B1 blogcsalád



A Guardian Magyarországról: így számold fel a demokráciádat

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. január 22. - Szelestey
  • Nincs szolidaritás, nem lesz EU-s pénz - mondja az olasz Európa-miniszter;
  • Több vagy kevesebb Európa? Indul a kemény küzdelem az unió jövőjéért;
  • A román és a magyar kormánynak egyaránt jól jön a román nacionalisták kardcsörtetése, a rövidebbet az erdélyi magyarok húzzák.

orban-kerites-1101x660.jpg

                                            

Guardian

guardian.jpg

Az olasz Európa-ügyi miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy Magyarország és Lengyelország nem hajlandó egyetlen menedékkérőt sem átvenni. Gozi szerint az nem megy, hogy valaki Európa-barát, amikor a hatalmas uniós támogatásokat kell bezsebelni, ellenben nacionalista, amikor 100 menekült befogadásáról van szó. Ezért úgy látja: a jövőben azt az igen egyszerű szabályt kell alkalmazni, hogy nem kaphatnak EU-s pénzeket azok az államok, amelyek válság idején megszegik szolidaritási kötelezettségüket. A politikus jelezte, hogy pártja Macron Európa-párti, populista-ellenes forgatókönyvére kíván támaszkodni a közelgő választások előtt, azaz az integrációt állítja a kampány középpontjába, de az eredmény az egész földrészt érinti majd. Úgy fogalmazott, hogy a verseny az Európa-hívő nyílt társadalom és az EU-ellenes, nacionalista zárt társadalom között fog eldőlni.

A miniszter úgy véli, hogy az erősebb unió fel tudja tartóztatni a populizmust. Merthogy a három fő kérdés: a migráció, a biztonság és a növekedés csakis európai keretekben oldható meg. Mint kifejtette, a populizmus arra a veszélyre épít, hogy a kormányok elvesztik az ellenőrzést a dolgok fölött a bevándorlás vagy a terrorizmus miatt. Az aggályok jogosak, csak éppen a populisták rossz válaszokat adnak rájuk. A lehető legártalmasabb reakció az, hogy menjünk vissza az időben és állítsuk vissza a belső határok felügyeletét. Ám pl. Olaszország esetében a migrációs bajokat nem Európa jelenléte, hanem pont ellenkezőleg: annak hiánya okozta.

 

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Most kezdődik a harc Európa jövőjéért. Mert ugyan a gazdaságok ismét növekednek, a menekültek beáramlása pedig csillapodott, ám erős maradt egy romboló, rejtett áramlat. Utóbbi azzal fenyeget, hogy elsüllyeszti a franciák és a németek közös európai tervét. A nagy kérdés: több vagy kevesebb Európával reagáljanak-e a kormányok arra az elégedetlenségre, ami magasra röpítette a populistákat tavaly egy sor választáson. Az EU megerősítéséhez a kulcsterület a hírszerzési adatok megosztása, a védelem, a külső határok őrizete és az euroövezet költségvetése. Úgy tűnik, hogy a németek Párizzsal tartanak. Csak éppen kemény lesz meggyőzni mind a 28 tagállamot az alapvető változások szükségességéről. Magyarországot és Lengyelországot euroszkeptikus erők irányítják. Az osztrákoknál a szélsőséges Szabadságpárt bekerült a kormányban.

Hogy mekkora lehet a megosztottság, azt jól tükrözte a tavaly decemberi csúcsértekezlet, amelyen két órán át vitáztak a bevándorlásról, de Tusk, az Európai Tanács elnöke később úgy nyilatkozott, hogy még a közös nyelvet is nehéz volt megtalálni. A fő kérdés éppen a migráció, mármint hogy miatta Európa visszatér-e a múlt század nacionalizmusához, megreked-e az összefogás, azaz szétaprózódik-e az EU. A lap a Brenner hágón, a földrész észak-déli ütőerén mutatja be, mi történne, ha visszaállítanák a határellenőrzést: Európa gyakorlatilag infarktust kapna. Azon felül a főként osztrákok lakta Dél-Tirolban egyelőre csekély azoknak a száma, akik úgy gondolják, hogy vissza kellene térni Ausztria fennhatósága alá. De ez változhat, ha megnehezül a határátlépés és újraéled a nacionalizmus.

 

Guardian

guardian.jpg

A demokráciák továbbra is agonizálnak, csak más eszközökkel juttattják el őket a végső stádiumba, nem nyílt diktatúrák, vagy puccsok útján – állítja frissen megjelent könyvében a Harvard Egyetem két professzora. Levitsky és Ziblatt arra jutott elemzései alapján, hogy a hidegháború vége óta a legtöbbet a választott kormányok tették a demokrácia lebontásáért lásd pl. Magyarországot, Lengyelországot és Törökországot. A visszalépés nem látványos, éppen ellenkezőleg: veszélyesen megtévesztő. Semmi erőszak, az alkotmány a demokratikus intézményekkel együtt formálisan működik. A hatalomra jutott autokraták fenntartják a látszatot, miközben jogi eszközökkel, a parlament vagy a bíróságok segítségével kizsigerelik a lényeget. Sokszor úgy állítják be, hogy csupán javítani akarnak a demokrácián. A lapok megjelennek, csak éppen megvásárolták vagy öncenzúrára kényszerítették őket. A polgárok továbbra is bírálják a kormányt, de sokszor azt veszik észre, hogy szembekerülnek az adóhivatallal, vagy más hatósággal. És az emberek nem azonnal fogják fel, mi is történik.

Nincs egyetlen döntő pillanat, amikor a rendszer átlépi a diktatúra határát, nem szólalnak meg a vészharangok. Amerikában a demokrácia alapjai erősebbek mint, mondjuk Magyarországon, de vajon elég erősek-e? A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a demokrácia veszélybe kerül, amikor a félelem, vagy téves számítás miatt hagyományos pártok szélsőségeseket hoznak a politika fő áramába. Hogy elszigeteljék őket, ahhoz bátorság kell. Ám ha a tekintélyelvű mozgalmak kormányra kerülnek, akkor jön a következő nagy dilemma: vajon a demokratikus intézényrendszer képes-e korlátok között tartani az ilyen vezetőket. Ám az alkotmány megvédelmezéséhez szükségesek a pártok, valamint az erős normák is. Birtokon belül az autokraták fegyverként használják pl a bíróságokat, megveszik a médiát és a magánszektort és a maguk javára írják át a játékszabályokat. A szörnyű az, hogy a demokrácia legyilkolására annak intézményeit használják, fokozatosan, ravaszul, sőt törvényesen. Csakhogy más országok példája azt mutatja: ez a folyamat sem nem elkerülhetetlen, sem nem visszafordíthatatlan. Meg kell tanulni, hogy melyek a figyelmeztető jelzések, és hogy másutt mely lépések bizonyultak végzetesnek.

 

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

Az előző román miniszterelnök a magyar kisebbség ellen uszított és ezzel botrányt keltett. A két kormány megvív az alig leplezett halálos fenyegetés ügyében, és közben a nacionalizmust tüzeli. Tudose közben lemondott, de a romány nacionalisták ujjonganak. Az Orbán-kabinet ugyanakkor élesen tiltakozik. Csak látszólag van szó az 1,4 millió erdélyi magyar jogairól, ugyanakkor az eset annál is inkább figyelemre méltó, mivel a román állam az uniós belépési folyamat során elállt az évtizedeken át folytatott elrománosítás politikájától és törvényben rögzítette a nemzetiségek jogait. Olyannyira, hogy azok túlmennek sok más európai országban érvényes szabályozáson. A gyakorlatban azonban egy s más maradt a régiben, sőt rosszabb lett. A magyarok és a romák számára továbbra is nehéz állást találni a közszolgálatban, ha ragaszkodnak nemzeti vagy kulturális identitásukhoz.

Kudarcot vallott a 11 éve kezdődött megbékélés a két ország között. Román részről rendszeresen vannak nacionalista kampányok a magyar kisebbség ellen a politikai elit egy részének támogatásával, szakadár törekvésekre hivatkozva. Főként akkor, amikor a magyarok képviselői meg akarják vitatni a Székelyföld lehetséges autonómiáját. Ám erre az idei év nem alkalmas, hiszen a román többség az országegyesítés 100. évfordulóját ünnepli 2018-ban. Annak idején Erdély ígéretet kapott a nagyfokú önállóságra, ám abból semmi sem lett.

Bukarest napjainkban nagyon is tudatosan jár el: a koalíció nagy nyomás alatt áll, mert fel akarja vizezni a korrupcióellenes előírásokat. Azon kívül adós maradt jó pár jóléti vállalásával. Továbbá Tudose a nacionalista kijelentésekkel jó pontokat igyekezett szerezni a szociáldemokraták sorain belül dúló hatalmi harcban. De a vita az RMDSZ-nek is kapóra jön, hiszen megszavazta az igazságszolgáltatás reformjátés több politikusa is vesztegetés gyanújába keveredett. Ugyanakkor profitál belőle az Orbán-kormány is a választások előtt, hiszen az erdélyi magyarok védelmezőjeként állíthatja be magát. Tamás Gáspár Miklós úgy ragadja meg a lényeget, hogy a két állam bizonyítani akarja, hogy jó román, illetve jó magyar. Ebből a magyar kisebbség számára azonban nem sülhet ki semmi jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6113593595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK17 2018.01.22. 07:50:24

az olaszok inkább szerveznék meg végre a határvédelmüket...

v.f.michael 2018.01.22. 09:34:55

@FCUK17: szerintem menj és segíts nekik. Minden szorgos kézre szükség van ilyen kemény időszakokban!

FCUK17 2018.01.22. 11:10:25

@v.f.michael: ugyan. mások is megoldják önerőből, nekik is menne, ha akarnák.

inteligencs elenzeki 2018.01.22. 19:29:16

És a kimentett menekültekkel nem északi, hanem déli irányban kéne hajózni. Egy észak afrikából menekülni vágyónak nincs más dolga, mint beszállni valami szar csónakba, aztán ha jön a partiőrség, csak óbégatni kell hogy jaj, süllyedünk. Már viszik is őket, na nem vissza északafrikába, hanem Sziciliába.
Én nem is értem na.

76 napjuk van a libsiknek az ujabb szopásig 2018.01.22. 20:08:20

"Az olasz Európa-ügyi miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy Magyarország és Lengyelország nem hajlandó egyetlen menedékkérőt sem átvenni."

Ugy latszik oket meg nem ertesitette a balliberalis oldalal, hogy Orban mar reg megbukott, mert titokban menekultek ezreit fogadta be az orszag.

morph on deer 2018.01.22. 20:09:27

@Jakab.gipsz:
“Európával pedig ne kísérletezzen senki, még az a elmeháborodott Soros György se.”

Mert még megzavarná az elmeháborodott orbán viktor terveit a nemzetthy feudál-bolsevizmus felvirágoztatásával kapcsolatban, és az beláthatatlan következményekkel jána!

Lehet, hogy még a szotyola is a torkán akadna végvári hősünknek, és mi lesz akkor a qrva nagy védelemmel, amit az “európai keresztény kultura” élvez?

Szélsőséges esetben még az a borzalom is elképzelhető, hogy hirtelen befogadunk 1294 menekültet oltalmazottként! Még rágondolni is rettenetes!

A magadfajták vigasztalásául szolgálhat viszont, hogy legalább a családegyesítéseket még akkor is meg tudjuk akadályozni!
Tehát szó sem lehet arról, hogy egy kiskorúnak az anyja is hozzánk jöhessen, vagy esetleg az elkavarodott gyerek a szüleihez jusson valahogy, mert csak képzeld el, hogy még a végén örülnének is a menekülők valaminek!
Nehogy már!

Szóval imádkozzunk, hogy az elmeháborodottsk közül legalább orbán viktor kerüljön ki győztesen, és inkább fizessük mi a szotyolát, csak nehogy valahogy mégis Soros nevessen a végén!

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.01.22. 20:30:21

Rendes dolog a Guardiantól, hogy felvett pár, Népszabiból kirúgott független publicistát.

nemecsekerno_007 2018.01.22. 20:58:32

Gyerekek, ilyen sok munkanélküli szabadbölcsész van? Nem tudná felszívni őket a közmunkaprogram v. az NGO-k ?!!!

Európai téridő 2018.01.22. 21:21:26

@nemecsekerno_007: Arra gondolsz, hogy az ngo-khoz mennének állásba? A "nagypolitikába" belépő, állítólag pénzesebb ngo-k épp most fognak szívni a Stop-Soros miatt, ami még csak kormányjavaslat, nem törvénytervezet, de már nagyon precízen "törvényszerű" az állapota. A "mezei" ngo-k, alias civileknél pedig szerintem nincs "státusz", "pozíció".

felső határ nincs 2018.01.22. 22:45:56

@Európai téridő: soros polipját ki kell irtani egész európából

ez ma még radikális illiberalizmusnak számít, de van neki sok ellensége, nem csak itthon. Meg fogja érni a vén szaros, hogy kitiltják a hazájából, és még nem is nácizhat, mert gyorsan kikürtölnék a világba Orbánék, hogy schwartz gyuri 1944ben a náciknak dolgozott filantrópként

ha ha ha

tpl 2018.01.22. 23:00:10

Jaja, megint a demokraciat féltik kis hazánkban. :

2018.01.23. 06:22:27

Az olaszok szerint elfogadhatatlan, hogy Magyarország és Lengyelország nem vesz át illegális bevándorlókat. A magyarok és lengyelek szerint meg elfogadhatatlan, hogy Olaszország nem teljesíti uniós kötelezettségét és nem védi a schengeni külső határt.

2018.01.23. 06:23:14

Nyugi, már csak pár hónap és Orbán megbukik a választáson. LOL!

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.23. 14:58:02

"a három fő kérdés: a migráció, a biztonság és a növekedés csakis európai keretekben oldható meg. "

Ugyanezt hajtogatják már 3 éve, miközben a kvótarendszeren kívül még semmi össz-európai megoldást nem tettek le az asztalra. A magyar és egyéb határkerítések, a bukás elől menekülő Merkel által kijárt török-EU egyezmény hozott enyhülést, miközben sokáig éppen az olaszok vonták ki magukat Schengen hatálya alól a négerek tömeges vízitaxiztatásával

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.23. 15:04:02

@morph on deer:
"Tehát szó sem lehet arról, hogy egy kiskorúnak az anyja is hozzánk jöhessen, vagy esetleg az elkavarodott gyerek a szüleihez jusson valahogy, mert csak képzeld el, hogy még a végén örülnének is a menekülők valaminek!"

Leírod hogy csak 1300 migrincsről van szó (ami már eleve köztudottan nem igaz), aztán magadat cáfolva háborogsz hogy nem engedik a zorbánisták felszorozni ezt a számot a többszörösére. Mert azért gondolom te is tudod, hogy 1 kósza 17.9 éves "kisgyereket" rögtön követne még 6 tesó, a papa meg a 3 felesége a további 12 féltesóval, a nagyszülők és unokatestvérek, meg a többi pereputty

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.23. 15:18:21

Ez az olasz miniszterelnökjelölt akit a szintén baloldali Guardian boostol, azt hiszi ő lesz majd az olasz Makrómatyi. Elolvashatná a másik cikkben, hogy a Matyival elégedetlen franciák aránya a júliusi 43 %-ról mostanáig 57%-ra emelkedett. A külföldről - aminek a dolgaiba folyton bele akar pofázni - meg ki lehet találni mit gondolnak róla

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.23. 15:20:56

"A lehető legártalmasabb reakció az, hogy menjünk vissza az időben és állítsuk vissza a belső határok felügyeletét. Ám pl. Olaszország esetében a migrációs bajokat nem Európa jelenléte, hanem pont ellenkezőleg: annak hiánya okozta."

Ez meg van hibbanva, elvette az eszét az ejrópaiság

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.23. 15:27:56

"Levitsky és Ziblatt arra jutott elemzései alapján, hogy a hidegháború vége óta a legtöbbet a választott kormányok tették a demokrácia lebontásáért lásd pl. Magyarországot, ..."

Mert az ám a demokrácia, ha Libsinskyk mondják meg mit kell tennünk. Mert ők a demokraták, nem holmi választott kormányok

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.23. 15:31:59

"Birtokon belül az autokraták ... megveszik a médiát "

Ha nem tetszik valakinek a TV műsor, vegyen magának saját televíziót - mondá Megyó. Akkor most mi a gond?
süti beállítások módosítása