B1 blogcsalád



Propagandisták - a hazudozás Mozartjai

2018. március 29. - ashwood

hazugsa_g-660x330.jpgNem kókler, amatőr hazudozók dolgoznak a kormány propaganda lapjainál – nem ám! Igazi, felkészített csúsztatók, akik mesteri szinten űzik a hazudozást. Joggal nevezhetjük őket a hazudozás Mozartjainak, hisz annyi kreativitást, szabad asszociációt kevesen visznek a munkájukba, mint a kormány zsoldján tartott újságírók propaganda firkászok.

A kormány zsoldjában álló – pontosabban a zsebében lapuló – propagandasajtó általában megelégszik annyival, hogy a Kovács Zoltán kormányszóvivő által a vezetőiknek tartott eligazításon elhangzottaknak megfelelő témákat okádnak gyanútlan olvasóik elé. Ezt viszont koordináltan, időben és szövegben egymással egyeztetve teszik. Ez alól általában csak a szebb napokat is látott Origo a kivétel. A propaganda e bugyra ugyanis olyan önszorgalomról tesz tanúbizonyságot, ami már a fekete öves hazudozók mezőnyéből is kiemeli. Nem volt ez másként most sem.

Míg a legtöbb propagandista megelégedett a kormány – súlyosan jogsértő – hazugságának visszaöklendezésével (így és így), addig az Origo, természetesen névtelen szerzője, olyan eszmefuttatásba kezdett, amit talán maga sem értett a végére.

Íme a Magyar Helsinki Bizottság hatalmas lebukása – mármint Matolcsy jegybankelnök fia által birtokolt felület szerint –: a migráncssimogató helsinkiek "már nem csak az üres lakásokat szeretnék megkaparintani a migránsok betelepítése érdekében, hanem a teljes listára kíváncsiak, amiből az következik, hogy a magyar embereket ki akarják lakoltatni a saját hazáikból annak érdekében, hogy oda illegális bevándorlókat költöztessenek."

A történet lényegében ismert: a kormányzat teli torokból üvöltötte a napokban, hogy a Helsinki Bizottság adatigénylés keretében az üresen álló lakások listáját kérte a kormánytól, hogy aztán oda migráncsokat telepítsenek. Ezt később mindent alátámasztó dokumentummal is igazolni siettek. A nyilvánosságra hozott emailből kiderül, hogy egy ügyvéd kérte azoknak a fővárosi lakásoknak a listáját, amelyek 2017 elejétől 2018 februárjáig öröklés jogcímen kerültek állami tulajdonba. Ebből egyenesen következik, hogy oda bizony mind migráncs kerül. Sőt, a magyarkákat már kezdik is kitelepíteni, mert akkora az igény migráncs-körökben a lakásukra.

A valóság – ami természetesen professzionális hazudozót egy cseppet sem tud megtéveszteni vagy befolyásolni –: Kárpáti József ügyvéd egy örökösödési ügy megbízott ügyvédjeként kérte az említett listát a Nemzeti Vagyonkezelőtől. Az ügyvéd maga jelezte: "Egy öröklési ügyben szeretném felkutatni egy ügyfelem 2017-ben elhunyt rokona után fellelhető ingatlanvagyont." Miképp azt is: rémisztő képet fest Magyarországról, hogy egy hagyatéki eljárásban teljesen rutinszerű adatkérés a vagyonkezelőtől miként kerülhet a kormány karmai közé, majd válik belőle a gyűlölet- és félelemkeltés eszköze.

A hazudozás Mozartjait természetesen ezúttal sem zavarta meg a valóság. Az Origo címlapján csütörtök reggel is elérhető volt az idézett cikk, mondanunk sem kell, teljes mértékben valóságmentesen. Szerencsére. Hová jutna a világ, ha egy propagandatermék nem csak a valódit, de az igazat is írná?

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6813787510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aquaticus 2018.03.29. 13:32:33

Ez ilyen... Pokornit sem a szocik figyeltették meg, hanem a Xénia-láz egyesület. Merő kíváncsiságból, érdek nélkül...

Punxsutawney Mormota 2018.03.29. 18:28:06

A lófaszt ám! Annyira felkészített hazudozók vagy csúsztatók, hogy a legjobb hazugságukkal is kevesebb, mint 24 óra alatt buknak meg.

közép dunántúli régió 2018.03.29. 19:13:33

@Punxsutawney Mormota: csakhogy a hívek mindent bevesznek, amit eléjük raknak, a cáfolat nem jut el hozzájuk.

Punxsutawney Mormota 2018.03.29. 19:45:05

@közép dunántúli régió: Egy másik blogon írtam, hogy ezt az agymosást kihipózni a meghülyített barmok agyából egy emberöltőnyi munka lesz.

Sir Galahad 2018.03.29. 20:03:00

A másik oldal ugyanazt teszi, csak mivel épp ellenzékben van, más apparátussal. V
De az eredményt látva nem kisebb hatásfokkal.

Punxsutawney Mormota 2018.03.29. 20:11:08

@hordalek: Statisztikailag még van bőven bennem annyi, főleg hogy telente délre húzodok, és igyekszem távoltartani magamat az itthoni eseményektől. Idén ez kb 4 hónapig sikerült is.

dare 2018.03.29. 20:38:20

Elképesztő amiket írnak a propagandisták, de talán a legjobb az, amikor becsmérlik az ellenzéket.
Hogy is fogalmaznak, az ellenzék nem képes felnőni a Fideszhez.
Oké, vannak bőven olyan dolgok, ami miatt megérdemlik a kritikát, de azért van egy pár képviselő az ellenzéki térfélen, akit 1000-szer inkább szívesebben látnák a parlamentben, mint bármelyik, hagsúlyozom BÁRMELYIK FIDESZEST.

Beindul a propagandasajtó, és nem áll meg csak a képviselőjelölt lejáratásánál, hanem családtagokat, rokonokat, ismerősöket, szóval bárkit pillanatok alatt beleráncigálnak mindenféle hazugságba, és majd fizetik ugyan később a bírságokat érte, de ritka nagy pofátlanság még ezek után az ellenzék hatékonyságán élcelődni részükről.
Aki kicsit aktívabb, az rögtön felhívja a propaganda figyelmét, és szinte évezettel ugranak neki.
Tudnék mondani kapásból 20 jelöltet, akit szénné gyaláztak mindenféle hazugsággal, és véleményem szerint ezért is vállalnak ilyen kevesen aktív politikai szerepet manapság.
Ki akarja a családját kitenni ennek az egésznek?

Na ilyenkor jön, hogy az Mszp idején is milyen propaganda volt már, meg most is miket szoktak írni sokan közülük.
Ebben is van igazság, de a színvonal azért jóval alacsonyabb a Fidesznél.
Nem fogják befejezni, ha felveszik a kesztyűt ellenük, ha nem, akkor is ezt fogják csinálni.
Tehát hiába szűnne meg a választás után az összes ellenzéki sajtó, ők akkor is ezt csinálnák, mert nem értenek máshoz.
Vagy ha virágnyelven kommunikálna mindenki az ellenzéki oldalon, az sem hatná meg őket, köpködnivaló, gyűlölnivaló egyéneket nekik akkor is célpontba kell állítaniuk, mert erre van ott igény.
Ezt az igényt maximálisan ki is elégítik, ez a propagandájuk alapja, a gyűlölet.

És van bőr ezek után nekik élcelődni az ellenzéken, hogy milyen kis esetlenek meg szerencsétlenek.
Hihetetlen ez a cinizmus.

morpho 2018.03.29. 21:34:06

@Sir Galahad: "A másik oldal ugyanazt teszi" Ezzel az a gond, hogy egyszerűen nem igaz.

Exploiter 2018.03.29. 22:00:18

@dare:

Ez igaz, de mivel a hagyományos sajtó (újság, rádió, tv) egyre inkább háttérbe szorul, csak meg kell várni, hogy az újabb generáció túlsúlyba kerüljön.

A kormanyzati retorika nem hat már így sem arra, aki elvégzett nyolc általánost, hatvan évnél fiatalabb, vagy járt valaha a települése határain kívül.
A fidesz szavazótábora nem a propaganda miatt ekkora, hanem annak ellenére, és ezen azért érdemes elgondolkodni.

morpho 2018.03.29. 22:14:22

@Exploiter: Azt a szavazótábort a kamupropaganda tartja össze. Ha ezt nem tolnák nekik, szétszélednének.

taga20 2018.03.29. 22:29:48

@Exploiter: és te elgondolkodtál már?

Exploiter 2018.03.29. 23:02:01

@morpho:

Ez kényelmes gondolat, de ezzel kb tényleg a legsötétebb réteget lehet megcélozni, miközben egy terebélyes csoportot elidegenít.
Komolyan gondolom, hogy a fix szavazók egy jókora része simán átszavazna egy másik pártra, aki kb azt csinálja, mint ők, csak mondjuk közben nem lopja el a fél országot, meg mondjuk nem vállalhatatlan erkölcsileg. És ebben a propaganda is benne van. Ugyanígy, ha a fidesz ezektől megszabadult volna (nem fog és már késő is), kb örökös négyötöddel trónolhatna. Nem véletlenül küszködik minden párt, amelyik a fidesz politikája ellen pozicionálja magát és nem véletlen, h a második helyen a jobbik áll.
Az emberek hülyék, de annyira azért nem, hogy a saját érdekeik ellen menjenek.

taga20 2018.03.29. 23:04:14

@Sir Galahad: me a hentes mér!

te mi a kurvaanyádat nem értesz a mai világban?

dare 2018.03.29. 23:21:20

@Exploiter: Az igazat megvallva már nagyon kíváncsi vagyok mekkora a mostani tábor.
2014 óta a Fidesz tábor változott.
Sok szélsőjobbos találta meg ott a számítását, és biztos vannak sokan, akik elhagyták ez idő alatt a pártot.
A kérdés az, hogy ez a polgári körös réteg, akik kiábrándultak a Fideszből, vajon fognak-e szavazni a Fidesz ellen.
És ha szavaznak, akkor vajon kire?
Képesek lennének listán szavazni a Jobbikra?
Volt átjárás a Fidesz és a Jobbik tábora között, a nagyságáról viszont fogalmunk sincs (még).
A Fidesz programja áll közel hozzájuk a legjobban, de talán annyira zavarhatja őket az, hogy habzó szájú szélsőségesekkel vannak egy térfélen, hogy elgondolkodnak majd máshova rakni az x-et egyéniben.
A legjobban a listás szavazatra vagyok kíváncsi a választáson, és persze arra, mennyire lehet azt majd szinkronba hozni az egyénivel.
Ez fogja megmutatni betelt-e már sokaknál a pohár, vagy tér még bele pár disznóság (Soros :D) .
Az is előfordulhat, hogy a Fidesznek a saját szavazótábora okoz majd kényelmetlenséget, azok akiknek hátat fordított a G nap óta a Jobbik akkori híveiért.
Ebben azért még lehet bízni, talán túltolták, talán.

dare 2018.03.29. 23:36:30

@dare: "A Fidesz programja" :D
Ez is milyen már, vakon megbízni egy pártban, ami 4 év alatt ekkorát képes változni.

Exploiter 2018.03.30. 00:18:30

@dare:

Lehet.
Nekem már nincs ismerősöm, aki fel merné vállalni, hogy rájuk szavaz. Még olyan is kevés, aki védené őket. De a függönyök mögött ettől még bármi lehet, a félelem, hogy mi jönne helyettük, reális.

2018.03.31. 15:11:43

@morpho: nem ugyanazokból a szavazókból áll a fidesz szavazótábora, mint akikből állt 2010-ben, így nem tudom van-e értelme a szavazótábor összetartásáról beszélni.

és szerintem teljesen igaza van az @Exploiter nevű kommentelőnek: "A fidesz szavazótábora nem a propaganda miatt ekkora, hanem annak ellenére"

csak nektek kényelmesebb lehülyézni, lefanatikusozni mindenkit, aki nem rátok akar szavazni... kérdés: mennyire kell hülyének v fanatikusnak lenni ahhoz, hogy több évtizednyi országrombolás ellenére valaki az mszp-re (vagy az érdemi kormányzásra bizonyítottan alkalmatlan ferenc testvérre) szavazzon?

2018.03.31. 15:19:37

"A valóság – ami természetesen professzionális hazudozót egy cseppet sem tud megtéveszteni vagy befolyásolni" - milyen igaz.
Kár, hogy nem veszitek magatokra.

2018.03.31. 15:21:31

"Hová jutna a világ, ha egy propagandatermék nem csak a valódit, de az igazat is írná?" - azt persze természetesen ti döntitek el, mi az igaz.
süti beállítások módosítása