B1 blogcsalád



Hódmezővásárhely: a Fidesz sokkszerű veresége, amely még messze vezethet

Nemzetközi sajtószemle

2018. február 26. - Szelestey

ho_dmezo_va_sa_rhely-va_laszta_s-vasarhely24_hu.jpg

  • Komoly, váratlan, fájdalmas, sokkal felérő kudarc egy fideszes fészekben: a független jelölt a teljes ellenzékkel a háta mögött lemosta a kormánypárt emberét.
  • Hódmezővásárhely cseppben a tengerként mutatja az illiberális demokrácia módszereit.
  • Belebukhat-e Orbán a vő számára kreált panamába, miközben Magyarország a diktatúrával kokettál?

New York Times/Reuters

nyt.png

Váratlan vereséget szenvedett a Fidesz Hódmezővásárhelyen, miután az ellenzék által támogatott független jelölt fölényesen megverte kormánypárti vetélytársát a polgármesteri székért vívott küzdelemben. A jobboldali, nacionalista Fidesz élesen migránsellenes jelszavakkal kampányol április 8. előtt, amihez járul, hogy emeli a béreket és több pénzt ígér a nyugdíjasoknak. Ám ettől a politikai újonc, Márki-Zay Péter legyőzte a település második emberét, noha a város a hatalom egyik erődjének számít. Hat héttel az országos választás előtt az eredmény zavaró a kabinet és személy szerint Lázár János számára, aki maga is beszállt a küzdelembe az eddigi alpolgármester oldalán. Ettől persze a Fidesz még a fő esélyes marad, ám László Róbert (Political Capital) szerint a mostani fejlemény megváltoztathatja az ellenzék dinamikáját. Az elemző úgy értékeli, elsöprő lélektani jelentősége van annak, ami történt. Azt mutatja, hogy a Fideszt le lehet győzni, még ilyen helyeken is. Így a kormányellenes tábor ösztönzést kaphat, hogy gondolja át eddigi stratégiáját és lépjen szövetségre.  

Guardian/Yahoo/AFP

yah.png

Sokkszerű vereség érte a Fideszt, ami jelzi, hogy várhatnak még megpróbáltatások Orbán Viktorra a parlamenti választások előtt. A miniszterelnök, aki az élesen bevándorló-ellenes és populista retorikáról ismert, harmadszor is szeretne mandátumot szerezni. Pár napja kijelentette, hogy az ellenzék reménytelen, elvesztette kapcsolatát a valósággal, ám a tegnapi eredmény alapján elképzelhető, hogy ő téved. Elemzők Hódmezővásárhelyet barométernek tekintik az országos szavazási hangulatra nézve. Annál is inkább, mert a település Lázár János szűkebb hazája. A 61 %-os részvétel a jelek szerint azt tanúsítja, hogy a széttöredezett ellenzék támogatói nagyobb veszélyt jelenthetnek Orbán számára, mint ahogy azt idáig gondolták. A kormánypártnak a közvélemény kutatók 50 % körüli népszerűséget mértek, habár a Tiborcz körüli korrupciós botrány és az a hír, hogy a hatalom állítólag eltitkolta a menekültek befogadását, váratlan csapás volt a hatalom számára. Mindenesetre az elemzések a kilátásokat illetően erősen szórnak, a nagy kérdés a legtöbbször az, hogy mekkora lesz a Fidesz győzelme. Ebbe beletartozik, hogy elvesztheti a kétharmadot, ami azt jelentené, hogy a miniszterelnök meggyengül.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Orbán pártja komoly kudarcot vallott a hatalom egyik pillérének számító Hódmezővásárhelyen. A polgármesteri posztért folytatott versenyt nagy figyelem kísérte az országos választás előtt hat héttel és az eredmény feltüzelheti a megosztott ellenzéki erőket. A kelet-magyarországi várost az utóbbi két évtizedben egyfolytában a Fidesz uralta, ám a mostani választás kimenetele mutatja, hogy a miniszterelnök sebezhető, ha összeáll az ellentábor. A felmérések arra világítanak rá, hogy az EU első illiberális rendszerét építő politikusnak nagyjából ugyanannyi támogatója van, mint az egyesült ellenzéknek. Tegnapig leginkább az volt bizonytalan, hogy mekkora győzelmet arat a fennálló hatalom. Az ellenzéknek azonban nincs könnyű dolga, mert Hódmezővásárhelytől eltérően országos szinten gondjai vannak az összefogással. Ha felsül és nem tud közös jelöltekben megállapodni az egyéni körzetekben, akkor a Fidesznek áll a zászló, hogy további négy évig vezesse Magyarországot.

Der Standard

der_standard.jpg

A párton kívüli Márky-Zay Péter kenterbe verte a Fidesz jelöltjét Hódmezővásárhelyen, amely főpróbának számított az országgyűlési választások közeledtével. A különbség meglepően egyértelmű. Nyilvánvalóan sok embert volt képes mozgósítani, hogy az ellenzék egyöntetűen beállt egy közös jelölt mögé a kormánytáborral szemben. A Fidesz egykori hívének sikere azért különösen látványos, mert a város az orbáni világ egyik bástyája. Azon kívül a korrupt összefonódások és a kegyencrendszer emblematikus helye. Innen indult az Elios fényes pályafutása, mert a vállalkozás a településen szerezte meg az előírt referenciát, hogy azután túlárazza a pályázatokat és meghamisítsa a világítótestek várható élettartamát.

Márky-Zayra záporoztak a csapások, miután bejelentette indulását. Munkaadója elbocsátotta, a helyi pap a templomban kirohant a „hitehagyó” ellen. Azután az utolsó napokban mocskos kampány célpontja lett. Nem kizárt, hogy győzelme messze túlmutat Hódmezővásárhelyen, mivel kiderült, hogy az ellenzéki erők egyesítésével meg lehet hiúsítani a Fidesz kétharmadát. Az azonban nem valószínű, hogy abba be lehet vonni a Jobbikot is. Csak két-három olyan körzet van, ahol párton kívüli jelölt startolhat az összes kormányellenes párt támogatásával.

Le Figaro

le_figaro.jpg

Fájdalmas vereség érte a Fidesz Hódmezővásárhelyen, alig pár héttel a választás előtt. A füügetlen Márky-Zay Péter mögött az összes ellenzéki párt felsorakozott. Győzelme azért meglepő, mert a település hazai pálya Orbán erős embere, Lázár János számára. A tudósítás idézi az Indexet, amely szerint a különbség aránya még megdöbbentőbb, mint az, hogy Márky-Zay lett a befutó. És hogy ez várhatóan kihat a kormányellenes erők egymás iránti hozzáállására is a továbbiakban.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

A lap a szélsőjobb és a szocialisták összefogásának választási laboratóriumaként mutatja be Hódmezővásárhelyt, ahol 20 éven át a nacionalista, konzervatív és EU-ellenes Fidesz volt az úr. Márky-Zay Péter szinte nap mint nap talált adományokat a postaládájában, az összegeket nyilvánosságra hozta, de a támogatók csak igen ritkán írták rá a nevüket a borítékra. A politikus azt mondja, félnek, nehogy kitudódjon, hová húznak, de változást akarnak. Elegük van a városban a sógorság-komaságból, az önkényből, a visszaélésekből. A Fidesz alatt az ország mind inkább eltávolodik Európától.

Orbán Viktor nem csinál titkot abból, hogy elutasítja a nyugati típusú demokráciát. Önmagára úgy tekint, mint aki egyedül képviseli hitelesen a nemzetet, és annak értékeit, úgy, mint haza, család, hit. A demokratikus intézményeket már régóta kézben tartja oligarchák hálózatán keresztül. Viszont a felmérések már jó ideje azt mutatják ki, hogy a lakosság nagy része igencsak szemez a hatalomváltással. Márky-Zay azért lépett fel, hogy lerántsa a leplet a Fideszről és eloszlassa Orbán legyőzhetetlenségének nimbuszát. Egyértelműen megtorlásnak tartja, hogy kidobták attól a francia cégtől, amelynél marketingfőnökként dolgozott. Hogy a politika beleszól a gazdaságba, az mindennapos az orbáni Magyarországon. Ennek megfelelően kialakult egy oligarcha-gárda a kormányfő szolgálatára, Mészáros Lőrinccel az élen.

Az újdonsült polgármester nem számíthatott a független sajtóra sem, mert mint megfogalmazza, olyan gyakorlatilag már nincs Magyarországon. Orbán ugyanakkor az egész választási kampányt a migránsokkal szembeni félelmre alapozza. Ezt célozza a legújabb plakát, rajta Sorossal, amint szárnyai alá veszi a kerítésbontásra készülődő ellenzéki vezetőket.

Die Welt

die_welt_1.jpg

A konzervatív újság azon tanakodik, vajon megbotlik-e Orbán Viktor a sokéves Elios-ügyben, miután a cégnél felmerült csaláshoz köze lehetett a miniszterelnök vejének is, és ez kényessé válhat a kormányfő szemszögéből, mindössze 6 héttel a választás előtt. Zajlik a kampány, és az ellenzék azt csinálja, amit a térségben ilyenkor általában a kormányellenes erők szoktak: korrupcióval vádolja meg a hatalmat. A Fidesz ezzel szemben a migrációra témájára hajt rá, és ily módon eddig sikerült kivonnia vesztegetések témakörét a viták fókuszából.

Most azonban az OLAF-jelentés miatt egyre inkább előtérbe kerül, hogy módszeresen zajlott a visszaélés az uniós pénzekkel. Eszerint az Elios jogtalan előnyöket élvezett a pályázatoknál és megszegett mindenféle szabályt. Most már az is előkerült, hogy az érintett városok gyakorlatilag ingyen megkapták a központi költségvetéstől a közvilágítás korszerűsítéséhez szükséges önrészt. A kormánykritikus sajtó és az ellenzék tűz alá vette Tiborczot. A Magyar Idők ezzel szemben igyekszik Simicskára ráterelni az ügyet, ám kívülről nézve nem sokkal hangzik jobban, ha a miniszterelnök legidősebb lányának a férjén kívül Orbán akkori pénzemberének a keze is benn volt a dolgokban. A nagy kérdés az, hogy van-e elég robbanóanyag a történetben, mármint hogy az befolyásolja a választásokat. Az ellenzék számára ott a bibi, hogy a szocialisták, a belőlük kivált DK-val egyetemben, szintén csaltak, amikor hatalmon voltak. Lásd a négyes metrót. Ennélfogva a választók szemében nem különösebben hitelesek a korrupció élharcosaként.

FAZ

fraknfurter.jpg

’Flört a diktatúrával’ címmel a lap arról ír, hogy reménytelen vállalkozásban kezdett az Orbán Viktor-féle Polgári Szövetség: megpróbálja manipulálni Budapest kulturális emlékezetét. A lakosság azonban tiltakozik. A hosszú riport a Dunaparton, a cipő-emlékműnél kezdődik, ahová Győri László műfordító vitte el az újságírót. Ő az elsők között volt, akit a mostani kormány által kezdeményezett tisztogatási hullám során eltávolítottak a közrádiótól. De mint mondja, nem ez a lényeg, hanem hogy a Fidesz a többségi demokrácia nevében szétverte a jogállamot, olyan rendszert alakított ki, amelyben a demokrácia maradványai keverednek tekintélyelvű uralmi elemekkel. Nekiment a kultúrának is, bizonyíték erre, hogy eltávolították Károlyi és József Attila szobrát a Parlament mellől, mint ahogy Lukács György emlékművét a Szent István parkból. Utóbbi kommunista filozófus volt, meg még zsidó is, ez nem az a vonal, amit Orbán különösebben szeretne hangsúlyozni. Szóval, el vele, akárcsak a Lukács-archívummal. A vicc az, hogy az egész világ érzékeli a lépés antiliberális, köztársaságellenes és antiszemita felhangját, mégsem lehet ellene semmit sem tenni, miután a többség birtokában a kormányfőnek teljesen szabad a keze.

A történelemhamisító emlékezetpolitikát sehol sem lehet jobban tetten érni, mint a Szabadság téri emlékműnél. A történelemnek ez az értelmezése a Horthy-rendszer zsidóellenes politikáját hófehér áldozati lepellel fedi el. Nincs szó többé az Európában úttörőként meghozott antiszemita törvényekről, a náci bűnökben viselt társtettességről, százezrek deportálásáról. A fő a kommunista múlt eltörlése, a keresztény értékrend, a fasiszta összefonódás tisztára mosása. A közeli református templomban áll annak a Horthynak a mellszobra, aki a feladat jó részét levette Eichmann válláról. Az antiszemita beütésű tekintélyelvűség teljesen szalonképes. A Jobbik ennek a politikának a rikítóbb változatát kínálja. A Fidesz vegyesen viszonyul a párthoz: ingadozik az ideológiai rokonszenv és a választástaktika vezérelte elhatárolódás között.

A magyar kritikus értelmiség elveszettnek érzi magát. Bán Zsófia írónő arról beszél, hogy nincs érdemleges ellenállás. Majtényi László pedig azt taglalja, hogy már kialakult az illiberális állam. A közszolgálati rádió pl. a hatalom propagandaszócsövévé silányult. Minden arra irányul, hogy a liberalizmustól elvegyenek minden mozgásteret. Ugyanakkor – mutat rá az Eötvös Károly Intézet igazgatója – a hatalom létrehozta a maga civil szervezetét. Orwell boldog volna, ha látná. Wilhelm Droste, aki irodalmár, úgy értékeli, hogy még nincs diktatúra, de Orbán az önkényuralommal kokettál. Az átmenet lopakodva megy végbe, a kérdés, hogy mikor ér célba. Egyébként nemrégiben villámgyorsan nyugdíjba küldték az egyetemen. Az pedig nagy visszhangot váltott ki, hogy felesége, Enyedi Ildikó a Testről és lélekről berlini elismerésekor kijelentette: szégyelli magát az ország miatt. Azóta nem köszön a házmester.  

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Lengyelország ügyében egyfajta tűzszünet felé araszolnak a dolgok az EU-ban, noha lehet, hogy Varsó a holokauszt-törvény kapcsán megmakacsolja magát. Pedig a jogszabály riadóztatta az Egyesült Államokat és feldühítette Izraelt. Mindenesetre az ellentétek már azzal fenyegettek, hogy az ország elveszti szavazati jogát az unióban, illetve elesik a nagyvonalú fejlesztési támogatásoktól. Beavatottak szerint azonban most mindkét oldal azt mérlegeli, milyen kockázatokkal jár, ha tovább éleződik a szembenállás. A szervezet illetékes miniszterei holnap vitatják meg Brüsszelben a kérdést. Brüsszel számára jelenleg az az egység legnagyobb próbaköve, hogy mitévő legyen a Kelettel, illetve azzal, hogy a térségben módszeres fenyegetés éri a jogállamot. A hasonszőrű Magyarországgal és Csehországgal ellentétben Lengyelország túl nagy ahhoz, hogy kudarcot valljon.

A londoni Eurázsia Csoport egyik szakértője úgy látja, hogy az unió magjának nincs nagy kedve látványos összecsapásra Varsóval. A fő kérdés az, hogy a viszály miként befolyásolja a költségvetési tárgyalásokat. Beavatottak arra számítanak, hogy egyezség születik, habár a lengyel ajánlat nem fog véget vetni a vitának. A már idézett elemző azt jósolja, hogy a lengyel fél még kap időt, ám közben a Bizottság fenntartja nyomást, vagyis ragaszkodik ahhoz, hogy adott esetben felfüggeszti a Morawiecki-kormány szavazati jogát. Viszont ha megindul az egyeztetés a következő pénzügyi előirányzatról, azt megint fel lehet használni az ország elszigetelésére.

FAZ

fraknfurter.jpg

A német könyvszakma 37 jeles képviselője tiltakozott a lengyel kormánypárt irányvonala ellen. A varsói kül-, illetve kulturális tárcának, valamint a Szenátusnak küldött levél aláírói, műfordítók, kiadók, lektorok, azt kifogásolják, hogy a hatalom folyamatosan igyekszik aláásni a demokráciát, továbbá kiskorúsítani, illetve megfélemlíteni a civil társadalmat. A nemzeti-populista politika rövid idő alatt eljátszotta az ország tekintélyét, noha a lengyeleket a demokratikus átalakulás mintaképeként tartották számon a szabad világban. Ennek tragikus bizonyítéka, hogy az új oktatási reformoknak olyan szerzők estek áldozatul, mint Gombrowski, Joseph Konrad vagy Kapuscinski. Az állásfoglalás a rendszer kinövései között említi, hogy büntetik, ha bárki nyilvánosan felveti a lengyel nép vagy állam felelősségét a náci bűnökben, továbbá a törvényhozás felsőházi elnökének azt a felhívását, hogy a külföldön élő lengyel állampolgárok jelentsék, ha lengyelellenes megnyilvánulásokba ütköznek. Ily módon ugyanis a besúgás hazafias kötelezettség lesz.••

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8913698602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sunt 2018.02.26. 09:03:02

Nyilván a hódmezővásárhelyi példát kell követni. Csakhogy mi az? Minden szempontból pont olyan jelöltek nincsenek és az nem tudható, hogy az ő jellemzőiből mi hozta el a győzelmet. A személyisége? Az életkora? A politikai besorolhatósága? Az előélete? Ez nem vélelmezés , hanem gondos elemzés kérdése. És persze a pártoknál előfeltétel a "Hátrább az agarakkal!"

2018.02.26. 09:52:12

"Hódmezővásárhely cseppben a tengerként mutatja az illiberális demokrácia módszereit"

Khmm... nem rendeltek el kijárási tilalmat, nem csaltak a szavazatok számlálásánál, sőt... a választásokat kiírták a megfelelő szabályok alapján és meg is tartották, nem voltak bérszavazók, nem volt tészta/krumpli osztás a busmanoknak... diktatúra van itt kérem, rettenetes diktatúra! Mi szóltunk előre!

FCUK19 2018.02.26. 10:56:17

@sunt: a példa egyszerű: olyan fideszest vagy fideszhez közelállót kell indítani, aki nem fideszes mégsem. pont ilyeneknek nem gyűjtenek most épp jelöléseket.

sunt 2018.02.26. 11:11:48

Az babona, hogy a sikeres jelöltnek fideszesnek kellene lenni. Mindegy, csak ott hiteles és vonzó legyen.

morpho 2018.02.26. 14:38:22

@Konteó Béla:

"nincs semmi baj nagyon jók vagyunk, de amúgy gyere el szavazni mert mindenki más úgy gondolja, hogy nem vagyunk jók"

Ez itten a lényeg!

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2018.02.27. 00:18:52

@MikeBoy:

Orbánék tegnap óta páni félelemben élnek. Nagyon jól tudják hogy a bukásuk után életfogytiglani börtön jár rájuk mert annyit loptak csaltak hazudtak. A lopott vagyont se tudják eldugni meg megvédeni, mert mind ott van Mérszaros meg a Lázár meg Rogán gyerkekek meg rokonok nevén. Persze ott vannak még a titkos svájci, arab meg moszkvai számlák, de a lényeg, hogy a fideszes politikusa ott rohadjon meg élete végéig a börtönbe, egy eurót meg rubelt ne tudjon belőle élvezni április után.

A Birkamenetet már márcuis 15-én Moszkváig kell zavarni, áprilisban meg a fideszeseket a betonba kell taposni - hogy egy klasszikus libsit idézzek.

A Fideszben most nagy a fosás, mert most már az egész ország látja, hogy ezt a bandát még a legerősebb várukban is a sárga földdel lehet egyenlővé tenni. Ezt kell a következő hetekben mindenkinek mindenhol terjeszteni és akkor vége a Putyin csicska Orbán szégyenletes ELMÚLT NYOLC ÉVÉNEK!

fingerbangs 2018.02.27. 00:38:26

most a jobbik fogja leírni magát ezzel a "nem kötünk szövetséget senkivel" dumával, aki nem megy bele a közös jelöltállításba az pont elmehet az anyjába, tökmindegy hogy jobbik vagy balik, pont leszarja mindenki a politikai platformjukat, a választók normális embereket akarnak nem pedig politizáló barmokat

nem is értem mit képvisel a jobbik, halál nyomorékok

Pop40 2018.02.27. 01:13:55

@Womb Raider:

"nem voltak bérszavazók"

Hazudsz.

index.hu/belfold/2018/02/23/maffiaval_szovetkezett_a_csongradi_fidesz/

A fideszes söpredék mindent megtett -szokása szerint- hogy elcsalja a választást.
Függetlenül attól, hogy most nem sikerült nekik, hála istennek.

Pop40 2018.02.27. 01:18:56

@fingerbangs:

Így van.
Aki nem koordinál, mehet a francba, szavazatot nem kap.

csakegyvalaszto 2018.02.27. 01:55:43

@fingerbangs: "nem is értem mit képvisel a jobbik, halál nyomorékok "
Ha nem vesznek részt a koordinációban tényleg azok. Megy gondolom ott is a belső viszály emiatt, de így pont az értelmiségi réteg fog tőlük kiugrani a koordináció hiányában, és lehúzhatják a wc-n az elmúlt időszak néppártosodását.

chrisred 2018.02.27. 05:29:43

@sunt: A példa: a Fideszt nem az inkompetens ellenzéki pártokkal kell versenybe küldeni. Hanem bebizonyítani róla, hogy a szavazók jogos elvárásait képtelen volt teljesíteni nyolc év alatt, vagyis a kormányzati munkáját tekintve szintén egy inkompetens politikai szervezet.

Ratyi Manó 2018.02.27. 06:27:17

FIDEZ FOG NYERNI!!! KÉSZÜLJETEK KOMCSIK A BOSSZÚRA

sunt 2018.02.27. 07:11:33

@chrisred: Ha csak egyéni körzetek lennének, ebben lenne ráció. De a másik lapon pártok versenyeznek. Ilyen a rendszer.

Szakértő? az nem volt 2018.02.27. 07:23:53

@Ratyi Manó: Nem Fidel-t akartál írni? Freud-nak tényleg igaza volt...
És mondd meg nekem narancskullancs, mit is kellene megbosszulni?

bda 2018.02.27. 08:09:03

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy:
Én jobbat mondok, ne börtönbe csukjuk ezeket a férgeket, azzal is csak az adófizetők pénzét herdálnánk. Dolgoztassuk le velük az okozott kárt 500 Ft/nap tarifával. Ja és természetesen az örökösök is részesülnének a jóból önkéntes, kötelező jelleggel. Na meg persze nem csak fityeszt kéne elővenni, hanem az összes szarházi politikust és annak leszármazott haszonélvezőit, rokonságot, baráti kört úgy all in mindenkit.

chrisred 2018.02.27. 08:17:15

@sunt: Viszont a pártlistán a mandátumok nem többségi, hanem arányossági elven kerülnek kiosztásra, ezért könnyebb elkerülni egy politikai erô túlsúlyát.

pragmatika2 2018.02.27. 08:51:33

@chrisred:

"Hanem bebizonyítani róla, hogy a szavazók jogos elvárásait képtelen volt teljesíteni nyolc év alatt, vagyis a kormányzati munkáját tekintve szintén egy inkompetens politikai szervezet."

Na, ez az, ami nem fog sikerülni.
Ugyanis az elmult 8 év, ha mérlegre teszünk minden szempontot, és figyelembe vesszük, hogy az ország milyen helyzetben volt mikor átvették a kormányzást, szóval az elmúlt 8 év tekinthető a legsikeresebb egybefüggő 8 éves ciklusnak a rendszerváltás óta. Nem véletlen, hogy az ellenzék, a támadásainak fókuszát is elsősorban a korrupcióra helyezi. Ha valahol egy fideszes önkormányzat beszerez egy fűnyírót a piaci érték felett 20%-al, itt az indexen már tolják is a cikket róla. (Érdekelne, hogy a f.szomba tudnak ilyen gyorsan ilyen mélységű infót összeszedni, ilyen marginális ügyekben is. El kell ismerni szép munka.) Tegyük hozzá gyorsan, hogy ez a kiváló teljesítmény, és mélységi rálátás, messze nem volt jellemző a ballib médiára 2002 és 2010 között.
Szóval nincs más támadási felület, mint a korrupció, és olyan (egyébként determinisztikus keleteurópára általánosan jellemző) problémákra történő rávilágítás, mint az oktatási, és egészségügyi ellátási rendszer gondjai.

pragmatika2 2018.02.27. 08:55:07

@bda:

"Na meg persze nem csak fityeszt kéne elővenni, hanem az összes szarházi politikust és annak leszármazott haszonélvezőit, rokonságot, baráti kört úgy all in mindenkit."

A szocikat is ?

B.meg 50 évre meg lenne oldva az ország munkaerő problémája úgy, hogy nekünk nem kéne dolgoznunk se. :))

2018.02.27. 08:56:45

@Voznyák Pista:

" szóval az elmúlt 8 év tekinthető a legsikeresebb egybefüggő 8 éves ciklusnak a rendszerváltás óta"

Ha már így gondolod, megtennéd, hogy ennek okait feltárod?

rasztaszív 2018.02.27. 09:00:04

@Voznyák Pista: nos,ha nincs semmi probléma,akkor akár el is mondhatnák,hogy mit akarnak.pl keresztény magyarországot?most van a kampány,most kéne az ilyesmit elmondani.mit gondolsz?

élveteg 2018.02.27. 09:00:09

Ezt írja a cejtung

"A közeli református templomban áll annak a Horthynak a mellszobra, aki a feladat jó részét levette Eichmann válláról. Az antiszemita beütésű tekintélyelvűség teljesen szalonképes. A Jobbik ennek a politikának a rikítóbb változatát kínálja.

Itt meg ez van

2Márki-Zay Péter, az újdonsült polgármester bevallotta az országos nyilvánosságnak, hogy a helyi Jobbik-szervezet vezetője hónapok óta kapacitálta, de ő csak december 12-én adta be a derekát."

medianaplo.blog.hu/2018/02/26/medianaplo_mi_rejlik_a_vasarhelyi_gyozelem_mogott?ajanlo=1

Szóval ennek az antiszemetia tekintélyelvűségű rikitó változatát kínáló jobbiknak adta be a derekát a Márky Zay

pragmatika2 2018.02.27. 09:00:29

Még egy dolog arról, ha esetleg egy ellenzéki összefogás nyerne.

túl a káoszon, ami ezzel a dologgal járna, 2 dolog feltételezhetően még szerepet játszana.

1. Valószínű és feltételezhető, hogy a Simlicske is benyújtaná a cehhet a nyertesek felé, ha már annyit befeccölt a dologb.

2. A jelenleg vérünket szívó szúnyog már jóllakott. Kell nekünk egy újabb éhes szúnyogfalka ?

2018.02.27. 09:03:11

@Voznyák Pista:

Köszönjük Emese! :D
Ott fent feltettem neked egy kérdést.
Felejtsd el!

rasztaszív 2018.02.27. 09:03:56

@Voznyák Pista: a jelenleg vérünket szívó szúnyog a jóllakott szúnyogokkal példálózik.bájos.

2018.02.27. 09:07:17

Teljes a káosz! :D

index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/02/27/a_fidesz_lejjebb_tekeri_a_sorosozast/

Úgy tűnik, Finkelstein nem hagyott itt megfelelő mennyiségű instrukciót maga után....

pragmatika2 2018.02.27. 09:07:26

@élveteg:

"A közeli református templomban áll annak a Horthynak a mellszobra, aki a feladat jó részét levette Eichmann válláról. "

Hitler, meg Eichmann meg úgy általában a Németek nélkül itt nem lett volna semmiféle deportálás. Maradjunk csak ennyiben.

2018.02.27. 09:08:12

@rasztaszív:

A trollok közt is eluralkodott a káosz úgy tűnik.
Lásd Pityut.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.02.27. 09:08:44

@Voznyák Pista: "A jelenleg vérünket szívó szúnyog már jóllakott."

Sajnos semmi jelét nem mutatja a jóllakásnak. A csúti geci csak egy strómanján keresztül 100 000 000 000 forintot lopott egy év alatt. És az egész orbán család extrémen gazdagszik, és a haverok, és a haverok rokonai, kurvái, a kurvák családja... Minél többet szívják a vérünket, annál éhesebbek.

chrisred 2018.02.27. 09:13:18

@Voznyák Pista: Nincs determinisztikus közép-európai problémakör, ha csak az államszocializmusból örökölt politikai vezetôréteget nem tekintjük annak. És akkor már ott is vagyunk a politikai pártok inkompetenciájánál. Értelmetlen a rendszerváltó pártok kormányzati idôszakait összevetni, olyan, mintha a féllábúak futóversenyérôl lenne szó. Egymás között biztos vannak különbségek, de amúgy mindegyik egy kripli az egészséges emberekhez képest.

pragmatika2 2018.02.27. 09:16:07

@MikeBoy:

"" szóval az elmúlt 8 év tekinthető a legsikeresebb egybefüggő 8 éves ciklusnak a rendszerváltás óta"

Ha már így gondolod, megtennéd, hogy ennek okait feltárod?"

Nézd már át az államháztartás, és költségvetés helyzetének alakulását 2010 óta. Ne kelljen már 25000 szer leírnom, mert unom.
Az államháztartás hiánya pl. %os alapon masszívan az uniós 3% alatt van. Míg 2010-ben még az IMF kétes előnyökkel kecsegtető mankójára kellett támaszkodnunk.
És ne gyere nekem ezekkel a nominális értékekkel, mert nem ezek számítanak, hanem a gdp arányos államadósság. Az pedig javult.

nemecsekerno_007 2018.02.27. 09:25:41

Terhes férfi madarat szült Hódmezővásárhelyen. Jó kis médiacirkuszt kerekítettek köré :) Bárcsak azzal lenne tele az országos sajtó, hogy átadták a Tesla gyárat Vásárhely mellett.

chrisred 2018.02.27. 09:26:53

@Voznyák Pista: Pénzbehajtásban Bokros is profi volt. Eltörte egy generáció gerincét, és ezzel biztosított pár önfeledt évet az államkasszát kezelôknek. De mi ebben a pláne?

2018.02.27. 09:29:37

@Voznyák Pista:

1-Már jeleztem később, hogy felejts el, de biztos nem olvastad még....
2-A kérdés pedig nem az volt feléd, hogy MIÉRT gondolod ezt, hanem az, hogy MI AZ OKA?
Habár mint jeleztem, nem érdekelsz már, de azért szívesen tanítok meg bárkit a magyar nyelv alapjaira, mert különben sokat fognak nevetni rajta vita közben.

"Nézd már át az államháztartás, és költségvetés helyzetének alakulását 2010 óta."
Ez nem OK! Ez egy mutató, ami miatt azt gondolod, hogy a helyzetünk csúcs szuper.
Az OK az-az lenne, ha szépen levezetnéd, hogy miért is javult a helyzet (konkrétan pl. az állam háztartási mutató) és most miért jó ez nekünk.
Erre pedig azért van szükség, mert ha a számok mögé nézel, lehet hogy azt látod, a helyzet nem is olyan rózsás pl. közép vagy hosszútávon, ahogy azt egy kiragadott mutató jelzi.
Tudod ezt mint ortodox közgazdász mondom neked, de az aki egy-két mutatót kiemel egy makrogazdaságból és azzal akar bármit megmagyarázni, az olyan szintű hibát vét, amivel nem is foglalkozunk szakmai körökben, hanem csak legyintünk rá.

De ne válaszolj, ne kezdj el magyarázkodni, mert később már lecsúsztál az ostoba troll szintre, azokkal pedig már bocs, de nem foglalkozok....

élveteg 2018.02.27. 09:38:10

Ez mennyire édes azt írják :

’Flört a diktatúrával’ címmel a lap arról ír,.....stb stb

Majd figyelem :

" Lukács György emlékművét a Szent István parkból. Utóbbi kommunista filozófus volt, meg még zsidó is, ez nem az a vonal, amit Orbán különösebben szeretne hangsúlyozni. "

Akkor hogy is van ez tesókáim A diktatúra a pfffúúú ám a kommunista ( egy diktatórikus rendszer ) filozófusának a szobrát ha eltávolítják akkor brühühühűűű van ?

Persze nagy filozófus volt ( a Hellerék szerint biztos )

Szerintem meg kb annyira mint Alfred Rosenberg lenne ha ők nyerik a háborút

pragmatika2 2018.02.27. 09:41:52

@MikeBoy:

"Tudod ezt mint ortodox közgazdász mondom neked, de az aki egy-két mutatót kiemel egy makrogazdaságból és azzal akar bármit megmagyarázni, az olyan szintű hibát vét, amivel nem is foglalkozunk szakmai körökben, hanem csak legyintünk rá."

Szóval azt akarod mondani, hogy a piaci szereplők saját zsebük kárára fektetnek be a magyar államkötvényekbe ? A hitelminősítők, meg baromságokat mondanak ?
Én elhiszem, hogy szakember vagy, de egy szakember, hogy nem veszi figyelembe a szakmai többség véleményét ?
(Mindenki szembejön az autópályán ?)

high up! 2018.02.27. 09:44:20

@Voznyák Pista: "az elmúlt 8 év tekinthető a legsikeresebb egybefüggő 8 éves ciklusnak a rendszerváltás óta."

Húbammeg batyu, neked már az összes agysejted elhalt ott Orbaneszku seggében a kábító gőzöktől. Akkora sikerei vannak ennek az Orbaneszkui rablógazdálkodásnak, hogy alig győzi az ember összeírni őket:

- 2010 után Orbaneszku az EU 28-ak közül az 5-ik legszegényebb országává züllesztette le Bóvlisztánt: (Románia pár év múlva előz!)
- 2010 óta Bóvlisztán a V4-ek legszegényebb tagjává züllött le
- a 40 év alatti generáció szinte eltünt az országból (évi 50-80 ezren húznak el)
- demográfiai mélyrepülés (2009: évi 96 ezer élveszületés; 2017: 92 ezer)
- teljes külföldi politikai elszigetelődés (közben Oroszorsz´ág csatlósa lett Mo)
- rohanás az EU kilépés fele (2022-re meglesz!)
- minden fideszesnek megvan a maga korrupciós hálózata a sok milliárdos pénzlenyúlással

Hábammeg, aki még ennél is "sikeresebben" tud kormányozni, arra már Észak-Korea is igényt tartana!

FOLYTASSUK!

nnnnnnnn 2018.02.27. 09:50:12

én személy szerint egyáltalán nem félek attól hogy nem lesz meg a kétharmada a fidesznek. a mikropártok visszalépnek, sok vizet nem zavar, a jobbik nem fog visszalépegetni, leveri mindenhol az mszp-t, így kb fidesz és jobbik összetételű parlamentre számítok.

Brix 2018.02.27. 09:51:19

@Voznyák Pista: Az átlagembert nem nagyon érdekli a költségvetési hiány nagysága , meg a a GDP-arányos államadósság mértéke, viszont egyéb, a mindennapi életet közvetlenül jobban érintő problémák igen...Amivel napi szinten szembesül:
-az egészségügyi ellátás összeomlása
-súlyos bérfeszültségek a közszférában, lsd.: egészségügy, önkormányzati dolgozók bére
-a nyílt színi korrupció és az uram-bátyám viszonyok elharapózása
A Fidesznek az lesz a veszte , hogy az emberek megunják a kormányközeli elit réteg pofátlan gazdagodását és a kimerevedett , hierarchikus társadalmi viszonyokat és a végén bárkire elmennek majd leszavazni a Fidesz ellenében. Ez előbb-utóbb be fog következni, de legkésőbb 2022-ben... Minden rendszer, és minden politikus diszkreditálódik egyszer....

2018.02.27. 09:53:52

@Voznyák Pista:

Na jó!
Most válaszok neked utoljára troll!

"Szóval azt akarod mondani, hogy a piaci szereplők saját zsebük kárára fektetnek be a magyar államkötvényekbe ?
Én elhiszem, hogy szakember vagy, de egy szakember, hogy nem veszi figyelembe a szakmai többség véleményét ?"

Kettőnk meddő vitája nem arról szólt kicsi troll, hogy veszik-e a magyar kötvényeket, hanem arról, hogy egy Voznyák Pista nevű blogger közölte, hogy valami legsikeresebb cikluson vagyunk túl a rendszerváltás óta és én rákérdeztem, hogy szerinte ennek mi az oka? Okot azóta még egyet sem láttunk.
De bullshitet annál többet. Na most a rossz hírem az az egyikkel kapcsolatban, hogy pl. ha veszik a magyar államkötvényeket az kurvára nem azt jelenti, hogy valami csúcs 8 éven vagyunk túl.

pragmatika2 2018.02.27. 09:55:24

@chrisred:

"Pénzbehajtásban Bokros is profi volt. Eltörte egy generáció gerincét, és ezzel biztosított pár önfeledt évet az államkasszát kezelôknek. De mi ebben a pláne?"

Bokros hentesbárddal dolgozott. És nem valami finoman.

A hentesbárd egyébként jó szerszám is tud lenni, ha ügyesen forgatják. A pozitív példa nálam a szlovákok, akik egyszerűen vágták át a gordiuszi csomót. Kellett egy kis karhatalom, meg rendrakás, de meg lehet nézni, hol tartanak ők adózási rendszerben is, és ezen keresztül úgy általában a fejlődésben, meg hol tartunk mi.

Bár fenntartom, hogy gazdasági téren, a jelenlegi kormány a legsikeresebb, főleg ha figyelembe vesszük, milyen feltételek voltak adottak 2010-ben, azt akkor is hiányoltam, hogy nem a Szlovák mintát követték, politikailag minden feltétel adott volt ehhez, hiszen az elmúlt nyolc évezés akkor mindent vitt volna, (teljesen jogosan) a társadalom nagy része simábban lenyelte volna, mint az ominózus MANYUP ügyet.

2018.02.27. 09:57:53

@high up!:

"- teljes külföldi politikai elszigetelődés (közben Oroszorsz´ág csatlósa lett Mo)"
Szerinted
"- rohanás az EU kilépés fele (2022-re meglesz!)
Szerinted... Ha akarnánk, akkor se mehetnénk, légy nyugodt. Az angol példából tanult az eu. Ők ugyan ki nem dobnak senkit, Ármány meg nem fogja kiléptetni az országot. Csak próbál amit lehet kicsikarni az eu-ból. A végén még a kerítést is kifizetik..
"- minden fideszesnek megvan a maga korrupciós hálózata a sok milliárdos pénzlenyúlással"
A politikusok már csak ilyenek. Ilyenek voltak az elvbarátaid, elprivatizáltak egy fél országot, oszt nyoma nincs a pénznek..

"(Románia pár év múlva előz!)"
Ócska libsi károgás. A román gazdaság túlfűtött, ha összerogyik, majd pislognak. Romániából vándorolnak ki a világon második legtöbben.
"- 2010 óta Bóvlisztán a V4-ek legszegényebb tagjává züllött le"
No, persze... mondjuk úgy, hogy a szoci-szadesz magyarellenes helytartók a szakadékba lökték az országot, amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy menniük kell, még aláaknázták a fidesz előtt a jövőt. Nagynehezen kilábaltunk a csődközeli helyzetből, stabilizálódott a gazdaság és felvette a tempót a többi régiós országgal. A különbségek nem nőttek, talán a csehekhez képest jobban is állunk.. Persze, nektek csakis anémet gazdaság az etlon...
"- a 40 év alatti generáció szinte eltünt az országból (évi 50-80 ezren húznak el)"
Hülyeség.. másrészt.. a kivándorlás nem Orbán felelőssége, hanem abból adódik, hogy a nyugat és a peremországok között hatalmas szakadék van bérek tekintetében. Ez így volt a szoci időkben, csak akkor még a munkavállalási kvóták féken tartották a keleteus országokat. Nem a "diktatúra' meg nem az "illiberális demokrácia" elől menekülnek, hanem a nagyobb fizetéseket keresik. Viszont sokan csak dolgozni mennek ki, a pénzt a család kapja idehaza és hazajárnaka "szar magyar eü"-t igénybevenni...
Szummázva:
Hülyébb vagy, mint hittelek :)

pragmatika2 2018.02.27. 10:09:42

@MikeBoy:

"ha veszik a magyar államkötvényeket az kurvára nem azt jelenti, hogy valami csúcs 8 éven vagyunk túl."

Igazad van abban, hogy talán pongyolán fogalmaztam.
A magyar központi költségvetés, kedvezőbb feltételekkel jut hitelekhez, (kisebb kamatokkal) a kedvezőbb piaci megítélés miatt, mint mondjuk 2010-ben.

Ja, ha már itt tartunk, te nem azok közé a "szakemberek" közé tartozol akik 2010-2011-ben 2 éven belüli államcsődöt vízionáltak ?

pragmatika2 2018.02.27. 10:34:47

@Womb Raider:

"A politikusok már csak ilyenek. Ilyenek voltak az elvbarátaid, elprivatizáltak egy fél országot, oszt nyoma nincs a pénznek.. "

Ráadásul azt a költségvetés is azonnal megérezte, (gondoljunk bele, hugyér szarért elprivatizált cégek, = röhejesen kicsi egyszeri költségvetési bevétel) aztán a céget egyszerűen bezárták, (mert csak a piaca kellett) megszűnő munkahelyek csökkenő termelés és fogyasztás aztán Bokros csomag.
Én elhiszem, hogy nagy gond most is a korrupció, de messze nem olyan romboló a hatása, mint a nagy "privatizációé" volt

inreallife 2018.02.27. 14:34:38

@FCUK19:
2014, ozd, polgarmester valsztas. janiczak david, emblematikus jobbikos jelolt. 64-31-3 jobbik-fidesz-mszpdk sorrendben. kurvara nem kell fideszesnek lenni, es senkit nem erdekel, hogy ki kivel akar egyuttmukodni, amikor az emberek valtozast akarnak. marpedig most verszag van, fulkeforradalom v2.0 lesz itt. igazabol meglepo, hogy a fidesz ekkora, ilyen intezitasu zsigeri gyuloletet tudott kivaltani az emberekbol...

felhivnam a figyelmedet a datumra. 2014-ben a valasztas utan zengett az orban takarodj. jobbikos, mszp-s valaszto egyutt orditotta. azota tobbszor "bedaraltak" a fideszes jeloltet, most pedig egyenesen az oroszlan barlangjaban szentsegtelenitettek meg a fidesz fellegvarat a VALASZTOK. a fidesz az ellenzeki partokat akarja legyozni, kozben megfeledkezett, az emberekrol, akik vilagszinvonalu, vagy ahhoz kozelito oktatast, egeszsegugyet es korrupciomentes orszagot szeretnenek.

en ugy gondolom, hogy uram batyam rendszernek a vegorait latjuk. mar regen szemetdombon kene lennie, de ami kesik nem mulik. a kommunista nosztalgiazok, eddig mindig megtalaltak a partjukat, elobb az mszpnel, majd atpartoltak a fideszhez, de a 2002-es medgyessy kormany ota mar 16 ev telt el, es a kommunista nyugdijasok fogynak. helyukbe kerulnek azok, akiknek "megmentette" selmeczi a magannyugdijat, es ugy erzik, hogy atvertek oket. megertem, hogy elszomorodtak a fideszesek, nem lesz ennek jo vege, legalabbis reszukrol...

inreallife 2018.02.27. 15:43:34

@Pop40:
ne foglalkozz a partokkal, koncentralj az egyeni jeloltekre. videken a jobbikra kell szavazni, budapesten a balosokra, megyeszekhelyeken valtozo, ott meg kell nezni melyik az eselyesebb. szoval a partok max abban jeleskedhetnek, hogy a leheto legtokeletesebb jelolteket allitjak...

bda 2018.02.27. 19:25:18

Bizony a szocikat és mindenkit aki hozzájárult ennek az országnak a kirablásához, vagy azért mert maga is tevékenyen részt vett, vagy azért mert hagyta. Ha rajtam múlna ez már réges-régen alkotmányba lenne foglalva. Milyen dolog az, hogy egy politikus bármit büntetlenül mindenféle felelősség nélkül megtehet. Ha a melóhelyen én, te vagy más csak hibát követ el a főnök jóindulatán múlik, hogy mennyire rúgja seggbe az embert, sőt még törvényi lehetősége is van a szándékos károkozásért kártérítést kérni a melóstól. Ezek az elmúlt 60 év mocskai meg röhögnek a markukban és pofátlanul kilopják a szemünket, mindenféle következmények nélkül? A lófa......nak is van vége. Valamikor őseink kivertek egy 48-at, 56-ot, most meg ülünk és nézünk tétlenül és mindenki mondja, hogy hát nincsen jobb akire szavazni lehet. Nagy büdös fenét. Hagyjuk, hogy még többet lopjanak, még gátlástalanabbá váljanak? Úgy érzem igencsak ránk férne némi vérfrissítés keményebb tökű népcsoport formájában.

2018.02.27. 20:50:43

@inreallife: " igazabol meglepo, hogy a fidesz ekkora, ilyen intezitasu zsigeri gyuloletet tudott kivaltani az emberekbol..."

Mármint a hazai blogszcéna bal/lib blogjaiban kommentelő bal/lib harcinickekből, úgy érted, ugye? Nektek a világ belpest és a net...

Ratyi Manó 2018.03.04. 14:45:39

@Szakértő? az nem volt: a retkes kommunista álmokfutást kell megbosszúlni 2002-2010-ig

gyurcsányík börtönben üljön meg a többi szemét libsí is
süti beállítások módosítása