B1 blogcsalád



Orbánék hiába harcolnak az EU ellen: a nehézfegyverek odaát vannak, nem nálunk

Külpolitikai hírösszefoglaló

2018. január 03. - Szelestey

Több lap is arról cikkezett már az elmúlt év vége felé, hogy 2018 a magyarok és a lengyelek után a virradat éve lesz a populisták számára több más országban is.

kaczynski-orban-love.jpg

Csak azután jött Merkel és Macron újévi üzenete, amiből az derült ki, hogy ők ketten az idén valóban gatyába akarják rázni az uniót, akkor pedig

jaj azoknak, akik Brüsszel ellenében próbálják sütögetni a pecsenyéjüket.

A német kancellár úgy fogalmazott, hogy

„az összefogás a következő időszak kulcskérdése”.

A francia elnök pedig kijelentette, hogy az EU erősítését tekinti legfőbb külpolitikai céljának.

A német kormányfőnek persze odahaza még meg kell erősítenie saját helyzetét, de alighanem tévednek azok, akik máris béna kacsaként beszélnek róla. Theresa May a megmondhatója, milyen kemény tud lenni a 27-ek élcsapata a Bizottsággal együtt. Az utolsó pontig keresztülvitték ugyanis követeléseiket a brit távozás kapcsán. Ezt persze Orbán Viktor is pontosan érzékelte, de ő a szájkarate nagymestere, aki – hogy saját hazai táborát lelkesítse – a lengyel szankciókat illetően, persze csak szavakban, de még a többi 26 tagállamnak is beint.

Csak éppen a nehézfegyverek a másik oldalon vannak, hiszen mint a Financial Times írja a minap, a következő hétéves költségvetésről csak most kezdődnek az egyeztetések, és

a támogatások megvonása szinte döntő alkupozíciót jelent.

Ez ügyben igencsak árulkodó, amit a luxemburgi külügyminiszter mondott a Spiegelben, hogy ti. az unió alapja a szolidaritás. És ha olyan alapkérdésben nincs egyetértés, mint a menekültkérdés, az hosszú távon bedöntheti az uniót. Azt pedig aligha teszi ki az Orbán-kabinet az ablakba, amit Asselborn a szokásos diplomatikusság mellőzésével mondott, de ő már rég nem tesz lakatot a szájáról, ha a magyar rezsimről van szó:

„Ha a magyar vagy a lengyel kormányt tekintjük igazodási pontnak, akkor igen mélyre süllyedtünk”.

Szintén a Spiegelnek nyilatkozott Szilveszterkor a magyar kormányfő nagy „barátja”, Cohn-Bendit, aki kifejtette, hogy a magyar, a lengyel és a cseh vezetés nyugodtan tekintheti a Brexitet modellnek, azaz mehet isten hírével, ha úgy tartja jónak. A neves amerikai közgazdász, Paul Krugman pedig a New York Times-ban azt írta, hogy az USÁ-ból könnyen lehet egy másik Magyarország, amely a demokratikus homlokzat mögött gyakorlatilag tekintélyelvű rezsim. Ugyanakkor Le Monde azt hangsúlyozza, hogy Lengyelország még nem Magyarország. A brit konzervatív Daily Telegraph a kelet-nyugati szakadást súlyosabb gondnak nevezi, mint a Brexitet. A liberális Guardian is hasonlóképpen vélekedik, bár a törést egyelőre csak lehetőségként elemzi.

De ha már Orbán Viktor újra meg újra arra hivatkozik, hogy ő csak a nép akaratát hajtja végre, akkor a Die Welt közvélemény kutatása fontos adut ad Merkel kezébe, hiszen a németek kétharmada úgy véli, hogy meg kell büntetni azokat az államokat, amelyek nem hajtják végre a kvótadöntést.

Persze, hogy helyre tudjuk tenni a vitát, ahhoz tudni kell, hogy a szópárbaj magyar részről egyelőre csupán a tét emelését célozza. Orbán Viktor pontosan tisztában van azzal, hogy Lengyelország az EU számára – geopolitikai, gazdasági, történelmi és egyéb megfontolásokból – ezerszer fontosabb, mint Magyarország. Ezért Brüsszel minden bizonnyal jobb belátásra kényszeríti a megszállott Kaczynskit, akár úgy is, hogy félreállítják, és nem kétséges, hogy ehhez a magyar politikus, mint már korábban is más ügyben, parírozni fog. Csak éppen megkéri az árát, főként, ha sikerrel veszi a választásokat. Ez esetben Brüsszel befogja az orrát, és azt mondja, ha a magyaroknak ez kell, akkor csak tessék! Azaz Orbán megkapja a felhatalmazást, hogy bevégezze a nagy művet, az EU legfeljebb arra ügyel a továbbiakban, hogy megnyesegesse a túlságosan szélsőséges vadhajtásokat, illetve nehogy a fertőzés újabb államokra terjedjen át.

Mert ahogy Gerald Knaus, az EU-német megállapodás ötletgazdája, a brüsszeli Európai Stabilitási Kezdeményezéstől a jobboldali Die Weltben megjegyezte:

„Orbán a legveszélyesebb vezető a szervezeten belül, csak legalább a száját tartani tudná!”

A Bloomberg ezt úgy ragadta meg, hogy OV szét akarja verni az unió alapját jelentő liberális kereteket. Egy másik neves elemző, a bolgár Ivan Krasztev ugyanakkor a Süddeutsche Zeitungban arra hívta fel a figyelmet, hogy a mi kedves vezérünk számára a tét az idén nagyobb, mint a saját újraválasztása. Merthogy egész Európát jobbra akarja tolni. Viszont idehaza a siker érdekében egyre szélsőségesebb megnyilatkozásra kényszerül, hogy kellő hőfokon tartsa a riadalmat a „zemberekben”. Idekapcsolódik, amire a Tabletmag nevű amerikai zsidó portál figyelmeztet, hogy az intézményesített holokauszt-revíziót képviselő kormány teleaggatja az országot egy gazdag zsidó képével, mert azt reméli, hogy fel tudja kelteni a lappangó antiszemitizmust. Ám

„ebből pogrom lesz!”

Ha bárki úgy gondolja, hogy ez a hang túlságosan elfogult, akkor idézzük a bécsi Standardot:

„Az orbáni médiagépezet minden csatornájából folyik a hazugságokra épülő, antiszemitizmussal megspékelt szöveg, miszerint Soros menekültek áradatát akarja Európára zúdítani”.

Ehhez képest már csupán hab a tortán, amit az AP tálalt világnak, mármint hogy a Fidesz rohammal foglalta el a sajtó túlnyomó részét, egészen odáig, hogy egyik szócsövén keresztül megpróbálja megfélemlíteni külföldi lapok, hírügynökségek Budapesten dolgozó munkatársait, mert azok szerinte „Soros propagandistái’.

A Financial Times igen alapos, hosszú, mélyreható tényfeltáró riportban foglalkozott az Orbán körül kialakult új elittel, az oligarcha-láncolattal, amely egyedülálló módon uniós pénzekből, minden verseny nélkül, a hatalom kegyéből jött létre. Ennek megfelelően nem is képes semmiféle érdemi, a piaci viszonyoknak megfelelő üzletre, inkább a mutyiban jeleskedik. A politikának pedig segédkezet nyújtanak olyan intézmények, mint a Számvevőszék.

A választásokat illetően óvatosságra int a közvélemény kutatási adatok láttán a Süddeutsche Zeitung, mert egyes intézmények a kormány köldökzsinórján át táplálkoznak, azon kívül akkora a bizonytalanok tábora, hogy emiatt fölöttébb nehéz komolyan vehető előrejelzést tenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3413545081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 13:39:21

A nehézfegyverek a népnél vannak, mert ahogy Petőfi is mondta, hiába van felül Sorosék és Brüsszelék atomhajója, alul a nép beláthatatlan tengere van, mely egy mikroszekundum alatt képes elsüllyeszteni az elnyomó zsírkulák bárkácskát!

morpho 2018.01.03. 14:24:33

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nem bírka! Ahonnan ezt te látod, ott az elmegyógyintézet van.

Okos Tóbiás 2018.01.03. 14:46:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Döntsd el végre, hogy mit szeretnél elsüllyeszteni! Az eu "atomhajóját", vagy a csuti "zsírkulák" bárkácskát??

Leszakadt plakátot zörget a nyári szellő (törölt) 2018.01.03. 19:41:02

Rákosiék építettek hasonlóan diktatúrát: a nemzetközi helyzet egyre fokozódik, most össze kell tartani. Akinek ellenvéleménye van, annak ott az exit...

Az EU pontosan azt csinálja, amiért 2010 óta ekézi a magyar kormányt:
- Összemossa az európai érdeket Európa jelenlegi vezetőének érdekeivel, úgy láttatja, mintha az európai vezetők érdekei lennének az európai érdekek
- A demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét kihasználva, az emberek megkérdezése nélkül döntenek
- Elfogult embereket ültet a hatalomba, független szakemberek helyett. A más véleményen levők ellen folyamatos karaktergyilkosságot követ el. Itthon 8 éve azt hallgatjuk, hogy a kormány az összes magyar kormánya, nem csak a Fidesz szavazóké. Ehhez képest Merkel se nagyon veszi figyelembe mások véleményét...
- Nincs más alternatíva, csak mi. Nálunk ezért kardélre hányták Orbánt, de amikor nem 100% EU nyalás van, hanem üzletelünk másokkal is, akkor egyből jön a hisztéria.

nemecsekerno_007 2018.01.03. 20:01:39

Precízebb elszámolás gyerekek, utána keménykedhet az unió :) Esetleg. Vagy küldjük a nyuggereket a külföldön dolgozók után? Esetleg a szakképzésükről a számlát? Mert az, hogy tandíjmentes az oktatás az nem azt jelenti, hogy ingyé van.

Recensor 2018.01.03. 20:25:12

Addig úgy sem nyugszanak, amíg ki nem léptetnek bennünket az EU -ból és nem leszünk az orosz vezetésű FÁK (Független Államok Közössége) tagjai. Pont mi s szovjet időkben. Vissza a jövőbe.

Visceroid 2018.01.03. 20:41:21

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyeIemző: Birca, nem mindenki olyan hülye mint te, mi NEM vagyunk szlávok, értsd már meg!

vajdasagi 2018.01.03. 21:19:19

@Visceroid: Érti ezt birca. De hát őt putyin fizeti: neki ezt kell mondania és képviselnie. Értsétek már meg: birca egy orosz ügynök. Ő az EU meggyengítésén fáradozik. Mint ilyen, nagyon sikeresen teszi a dolgát. Az más kérdés, hogy a vesztes oldalon áll.

morph on deer 2018.01.03. 21:29:11

@Éhes_ló:
“Orbán 7 éve állja a sarat”

Hát mi mást állhatna, ha egyszer ott érzi jól magát?
Meg ugye oda is való, hát állja csak nyugodtan, az őt meillető helyen van.

morph on deer 2018.01.03. 21:32:52

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
“Brüsszelék atomhajója,”

Te biztos vagy benne, hogy nem tévesztetted el a várost?
Amire te gondolsz ugyanis Vlagyivosztoknak hívják, csak szólok.

6.Lenin 2018.01.03. 21:46:44

@vajdasagi:

"Mint ilyen, nagyon sikeresen teszi a dolgát. Az más kérdés, hogy a vesztes oldalon áll. "

A mai magyar ellenzék is nagyon sikeresen teszi a dolgát. Az más kérdés, hogy a vesztes oldalon áll. 1re sikeresebb, csak pont ellenkező irányba megy.

Remek.

morph on deer 2018.01.03. 22:01:58

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyeIemző:

“a magyaroknak vissza kell térniük a szláv anyácska ölébe”

Mielőtt még belemélyednél, figyelmedbe ajánlok egy kis “mélyelemzést” * 1970-ből, Eric Burdon and the WAR tolmácsolásában. A címe “Mother Earth” (is waiting for you). Ez egy Memphis Slim blues eredetileg, de ebben van egy kis plusz szöveg is, az elején !;) ‘audio only’ változat.

*Tényleg, mi történt, már megint kifogyott az “elem” és lefokoztak, proletárrá? Vagy a “mélységgel” volt baj?
Miért, van aki tériszonyos...

youtu.be/NjIqXfAvm1w

Ad Dio 2018.01.03. 22:09:33

inforadio.hu/kulfold/2018/01/03/eljott_a_normak_alkonya_nagy_veszely_fenyeget/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Igen: a "normáknak", más néven a kötelező ideológiáknak vége van. A hagymázos ideológiák helyett a józanság ideje következik. Az EU-nak fel kell adnia a közös ideológia képzetét. És ez nem csupán Orbán és a lengyelek véleménye, hanem egyre inkább nyugaton is gyökeret ver. Nem véletlenül rgyadozik mind Merkel, mind Macron széke.

rasztaszív 2018.01.03. 22:37:55

@Ad Dio: az eu-nak nincsenek hagymázos ideológiái.a "keresztény európa",na az egy hagymázos ideológia,de azt épp orbán nyomja.

Ad Dio 2018.01.03. 22:42:43

@rasztaszív:

A keresztény Európa valóban a múlté. De a liberális Európa is. És a kijelentésed sajnos csak úgy igaz, ha kissé átfogalmazzuk: az eu-nak nincs szüksége hagymázos ideológiákra.

rasztaszív 2018.01.03. 22:45:36

@Ad Dio: liberális európa sosem volt.a nyugati rész az - és az az is marad.

Európai téridő 2018.01.03. 23:10:35

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyeIemző: Szlávia csak maradjon meg a szuverén szláv nemzetek érzelmi-kulturális közösségébe. Hungária megpróbált tiszteletbeli szláv lenni története korai szakaszában, még a francia enciklopédisták is szláv nyelvnek vélelmezték a magyart, de ez már akkor sem jött össze. Később pedig a megerősödött oroszok gondoltak mást az ilyesmiről.

Brix 2018.01.03. 23:56:08

Szerintem meg a Habermas és Marx művein szocializálódott, európai politikai elitet kellene eltávolítani, hogy egy új, független és egyenlő nemzetek Európája alakuljon ki. A reform nem vezethet visszafelé , a már megbukott, liberális-marxista , farizues , önsorsrontó politikához. MIért ne indulhatna ki az EU reformja a közép-európai államokból? Merkelnek vége. Előtt-utóbb Németországban is jön egy karakán politikus, aki kidobja a kukába való német alkotmányt és fellép a népvándorlás ellen.

morph on deer 2018.01.04. 00:32:08

@Brix:
“ A reform nem vezethet visszafelé..”

Ezt megbeszélted a viktorral is?
Mert a jelek szerínt ő még erről a hírről nem értesült, így aztán vígan zagyválja a labancokat, Horthyt, a végvári vitézeket meg a kapitalizmus elleni harcot a KGB-s ‘testvérek’ örömére - ez meg már mind volt!

Látszik is rajtunk az eredménye.

Alick 2018.01.04. 01:01:06

OV nagy hibája, hogy a migráció ügyében nem borította rá rögtön az asztalt Merkelékre, hogy a "jóságos Merkel anyó" hideg fejjel megalkotott imidzse mögött haszonleső "húspiacot" üzemeltet, nemzetközi bűnszövetkezetek piramisjátékát támogatja (ahol az embercsempészet a belépő a drog- és fegyvercsempészethez) és Mengele módjára válogató "hentesnek" Erdogant fogadta fel.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.01.04. 01:31:19

@Alick: "OV nagy hibája, hogy a migráció ügyében nem borította rá rögtön az asztalt Merkelékre,"

Az persze nem hibája a csúti gecinek, hogy 2015-ben 200000 illegális migránst engedett be az országba, regisztráció nélkül, mert úgyis továbbmentek a németekhez.

Ad Dio 2018.01.04. 06:25:50

@rasztaszív:

Ezt nem mondhatod komolyan... 1000-el pörög a bal-liberális PC-nek nevezett ideológiai alapú demokrácia korlátozás. Elsős sorban nyugaton, de az elvárás egyértelmű a keleti országok felé is. Csakhogy ezt a baromságot - ami egyébként csak a nevében "liberális" - nyugaton is erősen unják már. Ennek köszönhető az AfD 15%-a, illetve a erről mesél az FDP új irányvonala is. -megvan hogy a két párt együtt több mint a szavazók ötödét képviseli?

citrix 2018.01.04. 09:12:37

Két választás van: a birkáknak nyilván a FÁK tetszene és Putyin szovjetorosz basáskodása, a normális résznek az EU ahová jelenleg is tartozunk. 40 évig szovjet szférába kellett tartoznunk, nem szabadon választottan. Alig vártuk kiléphessünk a szovjetorosz "barátságból" nehogy most önként és dalolva újra ott keressük a boldogulást ahol a KGB ezredes kommunista Putyin a vezér.

Alick 2018.01.04. 09:36:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Így van, nem a propagandát kellett vona nyomatnia, hanem már 2014-ben hozzákezdeni a kerítésépítéshez, előkészíteni a jogosultság elbírálásáig tartó átmeneti táborokat - ehhez akár más EU-s tagországok segítségét is kérni.

rasztaszív 2018.01.04. 12:56:33

@rasztaszív: liberális európa sosem volt.a nyugati rész az - és az az is marad.
és de,mondhatom komolyan...:)

rasztaszív 2018.01.04. 12:57:57

@Ad Dio: liberális európa sosem volt.a nyugati rész az - és az az is marad.
és de,mondhatom komolyan...:)

Ad Dio 2018.01.04. 13:19:59

@rasztaszív:

Ott van ezer fa egyrakáson, de az nem erdő. Értem :-D.

Ad Dio 2018.01.04. 13:22:21

@citrix:

Ma az összekapcsolódást korát éljük. Ezek a kapcsolatok merőben gazdasági természetűek. Így a felvetésed hamis. A valóság az, hogy sem-sem, illetve is-is. Semmihez nem kapcsolódni agyatlanul és semmitől el sem határolódni - agyatlanul.

vajdasagi 2018.01.04. 15:57:37

@6.Lenin: Az ellenzék azért ellenzék, mert a "vesztes oldalon áll". Egyébként nem lenne ellenzék. De hát egy Lenin ezt nem értheti, mert ő lelövette azt, aki a másik oldalon állt.

Másik dolog pedig: a focimeccsen vagy nyertes oldal, meg vesztes oldal. Itt egy ország 10 millió lakosa mind egy oldalon áll - mondhatnám egy hajóban. Aztán nem értenek egyet, ki legyen a kormányos, és merre haladjon a hajó. Te nem így látod ezt, mert szereptévesztésben vagy.

6.Lenin 2018.01.04. 16:56:04

@vajdasagi:

Szerintem te nem érted az egészet.

Ha az ellenzék jól, sikeresen csinálná, amit, akkor ők a nyertes oldalon lennének.
Ha valaki valamit sikeresen csinál, nem lehet vesztes.
Ha rosszul csinál valamit-vagy rosszat, soha nem lehet a nyertes oldalon.

Ha egy országban vannak 10 millióan, soha nem lesz mindenki nyertes, mert nm biztos, hogy azonos az érdeke mindenkinek.

Nem mindenki az ellenséged, aki nem úgy gondolkodik, mint te.
Ha mindenki azonosan gondolkodna, az a vég, nincs tovább.
Szerintem.

rasztaszív 2018.01.04. 17:30:48

@Ad Dio: valóban,ahol sok fa van,az az erdő.de mi is következik ebből...?

vajdasagi 2018.01.04. 20:20:13

@6.Lenin: Ha a mostani normális ellenzék jól tenné a dolgát, akkor leváltaná ezt a nemzetvesztő és tolvaj kormányt és akkor 10 millióan lennének a nyertes oldalon. (Kivéve a gázszerelő, meg még kb. 10 másik oligarcha, meg még max. párezer körülöttük sertepertélő gazfickó. Mert ők valóban veszítenének ezen. De a többi kb. 10 milliónak nyernie kell: ezt szeretném én elérni. Ezt persze a szocik meg a dk biztosan nem tudják nyújtani, ezért őket kiveszem a lehetőségek közül. Marad kb. az LMP és a Jobbik. Mindkettőtől azt várnám el, hogy 10 millió ember sorsa és esélyei javuljanak meg - kinek jobban, kinek kevésbé, de mindenkinek JAVULJON.

Ez a felfogás messze van a Te focidrukker mentalitásodtól. Sajnos.

6.Lenin 2018.01.04. 21:03:20

@vajdasagi:

"Ha a mostani normális ellenzék jól tenné a dolgát, akkor leváltaná ezt a nemzetvesztő és tolvaj kormányt és akkor 10 millióan lennének a nyertes oldalon."

Ezt írtad te.

"Ha az ellenzék jól, sikeresen csinálná, amit, akkor ők a nyertes oldalon lennének."

Ezt meg én.

meg még ezt is:
"Ha egy országban vannak 10 millióan, soha nem lesz mindenki nyertes, mert nm biztos, hogy azonos az érdeke mindenkinek."

Te meg ezt:
(Kivéve a gázszerelő, meg még kb. 10 másik oligarcha, meg még max. párezer körülöttük sertepertélő gazfickó. Mert ők valóban veszítenének ezen."

Meg még jóval többen, akiknek a győztesekével is esetleg másak az érdekeik.

Mondtam, hogy nem érted, még azt sem, amit te magad írsz.

legeslegujabbkor 2018.01.04. 22:51:34

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyeIemző:

"a magyaroknak vissza kell térniük a szláv anyácska ölébe, az orosz nép testvéri ölelésébe, levetve a multinacionális karvalytőke béklyóját."

:):):)
süti beállítások módosítása