B1 blogcsalád



Az erdélyi magyarokat Ceausescu Romániájára emlékezteti az Orbán-rezsim militarizmusa

2018. január 05. - nickgrabowszki

A Kárpátok Géniuszának országában volt utoljára katonai kiképzés és hazafias nevelés az iskolákban.nc.jpg

Volt ilyen az 50-es évek Magyarországán, a Rákosi-korban és van a mai Észak-Koreában is, de az előbbi már régen volt, az utóbbi meg nem érinti a magyarokat. A 80-as évek viszont még nem volt olyan régen, friss emlék, sőt egyre frissebb.

A Kádár-rendszer slampos diktatúrája a 80-as évekre már általában békén hagyta az állampolgárait (ha azok nem vonták nyilvánosan kétségbe a rendszer alapjait), Romániában viszont nem volt elég csendben maradni, látványosan és nyilvánosan kellett azonosulni a diktatúrával. Már a diákoknak is.

A Magyarországra most visszaszökő paranoid militarizmus ott és akkor a mindennapokhoz tartozott: az iskolákban a tanterv része volt a katonai kiképzés és a politikai nevelés óra,

a Fiatalok Felkészítése a Haza Megvédésére.

Valami hasonlót a mai magyar iskolákra nézve is bejelentett már a honvédelmi miniszter, a kormány nagyszabású lőtérépítési programba fogott, de amikor már az óvodáktól is terrorellenes intézkedési tervet kért a minisztérium, az a 80-as években Romániában élő magyaroknak azonnal eszébe juttatta a Nicolae Ceausescu elborult rendszerét.

Az egyikük, a kolozsvári születésű, Budapesten élő Leopold Erika, így írta meg nyomasztó fiatalkori emlékeit:

A rendszerváltásig Ceausescu Romániájának oktatási intézményeiben - igen, az elitnek számító gimnáziumokban is - létezett fegyverraktár, arra az esetre, ha a terroristák megtámadnák az országot, ne álljunk ott fegyvertelenül. Sőt, a tanterv része volt a katonai kiképzés és a politikai nevelés óra is. Heti rendszerességgel, felváltva kellett volna megtartani. (...) De már a nyolcvanas években nem vette komolyan senki

A mi osztályfőnökünk viszont az ötvenes években szocializálódott, amikor még sokkal komolyabban vették az országba behatoló terroristák kérdését. (...) És ő megtartotta a katonai kiképzést is. Ez úgy nézett ki, hogy ha szép idő volt az udvaron, ha csúnya, akkor az iskola folyosóján terített le iszonyú koszos, ötven éve nem használt pokrócokat, amit a fegyverraktárból hozatott le. Erre nekünk le kellett hasalnunk, és úgy tettünk, mintha lőnénk a koszos, zsíros, de töltetlen fegyverekkel, illetve valódi, de nem működő kézigránátokat dobáltunk. Az iskola összes többi diákja az ablakokban lógott, és nevetett. Sz@r érzés volt. Próbáltuk mi Antal Gy-t a helyén kezelni, ahol lehetett keresztbe tettünk, de hasalni azokon a pokrócokon, és dobálni a gránátot, sz@r volt. Megalázó. És a legkevésbé sem vicces. 

A poszt alatti kommentekből kitűnik, Leopold nem volt egyedül a Romániában született magyarok közül, akit a mai magyarországi állapotok Ceausescu országának utolsó évtizedét idézték fel. Azonban többen emlékeztettek rá, míg az Orbán-rezsim az óvodásokat se hagyja ki a terroristák elleni harcból, a román diktátor csak iskolásoknak tette kötelezővé a katonásdit.

Ráadásul akkor már nem is vették nagyon komolyan. Legalábbis nem mindenki. Kivéve persze a bolsevik osztályfőnököt, aki az 50-es években szocializálódott.

A kommentekből az is kiderült, mi lett vele: nyugdíjba ment, Magyarországra költözött, és 

Fidesz- meg polgárikörös gyűlésekre járt, mielőtt meghalt volna.

Alig jellemző.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3613551951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.01.05. 15:34:31

80-as évek végén Magyarországon is volt az iskolákban gránátdobás tanulás. Én is dobtam. Meg behoztak puskákat is, de persze éles lövészet nem volt velük. Az iskola alagsorában óvohely is volt, légmentesen záródó ablakokkal és ajtókkal, ládákban felhalmozott gázálarcokkal. Pedig az az iskolaépület a 80-as években épült.
Önmagában véve nem ördögtől való a fegyveres kiképzés, csak nekem az az elvem, hogy egy olyan országban, ahol az állam nem adja meg a polgárainak a jogot a fegyvertartásra, ott ne is várja el az állam, hogy a polgárok sorkatonák legyenek vagy háború esetén mozgósíthatóak legyenek.

kalapácstollú 2018.01.05. 16:18:57

Romániában volt utoljára ilyesmi? Mármint a polgárok kiképzése? Na, ez meglepő. Svájcban például minden férfi tartalékos katonának számít 32 éves koráig és rendszeresen képzéseken kell részt venniük. Otthon tartják fegyvereiket, egyenruhájukat, még a lőszert is.
A lakosság 12 óra alatt mozgósítható. Pontosabban az a majd' 2 millió ember, aki kiképzésen vett részt.

Ki volt az az idióta, aki kitalálta a blogon, hogy a honvédelmi nevelés hazaellenes?

mh1973 2018.01.05. 16:35:01

@karandash: mivel nálunk nem volt így kénytelen vagyok azt hinni, hogy kamuzol, pedig még jócskán voltam kisdobos is!

Hofipisti 2018.01.05. 16:36:09

@Scott Tenorman Must Die: "... kb minden országban van ilyen, ..." Melyek azok a minden ország? Svájc helyzete egészen más, ők arra büszkék, hogy 500 éve senki nem merte őket megtámadni. Egyébként érdekes lenne a mai Magyarország, ha nálunk is mindenkinek otthon állna a szekrénye sarkában a lőfegyver. Ebben a mesterségesen gyűlölettel átitatott társadalomban folyamatosan lövésekre ébredhetnénk. Éppen a hétvégén is lövöldözés volt Pesten - otthoni fegyvertartás nélkül is!

kalapácstollú 2018.01.05. 16:45:46

@Hofipisti: " Svájc helyzete egészen más, ők arra büszkék, hogy 500 éve senki nem merte őket megtámadni."

Akkor nyilván rosszul csinálják, nem? Bennünket meg mertek támadni? igen. Akkor nekünk most jobb?
Ha felkészülünk a veszélyre, attól a veszély természetesen még jöhet (bár az is előfordulhat, hogy a felkészülésnek önmagában van visszatartó ereje) - viszont legalább nem ér bennünket teljesen felkészületlenül. Az baj?

BAZINGA2 2018.01.05. 16:50:08

Jobb volna ha az iskolákban számolni és szöveget értelmezni tanulnának a gyerekek! Vannak diplomás analfabéták. Semmit sem tud, semmit sem ért, bemagol majd elfelejt.

camilló 2018.01.05. 16:58:53

A háborúra (harcra) azért kell készülni, hogy ne kelljen háborúzni (harcolni)! Ezt így fogalmazták meg a katonai teoritikusok, akik nagy valószínűséggel jobban értenek a harchoz, mint akár a poszt írója vagy akármelyik liberális! A Kádár rendszer alatt is volt katonai nevelés. Fokozatosan. Az úttörő (kisdobos) mozgalom is tekinthető akár a katonai nevelés részének. Lásd külsőségek, akadályversenyek, stb. A középiskolákban MINDENKINEK meg kellett felelni a honvédelmi kötelezettségeknek. Ezt az év végi bizonyítványba be is bepecsételték, és aki nem felelt meg az nem léphetett felsőbb osztályba. Ott volt még az Ifjú Gárda mozgalom, ami előszobája volt a Munkásőrségnek. Sajnálatos, hogy a közelmúlt történelmét sem ismeri senki! Bár a mostani alaptörvényben nincs benne, de a régi Alkotmányban benne volt, hogy minden magyar állampolgár joga és kötelessége a haza védelme! Nem értem most ezzel mi a baj?

2018.01.05. 17:00:12

@mh1973: lehet, hogy kisegítő iskolában nem volt, ahova jártál, de vidéki megyeszékhelyen, ahol én voltan iskolás, volt. Miért kamuznék ilyet? Gránátdobást gyakorolni kimentünk a kisebb homokozóba a szomszédos lakótelepre. Komolytalan volt az egész és nem is volt rendszeres, pár alkalommal dobattak velünk egy csíkosra festett gránátot. Ennyi, nem nagy kaland.

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.05. 17:00:38

Minden katonaviselt ferfi tudja, hogy meg munkatarsnak is más, jobb az, aki katonai szolgalatot töltött le.
Ma már csak a honvedelmi neveles lehet az, ami valamit adhat a fiatalok szamara, ami a hazaszeretet, az allam tiszteletét, a fegyelmet, a bajtársiasságot, a csapatmunkat, a ķözössegi szellemet, az összetartozas erzeset es az egészséges életmódot jelenti.
Ezek a tulajdonsagok bekeben is fontosak, hasznosak.
Arrol nem beszelve, hogy a történelem hosszú távon nem ismer stabilitást! Mindig a legrosszabbra kell készülni, és annak kell megfelelni! A katonai előképzettség hiánya nagyban hozzájárult az Osztrák-Magyar Monarchia első világháborús vereségéhez!
A honvedelmi neveles tehat önmagaban nem jelent milizarimust, totalitarizmust, hiszen ha az lenne, akkor Svajcot tekinthetnenk a vilag legmilitaristabb orszaganak. Az 1874-ben bevezetett újoncvizsga nélkül senki sem tekinthető teljes értékű állampolgárnak, ez a férfivá érés egyfajta próbája, szimbolikus jele. Itt egy tartalekos katonai előmenetel legalább olyan jól mutat a szakmai önéletrajzokban, mint a zürichi egyetemen megszerzett MBA-diploma. Svájcban számtalan olyan beosztas és munkakör van, ahol az allasinterjun a delikvens köszöneset sem fogadják, ha nem volt katona. Nemrég egy winterthuri pékmester csak olyan sütőtanoncot akart felvenni, aki legalább tartalékos tizedesként szolgál a hadseregben. Jelenleg meg nem született döntes arrol a független szakertői bizottsagi javaslatról, hogy a nők számára is bevezessék a kötelező katonai szolgálatot.

camilló 2018.01.05. 17:08:35

@karandash: Honvédelmi nap volt! Volt egy elméleti rész. Kispuskával lövészet és kézigránát dobás. A lányoknak elsősegély tanfolyam, de ők is lőttek meg dobtak is gyakorló gránátot.@mh1973: Ahogy írtam már ha nem csináltad meg akkor nem mehettél felsőbb osztályba. Nyugodtan el lehet kérni ismerősöd bizonyítványát aki tudomisén 88 előtt járt közép iskolába.

Pyrrhus 2018.01.05. 17:09:30

És ez a nagy hasonlóság majd a szavazáskor is az eszetekbe fog jutni?

kalapácstollú 2018.01.05. 17:11:48

@BAZINGA2: Meg lélegeztetőgépeket kellene venni helyette, igaz?

cicmen 2018.01.05. 18:23:10

@BAZINGA2":Jobb volna ha az iskolákban számolni és szöveget értelmezni tanulnának a gyerekek! Vannak diplomás analfabéták. Semmit sem tud, semmit sem ért, bemagol majd elfelejt."

Ők a balliberális "értelmiség"!

khadi 2018.01.05. 19:03:45

@kalapácstollú: Olvasási és értelmezési nehézségeid vannak. Iskoláskorú gyerekekről van szó, nem nagykorú férfiakról!!!

elismert felhasználó 2018.01.05. 19:39:08

@Pyrrhus: Nézd, mivel Leopold Erika nem az "erdélyi magyarok", csak egy erdélyi magyar, így közel sem biztos.
:)

Zoltan Hazafi 2018.01.05. 19:47:08

@cicmen: Mintha nem éppen sok kétbites lenne az illiberális narancstábor fő tömege?

Zoltán Karácsony 2018.01.05. 19:56:01

végbéllények fröcsögőblogja jókat röhögök ezeken az erőltetett gyűlöletírásokon :)

cicmen 2018.01.05. 20:09:03

@Zoltan Hazafi: Zoltán, nekem pofáZoltán? Attól hogy a ballib kinevezi magát zseninek, az még nem úgy van ám! Mindenki látta hogy a baloldal mennyit tud! Amúgy nyugodtan áltasd magad ha úgy kellemes számodra, de ne nagyképűsködj, meg kezelj le senkit mert roppant kevés vagy!

taga20 2018.01.05. 20:22:02

@cicmen: mirr-murr, feldobtál magadról és a családodról egy-két fotót. cukik vagytok:))

taga20 2018.01.05. 21:05:20

@Muad\\\'Dib: mit akartál evvel sugallni?

István Magyari 2018.01.05. 21:26:13

@nickgrabowszki: Én erdélyi vagyok és megbasztam az útszéli kurva anyádat.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.05. 21:27:27

@camilló: Mi a bajjal azzal, ami a kommunizmusban is ilyen volt? Valakinek nem Kádárék diktatúrája a minta...

@karandash: Igen, Magyarországon is kommunizmus volt, mint Romániában.

@kalapácstollú: Svájcban is az óvodásokat nevelik rettegésre és az iskolásokat képezik ki vagy a felnőtt férfiakat?

@atomic power 1986DucaDuca: A katonái nevelés maradandó része a megalázás, hogy előálljanak a gondolkodás nélkül engedelmeskedő rabszolgák...

legális 2018.01.05. 21:30:48

Figyusz, Nick!

Szerinted 2004 után mi a valószínűsége annak, hogy az erdélyi magyarok (a statisztikai hibán túl) ne támogatnák Orbánt?
AZ meg, hogy a fajtátokat támogatja, még fele olyan valószínű sincs.
Belpestről ha kirándulnál egy jóízűt Erdélybe kereshetnél követőket. Lehet nem sok sikered lenne. Az hogy néhány áttelepült meglibbant, ne vezessen félre.

legális 2018.01.05. 21:34:43

@Online Távmunkás: Bocsi, te voltál katona?
Csak azért kérdem mert én voltam egyetem előtt és után is, 18 évesn, meg 27 évesen. Akkor egyik alkalommal sem örültem neki.
Többen leírták, hogy valamennyire felnőtté tesz - igaz. Te leírtad, hogy megtapos- az is igaz, de szükséges.
Én 6 hónapot minden férfinek és nőnek megszavaznék, ha megkérdeznének. Nem azért mert jó, hanem mert hasznos.

taga20 2018.01.05. 21:40:57

@legális: "Többen leírták, hogy valamennyire felnőtté tesz - igaz."

én szarrá röhögtem a katonaság alatt magam, me ami ott ment az egy kalapszar volt.

SIQNET 2018.01.05. 21:49:56

JA.. Svajcban mindneki a hatalom reszese...s a sajatjukat vedik.. itt mit kened vedeni a katyukat vag y a tiborc s orban s mészaros birodalmakat ?.. H Akinezek s az a rend fogad s tisztasag mint svajcban s az lesz a hangulat akkro majd onkéteskedek.. de addig ig az allam csak utrralkodik felettem egy part neveben...s nem resze vagyok az allamnak hanem eg yalatvaloja addig nem fog menni.. ez az orszag sajna egy minoseget nem ismero osszetakolt szarkupac.. meg amit megepitenek az is szetesik par ev mulva...
.. sajna iylen orazs. jolesz az ugy Gazsi kend be szarral vegyek at azt nem erdekel.... ez a nemzeti mentalitas ez latszik mindneho... mit kene vedeni azon ami magatol szeteseik ?

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2018.01.05. 21:59:10

Kussoljatok már retkes hazaáruló férgek.
Arról van szó csak, hogy ha baj van, a kibaszott kölykeid biztonságban legyenek.
Mert pl mobil telefonálni nem fogsz az iskolákba vagy óvodákba egy vészhelyzet esetén az biztos. Senki nem fogja fölvenni a telefont amikor baj van, és nem is az a dolguk hogy Te ostoba hívásodra várjanak. Hanem az hogy szervezetten, hatékonyan biztonságba helyezzék a gyerekeket. Minden más ráér később. Ez erről szól semmi másról, de Ti , patkány hazátlan férgek még ezt is megpróbáljátok kiforgatni.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2018.01.05. 22:00:10

@SIQNET: Meglepődnél ha tudnád hogy Svájcban a Te egalitáriánus nézeteid mennyire nem léteznek :)

-JzK- 2018.01.05. 22:02:29

Láthatjuk miféle vademberek fenik a fogunkat ránk, így hát fel kell fegyverezni a lakosságot. Egy népvándorlás küszöbén állunk, civilizációs összecsapás ez. Ma is több tízezer vadember rázza délen a kerítésünket, hogy éhes farkasként rátörhessenek a nyájra. Ha az EU átnyomja a kvótadiktátumot, Orbánnak célszerű lesz az Alaptörvényt kiegészíteni az amerikai alkotmány második kiegészítéséhez hasonló liberális fegyvertartási klauzulával, hogy mielőtt megérkeznek a barbár hordák, minden magyar készen álljon rájuk.

taga20 2018.01.05. 22:05:43

@-JzK-: úgy van. lődd szét a pofájukat!

te bazdmeg értelmes ember vagy?

megamedve 2018.01.05. 22:06:20

@karandash: hazudsz, hülyeség, semmi ilyen nem volt. Én kicsit korábban voltam általános iskolás, és soha nem volt semmi ilyesmi.

megamedve 2018.01.05. 22:09:56

@atomic power 1986DucaDuca: "Ma már csak a honvedelmi neveles lehet az, ami valamit adhat a fiatalok szamara, ami a hazaszeretet, az allam tiszteletét"
Te milyen honvédelmi nevelést kaptál a hadseregben?
Úgy rühelltem a tetves államot akkor is, mint most. Pedig akkor coccializmus volt.
Most meg köztörvényes maffiózókat eszem ágában sincs tisztelni, sőt.....

taga20 2018.01.05. 22:10:52

@megamedve: és lehet, hogy ez az idióta ott áll véletlenül melletted a pénztárnál, a tecsoban:)

veszélyes a világ!:)))

-JzK- 2018.01.05. 22:26:57

@taga20:
Nyilvánvalóan a jogos védelem esetére céloztam. Gondolhatod, hogy ezek egyből rárontanak a fehér nőkre, meg a fehérek javaira.

taga20 2018.01.05. 22:31:40

@-JzK-: kik? mire? te normális vagy egyébként? az arab háziorvosom pusziltat.

nem lenne egyszerűbb embernek maradnunk?

alien 2018.01.05. 22:43:17

@-JzK-: ja biza. De te mar teljesen készen allsz.

alien 2018.01.05. 22:44:08

Remelem azert csak beszavazzak nekunk ovit.

károly szántana 2018.01.05. 22:44:57

@megamedve: Középiskolában (1987-ben) volt. Én a gránátdobásról (tornaórán) azért maradtam ki, mert pont akkor káromkodtam egy cifrát, amikor a tornatanárunk kijött az udvarra megnézni, hogyan "futjuk" az 1500 métert. Miután meghallotta, mit mondok egy társamnak, beküldött felöltözni, így kimaradtam a hajigálásból. Utána pár nappal volt a Honvédelmi nap, amikor az egész iskorla kivonult egy mezöre akadályversenyezni. Volt tájolóval (nem iránytü) tájékozódás, gázállarcban futás, egy társunk hordágyon cipelése, (fa)gránátdobás, etc. A következö évben a rossz idö miatt elmaradt, amit nagyon bántunk, mert így rendes tanítás volt. ´89-ben már nem volt, talán a változás szelei miatt.

BaliBa 2018.01.05. 22:45:01

Si vis pacem para bellum. Elkerülhetetlen, csak idő kérdése.

taga20 2018.01.05. 22:51:10

@károly szántana: "Középiskolában (1987-ben) volt."

a fasz volt, csak ilyen nem amit ti itt hazudoztok, az pont nem volt.

alien 2018.01.05. 22:51:12

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: kussolok retkes hazaáruló féregkent. Nursery garden mistressis never die they regroup in hell.

teéjesenmindegy 2018.01.05. 22:56:04

@taga20: "én szarrá röhögtem a katonaság alatt magam"
Hát persze, apám. Hogyne. Gondolom a tábornok előre köszönt neked, és vigyázzba vágta magát.

Parajpuding 2018.01.05. 22:57:41

"Az erdélyi magyarokat Ceausescu Romániájára emlékezteti az Orbán-rezsim militarizmusa"
A többség mégis rájuk szavaz.....

teéjesenmindegy 2018.01.05. 22:58:52

@taga20: Te mellesleg minden középiskolába jártál, hogy tudjad, hogy hol milyen napot tartottak?
Nálunk nem volt semmi ilyesmi. Unokatesóméknál volt. Na? Akkor mi van?

taga20 2018.01.05. 23:01:11

@teéjesenmindegy: az tisztán láccik, hogy te nem voltál sorkatona. talán azé mert alkalmatlan voltál, vagy azé me buksza vagy.

nincs olyan rang, hogy tábornok.

hadseregtábornok volt, de ő nem vegyült a sorállománnyal.

de told csak az ostoba fityesz szarságaidat.

2018.01.05. 23:20:16

@István Magyari:" erdélyi vagyok"

Jó, de melyik fajtából való vagy? A szöveged alapján tuskó fideszes vagy, az erdélyiek nem olyanok, mint te. Ha mégis az vagy, akkor te azok közül lehetsz, akik Orbáneszku elvtárs beszéde alatt a hajánál fogva a földre rántottak egy magyar erdélyi lányt. Tudod, amikor a Tusnád Pride-on a román székelyek férfit játszottak.
Én mindig is azt mondtam, hogy aki Orbáneszkut szereti, az Ceausescu elvtársat is szerette. A magukat székelynek nevező egyének kétharmada szerette is, úgy mint emezt itt, és ezzel gondolom te is így vagy. Ezért nem kellene felháborodnod, ha valaki Erdélyben az értelmes emberek sorait gyarapítja.

2018.01.05. 23:24:00

@Zoltán Karácsony: Milyen gyűlölet írásról beszélsz, te faszkalap? Idézzél valamit.

cicmen 2018.01.05. 23:35:45

@taga20: Nem kell mindenre válaszolni ha csak faszságot tudsz! Azért mert anyád lóval kúrt, nem vagy még kentaur!

cicmen 2018.01.05. 23:38:25

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa: Szerintem sem gyűlöletírás! Szintentartó őrjöngőtréning ilyen tetű ballib sorosbérenceknek mint te is vagy!

cicmen 2018.01.05. 23:41:59

@teéjesenmindegy: A taga a Ghandi gimiben végzett fémgyűjtés-szotyolázás szakon!

taga20 2018.01.05. 23:45:48

@cicmen: azé élveznéd, ha ez az árja faszi mekhágna?!

mi?:)))

taga20 2018.01.05. 23:48:55

@cicmen: te meg erőszakon végeztél, és fakultáción a fityeszfaszszópásra jártál!:)

cicmen 2018.01.05. 23:50:13

@taga20: Ti azzal az űrgyíkkal szopjátok egymást, úgyhogy ne kellesd magad mint egy ribanc!

taga20 2018.01.05. 23:51:45

@cicmen: te ribanc, ne ribancozz, me nem áll jól!:)

Tzp 2018.01.06. 00:16:37

Bár a honvédelmi nevelés egyáltalán nem ördögtől való, akár pozitív is lehet, ugyanakkor Orbán alatt nyilván nem a honvédelmet szolgálja, hanem a hatalmának megerősítését. A fegyverhez jutás és kiképzés során is jelen lenne a párthoz való hűség kérdése. Nem a külső ellenség ellen kéne készülni, hanem a belső. Orbán számára nem az osztrák vagy az orosz az igazi ellenség, hanem a márciusi ifjak vagy a pesti srácok. Azok, akik hazájukat és szabadságukat védve megdöntenék az ő rendszerét. Ezért is ellenérdekelt a kormány az általános fegyvertartásban.

teéjesenmindegy 2018.01.06. 00:42:31

@taga20: Olyan sincs, hogy katona, csak olyan hogy sorállományú honvéd, te főfasz.

Voltam katona, és volt dandártábornok, bár sose találkoztam velük

teéjesenmindegy 2018.01.06. 00:44:40

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa: " Milyen gyűlölet írásról beszélsz, te faszkalap? Idézzél valamit."
Tőled bármi. Még a neved is :D
Szánalmas vén fasz vagy

Bolshevik 2018.01.06. 01:09:01

Rájöttem ezt a blogot a fidesz fizeti mert ennyire hatékonyan senki nem nyírja az ellenzéket, mint ez az arrogáns tudatlan barom fröcsögés amit műveltek.

BOAR 2018.01.06. 01:44:00

@atomic power 1986DucaDuca: Süket duma. Lehet, Te meggyőződéses kommunista voltál de az átlag katona a magyar néphadseregben nem a fegyelmet, a hazaszeretetet, az állam tiszteletét tanulta meg hanem azt, hogy a lopás, a hazudozás és a seggnyalás az túlélési stratégia.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.06. 02:05:14

csak az erdélyiek 98%-a szereti ám orbánt

Kunhallmi Agnes 2018.01.06. 03:11:32

Arra lennek kivancsi, hogy majd a ovodakban hasznalt fegyvereket haza vihetik az ovisok, vagy csak az ovodaban tarthatjak ?

2018.01.06. 04:46:40

@taga20: nem hiszem hogy egy magyar Tescoban állnék a pénztárnál, ugyanis nem Magyarországon élek. Nem is Európában.
Gyakorlógránátot pedig dobtunk. Punktum.

@Online Távmunkás: Magyarországon SE volt kommunizmus. Sehol se valósult meg ez a kommunista rémálom. Helyette lett román szocialista rémálom meg észak-koreai rémálom.
A kommunizmusban az a jó, hogy sose fog megvalósulni, mégis százmilliókat öltek le a cél érdekében.

Fazakas László 2018.01.06. 06:12:43

Mi az ipari suliból (1969) jártunk ki honvédelmi oktatásra és abban bizony benne volt kispuskás lövészet is! A kispuska pedig már nem légpuska (söréttel) hanem rendes éleslőszeres lőfegyver (mint régebben a leventéknek), még durran is, meg visszarúg!
Mellesleg - Izraelt még fel se soroltátok ide - a nagy katonásdis hóbortjában, pedig ott aztán mindenki és folyamatosan katona! Rendszeresen lövöldözik lefele - valami honvédelem címen - a kődobáló palesztin őslakosokat - elég rendesen.
Annak az áttelepült erdélyi magyarnak pedig, kinek itt sötét fejében az "Orbán rezsim" csakis újra Ceausescu szellemét idézné, valójában s egyáltalán NEM kötelező itt élnie! Szépen visszamehet a már Ceausescu-mentes kedvenc Romániájába! Ahol valamikor - bizony a lányoknak is kötelező volt ám - bizonyos idejű sorkatonai szolgálat.
(meg ha már annyira a férfiakkal való emancipációra /egyenjogúságra/ vágytak)

Muad\\\'Dib 2018.01.06. 06:41:22

@taga20:
Semmit. Linkeltem egy objektív cikket, ha valaki esetleg nem olvasta volna.

camilló 2018.01.06. 07:47:27

@Online Távmunkás: Nincs semmi baj azzal, ha valami a RENDSZERVÁLTÁS előtt is ilyen volt. Nem véletlenül emelem ki a rendszerváltás szót. Kommunizmus sehol nem volt. Volt magát szocialistának nevező állam. De mecsoda különbség! Javaslom, hogy olvass utána mi a kommunizmus, szocializmus stb. Ha karod javaslok erről szóló írásokat, csak hogy tiszta legyen a kép Számodra is!

Megkúrt úrfi látens heteroszexuális vezérüszü 2018.01.06. 07:58:41

@taga20: rang sincs, rendfokozat van. mellesleg van tábornok. az a jó bennetek libsikben, h totálisan hülyék vagytok de az önbizalmatok hatalmas. ez a kombó szánalmasan röhejes

camilló 2018.01.06. 07:59:29

@teéjesenmindegy: @taga20: Látom katonák voltatok mindketten!:) A sorállomány idején valahogy így alakult az állomány tábla. Sorállomány (ezen belül voltak honvédek, tisztesek, tiszthelyettesek, tartalékos képzésre bevonult tiszthelyettesek zászlósok) Továbbszolgálók, akik között a tisztesek és tiszthelyettesek, zászlósok és talán tisztek is. A továbbszolgálók talán a mostani szerződéses állománynak feleltek meg. Tiszthelyettesek. Zászlósok. Tisztek. Főtisztek. Tábornokok. A tábornokok között négy RANG volt: vezérőrnagy, altábornagy, vezérezredes, hadseregtábornok. Tehát a helyes az, hogy igenis voltak tábornokok:)
Egyébként nem értem, hogy Nektek muszáj szitkozódni, szülőzni stb:? Én azt olvastam, hogy azok akik szitkokkal érvelnek, azoknak nincsenek érveik! Tudjátok ez olyan mint amikor egy külföldit akarsz útba igazítani aki nem beszél magyarul. Hiába fogsz ordítani. Nem süket, nem hülye, csak nem érti! Itt a blogokon sokszor előfordul, hogy kiabálhatsz de attól még nem fogja érteni. Lehet azért mert annyira hülye, hogy utána nézzen az adott témának és csak a saját beszűkült gondolatát írja le. Akinek nem inge, az ugye nem veszi magára!:)

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.06. 07:59:45

@megamedve:

"Úgy rühelltem a tetves államot akkor is, mint most. Pedig akkor coccializmus volt."

Olyan államra gondoltam, ami neked is tetszene!

Lacusch69(Sch.Lacika) 2018.01.06. 08:01:08

Mivel '87-ben érettségiztem:
-Középiskolában volt honvédelmi oktatás, elméleti is és gyakorlati is (gondolom a gyökkettő alatti IQ huszároknak nem...)
-Általánosban jártam lövész szakkörre
-Gimiben is
Itt a linkje a Honvédelmi ismeretek c. középiskolás tankönyv limkje.
Megjegyzem, az egyik szerzője az a Keleti György, aki a gengszterváltás után a balliberális Pufajkás Gyuszi kormányában honvédelmi miniszter volt.
Egyéb kérdés?
www.antikvarium.hu/konyv/keleti-gyorgy-ligart-jozsef-honvedelmi-ismeretek-127939

Lacusch69(Sch.Lacika) 2018.01.06. 08:03:43

@Lacusch69(Sch.Lacika): Bocs, van egy "limkje" ami nem szükséges :)

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.06. 08:04:22

@BOAR:Duca: Süket duma.

"......... az átlag katona a magyar néphadseregben nem a fegyelmet, a hazaszeretetet, az állam tiszteletét tanulta meg hanem azt, hogy a lopás, a hazudozás és a seggnyalás az túlélési stratégia. "

Valamit félreértettél. Nem a nephadseregről írtam, és nem kizarólagosan a magyar tapasztalatokról.

Semper Fidelis 2018.01.06. 08:05:45

@megamedve: Egyáltalán nem hazudik. Nálunk is volt gránátdobás, volt 2 darab hatástalanított AK47-es(meg voltak fúrva), sőt, robbantott ábra is volt róla, arról tanították a gépkarabély részeit. Messzebb megyek, gyerekkoromban nálunk jártak szovjet katonák(83 ban talán, már pontosan nem emlékszem), és lőhettem PKM-mel is(helyi futballpályán vaklőszerrel, de akkor is), bizony.

Attól, hogy neked nincs ilyen tapasztalatod, máshol még voltak ilyen dolgok.

Semper Fidelis 2018.01.06. 08:07:48

@camilló: "A tábornokok között négy RANG volt" Felénk az nem rang, hanem RENDFOKOZAT.

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.06. 08:25:04

@Online Távmunkás:

"A katonái nevelés maradandó része a megalázás, hogy előálljanak a gondolkodás nélkül engedelmeskedő rabszolgák..."

A vakfegyelem mar nem mindenütt jellemző. Az USA hadseregben minden parancsot vegre kell hajtani, ami nem törvenyellenes. A Bundeswehr katona akár egy éles harci szituáció kellős közepén is megtagadhatja a parancs teljesítését lelkiismereti alapon, bármilyen magas rangú személytől érkezik is az. 2007-ben a német kormány egy allasfoglalása szerint nem is létezhet feltétel nélküli lojalitás a feljebbvalók felé, és minden katona egy „gondolkodó engedelmesség” alapján köteles teljesíteni szolgálatát.

camilló 2018.01.06. 08:28:30

@Semper Fidelis: Igazad van! Rendfokozat a helyes és pontos kifejezés, de a köznyelvben a rang is elfogadott. Sőt egyfajta státuszt is megjelenít, így nem ördögtől való a rang kifejezés. Ettől függetlenül, a Te meghatározásod a pontos.

Larry Fondue 2018.01.06. 08:32:18

Izraelben 6 év katonaság van a nőknek is. Erről ennyit. Vissza kell hozni és kész. De ami itt a Berkecz -blogokon folyik az meg az idiotizmus csúcsa! Mind a bejegyzések vérgőzös liberális szaga, mind a kommentelők ( bér?) idegbeteg stílusa. Érv nincs csak a mocsok! Azt, hogy ide jutott az ország, és nincs ma egy normális(!) ellenzék,azt Gyurcsány Ferinek köszönjétek meg! Ő kúrta szét a baloldalt hatalmi mániájában! Csá, és remélem berkecz még 100 évig fogja írni a semmitmondó idióta hazug blogjait, mert arra, hogy a húsos fazékhoz kerüljön, esélye sincs! :-)

Larry Fondue 2018.01.06. 08:33:14

Szóval ennyi maradt neked Bazsi :-)

g.i.a. 2018.01.06. 08:47:56

Nem értem hogy ha az "erdélyi magyarokat" pontosabban Leopold Erikát ennyire Caucescu Romániájára emlékezteti Magyarország akkor miért maradt Budapesten, ahol a cikk szerint jelenleg is él.

2018.01.06. 08:55:02

@Fazakas László: "Mellesleg - Izraelt még fel se soroltátok ide - a nagy katonásdis hóbortjában, pedig ott aztán mindenki és folyamatosan katona! Rendszeresen lövöldözik lefele - valami honvédelem címen - a kődobáló palesztin őslakosokat - elég rendesen."

Érdekes: Izraelt csodálod, ugyanakkor a kecskebaszók pártján állsz, utána meg kettő ordasat is hazudsz egy mondatban, mint egy fideszes. Tehát: az izraeli hadsereg nem lölöldözi le "rendszeresen" a palesztinokat, másrészt a palesztinok nem "őslakosok". Vagy kábé annyira csak, mint a magyarok a pannon pusztában, de ehhez ismerned kellene a történelmet.

"Annak az áttelepült erdélyi magyarnak pedig, kinek itt sötét fejében az "Orbán rezsim" csakis újra Ceausescu szellemét idézné, valójában s egyáltalán NEM kötelező itt élnie! "

A valóságban ti (fideszesek meg kádáristák) soha nem szerettétek az erdélyieket, viszont ők eléggé primkók voltak ahhoz, hogy politikai célokra ki tudjátok használni őket. Hangzatos magyarkodás kellett csak hozzá, ami kábé az itteni agysebész tuskóknak is alapjáraton elegendő, hogy bűnözőkre szavazzanak.

" Szépen visszamehet a már Ceausescu-mentes kedvenc Romániájába! "

Erről beszélek, a határtalan fideszkommunista szeretetről. Van, aki már visszament és mások is követik majd őket, holott neked és a fideszes bandádnak kellene elhúzni Putyinhoz vagy Kim elvtárshoz, mert nektek az a jó.

"Ahol valamikor - bizony a lányoknak is kötelező volt ám - bizonyos idejű sorkatonai szolgálat. "

Itt is hazudtál, fideszes.

2018.01.06. 09:07:44

@g.i.a.: "akkor miért maradt Budapesten"

Na, tombol a szeretet. Szóval, ha nem szereti valaki, hogy kirabolják az országot, az menjen el innen. Aki nem hűséges az Orbánhoz és a Párthoz, az nem magyar, ugye?
Mintha azt mondanád, hogy Kádár idején Orbánnak is el kellett volna takarodnia, mert nem volt jó neki a rezsim (most nem tartanánk itt, ha elment volna dolgozni külföldre). Totál kommunista felfogású vagy, gratulálok.
Csak egyet ne felejts el: az erdélyiek nehéz időkben jöttek ide és nagyon sokan hasznos állampolgárrá váltak, mert Magyarországért dolgoztak és nem Orbánért. Jó lenne, ha nem tévesztenéd össze őket azokkal, akik ajándékba kapták az állampolgárságot.

2018.01.06. 09:12:04

@kalapácstollú: svájcban óvodásokkal gyakorlatoznak? biztos vagy te ebben?
Az, hogy 20 éveseknek van kötelező katonai szolgálat az egészen más.

2018.01.06. 09:14:24

@karandash: vidéki megyeszékhelyen jártam, 86-ban ilyen nem volt. Lehet, hogy nálatok már valami megrögzött komcsi volt az igazgató :)
volt tűzoltósági gyakorlat, kisdobos, úttörő, de lövöldözni max a nyári táborban, légpuskával egy vaslemezre.

2018.01.06. 09:15:51

@cicmen: haha.. mármint az illiberálisra gondolsz? :) a gondolkodni nem tudó analfabéták tömegére, kiknek viktor vezéred nyújt iránymutatást? azokra, kiknek még a magolás se megy, mert örülnek, ha a 8 általános összejön? :)

2018.01.06. 09:32:39

Ajánlom az itt okoskodó fideszes észkombájnoknak, hogy hasonlítsák össze Ceausescu Romániáját az Orbán-rezsimmel, hadd ne nekem kelljen mesélni, bár kétlem, hogy a gondolkodás menne nekik.
Csak egy kis segítség: a szocialista Romániában minden hatalom a kommunista párt kezében volt, a törvényhozás és a végrehajtó szervek egyaránt. Minden magas beosztott párttag volt, a média totál pártállami, az utolsó gyári iagazgató és téesz-elnök is párttag. Minden polgármester kommunista volt. Gyakorlatilag, ha valaki feljebb akart lépni vagy érvényesülni, akkor csakis a hatalmon levők akaratával lehetett.
Mint tudjuk, a fideszes rezsimben ez teljesen ellenkező formában működik.

Muzsikok közt 2018.01.06. 09:40:30

Erdely es a Felvidek visszafoglalasa miatt erdemes fejleszteni a hadsereget.

A haver mar megvan hozza, csak ki kell varni a megfelelo pillanatot.

babbaba 2018.01.06. 09:42:09

Már nem kell sokat várni és buknak.

febiha 2018.01.06. 09:47:18

@kalapácstollú: mondjuk egy komoly, de rövid alapkikéképzés (na nem a nálunk szokásos alibi-stílusban persze) lehet, hogy nem lenne butaság. Bár kétlem, hogy a jelenlegi közhangulatban meg lehetne közröhej nélkül csinálni. Svájc azonban teljesen rossz példa, ott egy nagyon komoly, elismerten ütőképes fegyveres erőnek (közel 500 légijármű, sok száz páncélos, köztük majd 200 Leopárd stb.) a kiegészítője ez a milícia-jellegű tartalékhadsereg. Nálunk ez csak bohóckodás lenne, hiszen nincsen hadsereg, amít ez a milícia kiegészíthetne. Gyaníthatóan ez is csak afféle hergelés, hangulatgerjesztés, ahogyan azt már a Habony-művektől megszoktuk.

babbaba 2018.01.06. 09:49:21

@Muzsikok közt: Mert tíz helikopterrel, ötven ellen sokra mennénk. Okoska. Ha meg nekünk is ötven lenne, akkor te nem kapnál nyugdíjat. Járni járna, csak nem jutna.
Harmincmillió kilenc ellen. (A csehek biztos nem néznék tétlenül.) Létszámnak megfelelő ugyanazon katonai felszereléssel, sőt az oláhoké még számban is jóval több. Mi esély lenne, te eszement? Ha magyar vagy egyáltalán, nem egy provokátor, akire majd lehet hivatkozni, hogy azért kell elnyomni a magyarokat, mert revíziót akarnak. És el is fogy lassan a felvidéki az erdélyi magyarság is, mint a kárpátaljai és a délvidéki. (Húsz éve majd mindenki magyarul beszélt Szabadkán. Ma alig hallasz magyar szót. Lassan Párkányban is ez a helyzet.) Gyorsabban mint az anyaországi, pedig az is rohamosan fogy.

Toportyán Zsóti 2018.01.06. 10:02:31

@karandash: Elveid vannak?Rötxög a vakbelem.

cicmen 2018.01.06. 10:06:12

@okostojas007: Büdöstojáskám, jobb ha az ember nem kinevezi intelligensnek és műveltnek magát, hanem a környezete állapítja meg róla!
Az pont csalhatatlan jele az unintelligenciának ha valaki magát fényezi, a másikat meg lenézi!
Persze légy el a kis álomvilágodban nyugodtan és ess pofára szintén egész nyugodtan!

Muzsikok közt 2018.01.06. 10:09:13

@babbaba: Gyáva népnek nincs hazája. Támadni fogunk, blitzkrieg lesz.

Előny, hogy a tót és a román katonák is magyarok. Ők azonnal átállnak.

2018.01.06. 10:09:21

@okostojas007: nem volt semmi kommunista éle a dolognak, már amennyire emlékszem rá. Egyszerűen elvittek minket gránátot dobni a közeli játszótér homokozójába. Nem nagy kaland.

Toportyán Zsóti 2018.01.06. 10:10:16

@Muzsikok közt: Felvidéket visszafoglalo magyarokat elárulta az elit.

2018.01.06. 10:18:50

@cicmen: haha.. tehát a te ballibsizős szöveged nem ténymegállapítás volt, te még véletlen se szóltál le senkit se :)
Én viszont a statisztikát idéztem pubi. tudod készült egy(pártpreferencia-iskolai végzettség), ami nektek kínos, látom betalált :)
Ami meg a szövegértésedet illeti, max 2-es alá, mert sehol se fényeztem magam.

teéjesenmindegy 2018.01.06. 10:21:25

@Larry Fondue: "De ami itt a Berkecz -blogokon folyik"
A b1 az berkecz blogot jelent? Komolyan kérdezem, nem tudom. Annak a nagyfejű törpének van saját blogja.

2018.01.06. 10:40:12

@Toportyán Zsóti: Hű, batyu! Hogy a kurva anyádba szívtad magad hülyére korán reggel? Há hülye vagy te, bazmeg?

2018.01.06. 10:42:53

@Muzsikok közt: @Toportyán Zsóti: Ütős anyagot szívsz, ha már két nick-en tolod az anyádat. Van még belőle?

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.06. 10:44:49

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa:

"Ajánlom az itt okoskodó fideszes észkombájnoknak, hogy hasonlítsák össze Ceausescu Romániáját az Orbán-rezsimmel, hadd ne nekem kelljen mesélni, bár kétlem, hogy a gondolkodás menne nekik."

Nem hiszem, hogy azzal a rendszerrel kellene összehasonlítani, amelynek névadoja

- tankokkal és gépfegyverekkel lepett fel a „rebellis” parasztokkal szemben, így kényszerítve a parasztokat a termelőszövetkezetbe való belépésre.

- akinek a tűzparancsara a Vrancea megyei Vadu Roşcán kilenc paraszt esett áldozatául

- neosztálinista és erőszakos nacionalista eszméket hirdetett, ami titkosszolgálati terrorral járt.

- akinek a hatalma alatt a nép szó szerint éhezett, az állandó energiatakarékoskodás miatt pedig hidegben és gyertyafény mellett ücsörgött.

- akinek a hatalma alatt, aki nem tudott vagy nem akart elhelyezkedni munkahelyen, annak hamar találtak elfoglaltságot a bányákban, a csatornánál stb.

- akinek a hatalma alatt házakat, falvakat, évszázados templomokat romboltak le, hogy a rendszer nevadoja ízlésének megfelelő épületek kerüljenek a helyükre.

-akinek a hatalma alatt a Szekuritáté terrorja minden képzeletet felülmúlt. Egy rossz helyen rosszkor elmondott vicc súlyos börtönéveket vonhatott maga után, egy külföldi rokon látogatása (olykor csak levele) az illető karrierjébe is kerülhetett.

cicmen 2018.01.06. 10:46:19

@okostojas007: Látom ma te vagy az ügyeletes ballib hülye! Sebaj, te legalább nem vagy annyira arrogáns tahó mint a többiek.

2018.01.06. 10:48:46

@atomic power 1986DucaDuca: Szóval te lennél az okoskodó észkombájn fideszes? Jó.
Semmi újat nem soroltál fel, csak azt, amit az Orbán-rezsim még nem csinált eddig.
Mi van a többivel?

teéjesenmindegy 2018.01.06. 10:49:00

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa:
Minden polgármester kommunista volt.
Baszod, ott nem indult más párt, itt meg indul, csak nem nyer. Tsz-ek, állami gyárak nincsenek, és nem minden igazgató/tulaj fideszes. Miért ne lehetne feljebb jutni fidesz nélkül. Csinálj céget, aztán mehetsz. Ha sikerül. Az ország leggazdagabb emberei között akad szép számmal fidesz utáló.

Apropó, hülye emberek akik itt diktatúráznak, hahó!
Szeretnék látni képeket ahol Sztálin ellen tüntetnek 5-10-50 ezren. Aztán hazamennek.
Szeretnék látni képeket ahol Csau ellen Bukarest főtérén buliznak és Kucsmás Szar-t énekelgetnek.
Mutassatok valamit, ahol Kádár szobrot csinálnak hungarocellből, aztán szétrugják.
De legjobban az érdekel, hogy mikor és hol írta ki azt valaki, hogy Hitler egy geci, aztán szépen éldegélt, pártot támogatott, meg jól elvolt.

2018.01.06. 10:51:22

@cicmen: Szóval, fideszcsicska: nincs Orbán-rezsim és nem lopják szét az országot, ezt mondod. Elhitte valaki eddig? Mert nagy a baj, ha már libsi blogokon hirdetitek Orbánt...

teéjesenmindegy 2018.01.06. 10:53:00

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa: Az azért megvan, hogy toportyán zsóti bár hülye, pont veletek van? Csak szólok mielőtt még egymásra kezdtek lőni. Egy oldalon álltok.

2018.01.06. 10:53:42

@teéjesenmindegy: Ajvékolhatsz még egy kicsit, legalább nem a lényegről beszélsz. Jól mondom?

2018.01.06. 10:55:11

@teéjesenmindegy: Semmilyen oldalon nem állok, te fasz. Csak utálom a fideszbűnözést. Jut eszembe: te nem ?

2018.01.06. 10:59:18

@teéjesenmindegy: " Miért ne lehetne feljebb jutni fidesz nélkül. Csinálj céget, aztán mehetsz. Ha sikerül."

:)

cicmen 2018.01.06. 11:38:36

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa: Ahogy nézem nálad mindegy hogy szarsz vagy írsz, a végeredmény ugyanaz! Szeretnélek megkérni hogy menj az anyádba és annak magyarázz!

2018.01.06. 11:42:11

@cicmen: Leszophatsz, troll. Ha nem tetszik, takarodj Orbán blogjára.

2018.01.06. 11:50:05

@teéjesenmindegy: Gyáva fideszféreg, lekopsz ha kínos válaszolni. Remélem, egyszer kiheveri ez az ország a fideszpestist, mint a 150 éves török uralmat, bár az jobb volt. Ne lenne részed benne, csak a szoróparcellában.

2018.01.06. 11:56:46

@atomic power 1986DucaDuca: ha beszélsz román emberekkel, akkor azt fogod hallani, hogy mennyivel jobb volt Ceausescu alatt. Románia nagy volt és erős, az emberek összetartottak, a szomszédok beszéltek egymással, egyenlőség volt...
Olyanok is mondják ezt, akik mondjuk egyévesek voltak a forradalom idején.

cicmen 2018.01.06. 11:58:34

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa: Jól van cimbora, reklámozd csak mekkora rakás szar vagy!

Gendibal UK 2018.01.06. 12:05:56

@atomic power 1986DucaDuca:

Nos, akkor kezdjük tételesen...:
A jelenlegi munkakörnyezetemben senki nem volt katona, de ennél jobb munkatársaim soha nem voltak - ellentétben azzal, amikor kb. 20 évvel ezelőtt voltak katonaviselt kollégáim, akik nem tudtak együttmúködni senkivel. Vagyis az első kijelentés egy hatalmas csacsiság, a katonaság nem farag csapatjátékost senkiből.

Az összefogás, összetartozás, egymás segítése egy szociális és interaktív feladat. A katonaság pedig felépítésének és jellegének sajátosságai miatt inkább szívatásra, megalázásra, "törzsi beavatási" módszerekre "tanítja" a bekerülőket. A csapatmunka és összetartozás félelem és megalázottság általi kiváltása nem pozitívum. Soha nem tartós az a szövetség, amely kényszer által jön létre. A kötelező katonaság mindenkiben félelmet keltett, amióta csak kitalálták, és minden jóérzésű ember menekül(t) előle. Aki pedig átélte, az lehet ugyan büszke arra, hogy kibírta, de attól még személyiségfejlődést nem eredményez a katonai szolgálatban való részvétel.

Az pedig nem csak szomorú, hanem egyenesen ijesztő, ha "már csak a honvédelmi nevelés lehet az, ami valamit adhat a fiatalok számára, ami a...". Bár nagyon rossz véleményem van a jelenlegi magyarországi állapotokról, talán még nem tartunk ott, hogy csak a katonaság legyen az egyetlen értelmes alternatíva arra, hogy közösségben működjünk. Ha pedig mégis, akkor óriási baj van. És ez visszavezethető a központilag irányított véleményvezérlésre, tömegeket elbutító kormánypropagandára, az egyédi véleményeket, kritikai gondolkodást elnyomó rendszerre. (Megjegyzem, hogy azok, akik azt harsogják, hogy "lám, demokrácia van, mert mindenki elmondhatja a véleményét", nagyot tévednek. Amint valamely csoport valóban véleményformáló erővel bír, elkaszálják, lásd Népszabadság, Jobbik, karaktergyilkosságok, stb. Minden "illiberális", illetve a valódi tartalommal bíró demokráciát leépítő rendszer fel kell mutasson látszólagos ellenvéleményeket, másként nem játszhatja el a demokrácia látszatát. Még a szocializmusban is kellettek kritikai hangok, és választások is voltak a maguk módján.)

"Állam tisztelete"???
Az állam nem más, mint a társadalom kiszolgáló apparátusa. Annyiban tisztelni kell a benne dolgozókat (ha tisztességgel teszik a dolgukat), mint amennyire tisztelem a boltos nénit, a postást, a tanárt, orvost, a szomszédomat. De nem jobban. Mi fizetünk azért, amit ők tesznek. Sajnos ez az apró kis elszólás is (állam tisztelete...) mutatja a csordaszellem meglétét. Bocs, de ez van.

Visszatérve a katonaságra:
Egészséges életmód??? A 2000-es évek elejéről való történetekban a fizikai megalázás, robotolás, lejárt konzervek etetése, kosz és mocsok, nem az egészségről szólnak. Az egészségnek a mentális egészség is része mellesleg. Ezzel az erővel a munkatáborok is "egészségesek" voltak, mivel fizikailag edzették a részvevőket?? Mit mondanak az egészséges katonaságról azok, akiknek a bakancs tönkretette a lábát egy életre? Akikkel feljebbvalóik (és persze "bajtársaik" is!) szart lapátoltattak, naphosszat térdrekényszerítve budit takaríttattak fogkefével, azok is az egészséges életmódra emlékeznek vajon? A feljebbvalók önkényes büntetései, "ránézésre" megvont eltávozások is csak a hatalommal való visszaélésről szólnak. Lehet azzal védekezni, hogy azóta eltelt néhány év, és "ma már nem így van" - de mivel a rendszer ugyanaz, ezért a szereplők is ugyanúgy viselkednek, effelől nincs kétség.

Ha a "hősiesség" maszlagától elvakult hőzöngők még tapsolnak is a mostani intézkedésnek, akkor majd megnézném az arcukat, amikor a fiaik síró és rettegő szemmel vonulnak be a kötelező szolgálatra. Persze... majd azt mondják nekik, hogy "így lesz ember belőled, fiam!" - és a fiú csak azt érzi ekkor, hogy még az apja is cserben hagyta.

A mostani intézkedés azt hivatott elindítani, hogy a fiatalok SZOKJÁK MEG, hogy parancsolnak nekik, szokják meg, hogy kivezénylik őket és vágóhídra is terelhetik mindannyiukat.
A militarizálódás a fejekben kezdődik - és ott is végződik.
Ha valóban arra tartanak az események, hogy háború készül és valódi veszélyben lesz mindenkinek az otthona, szerettei, akkor nem kell majd kötelezni senkit arra, hogy megvédje az otthonát.
Nem mellesleg rémísztő erről gondolkodni... Nem tudok olyan helyzetet felfogni, amikor elengedhetetlen lenne, hogy EMBEREK egymást öljék tömegesen. Ez az, amit mindenáron el kell kerülni. Az energiát nem katonás rendszerek kiépítésére kellene fordítani, mert ha ezt tesszük, akkor valóban ezt az irányt segítjük elő, és mint annyiszor, már késő lesz belátni, hogy rossz az irány.

Akik most ezt helyeslik, megkérdezném őket arról, hogy milyen érzés halott vagy megcsonkított gyermeküket viszontlátni vagy csak arra ébredni, hogy a szomszéd szobában ordít a háborút megjárt fiú rémálmában...

2018.01.06. 12:09:11

@cicmen: Hát ez kevés, fideszvéglény... cimborád neked a halál. Na takarodj Tusnádra, itt nincs semmi látnivaló számodra.

2018.01.06. 12:13:07

@cicmen: látom nemigazán sikerült még a saját tanácsaidat se betartani, de sebaj, szóval akkor most te egy "büdöstojás" vagy és "unintelligens" :) csak így tovább :)

cicmen 2018.01.06. 12:14:33

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa: Anyukádat, meg a hozzád hasonló primitív állatokat küldözgesd haver!

teéjesenmindegy 2018.01.06. 12:15:53

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa: Volt kérdés? Nem mondod? Mi is volt az?
Csak mert nem nagyon láttam kérdést.
Az a fideszbűnözés, hogy nem a strabag nyeri a megbízásokat, hanem magyar Cégek? Ja, akkor nem utálom.

cicmen 2018.01.06. 12:17:38

@okostojas007: Lehet hogy tényleg van szövegértési problémám, mert esküszöm hogy fingom nincs mi az anyádról dumálsz! Van egy gyanúm hogy te sem! Te nem az atillajuka vagy? Nagyon emlékeztetsz rá.

2018.01.06. 12:21:12

@Gendibal UK: "Megjegyzem, hogy azok, akik azt harsogják, hogy "lám, demokrácia van, mert mindenki elmondhatja a véleményét", nagyot tévednek. Amint valamely csoport valóban véleményformáló erővel bír, elkaszálják, lásd Népszabadság, Jobbik, karaktergyilkosságok, stb. "

Teljesen jól beszélsz. Ahol meg nem megy a "kasza", ott rombolnak, mint például a blogokon. Fizetett troll bandával mérgezik, rombolják a megjelent cikkeket, írásokat. Ezt módszert Putyin troll gyáráról másolták.

teéjesenmindegy 2018.01.06. 12:23:04

@Gendibal UK: Hülyeségeket beszélsz.
"a katonaság nem farag csapatjátékost senkiből. " -Nem a faszt. Mondjuk a csapat szó is onnan ered, de ez téged ne akasszon meg.
"Az összefogás, összetartozás, egymás segítése egy szociális és interaktív feladat. A katonaság pedig felépítésének és jellegének sajátosságai miatt inkább szívatásra, megalázásra, "törzsi beavatási" módszerekre "tanítja" a bekerülőket." Ez is egy hülyeség. Szivatás? Max a feljebbvalótól, öregektől. De akikkel egy szinten vagy, azzal muszáj megtanulnod együttműködni, mert rá vagy utalva. Ja, mellesleg igen eltérő kulturájú és gondolkodásmódú és más társadalmi rétegből jövő emberekkel vagy napi kapcsolatban.

teéjesenmindegy 2018.01.06. 12:24:56

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa: Könyörgök, ne beszéljetek karaktergyilkosságokról. A fajtád ne, amikor minden megszólalásotok ott kezdődik, hogy Orbán alacsony :D veri a feleségét, grazban kezelteti magát, stb.

2018.01.06. 12:26:25

@cicmen: @teéjesenmindegy: Szarházi, fideszes hazaáruló troll vagy. Mindenki tudja. Itt csak egy vesztes vagy, egy utolsó véglény. Nehéz szakmád van, bele fogsz zavarodni a bűnözők védésében. Szedjél szanakszot, barom.

2018.01.06. 12:29:32

@teéjesenmindegy: "Könyörgök, ne beszéljetek"

Takarodj innen, akkor nem fogod hallani.

2018.01.06. 12:31:22

@teéjesenmindegy: Mennyi a norma, mennyi kommentet kell nyomnod a pénzedért?

cicmen 2018.01.06. 12:32:05

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa: Xanaxot? Nem inkább neked kéne? nagyon be vagy gőzölve ahogy nyomod a kényszerképzeteidet!

Pepibubó 2018.01.06. 12:45:47

Miért erre a katonásdira hegyezi ki mindenki ezt a borzalmat? Ez csak a hazug csomagolás.
Az egész süketelés központi eleme a "különleges jogrend" kifejezés, mert ehhez "kell" szoktatni a népet.
Itt van a kutya elásva, ez itt a lényeg!
A rendkívüli állapot finomított, hazudós megnevezése - a jogrend nem csupán tartalmi, hanem formális megszüntetése is -, amire nagy szükség lesz, ha veszélybe kerül a Kedves Vezér és sleppjének hatalma, és vele a személyes szabadsága.

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.06. 12:53:10

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa:

"Semmi újat nem soroltál fel, csak azt, amit az Orbán-rezsim még nem csinált eddig.
Mi van a többivel?"

Arról volt szo, hogy hasonlitsuk össze a ket rendszert. Ebbe nem tartozik bele az, amit nem csinalt?

Tovabbi, markans különbsegek:

1. A jelenlegi magyarorszagi rendszer demokratikus valasztasok utjan jött letre, a Ceausescu rendszerrel ellentetben es megszüntethető ugyancsak demokratikus uton. Arról nem a rendszer tehet, hogy az ellenzek megosztottsaga és vezető hiányaban eddig nem tudott hatalomvaltast elerni.

2. A mai rendszer minden latszat ellenere antikommunista, ami törteneteből es törzsszavazoi bazisabol egyertelműen következik. A törzsszavazói bázis a miniszterelnökben latja a garanciajat egy balos rendszer visszateresenek megakadályozasaban. Lasd egykulcsos ado a progresszív adozas helyett, olyan csaladtamogatasi rendszer, ami a nemzeti közeposztalynak kedvez.

3. A hatalomgyakorlas modja is gyökeresen elterő. Amig a Ceausescu rendszer a Securitate erőszakara epült, addig a magyarorszagi rendszerben olyan nem liberalis, janem konzervativ demokracia működik, amelyben a kormany valasztóinak többsegi akarata az elsődleges és kevesbe veszi figyelembe a kisebbségi véleményt. Ennek a hatekonyabbb es zavartalanabb kormanyzas biztosítasa az oka. Azonban ezt még nem lehet azonositani a Ceausescu rendszerrel! Lasd Horst Seehofer nyilatkozatait a magyaroszagi jogallamisagrol. Tudom, hogy ez liberalis szempontbol irrelevans, de az emlitett úr Nemetorszag egyik vezető politikusa!

4. A gazdasagpolitika nem a termelőeszközök totalis tarsadalmi tulajdonán alapul, mint a Ceausescu rendszerben, hanem az un. unortodox politikán, amelyik a neoliberalizmus karos hatasait igyekszik lenyesegetni. Erősíti az allami es a közössegi szerepet a gazdasagban, de az alapok piacgazdasagiak.

megamedve 2018.01.06. 13:12:56

@Semper Fidelis: Ám legyen. Biztos akadt egy-két állat igazgató, aki túltolta a seggnyalást, nálunk ilyen sosem volt.
Ettől függetlenül ordenáré nagy baromságnak tartom, hogy lőtereket építsünk iskolásoknak, hogy ebben az istenverte senkifalva szemétdombon bárki is ép ésszel komolyan veszi azt, hogy az óvodákban, iskolákban terrorveszély van.
A nyugati határszélen élek, és idén kezdi a fiam az iskolát. Jelenleg úgy 80% az esélye, hogy nem ebben a retkes országban teszi majd (bár nem egyszerű, de nem akarom, hogy balfaszságokat tanítsanak neki, én meg otthon ne győzzem elmagyarázni neki, hogy miért baromság amit az iskolában mondtak)

Pepibubó 2018.01.06. 13:20:10

@atomic power 1986DucaDuca:
1.
"A jelenlegi magyarorszagi rendszer demokratikus valasztasok utjan jött letre"
Igen, éppen hasonló érvvel nyugtatta magát a német gondolkodó réteg 1934-ben.
2.
A látszat nem csal, hanem az, aki meg is mondta: "Ne azt nézzék, amit mondok, hanem amit csinálok!" (By Orbán) Valódi nyugatellenes, KGB-konform, végletesen központosító kommunista programot hajt végre, amit a megtévesztett törzsszavazók léte egyáltalán nem hitelesít. Sőt! Még a hozzá hasonló Putyin-ügynökök nyugati szövegei sem.
3.
"a termelőeszközök totalis tarsadalmi tulajdona"
Ezek szerint ugyanúgy elhitted a kommunista maszlagot, ahogyan Orbánét is. Egyik bolsevik diktatúrában sem volt a "tied a gyár". Most sem az, és nem is a gazdasági kényszer alapján befektetőké. Gazdaságon kívüli kényszer alapján szerveződött maffia befolyása alatt, az oligarchák bandája kezében van, amit a nyíltan kommunista diktatúrában "népgazdaságnak" hazudtak. Most meg "nemzetgazdaságnak". Ennyi a különbség.

Természetesen a kommunista diktatúra megszilárdításnak végső, az ötvenes évek elején megtapasztalt eszköze is csak karnyújtásnyira van már: a hajnali fekete autók korszaka. Aminek előszele a "konzultáció becsületének megsértése" miatt Hadházy ellen indított eljárás.

teéjesenmindegy 2018.01.06. 13:22:58

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa:
Miért érdekel, hogy ki mennyit kap a kommentelésért? Bérkommentelő akarsz lenni, vagy már az vagy, csak érdekel, hogy a konkurencia mennyit fizet?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.06. 13:32:20

@legális: Miért hasznos a katonaság? Azért, mert az újoncok megtanulják, hogy a bárki bármiért szívathatja őket, majd pár hónap múlva ők is állatokká válnak és szívatják az újoncokat?

kalapácstollú 2018.01.06. 13:33:41

@Online Távmunkás: Szerinted az óvodásoknak fegyveresen kellene ellenállniuk a tervezet szerint? Attól, mert az óvodáknak van kiürítési tervük, senki nem fog rettegni. A poszt azon háborog, hogy csak a legkeményebb kommunista diktatúrákban, (mint mondjuk Svájc vagy Norvégia) létezik a polgárok honvédelmi felkészítése.
Hát, hülyeséget írnak.

teéjesenmindegy 2018.01.06. 13:33:52

@Pepibubó:
""A jelenlegi magyarorszagi rendszer demokratikus valasztasok utjan jött letre"
Igen, éppen hasonló érvvel nyugtatta magát a német gondolkodó réteg 1934-ben."
Mesélj, hogy kellene valakinek kormányt alakítani? Rohanjon be a parlamentbe, és kiáltsa ki magát kormányfőnek, vagy mégis hogy?

Bazmeg, tessék le lehet váltani az orbánt. Ti ahhoz mondjuk hülyék vagytok, de le lehetne. Beszélsz feketeautó korszakról, hülyegyerek? Mondjuk milyen sok baja lett simicskának, pedig azért egy becsületsértési ügy belefért volna. Vagy mondjuk kendének. Klubrádiónak.
Nagyon bekussoltatok amikor történelmi példákat kértem diktatúrában hogyan bántak tüntetőkkel, "bajszos szar" éneklőkkel "orbán egy geci" firkálókkal.

Az a bajotok, hogy végtelenül ostobák vagytok. A baloldal egész egyszerűen buta.
Azért nem fogtok választást nyerni, mert egy kutya értelmesebb nálatok. Ez van.
Bazmeg, tényleg nincs egy ember arrafele, aki észrevenné, hogy a napi 4-5 orbánfikázó cikk kontraproduktív? Hát tényleg nem látja egyik sem, hogy a folyamatos fikázást unja mindenki?
Kampányoltok a diktatúrával, meg olyanokkal, hogy a 60as években jobban éltek az emberek? Most vagy ilyen ostobák vagytok, és tényleg elhiszitek ezt a nyilvánvaló marhaságot, vagy ostobák vagytok, és azt hiszitek, hogy egy ekkora hazugságot bevesz a nép. Harmadik eset nincs. Ostobák vagytok.
Belenéz az ember a pénztárcájába, körbenéz az országban, lát valamit. Aztán elolvassa a b1et, meg az indexet, ami jól elmagyarázza, hogy ne higgyen a szemének, az nem úgy van.

kalapácstollú 2018.01.06. 13:38:06

@febiha: Na, az első korrekt ellenérv! Svájc valóban erősebb gazdaságilag, így a fegyveres ereje is ütőképesebb. Ebből még nem következik az, hogy jobban járnánk, ha a polgári lakosságot egy szükséghelyzet teljesen felkészületlenül érne. Kelle lennie ilyen tervnek és fontos, hogy felkészültek lehessünk.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.06. 13:38:16

@atomic power 1986DucaDuca: Az USA seregében is végrehajtják a törvényellenes parancsokat, a közlegény nem fog jogi előadást tartani a felettesének, ha nem akar azonnali elzárást...
A német kormány állásfoglalására hivatkozó katonára se hinném, hogy van precedens...

@Larry Fondue: Izrael más helyzetben van, ott az állam folyamatos háborúkban született, érthető okokból az összes környező arab ország ellenséges és csak távoli szövetségeseik vannak. Nem véletlen, hogy túszejtő terroristákkal se tárgyalnak...

cicmen 2018.01.06. 13:39:05

@megamedve: A nyugati határszélen élek, és idén kezdi a fiam az iskolát. Jelenleg úgy 80% az esélye, hogy nem ebben a retkes országban teszi majd (

miért nem takarodsz el innen a szemét családoddal te tetű, ha ez neked retkes ország?

BOAR 2018.01.06. 13:39:59

@atomic power 1986DucaDuca: Viszont mi a magyar viszonyokról beszélünk...ha megint hadkötelezettség lesz, a magyar hadseregbe kell bevonulni...ugyanolyan alkoholista, munkakerülő semmitérőbundájú tisztek keze alá mint anno az átkosban.
Másrészről egy demokráciában felnőtt nemzedék a seregben sem fogja tisztelni az államot, megtanulni a hazaszeretetet. Egyrészt azért, mert a sereg erre nem alkalmas, másrészt mert a kötelező katonaság nem sokban különbözik a börtöntől...annyiban még rosszabb is, hogy egyetlen bűnöd amiért bezsuppolnak az, hogy ide születtél.
És nincsenek illúzióim, hogy egy ilyen végtelenül korrupt országban kiknek a kölykei úsznák meg a "kötelezőt"... Innentől a normális, törvénytisztelő család gyermeke eleve versenyhátrányba kerül mert elvettek tőle egy évet.
Előfelvételisként lehúzott egy év katonaság után igen furcsa volt beülni újra az iskolapadba.

BOAR 2018.01.06. 13:42:49

@cicmen: Talán azért nem takarodik el, mert még él benne a remény, hogy az országot megtisztítjuk a magadfajta retkektől és akkor teljesen élhető lesz.
Sajnos erre kicsi az esély, az igazán makacs szennyeződéseket(amilyen te is vagy) a víz nem viszi le a hatékonyabb módszerek meg tilosak.

cicmen 2018.01.06. 13:43:51

@kalapácstollú:" Na, az első korrekt ellenérv! Svájc valóban erősebb gazdaságilag, így a fegyveres ereje is ütőképesebb."

Túl sokat így sem ér! Pár éve légtérsértés történt náluk és olasz vadászgépek nézték meg mi a helyzet, mert a svájci pilóták kötelező pihenőjüket töltötték! A bankjaik miatt hagyják őket semlegesnek!

cicmen 2018.01.06. 13:46:56

@BOAR: Az a helyzet hogy ami rossz az miattatok van! Ti retkesországoztok, be kéne benneteket baszni egy bányába, ott nem tudnátok kárt csinálni! Szarháziak!

kalapácstollú 2018.01.06. 13:48:03

@BOAR: "...ha megint hadkötelezettség lesz,..."

Tudtommal hadkötelezettség jelenleg is van Magyarországon. Pontosabban: háborús vészhelyzet esetén mozgósíthatóak vagyunk.
Amit 2004-ben megszüntettek, az a sorkatonai szolgálat.

kalapácstollú 2018.01.06. 13:49:32

@cicmen: Akkor melyik hadsereg ér sokat? Ilyen alapon bármelyiket le lehet szólni.

BOAR 2018.01.06. 13:55:34

@kalapácstollú: Értsd rá...
Másrészről meg lehet cseszni a hadkötelezettséget sorkatonai szolgálat nélkül. Gyakorlatilag annyit ér, hogy bele lehet zavarni az ágyútűzbe egy csomó fogalmatlan, kiképzetlen civilt akiket otthon vár a családja.
Ha olyan helyzet eszkalálódik ahol be kell rángatni a az embereket, nincs idő a kiképzésre.
Kis létszámú professzionális hadsereget kell fenntartani korszerű haditechnikával, az se drágább mint a teljes hadrafogható korosztályok felfegyverzése, kiképzése stb.

kalapácstollú 2018.01.06. 14:03:21

@BOAR: Bakker, a hadkötelezettség nem csak a fegyveres harcot jelenti, hanem egy sor más kötelezettséget! Például orvosokat, ápolókat lehet kivezényelni kórházakba, tábori kórházakban! Villanyszerelőket, lakatosokat, hegesztőket, stb. javításra, karbantartásra. Sofőröket, gépjárművek vezetésére, informatikusokat meg...
....ááá, minek is írom! Ha valaki azt gondolja, a honvédelem nem áll másból, mint fegyverrel rohangálni egy mezőn!

A kis létszámú hadseregnek szüksége van nagy létszámú kiegészítő állományra! Fegyveresre is, de főleg nem csak fegyveresre!

taga20 2018.01.06. 14:13:26

@cicmen: azért retkes, te rohadék, mert a fityeszmaffiád szétveri, az olyan férgekkel együtt, mint amilyen te is vagy. na ezért retek ez az ország!

Pepibubó 2018.01.06. 14:14:55

@teéjesenmindegy:
Tragikomikus, amikor olyat "baloldaliznak" le, mint én, aki többet tettem a kommunizmus bukásáért, mint az, aki kommunista felmenői és saját KISZ-es (komcsi) múltját elhazudva, sorsolásos alapon felolvasott egy beszédet, amit nem is ő írt 28 éve. Aztán ebből él azóta is, és ápolgatja "kommunista-ellenes", hazug arculatát.
Aki nálam jobban utálta a kommunista diktatúrát, az hazudik. A mostani, éppen gyökeresedő baloldali diktatúrát is épp ezért utálom, tartom ellenfelemnek. A naivitásból vagy butaságból ezeket támogatókkal egyetemben.
Amúgy érdekes, hogy a baloldali, kommunista jellegről elfelejtettél szót ejteni. Csak mocskolódni tudsz, ahogyan a "nemzeti" kommunista elvtársaid, meg a félrevezetettjeik.

cicmen 2018.01.06. 14:16:44

@taga20: Te is elmehetnél a libsi hazaáruló rohadt anyádba, vagy beugorhatnál a Dunába, de akkor kidöglenének a halak a retkes büdös testedtől! Rohadj meg!

BOAR 2018.01.06. 14:18:17

@kalapácstollú:
Ja...
Mivel tele vagyunk állástalan orvosokkal, villanyszerelőkkel és sofőrökkel, nyilván van kit kivezényelni ...
Azt felejted el, hogy egy széltében ötszáz kilométeres országban élünk. Mennyi idő alatt haladna át ezen egy olyan állam hadserege akik komolyan gondolják az inváziót?
Két nap?
Persze, vannak próbálkozások bevonni a polgári lakosságot olyan feladatokba, amelyek elvégzését joggal várnák el az államtól a befizetett adójukért cserébe. Írjuk össze a teherautókat, terepjárókat, nagyobb vizijárműveket stb. De ez elég komoly társadalmi ellenállásba ütközik.
Majd valaki kijavít, ha tévedek, de ha jól gondolom, a modern hadseregekben egy fő harcoló katonára legalább két-három polgári "kiszolgáló" tartozik. A létszám tehát adott, ezért nem kell további civileket berángatni-belerángatni.

Che21 2018.01.06. 14:23:25

Állandóan azon sírtok, hogy a határon túliak 98%-a a Fideszre szavaz, most meg azt állítod, hogy a csaucseszku diktatúrára emlékezteti őket.

Tényleg nem tűnik fel az ellentmondás?

Csodálkoztok, hogy a józan eszű vidéki nem szavaz egy ilyen hülye bagázsra?

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.06. 14:31:37

@Pepibubó:

Kényszerkepzetekkel nehez vitaba szallni!

A tarsadalmi tulajdon kerdesehez annyit, hogy a rendszervaltas előtt zömeben megvolt. A rendszer vegefele beindult a spontan privatizacio, kihasznalva a joghezagokat, majd a rendszervaltas utan ez egyre iranyitottabb, központilag vezerelt lett. Ezt az Állami Vagyonügynökség és utódszervezetei bonyolították le. Sőt volt meg reprivatizacio is, melynek soran az 1939–1990 között a magyar állam által igazságtalanul elvett magántulajdont juttattak vissza kárpótlásául kiadott kárpótlási jegyek ellenertekekent.

Azert volt privatizacio, mert volt privatizalható állam tulajdon.

taga20 2018.01.06. 14:31:58

@cicmen: mi van savazóbácsi? be ne add a kulcsot itt a nagy erőlködésben nekünk:))

szükség van a maffiának, az ilyen hulladék nyugger harcosokra. úgyhogy rileksz!

rallus 2018.01.06. 14:32:11

"Nem akarok több katonát látni" - jelentette ki 1918. november 1-jén az őszirózsás forradalom nyomán alakult Károlyi-kormány hadügyminisztere, Linder Béla . Aztán a gyakorlatilag fegyver nélkül, üres zsákkal induló románok Budapestig jutottak...és vittek mindent..
BOÁR őseit persze garantáltan itt hagyták....

febiha 2018.01.06. 14:34:10

@kalapácstollú: Svájc közismerten alacsony GDP-jének közel 2%-át költi védelemre, a közismerten korrupt környezetben biztosan nagyon alacsony hatásfokkal. Magyarország 2015-ben 0,76%-át költötte, a közismerten korrupciómentes közegben nyilván nagyon magas hatásfokkal. Komolyabban: azt állítani, hogy a svájci hadsereg "ütőképesebb" (így egyszerűen), eléggé érdekes megfogalmazás. Pontosabban: Svájc ütőképes fegyveres erővel rendelkezik, Magyarországon ilyen nincsen, hiszen az a 0,76% - mintegy 240 milliárd - is lényegében a túlduzzadt személyi-vezetői állomány fenntartására megy el, más semmi. (Talán a Gripen-századtól eltekintve.) Milícia hadsereg nélkül márpedig teljesen értelmetlen. Ki ellen vethető be?

kalapácstollú 2018.01.06. 14:34:49

@BOAR: "Mivel tele vagyunk állástalan orvosokkal, villanyszerelőkkel és sofőrökkel, nyilván van kit kivezényelni ..."

A hadkötelezettség nem (csak) az állástalanokra vonatkozik. Ha jól fizető állásod van, a hadkötelezettség akkor is vonatkozik rád. Háborús helyzet esetén a magánpraxis nem élvez elsőbbséget a hadkötelezettséggel szemben.

"Mennyi idő alatt haladna át ezen egy olyan állam hadserege akik komolyan gondolják az inváziót?
Két nap?"

Hadkötelezettség nem csak arra az esetre vonatkozik, ha éppen nem vagyunk katonai szövetség tagjai és egyes egyedül állunk szemben egy nálunk jóval nagyobb katonai erővel. A délszláv háborúk idején is elég közel volt Magyarország, hogy belerángassák egy konfliktusba. Szerencsére megúsztuk néhány átlőtt aknagránáttal. Ha kiszélesedik a konfliktus, nem hiszem, hogy a szerb erőknek lett volna annyi tartalékuk, hogy két nap alatt lerohanják az országot. Viszont konfliktus attól még lehetett volna és olyankor nem hátrány a mozgósítás.

kalapácstollú 2018.01.06. 14:37:58

@febiha: A mozgósíthatóság nem csak szervezett fegyveres ellenállást jelent. Ha szerinted nem igaz, hogy a svájci hadsereg ütőképesebb a magyarnál, azzal én nem igen tudok mit kezdeni. Mindenesetre azzal sem értek egyet, hogy minél gyengébb a haderőnk, annál kevésbé próbáljuk felkészíteni a polgárokat a háborús vészhelyzet túlélésére. Mert kb ezt írtad most, ha nem is ezekkel a szavakkal.

taga20 2018.01.06. 14:45:40

@kalapácstollú: "Ha szerinted nem igaz, hogy a svájci hadsereg ütőképesebb a magyarnál, azzal én nem igen tudok mit kezdeni."

te szerencsétlen agyhalott fityeszdroid, te nem vágod az iróniát abban, amit írt?

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.06. 14:50:12

@BOAR:

"......ha megint hadkötelezettség lesz, a magyar hadseregbe kell bevonulni...ugyanolyan alkoholista, munkakerülő semmitérőbundájú tisztek keze alá mint anno az átkosban."

Nagyon remelem, hogy nem kell sort keriteni az altalanos hadkötelezettseg ujboli bevezetesere!
Ma mar azonban sokkal nagyobbak a követelmenyek mind a hivatasos, mind a szerződeses allomannyal szemben. Elmeleti, fizikai allokepessegi es erkölcsi szempontbol egyarant. Az elmult rendszerben az allomany egy resze erősen kontraszelektalt volt, nyilvan ez is hozzajarult rossz tapasztalatokhoz.

"Másrészről egy demokráciában felnőtt nemzedék a seregben sem fogja tisztelni az államot, megtanulni a hazaszeretetet."

A hazaszeretetre nevelest sokal korabban kell elkezdeni. Ezt szolgalja az iskolai honvedelmi neveles, ha jol csinaljak!

"Előfelvételisként lehúzott egy év katonaság után igen furcsa volt beülni újra az iskolapadba."

Elhiszem, hogy nem mindenkinek egyforman működik ez a dolog. Született pacifistaknak /akiket egyebkent tisztelek/ nyilvan nehéz, de nekik is vannak alternativ megoldasok. Valamit azert tanulhatunk mas orszagok gyakorlatabol, ahol ez nagyon jol működik.

Pepibubó 2018.01.06. 14:50:12

@atomic power 1986DucaDuca:
Kitűnő példa az írásod arra, hogy - a szégyenszemre nálunk a legkevésbé nyilvánossá tett ügynökaktákon kívül - mi az oka a jelenlegei, "nemzeti"-nek hazudott, baloldali tekintélyuralomnak: fogalomzavar fogalomzavar hátán!

Ami 1990-ben az ÁVÜ vezényletével, a közeli Duna parton négyszemközt sétálgatva nyugati befektetőkkel lezajlott, az nem "privatizáció" volt, hanem a kommunista maffia tulajdonjogának átjátszása. Például a természetes széndioxid mezők örökös kiaknázási jogának 1, azaz egymillió dollárért történt "eladása".
Történt ez továbbá "E-hitel" fejében is, 0 azaz nulla forintért mi kutyánk kölyke elvtársaknak is, a politikai hatalom magánkézbe játszásának jegyében.
A "kárpótlásról" meg annyit - mint közelről érintett -, hogy undorító színjáték volt az is, mint minden, amit a hazai kommunisták műveltek, művelnek orbánnal bezárólag.

BOAR 2018.01.06. 14:50:55

@kalapácstollú:
Nem a magánpraxisról van szó hanem arról, hogy a jelenlegi szakképzett eü állomány ahhoz is kevés, hogy az ügyeleti rendszert el tudja látni...
A szerb erőknek nem volt célja lerohanni az országot. Ha valakinek ilyen szándékai vannak, nyilván nem olyankor teszi amikor a belső problémákra kellene összpontosítani. Ha egy olyan országot akarnak elfoglalni ami egy nagyobb katonai szövetség tagja, azt szvsz. csak villámháborúval lehet megoldani, egy elhúzódó konfliktusnál megmozdul a szövetség lassan reagáló gépezete és akkor már késő.

BOAR 2018.01.06. 14:54:48

@atomic power 1986DucaDuca:
Ebben az országban nem hiszek a "magas követelményekben". Abban hiszek, hogy ezek csak papíron léteznek. Amikor lasszóval kell összefogdosni a katonákat akkor nem gondolom, hogy komolyabban vennék a követelmények teljesítését mint az élet bármely más területén ebben a velejéig korrupt országban.

kalapácstollú 2018.01.06. 15:00:37

@BOAR: nem érted, hogy háború esetén a hadkötelezettség az első? Ez nyilván nem azt jelenti, hogy mindenki, az utolsó szál emberig a betegeket fogja ellátni, de bizony a helyzet súlyosságától függően lennének átvezénylések. Hiába hiányszakma, de százával-ezrével érkeznek a sérültek, akkor el kell látnia őket valakinek: orvosnak, ápolónak - vagy jobb híján a tesitanárnak.
"A szerb erőknek nem volt célja lerohanni az országot. Ha valakinek ilyen szándékai vannak..." Hadkötelezettség nem csak akkor áll fenn, ha valakinek az a nyilvánvaló célja, hogy lerohanja az országot. Számos egyéb háborús vészhelyzet előfordulhat. A példát azért írtam, ha ott kiszélesedik a konfliktus és nagyobb mértékben érinti hazánkat, akkor fennállhatott volna a mozgósítás.

"Ha egy olyan országot akarnak elfoglalni ami egy nagyobb katonai szövetség tagja, azt szvsz. csak villámháborúval lehet megoldani, egy elhúzódó konfliktusnál megmozdul a szövetség lassan reagáló gépezete és akkor már késő."

Ha a NATO tagjaként veszünk részt egy háborúban, akkor is vonatkozik ránk a hadkötelezettség, akkor is előfordulhat, hogy a háborús helyzet az ország közelében lesz - vagy éppen a területén.
Azon kívül nem tudjuk mit hoz a holnap, a történelemben akad rá példa, hogy egy katonai szövetség egyik tagjának a másikkal akad konfliktusa. Tudtad, hogy a hadkötelezettség ilyen esetben is érvényes ránk? ;)

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.06. 15:37:16

@Gendibal UK:

"A jelenlegi munkakörnyezetemben senki nem volt katona, de ennél jobb munkatársaim soha nem voltak - ellentétben azzal, amikor kb. 20 évvel ezelőtt voltak katonaviselt kollégáim, akik nem tudtak együttmúködni senkivel."

Az, hogy valaki nem volt katona, az nem zarja ki, hogy jó munkatars legyen. Es a forditottja is igaz!

"Vagyis az első kijelentés egy hatalmas csacsiság, a katonaság nem farag csapatjátékost senkiből."

Vannak olyan emberi tulajdonsagok, amelyek valakit egy közösseg hasznos tagjava emel es jó csapatjatekossa tesz.

Az egyik ilyen az alkalmazkodasi keszség. Amikor a fiatal bekerül egy erősen hierrarchizalt szervezetbe, az komoly alkalmazkodasi kenyszer. Nagyon komoly atmenet a civil eletből egy katonai drillbe. Ha itt megfelel, a kesőbbiekben mar nem boritja ki egy valtozas. Mindez magabiztossa is teszi. A magabiztossag pedig növeli a kreativitasi keszseget.
A hadseregben siker csak közös fellepessel lehetseges. Itt együttműködesről és nem versenyről, egyenieskedesről van szó. A katonai gyakorlatok soran, melyek a legnagyobb fokú együttműködest feltetelezik, ezen tulajdonsagok esszenciaja kell hogy ervenyesüljön.

Az együttmüködes feltetele, hogy a katonak között megfelelő legyen a kommunikacio. Ennek nýiltnak, őszintenek kell lennie, mert csak ez erősíti a bizalmat közöttük. Bizalom nelkül nem lesz megfelelő az együttműködes, elkötelezettseg a feladatok vegrehajtasában.

A hadsereg bekeben is veszelyes üzem. Gyakorlatokon a varatlan helyzetek , gyors, kreativ, megoldasokat igenyelhetnek.

A minősegi katonai kikepzes kitartasra nevel. Személyiségtípustól, neveltetéstől is függ, hogy ki hogyan éli meg a katonai kikepzest, es ebből a civil eletben mennyit hasznosit.

2018.01.06. 15:41:16

@cicmen: hát egy biztos, az a felmérés nem hazudott :)

Fazakas László 2018.01.06. 15:44:43

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa:
Ejha!
Ha már a saját nevedet szégyelled, te Tarlos városát összeszaró kutya, akkor ne handabandázz ide hülyeségeket!
1. Én egyáltalán nem csodálom Izraelt, de a tények attól még tények! Ha még nem hallottál a történelemben és bibliában a filiszteusokról, - no meg arról, hogy a zsidó népség csak ide-oda kószálgatott valaha a sivatagban, mert a fáraók szinte mindenünnen kiűzték őket, mint szemét hazátlan népséget!
-és>"az izraeli hadsereg nem lölöldözi le "rendszeresen" a palesztinokat"
Tudjuk, hisz a híradásokban néha bemutatott részletek csak mind film ... a hullák utána mind felkelnék a makettvárosok díszletromjai közt - és utána szépen hazamennek!
-"A valóságban ti (fideszesek meg kádáristák) soha nem szerettétek az erdélyieket" - Ebben is tévedsz de nagyon! Én sose voltam se kádárista, se fideszes, de gyökereim erdélyiek! Tehát - nekem aztán nem mondhatod, hogy sose szerettük a rokonainkat. Arra csak a buzi liberálisok (szdsz, lmp, momentum, vagy a dk) képesek! Engem a gyökereim simán oda kötnek - tehát KUSS!
"bizony a lányoknak is kötelező volt ám - bizonyos idejű sorkatonai szolgálat. "

Itt is hazudtál, fideszes. " -
Bizony - ha a butaság fájna, te itt simán ordíranál! Nekem egyik rokonom (lányÖ is volt katona Romániában. Csak azért nem küldöm el ide bizonyítandó az egyenruhás fényképét, mert neki is vannak személyiségi jogai! (na meg aztán - SEMMI KÖZÖD HOZZÁ!
Ha már ennyire ostoba vagy és buta, legalább a rendes neveden okoskodnál ide, ne egy bukott balos liberális faszdumán rugózz, hogy - "Tarlós elvtárs kutyaszaros városa". Hiszen demszky elvtársadnak idején még sokkal szarosabb volt a város, mert a hajléktalanok is rendesen tolták hozzá, és amit inkább a pofátokba kellett volna!

2018.01.06. 15:46:29

@atomic power 1986DucaDuca: ez mind addig nagyon mókás, amíg nem egy alulképzett ugráltat egy mérnököt. Egy darabig biztos vicces.

inteligencs elenzeki 2018.01.06. 15:48:54

Orbán a Ceaucescu :))) VVVeeeeehhheeeehheeeee ! Sírok gec. .

Csak érdemes volt ide bejönnöm.

Hamilcar Barkas 2018.01.06. 16:03:42

a kissé neurotikus Leopold Erika = teljes erdélyi magyarság (1.5 - 2 millió ember) ??? Ez igy rendben van Grabowszky?
akkor már jöhet a 23 millió is!

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.06. 16:09:22

@Pepibubó:

Gratulálok eleslatasodhoz, hogy enyi fogalomzavart talaltál az elmúlt kvazi 30 év gazdasagtörténelmeben.

Azonban azon allitasodat, hogy a Kádar rendszerben a termelőeszközök nem tarsadalmi /allami/ tulajdonban voltak tudod -e valamivel igazolni?

Az 1988. évi, a Gazdasági társaságokról szóló VI. törvény, a külföldiek magyarországi befektetéseiről szóló 1988. évi XXIV. törvény és az 1989. évi XIII., Átalakulási törvény előtti időkre gondolok. Ugyanis ez volt a vitank kiindulópontja!

Sajnálom, hogy a karpotlas szamodra nem sikerült, én nem voltam benne erintve, reszleteket nem tudok.

teéjesenmindegy 2018.01.06. 16:20:11

@Pepibubó: Kb. semmi értelme nem volt annak amit hozzámszóltál.
Hogy a picsába jött ide Orbán, mert gondolom ő az, aki felolvasott 28 éve valamit, és tagadja a kiszes múltját? Beszéltem én róla?
Az a másik, hogy rugózol a megnevezésen. Maradhatunk a fidesznáci - vs. balliberált megnevezésnél, de lehet narancs vs. szivárvány, alma v. körte bármi.
Simán ostoba vagy, meg a elvtársaid is. Erről írtam. Erre ostobaságodban az a válasz, hogy te nem vagy baloldali... Bravó. Teljesen mindegy minek definiálod magad. Amíg arról magyarázol, hogy diktatúra van, addig elsősorban ostoba vagy, nem akármilyen oldali.

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.06. 16:25:08

@BOAR:

"Ebben az országban nem hiszek a "magas követelményekben". Abban hiszek, hogy ezek csak papíron léteznek."

Ez elegge nihilista felfogasnak tűnik. Sajnálom, ha depressziós vagy es ilyen dekadens modon viszonyulsz a valosaghoz! Nem lehet könnyű igy élni!

Pepibubó 2018.01.06. 16:25:37

@atomic power 1986DucaDuca:
Ha nem volna tragikus, inkább azt mondanám, móka, kacagás, amit a szöveged inspirál.
Mivel tudom bizonyítani, hogy nem a társadalom volt a tulajdonos a kommunista diktatúrában? Olyan ez, mintha azt kérdeznéd, mivel tudom bizonyítani, hogy nem demokrácia, tehát nem néphatalom volt 1990. előtt.
Nem, nem volt az a kommunista, vasfüggönnyel díszített diktatúra, amit 300 ezer leigázó szovjet fegyveres a 2000 tankjával kényszerített hazánkra. Örülök, ha segítettem a válasszal.

vénkujon 2018.01.06. 16:42:15

utyanmár. ez a sulis military csak kampányfogás. igazából harczidisznó-egységeket fejlesztünk. már elkeszdödöt a kondalégió kiállitása. akor leszek kiváncsi a lipsik jajongására amikor a kósa-csányi egyesitet malachadtest felvonul úgy két év múlva aug. 20án!!! köszönjűk a Nemzeti kórmánynak, és Órbán Viktor Miniszerelnők Úrnak! a haza nem lehet elenzékbe

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.06. 16:43:37

@Pepibubó:

"Mivel tudom bizonyítani, hogy nem a társadalom volt a tulajdonos a kommunista diktatúrában?"

Azzal, hogy , megnevezed azokat az oligarchakat, akiknek a tulakdonaban voltak a termelőeszközök. Ilyen ehyszerű az egesz. S ennek semmi köze a demokracia kerdeshez!

2018.01.06. 16:44:33

Anno 8-9 éves gyerekként kivezényeltek minket a városi stadionba, majd tovább egy utcára, mert oda érkezett, majd ott autókázott a nagy vezér, Ceausescu, és nekünk vezényszóra kellett virágot rázni meg örülni neki. De akkor még kommunizmus volt.
Hasonlónak voltam szemtanúja felnőttként, amikor Nagycenken rendeztek valami kihelyezett ülést. A helyi iskola tanírója terelgette oda az úgyszingén 8 év körüli gyerekeket, hogy adjanak át virágot Viktor bácsinak, és ezt akkor a hírtv élőben kellett közvetítse (akkor még nem lehetetf tudni, hogy ki a g##i...).
A kettő ugyanaz a műfaj, noha a nagycenki az kisebb volumenű volt, az tény.

teéjesenmindegy 2018.01.06. 16:56:38

@kermi: Gondolom az amerikai elnöknek meg a német kancellárnak az ünnepi köszöntőjére úgy tolonganak a 8 éves gyerekek.
A nagy különbség, hogy ha csauéra nem ment a gyerek, akkor sittre vágták az egész családot. Vagy lelőtték.

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.06. 17:03:38

@karandash:

"ha beszélsz román emberekkel, akkor azt fogod hallani, hogy mennyivel jobb volt Ceausescu alatt."

A ķözvélemenykutatasokat ismerem. Ezek szerint a lakossag több, mint fele nosztalgiqval gondol vissza a Ceausescu rendszerre.

Netuddki. 2018.01.06. 17:40:54

@kalapácstollú: "Svájcban például minden férfi tartalékos katonának számít 32 éves koráig és rendszeresen képzéseken kell részt venniük. Otthon tartják fegyvereiket, egyenruhájukat, még a lőszert is."

Nem is meri az állampolgárokat egyik svejci politikus se hülyének nézni...

megamedve 2018.01.06. 17:46:17

@cicmen: tetű az a pár ezer retkes élőlény, aki ott vizipólózik a szifiliszes töködön.
Ez egy retkes ország, retkes IQ mentes emberekkel, akiket hülyít egy bűnöző banda.
Ha nem lennék 50, és nem lenne biztosan kiépített egzisztenciám (amit nekem sajnos 30 év alatt sikerült csak, nem 2 alatt, mint a nemzet gázszerelőjének, vagy a nemzet vejének), el is pucolnék. Csak van annyi tartás bennem, hogy a fiamat nem engedem a buzi náci felfogásotokra nevelni. A lányomat is úgy neveltem, hogy 25 évesen magától rájött, hogy ez egy tetű ország, és elpucolt innen, a fiamat is így fogom, én már túl vagyok azon, hogy lépjek, de ettől még meg van a véleményem rólatok.

taga20 2018.01.06. 17:59:01

@megamedve: nagyjából egy csónakban evezünk, de az ünnepek alatt arról beszélgettünk az asszonnyal, hogy ha a fityeszmaffia behúzza 2/3-dal áprilisban, akkor egzisztencia ide vagy oda, de tipli innen, mert akkor ez kell a népnek.

8 éve mindig azt mondjuk, hogy nincs lejjebb, aztán van. egyszer majd azt vesszük észre, hogy má nem az eu tagjai vagyunk, és újból ruszkit kell tanulni a purdéknak.

taga20 2018.01.06. 18:09:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: mondhatod ezt egy tornából felmentett fityeszdroidnak, úgy se érti.

2018.01.06. 18:14:37

@Fazakas László: " Én sose voltam se kádárista, se fideszes, de gyökereim erdélyiek!"

Jaj, nehogy már agyvérzést kapjál itt nekem a nagy vergődésben... Lehet, hogy a gyökereid erdélyiek, csak nem biztos, hogy miattuk lettél ekkora gyökér. A mocskos náci környezeted tett azzá, miután a gyenge értelmi képességeid miatt nem voltál rá immunis.
Ja, és ha nem tetszik a nevem, akkor ne olvass liberális blogokat, ha meg ostoba fideszes vagy, akkor ne kommentelj ide baromságokat, te nagy Románia-szakértő.
Most finoman csak annyival fejezem be részedre, hogy kinyalhatod a seggemet (vagy ahogy a gyökereidnél szokás mondani: sugi pula).

Pepibubó 2018.01.06. 18:20:55

@atomic power 1986DucaDuca:
Utoljára válaszolok, mert szórakozol velem. Már hogyne lenne demokrácia kérdése, hogy a "társadalmi tulajdon" valóban a nép kezében van-e.
Böngészd végig a kádári diktatúra fő elvtársainak névsorát a vidéki párttitkárokig, pártbizottsági funkcionáriusokig - Orbán papa és mama például - , aztán látni fogod, kiké volt a "nép" vagyona. Jó keresgélést! Nagyjából azoké volt, akiké a "privatizáció", azaz kommunista vagyonmentés után lett. Orbán papa kőbányája például.

2018.01.06. 18:30:17

@atomic power 1986DucaDuca: Eléggé elvont nézeteid vannak a demokráciáról, de miután fullba nyomod az Orbán-propagandát, ezen nem csodálkozom. Jobb, ha tőlem tudod, hogy a szeretett rezsimed full nemzeti-kommunista, az meg hogy nem tett még olyat, mint Ceausescu, az azért van, mert nem merik. Lásd Szerbia esetét a balkáni háborúban. Sokkal egyszerűbb Hitler után fanatikus hülyékké nevelni az állampolgárokat, aztán arra hivatkozni, hogy megválasztottak titeket. Ezzel meg az EU nem tud mit kezdeni, egyelőre. De, és már máskor is mondtam, ha ezek elekezdenék terelni újfent a zsidókat (libsiket, migránsokat, civileket, demokratákat, melegeket, cigányokat), akkor ti ott örömködnétek az ablakokban, mint 1944-ben.

BOAR 2018.01.06. 18:36:05

@atomic power 1986DucaDuca:
Ez nem nihilizmus öreg, ez realizmus.
Állandóan szembesülsz vele amikor az idióta követelményeknek megpróbálsz megfelelni ezért mindenféle oktatásokra és vizsgákra küldöd az embereidet aztán látod, hogy a kijelölt vizsgabiztos a gyakorlott gépkezelőidnek maximum szalutálva jelenthetne, mindenféle hatóság jön hozzád ellenőrizni és az ellenőrök sincsenek tisztában a legújabb jogszabályokkal. Látod, hogy boldog-boldogtalan oktat drága pénzen-teheti, úgy hozzák a jogszabályokat, hogy szükség legyen rájuk-aztán a vizsgákon nulla tudással is átmegy mindenki.
De ebben benne kell élni. Aki csak papíron/monitoron látja a dolgokat, annak könnyebb hinni mint találkozni a valósággal.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2018.01.06. 18:52:41

Jó estét gyökerek!

Orbán fossá veri az "ellenzéki" valójában hazaáruló köcsögöket Vonával egyetemben :)
További szép estét.
Köcsögök

taga20 2018.01.06. 18:55:58

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: szeva köcsög, milo már vár egy cumira!:)))

Pepibubó 2018.01.06. 18:56:43

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta:
Kossuth nevével takarózik valaki, ilyen stílussal. Itt tart a haza. Bravó Orbán ügynök!

Pepibubó 2018.01.06. 18:58:16

@taga20:
Ne szerezz neki örömet! Már kezdi beleélni magát :-)

taga20 2018.01.06. 19:02:29

@Pepibubó: a jó szívem fog a sírba vinni, az!:)))

teéjesenmindegy 2018.01.06. 19:03:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Olyan sincs, hogy katona, te barom. Az előbb már megbeszéltük

teéjesenmindegy 2018.01.06. 19:06:20

@megamedve: Ja, a nyugdíjadat meg fizesse aki itt maradt ugye? Te apák szégyene.

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.06. 19:07:59

@Pepibubó:

Egyes allami vállalatok vezetői a kadari puha diktaturaban is ismerték a stroman ceg fogalmat es az offshore szamlakat. Nyereseges üzleteket szerveztek ki, olyan nagysagrendben, hogy az allami költsegvegeet is megingattak. Mindez a legfelsőbb allami -es partvezetes gyengesege miatt ert el ilyen nagysagrendeket. A pénzhez nem törvenyesen jutottak, mert arra nem volt lehetősegük a tulajdon szerkezet jogan. Erre csak akkor kerülhetett sor, amikor ezeket a vallalatokat atalakitottak gazdasagi tarsasagokká, majd privatizalták. Ez 1988-ban indult meg.

"Orbán papa kőbányája például."

1992-ben szerzett többsegi tulajdont benne a privatizacio soran.

teéjesenmindegy 2018.01.06. 19:17:26

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa:
" ha ezek elekezdenék terelni újfent a zsidókat (libsiket, migránsokat, civileket, demokratákat, melegeket, cigányokat), akkor ti ott örömködnétek az ablakokban, mint 1944-ben."
És ezt mégis mire alapozod, te idióta? Mert te eldöntötted, hogy ezek vagy azok ilyenek, ugye? Az a vicces, hogy nem is veszed észre, hogy te vagy a legnagyobb náci te szerencsétlen vén barom

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.06. 19:23:50

@BOAR:

"Ez nem nihilizmus öreg, ez realizmus."

Nyilvan van a sajt területeden olyan tapasztalat, ami alatamasztja az altalad leírtakat. Azonban tudni kell sulyozni a negativ tapasztalatokat es el kell tudni helyezni szélesebb spektrumban. Persze, előfordulhat olyan szerencsetlen helyzet egyénileg, hogy a negatív tapasztalatok sürűsödnek össze. Ezert van a parlamenti valasztas, hogy aki ugy erzi, hogy rosszul mennek a dolgok az ennek megfelelően szavaz. Mi, valamennyien döntünk a sajat jövőnkről.

Oxica 2018.01.06. 19:33:42

@taga20:

Szeva, haver. Most itt nyomod? Jöttem erősítésnek, mert látom a narancs bolsevikok habzanak rendesen. :)

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.06. 19:38:56

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa:

"Jobb, ha tőlem tudod, hogy a szeretett rezsimed full nemzeti-kommunista, az meg hogy nem tett még olyat, mint Ceausescu, az azért van, mert nem merik."

Ez a te velemenyed, jogod van hozzá! Ha azt allítod, hogy piros szemű elefantokat lattál röpködni az égen, ahhoz is jogod van.
Egyebkent meg nem az szamít, hogy minek tartasz egy rezsimet, hanem az, hihy az a reusim mit nyujt a népnek.

"Sokkal egyszerűbb Hitler után fanatikus hülyékké nevelni az állampolgárokat, aztán arra hivatkozni, hogy megválasztottak titeket. Ezzel meg az EU nem tud mit kezdeni, egyelőre."

Azert van az ellenzék, hogy felvilagositsa a fanatikis hülyéket! Szabad a pálya. Ha ez nem megy, akkor az ellenzékben van a hiba. Az EU meg nem szolhat bele, hogy kit választanak meg.

"De, és már máskor is mondtam, ha ezek elekezdenék terelni újfent a zsidókat (libsiket, migránsokat, civileket, demokratákat, melegeket, cigányokat), akkor ti ott örömködnétek az ablakokban, mint 1944-ben."

Ilyen csak a te kenyszeres kepzeletedben van! Ilyen nem lesz!
Baratom! Te nem ismersz engem! Ha ilyen valami csoda folytan mégis előfordulna, elsők között lepnek fel az olyan hatalom ellen. Lehet, hogy hamarabb, mint te!

taga20 2018.01.06. 19:50:48

@Oxica: ja egy ideje itt káromkodom:) ja és itt vannak fityeszdroidok és a bolhás se bassza itt a rezet:)

örülök, hogy látlak!:)))

taga20 2018.01.06. 19:53:30

@atomic power 1986DucaDuca: "Ilyen csak a te kenyszeres kepzeletedben van! Ilyen nem lesz!
Baratom! Te nem ismersz engem! Ha ilyen valami csoda folytan mégis előfordulna, elsők között lepnek fel az olyan hatalom ellen. Lehet, hogy hamarabb, mint te!"

taga20 2018.01.06. 19:54:33

@taga20: ezen szarrá röhögtem magam! ez úgy kamu, ahogy mondjuk a rezsicsökkentés!

teéjesenmindegy 2018.01.06. 20:10:14

@taga20: Kamu a rezsicsökkentés? De hát elvtárs, eddig azt mondtátok, hogy a rezsicsökkenés miatt nincs karbantartás a cégeknél, ezért fog minden összedőlni. Most akkor kamu?

2018.01.06. 20:29:07

@taga20: "elsők között lepnek fel az olyan hatalom ellen"

Ismerlek, mert fideszes vagy és ez nekem elég. Lószart lépnél te fel a Párt ellen...
Most sem lépsz fel sehol, amikor adófizetők pénzén toljátok a zsidóellenes kampányt. Csau is folyton az imperialisták ellen akart harcolni, mint a vezéred. Fanatikus vagy, itt tolod a propagandát, mert közetek senkinek nincs szava, némán egyetértenek vele. Csak ti szeretitek vitának álcázni a bulshitet és terjeszteni hangszorókban, mint Észak-Koreában. Átlátok rajtatok, nyomorultak.

2018.01.06. 20:30:29

@atomic power 1986DucaDuca: " "elsők között lepnek fel az olyan hatalom ellen"

Ismerlek, mert fideszes vagy és ez nekem elég. Lószart lépnél te fel a Párt ellen...
Most sem lépsz fel sehol, amikor adófizetők pénzén toljátok a zsidóellenes kampányt. Csau is folyton az imperialisták ellen akart harcolni, mint a vezéred. Fanatikus vagy, itt tolod a propagandát, mert közetek senkinek nincs szava, némán egyetértenek vele. Csak ti szeretitek vitának álcázni a bulshitet és terjeszteni hangszorókban, mint Észak-Koreában. Átlátok rajtatok, nyomorultak.

2018.01.06. 20:31:10

@taga20: Bocsi, az előbbi a trollnak ment.

2018.01.06. 20:35:07

@teéjesenmindegy: Még mindig itt vagy, te nyomorék fideszcsicska? Most már egész biztos, hogy szereted a libsi bránert. Hát tőlem nem kapod meg, ha reggelig is itt ajvékolsz, hogy Orbáneszku nem Csauseszku.

taga20 2018.01.06. 20:35:31

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa: vágtam haver.
nem gondoltam, hogy hirtelen meghülyültél volna, vagy bekopogtatott a tek:)))

taga20 2018.01.06. 20:36:53

@teéjesenmindegy: te egyébként kurva vagy, hogy szobára akarsz mindenkit küldeni?

taga20 2018.01.06. 20:40:07

@teéjesenmindegy: te szarházi, most pont rátapintottál a lényegre, de te akkora barom vagy, hogy ezt sem érted!

teéjesenmindegy 2018.01.06. 21:05:16

@taga20: A kurvák szobára mennek, nem küldenek oda másokat.
Látom összejöttetek szépen, mehetnétek mind a hárman. :D A három vén buznyák.

Szóval, akkor most volt rezsicsökkentés, vagy nem volt? Annyira kínoz a kérdés.Világosíts már fel, mert a végén még azt hiszem, hogy hazudtok is, nem csak ostobák vagytok.
1. Azt ajvékolja ezer nyugger, hogy nem volt rezsicsökkentés, mert többet fizet.
2. Mások azt magyarázzák, hogy persze, volt rezsicsökkentés, de az is azért, mert lement a világpiacon az ára mindennek
3. Aztán a harmadik brigádotok meg azt mondja, hogy a csökkentés miatt mennek tönkre a cégek, és minden infrastruktúra tönkremegy.
Magyarázd el mester, mert akárhogy nézem, ezek az állítások ütik egymást, nem is kicsit.
Abba tényleg nem merek belegondolni, hogy esetleg hazudtok :D

teéjesenmindegy 2018.01.06. 21:11:15

@taga20: Ismerkedünk? :D Nem elég a két másik vén barom? Beütött a viagra?

taga20 2018.01.06. 21:17:26

@teéjesenmindegy: feltettem egy egyszerű kérdést. válaszolj!

egyébként, nem akarok veled megismerkedni, ne félj.

én februárban leszek 49, csak hogy ne fosd össze a gatyádat, ha valami személyest kérdez valaki tőled.

teéjesenmindegy 2018.01.06. 21:22:37

@taga20: Én meg feltettem 5 bonyolultabb kérdést. Válaszolj!

taga20 2018.01.06. 21:27:28

@teéjesenmindegy: mi volt az az öt? érdekelne. válaszolni fogok.

természetesen, ha te is válaszolsz az én egy darab egyszerűmre.

áll az alku?

teéjesenmindegy 2018.01.06. 21:33:19

@taga20: Figyelj faszfej. Mondom, hogy nem ismerkedek. Én leszarom, hogy hány éves vagy, az eddigi egymillió kommentedből eddig is sejteni lehetett. Élő bizonyítéka vagy, hogy kevés ésszel is el lehet élni jó sokáig.
Ott van fent az a 4-5 kérdés, most komolyan másolgassam be ide?

50 éves vagy, és párhuzamokat vonogatsz a 80as évek romániájával? Szenilis vagy kicsit? Elfelejted, hogy volt polgári védelem szakkör, meg MHSZ? És nem dőlt tőle össze a világ.

taga20 2018.01.06. 21:55:52

@teéjesenmindegy: figyelj agyhalott szétbaszottseggű milo imádó.
veled szerintem maksz egy csapat nagyfaszú migráncscsapat szeretne ismerkedni.

ilyen kommenteket, mint amilyeneket te tolsz, én is tudok.

teéjesenmindegy 2018.01.06. 22:03:25

@taga20: Ki a tököm az a milo?

"ilyen kommenteket, mint amilyeneket te tolsz, én is tudok."
nem apám. Te a legalja vagy, pont mint a kis barátod a kutyautáló nyugger. Ezekre a kommentekre vagy annyira büszke? Ez jött össze 50 év alatt? Szegény te!

"@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: szeva köcsög, milo már vár egy cumira!:)))"
"@cicmen: mi van savazóbácsi? be ne add a kulcsot itt a nagy erőlködésben nekünk:))
szükség van a maffiának, az ilyen hulladék nyugger harcosokra. úgyhogy rileksz!"

taga20 2018.01.06. 22:08:51

@teéjesenmindegy: ne csináld a hülyét droid! pontosan tudod ki ő.

ő az, akit imádtok, meg a gecit!

bocs én nem szemlézem, hogy te milyen szarságokat írtál.

a legalja te vagy ember, és a rohadt fityeszmaffiád!

megamedve 2018.01.06. 22:54:55

@teéjesenmindegy: Te komplett hülye vagy!
két dolog:
1, egy árva fillér se lesz a 15 év múlva ( afölött már hagyjuk) emberek nyugdíjára, csak majd a balfasz fidesz fröcsöghet majd azzal, hogy azért nincs, mert a szemét fiatalok magukra hagyták az öregeket (ide a bökőt, hogy jön majd ez a duma, talán ezért nem kellet volna a magánnyugdíjpénztári pénzeket elvenni, bocs ellopni)
2, én apák szégyene (szerinted , te balfasz) nem szorulok rá, még ebben a tetves retkes országban sem arra, hogy a gyerekeim tartsanak el öreg koromban, MERT volt annyi eszem, hogy az öngondoskodást nem bíztam se a tolvaj államra, se az életkezdő gyerekeimre.

Mindenki aki a fideszt támogatja: HÜLYE!!

Innentől leszarok mindenkit, én elleszek, ti meg szopjatok, bolondok.

taga20 2018.01.06. 22:58:29

@megamedve: az a hiba a logikádban, hogy ha nem lesz pénz sok mindenre 15 év múlva, akkor az orvosi ellátás se lesz korrekt, és akkor nem leszel el.

megamedve 2018.01.06. 23:08:44

@taga20: bocs, de ez most hogy jön ide?
Én 50 éves vagyok. Dolgoztam, vállalkoztam egész életemben. Ahhoz a generációhoz tartozom, aki a coccializmusban nőtt fel, de az élete első pillanatait már a "felszabadulás" után kezdte. Amikor bevonultam katonának,még elvtárs voltam, bent lettem bajtárs, majd mire leszereltem úr lettem (honvéd úr, tök jó nem?).
Hittem a rendszerváltásban, és lófasz nem lett belőle.
30 év tapasztalatával mondom, aki innen elmegy, annak igaza van. Ezt az országot rabul ejtette egy szemét, nacionalista, önző, geci, bűnöző banda, és mivel a nép nagy többsége egy primitív balfasz, ez még sokáig így is lesz. Nekem 20km, és auslander leszek, bár nagyon sok baráttal, akik nagy része még úgy beszél, mint te, vagy én. Én elleszek ott is, a gyerekeim eleve nem itt próbálják, ti meg....nos ti meg csak vergődjetek, meg higgyétek azt, hogy geciapátok mekkora isten.
Balfaszok.

taga20 2018.01.06. 23:16:00

@megamedve: majdnem mindenben igazad van, csak az utolsó soraidat nem tudom mire vélni.

miért vagyok balfasz?

teéjesenmindegy 2018.01.07. 01:18:52

@taga20: Hát, miért is gondoltam, hogy erre az egyszerű kérdésre választ adsz. Nem tudom, se a milot, se a droidot, hogy ki, de le is szarom

teéjesenmindegy 2018.01.07. 01:23:47

@megamedve:
1. Ne csak a nyugdíjról ugass te szarzsák! Bazmeg, elvárod, hogy legyen út, rendőr, iskola, tűzoltó, legyen kitanítva a két fattyad, azért, hogy elhúzzanak a faszba. Okos vagy, pont annyit érsz mint amit kineveltél, te sötét fasz.
2. Unalmas a nyugdíjpénztáras mantrátok. Fasza kis rendszer volt, hogy hitelből fizették a nyugdíjakat, közben meg valami számlán parkoltatták a pénzt - azt, amit nem fizettek be a nyugdíjkasszába.
3. Nagyon helyes, remélem mind elköltöd patikára

teéjesenmindegy 2018.01.07. 01:25:31

@taga20: Kicsi arra ez a blog, hogy leírják, hogy miért vagy te balfasz. Estig lehet sorolni :D

teéjesenmindegy 2018.01.07. 01:26:53

@megamedve: Hát, nem vagy sikeres ember, értjük. A kölykeid meg majd külföldön jutnak a sorsodra, és állnak bele a földbe. Nyilván pont ugyanolyan tehetségesek, mint a fater.

2018.01.07. 08:12:34

@teéjesenmindegy: Na, véglény batyufasz! Hiába fröcsögtél hajnalig, te szerencsétlen bértroll, Orbáneszku még mindig Csauseszku maradt. Eddig csak azt igyekeztél kidumálni, hogy miért jó, ha szétraboljátok az országot és hogy miért volt indokolt ellopni a nyugdíjakat. Csak éppen nem tudtad fehérre mosdatni a szerecsent, mert egy Orbán-trollnak senki nem hisz. Azért jó, hogy itt voltál, mert a libsik sokszor ki tudták törölni veled a seggüket, főleg én, cserépkancsó.

Fazakas László 2018.01.07. 15:32:06

Aki nem tud "romániául", az ne ugasson be ide "romániául".
Vonatkozik mindez természetesen a liberális síkhülyékre, magában Erdélyben még sohasem jártakra, illetve mindazokra az elég súlyosan agyavesztett töklámpákra, akiknek itt mindenki csakis fideszes vagy kádárista lehet ...
A cikk írója mire gondolt az "erdélyi magyarok" véleménye alatt?
Arra a néhány száz síkhülyére, a tamásgáspármiklósokra, akik nem igazán az erdélyi magyarság komoly része! Annak a kb. 4 milliónak csupán egy tíz-ezreléke se igazán kompetens eme vélemény alapos kinyilvánításában, csak a már itt - a helyi hazaárulók által lebutított gyökértelen senkik ...
Akiknek persze Románia se volt jó, mostanában meg Magyarország sem igazán jó!
De azok - rögtön átmehetnének tán - a Holdra!

Fazakas László 2018.01.07. 15:34:16

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa:
- " főleg én, cserépkancsó. "
Hát tényleg az vagy. Meg egy batyufasz!

Fazakas László 2018.01.07. 15:35:53

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa:
Mit is mondott valamikor gyurcsányi elvtársad a hozzád nagyon hasonló szarjankóknak?
"El lehet innen menni kérem! Itt lehet bennünket hagyni!" -

Zoltan Hazafi 2018.01.08. 09:55:15

@cicmen: Aha... szóval mindenki tetű, csak te vagy a helikopter?

Zoltan Hazafi 2018.01.08. 10:00:11

@cicmen: Waze, te nagyon pörögsz... orvos látott már? Gazdád nyit hamarosan egy lómicsodát, oda mehetsz majd rehabilitálódni.

Kneppel Alexander 2018.01.09. 10:27:32

Erdélyi magyarok, ja mind vagy csak az aki éket verni kész boldogan és lám szinte minden itthonról szól, lehet nem szeretni a mostani rezsimet, de miért hazudnak az erdélyiekkel kapcsolatban? Mi volt előttük, "gyurcsányista maszopos-szadeszos" időkben, nem kellettek, most meg igen és ez a nagy bűn? Dühöngő gyűlölet minősíti az egyletet...

2018.01.14. 08:33:17

@Fazakas László: Bekaphatod, fidesztetű. Ne ugassál bele a magyarok dolgába, hanem Tusnádon okoskodj. Itt senki nem kíváncsi rád.

Fazakas László 2018.01.14. 16:56:28

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa:
Nagyobb magyar vagyok mint te, kis vörösbuzi gyurcsányista balfasz!
Én azt a székely-magyar nevemet legalább büszkén viselem,
te meg - már kapásból csak szégyelled a saját tetű nevedet.
Csupán azért oly bátor az arcod - a demszky kutyaszaros városa nicknév mögé bújva.
Tusnádon viszont jókat lehet fürdeni és jó a Tusnad sör is! Te meg, komcsi tudatlan - azt miközben persze azt se tudod, merre van az a Tasnád ... Tusnád, Tosznád ... stb. Nyócelemis bunkóproli!

HAJRÁ FIDESZ!

2018.01.19. 19:40:07

@Fazakas László: Ja, fideszes székeky-cigány, aki hajánál fogva lerántja a nőt a cigó vezíred tusnádi fröcsögésén. Ez vagy te, román fideszes komcsi. Sugi pula la comunisti.
süti beállítások módosítása