B1 blogcsalád



Háború Orbánék ellen: Simicska régi harcostársát tette meg a csapatai élére

2017. november 17. - Mr Flynn Rider

Schlecht Csaba lett a Magyar Nemzet főszerkesztője, Kaya Ibrahim vajon hol lehet?

schlecht_csaba.jpg

Simicska Lajosnak milliárdokba kerül az Orbán-ellenes háború, újabb figurát helyezett el a táblán. A Magyar Nemzet kiadója jelentette be, hogy személyi változások történnek a lapnál. Az ellenzéki média egyik zászlóshajója Schlecht Csabával készül a választásokra, aki a Magyar Nemet főszerkesztője lett, de maradt a Lánchíd Rádióé is. György Zsombor és Gazda Albert lesznek a főszerkesztő-helyettesek, miután Szerető Szabolcs és Tóth Szabolcs Töhötöm év végével távoznak.

A 444 úgy tudja: Schlecht Csaba az első szerkesztőségi értekezleten be egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy

„nem tudja garantálni a Jobbiktól való függetlenséget”.

Az online lap arról ír, hogy az újságírók körében „elég ijedt volt a hangulat”, hiszen a főszerkesztő-váltás alkalmasint személycserékkel is járhat, illetve sokan azonnal arra gondoltak, hogy

a váltás a lap viszonylagos politikai függetlenségének feladását is jelentheti.

Ennek már meg is voltak az első jelei: állítólag az egyik szerkesztőt arra kérték, idézze hosszabban a Jobbik közleményét. A 444 szerint a gazdaság- és a belpol rovatban eléggé „megroggyant” a hangulat; sokaknak ugyanis D. Horváth Gábor, a most kirúgott főszerkesztő jelentette a garanciát a relatíve független működéshez. Simicska Jobbik-szimpátiája házon belül is érzékelhető volt, de a baloldali-liberális lapoktól összegereblyézett újságírókat eddig nem kényszerítették arra, hogy effektíve tolják Vona Gábor pártját. Most ennek lehet, hogy vége, de a gyakorlati hatás valószínűleg csak annyi lesz a választásokig, hogy

a Magyar Nemzetben ezen túl sem találunk majd a Jobbikot ekéző cikkeket. 

 

 (A másik nagy változás, hogy Faragó Csaba, az ÁPV Zrt. és az MVM Zrt. korábbi vezetője, Magyarország volt rendkívüli és meghatalmazott szingapúri nagykövete váltotta Simicska Ádámot a Magyar Nemzet napilapot kiadó és az MNO.hu hírportált üzemeltető Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. társügyvezetői posztján. Ugyanakkor Faragó a Hír TV vezérigazgatói tisztségét is ellátja. Pauwlik László, a Hír TV Zrt. korábbi vezérigazgatója – Tarr Péter műsorokért felelős vezérigazgató-helyettes mellett – a társaság vezérigazgató-helyetteseként folytatja eddigi munkáját.)

Az újságírókat a másik jövőkép, az újság megszűnése sem sarkallta optimizmusra. Schlecht Csaba ugyanis a szerkesztőségi értekezleten olyanokat mondott, hogy

  • Simicska számára a Hír TV a legfontosabb, márpedig messze az emészti fel a legtöbb pénzt az évi több milliárdos költségvetéssel;
  • a Lánchíd Rádió frekvenciaengedélye egy év múlva lejár, nem számolnak azzal, hogy meg tudják hosszabbítani;
  • illetve „az sem biztos, hogy a választások után megmarad a Magyar Nemzet”,

 Schlecht előadta a munkatársaknak azt, amit Simicska emberei mindenfelé terjesztenek:

"Lajos úgy érzi, hogy ő a felelős, hogy Orbán mit művel az országban. 10 milliárdot tolt bele a három csatornába a G-nap óta."

De az új főszerkesztő állítása szerint minden erejével azon lesz, hogy sikerüljön egy önfenntartó újságot csinálni. Ennek érdekében igyekeznek az online fejlesztésekre koncentrálni és várható, hogy az mno.hu kap egy jelentősebb ráncfelvarrást is.

Mindehhez érdekes adalékot ad Schlecht Csaba mini-interjúja a 24.hu-nak, amiben visszautasította ugyan, hogy jobbikos médiát csinálnának, de azt mondta: sokkal jobban örülne annak, ha jövőre Vona Gábor lenne a miniszterelnök. 

Mit csinált eddig?

 

Schlecht Csaba fideszes háttéremberből lett megtűrt könyvelő, majd főszerkesztő-komisszár. 

Sokáig a Fidesz gazdasági hátországához tartozott, akárcsak Simicska Lajos. Orbán Viktor barátjaként is ismerték. 1995-ben 13, a Fidesz gazdasági környezetéhez köthető társaság került át Schlecht Csabától az akkor Németországban élő török Kaya Ibrahimhoz, 1997-ben pedig három hasonló társaság az akkoriban szintén Németországban élő horvát Josip Tothoz. Mindkét vevőről kiderült, hogy korábban elvesztették a személyijüket. A társaságok egy részét Schlecht Csaba mindössze egy héttel az eladás előtt vette meg Kövér Szilárdtól vagy Varga Tamástól. Mivel a vevőket a hivatalok hiába keresték, a társaságok adótartozásait nem sikerült beszedni, a cégeket felszámolással vagy anélkül, de hivatalból törölték. 2001-ben a rendőrség az üggyel kapcsolatos nyomozást megállapítható bűncselekmény híján mégis megszüntette. Schlecht nevét a Simicska-cégbirodalomhoz kapcsolódó aktákban 2004-ig lelhetjük fel egyes társaságok végelszámolójaként. Schlecht Csaba korábbi ügyeiről a Népszabadság archívumában talál érdekességeket. 

A G-napig Schlecht Ürömön, egy kis könyvelő cégnél húzta meg magát, miután az elhíresült Kaya Ibrahim-ügy elcsendesült. Innen aktivizálta őt ismét Simicska a G-Napkor. Tavaly a Médiapiac.com-nak magyarázta el, hogyan lett belőle valós médiatapasztalat nélkül főszerkesztő.

Hogy lett önből rádiós főszerkesztő médiás tapasztalat nélkül? 

Tavaly február hatodikán, a G-napon délután csörgött a telefonom, Simicska Lajos hívott. Azt kérdezte: akarsz a Lánchíd Rádió főszerkesztője lenni? 

Csak így? 

Így. Tartozom neki annyival, hogy ha felkér valamire, arra azt mondom: persze, Lajos. 

A szakmaiság nem volt szempont? 

A régi csapatból sokan itt maradtak, akik képesek pótolni a hiányosságaimat. 

Nem kérdezett semmit, simán igent mondott? 

Nyilván. Addigra már tudtam, mi történt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6613293777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2017.11.18. 14:40:29

@Anna Kisfaludiné Baán: dehogy undorító! ... ő mán csak ilyen!.. nem tehet róla!

Tök úgy néz ki, mint nálunk az Újbuda-Központban az aluljáróban a hajléktalan....
süti beállítások módosítása