B1 blogcsalád



Karácsony Gergely szerint még csoda is történhet a választásokon

Nemzetközi sajtószemle

2018. február 03. - Szelestey

18982865_3302c083f429f26ec25e066f7eb6f29b_wm.jpg

  • A visegrádi államok már arról álmodnak, hogy az EU  ne szóljon bele a dolgaiba, de Babis éppen azt bizonygatja Brüsszelnek, hogy ő ebben nincs benne.
  • Bulgária nem tudja, Oettinger és Lázár honnan szedték, hogy Szófia növelné hozzájárulását a közös költségvetéshez.
  • A populizmus legalább annyira esély, mint veszély, ha a hagyományos politika átveszi a másik oldal hasznosítható ötleteit, mert hogy törődni kell az emberek gondjaival, az nem kétséges.   

    Süddeutsche Zeitung
suddeutsche_zeitung.jpg
Karácsony Gergely szerint ami Magyarországon van, az nem diktatúra, de nem is liberális, európai demokrácia, viszont aki győzni akar Orbán Viktor ellen, annak támadnia kell. A szocialisták és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a lapnak adott interjúban egymás után olvasta a hatalom fejére annak bűneit: így azt, hogy a kormányfő kemény kézzel irányít, ő a felelős a mindenütt jelenlévő korrupcióért, de azért is, hogy egy páran hihetetlen módon meggazdagodnak a hatalom környékén. A politikus azonban még az igazságtalan választási rendszer ellenére is hisz abban, hogy meg lehet verni a Fideszt, bár ezt a közvélemény kutatások nem támasztják alá. Jelen állás szerint a fiatal demokraták megszerezhetik akár a kétharmadot is.
A kihívó a második sorból, ellenszélben rajtol. Az előzmény az volt, hogy a szocialisták kicsinálták Botka Lászlót, éspedig úgy, hogy annak hívei úgy vélték: Orbán személyesen szította a párton belüli puccsot, hogy megossza a baloldalt. Az MSZP ezek után annyira kétségbe volt esve, hogy Karácsonyt választotta jelöltjének. Neki voltaképpen nincs esélye, mégis megpróbálja kiaknázni a lehetőséget. Számára már az is siker volna, ha fel tudná tartóztatni a szocialisták bukását. Egyben vissza akarja vezetni az országot a Nyugat felé. Ám pontosan tudja, hogy egyedül nem megy semmire. Mint mondja, meg kell nyernie szövetségesként mindenkit, aki változást szeretne. Az emberek 50 %-a elégedetlen, őket kell egyesíteni. Csakhogy az ellenzéken belül a Jobbik a legerősebb, de vele, mutat rá a miniszterelnök-jelölt, a demokratikus tábor nem közösködik. Ily módon viszont utóbbi csupán a szavazatok egyharmadára számíthat. Ám a politikus reményt merít abból, hogy a jogosultak másik egyharmada még nem döntött. És szerinte még a csoda is bekövetkezhet, mert a magyarok megújulást akarnak.
die_presse.jpg
Megy a kötélhúzás a kevesebb EU-sürgető Visegrádi Csoport, illetve Berlin, Párizs, a Bizottság és az Európai Parlament között, amely határozottan elutasítja a négyek szándékát. Sokáig úgy tűnt, hogy a volt szocialista országok csupán a menedékkérők elosztását ellenzik, ám kiderült, hogy ennél többet akarnak. Nyugati jobboldali körök támogatásával olyan nemzetek Európáját képzelnek el, amely többé nem tudna beleszólni a tagállamok politikájába. Ez pont 180 fokban ellentétes azzal, amit Macron és Merkel hirdet. Orbán eheti bécsi mosolyoffenzívájától függetlenül egyre jobban kirajzolódik a négyek viszálya Brüsszellel és Strasbourggal.
Közben az osztrák konzervatívok EP-frakcióvezetője a keleti fejlemények láttán megfelelő szankciós mechanizmust szorgalmaz az unió részéről. Karas szerint nem csupán azt kell megakadályozni, hogy a visegrádiak befolyásolják a sajtót, a civil szervezeteket és az igazságszolgáltatást, hanem azt is, hogy alááshassák az európai demokráciát. A múlt heti V4-es csúcson ugyanis a részvevők amellett szálltak síkra, hogy a legfőbb kérdésekben csakis az állam- és kormányfők dönthessenek. Ott ugyanis az egyhangúság elve érvényesül, vagyis minden tagországnak vétójoga van. De a négyek korlátoznák az Európai Parlemnt jogkörét is, vagyis, ahogy egy német politikus rámutatott: mindenről a tagállamok vezetői határoznának, az EP ellenőrzése nélkül.
suddeutsche_zeitung.jpg
Az új cseh miniszterelnök mosolyoffenzívával igyekszik elhárítani Brüsszel aggályait az ügyben, hogy ő és országa miként áll Európához. Babis nem üres kezekkel zarándokolt el a héten Junckerhez: arról igyekezett meggyőzni tárgyalópartnerét, hogy ő nem cseh Trump, nem populista és főleg nem EU-ellenes. Útja összefüggött azzal, hogy a Bizottság igencsak homrokráncolva figyelte Zeman újraválasztását, hiszen az elnök az unió és a migránsok elleni kampánnyal nyert, és kacsintgat afelé, hogy tartsanak népszavazást az uniós tagságról. A prágai Parlament elnöke aki szintén a hatalmon lévő ANO tagja, a héten ugyancsak a belga fővárosban bizonygatta, hogy az ország külpolitikáját elsősorban a kormány szabja meg, és az egyértelműen Európa híve.  Tagadta ugyanakkor, hogy a párt populista volna. A csehek nem akarják, hogy úgy tekintsenek rájuk, mintha az Orbán és Kaczynski által vezetett front tagjai volnának. De a kvótát ők sem fogadják el. Az EU részéről azonban nagyobb aggály kelt a lehetőség, hogy a szélsőjobb, illetve a Kommunista Párt bekerülhet a koalícióba.
nyt.png
Bulgária cáfolja mind az illetékes uniós biztost, mind Lázár Jánost az ügyben, hogy hajlandó volna az eddigi nagyobb arányú befizetésre a következő költségvetési időszakban. A szófiai Pénzügyminisztérium szerint az emelésről idáig semmilyen formában nem volt szó az EU és a tagállamok között, ennek megfelelően bolgár fél nem is nyilvánította ki beleegyezését. Előzőleg a Budapesten tartott egyeztetés után Oettinger a Bizottság nevében köszönetét fejezte ki, amiért a 8 keleti ország 2020-tól kész többet beadni a közösbe, hogy segítsenek eltüntetni  a britek távozása miatt keletkező lyukat. Azt már korábban tudni lehet, hogy a többlet a bruttó nemzeti jövedelem 0,1 %-át jelentené. A magyar kancellária miniszter tegnap a nap hatalmas sikerének nevezte a megállapodást. Jelenleg Bulgária látja el a közösség soros elnöki teendőit és a mostani szófiai közlemény szerint a következő büdzséről márciusban és júniusban konferenciát tartanak a 27-ek részvételével.
economist.jpg
Nagyon sok taszító van abban, amit az európai populisták hirdetnek, de akad, amit érdemes ellesni tőlük. A kommentár szerint az EU úgy érezheti: megszabadult a populista hordától, ám még messze nem győzte le azt. A lázadók vannak hatalmon Magyarországon, Lengyelországban és Ausztriában, továbbá a múlt héten győztek a cseheknél is. Jók a kilátásai az Öt Csillag Mozgalomnak az olasz választásokon, sőt az ilyen pártok befolyása várhatóan csak erősödik a következő években.  Ily módon a hagyományos politikai vezetésnek érdemes eltanulnia azt, ami jót kínálnak, a többi viszont mehet a kukába. A populizmus mögött persze ott van egy csomó demagóg csaló, ám támogatják reformerek és demokraták is. És a populista eszközök hasznosak lehetnek még az ellenfeleknek is, ha megfelelő kezekbe jutnak, és megfosztják mérgező összetevőiktől.
Először is igen határozottan kifejezésre juttatják az átlagválasztó elégedetlenségét. Pl. a politikai vezetés durva önzése miatt. Ahol jogos felháborodás, ott odafigyelésre és gyógymódra van szükség. Pl. a globalizáció kedvezőtlen következményei miatt, ideértve a többi közt a tömeges bevándorlást. Ha nem törődnek ezekkel a bajokkal, akkor az csak a demagógok kezére játszik. Utóbbiak felemelkedése felhívás a megújulásra a másik oldal számára. Bőven lehet találni olyat a populista ötletek között, amit hasznosítani lehet. Így kezelni kell, ha a migráció folytán valahol megnő a bűncselekmények száma. A széttöredezett társadalmak és a megosztott politika miatt nem valószínű, hogy a populizmus erősödése megtorpanna. De a túlzásait meg lehet nyesegetni, ha az irányzatot úgy veszik, hogy az a változásra ösztönöz. És mivel meghozza a gyümölcsét, ha megoldják az emberek gondjait, a populizmus épp annyira lehetőség, mint amennyire fenyegetés.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4013629246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunzoo 2018.02.03. 15:04:26

Azért az szép az utolsó részben hogy csak azért törődnek a bevándorlás problémájával mert a populisták jól szerepelnek a választásokon. Amúgy le se szarnák a dolgot?
süti beállítások módosítása