B1 blogcsalád



Az európai jobboldal megalkuvása csak az olyanoknak segít, mint Orbán

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. február 12. - Szelestey

o-brexit-facebook.jpg• A nagykoalíciók hosszabb távon destabilizálják a demokráciát, és kérdés, hogy képesek-e, hajlandóak-e visszaszorítani a populizmust

• Az Európai Néppárt önös érdekekből nem rakta ki idáig a Fideszt

• Soros emeli a tétet Nagy-Britanniában: kész további 100 ezer fontot adni a Brexit elleni mozgósítás céljaira

New York Times

nyt.png

Kemény sors vár az európai középpártokra, ha megfeledkeznek a köztük lévő különbségekről. Erre figyelmeztet az elemzés, miután Németországban ismét nagykoalíció alakul. Merthogy az immár instabilitáshoz vezet, elidegeníti a szavazókat, és nem képes megakadályozni a szélsőjobb megerősödését. Vagyis a végéhez közeledik Európában egy politikai korszak, és sokan félnek attól, hogy ami követi, az igen súlyos következményekkel jár a demokráciára nézve. A hagyományos erők visszaszorultak Hollandiában és Franciaországban. Egy szakértő szerint az ok az, hogy a főleg a munkásosztály tagjai, illetve az alacsony jövedelműek úgy érzik: őket már nem képviselik ezek a tömörülések, az elit csak a saját érdekeivel törődik. Az eredmény: a pártellenes érzelmek felerősödése, illetve az, hogy ezek a rétegek egyfajta bosszúból a szélsőjobbra voksolnak.

Ezáltal tovább gyengül a rendszer, a társadalmak még megosztottabbá válnak, ami viszont tovább nehezíti a nagy gondok, pl. a menekültválság megoldását. A politikusoknak egyensúlyozniuk kell a nemzeti, illetve európai érdekek között, az új pártok nyomása közepette. A demokrácia erejének nagy vizsgája, hogy a politikai vezetők együttműködnek-e a szélsőségesek felemelkedésének megakadályozására. Ebben a nagy pártok a kapuőr szerepét töltik be, amihez meg kell szabadulniuk saját soraikban a szélsőjobb képviselőitől, nem szabad támogatniuk demokrácia-ellenes jelölteket, és el kell szigetelniük a szélsőségeseket. Ha nem ez történik, figyelmeztet egy nemrégiben megjelent könyv, akkor arra a sorsra jutnak, mint Magyarország, Venezuela és Törökország, ahol a választott vezetők belülről, apránként döntötték be a demokráciát. És senki se gondolja azt, hogy az ő országuk megúszhatja a populisták vezérelte visszaesést. De ha nem tesznek ellene, akkor az súlyos kihatással lesz a demokráciára az egész világon. 

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

A populizmus egyik elismert szakértője arra figyelmeztet a német kormányalakítási nehézségek láttán, hogy idáig mindig döntő módon a jobboldali populisták kezére játszott, ha valahol felütötte a fejét a opportunizmus, miután a hagyományos pártoknak nem volt elképzelésük a hogyan továbbról. Jan-Werner Müller szerint szintén fontos, hogy a populisták soha nem jutottak kizárólag a saját erejükből hatalomra, mindig voltak kollaboránsaik a politika legfelső rétegeiben. Ahol viszont a konzervatívok, illetve a kereszténydemokraták szembeszálltak velük, ott nem sok babér termett számukra. Ausztria bizonyította, hogy mennyire nem célszerű őket bevenni a kormányba, mint ahogy az osztrákoknál az is hamar ki fog derülni, hogy nem hoz sikert, ha a jobboldal utánozza a populistákat. Ha a fő áramlat egy országban a populistákhoz dörgölőzik, ott a politika folyamatosan sodródik mind jobbra. És mire észbe kapnak, már késő.

És akkor még ott van, hogy az uniópártok, azon belül is főleg a CSU hallgatólagosan összejátszanak Orbán Viktorral, akinek a politikája már jobbra áll Le Penétől. A kormányfő nem csupán a saját országát alakította át tekintélyelvű vonásokat mutató rendszerré. Állami hecckampányokat folytat a menekültek és a nép olyan, vélt ellenségei ellen, mint Soros. Mert hogy az állítólag muzulmánok életveszélyes millióit akarja Európába hozni, hogy megsemmisítse a földrészt, illetve Magyarországot. Egy-két keresztényszociális politikus négyszemközt elismeri, hogy mennyire gusztustalannak tartja az egészet. Közben azonban a Fidesz az Európai Néppárthoz tartozik, amely ugyan időnként kizárással fenyegeti, csak éppen nem történik semmi, mert az veszélyeztetné a pártcsalád vezető pozícióját az Európai Parlamentben. Azon kívül Orbán tudja, miként kell féken tartani protektorait az Audinak és a Mercedesnek juttatott zsíros ügyletek révén.

A konzervatívok régebben jobban tisztában voltak azzal, milyen értékeket képviselnek. A populizmus napjainkban a pártdemokrácia válságát tükrözi. Az nem baj, ha a pártok határozottabb politikai élt mutatnak. Ám az nem jelentheti azt, hogy a populisták módjára állandó kulturkampfot gerjesszenek, illegitimnek nyilvánítsák az ellenfelet, és azt állítsák, hogy csakis ők beszélnek a „nép”, illetve a „hallgatag többség” nevében. Mert az nem csupán provokál, hanem veszedelmes a demokrácia szemszögéből.

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

A müncheni Történelemkutató Intézet helyettes vezetője arra figyelmeztet, hogy a nacionalisták kockára teszik az európai béketervet, miközben a nemzetközi együttműködés híveinek állítják be magukat. Magnus Brechtken, akinek egyik szakterülete a náci idők feldolgozása, emlékeztet arra, hogy mindkét világháborút a nacionalizmus idézte elő, és az európai egységmozgalom 45 után a többi közt éppen erre a tanulságra épült. Pár év óta azonban ezzel ellentétes mozgás szemtanúi vagyunk: megint felbukkant a nacionalizmus. Cinikus, ám sikeres politikusok arra számítanak, hogy az emberek megfeledkeznek a történelemről. Ők maguk pedig a nemzeti érdekeket tolják előtérbe, ami megakadályoz minden kompromisszum-kereső kooperációt, amire pedig megtanítottak az eltelt évtizedek.

Lehangoló a kép, amit Magyarország, Lengyelország és Csehország nyújt. Az egy főre vetített támogatást tekintve a magyarok az elsők az unióban, ám az Orbán-kabinet közben tudatosan figyelmen kívül hagyja annak a politikai kultúrának a szabályait, amely éppen a szolidaritáson alapszik. A menedékpolitika kedvezőtlen kísérő jelentségeit lovagolja meg, hogy leplezze a demokrácia-ellenes tekintélyuralmi törekvéseit. A nacionalistákban közös, hogy Moszkvára tekintenek, noha az semmi mást nem akar, mint a saját hatalmi érdekeit érvényesíteni. A lengyel kormány az unió pénzét használja fel az állam átalakítására, abból stafírozza ki a klientúráját. Rég meghaladottnak tartott érzelmeket kelt újra, de közben tartja a markát Brüsszelben. Ezek az új nacionalizmusok az európai politika fenyegető kulturális fordulatáról tanúskodnak. Ha sikeresnek bizonyulnak, a földrész ott fog állni, mint 1945 és 1914 előtt: önző nemzetállamok rivalizálnak egymással. A történelem ismerete segít, hogy ne jussunk el ide. Viszont igazi veszély, ha megfeledkezünk a történelemről.

Wall Street Journal

wsj_2.jpg

A kommentár szerint az unióban nem Lengyelország vagy Magyarország a fő baj, hanem az, hogy a tagállamok a maguk módján értelmezik és hajtják végre a közösségi szabályokat. Ez a jogállami válság a nagy gond, nem pedig az, hogy tekintélyelvű keleti kormányokról azt állítják, hogy olyan reformokat vezetnek be, amelyek aláássák a fontos demokratikus biztosítékokat, ideértve a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. A liberális alapértékek elleni vélt támadás miatt egyre többet beszélnek a kelet-nyugati törésvonalról. Ezzel az érveléssel az a baj, hogy nem összetartozó dolgokat kapcsol egybe. A válság kifejezés ugyan jogos a lengyelek esetében, de csak azért, mert a Bizottság eljárást indított Varsó ellen, és ez azzal fenyeget, hogy megosztja a tagokat, miközben senki sem gondolja, hogy a lengyel állam elvesztheti szavazati jogát az EU-ban. Hasonló retorziót még Magyarország ellen sem helyeztek kilátásba, pedig az Orbán-kabinet is össze szokott csapni a Bizottsággal.

Viszont hogy a kormányok a saját szájízük szerint szereznek érvényt az uniós előírásoknak az mindenütt megrendítette a bizalmat Brüsszel iránt, ugyanakkor felhozta a populista, euroszkeptikus erőket. Az olaszok pl. arra panaszkodnak, hogy a magyar és a lengyel vezetés a közös döntés dacára nem hajlandó menedékkérőket átvenni. A lengyelek ugyanakkor azzal válaszolnak az EU vádjaira, hogy a bírák kinevezése nagyon emlékeztet a spanyol rendszerre. A kettős mérce feltételezése mellett létezik a nagyobb aggály, hogy bizonyos államok nem hajlandóak, illetve nem képesek megfelelni vállalt kötelezettségeiknek. Az északi államok a bizalmi válság rendezésére azt sürgetik, hogy a Bizottság kényszerítse ki hatékonyabban az uniós játékszabályok betartását. Ez viszont szemben áll azzal, hogy a kelet-európaiak attól tartanak: az EU csak még jobban beleavatkozik a belügyeikbe. A franciák ugyanakkor úgy látják, hogy a szorosabb integráció nem annyira a törvényeken, hanem az intézményeken múlik.

FT

financial_times.jpg

Heti előrejelzésében a lap feltünteti, hogy szombaton hivatalosan is megkezdődik a magyar választási kampány, hiszen már csak 50 nap van hátra április 8-ig, de persze nem hivatalosan már hónapok óta zajlik a hadjárat. Az újság szerint az erőpróba további jobbratolódást ígér, azaz a nacionalista-populista Fidesz és a KDNP már a 3 időszakban irányíthatja majd az országot, méghozzá lehet, hogy nagyobb többséggel, mint jelenleg. A 2. helyen előreláthatólag a Jobbik végez. A kormánypárt a választási erőfeszítéseit idáig a feltételezett Soros-terv elleni támadásra építette. Azt állítja, képes megvédeni a magyarokat attól, hogy az üzletember muzulmán migránsokkal árassza el az országot.

New York Times/Guardian/Reuters

guardian.jpg

Soros György úgy reagált a személye elleni nagy-britanniai kirohanásokra, hogy közölte: az eddigi 400 ezer fontot megfejeli további 100 ezer fontig terjedő összeggel annak a civil szervezetnek a javára, amely a brit uniós tagság fenntartása mellett kampányol. A befektető azt mondta, hogy boldogan felveszi a harcot azokkal, akik rágalomhadjáratot indítottak ellene, ahelyett, hogy érvekkel álltak volna elő vesztes ügyük alátámasztására. A Nyitott Társadalom Alapítvány a részletekről szólva felajánlotta, hogy ugyanannyi pénzt ad, mint amennyi az üzletember elleni támadások után indult közadakozás során összegyűlik. Ez utóbbi jelenleg majdnem 60 ezer fontot tud felmutatni. A kedvezményezett NGO, a Best for Britain vezetője úgy nyilatkozott, hogy a brit sajtó részéről egyesek a jelek szerint nem értenek egyet a véleménynyilvánítás szabadságával, pedig a tagság ügye még nem dőlt el. És az embereknek joguk van megtudniuk, hogy az igazság szerint az ország még vissza is csinálhatja a kilépést.

A jelentés hozzáteszi, hogy Soros a nacionalista magyar kormány propaganda hadjáratának célpontja, az Egyesült Államokban, valamint Kelet-Európa más részein pedig gyűlöletes figura a jobboldal számára. Mint emlékezetes, a Daily Mail azzal vádolta meg az üzletembert, hogy az titkos összeesküvést segít a Brexit meghiúsítására. A brit kormány úgy reagált, hogy a kiválás végleges, de a civileknek jogukban áll támogatást elfogadni. Sokak szerint a támadások nyelvezete azt az antiszemita kampányt idézi, amely nacionalista csoportok és kormányok részéről pl. Magyarországon és Oroszországban zajlik Soros ellen. A Best for Britain vezetője különben egy korábbi brit miniszter, aki az ENSZ főtitkár-helyettese is volt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr10013657682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK18 2018.02.12. 08:49:25

"Soros György úgy reagált a személye elleni nagy-britanniai kirohanásokra, hogy közölte: az eddigi 400 ezer fontot megfejeli további 100 ezer fontig terjedő összeggel annak a civil szervezetnek a javára, amely a brit uniós tagság fenntartása mellett kampányol. A befektető azt mondta, hogy boldogan felveszi a harcot azokkal, akik rágalomhadjáratot indítottak ellene, ahelyett, hogy érvekkel álltak volna elő vesztes ügyük alátámasztására. " ez a legszebb az egészben, Soros, miután volt egy népszavazás, beszáll, és próbálja destabilizálni a helyzetet. persze nem azért, mert a briteknek az lenne a jobb, ha maradnának, ez őt nem érdekli. mindössze az a célja, hogy a bizonytalanság mellett tudjon kicsit zavarosban halászni a tőzsdén. ne legyenek kétségei senkinek, amikor ő fél milliót ad, akkor ennél sokszor többet keres az ideges piacokon.

de hogy ezt a magatartást miért hívják filantrópnak, azt nem tudja senki :)

aptikjampó 2018.02.12. 14:33:45

@FCUK18: Lopott pénzből adakozik. Persze az ilyen libbant szaroknak ez tetszik!

2018.02.12. 14:58:07

A Soros elleni kampánynak akár van értelme, akár nincs, maga a kampány nem antiszemita. Oroszországban is Putyin fellépett bizonyos oligarchák ellen, akik közt volt pár zsidó származású. Emiatt elkezdtek antiszemitizmust ajvékolni. Pedig ha ez antiszemitizmus, akkor az izraeli kormány is antiszemita, ott se nézik jó szemmel Soros ténykedését és a palesztinokkal szimpatizáló balos civil szervezetek ellen is fellépnek.

kunzoo 2018.02.12. 16:03:52

..."ahelyett, hogy érvekkel álltak volna elő vesztes ügyük alátámasztására."
Volt egy népszavazás ami érvényes volt és eredményes. Ez nem érv?

Lehet hogy Sorosnak igaza van de ez a britek ügye. Nem tudom Sorosnak van-e brit állampolgársága ha van beleszólhat de ha nincs...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.13. 06:38:28

Az oroszországi milliárdosok fele zsidó, ez lenne antiszemitizmus?

midnightcoder2 2018.02.13. 07:29:04

@Colonel H. Stinkmeaner: Valószínűleg ezért halt el elég gyorsan a Soros elleni kampányt antiszemitának beállítani próbáló kísérlet. Elég csúnya lett volna, ha a végén kiderül hogy az izraeliek is antiszemiták :-D

midnightcoder2 2018.02.13. 07:34:19

Európa jövője a jobbratolódás - a mostani balliberós szemmel szélsőjobbra. A másik lehetőség - és amúgy ez a valószínűbb forgatókönyv - hogy szépen Mad Maxot csinálnak belőlük a migrik, az az európai pedig akinek esze van, szépen fogja a kis motyókáját és elhúz Kelet-Európába. Akinek még több pénze van az perszer inkább Kanadába vagy Ausztráliába fog elhúzni, de kétlem hogy ők korlátlanul fogadnák az európaiakat ha elindul majd a tömeges kivándorlás.

Sir Galahad 2018.02.13. 07:52:32

Érdekes ez. Amikor Magyarországon azt mondják, hogy Soros beavatkozik a belpolitikába, az aljas göbbelsi propaganda. Közben ő maga nyilatkozza, hogy beavatkozik a brit belpolitikába, pénzel is ezért szervezeteket. Ha ott ezt teszi, miért hihetetlen, hogy nálunk is?

MACISAJT 2018.02.13. 08:04:28

Szegény soros george-t már megint bántják, ezúttal Angliában...
Hogy a francba csinálja, hogy világszerte az egyik legismertebb és egyben leggyűlöltebb figura, megérne egy misét.Az alapállása hogy ő mindenkiről mindent megmond és akármelyik ország irányításába bele kíván szólni a hálózatával.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.02.13. 08:23:30

berrettegok.blog.hu/
...
Térjünk vissza az alapokhoz. Sorot támadni antiszemitizmus mondják, és a nácik is így lökették ezt Göbbels tervei szerint.

Szerencsétlen Izrael, aki éppen ugyanolyan hévvel támadja Sorost és szervezeteit, mint a magyar kormány, és nemcsakhogy támadják, hanem direkt miatta törvényt is hoznának a Soros féle civilek térnyerése ellen.

Nézzünk is egy idézetet Netanjahu-tól, aki már elmondta hogy Sorost támadni nem antiszemitizmus:

"ideje megakadályozni azoknak a szervezeteknek a támogatását, amelyek aláássák az ország és kormány működését, és megakadályozzák, hogy Izrael megvédje magát. Blokkolni kell forrásaikat és meggátolni, hogy ártsanak otthonunknak!"

Szóval felkelt a nap, mikor Izrael, és Magyarország karöltve tolja a Göbbelsi propagandát a legnagyobb patrióta filantróp önzetlen ember ellen, aki valaha élt, Mr Soros ellen.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.02.13. 08:33:07

A magyarok emlékeznek !

A banki kamat most 0 körüli, és az infláció is, az elkúrók alatt kétszámjegyű volt. Azaz akkor 40%-os személyi hitelek voltak, és 60%-os THM-ű devizahitelek.
MA 2.3%-os lakáshitelt tud bárki felvenni.

Az elkúrók alatt nálunk volt az EU legdrágább rezsje, ma a 3. legolcsóbb a rezsi.

Gyurcsány nevű elkúró zárta be a legtöb kórházat, és iskolát az elmúlt 100 évben ! Privatizálta a tankönykiadót a haverjainak, törölték el a buktatást, és tartották alacsonyan a tanárok, orvosok ápolók bérét.
Ma mindhárom szférában duplázódtak a fizetések 2009-hez képest.

140 bruttó felett 40% volt az SZJA, ma 300 az átlag és egykulcsos van.

Az elkúrók alatt 14% volt a munkanélkülésigi ráta, amit megdupláztak 2002-höz képest, ma mindenki tud dolgozni, aki akar !

SOHA TÖBBET BALLIB ELKÚRÓKAT !

horvathviteztamas 2018.02.13. 08:41:48

A nacionalista mióta szitokszó Európában és miért dicséret a Az Egyesült államokban???

VáradiJános 2018.02.13. 08:48:25

@Sir Galahad: “. Ha ott ezt teszi, miért hihetetlen, hogy nálunk is?”
Mert csak .... orr bán .... putyin ..... náciveszély ..... habony ..... bontják a ceut.

VáradiJános 2018.02.13. 08:50:15

@horvathviteztamas: mert nem mindegy, hogy melyik nemzetre vagy büszke .... a csodálatos olvasztótégelyre vagy erre a mucsára

horvathviteztamas 2018.02.13. 08:57:28

@VáradiJános:
Amennyiben neked a Magyarság csak egy beszédes, kisstílű mucsa jelző (amely pontosan körülírja személyiséged döbbenetes sötétségét), abban az esetben értelek, mert csak egy gyökértelen féreg vagy!!!

VáradiJános 2018.02.13. 09:09:35

@horvathviteztamas: ne okoskodj itt, mert összecsomagolunk, mi libejálisok, de viszünk magunkkal mindent ami érték ebben a kurvaországban: a ceut, a pride összes dvd-felvételét, az index szervereit, a bronz cipőket, az összes hetihetes kópiát, a bödöcs-összest és valószínüleg juhász petit is. Aztán maradtok itt a bő gatyátokban.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.02.13. 09:29:40

@VáradiJános:

Jajj...

Ez túlságosan jól hangzott ! ;)

arckönyv 2018.02.13. 09:43:15

@VáradiJános: akár hiszed akár nem, a butaságotokon ti birkák szoptok a legnagyobbat. ez az élet rendje, ha gyengébb vagy agyban bizony az okosabbak több kajához jutnak. nem kell ehhez ballibnek vagy fasz tudja a fidesz birkák közt milyen hangzatos szitokszónak lenni, éppen ezért elmenni sem kell. de persze örülj csak a fidesz "sikereinek" neked ennél több nem fog jutni amíg seggnyalóként viszonyulsz bármilyen hatalomhoz...

talgaby 2018.02.13. 09:45:26

Azért az marha vicces, hogy a nyíltan balos és a mostani kormányt nem szívlelő B1 blogcsalád nyíltan balos/középre húzó sajtószemléje alatt egy teljes nap alatt csak a kormánnyal mélyen egyetértő kemény mag kommentált, viszont onnan tényleg egycsapásra azonnal megjelent egyszerre az egész banda, hiány nélkül. Ha ezt a mérhetetlen figyelmet és energiát a saját oldaluk építésére szánnák a folyamatos ellentámadásos védekezés helyett, talán nem lenne itt a nyilvános rettegés, hogy meglesz-e a kétharmad. (Vagy csak az a bizonyos napi kvóta kell, hogy meglegyen, tényleg igaz volna, hogy levélben jön naponta, hol kell cáfolni és mismásolni?)

Rettegek mert ballib vagyok 2018.02.13. 09:45:58

@arckönyv:

"ezért elmenni sem kell. "

Azért én csak szívesebben szopnék úgy, hogy tényleg el is mentek.. :DDD

Rettegek mert ballib vagyok 2018.02.13. 09:47:54

@talgaby:

Az semmi.

Én egymagam elmegyek április 8-án, és leadok 2.5 millió szavazatot. Csakhogy biztosra menjek a 200 ezer agyhalott ballib birkával szemben, aki azt hiszik valamilyen rejtélyes okból kifolyólag, hogy ők fingják a passzát szelet, és kurva sokan vannak.

VáradiJános 2018.02.13. 10:01:45

@talgaby: ja, micsoda szerencsètlen pipogya alakok ezek a jobbos trollok, itt remegnek mind a nègyen, nehogy csak 65%-ot szerezzenek. Pff, bénák. Mi, civil, független libejális demokjaták viszont szinte alig írunk orrbán ellenes blogot és cikkeket, mégis simán megszerezzük az öt százalékot

VáradiJános 2018.02.13. 10:02:55

@arckönyv: ja, igazad van, hisz tuti, hogy akinek nem tetszik a juhászpetya vagy a bekeczbuló, az mind fideSS seggnyaló

VáradiJános 2018.02.13. 10:06:28

@Rettegek mert ballib vagyok: meg kell szorozni őket legalább hússzal, mert a nem szavazók mind őket szeretnék kormányon látni, de nem mernek kijönnina házból szavazni, mert félnek a nem létező migránsoktól. Pedig nagyon okos libejális szimpatizánsként nem is dőlnek be a habony-féle náci rasszista kampánynak. Rohadt cigány orbán

2018.02.13. 11:10:04

@Colonel H. Stinkmeaner: az lehet, hogy a kampány célját és szándékait tekintve nem antiszemita, de (különösen a lieberális reakciók függvényében) mégis elősegítheti az antiszemitizmus felszínre kerülését ill. előretörését, ezt igazán nem nehéz belátni

2018.02.13. 11:13:08

@talgaby: lehet, hogy pont nem ért rá az ország három mszp-s kommentelője

felső határ nincs 2018.02.13. 12:37:44

@Colonel H. Stinkmeaner: az arabellenes kampany antiszemita ugyanis az arabok szemitak

de ki nem szarja lema 21. szazad van a szabaccsak kiterjed az arabok sidok negerek utalatara gondolom en

talan kotelezo ezeket szeretni, vagy mi a tok?

DFK 2018.02.13. 14:43:56

@aleksz róz: mert könnyű a bírálatok elől a zsidóság mögé bújni. Jaj, hát micsoda antiszemitizmus, ha egy zsidót kritizálnak...
süti beállítások módosítása