B1 blogcsalád



A CEU ügyében is meghátrált a kormány, pánik a Fideszben

Nemzetközi sajtószemle

2018. március 01. - Szelestey

ceu_4.jpg

  • Az EU-nak akkor is megálljt kell parancsolnia Lengyelország számára, ha a magyar kormány vétóz.
  • Megdöglött, dicstelenül kimúlt a Soros-féle kampányló, a dakoták sürgősen leszállnak róla.
  • Ma kezdenek hozz a Lukács-archívum felszámolásához, a civilizált világ a fejét fogja.

 New York Times

1. A nagyhírű lap vezércikkben sürgeti, hogy a világ szálljon szembe a lengyel nacionalizmussal. A kormány az utóbbi három évben egymás után fogadtatta el a gyalázatos törvényeket, amelyek politikai ellenőrzés alá helyezték a bíróságokat, ugyanezt próbálták meg a közmédiával, tisztogatást hajtottak végre az államapparátusban, legutóbb pedig bűncselekménynek nyilvánították, ha bárki azt sugallja, hogy az országnak köze volt a holokauszthoz. A történelmet azért akarják veszedelmes és összehangolt módon újraírni, hogy alátámasszák: az ország a nácik és az oroszok alatt is hősies áldozat volt, amely természetesen az EU-val szemben is védelmezi a hagyományos értékeket. Nem kis irónia van abban, ahogyan Varsó szembefordult az unióval, hiszen milliárdokat kap Brüsszeltől. Enyhén szólva beleharap a kézbe, amely enni ad neki.

Kaczynski azért folyamodott ehhez a politikához, mert a hatalmat akarja, akárcsak más populista vezetők a térségben, legfőbbképpen Magyarországon. A holokauszt ügyében azért született a jogszabály, hogy kikényszerítse a képet, miszerint a lengyelek csakis mártírok voltak, soha nem kollaboránsok. A lengyel kormány lebontja a demokráciát és Európának minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy megvédelmezze a demokrácia, az egyenlőség, a jogállam és az emberi jogok tiszteletének alapértékeit. Brüsszel már példátlan lépést tett, és figyelmeztette Varsót, hogy az elvesztheti szavazati jogát a szervezetben, ha így folytatja. Nincs könnyű helyzetben a Bizottság, mert Magyarország meglengette, hogy megvétóz minden szankciót. Ám az EU nem léphet vissza. Ha a magyarok valóban közbelépnek, meg lehet vonni a lengyelektől a támogatások egy részét és minimálisra lehet szűkíteni a diplomáciai kapcsolatokat az országgal. Kaczynski diktátumot fog kiáltani, de annak meglesz az ára.

2. Ha minden igaz, további öt évre megkapta az akkreditációt a Közép-Európai Egyetem. A hírt a rektor hozta nyilvánosságra. Az intézményt bezárás fenyegette, miután az alapító, Soros György miatt a kormánytámadások egyik első számú célpontja lett, noha az iskola végig fenntartotta, hogy az üzletember immár nem szól bele a működésébe. A hatalom olyan törvényt hozott, amelyet a jelek szerint teljesen a CEU-ra szabtak, mégpedig azzal az szándékkal, hogy az lehúzza a rolót. Tiltakozott ellene a többi között az Egyesült Államok és az Európai Bizottság. Az egyetem szóvivője azonban azt közölte, hogy az oktatási kormányzat még nem írta alá azt az egyezményt, amely véget vetne a vitának.

FAZ

Orbán Viktor hónapokon át uszított Soros György ellen, ám a nem várt hódmezővásárhelyi kudarc után egyelőre leállította a kampányt. A Fidesz parlamenti képviselői, illetve jelöltjei azt a szigorú utasítást kapták a pártközponttól, hogy ne tegyenek közzé semmiféle negatív, lejárató anyagot a közösségi hálón az üzletemberről. A miniszterelnök választási hadjárata idáig csaknem kizárólag a bevándorlók elleni félelemkeltésre épült. Ennek középpontjában Soros állt, akit a hatalom azzal vádolt meg, hogy el akarja árasztani Európát menekültekkel. Csakhogy a hódmezővásárhelyi vereséget követően Fidesz-közeli sajtómunkások kétségbe vonták a hadjárat hatékonyságát. A pártok és elemzők próbaválasztásnak tekintették, hogy ki lesz a polgármester Lázár János városában.

Spiegel

A magyar miniszterelnök taktikai megfontolásokból beszünteti az átfogó hadjáratot Soros Györggyel szemben, pedig a jobboldali-nemzeti kormány az amerikai milliárdosról szóló összeesküvés elmélettel uszított a migránsok ellen. A mostani döntés oka az, hogy a hatalom kemény pofont kapott a hódmezővásárhelyi választáson. Mellesleg semmiféle bizonyíték nem volt arra, hogy az emberbarát befektető, aki egy sor civil szervezetet támogat, valóban szervezkedett volna a kontinens keresztényi és nemzeti identitásának megváltoztatására. Orbán a menekültpolitikában is kemény vonalat képvisel és egyre másra összetűzésbe kerül az unióval. Országértékelőjében szintén kikelt a migráció, illetve a menekültek ellen.

Der Standard

Hódmezővásárhely hatására a Fidesz módosítja választási stratégiáját. A jobboldali-populista pártot nagy félelemmel tölti el, hogy jelöltje egyértelmű vereséget szenvedett a polgármesteri székért vívott küzdelemben. Nyilvánvalóan Orbán Viktor rendelte el, hogy mostantól kezdve ne démonizálják Soros Györgyöt. Idáig ez volt a hivatalos kampány egyetlen témája. Gulyás Gergely azonban cáfolja, hogy ez ügyben bármire utasították volna a fideszes törvényhozókat. Mégis feltűnt, hogy a hatalomtól függő sajtóban kedd óta alig jelennek meg cikkek, amelyben Sorost a migráció szervezőjeként állítanák pellengérre. Ha az ellenzék összeáll, országosan is igen érzékeny veszteségeket tud okozni a kormánypártnak. A pánik már a hét végén is megmutatkozott, az Orbánt kiszolgáló véleményformálók körében. Egyesek máris kezdtek hamut szórni a fejükre, mint pl. Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője.

FAZ

A Nemzetközi Lukács-társaság alelnöke határozott fellépést sürget, miután teljesen egyetért a lap pár nappal ezelőtti budapesti riportjának megállapításával, miszerint az orbáni politika hatására a magyar kulturális életben egyre erősödik a tehetetlenség és az elnyomás érzése. Rüdiger Dannemann, aki három könyvet írt a magyar filozófusról, arról számolt be olvasói levelében, hogy ezt a légkört tapasztalta ő maga is, amikor a nyáron a CEU által szervezett Lukács-konferencián járt. Ám úgy gondolja, hogy ebbe nem szabad belenyugodni, így tiltakozni kell az ellen, hogy éppen ma látnak hozzá a Lukács-archívum felszámolásához, noha itt az európai kultúra egyik ékszeréről van szó. Itt az idő, hogy vezető politikusok felhívást intézzenek a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárához, illetve az akadémiai könyvtár vezetőjéhez. A szakember szerint nem szabad megengedni, hogy elköltöztessék a kutatóhelyet, amihez antiliberális, köztársaságellenes és antiszemita felhangok társulnak. Még a német kormány sem térhet napirendre afölött, hogy a magyar vezetés kész helyzetet teremtsen. Itt tenni kell, mert a 20. század egyik legnagyobb filozófusáról van szó, akinek munkássága az emberiség öröksége.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1213706964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megdobbent 2018.03.01. 06:34:03

Koszi, csak igy tovabb! :)

FCUK19 2018.03.01. 07:24:17

A Közép-Európai Egyetem és a CEU továbbra is két külön intézmény.

sinus67 2018.03.01. 07:39:29

@FCUK19:
Így igaz! A pontosság kedvéért!
Orbán Viktor és az Isten továbbra is két külön entitás!
Szintén a pontosság kedvéért, a félreértések elkerülése végett!

rallus 2018.03.01. 08:04:32

Lukács saját, a szovjet kommunisták általi bebörtönzése ellenére is hû maradt elveihez, és halála elõtt azt nyilatkozta, hogy „a legrosszabb kommunizmus is jobb, mint a legjobb kapitalizmus”

FCUK19 2018.03.01. 08:34:00

@sinus67: csak a balosok szerint tekintenek a szavazói istenként Orbánra. ennél sokkal változatosabb a helyzet, a legtöbben pl azért szavaznak rá, hogy nehogy visszajöjjenek, akik korábban voltak, és ma is a baloldal bástyái.

bordat 2018.03.01. 09:59:40

Pánik a Fideszbe ? az már jó jel van is mitől félni ha mástól nem ,a választó polgártól igen CEU ügyben is verték a nyálukat bő egy évvel ezelőtt ;de ezen kívül még sok mindenbe .Orbéna az első uralkodása óta sokat változott amit akkor mondott ;hadovált ,annak szöges ellentétét csinálja manapság ,magyarán Polgári pártból Királyságot csinál -csinált !! Sok mindent a számlájára fognak írni ;REMÉLEM

Toportyán Zsóti 2018.03.01. 11:42:13

Antiszemita soros kampánnyal rendesen leírta magát a csuti csüngőhasú maffiacsaládfő,sajnos az országot is ,tiborcz gyerek pedig úgy bizniszelt mintha az após lenne ajrópa ura és poltpetike hatalma is kiterjed az egészre nem csak ittholra.Mekkora barom szegény.

Szabolcs Karakay 2018.03.01. 13:59:20

Hurrá, akkor visszajön Gyurcsány!

Péter Serény 2018.03.01. 15:28:48

Kicsit csodálkozom. Valódi, olykor nem különösebben jó modorú, haragvások, és hozzájuk néhány estben pontatlan indokolás. FCUK 19 A Közép-európai Egyetem és a CEU továbbra is két külön intézmény -- ha rákeres bármely keresőmotorban, kiderül, hogy ugyaannak az intézménynek a magyar, illetve az idegen nyelvű megnevezése, de nem két külön intézmény. rallus: a Lukács idézet pontos, az időpont jelzése nem, t.i. "a halála előtt" kifejezés csak akkor áll, ha a "még életében" szinonimájaként fogjuk fel, dátumszerűen azonban igen-igen sokkal a halála előtt mondta (visszakereshető), Csaba Szikora: "haenem aláírták a közös egyezményt" - nem írták alá, az a papírmunka még hátra van, állítólag Palkovics úr készül New Yorkba evéégett (mno.hu), a MAB röidítésű Magyar Akkreditációs Bizottság, a CEU alapos ellenőrzése után e hónapban, rendben találván a megfelelő mutatókat, megerősítette az intézmény egyetemkénti akkreditációját Magyarországon (az amerikai képzési követelmények tekintetében ottani szerv az illetékes); ez az általános hazai gyakorlat szerint öt évre szóló tanúsítvány; ennek kiadása után rögzítik ama, bizonyos, még aláírandó papírban, hogy ennek és ennek az intézménynek, ezen és ezen alapon, ez és ez a jogállása, amit idehaza, itt és itt fognak nyilvántartani. A MAB határozta után ez lehet formaság, de olyan, ami a szabályok (§-ok) szerint nélkülözhetetlen. Egyebekben, meghökkentő hozzászólások egy részének az adott témát tekintve, aránytalanul és személyeskedően, a nyomdafesték közkeletű tűréshatárán kívüli, stílusa. Ez nem feltétlenül hat meggyőző érv gyanánt, és nemcsak a konkrét címizettek esetében, gondolom. Tisztelettel, sp

Pista Sagemono 2018.03.01. 18:09:29

@sinus67:
Ebben nekem Hofi a mérvadó, még az első ciklusból.
Mi a különbség orbán és az isten között. (vagy jézus)
Jézus nem akar orbán lenni.
És ez 2001 környékén már tény volt.

Pista Sagemono 2018.03.01. 18:15:25

@Szabolcs Karakay:
Már miért is jönne. Ha szeretnéd szavazz rá. Az igaz, hogy még nem próbáltuk ki, mert vagy a saját belső ellenzéke , vagy a fidesz puccsolta meg.
Ötletei voltak, csak nem lehetett végrehajtani.

Proud Mary 2018.03.01. 18:46:11

most akkor vannak no go zónák Németbe, vagy a hülye Merkel hazudik?

Lamlam 2018.03.01. 22:50:01

@Pista Sagemono:
Ő kiírta magát a politikából az ösződi beszéddel . Súlytalan ember benyomását kelti . Ott van neki az Altus , dk-s ként több az apanácsa , mint előtte , mi kell még?
süti beállítások módosítása