B1 blogcsaládAlakul a Fidesz rémálma áprilisra, hacsak az LMP meg nem akadályozza

2018. január 20. - nickgrabowszki

A pártok elkezdték visszaléptetni a jelöltjeiket egymás vagy függetlenek javára. Kivéve az egyiket.mt_1.jpg

 • Kedden az MSZP jelentette be, hogy Pécsen és Szigetváron 2 független jelöltet, Mellár Tamás közgazdászt és Vass Péter polgármestert támogatja.
 • Szerdán derült ki, hogy jó esély van arra, hogy Magyar György ügyvéd ellen sem indítanak ellenjelöltet Siófokon.
 • Veszprémben minden bizonnyal Kész Zoltán, a körzetet időközi választáson megnyerő független közgazdász mögé állnak be.
 • Az már korábban tudható volt, hogy Hódmezővásárhelyen Rója Istvánt, a leváltott makói iskolaigazgatót támogatják.
 • Tovább az is esélyes, hogy Szekszárdon Hadházy LMP-elnököt fogják támogatni.

Ezek olyan körzetek, ahol a DK-MSZP megállapodás miatt Gyurcsányék eleve nem állítanak jelöltet; Magyar és Mellár mögé várható a Jobbik támogatása is. A többi helyen pedig legalábbis elképzelhető, hogy ha a Vona-párt indít is saját jelöltet, nem fordítanak majd nagy energiákat a kampányra.

Legalább részben létrejöhet tehát egy baloldal-Jobbik összefogás, de úgy, hogy hivatalosan nem jön létre: nem egymással kötnek szövetséget, nem egymás jelöltjeit támogatják, hanem

elvileg egymástól függetlenül ugyanazon civil jelöltek mögé állnak be.

Hasonló közös mozgás már megfigyelhető volt a gyulai, debreceni, a szentendrei és a solymári önkormányzati időköziken, illetve most is látható a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson.

Eddig ugyan nem vezetett sok sikerre, de eddig csak erősen fideszes körzetekben valósult meg. Ha érdemi ellenzéki eséllyel kecsegtető kerületekben sikerülne megegyezni, az volna a Fidesz rémálma:

megbukna az oszd meg és uralkodj, illetve a kétharmad és esetleg a parlamenti többség is.

Sok egyéb lehetőségük az ellenzéki pártoknak nincs: minden ideológiai különbség ellenére az önérdek közös táborba tereli őket. A közvélemény-kutatások szerint a magyar választópolgárok három, szinte teljesen egyforma táborba oszthatók.

 • egyharmaduk kívül áll a politikán, nem tervez részt venni a választáson (közülük csak néhány százalék volna mégis mozgósítható, de csak kiélezett versenyben);
 • egyharmaduk a Fidesz-KDNP mögött áll;
 • egyharmaduk elutasítja a kormányt, viszont ők 8(!) ellenzéki párt között oszlanak meg.

Az ideális persze az volna, ha ellenzék legfeljebb két közös listán szállna szembe az kormánypártok túlerejével, de ezt elvárni ma (ma még) illúzió. A B-terv a koordinált egyéni jelöltállítás lehetne, de az ellenzéki pártok egymás ellen is vívott túlélési harca miatt minden körzetre kiterjedően ez sem tud megvalósulni.

Az Orbán-rezsim még mindig nem minden ellenzéki párt számára jelent valós veszélyt: bár a retorikában elutasítják, valójában nagyon jól elvannak benne, és várják a jobb időket. Nem veszik észre, hogy a helyzet nem marad így: jobb lesz vagy rosszabb, a választási eredménytől függően enyhül vagy szigorodik az autokrácia. Az ellenzéki politikusok némelyikének talán megfelelnek a jelenlegi állapotok, de a miniszterelnöknek semmiképp: örökösen azért kell küzdenie, hogy megakadályozza az összefogást és elkerülje a leváltását.

Ezért az ellenzéki pártoknak nincs (vagy nem is lenne) más választásuk, mint a (legalább részleges) együttműködés: független jelöltek mögé arcvesztés nélkül beállhatnak, nem kell szövetséget kötnie a régi és az új baloldalnak, vagy a demokratáknak a Jobbikkal.

Ez első látásra öngyilkosságnak tűnhet a részükről, hiszen mandátumokat vagy legalábbis a mandátumnyerés esélyét engedik át a konkurenciának, másfelől viszont inkább az az öngyilkosság, ha nem teszik: bárhol jobb helyen vannak a mandátumok, mint a Fidesznél, amely a választási (főleg a kétharmados) győzelmét

nem is titkoltan a politikain szabadság további korlátozására használná fel.

 • Az ellenzéki pártoknak kb. 35 egyéni mandátumot kellene elhozniuk, hogy megfosszák a Fideszt a parlamenti többségétől. Az erőviszonyok ismeretében ez elvileg nem volna lehetetlen, de az kellene hozzá, hogy a körzetek felében csak egy ellenzéki jelölt maradjon állva.
 • Ha ez nincs, akkor marad a minimálprojekt: legalább 15 egyéni körzetben kell nyernie ellenzéki jelöltnek, hogy ne legyen újra kétharmada a Fidesznek. Ez már jóval reálisabb tervnek tűnik, mint az előző.

szbha.jpgEzért különösen érdekes az LMP szerepe ebben a helyzetben:

az LMP egymaga képes elérni a Fidesz kétharmadát.

Az LMP nemhogy a teljeskörű ellenzéki koordinációt nem szorgalmazza, hanem még a saját túléléséhez elengedhetetlennek látszó B-tervet sem: még korlátozottan sem hajlandó együttműködni a többi ellenzéki párttal.

Erre Mellár Tamás pécsi jelöltsége is példa. A helyi mérések szerint Mellár összellenzéki támogatással legyőzhetné a fideszes jelöltet, a szocialista parlamenti frakcióvezető, Tóth Bertalan annak tudatában adta át a helyét a közgazdásznak, hogy az meg fogja kapni az LMP támogatását is, hiszen meghívott volt a párt kongresszusain és dolgozott nekik szakértőként is.

De az LMP ezt elutasította. Teljesen érthetetlen módon amúgy. Arcvesztés nélkül beállhattak volna Mellár mögé, mindenféle logika ezt diktálta.

Még saját kongresszusuk korábbi döntése sem mond ennek ellent: az ugyanis csak a volt miniszterelnökkel való egyéni vagy listás szövetségkötést tiltotta meg, Mellár (és a többiek) viszont nyilván nem ez a kategória. Hogy mi áll az LMP szuicid makacssága mögött, az egyelőre nem világos.

Kívülről úgy tűnik, mintha belső ellentétek feszülnének a pártvezetésben: Szél Bernadett társelnök a hajthatatlan, míg Hadházy Ákos és Ungár Péter a békülékenyebbek közül való.

 • Az biztos, hogy a (baloldali, demokrata) ellenzéknek kb. 2-3 három hete van, ha - az LMP és a DK csökkenő támogatottságát, valamint az Együtt és a Momentum bejutásra reménytelen helyzetét látva - mégiscsak megpróbálkozik egy közös listás összeborulással.
 • Ha erre nem hajlandók vagy képesek, akkor bő egy hónap maradt arra, hogy a kétharmadot megakadályozzák.

Ez kizárólag rajtuk múlik. Ha elmarad, senkit nem hibáztathatnak miatta, és senki nem fogja sajnálni őket. Lecserélni már inkább.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6513589973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BAZINGA2 2018.01.20. 14:16:01

Az LMP azt fogja elérni, hogy be sem jut a parlamentbe. Aki sokat markol, keveset fog... effektus.

LKerekes 2018.01.20. 14:31:21

Hú anyám! Most aztán tényleg lehet rettegni.
Magyarnak pl. semmi esélye Siófokon. Ugyanígy esélytelen Hódmezővásárhely és Veszprém is.
És mi van a többi 102 hellyel?

Szilágyi Imre 2018.01.20. 16:36:06

A blogírónál elindult a mérgezett egér effektus. Szegény, szerencsétlen! Még a végén elhiszi, hogy a baloldal (ortodox és Jobbik) megnyerheti a választásokat.
:)

FCUK17 2018.01.20. 16:36:07

bizonytalan vagyok. nagyon. melyik lenne jobb az országnak:

- nyer a fidesz, a baloldal megszűnik létezni
- veszít a fidesz, a győztes oldal képtelen megegyezni a kormányzásról, egy helyben topogunk, aztán a következő választáson, ami vagy előrehozott lesz vagy nem (valszeg nem, mert a baloldal inkább kivár, csak megkapja a fizut, lásd 2006-2008-2010), a baloldal megszűnik létezni.

asszem mégis az első lenne a jobb, mert nem akarok a 2002-2010 közötti 8 év után még négyet elbaszni az életemből, aztán meg még párat, amíg valaki rendberakja, amit LQróék elkúrtak.

taga20 2018.01.20. 17:03:46

@FCUK17: szerintem is neked az első lenne a jó, me onnan kapod a fizetésed, hogy minden nap idehányd a retardált tartalmadat.

egy undorító féreg vagy, egy rohadt selejt, egy parazita.

Zoltan Hazafi 2018.01.20. 17:22:20

@taga20: Csakúgy, mint Kerekes László...

taga20 2018.01.20. 17:26:19

@Zoltan Hazafi: ja! csak fogyatékosba nem rúg bele az ember:)

azigaziraptor 2018.01.20. 17:41:18

@taga20
2018.01.20. 17:03:46:
Megjöttek az agyhalott zigóta fideszesek!
Kár rájuk az energiá(nka)t pazarolni, hisz egy halk ficcentésre sem méltóak!
Egyébként a cikkhez: van-e valaki, aki elhiszi, h az LMP nem a Fidesz kölke?

Zoltan Hazafi 2018.01.20. 17:43:28

@taga20: Annyira nem fogyatékos ő, hogy tudja - váltogatott névvel (Kerekes László, LKerekes) hozzászólva - kit szolgál trollkodásával a különböző fórumokon.
Kerekes - Viktor urát szolgálja nagy buzgalommal.
Itt éppen dezinformál.
Mért ne lenne esélye Magyarnak Siófokon? Magyar jó fej ügyvéd.

taga20 2018.01.20. 17:46:12

@azigaziraptor: azé az embernek lehet hobbija, aminek egyébként nem sok értelme van, csak kikapcsolja:)

te el tudod képzelni, hogy hadházy a fityeszmaffia embere?

taga20 2018.01.20. 18:05:03

@Zoltan Hazafi: vágom, hogy ki ez az uszadék, és szerintem jó helyen kapisgál grabowszki, mert ha valami bebaszna a maffiának, ha minden körzetben egy az egyben állnának a felek.

na akkor a gecinek egyharmada lenne, az tuti:)

azigaziraptor 2018.01.20. 18:39:00

@taga20:
SIMÁN!
Egyébként, ha nem is a Fidesz-maffia embere, de beépített ügynök, az tuti! :-)

taga20 2018.01.20. 18:43:23

@azigaziraptor: akkor miért basztatja a nemzeti sumákság 2.3 millióját, ami belefért a geci hátizsákjába?

én bízok a csávóba, de lehet, hogy nem vagyok elég képzett ideológiailag:)

azigaziraptor 2018.01.20. 20:06:09

@taga20:
Igaz, h én sem vagyok elég képzett ideológiailag, de sztem ez ugyan olyan színjáték, mint az "ügyeletes feljelentgető" Tényi ténykedése!
Bár én sem vagyok tévedhetetlen! :-)

azigaziraptor 2018.01.20. 20:07:27

@taga20:
Ja'h!
Én nem vennék tőle használt autót! :-)

csobi2011 2018.01.20. 20:19:05

Valóban retteghet a fidesz. Van néhány ember aki mögé beáll az ellenzék és akár nyerhetnek is ( max 5 fő). Nos ők független képviselők lennének frakció nélkül, szóval eleg súlytalanok lennének. Ezeket a helyeket az ellenzéki pártok frakcióitól vennék el. Szóval az ellenzéki pártok súlytalanságához járulna hozzá. Ha az mszp tényleg frakciót akar a pm-nek és az esélyes körzetekben függetleneket támogat, akkor előfordulhat hogy az mszp frakció 6-7 fős lesz. Gratulálok az ellenzéknek hogy keményen dolgoznak azért hogy tovább aprózzák magukat. Ez nem fidesz rémálom, hanem fidesz álom.

morpho 2018.01.20. 20:51:49

@csobi2011: Én nem álomnak, hanem gazemberségnek nevezném, de ha neked az álom jobban tetszik, akkor legyen az!

taga20 2018.01.20. 21:08:17

@csobi2011: bazdmeg ember, ti vagytok a rémálom az elm uccában!

hogy pusztulnátok má a ruszkikhoz, akiket imádtok!

Jozsef Janos Hoffmann 2018.01.21. 03:47:27

Mért van az az érzésem hogy manapság inkább a politikához értenek az emberek mint a focihoz????? Ha már a focipályáról ide költöztetek akkor legalább szurkoljatok is néha a jó dolgoknak!!! Tudjátok, akkor megy a játék ha van buzdítás, írjátok le naponta többször minden fórumon ahol csak tehetitek, hogy mit akartok "kórusban"!!!! Egy jó szurkoló gárda szárnyakat adhat egy gyengélkedő csapatnak HAJRÁ Magyarok !!!!!

babbaba 2018.01.21. 05:07:24

@LKerekes: Mondjuk, ha nem csak egy egyszerű propagandista jobbágy lennél, tudnád, hogy Veszprémben éppen nem a KISZfiúk nyertek legutóbb, pedig akkor is ötven százalékos fölényt mutattak ki nekik a közvélemény-kutatók.

Azért csak küzdj, mint malac a jégen gazdáidért! Biztos megéri, ha egy kicsit több a nyugdíjad mint százezer.

babbaba 2018.01.21. 05:09:08

Egyébként meg a Jobbik lesz a Fidesz rémálma és egyben a végzete is.

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

LKerekes 2018.01.21. 06:29:40

@Zoltan Hazafi:

A cirkuszi bohóc is nagyon jó fej, imádják a gyerekek, kedves, sikeres, híres.....és mégsem alkalmas szerintem képviselőnek és nem is szavaznék rá.

LKerekes 2018.01.21. 06:30:18

@babbaba:
Ugye te sem gondolod komolyan?

LKerekes 2018.01.21. 06:33:50

@babbaba:
Egy kicsit régen volt az a siker. Azóta az emberek rájöttek, hogy egy seggfejet választottak meg.

babbaba 2018.01.21. 08:27:37

@LKerekes: Ja. Azok rá. Igaz, hogy akkor is 50% akart állítólag rájuk szavazni meg most is, de most már sokkal jobban rájöttek. Biztos.

babbaba 2018.01.21. 08:28:31

@LKerekes: Van annyira komoly, mint a KISZfiúk 50%-a.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.21. 08:29:12

Ha az LMP beáll Gyurcsány mögé, az öngyilkosság lesz, így ezt nem fogják meglépni.

Cicmen. 2018.01.21. 09:33:14

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ha az LMP beáll Gyurcsány mögé, az öngyilkosság lesz,

Nem feltétlenül, mert anál is lehet belőle!

taga20 2018.01.21. 09:46:12

@Cicmen.: vazelint vigyé, me rábaszol fityesznyugger!

Cicmen. 2018.01.21. 10:11:24

@taga20: Még nem vagyok nyugger, vazelint meg nem hordok magammal csak öklözőzsírt! Add meg a címed és megtudhatsz erről bővebbet is! :D Hülyeállat!

Zoltan Hazafi 2018.01.21. 10:12:13

@LKerekes: Bárkit le lehet seggfejezni, bohócozni - senki nem alkalmas semmire... - egy a lényeg: csak a Viktor legyen-lehet a jó.
Más - mindenki - smafu.
Most ez az új parancs?

taga20 2018.01.21. 10:17:32

@Cicmen.: anyádat fenyegesd faszkalap, aki kipottyantott!

egyébként, ha nem vagy nyugger, akkor hogy van időd minden hétköznap napközben itt baszni a rezet?

NemodaBuda 2018.01.21. 10:22:05

@LKerekes: Cirkuszi bohóc ? Tudod e, hogy az milyen komoly szakma ? Nem tudod ! Ha a bohóc úgy akarja, a közönség az előadás után meglincseli a cirkuszigazgatót, mert sajnálja a műlovarnőt ! A kopasz erőművészt élve temeti a közönség - ha a bohóc úgy akarja ! Ezért bohóckodik orbánod meg rogánod - csakhogy az igazi, az érdemi bohóckodáshoz kell ám a lélek, a spiritusz is ! Meg némi igazság ! Láttál már cinikus bohócot ?

Cicmen. 2018.01.21. 10:26:05

@taga20: Nem mindegy hogy mitől tudok itt rezet baszni? Egyébként mi az izgalom tárgya, ha nyugger leszek nem fogom letagadni (remélem megérem). Hülyeállat!
És a világért sem fenyegetőznék, mindössze arra gondoltam hogy jól esne ha megöklöznék a kibuzult seggedet! :D

taga20 2018.01.21. 10:46:16

@Cicmen.: te olyan szavakra izgulsz, mint "megöklöznék a kibuzult seggedet", vagy anál.

én is elárulok egy titkot magamról, nem vagyok buzi, de semmi bajom nincs a homárokkal, mert ugyan olyan emberek, mint te vagy én.

sőt, talán egy fokkal jobbak is, mert próbálnak megfelelni még az olyan szűk látókörű arcoknak is, mint amilyen te is vagy.

Cicmen. 2018.01.21. 11:00:31

@taga20: Köszi hogy kiöntötted a lelked és megtudhattam bővebbet a buzikhoz fűződő szimpátiádról! :D

taga20 2018.01.21. 11:05:24

@Cicmen.: nincs mit!:)

csak azé tettem, mert nem vagy menthetetlen, csak egyszerűbb neked valakit utálni, mint elfogadni, megérteni.

Cicmen. 2018.01.21. 11:47:27

@taga20: Na itt álljunk meg egy pillanatra, mert én a múltkor próbáltam normálisabb stílusban kommunikálni de persze nem működött veletek! Fel sem tűnt ugye, most meg panaszkodsz?

taga20 2018.01.21. 11:58:17

@Cicmen.: nem panaszkodom, csak leírom a tényeket.

egyébként, ha te már megpróbáltad, én viszont nem vettem a lapot, akkor az elnézésedet kérem így utólag.

de szerinted, miről lehet normálisan, mikor ilyeneket olvasok, mint ez.

hvg.hu/itthon/20180121_rogan_a_kormany_illegalis_bevandorlast_segito_szervezetekrol

Cicmen. 2018.01.21. 12:54:19

@taga20: Az elég nagy baj, ha egy neked nem tetsző hír hatására elveszted az önuralmadat!

Rockxy 2018.01.21. 18:37:32

Öröm nélkül jelentem, hogy működik az "oszd meg és uralkodj".
Ha nem hiszed, olvasd el a korábbi véleményeket!

DFK 2018.01.21. 19:44:09

@csobi2011: ráadásul a töredékszavazatokat is elvesztik az eszes ellenzéki pártok ezekben a körzetekben.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.01.21. 19:58:50

Őszinte leszek: Szívesen megnézném ahogy megalakul az mszp-dk-jobbik-egyutt-PM-fodorgábor-kétfarkú-momentum koalíció.

Biztos vagyok benne, hogy a popcorn ára az egekbe szökne.

morph on deer 2018.01.21. 20:47:32

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
“Ha az LMP beáll Gyurcsány mögé”

Beerca, már megint nem olvasol, csak írsz!
Nem a Gyurcsány mögé, hanem a Mellár mögé nem (sem) akar beállni az LMP!
És most igaza van a grabovszki nicknek: ez tuti öngyilok ak néz ki!

Ahogy elnézem, Szél Bernadett nagyon kezd elbotkásodni, és mint tudjuk ez még a Botkának sem vált be.
Aki most még mindig a következő választásról ábrándozik, annak most szólok: ha most nem lépi meg az orbánmentes oldal amit kell, és dob bele apait-anyait, akkor NEM lesz következő esélye a t. álmodozóknak!

Akár már kezdhetik is nézegetni az álláshirdetéseket, talán még nem késő..!
Mert az ugye eléggé egyértelmű, hogy mi fog történni az önző és szemellenzős “politikusokkal”, ha rajtuk fog múlni a megoldás.

Bár még azt sem tartom lehetetlennek, hogy a fidesz garantál nekik X szavazót, meg képviselői helyet, ha sikeresen akadályozzák a többieket, nem lenne meglepő.

rasztaszív 2018.01.21. 20:59:21

"Kívülről úgy tűnik, mintha belső ellentétek feszülnének a pártvezetésben: Szél Bernadett társelnök a hajthatatlan, míg Hadházy Ákos és Ungár Péter a békülékenyebbek közül való."

no lám,bernike,a hívő katolikus?de biztos csak véletlen.

pefe 2018.01.21. 21:12:49

Hülye! A párt rengeteg kampánypénzt bukik, ha nem állít mindenhol jelöltet. Ezért mindenhol elindulnak, és a listaállítás után lépnek vissza. Ez egy sima matekképlet. Ugyanez a helyzet a Jobbiknál és Momentumnál. Hadházy kerek perec megmondta, hogy minden (!) körzetben egy ellenzéki jelöltet szeretnének. Vona is elmondta, hogy visszalépnek Mellár javára. Amúgy az is hülyeség, hogy az eddigi összefogásnak nem volt sok eredménye. Kész Zoltán is független jelölt volt, aki ellen senki nem indított jelöltet, és megszűnt a kétharmad. Ha valaki ennyire tájékozatlan, az miért ír ilyen blogot?

Skankhunt42 2018.01.21. 21:13:57

@taga20: nem az apád faszát nem vagy buzi

vaffanculo 2018.01.21. 21:16:20

@pefe: ha ez télleg így műxik (nem kétségbevonni akarom), akkor még lehet remény a gecik ellen.

vaffanculo 2018.01.21. 21:20:10

Ha már rémálom, akkor hülye blogokban hülye posztokhoz történő hülye kommentelés helyett, inkább ezt hallgatom :) :
www.youtube.com/watch?v=qRXzvUfxarQ

dare 2018.01.21. 21:27:53

Helyesebben: az Lmp és a Jobbik közösen képesek elérni a Fidesz 2/3-át.
Mivel a szocik beállnak a független jelöltek mögé mindenütt, és úgy mondanak le ezeknek a körzeteknek a töredékszavazatairól, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne, azért én felvetnék egy másik opciót is.
Ha ezeken a töredékszavazatokon fog múlni a Fidesz 2/3-a, akkor is az Lmp és a Jobbik lesz a hibás?
Minek indulnak egyáltalán a Fidesz ellen, elég lenne csak a "demokratikus" oldal a csatához?

Az én meglátásom az, hogy minden körzetben indulniuk kell a pártoknak, mert ha ezt nem teszik meg, akkor nem tudhatják meg, mennyi töredékszavazatot áldoznak fel a cél érdekében.
És korántsem biztos, hogy az a jelölt nyerni is fog.
Akkor ráadásul dupla bukta az egész.

2014-ben miért nyert a Fidesz?
Mert volt egy elég érdekes társaság közös listán összetrombitálva az Mszp mögött, aki indult ellenük.
Egy szétesőben lévő zöldpárt, aki a megmaradásért küzdött.
És volt egy radikális széljobb párt, tele vállalhatatlan arcokkal.
Az lett volna a csoda, ha nem nyernek.

Mi történik most?
A jobbik néppártosodik, egyre kevesebb a vállalhatatlan arc, és az üzeneteik is teljes mértékben megváltoztak.
Azon lehet vitatkozni még ki hiszi ezt el, és ki nem, de aki már nagyon szeretne változást, az könnyebben fogja tudni az x-et rakni a nevük mellé, mint mondjuk 4 éve.
Nem a kiábrándult baloldaliakra gondolok. :D
Nekik van más.
A lényeg: egységes képet sugallnak, és nem olyat, mintha mindegy lenne nekik, kik vannak a párt tagjai között.

Az Lmp is egységessé vált.
Nem kormányváltó erő ugyan, de ők is sokat változtak az elmúlt 4 évben, és szintén adnak lehetőséget a választóknak kire x-eljenek.

Mind a két párton, az Lmp-n és a Jobbikon is érzem, hogy készen állnak a kormányzásra.
De szerencsére nem ez a két párt van csak az ellenzéki térfélen.
Aki mind a 2 pártot a háta közepére kívánja, azoknak a teljesség igénye nélkül:
Ott van még az Mszp, akik a hagyományos baloldali értékrendel bíró szavazókat fogják az urnákhoz csábítani.
Ott van a Dk és Gyurcsány szavazói, akinél már én se tudom eldönteni, hogy a Fidesz vagy a szocik ellen vívja a nagyobb csatát, kit is akar ő pontosan legyőzni.
Van még az Együtt, akik szintén más értékeket képviselnek, mint a Dk és a szocik.
Rájuk is sokan fognak majd szavazni (igaz, lehet csak a fővárosban, de ki tudja).
A Momentum az ifjúság szavazási kedvét akarja fokozni, talán sikerül is nekik.
Akik teljesen megvannak csömölve a politikától, azok ha el is mennek szavazni, alternatívát nyújthatnak nekik a Kétfarkúak, mert az elmúlt 4 évben ők is ismertebbek lettek.
A Moma a hagyományos jobboldali értékrendet képviseli, nekik is lehetnek szavazóik.

Az utóbbi 4 pártnak azon is kellene gondolkodni, miképpen jutnának be a parlamentbe, mert az is nagy luxus lenne, ha a rájuk leadott szavazatok mind a kukában landolnának .
Én azt érzem minden szavazat számítani fog, nagyon nüasznyi különbség fog majd dönteni a végén.

Az itt felsorolt pártok az ellenzéki oldalon minden körzetben vihetnek szavazókat az urnához.
Az én meglátásom szerint, HA JÓ EREDMÉNYT AKARNAK ELÉRNI, MINDEN KÖRZETBEN MINDEN PÁRTNAK KÉPVISELTETNIE KELL MAGÁT!!!!
Minél több töredékszavazat landol a kukába, annál több esély lesz a Fidesznek a nyerésre.
Egyébként semmi mást nem kell tenni, csak legalább 2-3 héttel a választás előtt (a kampány miatt még időben) ki kell állni az esélytelenebb jelölteknek, és annyit kell mondania:
-Nem én vagyok ebben a körzetben a legalkalmasabb jelölt a győzelemre, ezért kérem azokat akik rám szeretnének szavazni, a szavazatukat inkább xy jelölt neve mellé tegyék.
Listán viszont a pártomat jelöljék.
Ennyi az egész, persze lesznek körzetek ahol több erősebb ellenzéki jelölt is lesz egymás ellen, és nem biztos meg lehet-e majd állapítani ki lesz ott az erősebb, de talán ennyi kompromisszumot majd tudnak kötni a pártok.
De ne találgassunk, hogy fognak vagy nem.
Majd ki fog derülni (reméljük időben).

Ez a lehetőség lefedi a szavazóréteg lakosság többségét.
Aki nem talál ennyi párt között magának elfogadhatót, az így járt.
Otthon marad, és vár tovább a lehető legeslegjobb ellenzéki pártra, akire habozás nélkül le meri majd tenni a szavazatát.

Elnézést a hosszért, csak kikívánkozott.
Ha az Lmp és a Jobbik nem veszi észre mi múlik rajtuk, akkor el fognak tűnni a süllyesztőben.
Nem hiszem, hogy ez lenne a céljuk.
Várjuk meg.

jjoey 2018.01.21. 21:31:03

Vagy megegyeznek es max tobbsege lesz Viktornak, vagy tenyleg csak a 2mila fityesznyik szavaz, ekkor lesz 25% reszvetel es ugyvivo kormany. Ezzel meg semmi bincs veszve, Vitya takolmanyoz majd es kitaly lesz. Az EU meg csak szimplan 7-es cikkely majd Vitya kileptet. Varso e ment meg, ok mar a nyugati vonaton ulnek csak a fityisz nem veszi eszre.
De addig is, Gyuriba remelem kiplakatolja majd, "o is a penzemen tanult oxfordban a kommunizmus alatt" es a vigyori felcsuti torpe kepe alatta. Na, ennyire csapoljatok neki.

nemecsekerno_007 2018.01.21. 21:41:17

@Jozsef Janos Hoffmann: itt mindenki ért, mindenhez :)

remélem a többség azér' ahhoz is amit csinál :D

Brix 2018.01.21. 21:41:32

A magyar vàlasztàsi rendszerben nagyon nehéz úgy összeàllni, hogy az összeàllók ne veszítsenek rajta arculatot. Talàn egy Lmp- Jobbik- Momentum összeàllàsnak lenne értelme\eredménye: az új , fiatal pàrtok\elit a kiöregedő , a gazdagok érdekeit képviselő Fidesz ellen...

dare 2018.01.21. 21:53:20

@vaffanculo: Csak most látom mit tettél be.
Jó vagy!
youtu.be/tu_NXGTKpec

Duplaxiii 2018.01.21. 22:02:50

Érdekes kis írás, már ott felcsaptam a füleimet, hogy a szerző szerint 90% az egész...
Mert a fidesznek NINCS 30%-a, és az összes ellenzéknek is maximum annyi van összesen, mint a fidesznek, így kicsit több, jellemzően közel 60% az aránya azoknak akik nemet mondanak.
A másik durva csúsztatás, hogy ez a döntő halmaz, nem akar választani, hát ez nem igaz, ez a mai politikai résztvevőket utasítja csak el. Miért hiszi minden blogger, hogy ha nem akarom egyiket sem a hatalomba juttatni, akkor a passzívak elmennek?
Ha nem vagy éhes, bemész egy étterembe?????
.
Két további rémképet is kivettem az írásból!
LMP? Érdekes... Elkészpelem a választók 2/3-át (vagy többet), akik nem egy városban élnek, nekik igazi alternatíva a fidesszel szemben a feminizmus, a fender-alapú szexuális "sokszínűség", a ökoterrorizmus. Igen, a Juliska nénik, a János bácsik tömegesen mennek az lmp jellemzőek hiteltelen, karrieralapú pártvezetőinek füttyszavára szavzni.
Ja, persze...
Másik dolog, amit a szerző rendre kihagy, hogy ha a jelzett - szerintem 50-60% passzív - megmozdul, akkor az pártszimpátiától függetlenül, dühből, haragból teszi majd. Csak most nem az mszp-fidesz igna billenhet át keserűségből, hanem a jobbik-összes politikai lény lesz a választás lényege.
Az, ha egy szélsőjobbos párt hatalomra jut, az nem csak a fidesz felelősége, hanem az lmp és a többieké is.
Mert ma a döntő többségnek SENKI nem tuf alternatívát, tervet, programot felmutatni, így marad a harag, hogy tagarodjon az összes és erre most a jobbik a megoldás.
.
Érdekes lesz a választás után visszaolvasni ezeket az írásokat, és megvizsgálni, mennyiben felelősek a bloggerek is a várható sötét jövönkért!
Ésszerű lenne, ha a bloggerek és újságírók egyszer elmennének az emberek közé is, mert ami ezekben a blogokban is olvasható, az a társadalom normális részében nem tapasztalható.

Bolshevik 2018.01.21. 22:02:52

@jjoey: Bár minden évben meg lett jósolva, hogy ha még egy évig a fidesz marad/nyer akkor vége lesz az országnak, összedől meg kilép az EU-ból, most ezúttal tuti igaz lesz, istenuccse tényleg. Már csak párat kell aludni!

Jakab.gipsz 2018.01.21. 22:21:39

Ez a cikk hülyeség.

Hol ott valóban szükségünk lenne egy népies baloldali pártra, pontosan azért, hogy szemmel tartsa, a saját időnként elszemtelenedő kis kapitalistáinkat.

Ámde az korántsem közömbös, hogy ezt az új baloldaliságot, ki teremti meg, mi magyarok magunknak, avagy a Soros-CEU -s politológus maffia.

dare 2018.01.21. 22:29:31

@Duplaxiii: A Juliska nénik és Jancsi bácsik soha nem fognak az Lmp-re szavazni, bármennyit is segítenének az életükön.
Nem látják az "ökoterrorizmusban" rejlő lehetőségeket, a munkalehetőségeket, az innovációt, a függetlenedést az államtól, a kis közösségekben rejlő potenciált...stb.
Nem érdekük a változás, el se tudnak képzelni olyan életet, amelyben ne egyengetné az életüket valaki.
Ezért számukra marad a régi beidegződés.

Az pedig, hogy a Fidesz és a Jobbik helyet cserélt, az igenis a Fidesz felelőssége.
Ha 2018-ban a Fidesz elsöprő fölénnyel nyeri a választást, az pedig a miénk.
A mi szégyenünk és a pártoké.
A döntő többségnek pedig, aki a messiásra vár angyalszárnyakkal és az angyalok hadával, azoknak csak annyit: Ő se győzne ebben az ellenséges hangulatban.
Szimpla Soros ügynök lenne, elérne vagy 10-12%-ot.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.21. 22:33:07

Én is utálom a nyelvtannácikat, az írások stílusába belekötő alakokat... De a nagybetűvel, színes háttérrel kiemelt részben az a "politikain" szerintem egy elég csúnya elgépelés. Ha nem vettétek észre, javaslom javítsátok.

Ugyanakkor eszemben sincs ez alapján, vagy a kevésbé feltűnő gondok alapján ítélkezni. Viszont az írás tartalmával komoly gondom van. Ha jelenleg a FIDESZ listás szavazatból ugyanannyit kapna, mint az ellenzék...

A töredékszavazatok pár körzetben a független jelöltek miatt nem gyűlnének az ellenzéknek...

A listás szavazatok egy része ellenzéki oldalon elveszne...

És ennek ellenére a körzetek kb 1/3-át elvíve már ellenzéki győzelemt valószínűsítetek, az ellentmond a FIDESZ számára kedvező, egyoldalú, tisztességtelen választási rendszerről szóló állításoknak. Ez ugyanis nagyon az ellenzéknek kedvező rendszerre utal. És akkor még a határon túli szavazatokról nem is írtunk.

Vagy arról, ha egyes körzetekben passzív a kampány ellenzéki részről, akkor ott a mozgósításban a FIDESZ könnyen nyer, máshol egál, tehát ez listás szavazásnál is jól jön.

Mivel a szoros körzeteket el kell osztani, ahhoz, hogy lista legyen sok körzeteben mindenki indulni fog, mert úgy lesz elég egyéni jelöltje a listához. Itt az alacsony intenzitású kampány miatt nagyon kevés szavazattal lehet nyerni. Ha a FIDESZ jól mozgósít, akkor abból sok töredékszavazat megy a listára a győzteskompenzáció miatt.

vaffanculo 2018.01.21. 23:13:50

@Jakab.gipsz: "elszemtelenedő kis kapitalistáinkat. " Remélem, azt akartad írni, hogy a kurvára elszemtelenedett komcsikat (értsd fityesz) :)

2018.01.21. 23:31:24

LoMPosék úgy viszonyulnak a fideSShez, ahogy anno pozsgay elvtárs HNF-ja az MSZMP-hez. Szóval lehet azt hazudni, hogy ők ellenzék, de nem azok. Csak bábok és bohócok.

bkkzol 2018.01.22. 00:55:04

@Brix: "gazdagok érdekeit képviselő ellen" nagyon jó, vicces. Ezt senki nem gondolja komolyan. Csak annyi történne, hogy vissza állna a régebbi rendszer. Nem magyar szégek, személyek nyernék meg a túlárazott pályázatokat hanem német, holland, francia "vállalkozók". Saját maguknak osztják vissza a fejlesztési pénzeket.
Nehogy azt higgye valaki, hogy az eszement Angéla azért nem megy neki jobban Magyarországnak ,mert csupa szív nagyi. Igen komoly pénzezet visznek el a német cégek. Pont szarnak a demokráciára.... és ugyan olyan korruptak , mint amilyennek kelet-európát állítják be (csak ott lobbi tevénykesg a neve). Gyakorlatilag köztörvényes bűnözők az EU csúcs vezetői ( PL. Juncker a pénzmosó).
Nem azt állítom, hogy a mostani rendszer jó és tiszta! De remény sincs a renszerszintű változásra ellenzéki győzelem esetén se. Ismételten csak Brüsszel folyosóit mosatnák fel velünk.

Urancityhero 2018.01.22. 01:07:26

Ez egy szoci blog? A valósággal köszönő viszonyban sincs. Pécsett senki nem mért semmit, a szocik kamuztak egy mérést, ahol a Mellár 3%-kal vezetett az LMP-s jelölt előtt. A Gyurcsány összehozott egy kétharmadot a Fidesznek, 2014-ben még egyet és most rá akarják az egészet kenni a 8%-on álló LMP-re? Az agyam megáll, de tényleg. Eddig hezitáltam, de most már tuti az LMP-re szavazok...

Urancityhero 2018.01.22. 01:08:19

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Én is remélem és soha nem áll be a szoci-Gyurcsány-Fodor trió mögé.

Urancityhero 2018.01.22. 01:11:24

@morph on deer: Közöd nincs a valósághoz, 2010 óta ugyanazt a fa@ságot szajkózzátok és közben ugyanúgy kudarcot vall az összefogás. Ki az a Mellár? Egy vén bukott politikus, egy, a szocikkal lepaktáló senki. Most őt kell támogatni, hogy egyetlen helyen megszorítsa a fideszes jelöltet? Mert győzni nem fog, az tuti.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.22. 05:09:35

@morph on deer:

Ha az LMP ballibbé züllik, az a halála. S beállni egy ballib jelölt mögé az bizony ballibbé züllés.

midnightcoder2 2018.01.22. 07:15:13

@FCUK17: Az országnak az lenne a jó, ha az összes baloldali párt kikerülne a parlamentből (az MSZP sem érné el az 5%-os küszöböt), majd baloldal híján következő körben Orbánék is buknának és jönne helyettük valami normális jobboldali párt. Tény, hogy annak a hígfosnak amit balliberálisnak hívunk, és aki mára már sem a dolgozók érdekeit nem képviseli, sem a liberalizmust, egyedül a dekadenciát, nincs helye a nap alatt. De annak az impotens rablóbandának sem amivé Orbánék váltak az elmúlt pár évtizedben.

metal · http://electric.blog.hu 2018.01.22. 07:58:02

"A B-terv a koordinált egyéni jelöltállítás lehetne, de az ellenzéki pártok egymás ellen is vívott túlélési harca miatt minden körzetre kiterjedően ez sem tud megvalósulni."

az ellenzéki pártoknak kizárólag az egymás ellen vívott túlélési harcuk számít, tisztán látszik, hogy nem is akarnak ők nyerni, akkor kormányozni is kellene. Sokkal könnyebb ülni a meleg parlamenti székben, és osztani az észt!

Gaspen 2018.01.22. 08:14:26

A béegy blog már a sas-kabaré szintjén van :-)

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.01.22. 08:31:44

"Alakul a Fidesz rémálma áprilisra"

index.hu/belfold/2018/01/21/fidesz_jobbik_mszp_lmp_momentum_mszp_felmeres/

"Továbbra is toronymagasan vezet a Fidesz, erősödött a Jobbik"

Rettegek mert ballib vagyok 2018.01.22. 08:44:16

Biztos hogy retteg a Fidesz.

Ha lesz vagy 10 független jelölt, ami mögé beállnak a pártok, akkor lehet nem lesz kétharmaduk.

Etttől aztán falramásznak kínjukba...
A röhögéstől.. :DDD

Brix 2018.01.22. 08:52:21

@bkkzol: Az Lmp- nek van antikorrupciós programja, idestova vagy 5 éve, amelyben hatékony megoldàsi lehetőségek vannak a korrupció- csökkentésre. Az EU-s és a magyar költségvetesi pénzek felett nagyobb àtlàthatósàg és tàrsadalmi kontroll kell! Ilyen Tiborc-féle ügyek: 23-24 éves koràra màr közel 700 milliós àrbevételű cége volt, majd eladta egy Brit-Virgin-szigeten bejegyzett cégnek ( offshore...) tàvolodtam el a Fidesztől, es nagyon valószínű, hogy 2018- ban az Lmp- re szavazok...Elég volt az oligarchàk pofàtlan , gusztustalan , a mi kontónkra történő gazdagodàsàból!

Rettegek mert ballib vagyok 2018.01.22. 09:18:41

Az LMP-t tekintve az sem elhanyagolható szempont, hogy 2009-ben épp Gyurcsány és az MSZP ellenében jöttek létre, ami nem a Fidesz.

Esetükbe az összefogás cirka olyan, mintha mondjuk 2024-ben a Momentum a Fidesszel fogna össze, a ballibek ellenében.

exterminador 2018.01.22. 09:20:11

Meglátásom szerint az LMP az egyetlen párt, amire érdemes szavazni. Nem a levitézlett összefogósdit játszók. Nekik inkább el kellene tűnniük végre.

6.Lenin 2018.01.22. 09:26:36

A nagy "lelkendezőktől" kérdezném, hogy mi is lesz az a nagy siker?
Bukik a Fidesz, és lesz egy működésképtelen ország. Hatalmas győzelem lesz.

Miért is kérdezem? Győzött Kész Veszprémben. Megszűnt a 2/3-ad.
Azonkívül? Volt valami haszna ennek a pacáknak a Parlamentben? Nem.
Itt már írta valaki, hogy mit fog kezdeni néhány lézengő "független" honatya/honleány?

Már 2010-től teljesen másban kellett volna az ellenzéknek gondolkodnia, miután Gyurcsányt elzavarták a picsába. Nekik kellett volna, nem a Fidesznek.

Miért is lenne jó egy működésképtelen ország?

Rettegek mert ballib vagyok 2018.01.22. 09:34:25

@6.Lenin:

Cirka 1 év alatt kiderülne, hogy a függetlenek, és a Jobbik - MSZP - DK kormány teljesen inkompetens kormányzást tekintve.
A hosszú hónapos egyezteteések során megszavazott törvények száma stabilan 10 darab alatt maradna évszakonta.
Előrehozott választás, és Fidesz 4/5 borítékolható, csak közben elmegy 1-2 év, és gazdasági lecsúszás várható.

gigabursch 2018.01.22. 09:45:03

Magyar Györgyre szerintem nincs ember, aki szavazna...

6.Lenin 2018.01.22. 09:53:53

@Rettegek mert ballib vagyok:

Szerintem is, és gondolom a gondolkodni is képes választásra jogosultak szerint is.
Ezt világosan mutatják a közvélemény kutatási eredmények is.

Egyszerűen érthetetlen a "demokratikus" baloldal meg a hasonló megélhetésiek balfaszsága. Mi a toszban reménykednek.

A saját kis nyavalyás megélhetésükért simán feláldoznák az országot is.
Szerintem is látják ezt a választók is, kivéve néhány seggfejet.

rasztaszív 2018.01.22. 10:16:56

@6.Lenin: ebből a "működésképtelen lesz az ország" lózungból annyi biztosan igaz,hogy a fideszed mindent megtesz majd ezért.

Kivlov 2018.01.22. 10:36:43

"független"
Nincs olyan, hogy független, mert a politikát pártok csinálják. Aki meg részt vesz a politikában, az nem független...

6.Lenin 2018.01.22. 10:57:11

@rasztaszív:

Tök mind1, hogy ki miatt.

Az új vt után világosnak kellett volna lennie minden szereplőnek-sőt Orbán ki is mondta-, hogy csak egy erős, egységes nagy pártnak van esélye-mert ez lenne az ország érdeke is-az országot kormányozni.
Számos példa van már az EU-ban is , hogy a sokszínű pártokból álló koalíció működésképtelen.

Ezek a faszok meg erőltetnek már 8. éve mindenféle faszságot. Kinek jó ez? Még nekik sem. Az országnak meg végképpen nem.

Mi ebben olyan bonyolult kérdés? A sok "független" mi a faszt fog csinálni?
Minden egyes szavazás előtt árverés lesz a szavazatokért? Ki fizet többet?

lac1 2018.01.22. 11:00:31

""...az LMP egymaga képes elérni a Fidesz kétharmadát.""

Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha-Ha-ha-ha-ha-ha-ha!

lac1 2018.01.22. 11:22:48

Amikor azt látom, hogy a retardált ellenzékben a választáshoz közeledve egyre sűrűbben és töményebben jelenik a meg a hurráoptimizmus, örül a szívem.
Mert egy pártot/csoportot/embert kívülről nehéz tönkretenni, belülről azért igen, ennek jeles példáját látni jelenleg is.
Szerencse, hogy a hülyék el is hiszik azt, amit a kenderes álmukban láttak.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.22. 11:25:15

@6.Lenin: Szerintem rosszul látod a hibát.

A probléma ott van, hogy a baloldal demokratikusnak, a problémákat megoldani képesnek, a választói igényekhez alkalmazkodónak mondja magát.

De a konkrét kérdésekben nem hajlandó a választói akaratot tudomásul sem venni, mert szerinte X dolog alapvető. Így az alkalmazkodóság is kiesik, de a választói akarat ignorálása a képviseleti demokráciában, az autokrata, diktatórikus működés legfőbb fokmérője. A probléma amit meg kellene oldani, a kellő mennyiségű szavazat megszerzése, de ez sem megy nekik.

Aki a hatalom megszerzése érdekében sem tud demokrata lenni, az hatalomra jutva is diktátor lenne, és ez 2010 tanulságaival együtt kellően riasztó ahhoz, hogy a FIDESZ durva hibái és bűnei ellenére is a kisebb rossz szerepében maradjon.

Orbán piszok sok dologban enged a választói akaratnak. Az ellenzéki narratíva szerint félelemből, de sokszor meggyőződésből is. És ennyiben ő a kevésbé diktatórikus irány, jelenleg az ország ezzel szabad, de közel vagyunk ahhoz, hogy csak részlegesen szabadok legyünk.

Orbánt viszont a hívei is a taktikai érzékéért dícsérik, azért, mert tudja meddig lehet elmenni. És addig el is megy a későbbi előnyök reményében. Jelentős problémát jelent, hogy ezzel a mozgásterét csökkenti, mert ugyanerre a mozgástérre szükség lenne akkor, amikor a gender, a PC jogsértéseit kellene megállítani. A Soros ügyben elmondott hiteltelen és hazug vádak azt eredményezik, hogy az igaz vádakkal szemben is immunis lesz a társadalom. A remek taktikai érzék ellenére Orbán nem egy nagy stratéga, nem osztja be a lehetőségeit.

Egy tisztességes ellenzék körülbelül 3-4 hónap alatt képes lenne alapvető változást elérni. Mert piszok sok helyen nem azt kellene hazudni, hogy amit kormány csinál az alapvetően rossz. Hanem azt kellene kimondani, hogy nem elég.

rasztaszív 2018.01.22. 11:30:05

@6.Lenin: attól, hogy az orbánod azt mondta,még nem ez lenne rögtön az ország érdeke is.sőt,a demokrácia lebontása egyelőre masszív többség szerint biztosan nem az.márpedig egy olyan választójogi törvény,amiben kódolva van,hogy csak egy erős,egységes nagy pártnak van esélye,éppen a demokrácia leépítéséről szól.

6.Lenin 2018.01.22. 11:39:57

@rasztaszív:

Miért nem lenne érdeke az országnak akár egy erős, egységes baloldali érzelmű embereket összefogó néppárt?

Akkor mi a fasz? Egy nyugati rablóbanda, akik 1-2 év alatt kifosztanák az országot?

Nem érted, hogy nem elég szidni Orbánt meg a klérust?
Az emberek szeretnék tudni-én is-, hogy mit is kapnánk helyettük.
Miért nem jogos igénye ez a választóknak?

Ködös elképzelésekkel, egy valag megélhetésivel mit kezdenének?
Te tényleg elhiszed, hogy a külföldről pénzeltek nem szolgálnák ki a pénzt adó érdekeit?
Nem mindenki ennyire hülye.

rasztaszív 2018.01.22. 11:51:23

@6.Lenin: az ország érdeke egy valódi demokrácia működtetése lenne,ami alkalmas a népakarat kifejezésére.ennek része kell legyen a kiegyenlített verseny,és nem utolsó sorban az új kezdeményezések esélyhez juttatása.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.01.22. 11:57:30

@rasztaszív:

Szerintem sokkal jobb ha a leendő győztes 4 éven keresztül megvalósíthatja a programját, mintha a győztes koalíciós kényszer okán bele se tud kezdeni az átlaakításokba, és zsarolási potenciállal kell kitölteni a 4 évét.

6.Lenin 2018.01.22. 11:58:08

@rasztaszív:

Mi a faszról beszélsz?
Volt 8 év ismertetni, hogy mit is szeretnének.

Mit csináltak helyette? Orbán geci, és kész. Ennyi.

rasztaszív 2018.01.22. 11:59:42

@6.Lenin: te mi a faszról beszélsz?a választási rendszerről volt szó.

ben2 2018.01.22. 12:01:59

@rasztaszív:

Az előző választási rendszerben is csak egy erős, egységes nagy pártnak - vagy koalíciónak - volt esélye a győzelemre, csak annyi változott, hogy - mivel nem lehet a második fordulóban visszalépésekkel támogatni a kisebbik rosszat - még a választások előtt színt kell vallania minden pártnak, hogy kikkel akarnak együtt kormányozni.

Egyébként pedig nézd csak meg a sokat emlegetett brit választási rendszert: ott egy fordulós csak egyéni jelöltekkel, azaz ott a Fidesznek 90%-a lett volna 2014-ben, mégsem sikít a Freedom House, hogy Nagy Britanniában lebontották a demokráciát.

lac1 2018.01.22. 12:01:59

@rasztaszív:

Mi az a kiegyenlített verseny?
Egy évtizedeket tanuló professzorral versenyezhessen egy cigány?

rasztaszív 2018.01.22. 12:02:52

@Rettegek mert ballib vagyok: a négy éves rendszer eleve beteges,de ha ragaszkodunk hozzá,akkor igen,szépen végig kell csinálni a ciklusokat ahogy éppen kijön.

rasztaszív 2018.01.22. 12:03:57

@ben2: az előző választási rendszer is torz volt,ez pedig még torzabb.

rasztaszív 2018.01.22. 12:05:28

@lac1: nem.egy frissen alakult párt is kiegyenlített esélyekkel álhasson ki.

lac1 2018.01.22. 12:08:58

@rasztaszív:

Egyenlő esélyekkel?
Kihez képest? A kormánypárthoz? A másik frissen alakulthoz? Egy 10-20-30 éve alakulthoz?
Ilyen sehol a világban nincs, nem is lenne etikus, nem is lenne logikus, és különben is, mire fel?

lac1 2018.01.22. 12:11:25

Amúgy ha nem itt élnék éppen, akkor én még drukkolnék is, hogy egy igazi, "demokratikus párt" kormányozza az országot.
Majd akkor megtanulná a csőcselék, hogy ez mit is jelentene, amiből azért már volt részünk sajnos.

rasztaszív 2018.01.22. 12:12:56

@lac1: egymáshoz képest.nem túl bonyolult...

ben2 2018.01.22. 12:14:27

A cikkhez:

A Fidesznek csak akkor kellene aggódnia, ha a Jobbik és a ballik deklarálná a koordinált idulást. Ez esetben a protest szavazók összeadódnának és akár a fidesz akár a kormányzást is elbukná.

Viszont még ekkor is felmerülne, hogy miért lenne ez jó, nemhogy az országnak, de az ellenzéknek?
2/3-os ellenzéki győzelem a stabil 2 milliós fidesz tábor mellett lehetetlen, azaz az ellenzéki csalamádé-koalíciónak a fidesz által kiépített rendszerben kellene kormányoznia úgy, hogy közben alapvető kérdésekben sincs egység közöttük.

Azaz ha most nyerne az ellenzék, akkor némi koalíciós válság után előrehozott választások lennének, ahol ismét tarolna a fidesz, vagy folyamatos botrányok közepette valahogy elevickélnének 4 évet (lásd: 2006-2010), majd tarolna a fidesz.

Tehát az össz-ellenzéki összefogásnak akkor lenne értelme, ha meglenne az ellenzék kétharmada. Ehhez viszont az kellene, hogy a Fidesz törzsszavazói tábora 1 millió fő alá zuhanjon és mindkét ellenzéki blokk megelőzze.
Ebben az esetben viszont semmi értelme nem lenne a koordinált indulásnak, mivel akármi lenne is a választási eredmény, a jobbiknak és a baloldalnak anélkül is meglenne a kétharmados felhatalmazása, hogy lebontsák a "diktatúrát". (Amiről hamarjában kiderülne, hogy nem is diktatúra, mivel ha ők nyernek, akkor már demokrácia van ugyebár.)

lac1 2018.01.22. 12:17:26

@rasztaszív:

Pedig annak tűnt, amikor az lenne ezek szerint a kívánatos, hogy esetleg évtized óta meglévő párt, az esetleg milliós tagsággal, szavazóbázissal, egyetértőkkel, követőkkel együtt lenne az egyenlősdi partner.

dunántúli gyerek 2018.01.22. 12:20:45

ha nem ragasztoznal annyit grabovszkij, akkor elfogadnad az elkerulhetetlent.....

orv ban nagyobb gyozelmet fog besoporni mint 4 eve

ben2 2018.01.22. 12:22:29

@rasztaszív:

Minden választási rendszer torz, mert nem az a célja a választási rendszereknek, hogy század százaléknyi pontossággal letükrözzék a pártok támogatottságát, hanem hogy stabil, kormányzóképes parlament alakuljon.
Ha sok kis párt alakít koalíciót, azzal pl. sokkal jobban sérül a demokrácia, mintha egy nagy, mivel egy kis párt a szükséges pár százaléknyi szavazatáért kizsarolhatná a többségtől a társadalmi támogatottsággal nem rendelkező programjának végrehajtását.
Pl. mint az SZDSZ, ami 5%-os támogatottsággal felszámolta pl. az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, hogy eleget tegyen a Scientológus támogatóik elvárásainak. A fizetős egészségügy bevezetésétől is csak a 2008-as népszavazás mentette meg az országot.

Na most képzeld el azt a kormányt, ahol

ben2 2018.01.22. 12:24:36

... mondjuk Bokros Lajos és Vona Gábor programját kellene egyeztetni úgy, hogy azt a vidéki MSZP szavazók is elfogadják.

rasztaszív 2018.01.22. 12:26:25

@lac1: pedig tényleg nem bonyolult.valóban arról lenne szó,hogy a természetes brand-értéken túl(ha van...) semmit ne jelenthessen az x év,vagy hogy kormánypártról van szó.bizony.

Sexual Harassment Panda 2018.01.22. 12:26:38

@ben2: nem igaz. Arról megfeledkezik mindenki, hogy koordinált indulás esetén a töredékszavazatok a fideszt erősítik.
60 egyénit kéne bukniuk, ami kizárt .
Főleg a jobbik nélkül.

rasztaszív 2018.01.22. 12:28:10

@ben2: a kormányzóképesség mindig az aktuális paraziták mítosza.

lac1 2018.01.22. 12:31:07

@rasztaszív:

Ezt természetesen szeretném látni - ezt a hozzáállást - amikor az ezt igénylők anyját, feleségét és gyerekét ilyen szempontrendszerek mentén működtetett kórházban operálnák, mondjuk az agysebészeten.
Ja, az már fájdalmas és nekem csakis a legjobb, legtapasztaltabb orvost ide? Hát ez így nem lenne demokratikus, ugye?
A tegnap még rezidens orvos, a 25 év gyakorlattal bíró között nincs válogatás.

rasztaszív 2018.01.22. 12:35:40

@lac1: miről beszélsz?nagyjából semmi köze a pártok közti esélyegyenlőségnek,és az orvosválasztásnak egymáshoz.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.01.22. 12:37:21

index.hu/belfold/2018/01/22/tobb_mint_szazmilliot_koltott_tanacsadokra_tavaly_az_mszp-frakcio/

2017-ben az MSZP 67 megbízási szerződést kötött, ezek értéke ugyanakkor egyenként is jelentős, az összköltség pedig kiemelkedő.

ÖSSZESSÉGÉBEN UGYANIS REKORDÖSSZEGET, 209 MILLIÓ 867 EZER 71 FORINTOT KÖLTÖTT AZ MSZP-FRAKCIÓ TAVALY A KÉPVISELŐCSOPORTOKNAK JUTÓ TÁMOGATÁSBÓL.

lac1 2018.01.22. 12:37:30

@rasztaszív:

Annak nem, de amikor valaki a nagy egyenlősdit keresi, az keresse mindenhol.

Attilajukkaja 2018.01.22. 12:38:53

Nekem nagyon szimpatikus az LMP két vezetőjének tevékenysége, de ez az elhatárolódásuk mindenkitől arra késztet, hogy mégse a pártjukra szavazzak. Látszik, hogy ők is csak egy irányban tudnak gondolkozni, kompromisszumok nélkül, és képtelenek lennének újra összefogni ezt a szétszabdalt nációt. Pedig itt és most már nagyon ránk férne egy kis összefogás!

6.Lenin 2018.01.22. 12:41:23

@rasztaszív:

Persze, hogy arról beszéltem. Miről másról?

Még mindig nem esett le, hogy mi is a teendő?

Mi is a választás lényege?

Meg kell tudni győzni a választókat, hogy az általam kínált portéka a legfaszább a világon, aztán a gyakorlatban ez meg is valósítani, igazolni.

Szerinted meg ez.
Kedves választók, most az a helyzet, hogy kurvára szeretnénk már kormányozni, ezért mindenkinek most tavasszal ránk KELL szavaznia. Orbán egy geci. Ja, és a papok is, mind.

Ez csak a te, és a hozzád hasonlóak beteg agyában létezik, mint egyenlő feltétel.

dunántúli gyerek 2018.01.22. 12:47:07

@Attilajukkaja: nekem mindig is nagyon szimpatikusak voltak

a kormanyzas azonban nem jatek, szoval orbanra szavazok, mint mindenki mas

lac1 2018.01.22. 12:47:15

@rasztaszív:

Szerintem tökéletes.
Te csak a számodra szükségeset akarod holmi demokráciára hivatkozva egyenlősdiséggel megoldani a másik kárára, pedig írtam, soha, sehol nem egyenlő és ez nem is lenne etikus elvárás, én meg általában mindenkire, természetesen magamra is, ha így működne a társadalom.
De mivel minden nap azt látom, hogy MINDENKI a saját elképzelése szerint próbálja a maga hasznára formálni a világot, így elvárás lenne akkor tényleg az is, amit írtam.
Ha meg visszautasítják ezt az elvárást, akkor én is nyugodtan tolvajozom, buzizom, cigányozom az illető csoportot.
Ha te nem így gondolod, akkor téged nyilvánvalóan nem.

rasztaszív 2018.01.22. 12:48:57

@6.Lenin: "Mi a faszról beszélsz?
Volt 8 év ismertetni, hogy mit is szeretnének.

Mit csináltak helyette? Orbán geci, és kész. Ennyi."

ez volt a te hozzászólásod a választási rendszer témához.a véleményed az ellenzékről.ez pedig itt és most kőkemény félrebeszélés.a megszokott...

Willkommenskultur 2018.01.22. 12:50:59

@rasztaszív: a ballenzek labdaba se rug itt tavasszal hala a jo Istennek

lac1 2018.01.22. 12:51:54

@6.Lenin:

Azért ne felejtsd ki ebből a történelmi részt sem. Egyik kormány alatt így ment a másik alatt meg úgy. Nyilván a világpolitikai események belejátszanak a történetbe, de akinek attól több esze van, hogy egy üveg sörért eladja a szavazatát, az tudomásul is veszi.
Persze a bolsi nyugdíjastól elveszik a szot-üdülés lehetőségét, annak az a kormány onnantól számítva náczi, jelentsen is az bármit.

rasztaszív 2018.01.22. 12:51:56

@lac1: ha neked egy tök fals példa tökéletes,túl nagy elvárásaid ne legyenek másokkal szemben...

rasztaszív 2018.01.22. 12:52:46

@Willkommenskultur: addig verheted.akkor majd meglátjuk.

lac1 2018.01.22. 12:53:33

@Willkommenskultur:

A labdába fognak rúgni, csak egyrészt öngólilag, és/vagy másrészt a kezdőkörön belül maradnak.

lac1 2018.01.22. 12:55:19

@rasztaszív:

Ha egy illogikus elvárásra, vagy ellenkezőjére kell egy példával magyarázatot adnom, akkor tökéletes a példám.
De a kedvemért így ismeretlenül is, még ha szerinted nem is idevaló, azért tudnál ÉRDEMBEN reagálni, hagy lássák mások is, hogy miért nem jó az, amit írtam?

6.Lenin 2018.01.22. 12:56:29

@rasztaszív:

Akkor még egyszer, hátha leesik 1x

"Mi is a választás lényege?

Meg kell tudni győzni a választókat, hogy az általam kínált portéka a legfaszább a világon, aztán a gyakorlatban ez meg is valósítani, igazolni.

Szerinted meg ez.
Kedves választók, most az a helyzet, hogy kurvára szeretnénk már kormányozni, ezért mindenkinek most tavasszal ránk KELL szavaznia. Orbán egy geci. Ja, és a papok is, mind.

Ez csak a te, és a hozzád hasonlóak beteg agyában létezik, mint egyenlő feltétel. "

Olyan választási rendszer nem lehet demokratikus, ahol előre kihirdetik a győztest.

rasztaszív 2018.01.22. 12:59:59

@lac1: mármint,hogy miért nincs semmi köze a pártok közti esélyegyenlőségnek,és az orvosválasztásnak egymáshoz?tényleg magyarázni kell?!ne már.

rasztaszív 2018.01.22. 13:02:44

@6.Lenin: igen,és megint azzal jössz,hogy az ellenzék szerinted mit csinál,és mit gondol.neked sose esik le...:)

Attilajukkaja 2018.01.22. 13:04:31

@dunántúli gyerek:
"orbanra szavazok, mint mindenki mas"
A te gondolkodásmódod is nagyon egocentrikus és populista. Belőled sem lenne jó országvezető.

lac1 2018.01.22. 13:06:59

@rasztaszív:

Pontosan nincs orvosválasztás, ha jól olvastad volna.
Ha a pártok egyenlőek függetlenül az addigi munkájuktól, akkor legyenek az ezt kívánókat ellátó orvosok IS.
Nem azok hanem azok IS.

1ghost 2018.01.22. 13:09:10

Na akkor már csak 105 Mellár Tamás kell - nyugi meglesz - s akkor, mivel a magyarok 2/3-a ezt a velejéig korrupt, tetves, hazug tolvaj kormányt a pokolba kívánja, ezért egy kibaszott egyéni körzetet sem fog elvinni a fideszmaffia.

Április 9-én pedig rögtön el kell indítani a börtönbővítési programot, mert a jelenlegi kapacitás mellett valamennyi fideszbűnözőt biztosan nem lehet elhelyezni, pedig arra országos igény van.

6.Lenin 2018.01.22. 13:09:17

@rasztaszív:

Kinek kéne meggyőzni a választókat? Nem az ellenzéknek?

Nézd már meg a közvélemény kutatások eredményeit.

Nem az ellenzék szeretne hatalomra jutni? A hatalomra jutás meg a választásokon dől el?
Neked ez új?
Vagy Soros Gy-nek kéne venni már egy fasza kormányt?
(mondjuk az öreg pedálozik ezért, de neki se jön össze, sok lóvéja bánja, eddig)

Mit szeretnél te tulajdonképpen?

rasztaszív 2018.01.22. 13:10:09

@lac1: de ugyan miért?mert te azt mondtad?vagy mi lenne itt a logikai összefüggés?

6.Lenin 2018.01.22. 13:11:43

@6.Lenin:

Rasztaszív, te olyan szabad, demokratikus versenyt szeretnél, az egyenlő esélyek nevében, amit csak te nyerhetnél meg. Kezdem érteni.

rasztaszív 2018.01.22. 13:12:10

@6.Lenin: nem,nem az ellenzéknek,hanem az induló pártoknak.nem is értem,honnan jön ez nálad...?

rasztaszív 2018.01.22. 13:13:18

@6.Lenin: már megint azt akarod bemagyarázni,hogy más mit gondol.ez már komolyan beteges...

konrada 2018.01.22. 13:14:04

...azért van még egy szempont például az LMP részéről:
2010-ben és 2014-ben is éppen megugrották az 5 %-ot úgy, hogy mindenütt saját listájuk, saját jelöltjük volt.

Az viszont statisztikai tapasztalat, hogy ahol egy pártnak nincs saját jelöltje, illetve arra buzdítja szavazóit, hogy más párt jelöltjére szavazzon, ott az a párt a saját potenciáljához képest rosszabbul végez.

Ennek több oka van:
Az adott körzetben mindig kell valaki szervező, aki általában jelölt is. Ha nincs jelölt, úgy rosszabb ott a mozgosítás is. (Ha meg van, akkor arról kell őt meggyőzni, hogy gyenge, nem alkalmas, amit egy törekvő ember nem szokott elhinni magáról, így ezért nem várható el tőle 100%-os beleadás...)
Másik ok: a választók nem mind Machiavellik. Így ha az megy a körzetben, hogy Y párt helyett X párt jelöltjét kell támogatni, akkor - ha csak nem képzett pártfüggők - értelmezhető arányban fognak a listán is Y pártra szavazni.

...mindezek annyit tesznek, hogy egy 2x is a bejutás küszöbén billegő párt az ilyen önfeladással belebukik a küszöbbe. Ez meg nem annak a pártnak az érdeke....

lac1 2018.01.22. 13:14:44

@rasztaszív:

Nem azért, mert én azt mondtam, Mert te nem tudsz ellene érvelni, az nem érv, hogy mert csak vagy az, hogy nem jó példa.
Ha egy semmiből jött, semmit felmutatni nem tudó emberek gyülevész hada azonosságot igényel egy már valamit az asztalra letettel, akkor innét kezdve szerintem minden példa jó, ahol máshol is azonosságot és egyenlőséget keresünk.
Tudsz válaszolni érdemben vagy nem?
(Ne feledd, téged most még páran olvasnak ám...)

lac1 2018.01.22. 13:21:53

@konrada:

Ó, ilyenkor jön el a világproletarizmus eszményképe, a gaz imperialisták (nácziak, faszisták, etc.) legyőzéséhez össze kell fogni, nincs egyéni érdek, nincs kiscsoportos érdek, egy magasztos cél van. Igaz, hogy abból azért a pártvezető főtolvajok elég jól profitálnak, de az most lényegtelen, gondolják.
Igaz, hogy már párszor csúfosan megbukott, de a remény hal meg utoljára.

rasztaszív 2018.01.22. 13:22:37

@lac1: nem,nem azonosságot igényel,hanem kiegyenlített esélyeket.a példád pedig ott bukik,hogy előre leszólsz egyelőre nem öszehasonlítható csoportokat.

lac1 2018.01.22. 13:25:50

@rasztaszív:

Ó, hát persze. És ahol természetüknél fogva esélytelenek, ott kormányzati eszközökkel pozitív diszkriminációt alkalmazva kellene őket helyzetbe hozni?
Kit szóltam "le"?
Odaírtam pont a személyeskedés elkerülése miatt, ami jellemzően ilyenkor 20 éve óhatatlanul bekövetkezik, hogy rám is érvényes.

6.Lenin 2018.01.22. 13:27:11

@rasztaszív:

A kormányzó pártok is indulnak, de ők előnyben vannak, mert már megmutatták, hogy mire is képesek.
A választók meg ismét őket választják, mert akik indulnának, csak azzal foglalkoztak 8 évig, hogy a kormányon lévők gecik, Orbán meg hülye, de, hogy ők mit is szeretnének, főleg miként, az jelenleg hihetetlen, hiteltelen.

Hol itt a baj, könyörgöm?

haXXor 2018.01.22. 13:28:25

@rasztaszív: Hát ha ez torz, akkor az amerikain kiégnél fixen :D Lófaszban sincs a miénk sok más 'demokratikusabb' (sic!) választási rendszerhez képest

lac1 2018.01.22. 13:35:30

Az általa fetisizált magyar demokrácia kicsattanó egészségének talán legszebb bizonyítéka, hogy ő már nincs hatalmon, és minden bizonnyal soha többé nem is lesz.

I. gyurcsányi (-ról gondolva)

index.hu/belfold/2010/valasztas/ovek_a_tobbseg_mienk_az_igazsag/

6.Lenin 2018.01.22. 13:35:34

@rasztaszív:

Figyelj már ide.

Ok, kihívja a 1 %-on álló párt vezére a 33%-on álló, kormányon lévő vezért.
Az 1 %-on álló megígéri, hogy, ha őt választják 100 szorosára emeli a fizetéseket, mindenkinek ingyen belépőt kap Amszterdam legjobb kuplárájaiba 1 évig. A másik meg csak hápog, hogy ezt nem lehet, mert nincs rá fedezet, de lenne, ha nem lopnátok, mondja az 1 %-os.
Mire lenne ez jó?

Írd már le, te hogyan is képzeled, had röhögjünk már egy jóízűt.

1ghost 2018.01.22. 13:36:10

Egyébként minden fideszhívó mehet szépen gratulálni a tolvaj, korrupt, orbánnak, amiért kiváló soros ösztöndíjasként a brüsszeli kvótát kétszeresen túlteljesítette.

És eközben nekünk magyaroknak éveken keresztül az ellenkezőjét hazudta, minden hullámhosszon cirka 20 ezer millió forintért!

Fasza, mi? Obán egy komplett nemzetet nézett segghülye idiótának. A hülye államtitkáruk bevallott mindent.

A fideszsleppen kívül épeszű ember narancsos söpredékre soha a büdös életbe nem szavaz.

bkkzol 2018.01.22. 13:37:54

@Brix: Az EU-s vezetők jelentős része offshore cégekben érdekelt, illetve tulajdonosok. Ha Juncker a fő pénzmosó akkor mit vársz az LMP-től??? Komolyan?
Ki lehetne fehériteni az EU-s gazdaságot 2-4 hónap alatt, de azok ülnek a törvénykezésben akik a fő haszonélvezői. Az LMP is csak bohóckodik. Ha nem egy magyar aranyifjú teszi zsebre az EU-s pénzeket hanem egy francia, német pénzmosó offshore cég akkor benyalnak meleg sz.rig.

lac1 2018.01.22. 13:44:44

@bkkzol:

Magyar???? Lehet egy kozmopolitát magyarnak, vagy bármilyen állampolgárnak nevezni?

ben2 2018.01.22. 13:50:23

@rasztaszív:

" a kormányzóképesség mindig az aktuális paraziták mítosza"

Mutass olyan választási rendszert bárhol a világban, ahol a kormányzóképesség nem elsődleges szempont.

Willkommenskultur 2018.01.22. 13:57:08

@1ghost: en latatlanban megszavazok orbannak 8 evet

miert 8at? mert addig meg eltarthat a ballipsi agonia, marmint addig meg 5% felett maradnak

ben2 2018.01.22. 13:58:20

@1ghost:

"A fideszsleppen kívül épeszű ember narancsos söpredékre soha a büdös életbe nem szavaz. "

Akkor milyen lehet a mentális állapota azoknak, akik egy ilyen ellenzékre szavaznak?

Egyébként az általad - a szokásos penetráns stílusodban - citált példa mutatja, hogy a kormány különbséget tud tenni valódi menekült és ellenőrizetlenül beözönlő gazdasági migráns között, pedig az európai anarchista-liberális slepp pont azon hörgött eddig, hogy a magyar kormány rasszista alapon mindenkit elutasít, akár joga van a védelemre, akár nem.

Willkommenskultur 2018.01.22. 14:02:56

Eloszor is mindenki fosik Orbantol Europaban, aki nem annak pedig kene

1. a migriinvazio eveben elkezdett itt pampogni Orbannak a horvat, az osztrak es az olasz minisyterelnok

- ezeket elcsaptuk azota

2. Obama-hillary koholta a kitiltas ugyet, elcsaptuk oket is

3. Merkel sorsarol orban meg nem dontott, h elcsapja e. Nehez helyzet, mert a tobbi meg hulyebb. A kinai a multkor Merkelert jart kozbe Orbannal.

lac1 2018.01.22. 14:04:19

@ben2:

OV tökéletesen csinálta. Kiválogatta és/vagy egyből tovább is pattintotta a szükséges minimumot, ennyi. Kifogta a macska/csiga/békazabáló belterjes pedofil nyamvadékok vitorlájából a szelet.

Attilajukkaja 2018.01.22. 14:14:37

@1ghost:
"en latatlanban megszavazok orbannak 8 evet"
Én 50-et. Migránsként egy másik országban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.01.22. 14:22:18

nagyon jók vagy libsik, az álmodozásban :)

ben2 2018.01.22. 14:26:31

@Willkommenskultur:

A tendencia egyértelmű, bár természetesen nincs sok köze Orbánnak más országok választási eredményeihez, hanem ezekben az országokban a médiahisztéria és a józan ész feszült egymásnak és Orbán jó érzékkel akkor is kitartott a józan ész mellett, amikor a hülyeség volt a trendi.

1ghost 2018.01.22. 14:27:23

@ben2:

Az igazság az, hogy neked szarházi bérhaduzó orbántrollkám az itt lévő legalább 10 nicked közül, nem is tudom melyikre válaszolják.

De tudod mit?

Cuccold össze valamennyit, és elhúzhatsz velük a tolvaj, korrupt köpönyegforgató gazdád zivataros seggébe.

Azt viszont el kell ismernem, kibaszott nagy ötlet volt húszezer millió adófizetői pénzt elkölteni soros elleni kampányra, majd suttyomban, fű alatt titokban végrehajtani a soros tervet. Sőt még faszán túl is teljesítettétek, Sorosnak egy szava sem lehet.

Baromi nagy pech, hogy kitudódott, mert erre a zseniális húzásra, magától a büdös életbe nem jött volna rá soha senki.

De a hülye államtitkárotok bevallott mindent.

Mindenesetre kevés nép van a demokratikus világban melynek miniszterelnöke úgy átbassza őket, mint ahogy orbán tette a magyarokkal.

lac1 2018.01.22. 14:32:33

Na, minden kicsit érdemleges elhúzott, de ghost meg itt maradt.

rasztaszív 2018.01.22. 14:45:25

@lac1: miért kellene?miért akarod a fantazmagóriádat belemagyarázni?
a példád pedig akkor működhetne,ha a választói csoportok között is olyan nyilvánvaló lenne a különbség,mint az agysebész esetében.azzal,hogy "semmit felmutatni nem tudó emberek gyülevész hadának" minősítesz minden új erőt ,egy hamis párhuzamot állítasz,amit ráadásul szimplán úgy próbálsz elérni,hogy előre,ismeretlenül leszólsz nagy embercsoportokat.

rasztaszív 2018.01.22. 14:50:02

@6.Lenin: az esélyegyenlőséggel akadnak aprócska problémák,de nem remélem,hogy neked feltűnne.

1ghost 2018.01.22. 14:50:15

@rasztaszív:

Mégis mit vársz, egy szarházi, gerinctelen, orbánista bérhazudozótól?

A tolvaj, korrupt fidesz országot elárasztó mocska immár akkora, hogy a fizetett talpnyalóik egy hozzászólás után lebuknak.

rasztaszív 2018.01.22. 14:53:01

@ben2: mutass egy helyet bárhol a világban,ahol nem a legpatkányabb politikusok végső érve ez.

lac1 2018.01.22. 14:54:32

@rasztaszív:

De én nem fantáziáltam. Én egyszerűen azt szeretném, hogy az élet minden területén legyen akkor egyenlősdi, ha vannak akiknek az egyenlősdi a demokrácia mint olyan, a megoldás és a kívánatos.
És igen, az utolsó 10-20 év alatt sajnos azt jött le nekem, hogy a kis pártocskák vagy levitézlett semmirekellők, vagy még attól is rosszabb.
És. nem párhuzamot, hanem egyenes következményt, ami nem ugyanaz.
De még mindig nem válaszoltál, szeretnéd-e vagy sem.
Egy tök egyszerű igen-t vagy nem-et várok. Tőlem is kérdezhetsz olyant, ami szerinted kínos nekem, szavazok-e a Jobbikra, buzi-e vagyok vagy van-e autóm, tartozásom, esetleg ettem-e ma tökfőzeléket.
Rajta.

Willkommenskultur 2018.01.22. 14:56:55

@lac1: En resztelt majat ettem.

S igen, buzi a csavo.

Willkommenskultur 2018.01.22. 14:58:44

"Az MSZP elnöke lemond, ha nem nyerik meg a választást"

napi humorbonbon a komunistaktol

index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/01/22/az_mszp_elnoke_lemond_ha_nem_nyerik_meg_a_valasztast/

ben2 2018.01.22. 15:00:02

@rasztaszív:

" mutass egy helyet bárhol a világban,ahol nem a legpatkányabb politikusok végső érve ez"

Ezek szerint az USA vagy Nagy Britannia legfelsőbb bíróságait, a német alkotmánybíróságot, a világ alkotmányjogászainak nagy többségét a "legpatkányabb politikusok" közé sorolod?
Mert ezek mind elsődleges szempontnak tekintik a kormányzóképességet, ha választási rendszerekről van szó.

6.Lenin 2018.01.22. 15:01:28

@rasztaszív:

Egy 100 m-es síkfutás döntőjénél a startvonalnál állóknak egyenlők a lehetőségeik, az esélyeik már nem, nem is lehet.
Minden megszületett gyermek lehetőségei, -hiszen megszületett- megvannak a túléléshez, az esélyei már nem. Mert agysérült.
Minden pártnak, akik indulnak a választáson megvan a lehetősége a győzelemre, az esélye nem, nem is lehet.

A lehetőséggel tudni kellene élni, ettől függ az esély, hogy képes-e kihasználni a lehetőségeket. Aki valamilyen oknál fogva nem képes, annak kevesebb az esélye, aki képes, annak több az esélye.
B+.

rasztaszív 2018.01.22. 15:02:01

@lac1: tehát a pártok közti esélyegyenlőségből adódik,hogy az agysebészeknek is egyformáknak kell lenniük?biztos,hogy ezt a logika diktálja?

az,hogy én bármilyen diszkriminációt akarnék,csak a te fantáziád.ezt most akkor vedd egyértelmű nemnek...

Willkommenskultur 2018.01.22. 15:03:35

@ben2: Ervelni annak kell aki kormanyt akar valtani, nem annak aki tuti biztosan folytatja a kormanyzast, program nelkul.....hisz mindenki tudja mi a program 12 ev orban utan.

lipsi ervek

szavazz rank mert demokratak vagyunk, kinyaljuk az EU segget lesz buzihazassag es johetnek az arabok, meg dupkla annyi lesz az SZJA, amit odaadunk a nelkulozo cikanyoknak es araboknak

nem lehet azt mondani h a lakosag tajekozatlan lenne a partok celjait illetoen

rasztaszív 2018.01.22. 15:05:20

@6.Lenin: a közpénzből kampányolás,mint a lehetőségekkel élés nagy nagy tudása csak egyikünk moralitásába fér bele...

lac1 2018.01.22. 15:06:10

@Willkommenskultur:

Hö, az most nekem is bejönne! Én tejfölös csirkepörköltet.
Az nem baj, ha buzi, mert több nő marad nekem így, az a baj, ha kérkedik vele.

rasztaszív 2018.01.22. 15:07:40

@ben2: én egyébként igen.de itt most nyilvánvalóan a politikai propagandáról van szó.

6.Lenin 2018.01.22. 15:16:14

@rasztaszív:

A közpénzből is lehet butaságot mondani, és elbukni. 8 évük volt a pártoknak megmutatni magukat.
Személyesen, interneten, mobilokon keresztül, szerveztek tüntetés faszbukon keresztül.
Rengeteg a lehetőség.

Aki csak a másikat fikázta 8 éven keresztül, az a saját esélyeit nullázta le.
Mosdathatod itt a köcsögöket ahogy akarod, de ezzel nem növekednek az esélyeik.

Bármelyik pártnak, akiket felvettek a listára megvan a lehetősége akár a nyerésre is, az esélye már kétséges, hiszen balfasz mód éltek a lehetőségeikkel.

Nincs esélyegyenlőség sehol, és semmiben.

lac1 2018.01.22. 15:16:56

@rasztaszív:

Nem, mert az a világ nem működik, hogy az egyik történetben egyenlősdit követelek a másikban meg nem. Pláne, ha ez utóbbi nekem kedvez.
A tisztességesek vagy akik azoknak vallják (ez mindenki...) nem alkalmazhatnak kettős mércét. Pláne nem követelhetnek.

De ha nem akarsz diszkriminációt - gondolom itt a pozitívra gondolsz - akkor mégis hogyan valósítanád meg, ami te méltányosnak gondolnál? A Piripócsot 3. ciklusban irányító és újrázó polgival szemben hogyan gondolod helyzetbe hozni, vagy egyenlő esélyeket teremteni a LMBT (vagy mi a faszom) párt friss húsát?

De az tetszik, hogy a 12. kérdésre adtad meg a választ, hogy nem. Mert mindegy is, hogy igen-nem, a lényeg, hogy a nem válaszod nélkül is sejteni lehetett, hogy ezt azért TE sem akarnád. Csak tudnám, hogy akkor a másikat meg miért igen?
Illetve hát azért tudom...

rasztaszív 2018.01.22. 15:18:49

@6.Lenin: a közpénzből kampányolni lopás.még ha zseniális lenne,akkor is.

6.Lenin 2018.01.22. 15:18:56

@rasztaszív:

Na, csak rájöttél, hogy eddig hülyeségeket beszéltél, most már moralizálsz.

Morál= rajtam kívül mindenki más gazember, én soha.

lac1 2018.01.22. 15:19:41

@Willkommenskultur:

Figyelj, szerencse, hogy ezek a nyomorultak olyan buták, hogy ezeket nyilvánosságra is hozzák. Képzeld mi lenne, ha valami hihetővel megszédítenék a többséget és a választás után köpönyeget fordítanának?
Én nem is hiszem, hogy ez a sok irgalmatlanul retardált nem is a kormány titkos fegyvere.

rasztaszív 2018.01.22. 15:22:09

@lac1: mi kedvez neked?!ha összehasonlítod az orvosválasztást a pártok esélyegyenlőségével?esetleg ha több gyógyszert akarsz.

Willkommenskultur 2018.01.22. 15:22:17

@lac1: Mar megtortent 2002ben. Remelhetoleg, szorgos nepunk tanult az esetbol, s immar gyozni fog!

GyMasa 2018.01.22. 15:26:27

@morph on deer:
...Bár még azt sem tartom lehetetlennek, hogy a fidesz garantál nekik X szavazót, meg képviselői helyet, ha sikeresen akadályozzák a többieket, nem lenne meglepő...
A fidesznek nem erdeke a jelenlegi ellenzek teljes megsemmisulese.
Nezd meg, pontosan az mszp-dk-fodor gabor tengely tartja oket elsosrban hatalmon azzal, hogy nagysagrendekkel hatekonyabb munkat vegez a feltorekvo uj partok kicsinalasaval. (sot, mint lattuk botkaval, meg sajat magukon belul is igen sikeresek)

rasztaszív 2018.01.22. 15:26:43

@6.Lenin: neked ezt jelenti.másnak meg azt,hogy nem lop.és nem véd tolvajokat.

6.Lenin 2018.01.22. 15:27:08

@rasztaszív:

Ez most miként befolyásolja az esélyeket? Ettől még nyerhet bárki is.
A közpénz felhasználása lehetőséggel való élés, vagy visszaélés, de lehet esély a bukásra is, pontosan a visszaélés miatt, ha jól kihasználja ezt a lehetőséget valamelyik induló párt, növelheti az esélyeit, a közpénzt felhasználóval szemben.
Mi van akkor az esélyegyenlőséggel? Hiszen a lopós esélyei csökkentek. B+.

6.Lenin 2018.01.22. 15:29:08

@rasztaszív:

Mi a faszt terelsz már megint? Ki véd itt kit?
B+ te össze-vissza hadoválsz itt minden faszságot.

lac1 2018.01.22. 15:31:18

@rasztaszív:

Ez amúgy igaz, de hogyan választod szét, illetve hogyan tiltod meg az éppen regnálónak, hogy a választás közeledtével ne emlékeztessen senkit a munkájának az eredményére?
Persze nem akarom magamat hülyének mutatni, értem amit mondasz, a jelenlegi használja is a közpénzt ilyenre, de amíg nem lehet szétválasztani, hogyan állítja bárki is, hogy mennyit?
De ez nem a Fideszre igaz, igaz ez mindegyikre a világon múltban és a jövőben.
Én nem látom a megoldást így kívülről, annyi biztos, hogy ne várjuk el, hogy bármelyik kormány mint egy külső szemlélő vegyen részt a folyamatban.
Mindenki azzal tör előre, amit tud, a szadeszos buzik pl. azzal, ha nem ők lesznek, akkor a nácziak megint mindenkit legyilkolnak mérgezett golyókkal halántékon lőve. És abban a világban ez akkor olyan mértékben be is jött, mint amennyire. teljesen alkalmatlanok voltak mindenre, ennek jeles példája (a sok tízezerből) amikor a propelleres besúgó buzeráns aktívan részt vett a vadászrepülő tenderen történő kiválasztásban. A drogos kölke meg most parasztozza a vidéki embereket.
Hát többek között ezért ÉN ezen példa miatt is nem szeretném azt, amit te elvársz, még ha sajnos most is rengetek oda nem illő ember ül a Parlamentben és a kormányban is.

rasztaszív 2018.01.22. 15:32:01

@6.Lenin: tehát a közpénzből kampányolás nem befolyásolja az esélyeket?nem lopás?nem véded?

6.Lenin 2018.01.22. 15:32:35

@rasztaszív:

Már vagy 2x megfogattam, hogy nem "vitázom" veled, mert mindig félreviszed az eredeti témát.

lac1 2018.01.22. 15:34:48

@rasztaszív:

Szerencse, hogy azért én úgy érzem, te nagyon is érted a problémát, amit felvetettem. Ezért kerülted el a válaszadást. De nem kell ezért haragudnod.

lac1 2018.01.22. 15:37:22

@Willkommenskultur:

Ebben nem szabad reménykedni, az emberi butaság határtalan. És stratégiailag sem jó elpuhulni. Folyamatosan résen kell lenni (ez jó) mert a nyomik egyből és minden irányból. Jó példa ez is ahol éppen basszuk a rezet, mert már járják a táncot, hogy a szél dettivel az élen az lmp 2/3-t szerez 10 perc múlva.

6.Lenin 2018.01.22. 15:39:51

@rasztaszív:

B+ befolyásolhatja negatívan is, ha jól kommunikálod. Ez miféle védés?
Te akkora fasz vagy, hogy már nekem is fáj (majdnem, még jó, hogy leszarom, csak éppen ráérek)

B+ , a választási esélyegyenlőségről papoltál (bocs, tudom , hogy utálod a papokat) eddig, aztán moralizálni kezdesz ( a politikában? te köcsög )

Nehogy most valamelyik VV picsa tangájáról kezdjél itt nekem hablatyolni.

rasztaszív 2018.01.22. 15:41:15

@lac1: szerintem ha kormányról senki nem költhet az ellenzéknél többet erre,abból végül a nagy többség jól jön ki.éppen hogy semmit nem akarok ilyen szempontból szétválasztani.aki kormányoz,annak a tetteivel való bizonyítás lehetősége jár pluszban magától értetődően,de másban semmi több,mint bárki másnak.

rasztaszív 2018.01.22. 15:46:27

@6.Lenin: tehát ha a kormánypárt nagy rakás közpénzből kampányol,attól még tökéletesen megvalósul az esélyegyenlőség?az pedig,hogy el is baszhatják,miféle védés...?!:)

lac1 2018.01.22. 15:47:34

@rasztaszív:

Ebben teljesen egyetértünk, szinte szó szerint. De a helyzeti előnyéről mondjon le bárki is, holmi homályos etikai elvek miatt? Nem fog és ne is várjuk el tőle.
Sokkal jobb lenne a kormánytagok személyes elszámoltathatóságának az intézménye. Én ettől jobbat nem tudok elképzelni ebben a helyzetben.

GyMasa 2018.01.22. 15:48:02

@ben2:
...mégsem sikít a Freedom House, hogy Nagy Britanniában lebontották a demokráciát...
Ugy erted az alkotmanyos monarchiat :-D

6.Lenin 2018.01.22. 15:49:27

@rasztaszív:

Ezt szeretem, amikor két köcsög egymásba kapaszkodva elhiszi, hogy ezek után már győztek is. Ez nem egymás legyőzéséről szól, balfácánok.

Ha valamiről elkezdesz hablatyolni, azt illik is megvédeni, nem kell egy másik köcsögbe kapaszkodni, attól még semmi nem lesz igaz.

6.Lenin 2018.01.22. 16:02:50

@rasztaszív:

Na akkor tisztázzunk valamit. Szerinted a kormánynak nincs joga mondjuk a köztv-ben bemutatni, hogy mondjuk mit is csinált az elmúlt 8 évben?
Hol épült valami, vagy egyéb más?

Vagyis ezzel csökkentenéd az esélyeit?
Mindezt csak azért mert te propagandának minősíted? Vagyis mindig, mindenben csak neked lehet igazad?
Aztán az miként befolyásolja az esélyegyenlőséget, ha 1 külső ország anyagilag támogat pártokat, mediát?
Szerinted amit a kormány csinál, az minden aljas propaganda, mert csökkenti az ellenzék esélyeit. Az ellenzék propagandája meg csökkenti a kormány esélyeit. Vagyis az ellenzéknek sem szabadna kritizálni a kormányt, mert befolyásolja az esélyeit.

Vagyis csak olyan választás elképzelhető, ahol azok nyerhetnek csak, akiket te arra alkalmasnak tartasz. Ez lenne a demokrácia diadala, szerinted.

GyMasa 2018.01.22. 16:12:03

@1ghost:
...Április 9-én pedig rögtön el kell indítani a börtönbővítési programot, mert a jelenlegi kapacitás mellett valamennyi fideszbűnözőt biztosan nem lehet elhelyezni, pedig arra országos igény van...
Pontosan!
De, akkor mar, csakhogy ne eshessen meg megegyszer hasonlo igazsagtalansag, eloszor be kell tiltani a fidesz!
Utana, a biztonsag kedveert, (tudod, nehogy uj neven, mint mondjuk Fudesz) ujraalakuljanak, igy mindegyik tagot bortonbe kellene zarni!
Sot, hogy meg 30 ev mulva, amikor kiszabadulnak, se tudjak akadalyozni a DEMOKRACIAT, vissza kellene hozni a halabuntetest, es nyilvanosan a dunaba loni oket!
Es akkor egeszen biztosan nem fogjak meg egyszer veszelyeztetni a DEMOKRACIAT!
De, ha mar idaig eljutottunk, akkor, - csakis a DEMOKRACIA tovabbi megovasa miatt - be kellene vezetni a nev szerinti szavazast, es, aki a fideszre szavazott, (sot,a biztonsag kedveert azt is, aki akar egyszer is visszakuldte barmelyik konzultacios ivet) azokat is mind bortonbe kellene zarni, nehogy ujbol valami ildemokratikus partra szavazzanak, es ezzel veszelyeztessek a DEMOKRACIAT!
De, ha mar itt tartunk, akkor ezeket is inkabb a Dunaba kellene loni, nehogy amikor szabaduljanak, ismet eszukbe jusson a DEMOKRACIARA torni!!!
Ezek utan, a DEMOKRACIA mar MAJDNEM biztonsagban lenne!
Ezutan mar csak a bujkalo bizonytalanokat kellene szinvallasra kenyszeriteni!
(Hiszen kozottuk is lehetnek, akik a szivuk melyen, a DEMOKRACIA vesztet szeretnek.)
De igazabol a legjobb lenne azokat is egybola Dunaba loni, hiszen, biztosra csak igy mehetunk!
Es, ekkor eljon a Nirvana, es megvalosult a DEMOKRACIA, hiszen csak olyanok lesznek, akinek a DEMOKRACIA a legfontosabb.
A gyengebbek kedveert ez most ironia akart lenni, de tudom, hogy sokaknak nem fog atmenni.

rasztaszív 2018.01.22. 16:13:25

@6.Lenin: de,nyilván joga van a kormánynak is szerepelni a köztévében,mondjuk nagyjából a parlamenti arányoknak megfelelően.te most ezt látod megvalósulni?
ha csak annyit költhetnek,mint az ellenzék,azzal nekik kevesebb az esélyük?

minden külső befolyást egyenlő mércével mérve kell szabályozni.és itt nem lehetnek kivételek az egyházak sem!

hogy szerintem mit gondolok,azt meg majd leírom én,jó...?:)

ben2 2018.01.22. 16:18:55

@rasztaszív:

Mindegyik kormánypárt kampányolt közpénzből, vagy szerinted az MSZP 2006-os hazugságkampányát (amikor Gyurcsány feje virított a tízemeletes panelházakon, meg luxsulimuzinból osztotta az észt) szerinted a vidéki párttagok önkéntes felajánlásaiból finanszírozták?
Ettől függetlenül eddig minden kormányt meg lehetett buktatni, ha volt rá társadalmi igény.

Az ellenzék legnagyobb baja most sem az, hogy nincs médiafelülete, mert van: ATV, RTL Klub, Hír TV, 168óra, Index, 444, Magyar Nemzet, Népszava és így tovább, nem hogy függetlenek, de véresszájú kormányellenes propagandát tolnak 24/7-ben.

Az ellenzék baja az, hogy nincs társadalmi igény a kormányváltásra. Mégha a többségnek lenne is gondja bőven a politikával, az egészen biztos, hogy nem szeretné a kormányt a jelenlegi ellenzékre cserélni.
És ezen semmilyen korrupciós rágalomhadjárat, demokráciaféltés meg Freedom House jelentés nem fog változtatni.

Majd ha lesz reális alternatíva és a demagóg szólamok mögött érdemi tartalom is, nem csak a "hergeljük a népet és vágjuk a cetlit, mert ha az embereknek elegük lesz a fideszből, akkor úgyis mi jövünk" az ellenzék egyetlen stratégiája, akkor lesz valódi tétje a választásoknak.
És akkor a világ pénzét is elköltheti akár a Fidesz kampányra, akkor sem fog nyerni, mert _valódi_ alternatíva mellett eddig minden kormányzati sikerpropaganda legfeljebb arra volt alkalmas, hogy stabilizálja a kormánypárti törzsszavazókat, de nem tudott érdemben elég választót mozgósítani az ellenzékkel szemben.

Attilajukkaja 2018.01.22. 16:21:23

Már megint egy parttalan vita a semmiről. Ugyanazokkal az uncsi szereplőkkel.
A végeredmény: egy kultúrátlan anyázás.
Ezek vagyunk mi, magyarok!

GyMasa 2018.01.22. 16:24:13

@lac1:
...De ha nem akarsz diszkriminációt - gondolom itt a pozitívra gondolsz - akkor mégis hogyan valósítanád meg, ami te méltányosnak gondolnál? ...
MINDEN pozitiv diszkrimininacio negativ diszkriminacio a TÖBBSEGGEL szemben.

rasztaszív 2018.01.22. 16:29:25

@ben2: az arányok közti különbség ki kellene szúrja a szemed...

az ellenzék baja az,hogy a sokan nem hiszik el,hogy képesek nyerni.és ez egyben a fidesz utolsó esélye.én a helyedben azért nem vennék mérget az eredményre.

6.Lenin 2018.01.22. 16:30:45

@rasztaszív:

Hogy mit gondolsz azt ma szépen leírtad. Én meg elolvastam (sajnos) sőt megpróbáltam válaszolni is (még jobban sajnálom).
Megpróbáltalak követni a gondolatait kacsázásában (nem volt 1xű), mert eléggé csapongtál össze- vissza.
Azt elismerem, hogy oda kell figyelni, ha a gondolataidat szeretném követni.

Ha az arányokat nézzük, akkor kormánypártnak még óriási tartalékai vannak, amit eddig nem használt ki.

1%-osokkal szemben. Erre kár volt hivatkoznod. B+.

6.Lenin 2018.01.22. 16:36:10

@6.Lenin:

Rasztaszív, itt vannak az arányok

kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1924/19242/192421/19242105_3c828f93e6dad387504163862a176f2c_wm.jpg

kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1924/19242/192421/19242133_1c04bec03865dc39ab2d74cbb0d4942e_wm.jpg

Óriási tartalékai vannak a kormánypártoknak, amit eddig nem használt ki.

rasztaszív 2018.01.22. 16:42:05

@6.Lenin: és lám,már az elolvasás sem sikerül.ugyanis most épp a kormánypártok közpénzből kampányolásának arányairól volt szó...:)

kalapácstollú 2018.01.22. 16:43:31

Úgy látom, a blog már előre ki is kiáltotta a bűnbakot.

6.Lenin 2018.01.22. 16:55:33

@rasztaszív:

A támogatottság szerinti arányokról volt szó.
Még van tartaléka a kormánypártoknak.

Ha leírnák 100x a programjukat naponta az 1%-osok, még akkor sem járna nekik annyi lóvé, mint a kormányon lévőknek.
Ha el szeretnék mondani, hogy mit is szeretnének, arra 1 perc tökéletesen elég lenne, a kormány meg napokig tudná sorolni az elmúlt 8 évben végrehajtottakat, mit szeretne az még ezt is túlhaladná.

Értem én, hogy mit szeretnél ebből az egészből kihozni, de olyan óriási a különbség a pártok támogatottsága közt, hogy értelmetlen ezen vitázni.

Ennek akkor lenne értelme, ha-amit a kezdetén leírtam-lenne egy nagyságrendileg, támogatottságban közel azonos, erős, baloldali, liberális, + 70 genderes, tömegű párt a versenyben.

Akkor centire pontosan ki kellene mérni a lehetőségek nagyságát, biztosítva, ha képesek élni is vele, legyenek az esélyek is azonosak, vagy legalább megközelítőleg azonosak, de így?
Leesett már miről írok én?

rasztaszív 2018.01.22. 17:04:57

@6.Lenin: természetesen te is hozhatsz fel témákat,és vitatkozhatsz is magaddal...:)

6.Lenin 2018.01.22. 17:08:20

@rasztaszív:

Én legalább tudom, hogy mit írok, nálad ez néha elég változó.

rasztaszív 2018.01.22. 17:13:14

@6.Lenin: na,ezt hívják olvasási problémának...:)

ben2 2018.01.22. 17:34:36

@rasztaszív:

"az ellenzék baja az,hogy a sokan nem hiszik el,hogy képesek nyerni"

Az ellenzék baja nem az, hogy nem hiszik el róluk, hogy ne tudnának nyerni, hanem hogy még a saját híveiket is kiveri a hideg verejték a gondolatra, hogy mi lenne az országgal (főleg a gazdasággal), ha nyernének.

Az olyan méréseket, hogy a többség elégtelen a kormány munkájával önbecsapás az ellenzék automatikus győzelmeként felfogni, mert nem derül ki belőlük, hogy miért.

Ugyanis míg a kormánypárti szavazóréteg fel tud sorolni X pozitívumot, hogy miért szavaz a fideszre, addig az ellenzék egymásnak homlokegyenesen ellentmondó szempotok szerint kritizálja a kormányt és a megoldási javaslataik között sincs konszenzus.

Így viszont nem tudják a protest szavazatokat összeadni, mert az egy dolog, hogy ki mi ellen szavaz, de ha nincs egység abban, hogy mi _mellett_, akkor a szavazatok szétforgácsolódnak.
Tehát ha csak azokat a területeket nézzük, amiben a legnagyobb az átfedés a jobbik és a baloldal között, mint korrupció, oktatásügy, egészségügy, ott is hamar kiderül, hogy a jobbik nem csak a fideszes, de a szoci korrupcióval is leszámolna (ebben bajosan lenne partner az mszp és a dk), az egészség- és oktatásügyben egyetértenek ugyan, hogy stadionok helyett majd kórházakat meg iskolákat építenének, de hogy miből tartanák fenn őket, ott már totál mások az elképzelések, mert az egyik adót emelne, a másik meg privatizálna.

6.Lenin 2018.01.22. 17:38:34

@rasztaszív:

Miért lenne az én olvasási problémám, ha A-ról írok, B-t hozod szóba, ha B-re válaszolok akkor a C-ről kezdesz hablatyolni.

Értem én a problémátokat.
Vannak kedvenceitek, akiket szívesen látnátok kormányon. Ez eddig világos, semmi gond.
A gond, hogy ezek a kedvencek balfaszok. Ez se akkora gond, van ilyen.
De az istennek se tudnak ezek valamilyen komolyabb támogatottságot elérni, viszont olyan törvényt eddig nem sikerült alkotni, hogy időnként a hülyék is nyerhetnének, csak úgy brahiból. Ez már gond a javából.

Ez a ti problémátok. Ki kéne találni a fentiekre egy megoldást, de az se sikeredik eddig.
És itt kezdődnek igazán a bajok.

Az a sok balfasz választó akadékoskodik. Valahogy meg kéne kerülni őket. Ez se megy.

Hála Istennek, és a választásra jogosultak többségének, akik hajlandóak is élni a jogaikkal.

Mondjuk van még két hónap, hátha nem mindenki hülye azon az oldalon, és beugrik valami, valahová.

Ezzel azt hiszem le is zárhatjuk, nincs ebben több. Lehetőség adott, az esély, csekély.

1ghost 2018.01.22. 18:40:20

@GyMasa:

Amit leírtál az akkora baromság, mint amekkora orbánbarom te magad vagy.

A jogállamiság keretei között kell maradni még akkor is, ha ez neked, mint ócska orbánista szaralaknak nincs az ínyedre.

rasztaszív 2018.01.22. 18:52:52

@ben2: te ezt gondolod,az addig rendben van,de ne gondold már komolyan,hogy te jobban tudod,mit gondolnak az ellenzéki szavazók:)

rasztaszív 2018.01.22. 18:53:37

@6.Lenin: az itt a probléma,hogy csak írni szeretsz,olvasni nem...:)

GyMasa 2018.01.22. 18:57:07

@1ghost:
Akkor most beideznem sajat magamtol az utolso mondatot, amit leirtam:
"A gyengebbek kedveert ez most ironia akart lenni, de tudom, hogy sokaknak nem fog atmenni."
Latom, nem erosseged a leirt szovegek ertelmezese :-(
Tudod, amit javasolsz (boviteni a bortonkapacitast a fideszeseknek) az ugyanis pontosan ide vezetett pl a szovjetunioban.
Tudod kiknek kell "boviteni a bortonkapacitast"?
A Bunozoknek.
Es tudod kik a bunozok?
Akiket egy fuggetlen birosag elitel jogerosen, az illeto tisztesseges eljarashoz valo joganak a maximalis tiszteletben tartasaval!
Amit te javasolsz, az egyszeru tisztogatas, es tulajdonkeppen a jogallam vegso felszamolasanak a resze.
Olvassal Szolzsenyicint. Ott szepen le van irva a dolog.
A kommunista diktaturak 100 millio aldozata nem eleg figyelmeztetes, ugye?

1ghost 2018.01.22. 19:26:18

@GyMasa:

Na ne röhögtess te tetves orbántroll. Szétlopta a tolva, korrupt fajtád a hazát, és neked ez ellen egy kibaszott szavad nincs, nem volt, és nem is lesz.

És tudod mé' ? Mert gerinctelen orbánbérenc vagy, amiből következően a hazugságaiddal esetleg próbálj házalni a korrupt, tolvaj fideszes kurva anyádnál.

GyMasa 2018.01.23. 09:13:33

@1ghost:
Nyugodjal meg, mert ez a fajta idegeskedes csak neked art.
Sajnalom, hogy keptelen vagy az absztrakt gondolkodasra!
Az "orszag szetlopasara" NEM a rohadt kommunista diktatura bevezetese a megoldas, ahogy te javaslod.
A demokracia a megoldas.
En semmit nem loptam el, es nem is akarok artatlan embereket sem bortonbe zarni, sem kivegzoosztag ele allitani.
Tudod, az, hogy ki-mennyit lop, az egeszen addig csak GYANU, amig az illetot jogerosen el nem itelik!
Pl. az EU altal kiadott OLAF jelentes szerint a 4-es metrobol elloptak 169 Milliard HUF-t.
Es, neven is van nevezve Demszky, es Megyo, mint a ket felelos.
Azt' megsincsenek bortonben.
Mert nem itelte el oket a fuggetlen birosag.
Ja, es ebbol kiindulva, ha ugy van, ahogy itt frocsogod, hogy az egesz igazsagugy fideszes kezi iranyitas alatt all, akkor hogyhogy nincs bortonben egyikuk sem?
Szanalmas egy alak vagy, oszinten sajnallak.