B1 blogcsalád



A Városligetet privatizálta az egyik fideszes érdekcsoport és újabb szórakozónegyedet építenek rajta

2018. január 06. - Mr Flynn Rider

Szórakozóhelyek, kocsmák, üzletek, térkő burkolat épül az egykori Városliget helyén. A fáknak, de még a Múzeumi Negyednek is búcsút mondhatunk. ligetvedok_sorban_ulnek.jpg

Sokan úgy gondolták, hogy a régi épültek lerombolásával és kulturális intézmények beköltöztetésével, a Városliget parkjának igazi rehabilitálásával valami pozitívum történhet az elhanyagolt városrésszel. 2014-ben, amikor az első Városligeti Építési Szabályzatot (VÉSZ) elfogadta Budapest önkormányzata, még sokan el is hitték, hogy valóban Múzeumi Negyed épülhet a Ligetben és a kultúra, illetve a természet találkozik egy szép kulturális fejlesztéssel.

Akik a terveket kicsit komolyabban ismerték, a környezetvédők, az építészek és a tájépítészek viszont már akkor tiltakoztak, mondván, az új múzeumi épületek kétszer-háromszor nagyobbak, mint a régi épületek, elhelyezésük a parkban borzalmas ötlet, hisz pont a Városliget park jellegét teszik tönkre. Millió érvet soroltak fel, miért kellene a múzeumokat máshová költöztetni, és a parkot az eredeti, kétszáz éves terveknek megfelelően rehabilitálni. A terv – ki tudja, milyen folyamata során, hiszen minden titkos - az évek alatt folyamatosan változott és a Városliget átalakítására kijelölt Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. (élén a volt quaestor-os Fidesz-katonával Gyorgyevics Benedekkel) folyamatosan bombázta a budapestieket a megújuló Városliget zöldjének hazug képeivel. (Még a Néprajzi Múzeum beton födémjére is álmodtak fákat, ami nyilvánvaló képtelenség, hiszen a betonba nehezen lehet majd fát ültetni, de ez nem zavarta a látványterven dolgozó grafikusokat, sem az Ingatlanfejelsztő marketingeseit.)

A legutolsó VÉSZ-módosítás, amelyet heteken belül elfogadhat a Fővárosi Közgyűlés, nyers meztelenségében mutatja be, mi fog történni a Városligettel:

egyszerűen ingatlanspekuláció áldozatává válik.

A telek ingyen van, hogy fák vannak rajta, az látszólag csak néhány füves hippit érdekel (igen, ők a Ligetvédők). És bár akárhány felmérés is készült a témában, a Budapestiek kétharmada (háromnegyede) ellenzi a Liget beépítését, a jelek szerint ez mégis meg fog valósulni. De a legrosszabb forgatókönyv szerint: a Múzeum Negyed nélkül. 

A VÉSZ újabb forgatókönyve ugyanis dobja a Múzeumi Negyed ötletét (amire eddig ráfogták, miért van szükség a Városliget elpusztítására, bocsánat, "rehabilitására").

A tervek szerint szórakoztató negyed épül a Városliget helyén, kávézókkal, éttermekkel, boltokkal, fagyizókkal, csinos térkő- és beton burkolattal.

Mindezt nem az ujjunkból szoptuk: feketén-fehéren ott áll az újabb VÉSZ-ben. A VÉSZ célja is egyértelmű: minden lehetséges adminisztratív akadályt elhárítani az építkezések útjából és az eddiginél is szabadabb kezet adni az ingatlanfejlesztőknek.

A terv elég egyszerű: az ingyen telekre pénzt fialó vállalkozásokat vonzani, közben a budapestieket a zöld Városliget képével altatni. 

Az új szabályzat hátrányait, visszásságait 8 oldalas levélben sorolja a Város Lelkiismerete-csoport a fővárosi képviselőknek. A levélből kiderül: ha a Múzeumi Negyed felszámolta volna a Városliget csendes ligetes jellegét, az új VÉSZ a Liget szinte teljes beépítését jelenti, azaz mutatóban marad egy kis pázsit és néhány fa az épületek között. (Sokatmondó, hogy egy hónappal ezelőtt Gyorgyevics Benedek egy fizetett interjúban azt hazudta a Portfolio.hu-nak: „A Városliget sosem volt közpark.”)

A városvédők felhívják a levelükben a figyelmet, hogy

  • a VÉSZ tulajdonképpen legitimálja azokat a törvénysértéseket utólag, amiket a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. az utóbbi években elkövetett: hogy nem voltak hatásvizsgálatok, nem volt igazi konzultáció arról a budapestiekkel, mi is történik Európa legrégebbi közparkjával;
  • az újabb VÉSZ szerint már a szakhatóságokkal se kell egyeztetni az építkezésekről (eddig is csak formalitás volt, hiszen a szakhatóságok legtöbbje azonnal automatikusan nyomta a pecsétet a kiemelet állami beruházás papírjaira);
  • a legtöbb építési eljárás ettől függetlenül jogszerűtlenül folyik, az építési és környezetvédelmi szabályok negligálásával;
  • a hatásvizsgálatokkal legtöbbször csaltak, el se végezték őket, vagy csak egyszerűen hazudtak velük kapcsolatban, azaz nem tudni, hogy a Városliget beépítése milyen hatással lesz a parkra és a környéken élőkre,
  • közben az Ingatlanfejlesztő azt hazudja, hogy az építkezéseknek és a létrejövő új intézményeknek a) nincs jelentős környezeti hatásuk, b) hatásterület nem jelölhető ki, illetve az épületek tervezési területére korlátozódnak;
  • jelenleg 14 étterem és vendéglátóhelység működik a Ligetben, az újabb VÉSZ 25-öt engedélyez 1 km2- en;
  • Lehet majd nyitni boltokat is, 3 db 80 m2 nem nagyobb alapterületűt en (közben az egymillióért bérelhető, 104 millióból elkészült pavilonok a Ligetben üresen állnak)
  • miközben pár éve még azt tervezték, hogy a kutyafuttató és a játszóterek a régi, burkolt játszóterek és sportpályák helyére kerülnek, kiderült, hogy ezeket is a fák helyére építik majd és ezt is megpróbálják „parkrekonstrukciónak” eladni;
  • pár éve a nyilvános wc-kre még nem gondolt senki, mostanra annyit lehet majd építeni, amennyi jól esik (öltözővel, zuhanyzóval),
  • 5000, a Városliget környékén lévő parkolóhely megszűnik, helyettük már csak 1800 parkolóhely épül a környéken, miközben megnő az autós és buszos forgalom;
  • és akkor még nem is beszéltünk a fákról, a zöldről, amiről nem készült igazi felmérés, fakataszter, a beépíthetőség egyes helyeken 40% alá viszi le a zöld terület arányát, más helyeken pedig védett, 200 éves fákat fognak kivágni, esetleg tépnek ki a földből előkészítetlenül „átültetés” címszóval.

A levélben a ligetet védő csoport arra kéri a fővárosi képviselőket: ne szavazzák meg az újabb VÉSZ-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7013553975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Okos Tóbiás 2018.01.06. 13:00:01

Ha sikerül eltakarítani ezt a rablóbandát, az összes mocskukat, amit idehánytak, velük együtt, kerül amibe kerül kitakarítani.

BAZINGA2 2018.01.06. 15:43:35

Gratulálok! Már csak ez hiányzott... remélem, nem lesz idejük megvalósítani! Undorítóak.

FCUK15 2018.01.06. 16:29:51

Ligetvédők? eddig sem jött be semmi abból, amitől bérrettegtek.

Karsai Feri 2018.01.06. 21:18:56

@FCUK15: nem baj, a kitartásuk mindenesetre becsülendő, hogy ott csöveznek már másfél éve :)

DocBrown 2018.01.06. 23:09:19

Források? Az említett VÉSZ? Bármi, ami megalapozza cikk igazát?! Még az említett interjúból (legyen az fizetett, vagy sem) is pontatlanul idéz a szerző, így enyhén szólva nehezen hihető, hogy nem a kisujjából szopta az egészet és csak klikkvadászat zajlik...

Botrány a Városliget bármilyen szintű beépítése, de az ilyen cikkek még nagyobb gyalázatok...

Joee72 2018.01.07. 01:26:25

Mièrt hazudsz,libbant?

Kis ember 2018.01.07. 09:56:58

@FCUK15:
A Ligetvédők eddig mindent elértek, amit akartak: A Városligetben az elmúlt két évben nem történtek visszafordíthatatlan folyamatok, a romos állapotban lévő épületeket, melyeket annak idején ideiglenesnek szántak, végre eltüntették és rákényszerítették Baán Lászlóékat, hogy legalább foglalkozzanak a park rehabilitációjával.
A Logetvédők célja ugyanis ez: megújult Városligetet - múzeumépületek nélkül!

Így a 250 milliárdos (folyamatosan emelkedő) költségek helyett 15 milliárdból, alig egyhuszadából meg lehetne újítani Európa legrégibb közparkját úgy, ahogy Nebbien annak idején megtervezte.

A Ligetvédők egyszerű dolgozó emberek mindenféle társadalmi rétegből, kiket folyamatosan próbálnak mindenfelől kihasználni, de eddig senkinek sem sikerült. A Ligetvédők békések, felkészültek, a parkhasználók és Budapest lakosságának hárombegyedének véleményét képviselik, még az ingatlanfejlesztő saját tanulmánya szerint is (ligetbudapest.hu/dokumentumok parkhasználati tanulmány).
Eddig a Ligetvédők állnak nyerésre és minél többen csatlakoznak hozzán a PeCsa tábornál, annál hamarabb visszük győzelemre a lakosság ügyét: a csend, nyugalom és természetszerű park megőrzését egy felújított és betonépületek nélküli Városligetben!

Kis ember 2018.01.07. 10:01:43

@Karsai Feri:
A Ligetvédők nem csöveznek: dolgozó, tanuló emberek, mint bárki más. Összekevered őket a hajléktalanokkal, akik kihasználva őket ott csöveznek.
A ligetvédők a volt Petőfi Csarnok helye mellet vannak egy rendezett, tiszta táborban, ahol 3-4 óránként váltják egymást. Szeretettel várunk, hogy a saját szemeddel megbizonyosodj erről.

Duplaxiii 2018.01.07. 13:24:23

Lehet? LEHET????
Baszki abból indult ki az egész.
Sok hasonló gigaprojekt soha nem a adott fejlesztésről, beruházásról szól(t), hanem a terveszerű pénszivattyúhoz gyártottak projektetek.
A ligeti mutyi is ismert indulása óta, láthatóan nem azoka folyamatok zajlanak, amikről eleve szó volt, hanem a terület kiszotása zajlil. majd amikor kell valamit tenni, akkor a második fázisban ugyanzeke visszavétele fog történni.
Ezek során mindig sok milliárdos tranzakciók zajlanak, ugyannak az érdekcsoportnak a tagjai és stomanjai között.
Nem értem, hogy 2018 januárjában a balliberális bloggerközösség még miért mindig a falazást, a köfösítést, a bulcáralapú mellébeszélést tartja megfelelőnek?
Netán kiderül majd, ki fizeti a révészt?
Hogy ismert tények valamiért soha nincsenek leírva, megfogalmazva...

rallus 2018.01.07. 14:09:05

Még emlékszem, hogy amikor a Kossuth teret rendbe tette az Orbán kormány, mekkora visítás volt, hogy József Attila nem tudja majd nézni az elúszó dinnyehéjat...
Ennyi szarkeverő....

DFK 2018.01.07. 14:39:34

A ligetvédőket kéne eldózerolni. Akkor nem beszélnének valótlanságokat.

bkkzol 2018.01.07. 15:04:14

Borzalmas állapotok vannak a ligetben. Döbbenetes látni azt a mocskot, cigánytábort amit a "ligetvédők" csinálnak!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.07. 15:42:24

Melyik csókos getva gyártja ezt a rengeteg térkövet, hogy mindehol mindent le kell térkövezni?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.07. 15:43:26

@bkkzol: Ja, bár nem olyan ocsmány, mint a 2006-tól a Kossuth Téren táborozó hugyozós fidesz csürhe, ugye?

rallus 2018.01.07. 16:45:54

bkkzol
Hagyd békén a ligetvédőket, mert jelenleg ők a hazai ballib oldal egyedül hadra fogható része és emiatt több helyen kell egyszerre megjeleníteniük a brutális diktatúra ellen küzdő bátor polgárt! Így aztán mosakodni, fésülködni nincs idejük, de amíg a hivatásos forradalmárok az ellenzéki pártokban határozottan kerülik az esőt, addig ők boldogan tárják elé orcájukat és ismerik fel egymást a szivárvány megjelenésekor...

Kis ember 2018.01.07. 16:56:38

@bkkzol:
Ne keverd össze a Ligetvédőket a hajléktalanokkal!
A Ligetvédők a Petőfi Csarnoknál lévő tiszta és rendezett táborban vváltják egymást, dolgozó emberek. A hajléktalanok "ligetvédés" örve alatt ott táboronak és a Ligetvédők nem tudnak tenni semmit ez ellen.
Kérlek látogasd meg a www.facebook.com/ligetvedok oldalt (hivatalos Ligetvédő oldal) ls számodra is kiderül, kik és mi mindent tesznek a Ligetért!

Kis ember 2018.01.07. 16:59:45

@Duplaxiii:
A fővárosi közmeghallgatáson (illetve előtte a VÉSZ módosításon) ezt is szóvá tették a Ligetvédők, persze Tarlós és a főépítész úgy csinált, mintha meg se hallotta volna.
Pontosan tudjuk miről van szó és hangoztatjuk ezt IS - miként azt is, hogyan parcellázzák fel a Ligetet.
Ja és mindent dokumentálunk és megtesszük a megfelelő feljelentéseket, hogy nyoma legyen, ha majd egyszer eljön az elszámoltatás ideje,

nemecsekerno_007 2018.01.07. 17:13:52

Annyiszor kiáltottatok farkast, hogy már most se sokan figyelnek rá. Akkor lesz gond ha tényleg jön a farkas.

He57u57 2018.01.07. 17:34:08

@Én tudom jól: Én úgy hallottam, hogy Orbán apuka, de konkrét infóm nincs.

Alick 2018.01.07. 18:32:34

A rozsdás acélcölöpök tömegét eltüntethetnék már... új épületek nem kellenek a Ligetbe, inkább (tömeg)sportpályákat kéne létesíteni.

Kis ember 2018.01.07. 19:18:10

@Alick: Ugye tudod, hogy a Zrt meg akarja szüntetni a most meglévő sportpályák nagy részét és helyette egy 200 méteres pályát (diákfuttatót) és két kis pályát tervez? Melyeket nagyrészt a környező iskolások használhatnak elsősorban és csak utánuk a szélesebb közönség. Ezért el akarnak pusztítani egy ligetes részt, holott a legjobb helye a saját tájépítészük szerint is a volt Közlekedési Múzeum területén van!
Semmi nem érdekli őket, csak az építésnek álcázott lopás és a Liget vurstlivá alakítása, felparcellázása.

Kis ember 2018.01.07. 19:19:47

@nemecsekerno_007: Elárulom: már ott a farkas. A Liget számtalan területét lekerítették, nagy részén érdemi munka nem folyik. Feleslegesen vágtak ki és ültettek át szakszerűtlenül fákat, csak hogy minél több pénzt lophassanak.
Szóval folyamatosan kiáltjuk a farkast - mert már régóta a kertek alatt bújkál!

rallus 2018.01.07. 19:41:19

Kis ember
Az a lényeg, hogy az a néhány - legyünk finomak- furcsa identitású, a felületes szemlélő számára beltenyésztettnek tűnő alak döntsön olyan dolgokban, amikben a többség által választott testületeknek lenne feladatuk intézkedni!
Szerencsétek, hogy Magyarországon diktatúra van, mert egy normális társadalomban kiszámláznák rátok a többletköltségeket.

Kis ember 2018.01.07. 19:56:17

@rallus:
Nem értem, miről beszélsz. Ha tudomásod van bűncselekményről, tegyél feljelentést.
"a felületes szemlélő számára beltenyésztettnek tűnő alak" - Ezek kicsodák? Nem ismerek ilyeneket.
Eddig a Ligetvédők ellen egyetlen eljárás sem végződött elmarasztaló ítélettel, amely bírói szakba került. Lehet hogy azért, mert jogszerű ahogy cselekednek?

Xilit 2018.01.07. 21:40:01

Hálás köszönetem a ligetvédőknek!

bkkzol 2018.01.08. 00:21:34

@Kis ember: ez mutatja, hogy nincs diktatúra.
Régen le kellett volna tolni a p.csába az egész ligeti cigánytábort. Legyen az ligetvédő vagy hontalan telep.!
Még mielőtt jönnek azzal, hogy a "város mindenkié" az aluljárokat is ki kellene takarítani ezektől!

Kis ember 2018.01.08. 01:47:40

@bkkzol:
Szalmabáb érvelést használsz.
Ráadásul annak, hogy egy csomó hajléktalan van a Ligetben (is), semmi köze a diktatúrához. A diktatúra mást jelent.

legeslegujabbkor 2018.01.08. 21:29:09

Legjobb lenne, ha a Ligetvédők összefognának a Megvédjük a Rómait szervezettel

eiffelke 2018.01.10. 22:22:05

@rallus: pocsék szar lett a Kossuth tér. Nem lett ott könnyű az élet annak, aki ott lakik. Tönkrevágták az életterünket.
A betondzsungelhelikopterleszállópályáról már ne is beszéljünk.

efhábé 2018.01.10. 22:52:10

Amellett, hogy el a kezekkel a ligettől és a fáktól, a vasbeton födémen extenzív zöldtető telepíthető erre alkalmas fákkal. A milánói bosco verticale is fásított, ahogy Újpesten is épül ilyen fejlesztés. Önmagában a födémen fa nem hazugság.
süti beállítások módosítása