B1 blogcsalád



A Zrínyi 2026 egy honvédelmi terv, ami úgy létezik, hogy közben mégsem

2018. február 28. - kkerenyi

Már több, mint egy éve, hogy Simicskó István bejelentette a Zrínyi 2026 névre keresztelt haderőfejlesztési program bevezetését. A hónapok teltek-múltak, de a konkrét program sehol nem volt, csak valahogy egyre több pénz ment hadügyi fejlesztésekre. De most, MOST végre olvasható!

20180212simicsko-istvan.jpg

Néhány hazaáruló-gyanús újságíró még azt is megpendítette, hogy

  • a program nem is létezik, csak jól csengő hivatkozási alap mindenféle pénzköltésre és intézkedési tervre,
  • a “2026” pedig finom jelzés arra, hogy akik beszélnek róla, hosszú távra tervezik jelenlétüket a politikai életben.

Mindez természetesen merő rosszindulatú feltételezés, hiszen többen is nyilvánosan kijelentették, hogy ismerik a program tartalmát: a honvédelmi miniszter mellett Benkő Tibor vezérkari főnök, és a szavahihetőségéről híres Németh Szilárd is.

Simicskó István 2016 végén úgy nyilatkozott, hogy a Zrínyi 2026 három fő irányvonala a tartalékos állomány fejlesztése, a hadsereg fegyvereinek modernizálása, illetve a Honvédelmi Sportszövetség támogatása. Minderre azért van szükség, hogy a fiatalok is részt vehessenek a haza védelmében ezekben a vészterhes időkben. Aztán 2017 nyarán, amikor már kezdett kellemetlen lenni, hogy nem történik semmi, a Magyar Közlönyben megjelent egy határozat, amely a Zrínyi 2026-ra hivatkozik. Majd megint néhány hónap csönd következett, és végül, amikor a feszültség már-már kibírhatatlan volt, és hazájukért aggódó honpolgárok tömege szenvedett álmatlanságban a bizonytalanságtól, a honvedelem.hu közzétette a sokat emlegetett anyagot: 2017 december 23-án, azaz egyéves késéssel. 

screen_shot_2018-02-25_at_17_53_32.png

A várva várt program, vagy legalábbis az az anyag, ami Zrínyi 2026 néven letölthető, nem más, mint egy színes reklámprospektus rengeteg képpel és biztonságosan kevés szöveggel. Mindent tartalmaz, amit az addig róla nyilatkozók említettek, és semmivel sem többet: ezzel visszamenőleg igazolja is az elhangzottakat. A közzététel dátuma is nagy körültekintésre vall: az ünnepek alatt nyilván senki nem kattintott rá, hogy letöltse, mert volt jobb dolga is, az új évben pedig a kommunikáció arccal a választási kampány felé fordult, a rövidtávú célok hangoztatása vált fontossá, így nem érdemes foglalkozni olyasmivel, ami már a neve alapján is a homályos jövőről szól. Azt ne is említsük, hogy a védelmi célok, amelyeket elvileg szolgál, egy icipicit mintha eltúlzottak lennének. Persze ki tudja, lásd a klasszikus viccet:

- Te mivel foglalkozol?

- Zombivadász vagyok.

- De nincsenek is zombik!

- Nagyon szivesen!

A Zrínyi 2026 tehát jól hangzik, de nehéz elvonatkoztatni attól, hogy azért készült el végül, mert már nagyon kínos volt, hogy soha nenki nem látta. Pont, mint egy másik program, sőt, Terv, ami viszont gonosz és rettenetes, bár ugyanúgy nem látta még teremtett lélek (le sem merjük írni az S betűs szót, nehogy történjen valami rémes, például megdőljön a napi hidegrekord, vagy ilyesmi). 

Na de most már tudjuk, hogy minden rendben: van Zrínyi-program, lesznek a hazáért meghalni kész ifjú katonáink és modern fegyverparkunk. Kis országunk vezetése mindenre felkészült. De talán a változatosság kedvéért most már lehetnének a képzeletbeli ellenségek helyett képzeletbeli barátaink. Az mégiscsak sokkal kedvesebb.

Kerényi Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6213697538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása