B1 blogcsalád



Macron szerint a hajthatatlan magyar és lengyel menekültpolitika alaposan belejátszott az olasz választási eredménybe

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. március 06. - Szelestey

fico_orban-770x470.jpg

  • Olaszországon is végigsöpört a populista áradat, kérdés, mi lesz ezek után az európai reformokkal?
  • Szlovákia is orbanizálódhat, Fico újabban szintén Sorost emlegeti.
  • Mészáros Lőrinc cégének szárnyalása láttán csak ámulnak-bámulnak a világ nagy tőzsdéi, de azért az ügy nem kicsit büdös.


Die Zeit

die_zeit.jpg

Az unió most a magyarázatot keresi, hogy miért populista, Európa- és idegenellenes pártok diadalmaskodtak Olaszországban, és a francia elnök a menekültpolitikában találja meg okot. Macron kifejezetten az erős migrációs nyomásban jelölte meg az indítékot. Magyarország és Lengyelország politikája, mármint hogy nem hajlandóak menedékérőket átvenni, hozzájárult a vasárnapi eredményhez. Olaszország 4 év alatt több mint 600 ezer menekültet fogadott be. Ez volt a kampány egyik fő témája. A luxemburgi külügyminiszter szerint főleg a Liga élt abból, hogy folyton azt mondogatta: nincs szolidaritás Európában. Ennélfogva az olaszoknál rettenetes kép alakult ki az EU-ról. A luxemburgi diplomácia első embere épp ezért azt sürgeti, hogy mielőbb döntsenek a közös menedékpolitikáról, ha kell, többségi alapon. Azaz a kérdést ne vigyék az Európai Tanács elé, mert ott csakis egyhangú határozatot lehet hozni. Az pedig elképzelhetetlen, így ugyanolyan katasztrofális következményekkel járhat, mint ahogy azt Olaszországban láttuk – hangsúlyozta a luxemburgi politikus.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője újabb figyelmeztető lövésnek minősítette az választás kimenetelét, mármint hogy Európának meg kell oldania az olyan nagy problémákat, mint a menekültek beáramlása vagy a gazdaság fellendítése. A német szociáldemokraták egyik uniós politikusa úgy látja: az emberek hagyják, hogy hangos, szélsőséges és populista mozgalmak elcsábítsák őket, noha azoknak nincs válaszuk a bajokra. Az uniónak azonban erősebbnek, szolidárisabbnak és demokratikusabbnak kell lennie.

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

A luxemburgi külügyminiszter szintén úgy gondolja, hogy az olasz Európa-ellenes erők felemelkedéséért azok az erők felelősek, köztük, Magyarország, amelyek megakadályozták a menekültek elosztását. Asselborn igen sajnálatosnak tartja, hogy a migráció ügyében megtagadott szolidaritás a populisták és a szélsőjobbosok malmára hajtotta a vizet. Mint mondta, a választási eredményhez hozzájárult, hogy a magyar és a lengyel kormány nem volt hajlandó végrehajtani a kvótadöntést. Ily módon az olasz választás eredménye még tovább nehezíti az európai politikát.

New York Times

nyt.png

A vezércikk szerint immár Olaszországba is elért az európai populista hullám, miután ott is a bevándorlás- és EU-ellenes, a demokráciával szemben álló demagógok nyertek. Az eredmény markáns elutasítás a hagyományos pártok és az eddigi elit címére, miután az ország küszködik a menekültáradattal, ugyanakkor évek óta megrekedt gazdaságilag. A választás két nyertese sok mindenben különbözik, de mindkettő meg akar válni az eurótól és be akarja szüntetni a támogatást a bevándorlóknak, továbbá összeesküvés elméletet terjeszt a bankárokról, az oltásokról és a szeptember 11-i támadásról. Ha van valami jó hír a szavazatok megoszlása kapcsán, akkor az az, hogy Berlusconi pártjának, a mai populisták előfutárának, csupán 14 % jutott.

A legnagyobb csapás a hatalmon lévő Demokrata Pártot érte, amely mindössze 19 %-ig vitte, noha kivezette az olaszokat a visszaesésből és próbálja korszerűsíteni a gazdaságot. Csakhogy a gondok túl hatalmasak és így az ország képtelen volt ellenállani az egyre erősödő szélsőségnek és demagógiának. Úgy hogy bármilyen koalíció is kormányoz majd, lesz elég gondja, hogy megfeleljen a szavazók várakozásainak, ugyanakkor megbirkózzon a tényleges gazdasági bajokkal. Jelenleg Olaszország a legnagyobb veszély az európai terv szemszögéből, amelyet már amúgy is keményen ostromol a Brexit, továbbá a lengyel és magyar illiberális sodródás. Nem kérdés, hogy az instabilitást ünneplik a Kremlben. Merkelnek és Macronnak meg kell fontolnia, hogy sulykolja-e a mélyebb integrációt vagy netán tartson átmeneti szünetet.

Washington Post

wp.jpg

A kommentár egyenesen úgy látja, hogy az olasz választás kimenetele koporsóleplet borít az Európai Unióra, de azért nem kell rögtön pánikba esni. Mindazonáltal lehet, hogy vége annak az időszaknak, amikor az olaszok fenntartás nélkül pártolták a földrész egységét és a közös ügyet. Az eredmény megint csak azt erősíti meg, hogy a kontinens még tovább elbillen jobbra. Róma azt üzente, ne okvetlenül számítsanak rá, amikor a francia elnök és a német kancellár ki akarja alakítani a magországok közösségét. Így a szervezetnek most arra kell számítania, hogy csak még nagyobb lesz a káosz és a rombolás, amit évek óta az EU-ellenes populisták okoznak sok tagállamban. A populizmus virágzik, sőt hatalmon van Lengyelországban és Ausztriában. Orbán Viktor 8 éve az illiberális demokrácia szellemében irányítja Magyarországot.

Vagyis minden precedens ellenére, az olaszok döntése megrázza az uniót, pedig annak van éppen elég baja a brit kiválással. Azt jelzi, hogy ezek az erők határozhatják meg a vitákat az Európa Parlamentben a jövőre esedékes európai választások után. Ez politikailag roppant károsnak látszik, ám az érintett politikusok tudják, hogyan kell felvizezni a bort. Minden Brüsszel-ellenes propaganda dacára Orbán szilárdan be van ágyazva az Európai Néppártba. Csökkent a vita hevessége Varsó és a Bizottság között is. Az olaszoknál pedig művészi szintre jutott a kompromisszumkereső politika.

Reuters

unnamed_9.png

A szlovák kormányfő Sorosra hivatkozva igyekszik kivédeni a nyomást, amely kormányára nehezedik a kettős újságíró-gyilkosság miatt. Előzőleg Kiska elnök sürgette, hogy vagy minisztercserével, vagy előrehozott választásokkal állítsák helyre a bizalmat a politika iránt, és a követeléshez, mármint hogy váltsák le a belügyi tárca vezetőjét, csatlakozott a koalíciós partner Híd-Most párt is. Minderre Fico úgy reagált, hogy rövidesen felderítik a bűncselekményt, de ő kész tárgyalni a szövetségesekkel. Viszont az elnök csak ne üsse bele az orrát a végrehajtó hatalom ügyeibe. Azon kívül pedig Kiska árulja el, hogy tavaly szeptemberben miért találkozott külügyi szakértők nélkül Soros Györggyel. A tudósítás rámutat, hogy Orbán Viktor Magyarországon beavatkozással vádolja a befektetőt, az viszont veszedelmes autokratának minősítette a politikust.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Azt írja a konzervatív újság, hogy az unió nyugati felén eltűnőben van a bizalom a keleti partnerek iránt, azaz mind jobban kételkednek a négy közép-európai kereskedelmi partnerben. A térség egyre kevésbé kiszámítható és ez most már vonatkozik Szlovákiára is, miután meggyilkolták az oknyomozó újságírót és annak élettársát. A rendőrség szerint a bűncselekmény összefügg azzal, hogy az áldozat a hatalom és a korrupció, illetve a szervezett bűnözés kapcsolatát kutatta, ami a legfelső szintet is érinti. Mind inkább elharapózik a félelem, hogy a szlovákok is abba a kétes irányba haladhatnak, mint a magyarok, lengyelek és csehek. A lecsúszás főként Németország számára érdekes, mert annak gazdasága mindenki másénál jobban összefonódik a régióval. Csak éppen megrendült az érintett államok hírneve. Pozsonyban a szorult helyzetbe került Fico hasonló módszerekkel próbálkozik, mint Orbán, ő is előveszi a nacionalista retorikát és nem kizárt, hogy szélsőséges erőket von be a hatalomba. Egy szlovák szakértő szerint ez az ország orbanizálását jelentené. 

A gazdaságban fokozatosan kirajzolódik, hogy a Smer a kulisszák mögött oligarchákkal kormányoz. A demokrácia területén nem lép olyan mértékben vissza, mint a magyar és a lengyel vezetés, ám a korrupció a szlovákoknál is hatalmas. Nyugati politikusok szerint újabban Csehország is áttért a populista táborba. A térségben Szlovákia számított az utolsó biztos menedéknek a nyugati befektetők számára. Magyarországot bírálják a demokrácia és a jogállam megsértéséért, a populizmusért, az európai határozatok és normák megszegéséért. Hasonló a helyzet Lengyelországgal is. 

Die Presse

die_presse.jpg

A korábbi osztrák alkancellár úgy véli, hogy a Nyugat beképzelten és a kellő ismeretek hiányában lép fel a keleti uniós tagokkal szemben, és éppen afelé tart, hogy megossza a földrészt. Azaz elhanyagolja az új tagállamokat, így azok el fognak különülni. Busek szerint sok fejlemény sajnálatos, ám érthető a Visegrádi Csoport részéről. Ugyanis senki sem ült le a négyekkel, ehelyett levélben oktatták ki őket, hogy mindent rosszul csinálnak. Nyugaton nem vették tudomásul, hogy időbe telik, amíg eltűnnek a kommunizmus következményei. A politikus aki a Duna-medencével és Közép-Európával foglalkozó bécsi intézet vezetője, nehezményezi, hogy a keletiek nem kapnak fontos feladatokat az EU-ban. Szerinte Tusk csupán alibifunkciót kapott az Európai Tanács élén. Azt is rossznak tartja, hogy Ausztria nem foglalkozik kellőképpen a térséggel. 

Neue Zürcher Zeitung

nzz.jpg

Mészáros Lőrinc nevéhez fűződik a világ legsikeresebb kötvénye, amely egy év alatt 2400 %-ot erősödött, csak éppen sokan korrupciót gyanítanak mögötte. Orbán ugyan valószínűleg megnyeri a választásokat, ám a felszín alatt egyre nagyobb az elégedetlenség amiatt, hogy bizalmasainak szűk köre gazdaságilag mind sikeresebb. Nem csak a vej tartozik közéjük, hanem az egykori felcsúti gázszerelő is, aki csodálatos módon az ország egyik leggazdagabb embere lett. Sok magyar számára a titok abban rejlik, hogy a miniszterelnök kleptokráciát épített ki, amely mindenek előtt a részben uniós pénzekből finanszírozott közbeszerzéseken szedte meg magát. Ez ügyben tényleg erősek a jelzések, habár a bíróság még senkit sem ítélt el. Mészáros ezzel szemben szívesen hivatkozik vállalkozói teljesítményére.

Mindenesetre a nevéhez fűződik a páratlanul sikeres értékpapír. A Konzum szárnyalása azután kezdődött, hogy az üzletember jó egy éve fő tulajdonosként betársult a cégbe. Ez egyrészt meglódította jó pár kisrészvényes fantáziáját, hogy most aztán remek üzletek jönnek. Másrészt Orbán barátja a kisvállalkozásból tekintélyes holdingot fabrikált. Most már bankok és egy hotellánc ellenőrző pakettja is a kezében van. A nehezen átlátható konglomerátumhoz tartozik az Opus Global, amelynek árfolyama a múlt évben szintén áttörte a plafont. Elemzők és brokerek azonban továbbra is borúlátóak. A legtöbben nem foglalkoznak a Konzum- és Opus-papírok adásvételével, mert mindkettő igen nehezen átlátható. Orbán közelsége ugyan hozhat üzleti sikereket, ám sok magyarnak nem kóser a dolog.

New York Times/Reuters

nyt.png

Két nemzetközi civil szervezet is arra figyelmeztet, hogy árthat a szabad mozgásnak a Schengeni övezeten belül, ha bizonyos kormányok pénzért árulják a tartózkodási engedélyt, illetve az állampolgárságot, mert a modell nagyon csábít a visszaélésre, a korrupcióra. Összesen 10 állam alkalmazza ezt a megoldást, ám a Transparency International szerint egyre nagyobbak a kockázatok, annál is inkább, mivel az érintett gazdag külföldiek nem csak a kibocsátó országban telepedhetnek le, azon kívül akadálytalanul eljuthatnak az Egyesült Államokba. A szervezett bűnözéssel és a korrupció felderítésével foglalkozó nemzetközi sajtókonzorcium, az OCCRP azt állapította meg, hogy a hatósági vizsgálatok sok esetben nem nézik meg alaposan, kik is kaphatnak uniós útlevelet, illetve tartózkodási engedélyt. A TI jogi igazgatója néven is nevezte ez ügyben Magyarországot, valamint Portugáliát.

New York Times/Reuters

unnamed_9.png

A luxemburgi környezetvédelmi miniszter azt mondta, országa azért csatlakozik az Európai Bíróságnál a paksi bővítés elleni osztrák keresethez, mert nem szabad közpénzeket áldozni az atomenergiára. Hozzátette, hogy ha mégis ez történik, az biztosan nem a jó utat jelenti. A jelentés emlékeztet arra, hogy az EU arra hivatkozva engedélyezte a két új reaktor megépítését, hogy a magyar hatóságok a tisztességes verseny érdekében belementek több pótlólagos intézkedésbe. Ám azt is megjegyzi a hírügynökség, hogy a luxemburgi Bíróság már több, hasonlóan összetett ügyben a Bizottság javára döntött.

Die Presse

die_presse.jpg

Európában meg kell akadályozni az atomenergia reneszánszát. Így foglalt állást a luxemburgi környezetvédelmi tárca vezetője, amikor Brüsszelben az uniós tanácsülés előtt bejelentette, hogy országa erősen támogatja Ausztriát a Paks-2 elleni perben. Osztrák kollégája további akciókat is kilátásba helyezett. Jelezte egyúttal, hogy segítséget vár Németországtól. Ottani kollégájával holnap találkoznak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9413718572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.06. 06:37:05

Jó jel, hogy már Micron is ilyen hatékonynak ismeri el a V4-eket. Úgy tűnik, így próbál arcvesztés nélkül kifarolni a Kelet-Európa elleni kardcsörgetésből, mely eélbukott a kisemberek ellenállásán-

rallus 2018.03.06. 09:41:59

Macron ne sírjon, hanem fejtsen ki valóság alapra épített ellenpropagandát!
Lehessen látni a tévékben, ahogy 90 kilós, szakállas 16 éves migránsok boldogan fogócskáznak az utcán a vidáman sikongató gyerekekkel és nagymamákkal.

kunzoo 2018.03.06. 21:05:35

A luxemburgi.....A Csehszlovák Televízió Tartalék Bemondónője.
süti beállítások módosítása