B1 blogcsalád



Az Európai Néppárt főtitkára szerint Orbán Viktor továbbra is jó és szép fiú, cseppet sem antidemokrata

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. március 12. - Szelestey


• Nyugat- és Kelet-Európában egyaránt Magyarország a prototípus a populisták számára, élen járt a sajtószabadság visszaszorításában is  

• Ha érzelmileg azonosulsz egy miniszterelnökkel, mit számít hogy a veje degeszre keresi magát közpénzen? Csak éppen ez alááshatja a demokráciát

tiborcz.jpeg

• A lengyelek nem tanulnak a magyarok kárán: vasárnap már nem nyithatott ki az üzletek többsége

                                              Nemzetközi sajtószemle, 2018. március 12.

 

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

Az Európai Néppárt főtitkára aggódik, mert az EU-n belül egyre erősödik a populizmus, amire szerinte a közös védelemmel és a külső határok szigorú őrizetével kell reagálni. Weber hozzátette, hogy Lengyelország a Brüsszel által kifogásolt intézkedésekkel kívül helyezte magát a nyugati értékközösségen, ilyen körülmények között nem maradhat az unió tagja. Orbán Viktor ellenben idáig tartotta magát az uniós játékszabályokhoz az igazságszolgáltatás átalakítása során. Ugyanakkor vétót helyezett kilátásba, hogy megakadályozza a lengyelek szavazati jogának felfüggesztését, ám a bajor keresztény szociális politikus szerint a többi tagnak mindenképpen folytatnia kell a jogállami eljárást Varsóval szemben. Mint mondta, a Jog és Igazságosságra máris nagy nyomást gyakorol, hogy a lengyelek nagy többsége ragaszkodik az EU-hoz, nem szeretné azon kívül találni magát.

Weber arról is beszélt, hogy megdöbbentette az olasz választás eredménye. Azt ébresztőnek tartja, mert látnivaló, hogy kudarcot is vallhat az Európa-terv. Olaszországban főleg belső okok játszottak közre a populisták előretörésében, de az sem tett jót, hogy az EU-n belül hiányzott az akarat a gondok közös megoldására. A migráció például fájdalmas csődöt hozott. Mert a kérdést vagy együtt teszik sínre a tagállamok, vagy sehogy. A Visegrádi Csoport szolidaritása nélkül nem megy. És aki keresztbe fekszik az összefogásnak, az az európai gondolat ellen vétkezik. Nem szabad magukra hagyni az érintett déli államokat. A segítségnyújtásból mindenkinek ki kell vennie a részét, máskülönben megerősödik a populizmus és a szélsőségesség. Ez esetben pedig számolni kell az egész Schengen kudarcával. Az óra ketyeg, a jövő évi választásokon a tét az, hogy az Európai Parlament egyáltalán működőképes marad-e.

http://www.sueddeutsche.de/politik/europaeische-union-jedem-muss-bewusst-sein-europa-kann-scheitern-1.3901651

Der Standard

der_standard.jpg

Európában a populisták számára Magyarország a modell, mármint hogy miként érhetik el céljaikat. Erről a zöldek egyik képviselője beszélt, miután két strasbourgi kollégájával együtt Budapesten tanulmányozta a nők jogait. Úgy fogalmazott, hogy egyetlen más tagállamban sem jutott ilyen magas szintre a tekintélyelvűség, illetve a demokrácia lebontása. Találkoztak pl.három egyetemi tanárnővel, aki gender-tanulmányokkal foglalkozik, ám ezért többször is halálos fenyegetést kapott, nem egyszer névvel, csak éppen a rendőrség nem hajlandó segíteni nekik. Egyiküknek a munkáltató legalább annyit felajánlott, hogy napi 24 órában testőr vigyáz rá. Ugyanakkor mókásnak találta a delegáció, hogy a hatalom közeli szervezetek a nők, illetve az egyenlő bánásmód kapcsán csupán egyet szajkóztak: a család a házasságon alapuló viszonyt jelenti, az asszonynak pedig otthon a helye a három gyerek mellett. Vagyis a modell maradi és tekintélyelvű, miközben egyre több ilyen kormánybarát csoport alakul. A másik oldalnak viszont gyakran azt vetik a szemére, jogellenes, amit csinál. Ráadásul fennáll a veszély, hogy a szélsőjobb egész Európában megerősödik, akkor azonban egészen más lesz az EP összetétele, ám a zöld képviselő szerint ez azt jelentené, hogy megbukik az EU eddigi politikája.

https://derstandard.at/2000075798693/Ungarn-als-Vorreiter-gegen-Frauenrechte-in-der-EU

Le Monde

lm.png

Nyugtalanító, hogy milyen mértékbe szorul vissza a sajtószabadság közép- és Kelet-Európában, a pluralizmust fenyegeti, hogy oligarchák egyre több újság, lap, tévé tulajdonjogát szerzik meg. A lap ezt a szlovák újságíró gyilkosság kapcsán állapítja meg. Ilyen bűntettre az uniós csatlakozás óta még sosem volt példa a térségben. Az eset megrázta a régiót, felháborodást és aggodalmat váltott ki. De nagyon is beleilleszkedik abba, hogy mind kisebb területre korlátozódik a független média tevékenysége. A Bolgár Szerkesztők Szövetségének elnöke azt mondja, náluk egyenesen katasztrofális a helyzet. Egyetlen család ellenőrzi a lapok immár 80 %-át. Akik nem a hivatalos álláspontot jelenítik meg, azok gyakran ki vannak téve az igazságszolgáltatás zaklatásainak.

A lengyeleknél, cseheknél, osztrákoknál magyar mintára támadják a közmédiát, elfogultsággal vádolva azt. Magyarország fogadta el az első törvényt a térségben az állami rádió és tévé átszervezésére. Orbán Viktor pár éve nyilvánosan ki is fejtette, hogy a sajtóban mindenki liberális. „Ezért ha valaki más képet szeretne viszontlátni saját magáról a nyilvánosságban, akkor megfelelő szerkezeteket kell létrehozni. De nem szükséges aggódni. Csak találni kell üzletembereket, akik a hagyományosabb véleményeknek mentén alakítják a médiát. Az igazság nyelve nem jelent értelmetlen beszédet”.

http://abonnes.lemonde.fr/economie/article/2018/03/10/l-inquietant-recul-de-la-liberte-de-la-presse-en-europe-centrale-et-orientale_5268764_3234.html?xtmc=hongrois&xtcr=1

Washington Post

wp.jpg

A korrupció és az urambátyám-rendszer új szintet ért el a Fehér Házban, csak éppen akik Trumpra szavaztak, azokat nem érdekli – írja Ann Applebaum. És a máshonnan vett példák is azt mutatják, hogy ezek az esetek egyáltalán nem ártanak az elnök népszerűségének. Orbán Viktor, a ‘populista’ kormányfő az előző kormány visszaéléseinek elítélésével került hatalomra, de ott azóta is olyan üzletembereknek juttatja az uniós pénzeket, akik támogatják a pártját, illetve a politikus segített meggazdagodni jó pár családtagjának, mindenek előtt a vejének. De nyugodtan lehetne említeni Lengyelországot is. Ha szokásos, szociáldemokrata vagy liberális vezetőkről volna szó, a csalódott polgárok már rég megbuktatták volna őket. Ám Orbán már lassan 8 éve kormányoz. 

Sok esetben a titok nyitja a tekintélyelvűség, mivel jó pár populista politikus pluralizmus-ellenes. De az is sokat számít, hogy nem is próbálnak hatni a választók jó érzéseire. A magyar kormányfő pl. nemrégiben kijelentette, hogy Nyugat-Európa okozta a keresztény kultúra hanyatlását, és hogy Magyarország a kereszténység utolsó bástyája. Ha téged érzelmileg megfog, amit mond, akkor törődsz azzal, hogy lányának a férje megszedi magát? Jan-Werner Müller, a neves elemző ezt úgy magyarázza, hogy a korrupció és a kliensrendszer mindaddig nem gond az ilyen urak számára, amíg úgy tudják feltüntetni, hogy ők az erkölcsös, keményen dolgozó “mi” érdekében fáradoznak, és nem az “erkölcstelen”, sőt idegen “ők”-ért. Ugyanez az ösztön óvhatja meg Trumpot is. Csakhogy a látványos korrupció hosszabb távon cinikussá teszi az embereket a politikával szemben. Orbán egyik ellenfele ezt úgy fogalmazta meg, hogy hiába a sok leleplezés a vesztegetések, panamák ügyében, a szavazók már azt gondolják, hogy minden politikus korrupt. Hozzászoktak. Úgy hogy lehet, hogy az amerikaiak nem is az elnök, hanem a politika, sőt a demokrácia ellen fordulnak egy szép napon. 

https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/trumps-abuses-of-power-may-not-matter/2018/03/11/4faa97cc-22fe-11e8-86f6-54bfff693d2b_story.html?utm_term=.85d2198f6f44

New York Times

nyt.png

Lengyelországban életbe lépett a vasárnapi boltnyitvatartási tilalom, amely Magyarországon annyira népszerűtlen volt, hogy egy él elteltével eltörölték. Ily módon tegnap a lengyeleknél már nem nyitott ki az üzletek nagy többsége, beleértve a nagy bevásárló központokat, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. A lépést a Szolidaritás szakszervezet kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy az eladók már így is épp eleget dolgoznak a hét hat napján. A kormánypárt gyorsan mellé állt és üdvözölte azt a katolikus egyház is. A másik oldal viszont úgy értékeli, hogy támadás érte a kereskedelem szabadságát és állások szűnnek meg, különösen olyan egyetemisták esetében, akik idáig vasárnaponként tudtak alkalmi munkával pénzt keresni. Továbbá, hogy a nagy többség annyira le van kötve a munkahelyén, hogy sokszor csak a hét utolsó napján tudja beszerezni a háztartáshoz szükséges dolgokat.

A tilalom különben kezdetben havonta két vasárnapra vonatkozik, de két év alatt fokozatosan kiterjesztik, bár akkor is kiveszik majd a hatálya alól a Karácsony és Húsvét előtti időszakot. Nem érvényes ugyanakkor a benzinkutakra, kávézókra, fagyizókra, gyógyszertárakra, pályaudvarokra, repülőterekre, valamint más üzletekre, ha ott a tulajdonosok állnak be a pult mögé. Ha valaki megszegi, a bírság csaknem elérheti átszámítva a 30 ezer dollárt. Visszaesőknél börtönbüntetés is lehetséges. A Szolidaritás kérte a lakosságot, hogy jelentse, ha azt látja, hogy bárhol törvénysértő módon kinyit egy bolt.

https://www.nytimes.com/aponline/2018/03/11/world/europe/ap-eu-poland-sunday-shopping-ban.html

Wall Street Journal

wsj_logo_jo.jpg

Olaszországban az elitellenes tiltakozó pártok kerekedtek felül a választásokon, köszönhetően annak, hogy a hagyományos pártok csődöt mondtak a bevándorlás, a gazdaság és a demokratikus megújulás ügyében. Így értékeli a fejleményeket a párizsi Politikatudományi Egyetem, a Science Po egyik tanára. Francesco Ronchi szerint a kampány megértéséhez a migráció a kulcs. Az ország úgy érzi, hogy lerohanták, miután 4 év alatt több mint 600 ezer menedékkérő érkezett. A lakosság 66 %-a gondolta úgy tavaly nyáron, hogy túl sok a menekült. Csakhogy az előző kormány nem vett tudomást a nyugtalanságról és igyekezett elfedni a probléma súlyosságát. A Liga és az 5 Csillag Mozgalom viszont nagyon is reagált rá és ezt az emberek díjazták az urnáknál. Az országban ezzel párhuzamosan demokratikus válságot idézett elő a járványos korrupció, a kliensrendszer megingatta a bizalmat a hatalom iránt.

Ezek után lehetne úgy tekinteni, hogy az euroszkepticizmus a vezető erő a földrészen, lásd a Brexitet, vagy azt, hogy milyen erők irányítják Magyarországot és Lengyelországot, ám az olaszoknál minden ok hazai eredetű. De azért van üzenet Brüsszel számára, éspedig az, hogy Rómában megszólalt az ébresztőóra. Az olaszok azt akarják, hogy védjék meg az unió külső határait és küldjék haza az illegális migránsokat. Korlátozni szeretnék az olyan technokrata intézmények jogkörét, mint a Bizottság és határozottabb kiállást szeretnének a németek vezette EU-val szemben. Ehhez a kiindulópont az lenne, hogy engedjék meg az 5 Csillag számára a kormányalakítást. Ha a mozgalom kudarcot vall, megbüntetik a következő választáson. Viszont ha nem kap lehetőséget, ha meggyengítené a már amúgy is ingatag demokratikus alapokat az országban és intézményes válsághoz vezethet. Pedig meg kell menteni a demokráciát, mind Itáliában, mind Európában.

https://www.wsj.com/articles/italian-voters-decide-to-give-populism-a-chance-1520800250?mod=searchresults&page=1&pos=1

Die Welt

die_welt.jpg

A bolgár pénzügyminisztere közvetve elhatárolódott a visegrádi államoktól. Goranov a többi közt azzal érvelt országa euroövezeti tagsága mellett, hogy Bulgária nem tagja a V4-eknek, és teljes mértékben elkötelezett az uniós értékek mellett. Ugyanakkor a balti köztársaságokat említette, mint amelyek sikertörténetet jelentenek a keleti bővítés során. Mint mondta, a bolgár kormány is az EU-együttműködés elmélyítését pártolja, az eurózóna tagjainak nem kell attól tartaniuk, hogy megszegi a stabilitási előírásokat. Hiszen évek óta konzervatív és óvatos pénzügyi politikát folytat és a németek irányvonalát támogatja. Vagyis Szófia felvételével csak még szilárdabb lenne az övezet. Félnivalójuk inkább azoknak van, akik többet költenek, mint amennyi befolyik a költségvetésükbe. A politikus arra is kitért, hogy náluk a korrupció egyáltalán nem olyan rettenetes, ahogyan azt sokan hiszik. Több állam is csak tanulhat e tekintetben Bulgáriától - hangsúlyozta.

https://www.welt.de/wirtschaft/article174442444/Bulgariens-Finanzminister-Wir-sind-ein-integraler-Bestandteil-der-EU.html

Der Standard

der_standard.jpg

A volt bolgár király, aki rendszerváltás után miniszterelnök is volt, óv attól, hogy Európa folyton egy kalap alá vegye a kontinens keleti részét. Sakskoburggotski szentül hiszi, hogy az unió nem fog szétesni, mert csakis az EU jelent megoldást a gondokra. A válságok csak lassan rendeződnek, úgy hogy: türelem! Hogy a bolgárok ennyire támogatják az integrációt, azt a politikus a gáláns brüsszeli pénzügyi alapoknak tulajdonítja. Szófiában egyáltalán nem lehet semmi sem kezdeni az olyasfajta, euroszkeptikus állásponttal, mint amilyet Magyarország vagy Lengyelország tanúsít. Ugyanakkor az egykori uralkodó fantasztikusnak tartja, amit a balti államok elértek a tagság során. Úgy hogy az egész unióban folytatni kell az építőmunkát, nem kell állandóan azon jajongani, hogy úgyis össze fog omlani az integráció.

https://derstandard.at/2000075803329/Geduld-Geduld-Geduld-die-Krisen-loesen-sich-langsam

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr213732512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.12. 06:22:56

Erősen nyugtatja a népet az a tény, hogy a nagytőke nyugtalan a sajtószabadságot illetően. Ez csak azt jelenti: egyre kevesebb médiára van nyomasztó befolyásuk.

Lajos Kovács tanaka 2018.03.12. 17:36:38

Ha mi itt aggódunk a mexikói határnál épülő kerítés miatt, akkor már rendes demokraták, vagy irredenta illetéktelenek leszünk? Hogy azt a 300 milliós amerikát mennyire izgatja mi folyik egy fél New York-i emberszámú országban?!....Az amik 98%-a azt sem tudja melyik kontinensen keresse hazánkat!

a nagy hohoohooo 2018.03.12. 17:46:58

@Lajos Kovács tanaka: Aztaaa...vannak még ilyen "ÍKÚ"vitézek ?...jesszus hehee...

a nagy hohoohooo 2018.03.12. 19:26:04

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Dejóhogy vagy birkuci ...hehee..már aszittem hiány lesz idiótákból hehee...a Néppárt pozíciója lenne kakiban a V4 híján ....

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.13. 10:53:01

Egyre jobban aggódnak Soros seggnyalói, így biztosan tudhatjuk az irány jó.

A migránseggnyalóknak befelleggzett EU szerte.
süti beállítások módosítása