B1 blogcsalád



Simicska sztorija olyan, mint az X-akták: az igazság odaát marad

2018. február 06. - Mr Flynn Rider

3 éve történ a G-nap, amikor Simicska Lajos és Orbán Viktor konfliktusa ismertté vált ország-világ előtt.

simicska.jpg

Ha szeretne egy jó összefoglalót olvasni az egészről és az utóbbi három évben nem sokat nyitott ki újságot, akkor a HVG cikkét ajánljuk a témában.

 

Röviden?

„Az Orbán Viktor is geci. Az is geci. Azt is leírhatja.” 

(Simicska a 24.hu-nak.) 

„Orbán egy geci.”

(Simicska Lajos az Indexnek.)

 

Simicska Lajos 2015. február 2-án dühös és meglehetősen trágár nyilatkozatokat tett a sajtóban Orbán Viktorról és a pártsajtóról, kirúgta az Orbánhoz hű embereket az általa tulajdonolt médiából, azóta pedig hol gerillataktikával, hol kisebb-nagyobb ütközetekben próbálja Orbán hatalmát gyengíteni (megdönteni?).  A történteken a közvélemény egy része remekül szórakozik, a másik része csak a fejét csóválja, hiszen aligha egy ezüst páncélú Grál-lovag és a gonosz sárkány küzdelméről van szó; inkább az Alien vs. Predator című borzalmas sci-fi akciófilm juthat az eszünkbe, melynek alcíme ez volt: „Bármelyikük nyer, mi veszítünk.”

A G-napnak számos előzménye volt, a médiában is leginkább csak találgatások folynak arról, hogyan kezdte el kiszorítani Orbán Viktor Simicskát a hatalomból. Simicska maga is említette a reklámadót, de a találgatások szerint az lehetett a gond, hogy Orbán Simicska embereit sorban kipenderítette a fontos pozíciókból és megpróbálta a kiskirály hatalmát gyengíteni. Vannak, akik a földtörvényt is előveszik, amely Simicska földbérleteit nem újította meg. A konfliktus beindulását 2014 nyarától számítják a közéletet figyelők, akik a konfliktus elharapózását 2014 őszére-telére teszik.

Simicska sosem volt a „jók” oldalán: hiába hangsúlyozta az utóbbi interjúiban, hogy Orbánt megvették az oroszok, hazaáruló és neki elvei vannak, ezért szakított vele.

Mindenki tudja, hogy 2010 után 4 évig minden közbeszerzést a Közgép nyert el, Simicska pedig tudatosan segített Orbánnak kiépíteni a NER-t.

A harc kettejük között sosem arról szólt, ki a jobb politikus, aki többet tud tenni az országért, vagy ki a nagyobb államférfi. Egyszerűen pénzről és hatalomról van szó. Simicska pedig vesztésre áll: a cégei nem nyernek több közbeszerzést és azt suttogják, hogy médiabirodalma egy részét fel fogja számolni az áprilisi választás után, mert nem tudja tovább finanszírozni őket – ha a Fidesz nyer.

Mivel Simicska maga is építette a Fidesz hatalmát, valószínűleg sosem fog olyan kijelentéseket tenni, aminek igazi tétje lenne, hiszen ezzel saját magát is besározná. Sosem fog beszélni a gazdasági hátország kiépítéséről, hogy hogyan és miként osztották el az ország erőforrásait úgy, hogy az Orbánnak kedvező legyen. Nem fogjuk megtudni – hacsak nem egy rendőrségi vallomásból, valamikor a távoli jövőben –, hogy

  • miként kerülték meg a törvényeket a Közgép százmilliárdos közbeszerzéseivel,
  • hogyan ültették be a közigazgatásba Simicska embereit, vagy
  • milyen módon csorgatták át a Fidesz-kormány segítségével a közpénzt Fidesz-közeli szereplőkhöz.

A lényeg pedig ez lenne, de ezeket a dolgokat Simicska nem fogja elmondani, hiszen azzal saját magára is terhelő vallomást tenne. Így a játszma közte és Orbán között megmarad a vulgáris szavak hirdetőoszlopokra festésénél és az üzengetésnél. Meg persze folytatódik a kiszorítósdi: a Fidesz új oligarchái teszik rá a kezüket mindenre, ahonnan Simicska kivonul, vagy kiszorul.

A közvéleménynek megmarad a szórakoztatás: amikor a cirkuszban a kétfejű gnóm az óriásnőn gúnyolódik, a közönség pedig borzong. De közben a cirkuszigazgató félig észrevétlen mindenkit kizsebel a nézőtéren.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5813639606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borbélykati 2018.02.06. 17:46:00

Namost...kétségtelen, hogy Simicska úr multbéli tettei nem felemelőek és semmi rokonszenvre sem méltók egy szociálisan kicsit is érzékeny ember részéről. Inkább a amerikai nagyvállalkozók első generációjával rokoníthatóak: van egy elfogadhatónak tűnő cél, a polgári Magyarország életre hívása, ehhez adott egy tehetségesnek ismert nyomulós politikus az ő gárdájával, aki éhes és a gárdája is az, viszont sikerre vannak ítélve. Na és persze ha ők is keresnek, akkor a segítőik, éceszgébereik is. Miért is ne. Meg tudjuk akadályozni? Nem. Akkor higyjünk de Gaullenak és álljunk az élére! Ilyesmi gondolatokat sejtek Sinperger és Gramicska (bocsánat, ez Eörsi Pista elnevezése) Simicska és köre fejében. Jó, tudom, ez spekuláció, de valószínűleg közel járok a valósághoz.
Minden esetre kinek-kinek egyéni tulajdonsága, hogy miben húzza meg a határt a hazaárulás és megbocsájtható önzés között. Simicska az oroszpártiság manifesztációjánál húzta meg. És azóta érzékelhetően rengeteget tett azért, hogy legyen korrekt televíziós csatorna és rádiós sáv, olvasható országos terjesztésű napilap...tett másvalaki ennyit? Mi lenne itt, ha ő se tett volna? A magam részéről méltányolom, amit a G nap óta tett és hajlandó vagyok tolerálni korábbi rossz irányú tetteit, amelyeket azóta nagyrészt már jóvá tett ezekben az időkben mutatott hatékony helytállásával. Nem kéne zsigerből fikázni mindenkit, aki nem símul / símult bele a "baloldal"-ba. Merthogy milyen alapon is?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.02.06. 22:08:28

@et electrix: Ha van muníciója pont 3 éve nem barátja ellenében, miért nem rögtön akkor terítette azt ki legalább részben? Szerintem a legnagyobb szolgálatot ezzel tehette volna a hazájának. Nem tette, illetve azóta beismerte hogy tettestárs volt, ha beszélne önmagát is terhelné! :-(

Miért azt a jobbklikket támogatja, aki moszkoVitya egyetlen tény szerinti szövetségese? Azt a jobbklikket, aki az ellenzéki koalába kategorikusan nem áll bele, azaz fityisz plusz jobbklikk akár újabb kétharmadot is elérhet így?

És igazándiból az újkeletű nagy nagy fityisz - orosz barátság lassan tizedik éves, szóval ez sem tűnik erős indoknak. :-(

Lehet hogy nem is vesztek össze?
süti beállítások módosítása