B1 blogcsalád



Nocsak! Kovács Zoltán szerint a Fidesz nem hajt a kétharmadra

2018. március 13. - Szelestey

d_kos20160505054-1-e1464331288532_2.jpg• Szíjjártó máris nagy terveket sző az új olasz kormánnyal kapcsolatban a migráció ellen

• A Fidesz még nem tért magához a hódmezővásárhelyi pofon után és csak gyengítik az újabb és újabb korrupciós ügyek

• Ha Fico bukik, amire jó esély van, akkor fontos szövetségesét veszti el Orbán Viktor

New York Times/Reuters

unnamed_9.png

Magyarország a jövőben szorosabban egyeztetni kívánja menedékpolitikáját Ausztriával és Olaszországgal, miután az olasz választásokon feljöttek a migránsellenes pártok. Ezt a Szíjjártó Péter közölte, kiemelve, hogy bevándorlás-ügyben nagyon hasonló Bécs, Róma, illetve a V4-ek álláspontja, ezért logikus az együttműködés. Megjegyezte, hogy a kooperáció nem a Nyugat, hanem a migráció ellen irányul, és a nemzeti biztonságot tartja szem előtt, mert az a legfontosabb. A jelentés rámutat, hogy a bevándorlás kapcsán kirobbant vita aláásta a bizalmat az unión belül, meggyengítette az egységet, mivel a keleti tagok nem fogadták el a kvótadöntést. Ezen belül Orbán Viktor vallja az egyik legkeményvonalasabb álláspontot, választási kampányát a migráció heves elutasítására építi. Szíjjártó különben a kormányfőhöz hasonlóan nem gondolja, hogy szerencsétlen lett volna Lázár János bécsi videója. Merthogy nagyon sok muzulmán gyereket iratnak be a bécsi iskolákba, így a kérdés nyitott.

Die Presse

die_presse.jpg

A magyar kormányszóvivő védelmébe vette a Bécs elleni durvaságot, miközben az osztrák főváros mind inkább része lesz a magyar választási küzdelemnek. Kovács Zoltán ezúttal az osztrák újságírókat igyekezett meggyőzni az Orbán-kabinet igazáról. Azzal érvelt a kinti magyar nagykövetségen tartott tájékoztatón, hogy nálunk sokan ugyanúgy vélekednek Bécsről, mint Lázár János. Szerinte azonban a Nyugatnak el kell fogadnia a közép-európaiak bírálatát, ugyanúgy, ahogy azok éveken át elviselték a nyugati kritikát. Faymann volt kancellárra utalva hangsúlyozta, hogy az nácikként becsmérelte a magyarokat. A menekültválság idején egészen pontosan az hangzott el, hogy ha menedékkérőket vonatra rakják és azt mondják nekik, hogy a szerelvény egészen máshová megy, mint ahová a végén megérkezik, nos, ez a földrész legsötétebb időszakára emlékeztet.

Jelenleg összeköti a magyar és az osztrák kormányt, hogy mindkettő az illegális migrációt állította a választási kampány középpontjába. Csak Magyarországon ez még kiegészül a Soros, illetve az ENSZ elleni hadjárattal. A Fidesz azonban ideges Hódmezővásárhely után, és még inkább elbizonytalanítja, hogy egyre újabb korrupciós ügyeket lepleznek le. Kovács úgy nyilatkozott, hogy pártjának nem célja a kétharmad megszerzése. Ma egyébként az ellenzéki osztrák szociáldemokraták vezetője fogadja Karácsony Gergelyt.

New York Times

nyt.png

Tovább súlyosbodott a szlovák politikai válság, miután a Híd-Most Párt a koalíció részeként a belügyminiszter lemondása után is ragaszkodik az előrehozott választásokhoz. Bugár Béla azt mondta a csaknem 8 órán át tartó elnökségi ülést követően, hogy ha a két szövetséges nem ért egyet a kezdeményezéssel, akkor ők készek felbontani az együttműködést, mert úgy ítélik meg, hogy csakis az idő előtti választásokkal lehet megoldani a helyzetet. Jelezte ugyanakkor, hogy Fico elutasította a javaslatot, ugyanakkor az ultranacionalista Szlovák Nemzeti Párt hajlandó tárgyalni arról. A tömegmegmozdulások szervezői azt közölték, hogy Kalinák távozását csupán kezdetnek tekintik, és újabb megmozdulást akarnak tető alá hozni péntekre, mert a cél, hogy az egész kormány vegye a kalapját.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Szlovákia újabb lépést tett afelé, hogy már a mostani kormánymandátum félidejében választások legyenek, miután a többségében magyar Híd-Most ultimátumot terjesztett elő. A kabinet az összeomlás szélén támolyog az újságíró gyilkosság által kiváltott válság közepette. A hatalom elleni megmozdulások nem sokat értek el az elmúlt években a magyaroknál, lengyeleknél és cseheknél, a szlovákoknál viszont példátlan nyomást gyakorolnak a miniszterelnökre. Fico, aki EU-barát ellenpontként állította be magát a visegrádi szövetségesekhez képest, visszautasította, hogy vegye a kalapját. Az ellenzék kezdeményezésére most hét napon belül bizalmatlansági szavazás lesz. Bugár Béla nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a kabinet bukására voksolnak-e. A másik szövetséges, a nacionalisták vezére úgy nyilatkozott, hogy nekik megfelel a kabinet átalakítása, de szükség esetén az új választást is el tudják fogadni.

A kormányfő vezéráldozatot hozott, amikor elengedte védence, Kalinák belügyminiszter kezét. Pedig az volt a potenciális utód a Smer-en belül, csak éppen ellene irányult a legtöbb harag a korrupció, illetve a hatalom és a maffia között feltételezett kapcsolatok miatt. Fico különben meglepően békülékeny hangot ütött meg a Híd-Most-elnökség döntő tanácskozása előtt. A múlt héten viszont még követte a többi közt az illiberális Orbán Viktor példáját és azzal vádolta meg Soros Györgyöt, hogy az meg akarja buktatni.

FT

financial_times.jpg

A Német Külkapcsolati Tanács egyik szakértője úgy látja, hogy ha új választások lesznek Szlovákiában, akkor Fico alighanem a populista kártyát játssza ki, de lehet, hogy elmegy a szélsőség irányába, hogy megszilárdítsa szavazóbázisát. Támaszkodhat a gazdasági nacionalizmusra, de annak következményei lesznek, hiszen Szlovákia az euróövezet tagja, és jelen állás szerint még támogatja a mélyebb integrációt. Az elemző hozzátette, hogy a szlovák válság is azt tanúsítja: a térség átmeneti időszakba jutott. Magyarországon és Lengyelországban egyetlen erős párt, illetve illiberális vezető van, ám másutt nagyon nehéz megjósolni, hogy miként alakulnak a dolgok 2020-ban. A londoni Teneo Intellegence kockázat elemző alelnöke ehhez azt tette hozzá, hogy Fico szükségszerű, de kellemetlen szövetséges Brüsszel számára, bár a mostani szlovák válság azzal fenyeget, hogy sokat ront az EU képén. Nyugodtan lehet azt mondani, hogy az unió nem szerencsés a régióbeli szövetségeivel. Mindenesetre a Híd-Most húzása betetőzte az utóbbi napok drámai fejleményeit

Der Standard

der_standard.jpg

A szlovák állam válsága – napról napra egyre jobban inog a szorult helyzetbe került szlovák miniszterelnök széke – írja Paul Lendvai. Pozsonyban pénteken volt a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb tömegmegmozdulása és ez megerősíti azt a benyomást, hogy az újságíró megölése egyrészt megrendítette a személyében is kompromittálódott Fico kormányát, másrészt pedig, hogy európai következményekkel fenyegető válság robbant ki. A Smer igen sűrű kompromisszumos hálózatba bonyolódott. Kalinák kiválása mutatja, hogy a hatalom kénytelen valamelyest engedni a mind erősebb nyomásnak.

Sokat elárul az EU színeváltozása. A szervezet a szlovákok esetében túllépett a sajtó elleni uszításon és a virágzó sógorság-komaságon, míg Magyarországot és Lengyelországot figyelmeztette, sőt lépéseket is tett ellenük. De hát Szlovákia fontos befektetési célpont. A minden hájjal megkent Fico viszonylag sikeresen igyekezett elhatárolódni a másik három visegrádi államtól. Brüsszel, de Berlin és Bécs is elfelejtette, hogy a politikus a menekültválság során radikálisan idegen- és muzulmánellenes, illetve nemzeti-populista nézeteket képviselt, akárcsak Orbán Viktor. A mostani helyzetben a kormányfő időt akar nyerni, hogy kivédje a súlyos vereséget a választáson, amelyet azonban a Híd-Most kiválása esetén aligha úszhat meg. Így most kétségbeesésében, Orbán nyomdokain haladva, megtalálta fő összeesküvőként Sorost.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A politikai hatalomért küzd a szlovák kormányfő, miután a belügyminiszter távoztával régi munkatársa és bizalmasa dőlt ki mellőle. Kalinák azonban nyitva hagyta, hogy mi lesz a parlamenti mandátumával, viszont az biztosnak látszik, hogy alelnöki tisztét megtartja a legnagyobb kormánypártban. Ám lehet, hogy már későn jött a lemondása, és a két koalíciós partner nem tart ki a Smer mellett. Különösen a Híd-Most kérdőjelezi meg a további együttműködést, de még ennél is többet nyom a latban az utcáról érkező nyomás. Hogy azután az előre hozott választások a mérsékelt erőket segítik-e, azt nem lehet megjósolni. A polgári pártok is belebonyolódtak már egy zajos korrupciós ügybe, emiatt vesztették el a kormányzást 6 éve. Így lehet, hogy a végén a neonáci Marián Kotleba Mi Szlovákiánk – Néppártja dörzsölheti a tenyerét.

Spiegel

der_spiegel.jpg

A hatalom túlélését szolgálta, hogy lelépett a színről a szlovák belügyminiszter, ám a közfelháborodás tovább tart. Szlovákia – legalábbis kifelé – egészen a legutóbbi időkig mintagyereknek számított a térségben, nem utolsósorban a magyar és a lengyel változásokhoz képest. Csak éppen a kettős újságíró gyilkosság után töredezik a kép, nap mint nap új ügyek kerülnek nyilvánosságra. Kalinák leköszönt, részben az utca követelésére. Ő volt a politikai korrupció jelképe. Már jó ideje azzal gyanúsították, hogy fedezte egy oligarcha adócsalását. Továbbá hírek szerint üzleti kapcsolatok fűzték egy vállalkozóhoz, akinek ügyében a megölt újságíró nyomozott. Végül pedig egy különleges ügyész feljelentést tett a napokban az eddigi miniszter ellen, mert azt tapasztalta, hogy az akadályozza a vizsgálatokat egy 200 millió eurós vesztegetési afférban.

A kormánypártok érzékeny vereségnek néznek elébe, ha idő előtt az urnákhoz szólítják a szlovákokat. A Híd-Most azonban igyekszik tiszta politikai erőnek látszani. Mindenesetre több mint kétséges, hogy a hatalom képes-e kihúzni a következő, 2020-ban esedékes választásokig. A Német Külpolitikai Társaság elemzője ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a nyugati közvélemény ne érezze megerősítve az előítéleteit a kelet-európai korrupciós botrányok láttán. Tekintetbe kell vennie azt is, hogy az emberek a sarkukra állnak és igen széles polgári mozgalom indult. Péntekre ismét 10 ezreket várnak az utcára, a jelszó: Tisztességes Szlovákiát akarunk!”

Der Standard

der_standard.jpg

1. Ha minden igaz, egy olyan vállalkozó fizette éveken át Semjén Zsolt svédországi luxusvadászatait, aki jó sok uniós pénzt, illetve közmegbízatást kapott. A Magyar Nemzet olyan fotókat közölt, amelyeket a miniszterelnök-helyettes és az üzletember együtt látható, amikor rénszarvasra vadásztak. Egy-egy ilyen túra átszámítva legalább 13-14 ezer euróba került és összesen 5 útról van szó. Az adakozó szponzor az utóbbi időben 2,6 millió euró értékben nyert meg közbeszerzési pályázatokat térségfejlesztésre, illetve 1,9 millió jutott neki EU-forrásokból. Semjén a nemzetpolitikáért felelős és szoros viszony fűzi a jobboldali-populista Orbán Viktorhoz.

2. Tervek szerint 2022-re készül el a Közép-Európai Egyetem bécsi kampusza, de már két év múlva valamilyen átmeneti megoldást kívánnak találni az intézmény elhelyezésére. Ezt tartalmazza az az egyetértési nyilatkozat, amelyet a tervek szerint a jövő héten ír alá a CEU és az osztrák főváros nevében Häupl főpolgármester, illetve Ignatieff rektor. Az egyetem már a múlt októberben megkereste az osztrák felet. A város elöljárója az évszázad lehetőségének tartja a készülő megállapodást, mert annak alapján akár 1500-an is tanulhatnak majd az új részlegben. De ettől még Budapest marad a központ. Ám nem hivatalosan menekülő útnak tekintik Bécset, ha Magyarországon tovább erősödik a nyomás az intézményre. Ignatieff szerint azonban még zajlanak a tárgyalások a magyar kormány és New York Állam között. Úgy tudni különben, hogy a CEU-t Bécsben az Otto Wagner-kórház 10 pavilonjában helyezik el, összesen 25 ezer négyzetméteren. Addigra a gyógyintézmény máshová költözik. Az egyetem azonban már a jövő ősszel meg akarja kezdeni az oktatást, egyelőre 500 hallgatóval. Ehhez most keresik a megfelelő átmeneti helyszínt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2613735270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A disznó ÓLAMOT nem biznám Vona Gáborra 2018.03.14. 01:02:19

"Tekintetbe kell vennie azt is, hogy az emberek a sarkukra állnak és igen széles polgári mozgalom indult."

Gondolom az "emberek" ott is Soros "civiljei" altal megszervezett trogerekbol allnak.

2018.03.14. 10:40:33

Talán először meg kellene tanulni , magyarul és helyesen írni, aztán lehet a süketet ide nyomni ! ÓLAMOT !!!! Baromarcú, ez mi ? A lakhelyed netán ?
süti beállítások módosítása