B1 blogcsalád



A kormány azért nem akadálymentesíti a tömegközlekedést, mert azt akarja, mindenki fusson be a munkahelyére

2017. december 26. - B1blog

Szabó Tünde és Schanda Tamás államtitkárok közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a következő három évben tízmilliárd forintot fordítanak a hazai szabadidősport felvirágoztatására néhány arra érdemes szervezeten keresztül, amelyek pályázati úton nyertek programjaik megvalósításához jelentősebb összegeket.hc.jpg

Ez a világ leghatékonyabban elköltött tízmilliárdja lesz a kormányzati várakozások szerint, hiszen azzal, hogy a szabadidősportba fektetik, egyszerre reformálja meg

  • a sportéletet,
  • az egészségügyet
  • és a munkaerőpiacot is.

Szabó Tünde kifejtette, hogy a testmozgás révén megőrizhető az egészség, és ez jótékony hatást gyakorol a munkaképességre is. Bizonyára ezért van jobb helye ennek a pénznek a sportszférában, mint a szintén az Emberi Erőforrások Minisztériuma hatáskörébe tartozó

kórházi fejlesztések területén vagy a szakképzésben

- ezek talán túlságosan direkt beavatkozást jelentenének, és ezeken a területeken egyébként is más az államtitkár, a közvetlen problémákat oldják meg ők, nem lehet a világ összes gondját Szabó Tünde törékeny (bár sportban edzett) vállaira helyezni.

A pályázatok kiírása és elbírálása során előnyt élveztek azok a programok, amelyek hosszabb távra terveznek, és nagy a közösségteremtő erejük, hiszen ez - az államtitkárok szavait idézve - hozzájárul a nemzet erősítéséhez.

Schanda Tamás követendő példának tartja többek között annak a vidéki klubnak a pályázatát, amely sportcipőket oszt szét azok között, akik

legalább tíz edzésen részt vesznek.

Reméljük, a tizenkettedik edzés után is marad még játékos a csapatban. A győztes szervezet mindenesetre jól tenné, ha az edzéseket úgy tervezné meg, hogy háromhavonta tart egy-egy tréninget, így biztosan sikerrel ki tudja majd tölteni a program hároméves kifutási idejét.

Az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár arra is rámutatott: az egyik legfontosabb céljuk, hogy a következő 3 évben legalább félmillió embernek, közöttük 30 ezer fogyatékossággal élőnek adjanak segítséget a támogatás révén a rendszeres testmozgáshoz. Ezután röviden felvázolta, milyen típusú tevékenységekhez nyújtanak anyagi fedezetet: a nyertesek futóversenyekre, túrák szervezésére és lebonyolítására, a kerékpározás népszerűsítésére és életmódklubok vezetésére kapnak pénzt.

sztscht.jpgMegnyugtató tudni, hogy például a tömegközlekedés akadálymentesítése, amire most épp lehetett volna esély a metrófelújítások során, már túlhaladott probléma. A kerekesszékeseknek sokkal többet ér a lehetőség, hogy futóversenyeken és túrákon vehessenek részt. Sőt, a végére annyira edzettek lesznek, hogy nem is lesz szükségük a közlekedési eszközökre:

egyszerűen elfutnak otthonról a munkahelyükre és vissza.

Már ha van munkahelyük, mert arra sajnos nem jut a keretből, hogy plusz források legyenek a fogyatékkal élők munkaerőpiaci integrációjára is. Munka mellett egyébként se lenne idejük edzeni, és akkor hogyan erősödne a nemzet?

Tízmilliárd forint rengeteg pénz, ennyiből akár még csoda is történhet: a mozgásukban akadályozottak kerékpároznak és túráznak, sőt, talán még a holtak is feltámadnak!  Ennek egyébként vannak is már előjelei, hiszen sokan, bár évek óta nincsenek már az élők sorában, a nemzeti konzultációs ívet is lelkesen kitöltötték és visszaküldték.

A következő pályázati ciklusában talán érdemes lenne megfontolni, hogy kimondottan ennek a célcsoportnak is hasznos lehet sportprogramokat szervezni - a győztesek biztosan holtversenyben végeznek majd az élen.

Kerényi Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7013524641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2017.12.26. 17:18:50

El lehet hülyéskedni a problémát, de Vitézy Dávid mondta meg az ügyet az atv-n. Mártmnt azt, hogy a kéregállomásoknál könnyedén be lehet építeni a liftet, ami szerintem meg is valósul, de a mélyállomásoknál ez horribilis összeg, ott a felszíni alternatív buszjáratoké lesz a főszerep, ez pedig már jórészt ma is megvan, a metrófelújítás slőtt is megvolt valamilyen formában az egész vonalon. Csak Horváth Csaba és a MEOSZ nem hajlandó ezt tudomásul venni.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.12.26. 23:14:22

Bandó "úr" inkább a közönségével viselkedjen tisztességesen, mert még a végén hakni sem lesz. Absztinencia, tisztel úr, absztinencia, legalább a fellépések előtt..

Énmégújvagyok 2017.12.27. 02:31:19

@EU zászlót mindenhova!: Te most a cseh kettest nézed?! Azt azért nem árt tudni, melyik bejegyzéshez szólsz hozzá!

BAZINGA2 2017.12.27. 19:27:09

Senkit nem érdekel, az öreg, a szegény, a beteg, az elesett, a nyomorék, a fogyatékos ember. Aki nem hoz hasznot az államnak, az nem számít. Nem foglalkoznak vele. Ez van!

Nzoltan 2018.01.01. 09:01:57

@BAZINGA2: Nem. Az van, hogy az elesettek sem követelhetnek aránytalanul nagy "szolidaritást" a többségi társadalomtól. Akinek ez nem tetszik, lehet kalapozni. Erre van millió-egy civil szervezet.
süti beállítások módosítása