B1 blogcsalád



Kovács kormányszóvivő elszólta magát: aki nem képviselő, az nem politizálhat

2018. január 15. - nickgrabowszki

A NER sajátos elképzelése a demokráciáról.kz_2_1.jpg

Kovács Zoltán a Financial Timesnak nyilatkozott. A brit pénzügyi lap terjedelmes (csak előfizetéssel olvasható) cikkben foglalkozik a Soros György elleni támadásokkal. Ezek mögött maga Soros Putyin gyanítja, akivel azóta rossz a viszonya, amióta 15 éve Grúziában támogatta Mihail Szaakasvili hatalomra kerülését. Erről a milliárdos el is ismeri, hogy hiba volt, de ez sokkal kevésbé fontos annál, hogy az Orbán-kormány a cikkben megszólaló szóvivője egy pillanatra 

felvillantotta a NER felfogását a politikáról.

Kovács ugyanis a Soros és a magyar kormány közötti vitát (amiben a propagandában uszítanak a milliárdos ellen, és teljesen fiktív összeesküvéseket tulajdonítanak neki) két, egymással szembenálló demokráciafelfogással magyarázza. Szerinte míg

Soros azt hiszi, hogy a civil társadalom feladata, hogy ellenőrizze a végrehajtó hatalmat,

ő maga (illetve minden bizonnyal a kormány és a miniszterelnök, akiknek a nevében beszél) úgy látja,

csak a választott képviselők (only elected representatives) politizálhatnak legitim módon.

Azaz: politizálni csak választott képviselőknek szabad, a civileknek nem.

Márpedig Sorost senki nem választotta meg, ahogy a civil- vagy emberijogi szervezeteket sem.

Most túl azon, hogy ha csak a választott képviselők politizálhatnának, meglehetősen trükkös volna bekerülni közéjük. Továbbá, ha csak a választott képviselőknek volna joga politikai álláspontjukat közölni, akkor nem csak a civil szervezetek, de például a parlamenten kívüli ellenzék, valamint a valamint a sajtó is kimaradna ebből a körből.

(Amire van is törekvés: a NER elég nagy nyomást helyez a sajtóra, illetve annak tulajdonosaira, hogy az csak vegye át, amit a Rogán-féle minisztériumban kitaláltak, ne akadékoskodjon, csak tudósítson arról amit elétesznek, ne avatkozzon a pártok dolgába.)

De ha végigvisszük a gondolatot, hogy csak az politizálhat, akit erre megválasztottak, akkor abba az ellentmondásba ütközünk, hogy maga Kovács kormányszóvivő sem politizálhatna, ugyanis ő sem választáson nyerte el ezt a szerepet (nem "elected representatives") csak Orbán kijelölte rá.

Továbbá így maguknak a választópolgároknak sem lenne lehetőségük politizálni, hiszen őket senki nem választotta erre a szerepre. Nem tömörülhetnének csoportokba, például civil szervezetekbe vagy pártokba, és nem közölhetnének a véleményüket (legfeljebb, ha valamely választott képviselők kijelölik őket erre a szerepre, mint a Fidesz a CÖF-öt).

Ez azért sokat elmond Orbánék felfogásáról a demokráciát illetően: az illiberális demokrácia csak annyira demokrácia, mint a népi vagy szocialista demokrácia volt:

nevében.

A demokráciát csak díszletnek használják, máskülönben a felfogásuk tökéletesen egyezik bármilyen diktatúrával vagy autokráciával, ahol - történelmi okokból - fennmaradtak a parlamenti külsőségek:

  • lehet többpártrendszer, csak az ellenzék nem kerülhet kormányra;
  • lehetnek civil szervezetek, csak nem kritizálhatják a hatalmat;
  • lehet bírálni a kormányt, de számolni kell az anyagi ellehetetlenítéssel.

A választópolgárnak nem az a dolga, hogy (akár egyenként, akár szervezetten) beleártsa magát a politikába. Ő csak fogyaszthatja, amit a propaganda elétett, és engedelmeskedhet a rezsim elvárásainak:

kussolj, rettegj, szavazz.

Azt majd a propaganda megmondja, hogy szavazni kire kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7013577533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kószák egyike 2018.01.15. 14:59:51

"Soros azt hiszi, hogy a civil társadalom feladata, hogy ellenőrizze a végrehajtó hatalmat,..."

Azt nem tudom, hogy Soros mit gondol, amúgy leszarom, de igen bazmeg kovács a civil társdalomnak pont az a feladata, hogy ellenőrizze a végrehajtó hatalmat. Ezt hívják demokráciának jobb helyeken.

morpho 2018.01.15. 15:39:07

Kovács úr majd elmagyarázza, hogy ő nem is úgy, meg nem is azt, meg bár a CEU-n végzett, de Soros dögöljön meg és különben is. Egyébként meg nincsenek egy demokráciában párhuzamos "demokráciafelfogások", ez eleve hülyeség. Illiberális demokrácia sincs, az is hülyeség. A sok sötét bunkó magyar nem érti ezeket a szavakat és erre játszik rá ez az aljas brigád!

Lamlam 2018.01.15. 17:28:57

@morpho:
Azért azt is tegyük hozzá a teljes igazságról hogy , amikor a baloldali kormányokat hatalomra juttatták a választóik azok úgy viselkedtek mint a galambok . Tenyerükből ettek a jelöltek s majd amikor felszálltak a magasságokba onnan leszarták a választóikat .

FCUK16 2018.01.15. 17:58:18

nem ezt mondta, szar próbálkozás. arról volt szó, hogy választott kormányt csak választott képviselők ellenőrizhetnek. politizálni bárki politizálhat, az ellenőrzés más dolog.

srácok, ez gyenge lett, még ahhoz képest is, hogy hétfő van.

morpho 2018.01.15. 18:26:34

@Lamlam: Nagyon szép költői kép, de felmerül bennem egy kérdés: Ennek mi a fasz köze van ehhez az egészhez?

@FCUK16: Magyarázod a bizit számozott kullancs!! Nem azt mondta, nem úgy mondta, nem ott mondta és különben ott sem volt, sőt, nem is így hívják! Ugyan pubi ez gyenge lett, még ahhoz képest is, hogy hétfő van.

FCUK16 2018.01.15. 18:33:17

@morpho: van, aki el tudja olvasni eredetiben, és van, aki csak betűket lát. ha te az utóbbi vagy, pofabe. márpedig erősen az vagy :)

miért 2018.01.15. 20:17:58

Ki@FCUK16: Igazi nemzethy szocialista vagy kisöreg!

legeslegujabbkor 2018.01.15. 21:09:45

Sajnálom, de még vannak gondolataim és szavaim.

Kedves fidesz, még vagyok

Pista Sagemono 2018.01.15. 21:37:20

A végrehajtó hatalmat a képviselők akik politizálhatnak azok ellenőrizhetik?
Nem mert erre vannak a "pártfüggetlen" szervezetek.
Az ÁB az ÁSZ az Ügyésség És sorolhatnám még a sok államapparátustól nem függő " fékek és ellensúlyok " csapatot.
Ha pedig ezek nem ellenőriznek akkor előbb utóbb csak pityu marad.

morpho 2018.01.15. 21:47:01

Nem akarok nagyon akadékoskodni, de közvetlenül Orbánt sem választotta meg senki! Nem tekinthető választott képviselőnek. A fidesz országos listájára szavaztak, nem rá!

Pyrrhus 2018.01.15. 22:19:13

"Azaz: politizálni csak választott képviselőknek szabad, a civileknek nem."

Akkor g. Orbán mit keres ott?
Egyetlen választópolgár se szavazott rá. Nem is mert elindulni a választásokon.

No és a többi pártlistás? Ők se választott képviselők. Hanem vesztesek.

Amúgy egyetértek! Aki annyira gyáva, hogy ki se mer állni a választók elé - így nulla darab választói szavazatot összegyűjtve- ne politizáljon.

2018.01.16. 00:50:42

@kószák egyike: az mondjuk igen messze van a demokráciától, hogy pénzemberek, nagy cégek vezetői a pénzügyi-gazdasági erejükre támaszkodva saját szájuk íze szerint befolyásolják a politikai döntéseket szervezeteiken, lobbistáikon vagy akár csak simán zsebbe fizetésen keresztül... pl. soros, vagy soros ellenfele, adelson, a republikánusokat hagyományosan támogató olajlobbi, a nestlés csávó a vízzel, vagy akár magyar példaként a cba-s lázár-baldauf spanok...
pedig hát civilek mind.

sinus67 2018.01.16. 00:53:05

@Lamlam:
Oszt megbuktak?
Meg!
Akkor?

2018.01.16. 00:55:57

@Pyrrhus: nem csak egyéni jelöltekként választunk képviselőket. azzal, hogy a listájukra szavazol, azokra az emberekre szavazol, akik rajta szerepelnek.
szerintem nem tetszett volna az eredmény, a fidesz 9/10, ha csak egyéni jelöltek kerülnének be.

sinus67 2018.01.16. 01:01:02

@aleksz róz:
"...saját szájuk íze szerint befolyásolják a politikai döntéseket szervezeteiken, lobbistáikon vagy akár csak simán zsebbe fizetésen keresztül... "

A probléma abban leledzik, hogy kormányunk számára csak az utóbbi létezik. Ezek megbeszélésére alkalmasak a stadionok VIP páholyai. Az is csak egy viszonylag szűk (családi/baráti)körnek!

2018.01.16. 01:25:25

@sinus67: nem csak abban leledzik.
most az autógyárak és a duális képzés, régebbről a biztosítók és a kötelező magánnyugdíj, vagy ne legyen igazam, de a közeljövőben az egészségbiztosítók-magánkórházak és az egészségügy lerohasztása

kicsit nagyobb léptékben meg ceta, ttip

morpho 2018.01.16. 04:46:54

@aleksz róz: Nem akarlak elkeseríteni, de ha csak egyéni jelöltek kerülnek be, akkor a fidesznek '90-ben 2(kettő) '94-ben pedig nulla képviselője lett volna. Megszűntek volna parlamenti pártnak lenni. Már nem is emlékezne rájuk a kutya se.

Bendegúz Vaszilij 2018.01.16. 08:30:46

Azt hiszem röviden írva ezt nevezik látszatdemokráciának. Isten óvja a magyarokat !Mi jöhet még ezek után ?

gmihaly621 2018.01.16. 09:34:16

Bizony, nehezebb a civil politizálás, amióta nincs Hazafias Népfront, ugye, elvtárs?

2018.01.16. 10:16:10

@morpho: nem keserítesz el.
egyáltalán nem szoktam elkeseredni attól, hogy elborult agyú komenisták írnak nekem valamit a fórumon.

hogy egyértelmű legyen: én a választási törvény 2011-es módosítására gondoltam, ha úgy módosítják, hogy csak egyéni jelöltek kapnak mandátumot, akkor valószínűleg 9/10 körüli többséggel kormányozna a fidesz

miért hibás az érvelésed? mert buta vagy. ez már a sokadik eset, hogy kiderül: te tényleg azt hiszed, hogy az előzmények nem befolyásolják a későbbi eseményeket.
ha már 90-ben csak az egyéni választókerületek alapján jutnak be a pártok képviselői, akkor teljesen más lett volna a 94-es választás eredménye, így erre teljesen alaptalanul hivatkozol.

felső határ nincs 2018.01.16. 12:43:04

Meg se bukott Kovacs?

pedig kedd van

Jakab.gipsz 2018.01.16. 13:09:26

Egy külföldi befektető, olyan mint Soros, milyen alapon manipulálja a demokráciákat?

morpho 2018.01.16. 13:15:06

@aleksz róz: "én a választási törvény 2011-es módosítására gondoltam"
Én meg a dugásra, de most egy kalapot szeretnék!

"ha már 90-ben csak az egyéni választókerületek alapján jutnak be a pártok képviselői, akkor teljesen más lett volna a 94-es választás eredménye, így erre teljesen alaptalanul hivatkozol"

Tehát te hivatkozhatsz arra, hogy "mi lett volna ha" 2011-ben, de én nem hivatkozhatok arra, hogy "mi lett volna ha" 1994-ben.
Világos, tiszta Chubakka érvelés! A szellemi képességeimre tett utalást külön megköszönöm.

felső határ nincs 2018.01.16. 13:23:35

@morpho: nem tokmind1

nincs az a valasztasi rendszer amiben az elQrok 2010ben, 2014ben v 2018ban labdaba rughatnanak

gondolom leginkabb emiatt frusztraltak

kószák egyike 2018.01.16. 13:36:40

@aleksz róz: Nem mondtam, hogy ez demokrácia. Azt mondtam egy demokráciában.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.16. 13:38:32

@FCUK16: Néha nem érzed úgy hogy pofán kéne köpnöd magad? Ezeket védeni és mosdatni mindenáron... nem hiszem, hogy ennél van alantasabb meló.

FCUK16 2018.01.16. 13:45:16

@Én tudom jól: védeni? én? bárkit? jó a humorod (nem)

de a tények makacs dolgok, legalább annyira, mint az ellenzék fa(sz)fejűsége, téged is erősen beleértve :)

2018.01.16. 14:26:49

@felső határ nincs:

Vissza kellett volna lépned a másik nick nevedre, ha konkrétan válaszolsz valakinek kicsi troll!
Ezt a beégést!
Micsoda szánalmas dolog már, csak azért, hogy többnek tűnjön a "szaros" véleményed, több néven kommentelni!

felső határ nincs 2018.01.16. 14:37:54

@MikeBoy: tobnek akarok latszani akar a lipsik

muhaha

sas70 2018.01.16. 14:38:10

Most Kovács vagy ennyire hülye, vagy a választóikat nézi ennyire hülyének!?
Bár ahogy olvasom, ez utóbbiban igaza van!

2018.01.16. 14:39:13

@felső határ nincs:

Vannak olyan esetek tudod, amikor az ember úgy bukik meg, hogy vége!
Na ez olyan volt....

legális 2018.01.16. 14:42:35

Emberek, azok a libbant aránytévesztések.
"15 éve Grúziában támogatta Mihail Szaakasvili hatalomra kerülését. Erről a milliárdos el is ismeri, hogy hiba volt, de ez sokkal kevésbé fontos annál, hogy az Orbán-kormány a cikkben megszólaló szóvivője egy pillanatra felvillantotta a NER felfogását a politikáról."

Vicceltek Grabovszki? A Soros elismeri, hogy tulképpen kirobbantott egy háborút és ez hiba volt. Hiba??? és a többi??? az is hiba?

Ami fontos, az az, hogy a Mo-on működő zsoldos civil szervezetek miért nem válthatják le a kormányt. És csodálkoztok, hogy a magyar szavazóktól nem bírtok még 20%-ot sem összeszedni, összesen?

sas70 2018.01.16. 14:43:27

Amíg az én adófizetésemből lebzseltek, addig nehogy meg mond már, hogy civilként mit ellenőrizhetek és mit nem! Sőt ennél fogva kutya kötelességetek lenne az utolsó kibaszott fillérről is, önként beszámolni!
Fordítva ültök ti a lovon, mert nem a választó van a kibaszott politikusokért, hanem azok a választókért, még akkor is, ha választó egy hülye!

abudabi15 2018.01.16. 14:44:59

Mi az újdonság ebben a posztban? Mit tesz hozzá a magyar közélet színvonal emelkedéséhez, miben mond, állít, javasol újat, amitől jobb lesz azoknak, akik az ellenzéki gondolkodás képviselői? Kíváncsian várom a választ akár magától a szerzőtől is, tisztelettel.

sas70 2018.01.16. 14:45:18

@legális: Orbánt is támogatta, az is hiba volt!

sas70 2018.01.16. 14:49:59

@abudabi15: Mert szerinted az a hülye, aki a szándékos hazudozás ellen fel meri emelni a szavát?
Az a hülye, aki rámutat, hogy még a saját választóit segg hülyének nézi, egy soha meg nem választott politikus?
Mellesleg a magyar közéleti színvonal lesüllyedése, nagyban köszönhető az ilyen és ehhez hasonló hazugságoknak.

morpho 2018.01.16. 14:53:39

aleksz "felső határ nincs" róz : Ne mondd senkinek, de ha a második forduló létezne, a fidesz legyőzhető lenne. Nem véletlenül törölték el! Gyurcsánytól meg ne idézgess, mert ki fogsz kapni!

satie · http://321.hu/sas 2018.01.16. 15:05:58

minden korban, aki ilyeneket mond, az a hatalomtól és annak lefizetésétől erősen beszűkült tudatállapotban van, nyilván nem Kossuth, Széchenyi vagy Deák mondott ilyeneket, ők benne is vannak a történelemkönyvekben.

Soros Forever 2018.01.16. 15:16:20

A diákok csak akkor politziláhatnak, ha azt mondják, amit a főnökünk Soros !

Aki mást mond, az náci !

eßemfaßom meg áll 2018.01.16. 15:24:17

@morpho: "Ne mondd senkinek, de ha a második forduló létezne, a fidesz legyőzhető lenne."

Egyfordulósan is le lehetne győzni csak ahhoz normális ellenzék kellene, nem olyan amelyik egymást legalább annyira utálja mint a zorbánt.

eßemfaßom meg áll 2018.01.16. 15:29:56

ide tudná egyébként valaki másolni a cikket eredetiben?

Ha már a szerző nem érezte úgy, hogy ne csak egy kiragadott félmondatot dobjon ide.

legális 2018.01.16. 15:37:55

@sas70: AZ hiba volt. Vagy nem. Mármint az Orbán támogatása
Amit a világpolitikába pénzzel művel az nem hiba. Az bűn. Nem szeretném, ha nálunk beavatkozna, lehet azóta már a grúzok, vagy az ukránok sem szeretnék. Csak utólag már...

morpho 2018.01.16. 15:42:20

@eßemfaßom meg áll: Tévedsz! A jelen rendszerben a fidesz nem legyőzhető! Az egész rendszer úgy van összerakva, hogy ez lehetetlen. Többek közt a rendszer miatt ilyen az ellenzék is. Ezért (is) rakták össze ezt a rendszert. Az ellenzék látványos veszekedése a rendszer miatt van. Jól kitalálták amúgy, de a demokráciától nagyon messze van! Demokráciákban a pártok egyenlő esélyekkel indulnak a hatalom megszerzéséért. Magyarországon ez szerinted így van? Például éppen ma olvasom, hogy a fidesz az ország összes plakáthelyét lefoglalta ez év december végéig. Ja, hogy másik párt miért nem? Ugyan már Ibolyka....

morpho 2018.01.16. 15:45:11

@eßemfaßom meg áll: A cikk eredetije csak FT előfizetőknek elérhető. Némi zsetont áttolsz nekik és már olvashatod is!

BiG74 Bodri 2018.01.16. 15:49:19

Kovács kormányszóvivő elszólta magát, büdös fingszag lengi be a magyar demokráciát.

satie · http://321.hu/sas 2018.01.16. 15:57:52

a gugliról érkezve beengedi az embert a cikk, az ominózus részlet:

www.ft.com/content/695226e0-e528-11e7-97e2-916d4fbac0da

Zoltan Kovács, spokesman for the Hungarian government, says the debate over OSF springs from “two clashing visions of democracy”. While Mr Soros believes civil society should act as a check on executive power, Mr Kovács argues that only elected representatives can legitimately “do politics”.
Benjamin Netanyahu, Israel’s prime minister, publicly backed criticisms of Soros made by Viktor Orban © AFP

“Mr Soros has never been elected by anyone, the organisations — NGOs, human rights groups and so on — have never been elected by anyone,” he told the FT. “[They are] clearly engaging in determining how political decisions should be made. And this is wrong.”

An official at OSF counters that populist politicians think they “own” politics: “If you support local people expressing contrary views, they see it as trespassing on their territory.”

Mr Soros believes Russia is the source of much of the attacks against him. And it’s personal. “Putin doesn’t like me,” he says, describing a grudge he believes was stoked by his criticism of the Russian leader and his early support for Georgia’s Mikheil Saakashvili, the former president who rose to power after the 2003 Rose revolution.

Russia urged neighbouring authoritarian leaders to forestall a domino effect of revolutions by clamping down on civil society and pressuring OSF, according to Alisher Ilkhamov, who ran the OSF office in Uzbekistan before it was forced to close down in 2004. In 2015 Russian authorities followed suit and OSF was forced to leave Moscow, after authorities restricted its funding activities, citing security risks.

legális 2018.01.16. 15:58:03

@morpho: mutass egy rendszert, vagy legalább egy modellt, ahol 2 millió szavazattal 2,5 milliót legyőzhetsz. Attól se feledkezz el elvonatkoztatni, hogy a 2 millió nem összeadható.

Többször feltették már a kérdést, hogy mi érdekében, vagy milyen célért álljon össze a seregetek. Erre sem szokott a NOorbánon kívül más előjönni.

Az, hogy kicsit eszköztelennek érzitek magatokat lehet nektek furcsa, de nem olyan vészes az arány, mint híresztelitek. Ha az lenne a fő szempont, legalábbis megmagyarázhatatlan lenne a Fidesz 98-as győzelme, vagy a Jobbik megerősödése és második helye a Simicska előtti időkben.

Szintén elgondolkodtató, hogy azt a masszív fölényt ami vagyonban, sajtóban, kapcsolatban megvolt a ballib félnél hová lett. Ha azt Megyó meg Feri élte fel, rájuk haragudjatok.

sas70 2018.01.16. 16:00:08

@legális: Jajj szegény Orbánt mindenki csak meg akarja buktatni! Brüsszel is, meg Soros is, meg az ellenzék is. Ugye van az a mondás, hogy aki kurvának áll, az ne sírjon, ha megbasszák! Aki politikusnak megy, az meg számoljon azzal, hogy megbukik!
Csak itt nem, csak erről van szó! Itt arról van szó, hogy az adófizető állampolgár egy demokráciának nevezett valamiben, milyen módokon ellenőrizheti a hatalmat és, hogyan vehet részt a politikában? Az pedig bűn, amikor a politikusok, pont az ellenőrzés lehetőségét korlátozzák és sok esetben ki is zárják, még akkor is, ha közben azt híresztelik, hogy ez a választók érdekében zajlik! Mert ez szimplán hülyeség és a választók hülyének nézése!

BiG74 Bodri 2018.01.16. 16:01:52

@legális:
Ezt lehetne kopizni pár helyre, végre nem egy libsi, soros szöveg.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.01.16. 16:06:44

@morpho: "@eßemfaßom meg áll: A cikk eredetije csak FT előfizetőknek elérhető. Némi zsetont áttolsz nekik és már olvashatod is! "

Kubatov nem fizet annyit ennek a fasznak, hogy egy heti 6 eurós előfizetést megengedhessen magának.

chrisred 2018.01.16. 16:09:17

@gmihaly621: Ja, én is rögtön a CÖF-re gondoltam, ezek szerint megérett a betiltásra Kovács elvtárs szerint.

morpho 2018.01.16. 16:09:20

@legális: Ne haragudj, de nincs kedvem veled cserélni az eszmét.

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: :)))

morpho 2018.01.16. 16:11:17

@BiG74 Bodri: Dehogynem, csak be van csomagolva. Attól, hogy a szart felrakod a polcra, nem lesz lekvár belőle!

BiG74 Bodri 2018.01.16. 16:16:59

@morpho:
Akkor is, kultúráltan megfogalmaz olyan dolgokat, melyeken nagyon el kellene gondolkodni, prominens ellenzéki vezetőknek.

morpho 2018.01.16. 16:18:10

Ez brilliáns! "Freedom House: Magyarország a legkevésbé demokratikus uniós ország"
index.hu/belfold/2018/01/16/freedom_house_magyarorszag_a_legkevesbe_demokratikus_unios_orszag/

Kovács Zoltán kormányszóvivő a hírre úgy reagált, ismerve a szervezet finanszírozási hátterét, teljesen nyilvánvaló, hogy egy újabb Soros-szervezet intézett nyílt támadást Magyarország ellen, a jelentés pedig politikailag motivált és elfogult. (2018)

BALOG ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Freedom House nemzetközi hírű, emberi jogokat védő, és a demokrácia állapotát vizsgáló szervezet jelentése szerint 2006-tól kezdődően a politikai jogok és a polgári szabadságok tekintetében középtávon hanyatló tendenciák érvényesülnek, nemcsak Oroszországban, hanem Argentína, Azerbajdzsán, Bahrein, Brazília, Burma, Egyiptom, Eritrea, Etiópia, Gambia, Magyarország, Irán, Kenya, Kirgizisztán, Malajzia, Fülöp-szigetek és Zimbabwe esetében is. Bizony, nem a legjobb társaságba sikerült kerülnünk, kedves képviselőtársaim. Mellesleg mi vagyunk az egyetlen európai uniós ország ebben a névsorban. (napirend előtt 2007)

2018.01.16. 16:22:21

@morpho: a félreértések elkerülése véget pontosítottam. mert ez a módosítás volt, amit a fidesz a saját szája íze szerint hajthatott végre.
nem ugyanaz, csak te nem tudod megérteni a különbséget.
de elmagyarázom: ha eleve 90-től ilyen lett volna a választási rendszer, akkor azért nem alapozhatsz a 94-es (és későbbi) adatokra, mert a 90-es eltérő eredmény miatt a 94-es eredmény (és az összes ezutáni) megsaccolhatatlan.
(a választási törvényt többször nem módosították, egyszer lett volna még lehetősége az mszp-szdsz kormánynak 94-98 között)
de most jut eszembe, hogy te egy elborult agyú komcsi vagy, ebből kifolyólag minden amit írsz, hülyeség, és minden amit én írok, okosság.

legális 2018.01.16. 16:22:54

@morpho: nem haragszom. nem azért vagyunk itt.

morpho 2018.01.16. 16:24:46

@BiG74 Bodri: A rendszer bebetonozottsága szempontjából teljesen irreleváns, hogy ki gondolkodik el rajtuk és miért! A rendszer feltörhetetlen. Nem lehet az államháztartás ellen versenyezni. Azt ugyanis a fidesz saját pénztárcaként kezeli. Ehhez jön még a választási törvény és a pártfinanszírozási törvény, továbbá a kampányszabályok átírása, a választókerületek átrajzolása és a karaktergyilkosságra szakosodott kommandó. Itt vége is van. Ez a fal nem feltörhető. Ráadásul most megint kétharmadra hajtanak, hogy befejezzék az egészet és végleg putyini rendszerré alakítsák Magyarországot. Azt te sem gondolhatod komolyan, hogy Orbán valaha átadja a hatalmat bárkinek!? Azt te sem gondolhatod, hogy ők megbukhatnak? Egyszerűen nem engedhetik meg maguknak. Börtönbe mennének, azt meg nem akarnak. Ezért előrelátóan gondoskodtak magukról. Például Polt újabb 9 éves mandátumot kapna 2028!!!!!-ig.

legális 2018.01.16. 16:34:24

@sas70: kérem, azt is olvasd el, amire válaszolsz. Úgy könnyebb.
Én azt feszegettem, hogy a háborús helyzet teremtése bűn.

Nem sajnálom Orbánt. Ő vállalta. Szerintem jól is csinálja, bár erről nem szokott szó esni.

A képviseleti demokrácia többek között arról szól, hogy POLITIKAI szervezetek általad is megválasztott képviselői számon kérhetik a szintén választott vezetőket. A CIVIL szervezeteknek általában nem ez a fő tevékenysége, de ez is belefér. Csak a jogosítványuk sokkal kevesebb hozzá, mivel nem VÁLASZTOTT szervezetek. Ezek az un. civil szervezetek (igen a CÖF is) azonban nem úgy viselkednek, hanem szinte politikai pártként, ha meg úgy akkor talán pártként kellene regisztrálniuk. Ebbe az egyedfejlődésbe fog belepusztulni a Momentum is, vagy ha nem akkor kiírtani másik ballib pártokat. Mivel emberanyag nincs hozzá elég csak pénz, az is csak addig amíg álcivilként működnek. A pártfinanszírozásba már elég nehéz lenne pl. a soros-zsetont betolni.
A választók meg számon kérhetik a választottakat, ha máskor nem választáskor. Ez történt 2010-ben. Ha 18-ban nem lesz váltás, akkor kevesen akartatok számon kérni és többen voltak inkább elégedettek. Ez nem jelent teljes elégedettséget

2018.01.16. 16:36:53

@morpho: mi ez a felső határ nincs, szerintem én nem írtam ilyet.
ez így van, könnyebb lenne, mert az első fordulóban egyéni képviselőkre leadott voksok nem "vesznének el" és a második fordulóban begyűjthetné a versenyben maradó jelölt a fidesz ellen voksolók szavazatait (és akkor valószínűleg erre a bohóckodásra se lenne szükség, amit az ellenzék művel).
de szerintem ezt se vitattam sose...
de azzal nem értek egyet, hogy a jelenlegi rendszerben nem legyőzhető a fidesz. csak a jelenlegi ellenzék nem tudja legyőzni, mert többségüket úgy utálják az emberek, mint a szart.

2018.01.16. 16:43:15

@morpho: "Bocs, de meguntalak!"="Tudom, hogy igazad van, de nem akarom belátni, ezért inkább megfutamodok" :-D
gyerekes.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.01.16. 16:43:20

@legális: "A képviseleti demokrácia többek között arról szól, hogy POLITIKAI szervezetek általad is megválasztott képviselői számon kérhetik a szintén választott vezetőket. "

Igen. De ha azok válasz helyett lebuzizzák a kéérdezőt vagy akár békés karácsonyt kívánnak, az nem demokrácia.

BiG74 Bodri 2018.01.16. 16:43:33

@morpho:
Igen, tökéletesen egyetértek. Viszont nem látom, hogy az ellenzék felfogta a helyzet súlyosságát, és megkezdte volna az ellenlépések megtételét. Ilyen ellenzék nem kompetens, ilyen ellenzék ne is nyerjen, mert semmit sem fog tenni, és csak a fidesz fog még erősebben kijönni 2022-re úgy, hogy minden eddigi saját mocskát ráaggatta ellenfeleire.

morpho 2018.01.16. 16:48:08

@aleksz róz: Ha összeadod az ellenzéki és/vagy parlamenten kívüli pártok támogatóit, akkor azt látod, hogy (kutatója válogatja), de kb megegyezik a fidesz támogatóinak számával. Tehát nem igaz, hogy utálják őket mint a szart. Csak ott megoszlanak a szavazatok. A fidesznél meg egy a tábor, egy a zászló. Orbán az összes jobber pártot felzabálta. Végül is demokrata...vagy mi.... Akkora, hogy 30!!!!! éve vezet egy pártot! :))) Tipikus demokrata vonás....
Na mindegy, tényleg meguntalak.

morpho 2018.01.16. 16:54:34

@BiG74 Bodri: Azért az a kérdés felmerül, hogy lehet-e ebben a rendszerben másmilyen az ellenzék? Ha megnézed, Törökországban, vagy Oroszországban pont ilyen megosztott az ellenzék. Biztos véletlen.... Szerintem ebben arendszerben nem lehet másmilyen az ellenzék. Erről a fidesz gondoskodik. Nem hagyják, hogy valaki egyesítse őket. Még véletlenül sem.
A kilencvenes-kétezres években azért volt kiegyensúlyozott a magyar politika, mert a nagy eszmerendszereken alapuló táborok egyesítették az erőiket és pár százalékos különbségekkel nyert egyik, vagy másik tábor. Ezt a fidesz felismerte és tudatosan szétbarmolta egy olyan pillanatban, amikor éppen nekik kedvezett a politikai helyzet. (válság 2008) Ugyanezt a Horn is meg tudta volna csinálni '94-ben, csak ő demokrata volt. Orbán meg nem az.

abudabi15 2018.01.16. 17:03:22

@sas70: nem ez volt a kérdésem. Még egyszer: mennyiben hoz újat megállapítani, amit 8 éve tudunk a Fideszről? Az ellenzéki sirámokat jó ideje látom a blogokon, csak a megoldást nem sikerült még senkinek leírnia. Mondjuk egy potens ellenzék jó lenne, és ezért talán a blogok szerzői is tehetnének, ha velük lennének elfoglalva.

BiG74 Bodri 2018.01.16. 17:09:12

@morpho:
Az egyértelmű, hogy a fidesz érdeke, a jelenlegi állapot, és hogy ezt fenn is fogja tartani, akár nemtelen eszközökkel is. Szerintem jelenleg demokratikus kis hazánkban csak két út létezik a fidesz leváltására, sarokba szorítására. Az első, hogy az ellenzék jelentős része, félretesz minden személyes ambiciót, egy tömbként támad, csak azokon a frontokon ahol a fideszt a közvélemény is utálja. A fidesz vértelenül már csak a saját eszközeivel győzhető le.
A másik, hogy ha megint elkapunk egy válságot, és kijön az ország minden gondja baja, akkor a viktort nem fogja megmenteni a szavazótábora.

rallus 2018.01.16. 17:11:31

@morpho: Egyetlen megoldás van, fel kell kérnetek Orbánt, hogy ahogy az országot rendbe tette, úgy csináljon végre egy normális ellenzéket.Ez lesz a nehezebb, mert még a közmondás szerint is:Sz.rból nem lehet várat építeni! Sok-sok dollár segítségével sem....

rallus 2018.01.16. 17:17:03

@BiG74 Bodri:
Válságot "elkapni" nem egyszerű! Legalábbis olyan szintűt, amilyent Gyurcsány, Veres, Bajnai, Kóka, Draskovics és a többiek összehoztak. Ha megnézed, másoknak ez még háború, árvíz, földrengés, kolera és sáskajárás egyidejű fellépésekor sem sikerült, így ezt a lehetőséget kizárhatod.
Forradalomra meg a várható esők miatt nem vállalkoztok...

morpho 2018.01.16. 18:38:44

@BiG74 Bodri: Amíg Orbán a pályán van, nem lesz változás. Ha lekerül onnan, kártyavárként omlik össze az egész, mert a fidesz nem egy létező párt. Egy kollégista haveri kör kreálmánya, amúgy a párt nem létezik, csak választásokra rántják össze. Mikor hallottál utoljára olyat, hogy a fidesz választmánya/elnöksége/vezetősége eldöntött bármit is? Csak a pénz tartja össze őket semmi más. Ha Habony bemegy a terembe, ahol Kövér is bent van, Kövér kimegy. Nincsenek egymással beszélő viszonyban és van még néhány ilyen páros a brigádban. De amíg Orbán van, hatalom is van. Minden fideszes vezető érdeke, hogy Orbán maradjon, ezt ők is tudják. Ezért is csinál Orbán azt amit akar!

@rallus: Orbán annyit csinált az országgal, hogy kifizette a hiányt a magánnyugdíj pénztári megtakarításokból. Ezt bárki meg tudta volna csinálni, kurva nagy "rendbetétel" Ezzel szemben a nagy rendbetétel közben a nagy ellátórendszerekhez és valós problémákhoz hozzá sem mert nyúlni! Egészségügy, oktatás, nyugdíjrendszer, elvándorlás, stb. Mázlija van, hogy Világszerte gazdasági konjunktúra van, ezért szárnyal a magyar export. Leginkább a németek miatt, akik amúgy ellenségek, rohadt migráns simogatók! De ez kit érdekel? Téged igen?

rallus 2018.01.16. 18:48:41

@morpho:
Neked ott kellett volna ülni Gyurcsány ölében a sok balfék helyett és akkor mi adtunk volna kölcsön az IMF-nek! A pannon puma még ma is a tenyeredből enne...
Mindig örömmel olvasom elmefuttatásaidat, mert te vagy az ellenzéki etalon! Ellenzékre pedig szükség van és ameddig teljesen ki nem lábalunk a bajból, addig jobb, hogy ilyen.

morpho 2018.01.16. 19:37:12

@rallus: Még szerencse, hogy nem volt gazdasági válság 2008-ban és nem zuhant be 7%-ot a GDP. Mert ha megtörtént volna, akkor biztos a legdrágább hitelt vennéd fel te is, nem a legolcsóbbat. Azt tudod, hogy az IMF a mi bankunk?
Egyébként olvasgass nyugodtan, tanulni sosem árt, még tőlem sem. Rád amúgy is ráférne egy kis közgazdasági alapismeret, meg egy kis politikatörténet oktatás.
Viszont ezzel szemben legalább baromi vicces cagy! Jók a poénjaid! Tovább is szoktam küldözgetni őket a haverjaimnak!
Ui: A pannon puma a tündérmese szinonimája? Csak kérdezem.

rallus 2018.01.16. 19:53:42

@morpho:
" A krízis kirobbanása után Magyarország volt az első Európai Uniós tagállam, amelyik nemzetközi mentőcsomagra szorult, hogy elkerülje a fizetésképtelenséget. A Morgan Stanley azonban rámutat: míg 2008-ban a leginkább sérülékeny feltörekvő országként vártuk a válságot a régióban...."

"Az IMF-hitelek lehető legalacsonyabb kamata ugyan csak 1,09 százalék éves szinten, de az összeg emelkedésével és a futamidővel ez 3,09-4,09 százalékra is felszökik. A kamat ráadásul változó és emelkedhet is, közben futamidő viszonylag rövid."

"2017. december 25. - 06:51

Először márciusban fordult elő az, hogy Magyarország negatív kamattal tudott eladni állampapírt, vagyis gyakorlatilag a befektetők fizettek azért, hogy hitelt adjanak a magyar államnak. Októberre az MNB újabb lépéseinek köszönhetően pedig már az egyéves kincstárjegyeket is negatív hozam mellett sikerült értékesíteni...."

"Egyébként olvasgass nyugodtan, tanulni sosem árt..."

Lamlam 2018.01.16. 20:29:18

@morpho:
Kb annyi köze van Kovács Zoltánhoz mint Budai Bernadettnek egykor , vagy Daróci Dávidnak . Igaz Ők nem magyarázkodtak így meg úgy , meg ekkor meg akkor , hanem vagy elájultak vagy felakasztották magukat . Vagyis ha elszólta valamelyik magát ment a halandzsa .Ettől függetlenül több hibája van az Orbán kormányzatnak ,m int jótette , a baloldal sem dicsérhető . Alig léteznek .

morpho 2018.01.16. 21:59:34

@rallus: Ezt már bemásoltad egyszer. Semmi köze ahhoz, amiről szó volt. Lecsót szereted? Focizni szoktál? Láttál már fűben nyuszit? Édesanyád jól van?

@Lamlam: Ezzel az akasztással nem szórakoznék.... Persze te csak nyugodtan.

2018.01.17. 02:14:33

@morpho: "Ha összeadod az ellenzéki és/vagy parlamenten kívüli pártok támogatóit, akkor azt látod, hogy (kutatója válogatja), de kb megegyezik a fidesz támogatóinak számával. Tehát nem igaz, hogy utálják őket mint a szart."

aha. mert szerinted utálják+utálják+utálják+utálják+utálják=szeretik? :D

eßemfaßom meg áll 2018.01.17. 10:39:19

@morpho: "Többek közt a rendszer miatt ilyen az ellenzék is."

Aha szóval azért esett szét az mszp 2 darabra és nyirják egymást az szdsz árvái félszázalékos darabokban mert a rendszer a nagypártonak kedvez a sokkkisszar helyett.

eßemfaßom meg áll 2018.01.17. 10:41:29

@satie: aha szóval ennek így egyben kb teljesen más értelme van mint annak félmondatnak amit kiszedett belőle a szerző majd körbeépítette a saját fantáziavilágával.

morpho 2018.01.17. 11:46:32

@aleksz róz: Elmeroggyantakkal továbbra sem bocs.
@eßemfaßom meg áll: A szétesés azért volt mert Gyurcsányt elárulták, de ez még 2010 előtt volt. Az, hogy nyirják egymást, az viszont már a "rendszer" miatt van, de a rendszer nem a nagy pártoknak kedvez, hanem a fidesznek. Csak és kizárólag neki.

Cicmen. 2018.01.17. 12:01:55

@morpho: Ezzel az akasztással nem szórakoznék....

Nem lamlam szórakozott, hanem Daróczi akasztotta fel magát! A rideg tények bármennyire kellemetlen, ezek voltak! Amúgy sem mérvadó a véleményed!

eßemfaßom meg áll 2018.01.17. 12:35:09

@morpho: ".a rendszer nem a nagy pártoknak kedvez, hanem a fidesznek"

Nem, a rendszer a nagy pártoknak kedvez. Mivel jelenleg ez egyedül a fidesz így jelenleg a fidesznek kedvez de nem azért mert ő a fidesz hanem azért mert ő a nagy párt. Ha létrejönne az Ellenzék nevű párt 60% támogatottsággal akkor az Ellenzék nevű párt röhögve porbaalázná Fideszt.

morpho 2018.01.17. 15:53:54

@eßemfaßom meg áll: "a rendszer a nagy pártoknak kedvez. Mivel jelenleg ez egyedül a fidesz így jelenleg a fidesznek kedvez" :)) Így már értem, köszi!

eßemfaßom meg áll 2018.01.17. 19:27:37

@morpho: a hsz. második felét is sikerült feldolgozni?

chrisred 2018.01.18. 05:17:40

@eßemfaßom meg áll: Igen, ismerős, volt már itt olyan rendszer, ami szintén egy nagy pártnak kedvezett.

eßemfaßom meg áll 2018.01.18. 09:12:11

@chrisred: És hány 1-20% közti pártra lehetett szavazni abban az időben?

chrisred 2018.01.19. 05:15:40

@eßemfaßom meg áll: A folyamat elején elején még mindegyikre.

eßemfaßom még áll 2018.01.19. 13:09:43

@chrisred: Azért valld be, a lelked mélyén te is tudod, hogy gizikét akarod a gőzekével párhuzamba állítani. A 47-es kékcédulás után már csak a Népfront jelöltje közül lehetett"választani" És azért 47-ben még itt állomásoztak a ruszkik, nehogy véletlenül rosszul válasszon az ország.

chrisred 2018.01.21. 07:07:19

@eßemfaßom még áll: Nem, csak azt tudom, hogy akkoriban még a gőzekéről is azt hitték, hogy gizike, és ebbe a hibába most is beleeshetünk.

eßemfaßom meg áll 2018.01.23. 08:34:19

@chrisred: Látom nehezedre esik beismerni, hogy a megszálló szovjet csapatok felügyelete alatt lezajló kékcédulás választás meg egy EU tagállam minden törvényességi kritériumnak megfelelő választása között igen nehéz párhuzamot találni

chrisred 2018.01.25. 07:46:34

@eßemfaßom meg áll: Rengeteg párhuzamot lehet találni.
süti beállítások módosítása