost, Tiborczot. Láthatóan a kegyencrendszer miatt fordult szembe Orbánnal több szövetséges is, mondja Bod Péter Ákos. Boros Tamás elemző ugyanakkor rámutat, hogy a Fidesz-hívek személyesen Orbánra voksolnak és nem a pártra. És a vezér nem is veszti el a támogatást mindaddig, amíg nem keveredik bele maga is a visszaélésekbe. Rényi Dániel a 444.hu-tól ezt megtoldja azzal, hogy egyesek hajlandóak megfizetni a korrupció árát, ha ez azt jelenti, hogy megvédik őket a migránsoktól. Azon kívül inkább elfogadják, hogy pénzük a Fidesznél van, semmit a baloldalnál. 

Die Presse

die_presse.jpg

Az egyik legfontosabb európai gazdasági szövetség vezetője egyetért azzal, hogy kapjanak kevesebb uniós támogatást mindazon országok, amelyek megsértik a közösségi jogot. Az EU-ban működő Kis- és Középvállalkozók Szervezetének elnökasszonya úgy foglalt állást, hogy az egyetlen eszköz a renitens kormányok megrendszabályozására, ha kevesebbet kapnak azok az államok, amelyek nem tartják be a játékszabályokat. Rabmer-Koller, aki egyben az Osztrák Gazdasági Kamara alelnöke, összesen 12 millió vállalkozást képvisel, ezek 55 millió embert foglalkoztatnak. A gazdaság oldaláról nézve a dolgokat, azt mondja, hogy hosszú távú jogbiztonságra van szükség, és a cégek azt akarják, hogy mindenhol tartsák be a normákat. És ha nem, akkor jöjjenek a brüsszeli költségvetési szankciók. A lap különben úgy tudja, hogy a Bizottság elvesztette a türelmét a lengyel igazságszolgáltatás reformja ügyében, és már a jövő hónapban kimondja, hogy a bírósági rendszer átalakítása súlyos mértékben megszegi az uniós alapértékeket. Ehhez négyötödös többség kell.

Washington Post

wp.jpg

A kommentár szerint a szlovák tömegmegmozdulások rövid időre derűlátásra hangolták a liberálisokat, miközben a térség gyakran aggodalmat kelt a brüsszeli és washingtoni megfigyelők körében. Magyarországon és Lengyelországban az illiberális, nacionalista kormányok szigorúan kézben tartják az irányítást, lerombolják a demokratikus normákat, szorongatják a civil társadalmat. Ausztriában a szélsőjobb bekerült a koalícióba, a cseheknél és a szlovákoknál tarol a populizmus, az ottani politikusok az iszlámmal és a menekültekkel riogatnak. Ebben a helyzetben zajlottak akkora tüntetések Szlovákiában, amilyenekre a rendszerváltás óta nem volt példa. Az ok a kettős gyilkosság, amely ráirányította a figyelmet az olasz maffia, illetve a szlovák oligarchák és hivatalos személyiségek közti kapcsolatra. A helyzeten csak rontott Fico arroganciája, illetve hogy a közfelháborodás láttán elkezdett sorosozni, ami amúgy bevett szokás a régióban.

Lehet azonban, hogy a szálakat továbbra is a volt kormányfő mozgatja. Továbbá, hogy még a választások sem teljesítik be a szlovák liberálisok vágyait. Az ellenzék ugyanis kicsi és megosztott. A felmérések ugyanakkor azt támasztják alá, hogy megerősödött a nacionalista, jobboldali erők támogatottsága. Amíg hivatalban volt, Fico is uszított a muzulmánok, a multikulturalizmus és a politikai korrektség ellen, paradox módon azonban mérsékelt szociáldemokrata bástyának számított a jobboldali radikálisokkal szemben. És lehet, hogy kényszerű lemondása győzelem mindazoknak, akiknek elegük van a korrupcióból, ám szakemberek szerint az ország könnyen ugyanabba az irányba sodródhat, mint a lengyelek és a magyarok. De mint Jozef Batora, a pozsonyi politológus megfogalmazta, csaknem 30 évvel a bársonyos forradalom és több mint 10 évnyi uniós tagság után itt az ideje, hogy Szlovákia normális társadalom legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9413791974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása