B1 blogcsalád



5 érv, hogy miért rossz ötlet a bulinegyedben a népszavazás

2018. február 04. - Mr Flynn Rider

A lakók egyre elkeseredettebbek, mostanra már minden mindegy, csak szűnjön meg az állandó üvöltözés. Az önkormányzat által elfogadott népszavazás azonban nem fogja megoldani a problémát.

bulinegyed3.jpg

Már csak pár hét múlva, azaz február 18-án dönthetnek az erzsébetvárosiak a bulinegyed sorsáról. A VII. kerületi népszavazás formálisan ugyan arról szól, hogy az Erzsébet körút, a Rákóczi út, a Károly körút és a Király utca által határolt területen bezárjanak-e a szórakozóhelyek éjfél és reggel 6 óra között, ha azonban a népszavazás érvényes és eredményes lesz, és

ha az igenek győznek, az megpecsételheti a bulinegyed sorsát, amely életet lehelt ebbe a kutyaszaros-lepusztult kerületbe.

Belső-Erzsébetváros tíz évvel ezelőtt ugyanúgy nézett ki, mint most Külső-Erzsébetváros: leromlott állagú épületek, húgyszag és üres utcák. Most a kerület belseje tele van éttermekkel, szórakozóhelyekkel, rengeteg pénzt elszóró kocsmákkal és dizájnos butikokkal.

Állapítsuk meg, hogy a kerületi önkormányzat – pártállástól függetlenül – képtelen volt más módszerrel a belvárosi kerületbe életet lehelni. Az egyetlen eszköze a magántőke bevonása volt. A magántőke pedig bejött és felépítette a bulinegyedet, sokszor lerombolva a korábbi építészeti emlékeket (lásd az Óvás egyesület harcait). Ám tehetetlen és tutyimutyi önkormányzat ugyanolyan maradt: még a saját szabályzatát sem tudta betartatni. Igazából a problémát ez okozza, illetve a párbeszéd hiánya a szórakozóhelyek tulajdonosai, a bulizók és a kerületi lakosok között. A népszavazás olyan, mint amikor Nagy Sándor átvágja a Gordiuszi csomót: egy bonyolult problémára ad faék egyszerűségű választ.

A helyieket nem lehet azért hibáztatni, hogy nyugalmat akarnak, az önkormányzat szeretne pénzhez jutni és alacsony költséggel megúszni a kerület rendbetételét. A turisták bulit és látványosságokat akarnak. A szórakozóhelyek tulajdonosai profitot a turistákból. Ha létezik is ésszerű, mindenkinek jó megoldás, az biztos nem a szórakozóhelyek bezárása éjfélkor, hiszen így mindenki rosszul jár.

Abszurd az abszurdban, hogy a megoldás könnyebb, mint bárki gondolja: egyszerűen tárgyalóasztalhoz kellene ültetni az érintett feleket és egy ésszerű kompromisszumot kellene kidolgozni.

Azonban ez egy melós, időigényes feladat, amiben a feleknek félre kellene tenniük a sértettségüket. Ez pedig nem igazán a magyar mentalitásra jellemző.

Összeszedtünk öt érvet, miért nem jó megoldás a népszavazás:

  1. A népszavazás eredménye nem kötelező az önkormányzatra nézve

Bár óriási öntökönlövés lenne, ha nem vennék komolyan a kerületiek véleményét, de az önkormányzatot semmi sem kötelezi arra, hogy tiszteletben tartsa a népszavazás eredményét. Akárhogy is, eddig sem tettek túl sok mindent azért, hogy érvényt szerezzenek a kerületben a törvényeknek és a szabályoknak.

  1. A népszavazás az „oszd meg és uralkodj”-elvre épül

Egy kerületi lakos nagyon találóan megjegyezte az Élhető Erzsébetváros nevű Facebook-csoportban: a bárok, vendéglátóhelyek, kocsmák jelenlegi kommunikációja, az, hogy végül ellenünk fordultak teljesen és a lakókat látják ellenségnek, annak az eredménye, hogy az önkormányzat a szavazásra bocsátott kérdésével (nem tudom, hogy csak végtelenül ostoba, vagy ennyire aljas módon) kettéosztja a lakosságot, viszályt, veszekedést, gyűlöletet kelt egymás ellen. Holott a problémáért nem az egyik, vagy a másik fél a felelős, hanem – ismét csak – az önkormányzat, amelynek alapvető feladata lenne a feleket megegyezésre bírni és a törvényeket betartani a kerületben.

  1. Ha a bárok éjfélkor bezárnak, attól még a buli folytatódik

Próbálja meg elmagyarázni egy részeg angolnak éjfélkor, hogy a bulinak vége van! Folytatja az utcán a dorbézolást – ahogy eddig is -, vagy visszamegy a szállására és ott megy a szomszédok idegeire. Az éjféli bezárás egy rossz kényszermegoldás lehet.

A külföldi bulituristák (és a hazaiak) bulikultúrája nem fog megváltozni, mert az önkormányzat éjfélkor zárórát hirdet. Ez az angol 18 éveseket egyáltalán nem fogja zavarni, mint ahogy a mostani szabályozás sem érinti őket túlságosan mélyen.

Igen, tudjuk, hogy az utcán nem szabad alkoholt fogyasztani, de ennek a tilalomnak ugyanúgy nem szerzenek érvényt, mint ahogy a többinek sem.

  1. Idáig is volt eszköz az önkormányzat kezében az üvöltözés vagy utcai vizelés megakadályozására

A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény szerint a szervezeti-működési szabályzatban meg kell határozni a külön tulajdonon belüli építési-szerelési munka, és a zajjal járó más tevékenység végzésének a lakhatás nyugalmát szolgáló szabályait. A törvényben az is le van írva, hogy a házirend szabályait – a használat jogcímétől függetlenül – a lakás, illetőleg a nem lakás céljára szolgáló helyiség mindenkori használója köteles betartani.

Azaz, ha éppen akkora házibuli, vagy kocsmabuli van, hogy kirúgják a ház falát a turisták, van olyan törvény, ami alapján ezt meg lehetne akadályozni. Ennek betartását a jegyző ellenőrzi. Vagyis: kellene őriznie. Magyarul: t társasházak házirendje általában 22 óra után korlátozza a zajkibocsátást, így a társasházakban üzemelő kocsmák 22 óra után felelősségre vonhatók, ha zavarják a lakók nyugodt pihenéshez való jogát!

Az önkormányzat állítja, hogy újabb rendőrösök létesültek és újabb takarítógépeket állítottak rendbe Belső-Erzsébetvárosban, de a helyiek semmilyen javulást nem tapasztaltak. Ebből is látható, hogy az egész kérdés szubjektív: a lakók nyugalmáról szól, amit az éjféli záróra nem fog megoldani. Egyszerűen még több takarító kellene (akár bevonni a helyi kocsmákat és szórakozóhelyeket is a takarításba), illetve több biztonsági ember, aki vehemensebben lép fel a magából kivetkőzött bulizókkal szemben.

  1. A Külső-Erzsébetvárosiak is beleszólhatnak, pedig ők nem is ott laknak

Ez alapvetően igazságtalan és antidemokratikus.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7113632338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aaabbbccc 2018.02.04. 12:18:09

a blog szerzoje ott lakik, hogy beleszol ? vagy csak az antidemokratikus, hogy a kerulet masik resze beleszol ?

taga20 2018.02.04. 12:45:11

én még nem írtam itt le ilyet, de ez egy zagyvaság, amit a szerző itt összehordott.

a minimum az lett volna, hogy öt érv ellen, és öt érv mellette, és akkor még a tartalomról nem is beszéltünk.

2018.02.04. 14:00:22

@taga20: 36736

miért zagyvaság? nem tartja jó ötletnek a népszavazást és érveket hoz, miért nem jó ötlet.

miért kéne öt érv mellette? saját érvei ellen is érveljen valaki? :D
írj te öt érvet, vagy cáfold meg az övéit, ha nem értesz egyet.

(ha orbán viktort szidják itt egy posztban, akkor se kérsz öt mellette - öt ellene érvet)

kunzoo 2018.02.04. 14:17:46

Tán a szerző romkocsmát üzemeltet?
"egyszerűen tárgyalóasztalhoz kellene ültetni az érintett feleket " A lakosságot ki képviselné? Az önkormányzat?

Milyen megoldás születhet? Ha nyitva tartanak akkor ricsaj is lesz. A zárva tartásról meg most lesz szavazás. kompromisszum a hajnali egytől ötig?

taga20 2018.02.04. 14:47:53

@aleksz róz: faszkalap, mire érv a 36736?

csinálhatnám úgy, mint ti a pestikurváknál, vagy a lendvaiuccába, hogy csinálok 100 nicknevet.

bazdmeg, te azt ekézed, aki egyenes?

te gumigerincű lakáj fityeszdroid?

2018.02.04. 15:29:27

@taga20: nem a szám a lényeg, hanem a többi.

arra persze nem bírsz reagálni.

2018.02.04. 15:33:57

@taga20: 36746
és mind ilyen :D

lehet, hogy tényleg csináltál is még pár nicknevet, nem zárja ki semmi.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.02.04. 17:23:10

A bulinegyeddel nem a szabályozás a gond, hanem a jogszabályok betartatása. Hiába lesz rendeleti zárva tartás, ha nem tartatják be és rendőrök maradnak a kopasz izomagyak az utcákon...

Ad Dio 2018.02.04. 23:58:33

A képviseleti demokráciában a közvetlen véleménykifejezés CSAK jó lehet.

zenitó 2018.02.05. 00:35:21

Nos, a hetedik kerület az nem "belvárosi kerület" Nincs olyan legfeljebb a "szerző" véleménye szerint, hogy "Külső-Erzsébetváros". Egyáltalán miért nagy k betűvel? De nincs belső ahogyan középső sem. Erzsébetváros egyébként sem túl nagy kerület,nem értem mire fel szabdalja a blogger részekre. Nyugodjon meg,nem ő fogja eldönteni valamiről,hogy mi a demokratikus. Vagy netán azokhoz a körökhöz tartozik,akik azt hirdetik magukról,hogy ők a demokraták és mindenki más fasiszta?

DFK 2018.02.05. 05:02:37

@Hód Alajos: szóval a profit érdekében még a lakókat is el szabad üldözni... Szép hozzáállás.

Q-match 2018.02.05. 05:37:52

Az írásból kiderül , hogy az angol húgyszag sokkal jobb , mint a default. .... de legalábbis többet hoz a koyhára - ugye ?

"...magyarázd meg az angolnak..." - magyarázza a fene , egyszerűen csak viselkedjen úgy , mint otthon. Ja , hogy azért jön ide , mert itt nem kell...? EZT ki "magyarázta be" neki ?

"....lepusztult épületek..." - erre kattantak pont rá a "vállalkozók" , ez adja a hely varázsát. Ellen próba: tedd ki a kocsmát a várostól 10 kilométerre egy ipari parkba....és ha ez megvolt , akkor már hagyd is ott :)

Nem lakom ott , de egy hasonlóan ódon és "unalmas" helyen lakom. Nekem - nekünk - szerencsém van , mert itt sosem (?) lesz játszótér , de átérzem a problémát.

Q-match 2018.02.05. 05:48:01

"...A nyugger nyanyák adják el a penészfoltos szarfészkeiket 750.000/nm áron, csak azért, mert járjon a bánatpénz a Király utcában élésért. Tessék elhúzni a rákba Zuglóba, ha madárcsicsergésre és zöld parkokra vágynak...."

Köszönjük , Emese......

toncsi64 2018.02.05. 07:26:52

"...A nyugger nyanyák adják el a penészfoltos szarfészkeiket 750.000/nm áron, csak azért, mert járjon a bánatpénz a Király utcában élésért. Tessék elhúzni a rákba Zuglóba, ha madárcsicsergésre és zöld parkokra vágynak...."

Vagy a sok alkesz gyökér igya magát merev részegre otthon, szarja, hugyozza, hányja össze a saját lakóhelyét és másnap magyarázza meg a szomszédainak, hogy miért üvöltözött az éjjel mint a fába szorult féreg. Így még az útiköltségét is megspórolja :)

csobi2011 2018.02.05. 07:45:06

Ugyan, ez csak a tipikus libsi b1 blog gondolkodásmódja. Népszavazás csak arról lehet amiről ők akarnak. Ez a libsi demokrácia értelmezés. Meg kell nézni itt a cikkeket, mindenről így gondolkodnak.
Mért nem jó a sok bulizónak ha kőbányán az elhagyott gyártelepeken piálnának? Az ám az igazi retro hely. Ja, hogy akkor nem a történelmi belvárost rongálhatja? Az már nem is az igazi? A sok bevételről meg annyit, hogy számtalan vizsgálat kimutatta hogy alig adnak számlát, alig fizetnek adót ezek a romkocsmák. Nem fognak hiányozni senkinek, a néhány ott piáló barmon kívül.

blöff 2018.02.05. 07:46:37

Nem ezzel kellene kampányolni. A turizmus valóban nagy üzlet, egyre többen utaznak Európában, ide is sokan jönnek, tombol a buliturizmus, de annak hasznát egy szűk réteg fölözi le: fapadosok, taxi, vendéglátás egy része, szállások egy része. Ha meg akarják ezek a szereplők győzni az ottlakókat, akkor osztozzanak a hasznon. Fizessenek be többet a házfelújítás kasszájába, működtessenek takarító és szemétszedő cégeket, stb. Egyedi próbálkozások vannak erre, de magyar módra ez fel sem merül, mert hogy miért tenné? Na persze, pedig ennek ez lenne a lényege, a hasznot ne csak egy szűk réteg kapja, hanem az ott élők is részesedjenek belőle, ha ezt meg tudják osztani vmilyen formában, akkor a népszavazás kérdése nem kérdés. Ennyi. Nem sápítozni kell, hogy néhány vendéglős meg taxis majd nem jut akkor haszonhoz, nem ellenségképet kreálni, hanem közösségben gondolkodni, ahogy azt teszik másutt is.

CyberPunK 2018.02.05. 08:08:38

Ötödik ponthoz: igen, igazán antidemokratikus és igazságtalan. Az egész városnak kellene szavaznia. Faszkivan, hogy bár külső kerülteben élek, de a hordák haza hazavánszorgása miatt ott is folyamatos óbégatás van hétvégén éjjelente. Ennek a csürhe népnek gumibotozós rendőrség kellene és nem bulinegyed.

Szelid sunmalac 2018.02.05. 09:10:01

Kedves Flynn Rider alneven iro megmondoember, volt mar jopar ilyen blog, akik a faszom kocsmak megbizasabol probalnak lobbizni. Tobbseguk egy altalnos iskolas szintjen allo bolcseszhallgato, akinek egyetlen epkezlab erve sincs, csak annyi, hogy "targyaljunk". Hajra bazdmeg! Szolj a gazdaidnak, hogy tenylegesen targyaljanak az ottlakokkal, ne csak faszom blogokat irjanak rola.

Amugy meg "amely életet lehelt ebbe a kutyaszaros-lepusztult kerületbe" Eletet a kurva anyad, az lehelt volna masba. En mar eltem a "bulinegyed"-es korszak elott is, es hadd aruljam el, akkor is volt elet. Mitobb, akkor meg az ottlakok is tudtak elni. Pont ezt vettek el toluk ugy, hogy csak a szart kapjaka nyakukba, mig masok profitalnak belole.

"Próbálja meg elmagyarázni egy részeg angolnak éjfélkor, hogy a bulinak vége van! " Sot! Probalja meg elmagyarazni a keselonek, hogy hat megse kene, vagy a tolvajnak, hogy ne lopjon, vagy a gyorshajtonak, hogy lassabban menjen. Te hulye vagy bazdmeg? Azt hiszed egy angol reszegnek nem tudja a rendor megmagyarazni, hogy fogja be a pofajat? Ne is probalkozzon, hanem huzza be fulet farkat, es hadd csinaljon mar szegeny angol fiatal, amit akar?! Megeyszer kijelentem: ANYAD

Treff Bubi 2018.02.05. 09:13:06

Éjfélkor még bőven nincs úgy szétcsapva a legtöbb ember, hogy ne lehetne velük értelmesen kommunikálni. Semmi realitás nincs abban a rémképben, hogy 12:00-kor úgy ömlenek majd ki a részegek a Dohány utcára, mint Hershel pajtájából a zombik.

Midnight Run 2018.02.05. 09:13:59

Teljesen rendben lévő poszt. A magyar valóság az, hogy kompromisszummal mi nem tudunk problémát megoldani, az a hanyatló nyugatra jellemző csak, nem itt a Balkánon. Itt a puszta erő hatalma van. Odab*** ha köll, oszt' jó napot.

Mondjuk ezzel az éjfélkor bezárunk üggyel semmi nem fog megoldódni a bulinegyedben. Kb. azt kéne, amit a posztoló leír, bár sok realítása itthon ennek nincs.

Eég komoly politikusi rétegnek van ott érdekeltsége a bulinegyedben (Ráhel). Néhány höbörgő nyugdíjast meg majd megvesznek egy kis apróval. Olcsón megvehető réteg egyébként is az, pár kiló csirkefarhát, és tudja, hova kell tenni az x-et.

Ha pedig végignézem az egész dolgot, az országnak kevés használható terméke van - ez a buliztatás, iszákosság, lányok kombó az ország erősség. Nézzétek milyen szépen elfoglaltuk Amszterdamot, Brémát meg Zürichet az ősi iparágban. A laza szabályozás és az olcsóság miatt jönnek ide ezek. Minőségi turista kevés van, mert kevés a minőségi szolgáltatás. Ahhoz fell kell nőni.

Én is jobban örülnék, ha Budapest mondjuk IT vagy pénzügyi központ lenne. De ahhoz viselkedni kéne, korrektnek kéne lenni és nem ilyen balkáni módon tenni a dolgokat.
süti beállítások módosítása