B1 blogcsalád



Gyurcsány: ha nincs összefogás, akkor Orbán marad; össze kell fogni, nem kicsit, nagyon

2017. december 16. - nickgrabowszki

A DK elnöke és Debreczeni, a párt elnökségi tagja elmondta, miért kell közös lista és miniszterelnök-jelölt. Ők aztán nem váltogatják az álláspontjukat szélkakas módjára.
guf.jpg

A Demokratikus Koalíció ragaszkodik ahhoz, hogy külön induljon és saját listát állítson a jövő évi választásra, amit természetesen Gyurcsány Ferenc pártelnök vezet majd.

Érdemes tehát áttekinteni, hogy miket mondott Gyurcsány korábban a baloldali összefogásról és a közös ellenzéki listáról.

Ha nem nő ki egy Fidesszel szembeni erő, ami egyedül is többséget szerezhet, akkor a baloldal összefogásának nincs alternatívája.

(2012. január 20. Fejér Megyei Hírlap)

Ha nincs összefogás, akkor Orbán marad.

(2013. február 26., ATV)

A Fidesz-KDNP-kormány szalámi taktikájával az ellenzék feldarabolására, megosztására törekszik, amire egy közös ellenzéki lista állítása lehet a gyógyír. A demokratikus ellenzéki erőknek minél előbb meg kellene állapodniuk egy közös miniszterelnökjelöltben, mert „ha sokáig kergetőznek, hogy ki legyen a miniszterelnökjelölt, akkor a miniszterelnököt úgy fogják hívni, hogy Orbán Viktor”.

(2013. május 1., Index)

Nincs idő taktikázni, ha a demokratikus ellenzék így folytatja, akkor jövőre veszíteni fog. Orbán legyőzéséhez előbb le kell győzni magunkat, a kishitűségünket, a pártoskodást. Össze kell fogni, nem kicsit, nagyon. A demokratikus ellenzék élére nem kettő vagy három, hanem egy olyan ember kell, aki győzelemre vezeti a kormányváltást akarókat. Ha ilyen most nincs, akkor új vezetőt kell felkérni.

Ha én lennék az akadálya az összefogásnak vagy a közös listának, akkor nem leszek.

Nem azért küzdök, mert képviselő szeretnék lenni, hanem azért, hogy győzzünk.

(2013. október 23., Index)

Tekintve, hogy a választási törvény semmit nem változott, figyelemreméltó látni ezt a kíméletlen következetességet, a mindentől független intellektuális és morális integritást, az összhangot, ami a korábbi nyilatkozatok és a mostani cselekedetek között fennáll. Ő aztán nem váltogatja az álláspontját

szélkakas módjára.

A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, a politológus és politikai író Debreczeni József a Magyar Narancsban meggyőzően világította meg az összefüggést, miért ragaszkodnak ahhoz, hogy közös lista és -miniszterelnök-jelölt kell:

Amelyik választás eddig nem volt előre lefutott, mint 1994-ben és 2010-ben, az személyek között dőlt el: 1998-ban Horn és Orbán, 2002-ben Medgyessy és Orbán, 2006-ban Gyurcsány és Orbán közül választottak az emberek. 1990-ben az SZDSZ vereségének egyik fő oka az volt, hogy míg az MDF kiállította Antall Józsefet, addig az SZDSZ három embert szerepeltetett a plakátjain, egy negyedik volt a listavezető, a pártelnök pedig nem is készült az Országházba. A szülőfalumban sokszor beszélgetek olyan emberekkel, akik azt mondják: 2010-ben "ezekre" szavaztak, de elegük van belőlük - itt általában válogatott szidalmak következnek -, és ők többet ugyan el nem mennek választani. Ilyenkor azt mondom: ha nem mentek el, akkor "ezek" maradnak továbbra is. Mire azt kérdezik: na jó, de

ha nem Orbánra, akkor kire?

Akik nagyon messze vannak a politikától - és a választók döntő többsége ilyen -, azok számára a választás egyszerű személyi döntésként jelenik meg

Nehéz belekötni az érvelésbe.

Ezek után mindenki eldöntheti, mi a valódi cél Gyurcsány és pártja számára: Orbán leváltása, vagy beérik néhány képviselő mandátummal, nem számít, marad-e a Fidesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8613505603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dickon 2017.12.16. 18:07:12

Gyurcsány Ferenc a Fidesz legjobb kampányaktivistája.
Pont.

taga20 2017.12.16. 18:41:39

@Dickon: szerintem meg te vagy, a sok agyatlan kommenteddel.

ponty!

Dickon 2017.12.16. 18:48:16

@taga20: Én megértem, hogy egy olyan Gyurcsány rajongónak, mint te, ezt nehéz feldolgozni, de talán ideje, hogy elfogadd mindezt. Ferenc minden idiótaságára remekül épít kampányt a Fidesz. Ferenc léte, aktivitása biztosítja és könnyen nyerhetővé teszi a jövő évi választást. Ez van. Fogadd el és törődj bele.

taga20 2017.12.16. 18:53:26

@Dickon: diki barátom szeretlek, me fogyatékos vagy.

de ha te rajongasz egy seggért, attól a másik fél nem olyan, mint te.

eszt meg te fogadd el!

u.i.: neked tetszik ez ami ebben az országban megy évek óta?

Dickon 2017.12.16. 18:56:04

@taga20: Nekem 15 éve nem tetszik az, ami ebben az országban megy.

taga20 2017.12.16. 19:10:34

@Dickon: hát, má majdnem bevettem a kamu dumád haver.

te egy virtigli fityesz droid vagy. ne is tagadd!

Dickon 2017.12.16. 19:20:19

@taga20: Nem akarom, hogy álmatlan éjszakáid legyenek, így miért is tagadnám. A blogföld egyszeri hozzászólóinak kell a fogódzkodó, kell egy biztos pont, egy támasz, hogy eligazodjanak. Nem kellenek bonyolult összefüggések, árnyalatok. Fekete-fehér...
Ha neked könnyebb, hogy fideszesnek képzelsz, akkor legyen. Örömmel vállalom, csakhogy ne legyenek kételyeid, kérdéseid, hogy ne szorongj.
Így már jobb, ugye?
Mosolyoghatsz végre...levegő kifúj...
:)

taga20 2017.12.16. 19:24:47

@Dickon: diki, te azé a szíved mélyén rendes ember vagy.

csak az a baj, hogy mindig az állat énedet tolod ide nekünk:)

Dickon 2017.12.16. 19:30:44

@taga20: A gyík árváját én nem fogom bántani, mert sejtem milyen nehéz lehetett feldolgozni azt, hogy szeretett blogod, ahol magadat adhattad és elénk tárhattad igazi éned, kimúlt. Talán itt több szerencséd lesz. Gondolom sok barátot szereztél már itt...

Első Kézből 2017.12.16. 19:38:21

2014 megmutatta, hogy a közös lista mire jó: a Fidesz-kétharmadra. vagyis a Botka1 Blog a Fidesz-kétharmad mellett kardoskodik, amikor a közös listát erőlteti.

Remete 2017.12.16. 19:41:25

Azért a történelmi hűség érdekében pontosítsunk! 2017. márciusig folyamatosan a közös listát támogatta Gyurcsány. 2016. októberében azonban színre lépett Botka László, aki egyetlen alkalommal még tárgyalni sem volt hajlandó a DK-val és elsőként deklarálta, hogy Gyurcsány nem szerepelhet a közös listán. A DK számára nyilvánvalóan elfogadhatatlan ajánlattal Botka a DK 2017. márciusi kongresszusáig kitartott, ezért a DK ezt tudomásul véve döntött a külön listáról. Ez nem szélkakaskodás, hanem alkalmazkodás a körülményekhez.

gaboca41 2017.12.16. 19:43:36

Az idézetek 2012-13.-ból származnak. Akkor ez a tipusú öszefogás nem jött be, köszönhetően az MSzP-nek. Bajnai helyett Mesterházyt erőltették, ami rengeteg embert tartott vissza, hogy elmenjen szavazni. Az "Összefogás" résztvevői csak morzsákat kaptak, még frakcióalapításra sem elegendő helyet. Ma az MSzp újra megpróbálja a saját elképzeléseit ráerőszakolni a többekre, csak a gond az,hogy ez már nem Horn és a pártja.

Dickon 2017.12.16. 19:44:50

@Remete:
"...a DK 2017. márciusi kongresszusáig kitartott, ezért a DK ezt tudomásul véve döntött a külön listáról. Ez nem szélkakaskodás, hanem alkalmazkodás a körülményekhez."

És ekkor bontottak pezsgőt a Fidesz pártszékházában.
:)

taga20 2017.12.16. 19:47:50

@Dickon: diki, ha nem haragszol, akkor én nem tudom, hogy te minek vagy az árvája.

aszt viszont vágom, hogy telibe nyalod a szart a geci seggéből.

meszena 2017.12.16. 19:47:57

A politika mindenütt személyes első emberekkel képviseli a pártokat. Kelle egy arc hozzá, aki megjeleníti a mögötte állókat. Ez mindenütt így megy, máshogy talán nem is lehetne. Az mszp azért szerezte meg most Karácsony Gergelyt, hogy a listájának legyen egy közkedvelt arca. És ez az mszp szempontjából egy jó döntés volt. Eddig a balliberális ellenzéknek nem volt arca, nem volt egy olyan ember, aki kihívóként jelenhetett volna meg. Illetve, de volt Botka, viszont őt a pártja végül nem hagyta érvényesülni. Ott van még Gyurcsány Ferenc is, akit felesleges lebecsülni, mert ügyes taktikus és pontosan tudja, hogy mit akar.
Ugyanakkor az összefogás óriási kockázat is a nagyobb pártoknak, mert jellemzően a kicsik profitálnak belőle (parlamenti mandátumokhoz, és ezzel médiafigyelemhez is jutnak), amikor nem jön össze a győzelem.

Dickon 2017.12.16. 19:52:03

@taga20: Sok mindent nem tudsz, de annak nagyon örülök, hogy hinni hiszel valamiben. Na most annak, hogy hitednek van-e értelme, jenen pillanatban nem számít, mert én örülök annak is, hogy valaminek el tudtál köteleződni végre...

meszena 2017.12.16. 19:53:39

"mi a valódi cél Gyurcsány és pártja számára: Orbán leváltása, vagy beérik néhány képviselő mandátummal, nem számít, marad-e a Fidesz."
Mi az, ami ezen érthetetlen? Miért gondolja azt bárki, hogy a pártok nem legelőbb a saját eredményeikre figyelnek? Még akkor is, ha nem ezt hangoztatják. Gyurcsány politikus, nem azért csinálja, hogy félreálljon. Egy párt sem azért jött létre, hogy másokat segítsen hatalomra, magát pedig felszámolja.
Szóval mindenki azt hangoztatja, hogy az Orbánt le kell váltani, de közben mindenki ezt úgy gondolja, hogy ők maguk kerülnek kormányra.
A politikusok valódi célja igazából nem a leváltás, hanem a hatalomra kerülés.

meszena 2017.12.16. 20:00:26

@Első Kézből: A közös listának akkor lehetne értelme, ha fej-fej mellett állna két erő.
Jelenleg azonban nincs igazi (=a törzsszavazókon túl is üzenetet hordozó) program, amit szembe tudnának állítani a fidesszel.
Lehet mindenféle európaiságról papolni, de ha a szavazóknak tetszik az egykulcsos szja, meg a családi adókedvezmény, esetleg még a családtámogatási politika is, nem is beszélve a bevándorlási politikáról, akkor ezzel nem fognak tömegeket meggyőzni.

taga20 2017.12.16. 20:01:20

@Dickon: diki, diki. ne állj a fasz rossz végére, me be fogod szopni a faszt.

te tényleg olyan romlott vagy, hogy ennek a beteg fityesz rendszernek örülsz?

taga20 2017.12.16. 20:04:34

@meszena: hát bakker, hozzád képest kimdzsondzsuva egy humánus állat.

Dickon 2017.12.16. 20:07:16

@taga20: Nagyon minimalista vagyok és nagyon apró dolgoknak is tudok örülni. Kovács László, az MSZP méltán elhíresült és kiröhögött politikusa megtanított arra, hogy bátran merjek kicsi lenni, hogy bizonyos esetekben válasszam nyugodtan a kisebbik rosszt. Ezen útmutatások szerint élek és azóta nagyon sok mindennek tudok örülni. Még neked is...

Helga Beauty Salon. 2017.12.16. 20:11:20

@taga20: Te miért vagy balos? Egyszerű hülyeség, vagy van konkrét oka?

meszena 2017.12.16. 20:11:53

@taga20: Hát, ennyit sikerült a témához hozzátenned :)
Tényleg, szerinted mik az összefogás előnyei? Szerinted igaza van Gyurcsánynak?
Közös, vagy külön lista párti vagy?

Remete 2017.12.16. 20:13:54

Egyébként a közös lista eredménye 2014-ben az volt, hogy a megszerzett 38 mandátumból 4 mandátumot kapott a DK. Nem volt hajlandó a frakcióállításhoz szüksége (5 fő) még egy főt az MSZP a DK-nak átadni. Pedig az erőviszonyok már akkor sem ilyen arányúak voltak. A két hónap múlva lebonyolított Uniós választásokon az MSZP 10,9 %-ot, míg a DK 9,8 %-ot ért el. Mindkét pártnak 2-2 mandátum jutott.

meszena 2017.12.16. 20:18:26

@Remete: A közös lista eredménye az volt, hogy a DK biztos bejutó lett. Így a DK pont annyi legitimációval rendelkezik, mint a KDNP. Az uniós eredmény ebben nem számít. Megegyeztek, hogy kinek mi jut a listán és elfogadták, hogy a választási eredmény dönt a bejutásról.

taga20 2017.12.16. 20:19:08

@Dickon: te egy igazi humánus ember lennél, ha nem örülnél a rezsiszilárdoknak, a kósalaliknak, a mészaroslölöknek.

tényleg az lennél! de nem fok sikerülni!:)

neked tetszik ez a szar, amit a fityeszmaffia összehordott 7 év alatt? neked ez teccik?

morpho 2017.12.16. 20:19:15

@meszena: "A közös listának akkor lehetne értelme, ha fej-fej mellett állna két erő."
Nem. A közös listának és közös jelölteknek akkor lenne értelme, ha tényleg meg akarnák buktatni Orbánt. Valószínűleg közös listával sem menne, de ha valahogy menne, akkor csak úgy. Viszont csak pofáznak róla, de nem állapodnak meg. Tehát nem akarják leváltani Orbánt. Azok a pártok, akik azt mondják, hogy le akarják váltani Orbánt, de egyedül indulnak, azok hazudnak, mint ahogy hazudnak azok is, akik a megállapodás szükségességéről pofáznak, de csak a saját pecsenyéjüket (parlamenti mandátumaikat) sütögetik és a tényleges megállapodásból kitáncolnak. Igen, ezzel azt akartam mondani, hogy kb az összes "ellenzéki" párt hazudik. Vajon miért?

meszena 2017.12.16. 20:22:40

@morpho: Azért nem értjük, mert rossz a szemléletünk. Elvárunk valamit a pártoktól, azt, hogyan viselkedjenek. Mondjuk azt, hogy úgy, ahogy hangoztatják :)
Önmagamat idézném (én így értettem meg, hogy ez hogyan működik):
"Miért gondolja azt bárki, hogy a pártok nem legelőbb a saját eredményeikre figyelnek? Még akkor is, ha nem ezt hangoztatják. Gyurcsány politikus, nem azért csinálja, hogy félreálljon. Egy párt sem azért jött létre, hogy másokat segítsen hatalomra, magát pedig felszámolja.
Szóval mindenki azt hangoztatja, hogy az Orbánt le kell váltani, de közben mindenki ezt úgy gondolja, hogy ők maguk kerülnek kormányra.
A politikusok valódi célja igazából nem a leváltás, hanem a hatalomra kerülés."

taga20 2017.12.16. 20:22:59

@meszena: a kádéenpé egy kibaszott patyomkin szar! milyen legitimációja van faszkalap?

meszena 2017.12.16. 20:27:31

@morpho: A közös listát azért sem támogatják, mert úgy tűnik (most), hogy kicsi az esély a sikerre. Ezért mindenki végiggondolja azt is, hogy mi történik, akkor ha elmarad a kormányváltás.
Ott van az LMP. Szeretne az oldalán a vezető politikai erő lenni. Ehhez önálló és sikeres szereplés kell. A DK is erre a szerepre pályázik.
A Momentumnak egyedül kell bejutnia ahhoz, hogy később kinőhesse magát. A kis pártok mandátumot akarnak.
Az mszpések meg néha mintha elvesztették volna a józan eszüket... (már bocsánat) Kivéve most, amikor nem mentek el a Jobbikos tüntetésre. Ez racionális döntés volt.
Hogy lehet ennyi elvárást összeegyeztetni?

Dickon 2017.12.16. 20:28:18

@taga20: Nekem oly sok minden tetszik az elmúlt 7 évből. Például a sarki kisboltban az új eladó csaj...nem tudom, hogy a NER-nek van-e köze hozzá, de azt tudom, hogy az asszony és a csaj férje szerint jobb lenne ha nekem nem lenne közöm hozzá. Például...15 éve én örülök minden jónak, rossznak, minden apróságnak és világrengető dolognak.
Örülök annak is, hogy Gyurcsány és a DK összefogva akar közös listát..külön...vagy mi...
Örülök, na.

meszena 2017.12.16. 20:28:46

@taga20: A parlamenti választásokon ők is pont olyan közös listán jutottak be, mint a DK.
Ez a puszta tény, teljesen mindegy, hogy mit gondolsz róluk.

morpho 2017.12.16. 20:30:28

@meszena: Ezt leírhatod még párszor, de triviális. Viszont én nem csipázom, ha a pártvezetők hazudoznak. Bőven elég nekem Orbán a hülye "Soros-tervével", nem kell még az összes többi az összefosás hantával. Az egész magyar "politikai elit" elmegy ám a picsába!

taga20 2017.12.16. 20:33:25

@meszena: a kédéenpé mikor jutott be saját jogon a parlamentbe az utóbbi húsz évben?

morpho 2017.12.16. 20:34:16

@meszena: Közös listán egy erős létező párt, több pártot is bevihet magával és akkor sok frakciója lesz, akik sokszor szólhatnak hozzá és olyan, mintha sokan lennének, pedig az alappárt pont akkora velük is mint nélkülük. Ez csak egy hatalomgyakorlási trükk, amit a fidesz talált ki. Ettől még a KDNP nem létezik. Nyilván mindent szabad, amit nem tilos, de ez a választási törvény és a házszabály kijátszása.

meszena 2017.12.16. 20:34:24

@morpho: Szerintem nem hazudoznak. Nagyon is szeretnének hatalomra kerülni. S ehhez az első lépést hangsúlyozzák: leváltani a kormányt.
Azt várnád, hogy adják fel a személyes ambícióikat, adják fel a pártjuk jövőjét, hogy másoknak kerüljenek hatalomra? Szerintem ez nem egy életszerű elvárás.

taga20 2017.12.16. 20:36:47

@Dickon: "Nekem oly sok minden tetszik az elmúlt 7 évből. "

és bakker egyet sem soroltál fel.

ez bazdmeg beszédes! és értelek, hogy szégyenled ezt a szart, amit a fityeszmaffia a pofánkba tol.

morpho 2017.12.16. 20:37:32

@meszena: "Szerintem nem hazudoznak." "hangsúlyozzák: leváltani a kormányt"
De össze nem fognak, tehát hazudoznak. Most tényleg meg akarsz győzni az ellenkezőjéről annak, mint amit látok? A pártok saját ambíciói nyilván a legfontosabbak, csak akkor ezt kell mondani. Nem olyan bonyolult ám igazat mondani. De ezek magyar pártok...akkor mégis bonyolult.

meszena 2017.12.16. 20:38:51

@taga20: A KDNP 1990-ben, 1994-ben jutott be önállóan (A DK eddig önállóan soha!), majd 2002-től a fideszszel közös listán. A DK pedig CSAK az mszpével közös listán jutott eddig parlament mandátumhoz.
Ettől még lehet (valószínű), hogy a DK-nak több szavazója van, de ettől ez még így történt.

Dickon 2017.12.16. 20:41:49

@taga20: Hogyne soroltam volna! Miért nem olvasod el, amit írtam?
Örülök a stadionoknak is. Szép nagyok. Nem is gondoltam volna, hogy ember tud ilyen nagyot építeni...mert én például csak egy kis házban lakom. Kovács Laci bácsi mondta, hogy merjek kicsit építeni. Mondjuk Gyurcsányék idejében mondták, hogy vegyek fel hitelt és építsek nagyobbat, de azt gondoltam, hogy mit szólna mindehhez Laci bácsi, így inkább nem építettem.

meszena 2017.12.16. 20:43:10

@morpho: A fidesznél azért működik, mert a fidesznek van hozzá elég támogatottsága. A kdnp azonban elég lojális párt, ezért nem kell tőlük tartani, hanem lehet rájuk számítani. Szerinted a DK, vagy bárki, ilyen lenne az mszpével?
A fideszhez nemcsak a kdnp kapcsolódik, de csak ők külön.

Dickon 2017.12.16. 20:44:33

@morpho: Bizony! Nemrég írtam itt, valamelyik poszt alá:

"Magyarázzátok a bizonyítványt. Ráadásul mindezt előre!
Nem tudtok összefogni...
Egymást marjátok, fikázzátok...
Nem tudtok 106 alkalmas jelöltet kiállítani...

Azt írjátok, hogy az ország kétharmada nem akarja Orbánékat. Tudva ezt és tudva azt, hogy a jelenlegi választási törvény adta keretek közt is legyőzhető a Fidesz, mindez csak gyenge és szánalmas magyarázkodás. Komolyan.
Miért nem halljuk már az összefogás közös programját a HírTV-n, az ATV-n, az RTL-en?
Miért nem olvassuk a 106 jelölt nevét az Indexen és a baloldali blogok, portálok tucatjain? Miért nem dübörög már a kampány?
Saját balfaszságotokat is a Fideszre kennétek?

Ha nem akartok választást nyerni 2018-ban, ha feladtátok a következő négy évet, akkor mondjátok ki nyíltan, mert ezzel a kétszínű sunnyogással, a 2022-re szóló hitelességeteket is eljátsszátok!"

meszena 2017.12.16. 20:49:27

@morpho: Nem meggyőzni akarlak, csak önmagamat megértetni :)
Szerintem cikinek érzik azt mondani, hogy ők a hatalmat akarják. Talán azért is, mert a fidesz nem titkolta, nem titkolja. Miután az Orbánt jól elmondták ezért mindennek, most hogy álljanak elő azzal, hogy azért szavazzunk rájuk, mert hatalomra akarnak kerülni?
Pedig a választások arról szólnak, hogy azért akar hatalomra kerülni egy párt, mert a programját akarja megvalósítani.
Talán azt gondolták, hogy hitelesebbek, és sikeresebbek, ha a kormányváltást akarókat nyerik meg úgy általában.

morpho 2017.12.16. 20:51:44

@meszena: Nem igazán értem, hogy ezt most mire írtad, de olyan párt, hogy KDNP csak papíron létezik. Csak a frakciótagok, meg családtagok szavaznának rájuk. Az egészet a dupla frakció miatt tartják fenn kamuból.

@Dickon: Te bocs, de miért írsz nekem levelet többesszámban? Tök egyedül ülök itt a klaviatúra előtt. Nem mi írunk, hanem én ráadásul amit te leírtál, én olyat nem írtam.
Amúgy igazad van leszámítva egy apróságot: "a jelenlegi választási törvény adta keretek közt is legyőzhető a Fidesz"
A fidesz nem győzhető le demokratikus keretek közt. Most ne gyere azzal, hogy több mandátumot kell szerezni, mert ez lehetetlen. Viszont az is igaz, hogy ezt meg sem próbálják. Lehet, hogy azért mert lehetetlen, de akkor ezt kell mondani és bojkottálni a választást.

morpho 2017.12.16. 20:53:10

@meszena: Szerintem meg nem akarnak igazán hatalomra kerülni. Azt mondják, de hazudnak.

meszena 2017.12.16. 20:55:57

@Dickon: Nekem úgy tűnik, hogy ez az összefogás, nem összefogás játék a fidesz kottája.
Meg érzik az eredményesség elvárását az értelmiségi kör és a klientúra részéről, és nem tudnak felülemelkedni ezen a nézőponton.
Ha meg mernék lépni, hogy most mindenki külön indul, és kialakul az erősorrend, akkor máris látni lehetne, hogy ki lesz a következő választáson a kihívó. Persze ehhez egy olyan vezető kell, aki tovább tudja vinni arcvesztés nélkül a pártját a (látszólagos) vereség ellenére is. Igaz, ez is csak egy teória...

meszena 2017.12.16. 20:59:14

@morpho: Ezt nem értem. Miért ne akarnának? Ha politikus lennék, biztos, hogy azt akarnám.
Az mszp, a dk, az lmp biztosan akar. Eddig nem beszéltünk róla, de a jobbik is.
Tényleg érdekel, szerinted, miért nem?

Dickon 2017.12.16. 20:59:43

@morpho: A másik poszt alatt született hozzászólás másolata ez, és a többesszám az ellenzéki pártoknak szól.

És bizony igen, a jelenlegi választási törvény adta keretek között is legyőzhető a Fidesz.
(Lásd 2014 választási adatok, számok...)
Ha az ellenzék 96 választókerületben nyer jelöltjével, a listára adott szavazatoktól függetlenül közel kétharmados eredményt ér el.( Lásd fideszes eredmények 2014-ben.)
És most egy extrém esetet vettem alapul. Bizony kell az összefogás és kell a 106 alkalmas jelölt.

meszena 2017.12.16. 21:01:28

@morpho: A kdnp mellékszál. Csak annyit, hogy rájuk külön nem lehet szavazni, csak a közös listára. Nem is szokták őket külön mérni. Véleményem szerint a fidesz nem használja ki a bennük rejlő lehetőséget. Igaz, az bonyolultabb stratégiát követelne, és lehet, hogy egy két személycserét is a kdnpében... Igaz: nincs rá szükség.

morpho 2017.12.16. 21:07:47

@meszena: Ha valaki nem akar valamit, amiről azt mondja, hogy akarja, az két dolog miatt lehet. Vagy látja, hogy nem megy, de meg akar felelni az elvárásoknak, vagy megkérték rá, hogy tegye ezt. Annyira azért nem bonyolult.

@Dickon: Nem lehet nyerni. Úgy húzták meg a kerületeket, hogy ez lehetetlen. A második forduló eltörlésével ez lehetetlen. A kampányfinanszírozás átalakítása miatt ez lehetetlen és választási törvény szabályrendszere miatt ez lehetetlen. Már kurva sokszor részletesen leírtam. Nagyon ügyesen csinálták amúgy, de bebetonozták magukat.
Abból indulj ki, hogy miként lehetséges az, hogy 2010 óta egy 10 milliós ország nem nevelt ki magából egyetlen olyan tehetséges politikust sem, amely egy párt élére állva eséllyel küzdene a hatalomért, miközben a kormánypárt egyetlen reformot nem hajtott végre és egyetlen problémát sem oldott meg nyolc éve? Ez hogy lehet?
(a manyup pénzekből kifizetni a hiányt az nem reform és nem problémamegoldás)

morpho 2017.12.16. 21:08:29

@meszena: Igaz: nincs rá szükség.
Pontosan.

taga20 2017.12.16. 21:12:23

@meszena: dánkesün!

az az igazság, hogy a kádéenpé egy patyonkinpárt 20 éve.

ennyi.

taga20 2017.12.16. 21:14:54

@Helga Beauty Salon: talán azé, me a cerkámat balra szoktam tennni:)

Dickon 2017.12.16. 21:17:18

@morpho: Amennyiben úgy gondolod, hogy lehetetlen, akkor vedd úgy, hogy rád is vonatkozik az általam bemásolt hozzászólás, és rád is vonatkozik ezen hozzászólás általad nehezményezett többesszáma. Ez csak magyarázkodás és gyenge kifogáskeresés.
Nem tud az ellenzék 106 olyan jelöltet kiállítani, aki ott, helyben legyőzné a helyiek által is tolvajnak, csalónak és hazugnak tartott fideszes jelöltet? Nem tudnak 106 olyan tisztességes és becsületes embert kiállítani, aki legyőzné a kerület fideszes gazemberét?
Nincs 106 ilyen ember? És ezért a Fidesz a felelős? Többen írták ezen a blogon, hogy a 2 millió fideszbirka kivételével minden választópolgár a Fidesz eltávolítását kívánja. Ebből a több mint 5 millióból nincs 106 alkalmas?
Ezt akarod mondani? Ez a véleményed?

meszena 2017.12.16. 21:19:02

@morpho: A második esetet nem gondolnám, ez legfeljebb egy-két kis párt egy-két személye esetében lehetséges, bár bizonyíték nincs rá semmi.
A közvélemény kutatások tényleg nem a kormányváltás esélyeiről szólnak, bár a választásig minden csak jóslat.
Beszélsz arról, hogy milyen a választási rendszer. De mit tett az ellenzék? Minden pártnak a választási rendszerhez kell igazítani a stratégiáját. Mi volt az ellenzéki pártok stratégiája?
Csak azt érzékeltem, hogy civil álarc mögé bújva próbálták kihasználni (a fidesz ellen fordítani) a politikai pártok iránti alacsony bizalmat. Ez nem jött be.

morpho 2017.12.16. 21:28:28

@Dickon: Kis matek. Ha afideszre egy körzetben szavaznak 100-ból húszan, a többi nyolcvan pedig megoszlik 8 jelölt közt, akkor a fideszes jelölt 20%-al mandátumot nyer. Ez a második forduló eltörlése miatt van. 80% le akarja váltani, mégis nyer.
Hogy 8 jelölt legyen a túloldalon, azt úgy lehet megcsinálni, hogy sokmilliót ad az állam annak, aki indul. Továbbá megszüntette a kopogtatócédulákat, ezért sokkal könnyebb indulni. Aztán kamupártokat is csinál valaki, akiknek a nevei kísértetiesen hasonlítanak létező pártok neveihez.
A körzeteket teljesen irracionálisan húzták meg és érdekes módon csak afidesz járt vele jól. A kampányt teljesen lenullázták. Gyakorlatilag csak a fidesz éri el a társadalaom legnagyobb részét. Ehhez jönnek a karaktergyilkosságok és meg is vagyunk. Amíg Orbán él, a fidesz nem leváltható. Ha meghal, szétesik az egész, mert a fidesz nem egy létező párt, hanem Orbán Viktor saját pártja.
Csinálhatsz úgy, mintha ez nem is lenne így, de így van. Eleve nem stimmel egy demokráciában, hogy egypárti választási törvényt fogadnak el. Ilyet nem szoktak csinálni. Ez választ ad sok mindenre. Például arra, hogy miért indultak el az "ellenzéki" pártok ebben a rendszerben és miért esküdtek fel az egypárti alkotmányra? Én nem tettem volna.

Valaci 2017.12.16. 21:29:24

Kedves Szocialisták! Nem kéne már végre abbahagyni a hazudozást????
Amiket ez a cikk ide idéz, az 2012-13-bán hangzott el!!!
A politikában, éppúgy mint a gazdaságban, nincsenek örökérvényű igazságok. Az egy teljesen más helyzet volt, mint a jelenlegi!
A hasonlóság csupán annyi, hogy a szocik akkor is azt hitték, rá tudják erőltetni az akaratukat az egész ellenzékre. Akkor sem sikerült, most se fog.
Ha ezt belátják, akkor idővel ismét ők lehetnek a baloldal vezető ereje. Ha nem, akkor marad I. Viktor királysága, és az MSZP lassan szétesik.

morpho 2017.12.16. 21:30:02

@meszena: Ellenzéki pártok: Lásd fenn! A stratégiájuk annak a havi két millának a megszerzése volt, ami a képviselőséggel jár. Semmi több. Egyébként most is erről van szó.

Dickon 2017.12.16. 21:39:00

@morpho: A matekod ott bukik, hogy ha van összefogás, akkor a 20 fideszes szavazat semmit sem ér. És nem véletlenül beszélgetünk erről pont ezalatt a poszt alatt. Ha van összefogás és van 106 alkalmas közös jelölt, akkor bukik a Fidesz, ha nincs akkor marad Orbán.
Ha az ellenzéki összefogás nem valósul meg, az nem a Fidesz hibája.
A labda az ellenzék térfelén pattog és a győzelem kulcsa is az ellenzék kezében van.
A többi csak magyarázkodás, mellébeszélés és gyenge kifogáskeresés.

morpho 2017.12.16. 21:59:04

@Dickon: "ha van összefogás, akkor a 20 fideszes szavazat semmit sem ér"
De nincs összefogás...valamiért.

"A többi csak magyarázkodás, mellébeszélés és gyenge kifogáskeresés"
Már hogy mire kifogás, mire magyarázkodás? Nekem nincs pártom, sem kedvenc, sem semmilyen. Nekem tökmindegy ki nyer jövőre, mert úgy is a fidesz fog. Hagyjál engem békén ilyen faszságokkal. Ilyeneket a narancskullancsok szoktak írni és te eddig nem tűntél annak. Tévednék?

Ui: Azért érdekes összefüggések ezek. Kár, hogy figyelmen kívül hagyod. Szerinted a 150 milliós Oroszország sem tudott kitermelni az elmúlt 17 évben senkit, aki sikerrel szembe szállna Putyinnal? Vagy a demokráciával van gond? Álltathatod magad azzal, hogy Magyarország demokrácia, de szerintem nem az. Egy nagyon furcsa rendszer alakult ki, ami sokkal közelebb áll a Kádár rendszer utolsó 5 évéhez, mint a demokráciához.

Dickon 2017.12.16. 22:19:21

@morpho: Akkor marad Orbán, amíg meg nem unja. Mert hát ugye szerinted nem termelődött ki egy valamirevaló ellenzéki tehetség sem. És ezek szerint nem is fog.
Már csak azt nem értem, hogy valaki, aki ennyire nem bízik az ellenzékben, aki ennyire nem bízik az ellenzéki sikerben, miért folytat itt, egy ellenzéki blogon, a legjobban "reklámozott" ellenzéki blogon, szélmalomharcot a narancskullancsokkal?
Csak nem egy mezei troll vagy?
:)

morpho 2017.12.16. 22:28:15

@Dickon: Eddig azt hittem érted. Tévedtem.

"Mert hát ugye szerinted nem termelődött ki egy valamirevaló ellenzéki tehetség sem"

Ehhez képest mit írtam én?
"Abból indulj ki, hogy miként lehetséges az, hogy 2010 óta egy 10 milliós ország nem nevelt ki magából egyetlen olyan tehetséges politikust sem, amely egy párt élére állva eséllyel küzdene a hatalomért, miközben a kormánypárt egyetlen reformot nem hajtott végre és egyetlen problémát sem oldott meg nyolc éve? Ez hogy lehet?"

Természetes úton sehogy nem lehet. Ezt csak mesterségesen, antidemokratikus eszközökkel lehet elérni. Azt hittem érted, hogy mit írok. De buta sajnos vagy. :(

Dickon 2017.12.16. 22:39:41

@morpho:

"Természetes úton sehogy nem lehet. Ezt csak mesterségesen, antidemokratikus eszközökkel lehet elérni."

MICSODA???
Uram, Jézus!! És még azt írod, hogy buta vagyok??
:DDDDD
Hát azt kell hogy mondjam, hogy neked tényleg csak az való, elemző birkákkal és váradijánosokkal személyeskedj. Neki elég amit itt nyújtasz.
Felejts el. Foglalkozz a hozzád illő intellektusokkal. Viszlát, és boldog karácsonyt!

Az ész megáll...komolyan.

morpho 2017.12.16. 22:45:51

@Dickon: Te ilyenkor meghasonlasz önmagaddal, vagy nem érted amit leírtam. Az előbb még azzal basztattál, hogy szélmalomharcot vívok a narancskullancsokkal, most meg belekeveredsz egy értelmetlen mondatba és azért hülyézel le mert a fidesz ellen beszélek??? Hogy mi van? Igen, azt gondolom, hogy olyqan karaktergyilkosságot folytat a fidesz, aminek az a lényege, hogy amint felbukkan egy kicsit is tehetséges jelölt, arra rögtön ráküldik a buzizó, csalózó, hazudozó narancskullancs brigádot. Igen, ezt csinálták Bajnaival, Juhásszal és most éppen Vonával. Igen ez antidemokratikus és aki a "Soros terveben" hisz az jobb, ha nem szalad el ilyen ócskán, hanem megcáfol! Ezt kapitulációnak veszem buta narancskullancs! :)

taga20 2017.12.16. 22:59:47

@morpho: szerintem diki megitta az összes barbont, amit talált a borotválkozó szekrényébe. és most keménykedik, mint a geci a disznóólnál:)))

zene mehet? mehet!

www.youtube.com/watch?v=78g6uhRlP-I&list=RD78g6uhRlP-I

morpho 2017.12.16. 23:06:44

@taga20: A tetvarek narancskullancs teljesen beszopatott, azt hittem van véleménye. Aztán csak előjött a kormánypropaganda...Na de szó se róla.
Fokoznám kicsit : www.youtube.com/watch?v=kHK8WGBZmak

Behaton 2017.12.16. 23:10:21

@morpho: ez a dick egy ömlengő fasz, de most sajnos neki volt igaza. behúzott a csőbe a gané. legközelebb jobban vigyázz, mert így csak rontasz a megítéléseden. hajrá!

taga20 2017.12.16. 23:15:05

@Behaton: na elmész te a kurvaanyádba rohadék narancsjobbágy!

van pofád előadni a semleges faszt? bazdmeg rohadék. mennyé a subbára, oda valósi vagy!

morpho 2017.12.16. 23:21:18

@Behaton: Miben volt igaza? Lemaradtam.

morpho 2017.12.16. 23:22:54

@taga20: Erre nem varrok, ez jó! :))

taga20 2017.12.16. 23:29:56

@Behaton: kösz jól, csak nehezen viselem a képmutatást!

taga20 2017.12.16. 23:31:52

@morpho: küldök mék egyet. az egyik kedvencemet, talán ismered:)))

www.youtube.com/watch?v=XXr4Wq4HX-g&list=RDXXr4Wq4HX-g

morpho 2017.12.16. 23:43:43

@taga20: Ezt a változatot nem ismertem :)) Agyfasz! :)))

taga20 2017.12.16. 23:46:55

@morpho: na egy kicsit mást küldök, me látom, hogy nem vagy menthetetlen!:)

na melyiket? eszt! nesze!:)

www.youtube.com/watch?v=-pBrDjSFT_E&index=1&list=RD-pBrDjSFT_E

taga20 2017.12.17. 00:00:59

@morpho: egy netes haverom küldte, (és imádom) kábé olyan, mint te:)

na vigyázz, me jön a következő.

ebben benne van a lelkivilágom nagy része, ez az egyik kedvencem, így a kettő az egyben:))

www.youtube.com/watch?v=jQcNiD0Z3MU&list=RDjQcNiD0Z3MU

morpho 2017.12.17. 00:26:36

@taga20: Fogalmama sem volt, hogy a Johnny Cash bedarálta a Personal jesus-t! :))
Nem vagyok egy nagy DM fan (sose voltam), de ez ütős! :)

babbaba 2017.12.17. 09:46:25

Gyurcsányi az oka, hogy a baloldal béna kacsa. De jól van ez így. Hajrá magyarok!

Szimijo 2017.12.17. 10:06:19

Solymári Sakálének
A választók 61%-a otthon maradt Solymáron.
Az ellenzéki koncert nem eredményezett elég fülbemászó dallamot ahhoz, hogy megmozduljanak.
Nem csoda: a koncért marakodók kakofón üvöltése, vonítása , síró-kacagó ugatása nem éppen szirének éneke. Inkább sakáloké. Viszont messzire hallatszik, és ébresztőt még recsegő trombitával is lehet fújni. Egy egész országnak is!
A jelenlegi választási rendszer keretein belül (egyfordulós választás, erősen billenő pálya) lehetetlen legyőzni ezt az eszközeiben is gátlástalan, ön-”törvényes” kormányzatot a „szokványos” politizálás mentén. A szétforgácsolt ellenzék el sem juthat odáig, hogy a szánalmasnál erősebb ellenerőként lépjen fel: egy jó részük, a parlamenti küszöb alatt maradva, csak a kormánypártot támogatja a megkapott szavazatokkal. A többiek pedig biodíszletként képviselik tovább a semmit és senkit a parlamenti bársonyszékükben. Elvben, mert a valóságban alig járnak a munkahelyükre, csak a fizetésüket veszik föl. (Miben reménykednek? Miért hitegetnek bennünket? Vakok tán? Nem tudnak számolni? - Dehogynem, csak helyezkednek. A leeső, eléjük szórt koncokért marakodnak, mint a sakálok.) Így áll elő az a helyzet, hogy két millió választó kétharmados „többséggel” rángathatja a „maradék” hat milliót. Észveszejtő, nem?
www.youtube.com/watch?v=hb6QsKSw_GI

Helga Beauty Salon. 2017.12.17. 10:35:54

@taga20: talán azé, me a cerkámat balra szoktam tennni:)

Valami ilyesféle racionális válaszra számítottam!

taga20 2017.12.17. 10:53:45

@Helga Beauty Salon: cica, szerinted egy ilyen debil kérdésre, mi a bánatot kellett volna válaszolnom????

Anna Kisfaludiné Baán 2017.12.17. 12:09:59

a pápai panel ilyen rémálmokat okoz? OV marad!!!!!!!!!!!!

indekzh ISIS AlQaida mind CIA termék 2017.12.17. 12:39:40

www.valasztas.hu/hu/ref2016/1154/1154_0_index.html

NEM szavazat
3 362 224
98,36 %

Bukta lesz 2018 a migránsfarokszopkodó, Szarosz- bérenc betelepítőknek

kalapácstollú 2017.12.17. 13:48:47

Gyurcsány nem buta ember. Használt autót viszont nem vennék tőle. Politikailag pedig lejáratódott. Rétegnépszerűsége a többség számára taszító. Egy ellenzéki összefogásnak csak a kerékkötője lenne. Abban azért van valami, hogy a választáskor fontosak a személyek: amelyik félnek Gyurcsány az emblematikus figurája, az fog veszíteni.

vakapad 2017.12.17. 14:04:59

@kalapácstollú:

A politikai lejáratáshoz (mint azt a példa mutatja) uraságod is nagymértékben hozzájárul. Ahogy, gondolom, korábban is.

Az viszont számomra vadiúj gondolat (örültem is neki), hogy a rétegnépszerűség az egy taszító valami.

morph on deer 2017.12.17. 14:27:16

“2013. október 23., Index“

Megállt az órád, meg a naptárad is, kis kedves?
Vagy ez az utolsó hír, ami eljutott hozzád?

Netán biztosan tudod, hogy semmi olyasmi nem történt az utolsó négy évben, ami esetleg befolyásolhatta a körülményeket annyira, hogy indokolja a vélemények megváltozását?

Akkor ajánlom, hogy próbáld meg pótolni a hiányzó információkat, mert ez így komolytalan. Nem kicsit..!

Kezdésnek mindjárt javaslom Botka elvtárs önjelölt miniszterelnökjelölti pályafutását tanulmányozni, majd az ezt követő ilyen-olyan reakciókat az ilyen-olyan pártoktól, aztán lehet elgondolkozni a fenti dolgozat állításainak helytállóságán.

Ja igen: ne felejtsd el beállítani az órád/naptárad, mert ez így elég kínos.
Sok sikert!

A tudomány sosem téved! 2017.12.17. 14:33:49

Nem értem.
Nem úgy van, hogy Orbán megint megbukott, és holnap gyáván lemond?
Hiszen ezt minden nap megírják az igazmondo index címlapján. Minden nap IS!

kalapácstollú 2017.12.17. 14:38:50

@vakapad: A rétegnépszerűség nem taszító valami. Nem azért utasítják el sokan, mert kevesen szeretik. :))) Ez így vicces is lenne. Hanem mivel sokan utasítják el, nyilvánvaló következmény, hogy csak kevesen szerethetik.
Az meg nettó baromság, hogy én járatnám le gyurcsányt. Milyen lejárató dolgot mondtam/írtam róla? Hogy nőket erőszakol? Vagy jegesmedvéket? Esetleg benzinkutakat lop? Ugyan, semmi ilyesmit nem állítottam. Egyszerűen arról írtam, hogy politikailag elhasználódott, rendkívül alacsony a népszerűsége. Ezt nem én találtam ki, ez látható a közvéleménykutatási adatsorokban.
Egyébként is, mi ez a baromság, hogy én járatom őt le? Szerinted aki olvassa a blogot, annak az én véleményem miatt rendül meg a hite fletóben? Ugyan, ne majrézz már!

2017.12.17. 14:40:20

Elképesztő zsenire vall, ahogy összerakta a filmet a feri.

Helga Beauty Salon. 2017.12.17. 14:46:15

Ha Gyurcsány lett volna a Pál utcai fiúk vezére, akkor azt sem tudták volna eldönteni hogy ki rágja a gittet!

taga20 2017.12.17. 15:08:12

@Helga Beauty Salon: viszont jött a vörösinges pásztor, a geci, és ejnstandolt!

és te bazdmeg mirr-murr a seggedet a földhöz vered már hét év óta.

szakadok rajtad, mekkora egy férgek vagytok!:)))

Helga Beauty Salon. 2017.12.17. 15:14:06

@taga20: és te bazdmeg mirr-murr a seggedet a földhöz vered már hét év óta.

És a következő ciklusban is! :DDDDD

taga20 2017.12.17. 15:22:46

@Helga Beauty Salon: jön még kutyára kamaz. eszt ne felejtsd el geréb!

taga20 2017.12.17. 16:00:29

@morph on deer: inkább élettapasztalatnak nevezném.

a gecinek is fog repülni a sapija, így vagy úgy:)

uploads.disquscdn.com/images/2e09c6f5b7f9c29ce3eb4745d9715e1934bb7abf2b4582e0c3db27d84b22cbff.jpg?w=600&h=407

ja és jó volt a zenéd, mégha nem is az én műfajom teljesen.

bekerült 2017.12.17. 16:01:44

@meszena:
Végül is igazad van, nem úgy mint a blog írójának !
Az fel se tűnik senkinek, hogy csupa 2014 előtti megszólalásokat idézett ide !

Az is igaz, hogy ha az MSZP-n kívül nincs senki más, csak karácsony, aki közös listát szeretne, akkor mi értelme van a DK-nak ebbe bele állni ?
Ne a DK-t ösztönözzék, hanem győzzék meg a többi pártot és akkor megy az egész buli.
Egyébként nem fer a játék.
Az MSZP már megint a DK-al vitetné el a Botka hülyeségét, amiért egy már kialakulóban lévő összefogást rúgtak fel a szocik !
Mi változott azóta, hogy Botka még a saját pártjának se kellett ?
A vezetők, akik vele megegyeztek ugyan azok, miért lehetne bennük megbízni ?

2014-ben is hiába írtak alá megállapodást, ott tartottak be a DK-nak ahol tudtak !
Most is ismerek olyan körzetet ahol az MSZP szóba se áll a DK-al.
Hogy lesz itt összefogás ?
Ki fog hallgatni az MSZP-en a vezetőkre, amikor azt se tudják, hogy mit kellene tenni és 4-en ötfelé húznak ?

Van rá egy ötösöm, hogy még egyéni körzet szintjén is nehéz lesz megállapodni és ha a vezetők alá is írnak, az MSZP tagsága ezt nem fogja lenyelni !
idő meg nem sok van a győzködésre !

bekerült 2017.12.17. 16:06:38

@kalapácstollú:

Egyszerű !

Gyurcsányt a FIDESZBE kell delegálni !

M1nd3gy 2017.12.17. 16:50:55

Gyurcsány jelenléte a garancia arra hogy ebben az elb@szott országban SEMMI nem fog megváltozni. Ezt a sok hulladék ingyenélő köztörvényes bűnözőt kellett volna börtönbe zárni aki most a parlamentben ül és utána esetleg lehetett volna rendszerváltást indítani...

morph on deer 2017.12.17. 16:53:33

@taga20:
“nem is az én műfajom teljesen.”

Csak mert ZAKKant volt ez is, csak már ‘felnőtt’ azóta! :)

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.12.17. 17:18:42

Gyurcsány célja az MSZP kivégzése, szavazóinak felszívása.

Az első pontban sikeres aknamunkát végzett, hisz az MSZP soha nem látott mélységben.
A második pontban a Jobbik azért jobban teljesít, a DK-nál, és ráadásul a Fidesz profitált ebből a legtöbbet.

morph on deer 2017.12.17. 17:23:22

@M1nd3gy:
“Gyurcsány jelenléte a garancia”

Hogy a faxba lehet az, hogy egy tulajdonképpeni pozició nélküli - még frakciója sincs a pártjának - személy képes meghatározni egy egész ország sorsát?
Vagy akár csak az “egész baloldalét”!?

Ha meg esetleg mégis így lenne, akkor mit is bizonyít mindez?
Tán azt, hogy annyira bamba ez az ország, hogy sehol senki, aki jobb lenne?
Vagy?

Mindenki sápítozik, hogy “miért nem áll félre” ahelyett, hogy bizonyítaná, hogy ő, vagy a kedvence valóban jobb.
Miért kéne félreállnia? Mert ‘kéne a hely másnak’?
Vicc.

Botkának például lett volna pont négy éve, hogy helyrepofozza az MSZP-t és bebizonyítsa, hogy ő és ők fújják a passzátszelet, senki nem ajadályozta ebben, Gyurcsány a legkevésbé.

Ehelyett mi történt?
Előkerült Botka, és az egyetlen ‘világraszóló’ ötlete az volt, hogy kiebrudalja Gyurcsányt a saját pártjából, majd bedarálja a DK-t az MSZP-be, és sokáig élnek, míg meg nem halnak.

Csak éppen Gyurcsány nem hagyta sem nagát, sem a pártját, amitől jó páran vérig sértődtek, klasszikus hasonlattal: “há nézd a vén qrva, hogy kapaszkodik!”

Ha mindenki csak fele annyi energiát fordítana a SAJÁT dolgára, mint a Gyurcsányozásra, már rég nem itt tartana a magát demokratikusnak nevező oldal!

Végül is Gyurcsányt gyepálni tuti dolog, meg a viktornak is tetszik, amúgy meg melózni kéne a pártokkal, hogy egyről a kettőre kerüljenek, az meg macerás.

Na nem baj, majd a Feri megint elviszi a balhét, ahogy szokta, a többiek meg csak ellesznek megint négy évig ellenzékben, - ahogy szokták...

Béna egy bagázs!

Csuti Ördögüző 2017.12.17. 17:26:48

gyru csán 4 évet se bir emlékezni

pop cornt

kalapácstollú 2017.12.17. 18:05:46

@bekerült: Biztosan zuhanna a népszerűségük.

Bitang Inas 2017.12.17. 18:24:00

De Feri..
Akkor minek léptetek ki?

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2017.12.17. 19:11:44

@taga20: mitől beteg? Hogy nem Te meg a faszarcú szocialisták kormányoznak?

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2017.12.17. 19:14:16

@kalapácstollú: Gyurcsány egy buta fasz. Ha okos lenne nem bukott volna úgy meg, ahogy. Soha senki nem fog pozitív érdemben beszélni róla, mert nincs semmi pozitív a tevékenységében, sőt. Tolvaj, hazug, és nem patrióta.

Janossz 2017.12.17. 19:39:45

@morph on deer: Nem értem én már ezt a világot sehogy se...
Itt van ez a Gyurcsány, aki állítólag közutálatnak, megvetésnek tárgya, de hát hiradó felvételek tanúsága szerint emelt fővel jön-megy, szerte az országban, egy-két párttársa kíséretében. Időnként követi egy füttyös-gárda, de rá se ránt.
A kiváló, közimádatnak örvendő kétharmados támogatottságú Miniszterelnök Urunk meg egy tucat TEK-es nélkül a Wc-re se megy, ahogy elnézem. A Parlamentben testőrkísérettel vonulni, golyóálló mellényben...Hogy van ez?

eßemfaßom még áll 2017.12.17. 20:18:19

@Janossz: nincs abban semmi meglepő, hogy nem érted miért szarják le a Ferit és a miniszterelnököt miért védik mindenhol a világban

Duplaxiii 2017.12.17. 23:11:29

Jogos! És az összefogás kizárólag a dk-mszp és egy-két nemmérhető mikropárt.
Ezzel ők bejutnak páran.
Egyszer majd kiderül, melyik a nagyobb sunyi, a dk vagy az mszp...
Őket még ennyra sem érdekli a társadalom, mint a fideszt.

morph on deer 2017.12.17. 23:23:09

@Janossz:
“A Parlamentben testőrkísérettel vonulni, golyóálló mellényben...Hogy van ez?”

Mert neki van golyóálló mellénye.
Van ez így...
Gyurcsány meg csak ‘got balls’ - ahogy mondják. :)
süti beállítások módosítása