B1 blogcsalád



New York Times: a Magyar Hírlap a szélsőjobb (a Fidesz) szócsöve

Szelestey Lajos összeállítása

2017. december 29. - Szelestey
  • A Bizottság joggal akar érvényt szerezni Lengyelországban a bíróságok önállóságának, mert bizonyos határokat senki sem léphet az, ha az unió tagja akar maradni.
  • Az európai szélsőjobb legkitűnőbb ideológusainak rendez konferenciát az Orbán-kormány kitartottjaként Schmidt Mária egyik szervezete.
  • A demokráciát kell megvédeni jövőre a populisták és a szélsőjobboldaliak ellen, ugyanakkor nem kizárt, hogy kelet-nyugati ellenségeskedés miatt kettészakad az EU.

 

New York Times

new_york_times.jpg

A vezércikk a Magyar Hírlapot idézi annak bizonyságaként, hogy az európai szélsőjobb előre megjósolható módon felháborodásba tört ki „egy szuverén állam ellen forduló arctalan bürokrácia” miatt, miután a Bizottság ezidáig példátlan eljárást indított a lengyel kormánnyal szemben. A Fidesz közeli újság azt mennydörögte, hogy Brüsszel meg akar büntetni bizonyos államokat, amelyek ellenzik a muszlim migránsok áttelepítését. Pedig – mutat rá az elemzés – szó sincs erről. Az EU többször is figyelmeztette a Jog és Igazságosságot, hogy elfogadhatatlanok annak próbálkozásai az igazságszolgáltatás függetlenségének aláásására, mivel itt az unió és a nyugati demokrácia egyik alapelvéről van szó. Ám amikor a varsói kormány mégis jóváhagyta, hogy a bírákat a jövőben politikai alapon nevezhessék ki, az uniónak nem maradt más választása, mint a 7-es cikkely.

Igazából azonban a „nukleáris szankció” tehát a lehető legsúlyosabb szankció inkább jelképesnek számít. És Magyarország már jelezte, hogy nem járul hozzá a lengyelek szavazati jogának megvonásához. De az a tény, hogy Brüsszel most először folyamodik ehhez az eszközhöz, különleges dorgálással ér fel a hatalom és Kaczynski számára. Az nyilvánvaló, hogy a politikus és a hozzáhasonlók egyáltalán nem tisztelik a jogállamot. Amióta csak hatalomra került, támadott minden ellenállást nacionalista programjával szemben, legyen szó az EU-ról, a sajtóról, bíróságokról, mondván, hogy itt a nép akaratát veszik semmibe.

A helyzetet leginkább a lengyel népnek kell megoldania. Ám az önálló igazságszolgáltatás fontos feltétel az egységes piac működéséhez. A törvények betartatása vitathatatlanul a Bizottság jogkörébe tartozik. A testületnek most határozottan meg kell magyaráznia Kaczynski híveinek és a többi nacionalista európai erőnek, hogy vannak vörös vonalak, amelyeket senki sem léphet át. Nem azért, mert Brüsszel így akarja, hanem a saját érdekükben. A bíróságok függetlensége legfőbbképpen ilyen határvonalat jelent.

https://www.nytimes.com/2017/12/28/opinion/eu-poland-democracy-vote.html

Der Standard

der_standard.jpg

Az egyik kormány közeli magyar szervezet ultrajobbos előadókat hív meg a január végén esedékes tanácskozásra, amelyen Szíjjártó Péter is felszólal. A tudósítás úgy értékeli a fejleményt, hogy a jobboldali-populista Orbán-kormány ideológiailag felfegyverkezik. A téma Európa jövője lesz, és a vendégek között ott látni majd Götz Kubitscheket, az új német szélsőjobb sztárját. Ő tartja az egyik vitaindító előadást. A megnyitó beszédre pedig Milo Yiannopuloszt kérték fel, aki a radikális amerikai portálnál, a Breitbartnál dolgozott. Ám távoznia kellett, mert a pedofília elfogadását sürgette. Szerepel továbbá az előadók sorában az iszlám francia bírálója, Pascal Bruckner, és a brit szociológus, Frank Füredi, aki liberális álláspontról igyekszik védelmébe venni az orbáni politikát. A rendező intézménynél a vezetést a kormány nevezte ki és állami pénzek szolgálják a működést. A főtitkár, Schmidt Mária a miniszterelnök bizalmasa, aki évek óta azzal tűnik ki, hogy az új-jobbos elméleteket szajkózza.

A szimpózium középpontjában olyan témák vannak, amiket egyaránt fontosnak tart a magyar kormány, valamint a szélsőjobb. Az egyik munkacsoport pl. a kulturális háborúkat és a kultúrák összecsapását tekinti át. Szóba kerül továbbá az Európát sújtó identitási válság, független gondolkodók megbélyegzése. A bírálók szerint Orbán Viktor csapata már régen egészen közel került a nemzetközi új jobboldalhoz és annak szélsőséges kinövéseihez, hiszen völkisch ideológiát hirdet és gyűlöletpropagandát folytat minden ellen, ami liberális és idegen. Ezért azután nem meglepő, hogy az új jobbos világ egy-két híressége Budapesten vert tanyát. De a holokauszt osztrák tagadója, Gerd Honsik is zavartalanul él Sopronban. Ám a készülő konferencia az első alkalom lesz, hogy egy uniós kormány fórumot nyújt a szélsőjobb olyan ideológusainak, mint Kubitschek.

https://derstandard.at/2000071150809/Ungarn-holt-Neo-Rechte-fuer-Europa-Konferenz

Washington Post

wp.jpg

Ann Applabaum jövőre megpróbálja elkerülni azt a két szót, hogy „szélsőjobbos” és populista”, mert mindkettő általános jelző, amellyel le lehet írni az adott jelenséget, csak éppen eufémizmus, vagyis elleplezi, hogy pontosan miről is van szó. A neves kommentátor szerint már régóta esedékes, hogy újragondoljuk a jobb- és baloldal fogalmát, nem beszélve a „szélsőjobb”, illetve a „szélsőbal” kifejezésről. A szélsőjobb semmilyen értelemben nem konzervatív, és nincs sok köze a középjobbhoz sem, mivel a nemzetállam nagyobb szerepét szorgalmazza. Vagy mint Magyarországon a kormánypárthoz közeli oligarchákat futtatja. Ennél is fontosabb azonban, hogy az ilyen erők nagyobb jogkört akarnak maguknak, ha hatalmon vannak. Gyanakvással figyelik az újságírókat, a bíróságokat, a közalkalmazottakat, az egyetemeket, de még a rendőrséget is, ha az megkérdőjelezi, hogy mennyire tesznek eleget a törvénynek. Amerikában a populisták a kisebbségek képviselik, de ők sem konzervatívok. Osztják viszont az európai szélsőjobb ellenszenvét a demokratikus politikai rend minden intézményével szemben.

Hogy akkor milyen szót kell használni a szélsőjobbos és populista helyett? Egy holland író úgy gondolja, hogy voltaképpen fasiszta az, aki a félelemre épít, az idegengyűlöletet gerjeszti és megveti a demokratikus intézményeket. Rob Riemen azt írja legújabb könyvében, hogy ha populistának nevezik az ilyen embereket, azzal megint csak azt leplezik, hogy ismét a fasizmus kísérti a nyugati társadalmakat. Ám a kifejezést annak idején Olaszországban találták ki, és az összekapcsolódott a tömeges erőszakkal, sorozatos gyilkosságokkal, a világháborúval. A mai szélsőséges utódokról ilyesmit semmiképpen sem lehet állítani, és ugyanez vonatkozik a „nemzeti szocialista” terminus technicusra is, bár az efféle mozgalmak etnikai alapon hirdetik a nemzeti identitást, egyben sokkal nagyobb gazdasági szerepet követelnek az államnak. Ám a szó a nácikat idézi és ez sértő. Akárcsak az, hogy „neobolsevik”.

Alighanem az jár a legközelebb az igazsághoz, amit a politológus, Jan-Werner Müller javasol, hogy ti. pluralistaellenesnek kell nevezni őket. Hiszen itt olyan pártokról van szó, amelyek magukon kívül nem ismerik el senki másnak a jogát, hogy gyakorolja, vagy megossza a hatalmat. Úgy akarják beállítani, hogy kizárólag ők a „nép” vagy a „nemzet” törvényes szószólói. Igyekeznek meggyengíteni minden polgári vagy politikai intézményt, amely korlátozhatná őket. Nem véletlen, hogy a Fidesz, illetve a PiS nekiment a bíróságoknak. Vagyis ne legyen kétség afelől, mi a tét az új évben: nem csupán a politika, hanem a demokrácia maga.

https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/for-2018-ive-resolved-to-stop-using-the-words-far-right-and-populist/2017/12/28/5bc0f7a2-ebd3-11e7-9f92-10a2203f6c8d_story.html?utm_term=.9506b1cc69a4

Die Presse

die_presse.jpg

A kommentár nem tartja jó ötletnek, hogy pénzügyi nyomással és kötelezettségszegési eljárással próbálják meg rávenni a kelet-európaiakat Brüsszel álláspontjának elfogadására, és úgy véli, hogy a kísérlet nem is válik be. Olyannyira nem, hogy az elemzés még azt is felveti: az ellentét megosztottsághoz vezet. Épp ezért nevezi örvendetesnek, hogy Tusk, a Tanács elnökeként kijelentette: hatástalan a kvótarendszer. Azaz őrült elképzelés Merkel részéről, hogy minden európainak nyakába lőcsöljenek mindenféle, törvényes és illegális migránsot. Jövőre pedig az fenyeget, hogy teljes erővel kirobban az elemi viszály a dublini rendelkezések reformja kapcsán. A visegrádiak ugyanis bizonyosan nem fogják hagyni, hogy csőbe húzzák őket. Együttesen jelentős súlyt képeznek és meggyőződésüket osztják Ausztriában, valamint Németországban is (CDU, AfD).

A konfliktus kapcsán alapvetően arról van szó, hogy milyen EU-t akarnak a polgárok. A keletiek bizonyos elképzelései értetlenségbe, döbbenetbe, sőt nyílt elutasításba ütköznek a régi tagok soraiban, főleg az elit részéről, a lakosságra ez már nem annyira igaz. De nem tetszik, hogy folyton a kereszténységre és az egyházra hivatkoznak, hogy erős a nemzeti irány, hogy tekintélyelvű irányításra hajlanak, viszont lazán állnak hozzá a demokratikus fékekhez és ellensúlyokhoz. Továbbá, hogy nem kérnek a túlságosan liberális-világi társadalmi modellből, Magyarország esetében kétértelműen viszonyulnak a putyini Oroszországhoz. Mindez egyre nagyobb elidegenedést váltott ki Berlinben, Párizsban és Brüsszelben, és nem is alap nélkül.

Ezzel szemben áll ugyanakkor, hogy a V4-ek migrációt kezdettel fogva helyesebben ítélték meg, mint a német kancellár Európája, és hogy Orbán joggal zárta le a határokat, amiért mégis megvetik, ahelyett, hogy tisztelnék. Azt is figyelembe kell venni, hogy a 4 állam polgárai más EU-t akarnak, mint a berlini vagy brüsszeli elit. Az értékek, meggyőződések vitájában nem bürokratikus, gazdasági erőre, hanem érvekre és vonzó értékekre van szükség. Teljesen mindegy, hogy mi a téma. Ám ha megpróbálják mégis rákényszeríteni a Bizottság véleményét a visegrádiakra, vagy bárki másra, az valóban szakadást idézhet elő.

https://diepresse.com/home/meinung/quergeschrieben/christianortner/5345213/Quergeschrieben_Wird-2018-das-Jahr-in-dem-sich-die-Europaeische?from=suche.intern.portal

Die Welt

die_welt_1.jpg

A németek elégedetlenek az unió migrációs politikájával, főként a külső határok védelmét tartják gyengének. Az egykori NDK-ban, tehát az ország keleti felén ugyanakkor minden 2. ember kívánatosnak gondolja, hogy az EU legyen keményebb a menedékkérőkkel, nyugaton csak 39 % véli ugyanígy. Ez derül ki a legújabb közvélemény kutatásból. 66 % válaszolta azt, hogy a Törökországgal, illetve Líbiával kötött egyezmény nem jelent hatékony eszközt az illegális bevándorlás ellen, többet kellene tenni a határok őrizetéért. Egyébként minél fiatalabb valaki, annál liberálisabban áll hozzá a menekültkérdéshez, és a férfiak jóval szigorúbbak, mint a nők az illegális bevándorlók ügyében.

Az már korábban napvilágra került a felmérésből, hogy a kvóta kapcsán a német lakosság többsége Brüsszel pártján áll, és azt mondja, hogy szükség esetén kényszeríteni kellene azokat az országokat, amelyek megtagadják a szolidaritást. Vagyis várhatóan éleződik a kérdésben a viszály a Visegrádi Csoporttal. Egyébként itt is földrajzi választóvonal húzódik Németország két fele között. Nyugaton 53 % üdvözli a menedékkérők kötelező befogadását, keleten azonban csupán 43 %. Keleten ugyanennyien látják úgy, hogy az érintett kormányokra kell rábízni a döntést, nyugaton ezt csupán 33 % támogatja. Egyébként most jött ki az adat, hogy a legfontosabb válságövezetekből érkezett migránsok csaknem 60 %-a szakmunkásként, illetve diplomás állásban dolgozik. Főként a kis- és középvállalkozások alkalmazzák őket.

https://www.welt.de/politik/ausland/article171969532/Migration-Deutsche-misstrauen-der-EU-beim-Schutz-der-Aussengrenzen.html

Guardian

guardian.jpg

A korrupció árnyékolja be Bulgáriát, ráadásul egy szélsőjobbos párt is a kormány tagja, miközben az ország 3 nap múlva átveszi az unió soros elnöki teendőit. A Transparency International szerint a bolgárnál nincs korruptabb tag az EU-ban. A szófiai Demokrácia Kutató Intézet elnöke szerint a megvesztegések hálózata olyan színtű, hogy az már foglyul ejtette  magát az államot is, az egész társadalmat behálózza. Brüsszel továbbra is különös figyelemmel követi – Romániával együtt – az országot, hogy az betartsa az európai normákat. Ám van, aki fél, hogy a közelgő elnökség miatt a Bizottság kesztyűs kézzel bánik majd Szófiával. Az is az elnéző bánásmód mellett szól, hogy Bulgária nem számít problémásnak. A lengyelekkel ellentétben nem kell szankcionálni a jogállam megsértése miatt. Nem harcol a szervezettel a kvóták miatt, mint a magyarok, és a görögöktől eltérően nem kellett pénzügyileg megmenteni.

Heather Grabbe, a Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézet igazgatónője a Brexit és a lengyel vita kirobbanása óta változást tapasztal Brüsszel hozzáállásában. Mint mondja, Bulgária esetében a bajok ellenében az nyom többet a latban, hogy az ország a rendszer része akar lenni. Úgy hírlik, hogy Boriszov miniszterelnök úgy gondolja: voltak idők, amikor a kisebb tagállamok nagyon féltek Brüsszeltől. Ám ha most megvan a költségvetési stabilitás és támogatod a jelentős döntéseket, akkor nem lesz gondod az EU-val. Az elnökség idején inkább az idegengyűlölő Egyesült Hazafiak szövetség miniszterei miatt várható probléma, mert több megszólalásuk is kiverte a biztosítékot az unió központjában.

https://www.theguardian.com/world/2017/dec/28/bulgaria-corruption-eu-presidency-far-right-minority-parties-concerns

Die Presse

die_presse.jpg

Az európai jog egyik szakértóje kifejezetten borgőzös elképzelésnek minősíti, hogy az új osztrák kormány kettős állampolgárságot akar adni a Dél-Tirolban élő félmillió osztráknak. Stefan Brocza emlékeztet arra, hogy az érintettek onnantól kezdve igénybe vehetnék Ausztriában a szociális ellátó rendszert, noha adót nem ott fizetnek. Azon kívül a Kurz-kabinet teljesen feleslegesen hajtogatja imamalom-szerűen, hogy a dél-tiroli osztrák népcsoport az ország fokozott védelme alatt áll. Olaszországban ugyanis jól működik az évtizedek alatt aprólékosan kialakított kisebbségvédelmi mechanizmus, ám az azonnal odalesz, amint olaszokból egy szimpla bécsi hivatalos nyilatkozattal osztrákot csinálnak. Arról nem beszélve, hogy a lépés iskolát teremtene, mert pl. Orbán Viktor is rájöhet egy szép napon, hogy Burgenland nem egészen 100 évvel ezelőtt még Magyarországhoz tartozott. Tehát hol vonják meg a történelmi határokat? Szóval ideje volna az egész kollektív honosítást elfelejteni, mert az rossz ötlet.

https://diepresse.com/home/meinung/gastkommentar/5345215/Gastkommentar_Die-Suedtiroler-als-Doppelstaatsbuerger_Eine?from=suche.intern.portal  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2413531123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK13 2017.12.29. 07:27:46

"Egy holland író úgy gondolja, hogy voltaképpen fasiszta az, aki a félelemre épít, az idegengyűlöletet gerjeszti és megveti a demokratikus intézményeket." nem, az én emlékeim és tanulmányaim szerint a fasiszta szó egészen mást jelent. persze mondhatjuk a kiflire is, hogy zsemle, attól az még nem lesz az :)

Toportyán Zsóti 2017.12.29. 09:13:13

G csuti nem ma kezdte a nácisimogatást,nagy kedvence volt a zombikok,mindig kiállt mellettük,aztán mög szíljobbról beelőzte űket.Szégyen ez az illegitim g csuti tolvaj minden magyarra nézve.

Dickon 2017.12.29. 11:39:05

Imádom Szelestey úr sajtószemléit, főleg az ilyen mondatok miatt:

"Ezzel szemben áll ugyanakkor, hogy a V4-ek migrációt kezdettel fogva helyesebben ítélték meg, mint a német kancellár Európája, és hogy Orbán joggal zárta le a határokat, amiért mégis megvetik, ahelyett, hogy tisztelnék. Azt is figyelembe kell venni, hogy a 4 állam polgárai más EU-t akarnak, mint a berlini vagy brüsszeli elit."

"A konfliktus kapcsán alapvetően arról van szó, hogy milyen EU-t akarnak a polgárok. A keletiek bizonyos elképzelései értetlenségbe, döbbenetbe, sőt nyílt elutasításba ütköznek a régi tagok soraiban, főleg az elit részéről, a lakosságra ez már nem annyira igaz."

"Ann Applabaum jövőre megpróbálja elkerülni azt a két szót, hogy „szélsőjobbos” és populista”, mert mindkettő általános jelző, amellyel le lehet írni az adott jelenséget, csak éppen eufemizmus, vagyis elleplezi, hogy pontosan miről is van szó. "

"A németek elégedetlenek az unió migrációs politikájával, főként a külső határok védelmét tartják gyengének. Az egykori NDK-ban, tehát az ország keleti felén ugyanakkor minden 2. ember kívánatosnak gondolja, hogy az EU legyen keményebb a menedékkérőkkel, nyugaton csak 39 % véli ugyanígy. Ez derül ki a legújabb közvélemény kutatásból. 66 % válaszolta azt, hogy a Törökországgal, illetve Líbiával kötött egyezmény nem jelent hatékony eszközt az illegális bevándorlás ellen, többet kellene tenni a határok őrizetéért. Egyébként minél fiatalabb valaki, annál liberálisabban áll hozzá a menekültkérdéshez, és a férfiak jóval szigorúbbak, mint a nők az illegális bevándorlók ügyében."

Dickon 2017.12.29. 11:46:52

www.welt.de/politik/ausland/article171969532/Migration-Deutsche-misstrauen-der-EU-beim-Schutz-der-Aussengrenzen.html

A belinkelt cikknél azonban nem ártott volna megjegyezni, hogy 140 ezer "sikeresen elbírált" menedékkérőt vizsgáltak. A hozzászólásokban meg is jegyzik, hogy egészen más eredmény jön ki ha a ténylegesen beérkezett menedékkérők számához és azok "szakképzettségéhez" viszonyítunk. Többen viccesnek találták azt a szürreális "tényt", hogy az afgánok között 50% körüli a képzett szakmunkások aránya, magasabb, mint a szíreknél !!
Jó a tanulmány. Tanulságos, érdemes csemegézni az adatok között.

:)

Andras J Fazekas 2017.12.29. 14:39:51

@Toportyán Zsóti:

Sz@r ügy ám az Zsóti, ha valaki a '49-es kommunista alkotmányra hivatkozva próbál a magyar kormányok "legitimációjáról" értekezni …

Azt meg honnan veszed Zsóti, hogy ilyen tróger dumával bárkit is rá lehet venni arra, hogy átálljon hozzátok ?

Andras J Fazekas 2017.12.29. 14:52:28

Rém kiábrándító, hogy a demokrata párthoz kötődő amerikai sajtó, évek óta kizárólag kiforgatott, elferdített tényeket, vagy nettó hazugságokat képes közölni Magyarországról.

Ez gyakorlatban az elvárthoz képest ellenkező hatást fejt ki.

Nem segíti a magyar ellenzéket, hanem aláássa még a megmaradt tekintélyét is.

Az még komolyabb ellenhatást vált ki, hogy az USA demokrata szekciója lepaktált a volt kommunisták utódaival, a mostani posztkommunista baloldallal..

A magyarok egyébként hagyományos módon kedvelik az USA-át, – annak ellenére is, hogy '56-ban elárulta, cserbenhagyta őket – ám egyre jobban utálják az Obama-Clinton adminisztrációt, és annak hátramaradt hadosztályait.

Ha ez jó a demokrata szekciónak, csak csinálják tovább !

Scott Tenorman Must Die 2017.12.29. 17:22:24

valamiért ez kimaradt a lapszemléből:

"A magyarországi béremelkedésre irigykednek az angol szakszervezetek

A brit szakszervezeti szövetség (TUC) szerint 2018-ban Magyarország áll majd a fejlett ipari gazdaságok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) reálbér-növekedési ranglistájának élén, a sereghajtó ugyanakkor Nagy-Britannia lesz.

A TUC pénteken Londonban ismertetett tanulmánya szerint Magyarországon jövőre 4,9 százalékos reálbér-növekedés várható; ez a leggyorsabb ütem lenne az egész OECD-csoportban. A szakszervezeti szövetség előrejelzése szerint az átlagos brit alkalmazotti reálbér 2018-ban viszont 0,7 százalékkal visszaesik, és ezzel Nagy-Britannia az OECD-mezőny utolsó helyére kerül."

Helga Beauty Salon2 2017.12.29. 17:33:39

@Andras J Fazekas: "Az még komolyabb ellenhatást vált ki, hogy az USA demokrata szekciója lepaktált a volt kommunisták utódaival, a mostani posztkommunista baloldallal.."

Nem paktált, egyszerűen fajtársak. Ebben nem játszik az ideológia! Remek példa Lendvai Pál, aki fullkomcsi ávósként távozott nyugatra és remekül érvényesült mégis! A nagy elvek mögött ott vannak ám a mélyebb összefüggések!

Andras J Fazekas 2017.12.29. 17:53:15

@Hilda kisfia: Nem egészen …

A nagy disznóságot utólag találták ki. Tizenöt-húsz éve ilyen formában nyoma se volt ennek.

Akkor még Soros se volt ilyen erős.

Az viszont igaz, hogy mostanra összenőttek.

Egy nagyokos, demokrata agytrösztből származó tanácsadótól származik a nagy ötlet, miszerint "a volt kommunisták gyávábbak és gerinctelenebbek a nemzeti erőknél, és kérés nélkül megcsinálják ami az érdekünk, ezeket kéne támogatni".

Aztán kezdtek hülyén nézni, majd bepróbálkozni, amikor 2010 után a magyar kormány elkezdett nem így viselkedni.

A másik ok, egyes politikai-, pénzügyi körök elemi érdeke a sérült, működésképtelenség határán tengődő demokrácia és gazdaság, ahol jól lehet a zavarosban halászni.

Így állt szépen össze ez a díszes érdekközösség.

De van egy jobboldali Amerika, aki/ami viszont nem így vélekedik.

Helga Beauty Salon2 2017.12.29. 18:01:34

@Andras J Fazekas: "Az viszont igaz, hogy mostanra összenőttek."

Mostanra? Akkor nem hallottad a rádióban egy régi MDF tag visszaemlékezését. Azt mondta, hogy anno még kormányalakítás előtt Mark Palmer kapacitálta őket hogy vegyék be az SZDSZ-t. Antall ezt megtagadta. Utána az MSZP összeállt velük, amit senki nem értett akkor.

Andras J Fazekas 2017.12.29. 18:17:39

@Hilda kisfia: Ismerem a történetet …

De én voltam kinn, és ilyen mértékben, ahogy ez mára elharapózott egyszerűen nem létezett.

A 2010-es bukás után, az SZDSZ-es értelmiség elkezdte piszok gyorsan dezinformálni a külföldi sajtót, és sokkal gyorsabban jelentek meg ezek a hazugságok, mint ahogy a kormány erre reagálni tudott volna.

Ezeken a visszaosztott hazugságon átsütött a magyarországi bolsevista retorika és fogalomkészlet.

Nem kellett hozzá sok, másfél éven belül ezt fújta az ellenséges nyugati sajtó.

Már maguktól is megy nekik.

Először csak a reformkommunista réteget, aki a rendszerváltást próbálta levezényelni, meg a kommunista zsidókat próbálták a börtöntől menteni.

Aztán amikor elakadt az igazi rendszerváltás, nem lett lusztrációs törvény, mint a többi volt kommunista országban, egyre jobban elpofátlanodtak.

Jelenleg itt tartunk.

Andras J Fazekas 2017.12.29. 18:26:16

@Hilda kisfia:

Vitán felül, csak annyit óhajtottam volt mondani, hogy én szeretem Amerikát, de ezt a mocsok demokrata-liberális katyvaszt ki nem állhatom.

a nagy hohoohooo 2017.12.29. 19:18:28

@Andras J Fazekas: Ásítooooo...k....a sortávolság ba+,a sortávolság,vagy tedd fel szemüveged,vagy menj szemészhez és csináltass újat,olyat ami beengedi a fény a pupillák mögötti sötét űrbe...hehee.......ennyikeh ...te snot.....

Andras J Fazekas 2017.12.29. 19:21:10

@a nagy hohoohooo:

A halakkal rendezd a problémáidat először, mielőtt új lapot kezdesz …

Szerencsétlen bolond …

Scott Tenorman Must Die 2017.12.29. 19:23:37

www.atv.hu/videok/video-20171229-felszamoljak-a-hos-utcai-nyomortelepet

ebből milyen balhé lesz. ki fogad velem abban, h a liberálnácik kinek a pártját fogják fogni? ((((:

taga20 2017.12.29. 19:49:31

@Scott Tenorman Must Die: te mindenhová behánysz fityeszzombi?

Behaton 2017.12.29. 20:36:08

@taga20: Te sem panaszkodhatsz.
:)
Rokonok vagytok?

taga20 2017.12.29. 20:45:43

@Behaton: szerintem te, aki a subba egyik legnagyobb turhája vagy, az ne célozgasson!

:)

Scott Tenorman Must Die 2017.12.29. 21:09:33

@taga20: jaj de jó, h itt vagy, végre tisztázhatod a beégésedet. tudod, amikor Gyurcsány kedvéért égtél be.
süti beállítások módosítása