B1 blogcsalád



Az EU-nak lépnie kell, mert a szinte senki Orbán megbuktathatja a politikai kolosszus Merkelt

Nemzetközi sajtószemle

2018. január 07. - Szelestey
  • A legnagyobb veszély az idén Közép-Európából fenyegeti az uniót.
  • Az illiberalizmust a belső elnyomás, a haveri kapitalizmus, a járványos korrupció, a jogállam összeomlása, a rasszizmus megerősödése és a nemzetközi viszályok nagy esélye jellemzi.
  • Orbán igencsak melléfogott, amikor azt hitte, hogy bármi szerepe lesz a haszonelvű Trump fő terveiben.

 Guardian

guardian.jpg

1. A vezércikk arra figyelmeztet, hogy a keleti tagállamok oldaláról veszély fenyegeti az uniós összefogást. A legnagyobb bibi az idén éppen ez lehet, ami belülről leselkedik a szervezetre. A baj lassan alakult ki a középső és keleti részen, a Visegrádi Csoport 2004-es belépése után. Majd azután fordult igazán élesbe, hogy a Bizottság az elmúlt hónapban úgy döntött, megbünteti a magyar és a lengyel kormányt, amiért azok elutasítják a kvótákat és nem tartják tiszteletben az EU értékeit. A küzdelem középpontjában Orbán Viktor áll, aki megveti Macron és Juncker uniós reformelképzeléseit és még büszke is rá. Durva bohóckodása megdobta a hazai népszerűségi indexét és, ráadásul ily módon ő lett a francia-német fölénnyel szembeni közép- és kelet-európai ellenállás hangja. A britek távozása csak fokozta a reakciós, euroszkeptikus lendületet a kisebb tagállamok soraiban.

Orbán felvette a kesztyűt Merkel ellen, amikor romboló, nacionalista-populista, migránsellenes programját terjesztette a CSU konferenciáján. Meghiúsíthatja a kancellár utolsó esélyét a kormányalakításra, miután ellenállásra bátorítja a miniszterelnök-asszony konzervatív támogatóit. Ha a politikusnő megbukik, akkor egy szinte senki dönt le egy politikai óriást – és ez tartós károkkal jár majd Európában, ahol omladozik a mérsékelt, józan közép politikája. A magyar vezető most azt állítja, hogy lett egy új barátja Ausztriában, ahol szinte teljes egészében újfasiszta koalíció alakult. De legfőbb szövetségese Lengyelország, a PiS gusztustalan gyámkodása alatt. Varsó is lát esélyt arra, hogy befolyásolja, merre menjen az unió.

A legnagyobb csata az idén a következő hétéves költségvetés kapcsán várható, és bármiféle csökkentés mindenki másnál érzékenyebben érintené a magyar és a lengyel kormányt. Csakhogy visszafelé sülhet el, ha a németek és a gazdagabb tagok a jobb együttműködéstől teszik függővé a két országnak szánt szerkezeti támogatásokat, tekintve a kisebb tagok körében uralkodó nacionalista, Brüsszel-ellenes hangulatot. Ily módon fennáll ugyanis a veszély, hogy ha a nagyok nekimennek a vonakodók kormányoknak, ami egybe esik a Brexit végkifejletével, akkor az EU egyszerre kényszerül csatázni az egységért nyugaton és keleten. Ez esetben pedig megint csak elillanhat az erős, egységes Európa álma.

2. Óvakodni kell az EU-t súlyosan fenyegető magyar-lengyel illiberális szövetségtől, Brüsszelnek pedig le kell tennie a garast. Erre figyelmeztet a lap egy másik kommentárja is. Mint rámutat, korunk veszélye az, hogy a nemzeti közösségek megteremtésének céljával mindenütt erősödik a konzervatív nacionalizmus. Egy minden vitán felül álló vezető irányítja, célja hogy megvédje a különleges nemzeti érdekeket. Ellenőrzi a határokat a bevándorlók vírusa és a „külföldi” befolyás ellen. Gusztustalan, ám egyre erősebb, és nehéz megmondani, hogy miként sülhetne el jól. Ez a belső elnyomásnak, a haveri kapitalizmusnak, a tömeges korrupciónak, a jogállam összeomlásának, valamint a rasszizmus felemelkedésének és nemzetközi konfliktusoknak a receptje. Itt az idő szembeszállni mindezzel, mert a szemünk előtt porladnak el a háború utáni rend értékei.

Ennek a gonosz hitvallásnak Oroszország és Kína a zászlóvivője, Lengyelország, Magyarország – és Trump – nyíltan csodálja őket. Mindannyiukat ugyanaz az ördög segítette hatalomra: a migráció és a munkásság félelme, hogy oda lesz az állása és az életszínvonala. Európa újra találkozik a legsötétebb démonaival. Az EU-n belül a Fidesz ragadta meg a vezetést, arra törekszik, hogy egypártrendszert hozzon létre. Ki akarja irtani a fékeket és ellensúlyokat, ellenőrizni igyekszik a sajtót és a saját köreibe tartozó oligarchákat. Mindez olyan büdös, hogy a szag az égig ér, ám Orbánnak van két aduja: a gazdaság és az, hogy az ország a muzulmán bevándorlás útvonala mellett fekszik. Ha kétharmaddal nyeri a választásokat, folytathatja, amit eddig csinált.

Orbán számára a jövő nem nyugati, nem liberális. Nem a liberális demokráciát jelenti, sőt talán nem is a demokráciát, benne sikeres, versengő társadalmakkal. Megtisztogatná Magyarországot és liberális-ellenes úton haladna. Később úgy magyarázná, hogy a külföldi politikai aktivisták – kérlelhetetlen emberi jogi harcosok – a fő akadályt képezték programja elérésére. Különleges célpont a CEU, amelyet Soros György alapított, aki történetesen zsidó. Az egyetemet pedig külföldi liberálisok irányítják. Orbán be akarja záratni. Két napja mégis vendégül látták, hogy beszéljen a CSU képviselői előtt. Seehofer szándéka világos: Orbán fényében sütkérezhet, figyelembe véve az egyre erősebb bevándorlás-ellenes hangulatot, főleg Németország keleti felében.

Az EU-nak igaza van, amikor keményen lép fel Lengyelországgal szemben, de a küzdelmet meg kell nyernie. Ily módon, ha Magyarország és Lengyelország illiberális demokráciát akar, akkor azt tegye az unión kívül, a közösség pénze nélkül. Orbán téved, amikor a kínai és orosz gazdaságot éljenzi. Határozottan szembe kell fordulni vele. Beszédei arra szolgálnak, hogy leplezzék a vazallusok hálózatát, és hogy kielégítsék a rasszizmussal határos felsőbbrendű etnocentrizmust. Ez csak ártani fog Magyarországnak. De az uniónak is látnia kell, hogy szükség esetén minden országnak jogában áll lépni a bevándorlók ellen, mert ha nem, az ajándék a populista-nacionalista jobboldalnak. Továbbá olyan erőket hoz létre, amelyek veszélyeztethetik magát az integrációt.

Foreign Policy

foreign_policy.jpg

Trump már egy éve van hivatalban, mégsem sok látszik abból, amit Orbán Viktor annak idején remélt, hogy ti. finom barátság alakul ki közte és az elnök között, illetve hogy legalább javulnak a kétoldalú kapcsolatok. A magyar kormányfő nem ment el a Fehér Házba és Trump sem kereste fel Budapestet. A washingtoni Külügyminisztérium bírálta az Orbán-kabinetet a CEU miatt, a budapesti amerikai ügyvivő nyíltan szót emelt a sajtószabadság mellett, amit a magyar vezetés nem vett jó néven. Hogy mi romlott el a két vezető között, arra a rövid válasz az, hogy a viszony nem attól függ, ki áll az Egyesült Államok élén. Korányi Dávid, az Atlanti Tanács elemzője úgy látja, hogy a magyar remények mindig nagyok voltak, és Orbán azt gondolta, hogy rokonlélekre talál Trumpban az illiberális demokráciához. Csáky Zselyke a Freedom House-tól úgy véli, hogy a magyarok egészen félreértették az amerikai intézményeket. Azt hitték, hogy az elnökváltás után automatikusan módosul az egész politika a tengerentúlon.

A hosszabb magyarázat az, hogy bizonyos események és emberek még nem szavatolják, hogy a Magyarországgal szembeni politikát kizárólag az elnök szabja meg. Az egyik ilyen figura Gorka Sebestyén volt, ám Korányi emlékeztet arra, hogy ő 2007-ben – még Budapesten – nyíltan nekiment Orbánnak. Azzal vádolta meg, hogy az 50-es évek kommunista módszereit alkalmazza és Amerika-ellenes nézeteket vall. A jelenlegi kormányfőt tette felelőssé az egy évvel korábbi választási kudarcért. A tanácsadó egyébként nemrégiben távozásra kényszerült a Fehér Házból.

A magyar vezetés elszámította magát az ügyben is, hogy az USA miként reagál a CEU elleni támadásra. Azt akciónak elvinek rímelnie kellett volna arra, hogy Soros nyíltan a Demokrata Párt mellé állt és élesen bírálta Trumpot – mutat rá Paul Lendvai. Csakhogy közben a fél világ kiállt az egyetem mellett, és Orbán alábecsülte, hogy mennyit számít, hányan szólnak bele a politikába. Harmadrészt a State Departmentnek időbe telt, amíg megtalálta az európai ügyekért felelős helyettes államtitkárt. Addig az apparátus folytatta az Obama idejére visszanyúló irányvonalat. Csáki emlékeztet arra, hogy az amerikai fél által bejelentett sajtófinanszírozás volt az egyik lépés, amit Magyarország nagyon nem várt. Pár napba beletelt, amíg kijöttek azzal, hogy az Egyesült Államok beleavatkozik a magyar belügyekbe, sőt a választásokba is.

Negyedrészt a magyar vezető hírhedten baráti kapcsolatokat ápol Putyinnal, épp ezért azonban beárnyékolta a jobb magyar-amerikai viszony lehetőségét a tengerentúli vizsgálat, tehát hogy Trump csapata a kampány során összejátszott-e Oroszországgal. Orbán részéről persze nem szükségszerűen kell búcsút inteni minden reménynek. Hírek szerint a jövő hónapban, a nemzeti imádság napján lehetőséget kap és együtt fényképeszkedhet Trumppal. Fontos továbbá, hogy Magyarország tartózkodott, amikor az ENSZ elítélte az amerikai elnök döntését Jeruzsálemről, valamint megakadályozta a hasonló döntést az EU-ban. Lendvai szerint Orbán a nemzetközi helyzetet kedvezőnek tartja a maga szemszögéből. Ám ez mégsem jelenti, hogy szorosabb lesz az együttműködés Trumppal. Mert bármennyire is azonos az ideológiai megközelítésük, Magyarország nem sokat számít a Washington politika számára. Korányi ezt úgy fogalmazza meg: Orbán nem értette meg, hogy mennyire haszonelvű az amerikai vezető. És a nagy tervekben a magyar politikus nem igazán van benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8213555423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.01.07. 10:04:46

"a magyarok egészen félreértették az amerikai intézményeket. Azt hitték, hogy az elnökváltás után automatikusan módosul az egész politika a tengerentúlon."

A Trumpot hatalomra juttató rendszerellenes alt-right mozgalom kiszorult a Fehér-házból. Trumpot ma már a republikánusok elszigetelték a választóitól, akik azért emelték hatalomra, hogy megtisztítsa a washingtoni politikát az establishment köpönyegforgatóitól, a korrupt demokrata és republikánus vízfejtől.
Perszehogy nem változott az amerikai politika, hisz Trumpot túszul ejtette a republinkánus elit, az establishment kiszorította a rendszerellenes tanácsadókat, alternatív véleményvezéreket, szakértőket.

2018.01.07. 10:07:46

"Ha a politikusnő megbukik, akkor egy szinte senki dönt le egy politikai óriást – és ez tartós károkkal jár majd Európában"

Jaj szegény Merkel, nem sikerült elegendő mandátumot szereznie, most bajban van. Bezzeg Orvbán a kétharmadot is kirázza a kisujjából.

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.07. 10:41:53

"Az EU-nak lépnie kell, mert a szinte senki Orbán megbuktathatja a politikai kolosszus Merkelt"

Az NDK-ban szocializálodott Merkel nem politikai kolosszus, hamem kolosszalis, törtenelmi hibakat elkövető nemet kancellar. A latszolag nyugodt, visszafogott stílus mögött egy,

- a varatlan helyzetekben kiszamithatatlan szemelyiseg rejtőzik. Ezt peldázzák intezkedesei a menekültválsaggal es az atomerőművekkel kapcsolatban.

- folyamatosan fenntartja a felső hatar nelküli migráns bearamlast, ami miatt rendkívül megosztotta a kormanyzó CDU-t, elősegítette a radikalis jobboldal előretöreset. Kezdeti lepeseit a menekültvalsagban nem egyeztette az europai allamok vezetőivel.

- a partjan belüli nezetkülönbsegek, amelyeket most elfed a kormanyzati munka, tavozasa utan fognak robbanni, ugyanakkor politikai utódot nem nevelt ki.

- nincs strategiaja, europa viziója csak lavírozas van.

- az unio vezető politikusaként nagymertekben felelős Europa jelenlegi allapotaert /Brexit, eszak-dél, kelet-nyugat ellentét/

-a kisebb unios orszagokkal nem tud megfelelő kapcsolatokat kialakítani

cicmen 2018.01.07. 13:08:46

Az EU-t nem Orbán teszi tönkre hanem a saját nagytőkét kiszolgáló gyenge képességű vezetői és ezt tetézi az EU legerősebb országaiban található kupleráj, illetve a vezetők alkalmatlansága! A Brit kilépés szintén elgondolkodtató. Az érthető hogy Orbánt kipécézi ez a tehetségtelen banda, messze jobb vezető náluk, nagy a kontraszt!

cicmen 2018.01.07. 14:44:07

Merkel mióta politikai kolosszus? Szó nélkül hagyta az amerikai lehallgatást!
Egy de Gaulle, Brandt, biztosan az asztalra baszott volna, ez a puhatestű meg lapított!
Kolosszus ccccccccccccc!

Szilágyi Imre 2018.01.07. 16:29:31

Senkiházi, szaralak nyugati firkászok. Pont olyanok, mint Szelestey elvtárs.

werecke 2018.01.07. 16:47:41

Ahogy látom ez is fordítva sült el.

Peter Götz 2018.01.07. 19:01:40

@karandash: nem kirázza.hanem elcsalja a választásokat Orbán!!!

LKerekes 2018.01.07. 19:07:34

@Peter Götz:
Tényleg ennyire hülye vagy? De miért hiszed azt, hogy a többi ember is az?

Ilyes Balazs 2018.01.07. 19:14:08

Peter Gotz,te persze,hogy Merkel seget nyalod.Annak aven kommunista csatalonak is lejar a napja.O hivta a migransokat es most ide akarja kuldeni azokat akiket nem tudnak integralni.Ha be hivta oket tartsa is meg.Legjobb esetbe az agyaba is viheti oket ne csak szelfiket csinaljon veluk.A nemetek is ugy kivanjak oket mint tokukon a patanast.

morpho 2018.01.07. 19:19:37

Csak narancskullancsok a kommentsávban és lázasan szopják egymás faszát! Vagy a sajátjukat! :)Zseniális :))
Érdekes, de sem a mandineren, sem a prostisrácokon, sem az origón az orbánista posztok alatt valahogy sosem jelenik meg egy tucat liberális egymás faszát szopni! Srácok, itt valami nem stimmel! :))

Peter Götz 2018.01.07. 19:20:01

@LKerekes: jól nyomjátok,de még nem mindenki hülye,vagy fidesz szavazó az országban,de az már tisztán látszik,hogy a többség lecsúszott kb.az afrikai Bantuk szintjére,ők pedig már a turistákra hívják a rendőrséget,de nagyon remélem,az élet még megfizet nektek fizetett trolloknak,talán majd a tálibok beköltöznek hozzátok,és magáévá teszi a családotok mindegyik tagját aki terjeszti a rémhíreket !

morpho 2018.01.07. 19:42:15

@Peter Götz: A bantukat nem hasonlítanám össze a kirekesztő, bérhazudozó narancskullancsokkal. Tisztességes afrikai nomád társaság. Mármint a bantuk.

Peter Götz 2018.01.07. 20:06:25

@morpho: hát én sajnos a lakosság nagy részét hasonlítom a bantukhoz,mert ezen réteg is olyan egyszerű lett mint az afrikai őslakosok,elolvassák a plakátok 1-2 mondatát és ez elég is a világképük kialakulásához!

Toportyán Zsóti 2018.01.07. 20:38:38

Brusszeli impotentok orrát saját szarukba veri a g csuti putintrojai hazaárulo választési csalo.8 éve tömik pénzzel kontroll nélkul,

cicmen 2018.01.07. 20:53:12

Itt meg kommentel egy két ballib szellemi kolosszus!

Behaton 2018.01.07. 21:05:32

Szelestey vajon szándékosan fordította az "ugly" szót gusztustalannak?
És még van néhány érdekes "fordítás"...vagy ferdítés...tudja a tököm, hogy mi volt ezekkel a cél.

u.i.:
Szelintem az lendkívül humolos, ahogy a Gualdian, a Blexit után aggódik az EU solsa miatt.

Lamlam 2018.01.07. 21:21:27

@karandash:
Minden kétség nélkül "túllihegték" idehaza Trump győzelmét ! Miközben az Amerikai politika 1. ső embere csak báb . A zsinórokat mások mozgatják . Igy volt ez Kenedy , Nixon , de Obama idejében is . Obama egyetlen saját döntése az úgynevezett "Obamance " törvény volt , de az is rossz döntés volt , amit Trump azonnal elkaszált .

Lamlam 2018.01.07. 21:30:41

@morpho: Mert már a pöcegödőr legalján vannak , ezért nem látod Őket .

Lamlam 2018.01.07. 21:37:04

@Peter Götz:
Kifejtenéd ennek a menetét ? Igaz , hasznára van a jelenlegi választási törvény , segíti a média , de hogy tud csalni - ez itt a kérdés !

trabant 2018.01.07. 23:13:39

Nemzetközi lapszemlét olvastál, már ha olvastad és megértetted, amihez kommentelsz. Hozzászólásd alapján nem úgy tûnik.

trabant 2018.01.07. 23:17:46

A fenti komment
Anna Kisfaludiné Baán

"A senki a firkász!" kirohanására volt válasz.

2018.01.08. 03:17:35

@Peter Götz: elcsalja? Amikor az összes ellenzéki párt Jobbiktól az MSZP-n át az LMP-ig összesen nem kap annyi szavazatot, mint a Fidesz?

Sexual Harassment Panda 2018.01.08. 10:53:30

Ez hogy lehet?? Hiszen Orbán egy jelentéktelen politikus, abszolút marginális alak.

Sir Galahad 2018.01.08. 11:36:12

@Lamlam: No azért ez nem egészen így van. az igaz, hogy 180 fokos fordulat nem történt az amerikai-magyar viszonyban, de míg az előző amerikai kormányzat lényegében folyamatos össztűz alatt tartotta a magyar kormányt, a mostani egy-két szórványos bírálatot leszámítva nem támadja. Szerintem Orbán ezzel is elégedett lehet.

Sexual Harassment Panda 2018.01.08. 11:36:23

@Wildhunt: dehogy. Kedden a néppártból rugják ki.

Serény Vélemény 2018.01.08. 11:46:37

Régen ez a Szelestey volt a klubrádióban ugye?

eßemfaßom meg áll 2018.01.08. 11:49:58

Elgondolkoztató milyen óriás az akit egy senki meg tud buktatni...

Rwindx 2018.01.08. 12:31:30

Orbán személyesen fog leadni 20 millió szavazatot a következő német választásokon :D :D :D Nem , még véletlenül sem Merkel buktatja meg saját magát, saját elcseszett politikájával, Orbán a hibás! :D

A ballibek egyre jobban pánikolnak, ezért egyre több hülyeséget fröcsögnek :D

BéLóg 2018.01.08. 12:37:07

@morpho: Mert rajtad kívül nekik MÉG maradt egyx kis eszük.
Illetve bőven elég az hogy te leszopod az összes ilyen faszát. Igaz, alig vannak, de ez nekik is jó.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.01.08. 12:40:28

@Rwindx: "Orbán személyesen fog leadni 20 millió szavazatot a következő német választásokon"

Hát ha olyan a német online választási rendszer, mint a magyar Nemzeti Konzultáció, akkor simán, egy 5 soros szkripttel.

rasztaszív 2018.01.08. 12:45:19

a legnagyobb veszély a reakciós klerikálisok részéről fenyegeti az uniót.
az "illiberalizmust" (leánykori nevén fasizmust) leginkább a reakciós-klerikális háttér jellemzi.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.01.08. 12:59:34

Lépnünk kell Merkell és bandája ellen, mert vége az eu-nak, igen.

hansoloo 2018.01.08. 13:03:06

Most akkor nem az van, hogy Orbán marginalizálódott, az európai vezető politikusoktól végletesen elszigetelődött, kirekesztett senki?? Segítsetek, mert úgy emlékszem, ezek a remek balliberális újságírók ezt szajkózzák napi 24 órában, 6 éve!
Mosta akkor marginalizálódott, vagy éppen megbuktatni készül Merkel asszonyt? Gondolom arról is Orbán tehet, hogy Merkel 4 hónapja képtelen kormányt alakítani! Teljesen össze vagyok zavarodva...

rasztaszív 2018.01.08. 13:08:12

@hansoloo: ha valaki azzal provokál,higy kibasz az asztalra egy darab szart,ott nem a darab szar a fő tényező.márpedig orbánotoknak ebben a sztoriban ez a szerep jutott.

rnz 2018.01.08. 13:10:59

Ha a "szinte senki" (lol1) is képes megbuktatni a "politikai kolosszust" (lol2), akkor nem lehet, hogy inkább pont Merkel (is) a gyenge pont?
Van vergődés gazdagon.

Willkommenskultur 2018.01.08. 13:14:19

europa, segiccs

ennyi a lenyeg gondolom

Rettegek mert ballib vagyok 2018.01.08. 13:15:55

@rasztaszív:

Ettől egyszerűbb a történet.

Az EU-ban a szavazók többsége nem akar migránsokat beengedni.

Soros csikái ezt nehezen viselik, és minden politikust és véleményt támadnak a ballib médiában, ami ezt leírja.

Viszont nincs hatás, így marad a Merkel féle hazudozás, tévképzet, marhaság, holmi multikultiról.

Willkommenskultur 2018.01.08. 13:20:34

Orban kulonben vagy 1`00x elmondta h Mertkell kormanyalakitasa lenne monak a legjobb, es ra kell szavazni....

B1nek akkor a 8osztalyost kellett Mertkell ellen tolni

rasztaszív 2018.01.08. 13:20:44

@Rettegek mert ballib vagyok: az eu-ban a szavazók többsége nem akar illiberálisokat beengedni.és ez még a választási eredményeken is látszik.

rasztaszív 2018.01.08. 13:22:47

@Willkommenskultur: de,mint tudjuk,nem azt kell nézni,hogy mit mond.eljátszotta a szardarabot a csu provokációjához,ezt tette.

Sascha Braun 2018.01.08. 13:23:32

Blablabla...Orbán...blabla...Merkal...blablabla...
A választást nem kell elcsalni, mert akinek van egy maréknyi esze, az nem szavaz erre a mai szerencsétlen ellenzékre, amely nyilvánvalóan képtelen lenne kormányozni az országot, legföljebb a szakadékba... Tetszik, nem tetszik, ez van. Érvényesülni fog a többség akarata, és ezt bizony demokráciának hívják, hiszen mindenki arra szavaz, akire csak akar, senki nem nézi a kezét a fülkében. A többség pedig vagy a Fideszre szavaz, vagy nem szavaz, mert az összes többi párt vállalhatatlan. Ez nem demokrácia-probléma, csupán az ellenzéki emberanyag minőség-problémája. Ha lesz olyan ellenzéki párt, amelyik nem egy rakás szerencsétlenség, akkor majd arra szavaznak az emberek, de addig óriási felelőtlenség lenne ilyen kétes alakokra bízni az ország sorsát.

nemecsekerno_007 2018.01.08. 13:31:24

A patás Orbán megbuktatja Merkellt!!! Gyerekek, ez az utóbbi egy év legviccesebb állítása. Kiváncsi vagyok tudtok-e majd később még jobbat :))))))

Kunhallmi Agnes 2018.01.08. 13:45:53

Az unionak mar regen ide kellett volna kuldeni egy hadsereget, hogy helyre allitsak a demokraciat.

Kivlov 2018.01.08. 13:48:29

Ja, merkel, aki szétqrja egész ojrópát. szép. rég akasztani kellett volna.

Carlo72 2018.01.08. 14:25:37

Ha a liberális demokrácia Francia o.,Német o.,Svédország o.,Anglia,akkor inkább élek egy illiberális országban,ahol van szólásszabadság,INTERNETSZABADSÁG,sajtószabadság.Nem erőszakolják a nőket,Svédbe még nem is nyomoznak utánuk,mert nincs rá kapacitás.Rasszisták(azok persze mi vagyunk az ö szemükben)Kipaterolják a házukból az embereket a migrik javára(svéd),éjszakai letartóztatások ha más véleményen vagy(angol,svéd,jan 1-töl német)Plussz pénzbünti.És erre tesz még rá Orbán,hogy megbuktatja merkelt.Ugye ezt ők sem gondolják komolyan,hogy a vas és acél országa :)megbuktatja a fejlett nyugatot.Jó nekem ez az ország.Aki meg migrit akar csókolgatni,kérjen vízumot.Ja már nem kell.

Larry Silverstein 2018.01.08. 14:48:10

Az a gond gyermekek h a kampany meg hivatalosan el se kezdocdott de a baloldal mar atment Uhrinbenedek modba.

Ami meg akkor is rizikos huzas lenne ha ok allnanak 2/3ra.

En azt gondolom, jo lesz a jo oreg Orban meg 4 evre nektek.

nemecsekerno_007 2018.01.08. 15:18:20

@Larry Silverstein: "a baloldal mar atment Uhrinbenedek modba..."

:D

Én személy szerinte örülök, hogy nem kell ilyen emberekkel együtt dolgoznom. Az meg főképp, hogy nem tűzszerészként. :D

Larry Silverstein 2018.01.08. 15:42:44

En nem bannam ha nem lenne 2/3

Csak hat Orban legalabb kormanyoz, a baloldal plusz jobbik erre alkalmatlan. Es a kampany el se kezdodott meg, mi lesz itt? Ugyanez az ellenyek 4 eve vmi zold dosszies atombombarol meg bajai korupcios videorol hazudozott, mind2 full kamu volt.

Szoval ez azert hangyanyit durva nekem igy ehgyomorra, pedig regota figyelem a politikat.

amjamayna 2018.01.08. 16:24:39

@atomic power 1986DucaDuca: "a varatlan helyzetekben kiszamithatatlan szemelyiseg rejtőzik"......

Bár most már csak "nyomokban tartalmazza" de eredetileg "nő" a lelkem....., miért csodálkozunk?

inteligencs elenzeki 2018.01.08. 16:38:25

"Magyarország nem sokat számít a Washington politika számára."

Ez így van, és így volt régen is. Gondoljunk 56-ra, amikor netto becseréltek bennünket Szuezért.
Ennyi.
Ennek azonban van előnye is, kicsit nagyobb mozgásterünk van, mert nem figyelnek ránk oda annyira.

Később verjük ki a biztit.
Háiba nyomja a ballib a hisztit.

Amúgy meg, a ballib kormányok idején a nyugati politikusok azt sem tudták, melyik földrészen van Magyarország.
Most legalább már eljutottunk odáig, hogy sértődötten senkiznek bennünket, :)) mert régebben senkik SEM voltunk.

Duplaxiii 2018.01.08. 17:17:02

Jót röhögtem, ahogy a számtalan agyhalott "hősmagyar" bolsevik orbán fan a sajtószemlét összerakó posztolót köpködi.
És hogy az idézettek idegen lapokban, idegen országokban jelentek meg rólunk, magyarokról.
Aki Merkel minpsítését kritizálja, valójában idegen újságírókkal vitázik, miért nem fogalmaz akkor úgy?
De nem kell sokáig zizegnie ennek a hazaáruló bagázsnak, a választások után be lesz vezetve a full cenzúra, az ilyen idegen írások említése be lesz tiltva!
Lesz itt még internetszabályozás is.
És visszasétálunk orbán és a bm-es hatalom kéz-a-kézben vezetésével a múltba, lesz megint határzár, pirosútlevél, beindul a Szabad Európa rádió és lesz megint szamizdat.
2018 októberében, 2019 márciusában a TEK fogja verni a megemlékezőket.
Én átéltem a lánchidi-csatát 1988-ban, srácok, ti nem is tudjátok minek szurkoltok.

MACISAJT 2018.01.08. 17:23:09

A Guardianban megjelent véleménycikk:
www.theguardian.com/commentisfree/2018/jan/07/hungary-poland-had-enough-of-liberal-democracy-eu-must-act

1.Érdemes leelenőrizni szelestey et.szándékos tendenciózus prezentációját.
2. Jó látni az angliai ballib aggódásait az EU sorsa miatt,miután saját országukban sikerült elkúrniuk úgy hogy kiléptek:P
De bizonyára arról is Orbán tehet.

Muhaha

putris72 2018.01.08. 17:29:38

@Peter Götz: Mond neked mi a világ nézeted??Hisze biztos a kezedbe van a Szent Grál!!Mint általában a liberál baloldaliak kezében!PL nincs kvóta nincsenek is migránsok!Kérlek magyarázd el nekem azt is,hogy vajon mi okból ,hagyta az EU ,hogy 2004-2010 között csődbe vigye az MSZP-SZDSZ az országot!És vajon miért is fenyegette meg az új kormányt szankciókkal ,hogy ha 3 hónap alatt nem tartja be a vonatkozó uniós szabályokat(hiánycélokat)!Tudod amit a moslék baloldaltól soha nem vártak el,akkor jönnek a pénzügyi szankciók!Meg miért is beszélt arról Charles Gáti,és Soros Gyuri bácsi 2010 ota arrol,hogy kellene megbuktatni a Fidesz kormányt!Mert ez az isten adta nép nem érti,hogy akkor jó neki ha szarul él,és nem akkor ha jól!

cicmen 2018.01.08. 17:30:53

@Duplaxiii: Te egyébként épelméjűnek tarod magad? Amiket itt írsz elég "érdekes"!

rallus 2018.01.08. 17:44:03

Duplaxiii
Kis türelemmel a világsajtóból bármilyen speciális válogatást össze lehet állítani. Cikkek tucatjai magyarázzák el, hogy nem kell tanítani a gyereket, mert úgyis megtalál mindent a telefonján, meg hogy a szél és napenergia ingyen hajtja a televíziót. Némi aljassággal még a holokauszt cáfolatáról is komolynak tűnő tanulmányokat lehet összegereblyézni.Ez maga a borzalom!
Ezzel szemben itt van az Index. Itt teljesen megnyugtatóan az Orbán kormány fikázásáról, a magyarság lesajnálásáról és a gyorsan közelgő éhséglázadás kitöréséről olvashatunk szívmelengető citátumokat.
Így játszva fog a ballib oldal 4/3-ot kapni...

bnyuszi 2018.01.08. 17:46:36

Köszönet a poszt toló elvtársnak ezért a posztért, ezzel is hozzájárul Orbán újabb kétharmadához!

NikaBaba 2018.01.08. 18:13:08

@Duplaxiii: A Lánchídi csata, amin mindenki ott volt utólag. Valójában kb 25-en, akiket aztán a szép új világ rögtön parkolópályára is tett.

Peter Götz 2018.01.08. 19:15:59

@putris72: gazemberek vagytok,hazudtok egy hatalommániás korrupt ember érdekében akinek a legfontosabb a stadion a háza mellé,aztán meg súlyos milliárdok a spejzba és
persze mindezt az ország vagyonából,a többi csak smafu,parasztvakítás!

midnightcoder2 2018.01.08. 19:32:24

Merkel kb. annyira politikai kolosszus, mint Hilter volt. És ha idejében le nem váltják, úgy is fogja végezni. A németek viszont most sokkal-sokkal nagyobbat szívnak majd mint a II világháború után.

midnightcoder2 2018.01.08. 19:36:40

@rasztaszív: Nem. Az EU-t a legnagyobb veszély onnan fenyegeti, hogy 2050-re a demográfusok szerint meg fog duplázódni Afrika lélekszáma. És már most is özönlenek onnan a négerek. Ehhez tedd még hozzá, hogy az iszlám szélsőség terjedését Afrikában, lásd Boko Haram, plusz azt hogy addigra már az európai gazdaság sem fog úgy zakatolni mint most - pontosabban még úgy sem - miközben a világ másik felén egyre inkább ipari robotok fognak gyártani mindent, a végeredmény kb. az lesz, hogy lelkes vademberek szálanként fogják bunkósbottal agyonverni a derék európai "progresszívokat".

midnightcoder2 2018.01.08. 19:41:22

@Peter Götz: Teljesen igazad van abban, hogy Orbánnak mennie kellene. Csak én jelenleg azt nem látom, aki le tudná váltani. A balfékek már 2002 és 2010 között sem tudtak normálisan kormányozni, amikor még csak az MSZP egyes csoportocskái vs SZDSZ volt a kérdés. Ma meg már össze sem lehet számolni hány egymással marakodó csoportocska van, mert lehet hogy amíg én ezt a hozzászólást írom, már alakul vagy két-három újabb. Akik amúgy kb. ugyanazon a fogyatkozó szavazóbázison osztoznak, mert egyre több ember látja bal oldalon is, hogy ezek egy trágyásszekeret sem lennének képesek kormányozni, nem egy országot. Az, hogy a következő választást Orbán nyeri szerintem nem kérdés, ahogy szerintem a kétharmad sem igen. Aminek amúgy annyira nem örülök, személy szerint én legalábbis a Jobbikra szavazok majd, mivel annyira nagyon nem lelkesedem a közpénzből finanszírozott élsportért és Orbánék többi agyatlan hülyeségéért. De pár dologban bizony Orbánnak van igaza, és az egyik ilyen a migránskérdés is.

rasztaszív 2018.01.08. 19:49:56

@midnightcoder2: az iszlám európában huszadrangú probléma a helyi reakciós klerikalizmushoz képest.ahogy a magyar átlagpolgár életében is.

morph on deer 2018.01.08. 19:50:26

@Willkommenskultur:
“Orban kulonben vagy 1`00x elmondta h Mertkell kormanyalakitasa lenne monak a legjobb, es ra kell szavazni....”

Meg azt is, hogy nekünk qrvajó a Trump, és most jön a boldogság, - aztán azóta is szarnak a fejére, és talán még jobban is járt, ahogy azt az elmeroggyantat nézem.

De legalább nem lett volna ennyire gyedül, valaki legalább csak megértette volna, így meg...

Andy73 2018.01.08. 20:09:43

"A vezércikk arra figyelmeztet, hogy a keleti tagállamok oldaláról veszély fenyegeti az uniós összefogást."

Ja, nyugaton minden rendben a brexittel.

Peter Götz 2018.01.08. 20:10:11

@midnightcoder2: hát ha neked megfelel köztörvényes bűnözők tevékenysége akik egyben az országunkat vezetik és ellopják a te pénzedet is,lelked rajta.......

Occam beretvája 2018.01.08. 22:23:30

@Duplaxiii: Szóval te szedted el a flepnimet miután kaptam egy párat a sűrített marxizmussal. Hogy szakadtál volna anyádba szarfaszú komancs.:-)

putris72 2018.01.09. 07:15:52

@Peter Götz: Nehéz lehet neked!De azt gondolsz amit akar!Mi meg tudjuk mi a helyes döntés!
süti beállítások módosítása