B1 blogcsalád



Tíz éve nem volt ilyen gyalázatos a sajtószabadság helyzete, mint napjainkban

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. december 01. - Szelestey
  • Orbán illiberális nyomulása a média bedarálásával indult;
  • A magyar kormányfő díjazza, hogy Kína nem hánytorgatja fel a demokrácia és az emberi jogok hiányosságait, viszont rossz hír számára, hogy a magyarok többsége jónak tartja az uniót;
  • A CEU korábban alnöke hihetőnek tartja a Jobbik pálfordulását.

orban_viktor_a_kozradioban_170707.jpg

Guardian

guardian.jpg

A lap vezércikkben hangsúlyozza, hogy világszerte nyomás alá került a sajtó, és ennek ellensúlyozásához okvetlenül szükséges a közönség támogatása. A hatalom sok helyütt veti be eszközeit, kezdve a nyílt erőszaktól a hírnek álcázott állami propagandáig, illetve az üzleti érdekek durva érvényesítéséig. Egy új tanulmány azt mutatta ki, hogy az utóbbi 10 évben még soha nem állt ennyire rosszul a sajtószabadság ügye, még olyan demokráciában is, mint Magyarország, nem is beszélve a tekintélyelvű Kínáról és Törökországról. De a szigorítás Lengyelországban is része az elnyomást célzó fordulatnak. Az Unesco szerint a világban öt naponként ölnek meg valahol egy-egy újságírót, amiért az nyilvánosságra hozott valamit.

A közösségi média lehetővé tette, hogy látszólag újságírás formájában terjedjen a csupasz propaganda. Oroszország és Kína nagy pénzeket öl az állami orgánumokba, hogy terjessze saját üzeneteit, illetve, hogy hiteltelenítsen bizonyos nyugati jelentéseket. A hatalmasok mindig megpróbálják megakadályozni a kellemetlen hírek közzétételét. Ez ellen a közvélemény teheti a legtöbbet, ha követeli a tisztességes, pontos tájékoztatást. A médiának pedig szüntelenül emlékeztetnie kell az embereket, miért fontos, hogy bízzanak benne és ily módon megőrizze a saját szabadságát.

 

Bloomberg

bloomberg.jpg

Az Egyesült Államok anyagi támogatást helyezett kilátásba a pénzínségtől szenvedő vidéki magyar sajtónak, hogy ellensúlyozza Orbán Viktor túlsúlyát. A miniszterelnök szövetségesei uralják a terepet, így a helyi orgánumok sajátos módszereket alkalmaznak, hogy a hatalom bástyáin túl szolgáltassanak híreket. A budapesti amerikai Nagykövetség megerősítette, hogy 700 ezer dollárról van szó. A jelentkezések a jövő hónapban fejeződnek be, de a támogatást legkorábban csak májusban, tehát a választások után kezdik folyósítani.

A médiaszabályok megszigorítása az egyik legelső és legellentmondásosabb lépés volt a kormányfő részéről az illiberális állam felé vezető úton. Magyarország az idén a 71. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság rangsorában. 2010-ben még a 23. volt. De azóta Orbán közeli üzletemberek felvásároltak egy csomó lapot, rádiót és tévét, nem ritkán állami kölcsönökből. Urbán Ágnes a Mérték médiaelemzőtől azt mondja, a korlátozások miatt sokak számára nemigen létezik a sokszínű sajtó. A tulajdonkoncentráció olyan erős, hogy jó néhány vidéki körzetben csakis a hivatalos propaganda látható, hallható, olvasható.

Magyar Levente külügyi államtitkár azonban azt bizonygatja, hogy senki sem nyomja el a szabad sajtót. Mindenesetre a helyzet áthidalására született a „Nyomtasd ki magad!”-kezdeményezés, ami egy négyoldalas heti hírlevelet jelent, a szocialista idők szamizdat-kiadványainak mintájára. Mások a közakadozáshoz folyamodnak, mint pl. a Szabad Pécs hírportál. Vezetője, aki korábban a helyi lapnál dolgozott, de távoznia kellett, amikor Mészáros Lőrinc átvette az újságot, nos, ő azt mondja, korábban is volt kormányzati beavatkozás, de a jelenlegi vezetés immár nem ismer határokat.

 

Economist

economist_1.jpg

A hetilap úgy látja, hogy Kína európai beruházásaiban több az üdvözlendő elem, mint ami felzúdulásra ad okot. Mindenesetre a kontinensen egyesek félnek a kínai terjeszkedéstől, mások meg nem győzik magukhoz csábítani az ilyen befektetéseket. Peking önti a pénzt a földrészre, annak szívébe és perifériájára egyaránt. Néha úgy tűnik, politikai megfontolásokból. Az EU-ban az államok 20 év óta nem költöttek ennyire keveset fejlesztésre, nem csoda hát, hogy egyesek Keletre tekintenek. Az eheti budapesti fórumon a lengyel miniszterelnök mormogott a kínai bürokrácia miatt, Orbán Viktor ellenben áradozott. Ünnepelte az ázsiai ország gazdasági súlyát és azt a kellemes szokását, hogy nem feszegeti a demokráciát és az emberi jogokat. Nyugaton persze jó páran aggódnak, mert félő, hogy a yüanért vívott versenyben több kormány is beáll a kínai érdekek szolgálatába. Az óvatosság aligha alaptalan, mert a magyarok és a görögök és mások nemrégiben meggátolták, hogy az unió elítélje Peking mesterkedéseit a Dél-Kínai-tengeren.

Az nem jó, ha némely országok a saját befektetési szükségleteiknek rendelik alá az európai külpolitikát, de nincs ok a pánikra. Kína elenyészően kevés pénzt pumpált Kelet-Európába a Nyugathoz képest. A térség Peking számára legfeljebb az eurázsiai stratégia egy kisebb eleme. A földrész másik félelme, hogy a nagy rivális elcsaklizza a legfontosabb technológiai titkokat és maga állítja elő a high-tech dolgokat, pl. a repülőgépgyártásban vagy a robotiparban. Az biztos, hogy Kína nagy kihívást jelent. Az éberség tanácsos, a bizalom ugyanakkor hasznos segédeszköz.

 

BBC

bbc_1.jpg

Európában meglehetősen tagolt az emberek véleménye az unió jövőjéről. Ez derült ki abból a közvélemény kutatásból, amelyet a brit Chatham House független kutató intézet megbízásából végeztek el 10 országban, több mint 10 ezer fő megkérdezésével. Az ötletet az adta, hogy a menekültválság, a populisták felemelkedése, valamint a Brexit sokakat elbizonytalanított a hogyan továbbot illetően. A kiválasztottakat, Varsótól Madridig, Brüsszeltől Budapestig arról faggatták, hogy több vagy kevesebb hatalmat kell-e adni az EU-nak, hogy a bevándorlás jó-e vagy rossz, továbbá hogy a gazdagabb államok támogassák-e a szegényebbeket. A válaszok alapján 6 csoportot lehet felállítani: a legtöbben, 36 %-nyian, a habozók közé tartoznak. Ellentétesen viszonyulnak Brüsszelhez és mindenki másnál hajlamosabbak arra, hogy közönyösek legyenek a politikával szemben. Aggasztja őket a migráció és a nemzeti szuverenitást sokszor fontosabbnak tartják a mélyebb integrációnál.

23 %-kal következnek a sorban az elégedett európaiak, akik többsége a földrész közepét képviseli, így Magyarországon és Lengyelországot. Inkább a baloldal felé hajlanak és derűlátóak. Optimistán ítélik meg az unió kilátásait. Úgy gondolják, hogy előnyöket élveznek a tagság jóvoltából, de nem kell fokozni az együttműködést a közösségen belül. 14 %-nyian vannak azok, akik elutasítják az EU-t, mert úgy vélik, hogy az túl sok hatalmat szerzett, ugyanakkor nem demokratikusan működik. Sokszor dühösek a politikára és kedvezőtlenül vélekednek a bevándorlásról. Leginkább brit és osztrák földön, azon belül is vidéken élnek. A frusztrált európaiak 9 %-ot tesznek ki, nekik több unió kell a haladó értékek alapján. Ők többnyire franciák, olaszok, belgák. Ugyancsak 9 % lázad a megszorító intézkedések ellen, jellemzően olaszok és görögök. Végül 8 % szorgalmazza az Európai Egyesült Államokat. Akik így nyilatkoztak, azok általában gazdagabbak, pártolják a migrációt és jobban képzettebbek.

Fontos tanulság a felmérésből, hogy a nézetek fontos kérdésekben egyáltalán nem fekete-fehérek. Azután az álláspontokat nem a pártszimpátia határozza meg. Ugyanakkor az ingadozókhoz tartozik minden 3. ember, ők ide-odacsapódnak, a témától függően. Hogy sikerül-e eloszlatni az aggályaikat, az az unió sikerének fontos záloga. Vagyis meghatározóak az EU jövője szempontjából. A vitákban ugyanakkor a föderalisták, illetve az elutasítók hangja hallatszik a legerősebben, noha ők együtt alig jelenítenek meg 20 %-ot.

 

Der Standard

der_standard.jpg

Az újság egyik legtekintélyesebb szemleírója azt elemzi, mit is jelent ma baloldalinak lenni, miután jobboldali-populisták a munkásosztály bajnokainak kiáltják ki magukat. Ilyen körülmények között miként tud megbirkózni a liberális bal a (muzulmán) bevándorlással, az illiberális demokráciák menetelésével? A 28 uniós tagállam közül már csupán hétben van szociáldemokrata vezetésű kormány. A magyaroknál, lengyeleknél, cseheknél tekintélyelvű nemzeti-populisták irányítanak. A brit Timothy Garton Ash hozzáteszi, hogy a nemzeti-populizmus elárasztja a Nyugatot. Lásd Trump győzelmét, vagy hogy az osztrák Szabadságpárt híveinek 58 % munkás. Olyan erők nyomulnak, amelyek azt hangoztatják, hogy az „igazi nép” nevében beszélnek, az EU-t a hazák laza egyesüléséve próbálják leépíteni, és illiberális demokráciát terveznek.

A munkásosztály árulásnak tartja, a szociáldemokratákat és a zöldeket, mert azok szerinte támogatják a muzulmán menekültek befogadását. A proletariátus ma már a jobboldalon áll. A társadalmi juttatások nem képesek kiegyenlíteni az egyenlőtlenségeket. Azon kívül Ausztriában a legutóbbi választásokon a nemzeti identitás kérdése egyébként is fontosabb volt a szociális helyzetnél. Értsd: a mohamedán migránsok. A képzett és liberális polgárok viszont az SPÖ mögé álltak, hogy megakadályozzák az FPÖ 2. helyét.

A baloldaliság ma azt jelenti, hogy nyomatékosan és nagy ügyességgel kell harcolni a nemzeti-populisták, illetve neokonzervatívok tekintélyelvű, demokrácia-ellenes és illiberális tervei ellen. Ehhez ki kell használni a korszerű kommunikációs eszközöket, annál is inkább, mert visszaesőben van a bizalom a demokrácia iránt. De meg kell küzdeni azzal is, hogy a digitalizálódás következményeként sok munkahely szűnik meg. Közép-Európa szociáldemokrata pártjai hatalmas lemaradással küszködnek. Azzal is foglalkozniuk kell, hogy miként lehetne normális viszonyokat kialakítani Afrikában és az arab világban, nehogy százezrek kerekedjenek fel, hogy eljussanak az öreg földrészre. Itt alapkérdéseket kell ismét felvetni és megvitatni. A fenyegető jobboldali hegemóniára a válasz csak az lehet, hogy a baloldal tisztázza a saját alapjait.

 

Die Presse

die_presse.jpg

A CEU volt alelnöke meggyőzőnek tartja a Jobbik eddigi lépéseit, és úgy gondolja, hogy Vona Gábor valóban a néppártosodás felé halad. Így akár az Orbán Viktor-féle konzervatív tábor kihívója lehet. Vendégkommentárjában Teplán István felhívja a figyelmet, hogy a Fidesz a fennálló törvényeknek köszönhetően kétharmadot szerezhet a szavazatok negyedével is. Márpedig ez elveszi az emberek kedvét attól, hogy szavazzanak. A kormánypárt viszont támaszkodhat saját híveire, akik hasznot húznak a közpénzek korrupcióval igencsak átszőtt elosztásából, valamint a határon túl élő magyarokra, illetve a nyugdíjasokra. A helyzet olyan, hogy a fiatal demokraták még csak választási programot sem dolgoznak ki. Inkább kiélezik a hangulatot a bevándorlók, Brüsszel és Soros ellen, állami forrásból, a közmédia aktív támogatásával. A baloldali ellenzék gyenge és megosztott, az újonnan alapított pártok az 5 %-os küszöb körül mozognak.

A Jobbik egyre inkább reális alternatívát kínál, miután feladta radikalizmusát. Úgy tűnik, hogy a párt nélkül nem lehetséges a hatalomváltás. Persze fel lehet tenni a kérdést, hogy mi a nagyobb veszély: a peronista Orbán-rezsim bebetonozása a putyini Oroszország árnyékában, vagy az, hogy a Jobbikot bevonják a kormányszövetségbe? Vonáékat a tetteken kell mérni és azok azt tanúsítják, hogy valóban végrehajtották a fordulatot a néppárt irányába. Pl. támogatják az EU jogkörének megerősítését. Nem a migránsok ellen hadakoznak, hanem a magyarok elvándorlásának igyekeznek elejét venni. Végül pedig ellenzik a Lex CEU-t. Teplán szerint ezzel együtt a Jobbiknak még el kell végeznie jó pár házi feladatát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr613407917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.01. 09:07:24

A ballibáknak tragédia, hopgy megszűnt a médiamonopóliumuk, de mi ebben a gyalázat?

Ekrü 2017.12.01. 21:19:31

"
Tíz éve nem volt ilyen gyalázatos a sajtószabadság helyzete, mint napjainkban" Ahogy ez a hülyeség sem jelenhetett meg, ugye? Szánalmas butaság.

dare 2017.12.01. 21:26:42

"A Jobbik egyre inkább reális alternatívát kínál, miután feladta radikalizmusát. Úgy tűnik, hogy a párt nélkül nem lehetséges a hatalomváltás."
Jajjaj, ilyeneket nem szabad leírni, mert a "demokraták" hisztirohamot kapnak.
A második mondatot meg nem értik, ahogy a népet se értik.
Amíg Vona nem metéli körül magát a parlamentben, és nem költözteti be a pártjában lévő képviselőket a Hős utcába, addig nem szabad ilyeneket leírni.
Milyen demokraták ezek, hogy ilyet írnak. :D

jatagán9 2017.12.01. 22:00:49

10 évet mer állítani a cikk. Igen, tíz évvel ezelőtt még a liberális véleménydiktatúra volt a megkérdőjelezhetetlen állapot Magyarországon. Azóta sikerült ezt a diktatúrát felszámolni.

Brix 2017.12.01. 22:25:02

Szerintem nincs nagy gond a sajtószabadsággal... Aki ellenzéki médiát keres , annak ott van az Index, a 444, a HVG, a 168 óra, a HírTv, az ATV, a Magyar Nemzet, az RTL ...Aki kormánypártit keres, annak ott van az MTV1, TV2, Echo TV, Orgio, Magyar Idők, 888...
A média teljesen kiegyensúlyozott, bár én a Népszabadságot hiányolom , mivel ott színvonalas kormány-ellenes cikkek voltak, ahol lehetett kommentelni, véleményeket ütköztetni...Orbánnak nincs tervében a sajtószabadság szűkítése, hiszen éppen az ellenzéki média erősíti tovább a hatalmát, olyan témák felkarolásával , amely nem szinpatikus a többségnek...

morpho 2017.12.01. 22:51:48

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A fidesz csinált magának médiamonopóliumot, propagandista céllal közpénzből. Ez benne a gyalázat.

@Ekrü: Egy netes blogon megjelent posztot hozol fel példának, hogy itt bizony sajtószabadság van. Te tudod, mi az a média? Előbb nézz utána és utána térjünk vissza erre.

@Brix: Az általad felsorolt "ellenzéki média" közül melyiket tartják fenn, vagy vették meg közpénzből és melyik az országosan elérhető?
Az meg külön köszönet, hogy a köztévét kormánypártinak titulálod te nagyon hülye! Legalább nem kell a narancskullancsoknak bizonygatnom! Majd hozzád küldöm őket! Annak amúgy nem kiegyensúlyozottnak kéne lenni? Ez csak vicc volt!

Fidesz bérszámfejtés 2017.12.01. 23:10:53

Ez az! Ez az igazi média monopólium! :-)) Amikor a mi fizetett kommentelőink többségben egy libbant poszton! Lőrinc elégedett lesz, jó helyre tette a pénzt.

VaradiJanos 2017.12.01. 23:13:50

@morpho: ja, az index tényleg nem a média része

Tenkes Kapitánya 2017.12.01. 23:14:45

Megszüntetendők, az újságíróik bebörtönzendők: HVG, Index, 444, Népszava.

Fidesz bérszámfejtés 2017.12.01. 23:15:04

@Brix: Maga teljesen hülye? Hogy lehet ilyet írni hogy az MTV1 kormánypárti? A picsába a sok hülye, politikailag képzetlen önkéntessel!

Fidesz bérszámfejtés 2017.12.01. 23:16:43

@VaradiJanos: @Tenkes Kapitánya: Miért telt majdnem egy percbe a nickváltás? Nem lazsálunk munka közben!

morpho 2017.12.02. 00:05:47

@VaradiJanos: "az index tényleg nem a média része"

1,Te most a B1 blogon kommentelsz. Hol látsz te itt indexet??? Az index2-n kurva sok blog van. Én mandinert (reakciót) is ott láttam először.

2, Az index elérhetősége nagyban függ az internetpenetrációtól és a lakosság eszközellátásától. M1 meg mindenhol van, tv mindenhol van.

3, Az index nem közpénzből működik.

4, Menj a picsába ostoba narancskullancs!

morpho 2017.12.02. 10:50:06

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A cél meg szentesítette az eszközt, mi? Az újságírás mindig is liberális marad. Amit a fideszmédia csinál, az nem újságírás, hanem irányított pártpropaganda. Politikai üzenetek eljuttatása a választókhoz. A propagandakiadványok addig működnek, amíg a gazdájuk hatalmon van. Amint megbukik, kimegy mögüle az állami pénz és összeomlik. Ez a mostani egy mesterséges állapot, pont addig marad így, amíg Orbán a helyén marad.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.02. 14:54:33

@morpho:

Az újságírás lehet liberális, meg bármilyen más is.

A liberális monopólium letörése közérdek volt, így a közpénz erre használata telejesen indokolt.

Finanszírozás nélkül a liberális propaganda se életképes.

morpho 2017.12.02. 16:39:01

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Te mondod meg, hogy mi a közérdek? Az újságírás csak liberális lehet. (a konzervatív lapoknál is liberális újságírók dolgoznak) A propaganda meg az újságírás meg nem ugyanaz. Néha nehéz eldönteni, hogy tényleg síkhülye vagy, csak kekeckedsz, de kb tökmindegy. Buta birka.

kalapácstollú 2017.12.03. 06:50:47

"Tíz éve nem volt ilyen gyalázatos a sajtószabadság helyzete, mint napjainkban"

nem értem akkor mit sírnak a ballibek! 10 éve volt ilyen rossz a sajtószabadság helyzete, amikor ők voltak hatalmon. Tehát Orbánék alatt eddig csak jobb volt annál, most elérték azt a pontot, ami 2007-ben volt.
Akkor erről ennyit.

kalapácstollú 2017.12.03. 06:52:57

@morpho: "Egy netes blogon megjelent posztot hozol fel példának, hogy itt bizony sajtószabadság van. Te tudod, mi az a média?"

A b1 is a média része. Pláne, hogy napi jelleggel index.hu címoldal.
Akkor erről ennyit, megint bebuktál valamit.

kalapácstollú 2017.12.03. 06:56:07

@morpho: " Az index nem közpénzből működik. "

És, akkor már nem is számít médiának? Merthogy arról szólt ez a vita, hogy média-e az index.hu, amely a b1-et futtatja. Ez most így vicces lett, még tőled is! :))))

Bocs, tévedtem! Nem vicces. röhejes...

taga20 2017.12.03. 07:39:37

@kalapácstollú: "az utóbbi 10 évben még soha nem állt ennyire rosszul a sajtószabadság ügye, még olyan demokráciában is, mint Magyarország, nem is beszélve a tekintélyelvű Kínáról és Törökországról. "

a cím slendrián volt, de ha elolvastad volna a posztot te szerencsétlen fityesz jobbágy, akkor egyértelmű lett volna számodra is, hogy mi van benne.

kalapácstollú 2017.12.03. 07:54:58

@taga20: Igen, ezeket az országokat hozta fel példának arra, hogy 10 éve nem volt ilyen rossz a sajtószabadság helyzete. Attól még a mondat értelme ugyanaz, amit leírtam.

taga20 2017.12.03. 08:20:20

@kalapácstollú: fuss neki harmadszor is! a cikk értelme nem az, amit te a címből leszűrtél!

de csináljunk úgy, mintha értelmes lennél.

akkor az a kérdésem, hogy szerinted ma nagyobb a sajtószabadság, mint tíz évvel ezelőtt?

kalapácstollú 2017.12.03. 08:25:07

@taga20: Bocs, de az eddigiek alapján kiderült, nekem bizony vannak korlátaim: én képtelen vagyok úgy csinálni, mintha te értelmes lennél. Ez van.

Egyébként tökmindegy, mi az én véleményem a sajtószabadságról. A The Guradian szerint viszont az utóbbi 10 évben nem volt ilyen rossz helyzetben az nálunk. Namármost ez azt jelenti, most pont ugyanolyan, mint akkor volt.
Megértetted? Nem. Akkor meg miről beszélünk? Igazam volt az első bekezdéssel.
Is.

taga20 2017.12.03. 08:31:23

@kalapácstollú: "utóbbi 10 évben"

te terhelt, te érted a szavak jelentését? vagy csak böfögöd fel a geciék propagandáját!

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2017.12.03. 11:03:54

@morpho: Nem nehéz: síkhülye.
Mint ahogy az (olyan) az összes szélsőrosszoldali, konzervatív, vallásos, fasiszta, fideszes, rosszabbikos, nacionalista, stb. barom is. Nem véletlenül "megy el" valaki rosszoldalinak. Az esze miatt teszi -ami nincs neki.

Amúgy (ez csak egy példa) szokták emlegetni, hogy a most a csúti elmeroggyant ellenségévé vált Simlicska milyen okos ember, hogy ő volt az ész Orbán mellett. Ugye a régi megnyilvánulásait nem ismerjük, akkor igencsak rejtőzködött ez a nagyszerű észkombájn. De mostanában egyre jobban kibújik a barlangjából (már interjút is ad), és így kb. látszik az intellektuális kapacitása. Ami kb. abban csúcsosodik ki, hogy néhány plakátra felfesti a csúti elmeroggyantat geciző feliratot.

Ezek ennyit tudnak. Minden rosszoldali, intellektuális toptongy. Persze -szó se róla - attól még jól tudnak lopni, hazudni, és csalni.

morpho 2017.12.03. 13:09:55

@kalapácstollú: Legközelebb majd olvasd el amire reagálsz. Az az alapvető probléma, hogy azt hiszed magadról, hogy "okos"vagy, "tájékozott" és "vicces". Pedig nem.

kalapácstollú 2017.12.03. 13:50:43

@taga20: az utóbbi tíz évben. Ez indirekte azt jelenti, hogy azóta nem állt ilyen rosszul a sajtószabadság ügye - tehát tíz éve hasonlóan vagy rosszabbul állt. Mit nem értesz?

kalapácstollú 2017.12.03. 13:51:33

@morpho: Én elolvastam. De te vajon tudod-e, mit írtál le?

morpho 2017.12.03. 15:08:34

@kalapácstollú:
1,A B1 blog nem a média része. Egyik blog sem a média része. Ergo, te nem tudod, mi az hogy média. A B1 nem index.hu címoldal. Te nem tudod, mit jelent a netes sajtóban a címoldal és nem tudod, hogy mi az a netes sajtó.
2, A "vita" nem arról szólt, hogy az index.hu média-e vagy sem, hanem arról, hogy országosan elérhető-e. A válasz: nem. Szemben az M1 köztévével, ami egy közpénzből üzemelő kormánypropaganda-csatorna.
3, Látod, mennyire nem vagy képben?

kalapácstollú 2017.12.03. 15:22:44

@morpho: 1. Egy blog számára kikerülni az index.hu-ra az bizony számára címoldal. Mégha nem is vezércikk. Nem kell keresgélni, kattintgatni, egyszerűen legördítesz és megtalálod, kiemelve a blogok tengeréből. Most kicsit olyan vagy, mintha azt mondanád, az M1 ugyan a média része, de pl. valamely műsora (pl. híradó) nem a média része. Hogy mi van???
Nehéz lesz, de el kell fogadnod (apelláta nincs, neked sem megengedett): index.hu egy médium és nem csak a konkrét hírek teszik azzá, hanem az általa tolt véleményrovatok is.
2. Tévedsz. Sajnálom, hogy már azt sem tudod, miről vitázol. Ugyanis erre reagáltál: "az index tényleg nem a média része"

morpho 2017.12.03. 16:16:53

@kalapácstollú: Rengeteg poszt kikerül az index2-re (nem is az indexre) Az ha valaki indít egy blogot (csajok és pasik, autózás, utazás, stb,) még nem lesz a média része. Az index2-re kerülni egyáltalán nem nehéz. Legalább megnézhetnéd, hogy mit jelent egy netes orgánumnál a "címoldal", inkább címlap kifejezés. Meg azt is megnézhetnéd, hogy mit jelent az, hogy "gyűjtőoldal" De ha akarod tovább tolni, hogy elmeroggyant vagy, akkor inkább ne nézd meg! Az M1 nem kéne, hogy a média része legyen, hanem az egyes műsorokat kéne vizsgálni, ebben igazad van, de a fidesz propagandatévét csinált az egészből, így értelmezhetetlen "műsorokat" vizsgálni, mert nincsenek. Te most azt akarod magaddal elhitetni, hogy egy blog az ugyanaz, mint a népszabadság.Sok sikert hozzá! Aki a "Soros tervet" beszopja, az bármit!

"az index tényleg nem a média része" Ezt A varadijanos néven kommenetelő narancsklullancs írta ide, nem én. Te tényleg nagyon súlyosan elmeroggyant vagy. Sajnálom.

kalapácstollú 2017.12.03. 16:32:47

@morpho: ha valaki indít egy blogot, azt még nem feltétlenül tolja majd előre az index.hu vagy akárki más. Vagy: ha te például indítasz egy videoblogot, az még nem feltétlen lesz a mainstream média része. Azonban, ha mondjuk az m1 vagy a tv2 vagy az rtl rendszeresen, napi jelleggel hivatkozik rá, előtérbe pakolja, kvázi bemutatja azt nekünk, akkor bizony az lesz!
varadijanos pedig nyilvánvalóan ironizált annak kapcsán, hogy szerinted z a media, amit középénzből tartanak fenn. :))))) azt hittem, vetted

Sajnálom, hogy ennyire nem érted nem csak azt, amit mások állítanak, írnak - hanem azt sem, amit te magad.

morpho 2017.12.03. 17:13:49

@kalapácstollú: A média résza az, akinek működési engedélye van. Egy blog egy napló, amit megmutatnak. Attól hogy egy gyűjtőoldal átveszi, még nem lesz belőle média. Hiába próbálod egyre reménytelenebbül ezt sújkolni! Buta narancskullancs! :)
Tehát mégis Váradinertárs írta nem én. Ezt bocsánatkérésnek és kapitulációnak veszem.

kalapácstollú 2017.12.05. 15:19:23

@morpho: Tévedsz, ugyanis az index.hu nem blog. És, ha egy blog vmely cikke megjelenik az index.hu kezdőoldalán, akkor a blog bizony bekerül a mainstream médiába. (Egyébiránt a média maga az internet, annak a bárki által hozzáférhető része. Tehát a magánlevelezésed nem, de egy nyilvános blog már belefér ebbe a kategóriába. De ez mellékszál. Ezen nem is rágódnék ebben a vitában.)

Narancskullancsozhatsz, elmeroggyantozhatsz, felsorolhatod akár az egész családfádat, de az index.hu kezdőoldala bizony mindenképp a média, a nyilvánosság része. Ja, és ismételten: az index.hu nem blog! Ezt értsd meg végre!
süti beállítások módosítása