B1 blogcsalád



A gyilkos robotok betiltásáért indult kampány az Egyesült Államokban, Magyarországon lovas századot képzünk

2017. november 15. - Mr Flynn Rider

Nem vicc, vagy kacsa: híres tudósok egy csoportja kéri az ENSZ-et, hogy tiltsák be gyilkos robotok alkalmazását, míg Magyarországon újraindult a lovas katonák kiképzése.

gyilkos_robotok.jpg

Az utolsó lovas katonákat – ha a történelmi ismereteink nem csalnak – az orosz tankok ellen vetették be a lengyelek a II. világháború elején, az eredményt ismerjük. Azóta a lovas katona maximum dísznek jó: semmit sem ér a páncélozott, modern hadseregekkel szemben. Különösen élesen rajzolódik ki a lovas katonaság idejétmúltsága, ha megnézzük az alábbi kis videót a robotokkal vívott háborúról:

 

Annak ellenére, hogy a lovas katona remek célpont egy háborúban, szinte ajándék volt már a múlt században az ellenségnek, a Magyar Honvédség első lovaskatona csoportja már letette az esküt, a múlt héten pedig háromnapos intenzív alapkiképzésen is átesett.

A Sonline.hu beszámolója szerint tizennyolc kaposvári a Kaposvári Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Szakasz tagja lett. Az alapkiképzésen részt vett Decsi Katalin a lapnak elmondta, hogy

"elsősorban a magyar öntudatom miatt vállaltam a feladatot, valamint a plusz lovaglási lehetőség vonzott."

A kiképzést vezető Nevelős László alezredes szerint a

"mai, modern hadviselésben is helye van a lovaknak, mert olyan terepen is jól, illetve gyorsan lehet mozogni velük, ahová járművekkel nem lehet eljutni. A hadkiegészítő parancsnokságon kell jelentkeznie, aki katona szeretne lenni, ám azt megszűrik, kiből lehet lovas." 

Nevelős Zászló valószínűleg sosem látta a fenti videót, vagy hallott a gyilkos robotokról, különben nem beszélt volna ekkora botorságot a médiának. Az alezredes hozzátette, hogy a honvédség célja megyénként egy-egy tartalékos lovas szakasz kiállítása, hozzá egy 500 lóra tervezett ménes felállítása.

Abszurd a végtelenségig: Magyarország lesz az első, aki ménesekkel száll szembe a robotseregekkel.

Valószínűleg a Sonline.hu által megszólaltatott katonák sem láttak még gyilkos drónokat. Pedig elég

  • egy arcszkenner (mobiltelefonban van),
  • egy repülő, önvezérlő drón (kereskedelmi forgalomban kapható évek óta)
  • és egy apró bomba.

A drón önmagát vezérli el a bevetési területre, megkeresi és azonosítja a célpontot önállóan, majd becsapódik a célpontba, aprócska lyukat vágva az illető fejébe.

A drónt ráadásul nem kell kiképezni, etetni és nincs bérköltség. Mindig, mindenkor bevethető és sosem céloz mellé, mert nem ismer semmilyen kegyelmet. 

A 444-en találtuk ezt a videót, de augusztusban az Origo is lehozta: az autonóm támadó fegyverek, a harci robotok - úgynevezett gyilkos robotok - betiltását követelve nyílt levelet írt több mint száz robottechnikával és mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalkozás vezetője az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ).  

A levelet vasárnap a mesterséges intelligenciáról szóló nemzetközi konferencián, Melbourne-ben hozta nyilvánosságra a Future of Life közhasznú intézet. Ebben Elon Musk, a Tesla alapítója és 115 további cégvezető "a háborúskodás harmadik forradalmának" veszélyeire hívja fel a figyelmet.  

"A halálos autonóm fegyverek olyan háborút vívhatnak, amely sokkal nagyobb és gyorsabb lehet, mint amit az ember képes felfogni" -

olvasható a levélben. Az "iszonyat fegyvereivé" válhatnak, fegyverekké, amelyeket zsarnokok és terroristák az ártatlan lakosság ellen vethetnek be, vagy fegyverekké, melyeket ha meghackelnek, kontrollálhatatlanná válhatnak - írták.

A Future of Life Institute kisfilmje a Youtube-on azért megrázó, mert pontosan mutatja be ennek az olcsó tömegpusztító fegyvernek a kiváló alkalmazhatóságát. A „Mészárbotok” (Slaughterbots) című, kevesebb mint nyolc perces alkotás a nem túl távoli, elképzelhető jövőjében miniatürizált, autonóm drónokkal vadásszák le ellenfeleiket, a történetben éppen a szabadságjogaikért kiálló egyetemista aktivistákat a korrupt politikusok.

A robotok, amik a filmben szerepelnek, már most elkészíthetőek, hiszen a technológia a rendelkezésre áll akár a tömeggyártáshoz. A film készítői erre, illetve még inkább arra akarták felhívni a figyelmüket, hogy már most, megelőző jelleggel szabályozni, vagy még inkább tiltani kéne az ilyen és ehhez hasonló, autonóm gyilkos robotok fejlesztését. A filmet hétfőn az ENSZ hagyományos fegyvereket szabályozó egyezményéről tartott konferenciáján is bemutatta a Kampány a Gyilkos Robotok Megállításáért nevű szervezet és a Kaliforniai Egyetem berkley-i fakultásának vezető mesterségesintelligencia-kutatója, Stuart Russel.

„A filmben bemutatott technológia szimplán a már jelenleg is létező kapacitások integrálásával megalkotható. Ez nem scifi. Mi több, egy ilyen robot könnyebben megvalósítható az önjáró autónál, aminek sokkal szigorúbb minőségi és biztonsági szabványoknak kell megfelelnie”

– mondta Russel a Guardiannek.

Az aggályok korántsem alaptalanok, különös tekintettel arra, hogy a hadseregek már most a legnagyobb anyagi támogatói a mesterségesintelligenia- és robotikai kutatásoknak – írta a 444.

Sajnos a gyilkos, repülő robotok elől a ló sem tud elfutni. Vajon tudja ezt a Magyar Honvédség? 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3713278723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uni1002 2017.11.15. 19:50:27

Vissza a középkorba. Magyar katona egy lóval, karddal, és szattyánbőr kulaccsal bármelyik tanktól többet ér. Már mint amibe kerül, az adófizetőknek...

kunzoo 2017.11.15. 20:55:31

@Uni1002:
Határvadász feladatra, járőrözésre jó lehet a lovas katona. Itt nem lovas rohamra kell gondolni hanem hátországban felkutatni szökevényeket pl.

2017.11.16. 06:50:13

Na, de mi van, ha a lovaskatona az abrakostarisznyájában visz két marékkal ezekből a vackokból? He?
Másfelől meg meddig is bírja egy ilyen villanybögöly? Mi olcsóbb? Egy lőszer, vagy egy ilyen eszköz? Mert a lovaskatona nem csak egyetlen célpontot képes kiiktatni, hanem max annyit, amennyi lőszere van... ha sorban állnak a célpontok, talán egy lőszerrel hármat is :)
Másfelől... ez a jövő, és nem a jövő hét... addig is vannak védelmi feladatok, amiket el kell látni. Viszont, ha migránsok ellen is jó, rögtön rendeljünk 10-20000db-ot..(per év..)

2017.11.16. 06:51:55

...ja... ínséges időkben a ló táplálékforrás, a háború után pedig lehet vele szántani :) (már, ha addig nem ette meg a katona..)

BOAR 2017.11.16. 10:55:38

@Womb Raider: Amíg viszont nem lesz táplálékforrás a lóból, addig Ő eszik. Akkor is, amikor nincs "szolgálatban".

ami szabad 2017.11.16. 11:18:12

A lengyelek már kipróbálták a lovas hadsereget '39-ben, pedig azok csak tankok voltak, nem robotok..

sas70 2017.11.16. 11:19:24

Lófasz van itt, nem fejlődés!

sas70 2017.11.16. 11:31:47

Akik ezt kitalálták, azok láttak már lovat közelről? Jártak istálló környékén?
A teljesség igénye nélkül, azért kell pár dolog ehhez a remek ötlethez. Lószerszám, ill. lószerszám készítő, javító. Istálló, lógondozó, állatorvos, patkoló kovács. A hadsereg műszaki bázisán biztosan sok ilyen ember van, megfelelő szakértelemmel. A lovaknak enni is kell, a takarmányukat raktározni kell és ha éppen nincsennek szolgálatban, akkor is járatni, trenírozni kell őket.

ben2 2017.11.16. 11:41:24

Hogy klasszikust idézzek: "You went full retard. Never go full retard."

Ez az írás ugyanis új értelmet ad a sötét demagógiának még a B1 blogok - eleve negatív rekordokat döntögető - színvonalához képest is.

A lovas egységeket arra találták ki, hogy ha agysebész Alinak megint a kukoricásban támadna kedve rohangászni, akkor ne pár alultáplált forgalmi rendőr állja az útját, vagy ne tudjon egy éles balkanyarral eltűnni az őt kergető terepjárós határőrök elől az erdőben.
Ezt összevetni valamiféle hightech robothadsereggel nettó idiotizmus.

Ennyi erővel az USA hadseregét is lehetne ekézni, hogy _embereket_ toboroz, amikor a gyilkos robotok már a spájzban vannak.

Tehát a csökkent értelmi képességű, ballib megélhetési rettegők megnyugatásának kedvéért itt és most tisztázzuk:
Nem, a lovas osztagokat nem arra képzik, hogy majd azokkal rohamozzák a Rézfaszú Baglyok Felszabadítási Front robothadseregét, ezért halál tök mindegy, hogy egy harci robot mennyit ér egy ló ellen.

morph on deer 2017.11.16. 11:47:22

@kunzoo:
“hátországban felkutatni szökevényeket “

Szökevényeket?
Honnan szökött szökevényekről lehet szó?
Netán a Gulag, esetleg Guantanamo típúsú pihenőhelyeket önkényesen elhagyókról lenne szó?
Vagy az átnevelő táborok azon lakóiról, akik már elúnták “az orbanizmus alapjai” című tanfolyamot?

Tényleg, mire gondolsz?

2017.11.16. 11:49:20

@sas70: mert ugye az ilyen (még inkább fikció kategóriájú) robotokhoz tökéletesen elegendőek a Dzsiájdzsó szintű közkatonák ... meg láttál már árcédulát, hogy mennyibe is fog kerülni egy ilyen cucc? Lehet, hogy egy kisebb ménes árába...(Mondjuk megeszem a kalapom, ha a képen szereplő izé képes lenne közepes távolságból elvégezni a feladatát. Aztán még nem beszéltünk az ezekkel szemben alkalmazható elektronikai hadviselés lehetőségéről sem... szerintem a cikkíró kicsit elősreszaladt nagy buzgalmában, hogy a fideszt köpködhesse.
@BOAR: ez igaz... viszont nem kell mögé hadtápvonal a hátországig, minden árokparton találni "üzemanyagot".
Egyébként láttunk már egy-két csúcstechnika-kőkorszak közötti háborút, ahol a végkimenetel korántsem volt egyértelmű és nem egy esetben mondhatjuk, hogy meglepetéssel szolgált. (Most ezzel nem azt akarom mondani, hogy egy huszár ezred ütőképessé tehetné a magyar honvédséget, de igenis lehetnek olyan helyzetek, ahol hasznos szerepe lehet egy jól képzett lovas katonának, addig meg jól ellesznek a határvédelemben.
Egyébként a hülye amerikaiak is bevetettek afganisztánban lovas különleges egységeket és szállításraa is használtak lovakat... pedig voltak helikoptereik és humwee-ik is.
(Persze ettől még hülye fidesz, hülye orbán...)

2017.11.16. 11:53:23

@morph on deer: Miket nem szólsz... Guantanamo... ilyen helyeket csakis diktatúrákban tudok elképzelni..liberális demokráciáktól idegen az efféle 'táborok' üzemeltetése.
Gondolom nagy erőlködésed arra irányult, hogy szóba hozd a tranzitzónákat, amik köztudottan az emberiesség elleni bűncselekmények melegágyai...

morph on deer 2017.11.16. 12:06:02

@ben2:
“...ha agysebész Alinak megint a kukoricásban támadna kedve rohangászni, akkor ne pár alultáplált forgalmi rendőr állja az útját,”

De jó!
Akkor lehet remélni, hogy már a következő Mindenszentekre “hadrendbe állnak?”

Mert akkor már őket is be lehet vetni ha bármelyik temetőben a helyiek idegeneket látnak gyertyákat gyújtogatni, és nem a polgármesternek kell majd járőröznie!

Ezt a balfaszságot!
Szóval azért kell fenntartani egy lovashadsereget, hogy nehogy Alinak esélye legyen eltűnni a susnyásban!

Remélem új “nemzetthy” sport lesz, a “lovas migránsvadászat” - mint a klasszikus rókavadászat a briteknél, - ahol a hölgyek és urak “nemzetthy” viseletben lóról lőhetik majd “agysebész Alit” és családját...

Neked hondolom nem dereng, hogy miről beszélsz, mi?

Bolshevik 2017.11.16. 12:08:36

Modern háborúkban is használtak lovakat meg szamarakat pl. az amcsik is, és nem, nem arra hogy nekirohanjanak a tankoknak.

olive-drab.com/od_army-horses-mules_21c.php

Migriket hajkurászni a kukoricásban pont jó ez is. A blog szokás szerint ferdít, visítozik, és természetesen orbánozik.

2017.11.16. 12:33:53

@Bolshevik: Na, igen, ez is egy lényeges aspektus. A ló multifunkciós, míg ez a (még hadrendbe sem állított) kütyü maximum egy élőerő eliminálására használható, egy alkalommal.

citrix 2017.11.16. 13:13:05

Nincs mit szégyellni kérem, ez itt a hűbéri magyarország ahol kedves vezető uralkodik a nemzet mészárosa és tsa.-i hűbérurak élén. A nemzeti öntudattal felvértezett pacihadtest nyilván ütőképes erő és látványos ahogy rohamra indul. Talán a Horthy hadseregben voltak utoljára lovak rendszeresítve 70 éve, de elevenítsük fel a nemzeti hagyományokat és meglepjük vele az izét na majdnem hanyatló nyugatot írtam de egyelőre még NATO szövetséges ország vagyunk akiben persze a NATO a legkevésbé se bízik, jogosan. Egy szónak is száz a vége: jöhetnek a pacik, nem lennék a kapitalisták helyében :-)

2017.11.16. 13:20:38

@citrix: jól van, most megtörölheted a szád...
Hihetelen, hogy mennyire elvakultan tudtok gyűlölködni...:(
(...bááár ... Korniss Mityu is megírta..."Mi sokkal jobban gyűlölünk benneteket, mint ahogyan ti minket..)

sakkosfx 2017.11.16. 13:25:21

Tömeg oszlatásnál nem kell szemeket kilövetni, elég lesz kardlapozni és mindenki boldog lesz, hogy a szeme épp maradt! És lóhátról kardlapozni a leghatékonyabb oszlatás!

morph on deer 2017.11.16. 13:30:30

Lovakat, öszvéreket, stb. használnak katonai, rendőri, határvédelmi, stb. feladatokra, az egy dolog, de “lovashadsereg?”

Már viccnek is durva.

Az meg, hogy “huszárlaktanyát” és “lóistállót” építenek a budai várba, orbán költözésével kapcsolatban, hogy tetszik?

Most szólok, hogy ott ahol most lesz, korábban nem volt lóistálló... Huszárlaktanyát lovakkal egyébként sem tipikusan hegytetőre, zárt környezetbe szoktak telepíteni, még akkor sem, amikor ennek volt ép ésszel indokolható hadászati jelentősége!

Mondom: “ép ésszel”!

Én elfogadom, hogy fontos az, hogy orbán otthonosan érezze magát a budai várban is, szóval egy kis istálló, meg trágya elengedhetetlen, - de ez azért enyhén szólva is kissé anakronisztikus...

Persze lehet, hogy csak én néztem el a dolgokat, - az én naptáram ugyanis 2017-et mutat, szóval elnézésst, ha az “időkapu” másik oldaláról jelentkezem..:))

Cycmen 2017.11.16. 13:32:57

@ami szabad: A lengyelek már kipróbálták a lovas hadsereget '39-ben, pedig azok csak tankok voltak, nem robotok..

Mi természetesen interkontinentális rakéták ellen vetjük be!
A tököm tele van a szokásos ballib hülyeműsorral! Nyilván van a lónak ma is értelmes felhasználási módja a hadseregben, persze lehet verni a tamtamot hiszen több ezer éves harci eszköz. Az állatokról csak annyit, hogy az USA pl. delfineket is használ, vagy kutyákat, pedig ott van lóvé, meg a modern dolgokat sem kerülik! Néha egy egyszerű megoldás a legjobb!

ben2 2017.11.16. 13:36:22

@morph on deer:

Tőlem Alit nyugodtan behelyettesítheted 23 millió románnal, hogy ballib kompatibilis legyen.
A lényeg, hogy határőrizethez vagy gyalogosan, nehéz terepen mozgó célpontok ellen van értelme a lovas osztagoknak.
A cikk viszont robotokkal példálózik, ami azért világraszóló baromság, mert a légierő ellen sem a búvárosztagot vetik be, tehát a robotokkal sem a lovas osztagot kell összehasonlítani.
Adott feladatra adott eszközt ugye.

citrix 2017.11.16. 13:43:56

@Womb Raider: Szereted, vallásosan imádod a Kedves Vezetőt. A rózsafűzérbe foglalva imádkozol érte nap mint nap. Bocsánat ha hitedben sértőnek tűnő szavakat vetettem virtuálisan papírra, mea culpa. Ha a Kedves Vezető azt mondja: lovas hadsereg kell, akkor az kell. Ha stadion, olimpia, kisvasút, szovjetorosz barátság a jövő akkor azt áhítattal hallgatjuk és elalélunk a gyönyörtől.

élhetetlen 2017.11.16. 13:45:45

@Bolshevik: „Migriket hajkurászni a kukoricásban pont jó ez is”. Csak ne felejtsetek el szólni a migriknek, hogy csak a kukoricásban futhatnak, mert ha egy fás területre tévednek be, és lehajolva átfutnak egy lehajló faág alatt, akkor az őket követő lovas bukik.
„a honvédség célja megyénként egy-egy tartalékos lovas szakasz kiállítása”. Kell, nagyon kell! Elképzelem, hogy mi lenne nélkülük, ha Veszprém megyébe tévedne két migri, és nem lenne üldözésre kész lovas szakasz. Ja.

Cycmen 2017.11.16. 13:55:36

"„a honvédség célja megyénként egy-egy tartalékos lovas szakasz kiállítása”. Kell, nagyon kell! Elképzelem, hogy mi lenne nélkülük, ha Veszprém megyébe tévedne két migri, és nem lenne üldözésre kész lovas szakasz. Ja."

Képzeld ha nagyon akarod,. de a határőrség a rendőrséghez tartozik, Veszprém környékén sem a hadsereget mozgósítanák vsz.

sas70 2017.11.16. 13:58:09

@Womb Raider: Pl. egy 40 ezerbe kerülő drónt a mobiltelefonodról is tudsz irányítani a világon bárhonnan, egy gyerek is képes rá, a szomszéd 6 éves gyerekének van is egy.
A lovak és a drónok összehasonlítása nyilván az ötlet extrém voltára válasz.

A határvédelem pedig terepjáróval, Magyarország területén mindenhol ellátható. Nem kell istálló, spec. kiképzés stb. Mondjuk a Dunán nyilván nem árt egy járőr hajó sem, mert ott spec a ló sem az igazi.
Ez az egész megint egy baromság! Egy idejétmúlt ökörségre költenek pénzt, teljesen értelmetlenül.

élhetetlen 2017.11.16. 13:58:52

@Womb Raider: „A ló multifunkciós”. Így igaz, eszik, iszik, szarik, fut. Még fel is lehet rá ülni. Tény, egy határőrizetnél kényelmesebb bejárni vele a terepet, mint gyalog, és halkabb, mint egy motoros járőr, ennek még van értelme. De minden megyébe honvédségi lovas szakaszt?

élhetetlen 2017.11.16. 14:09:58

@Cycmen: Megzavartál. „de a határőrség a rendőrséghez tartozik, Veszprém környékén sem a hadsereget mozgósítanák vsz.”. De akkor miért nem a rendőrség tart rendőrlovakat, ha már a fő indok egyesek szerint az volt, hogy jók lesznek a lovas osztagok migri üldözésre? Akkor mire lesznek jók a honvédségi lovas osztagok, ha arra sem?

morph on deer 2017.11.16. 14:10:37

@ben2:
“A lényeg, hogy határőrizethez vagy gyalogosan, nehéz terepen mozgó célpontok ellen van értelme a lovas osztagoknak.”

Ebben túl sok vita nincs köztünk, lovak mindig is voltak a határőrségnél, persze határőrség is volt. (Még lovagolni is engedtek, mikor egy osztálykiránduláson összefutottunk néhánnyal. Igaz, a hatvanas években.)

Lovasrendőrők is voltak/vannak, stb., de ez más, ez reguláris lovas zászlóalj, úgy ahogy van gyalogos meg műszaki, meg miegyéb. Szóval nem ugyanaz a helyzet.

De mindegy, ha ló köll, akkor ló köll!

Remélem már szerveződik a “felcsúti Lovasakadémia” is, mert nehogy máá pont az ne legyen!
Naugye.

élhetetlen 2017.11.16. 14:17:10

@morph on deer: Ezt te nem érted. Én sem. Dehogynem érted, én is értem. „“huszárlaktanyát” és “lóistállót” építenek a budai várba”. Az angol királynőnek is van lovas őrségváltása, Orbánnak is kell. Ahhoz meg kellenek a lovak. Ennyi.

élhetetlen 2017.11.16. 14:33:25

@Cycmen: „Nyilván van a lónak ma is értelmes felhasználási módja a hadseregben, persze lehet verni a tamtamot hiszen több ezer éves harci eszköz.”. De lehet, hogy elavult, a viszonyokat tekintve. Magyarországon nem igazán vannak olyan terepek, ahová csak egy ló tud felmenni,(öszvér osztagot meg nem szerveznek, az nyilván snassz) de egy mountain bike-os, vagy cross motoros nem. Az állatok. A delfineket meg nem tudom, hány ezer éve alkalmazzák, de gondolom csak az óta, mióta fel lehet rá szerelni egy radart, hogy kiúszva megtaláljon egy tengeralattjárót. Egy lovat nem tudsz kiküldeni egyedül célzott felderítő munkára, úgyhogy nem igazán értem az összehasonlítást azon kívül, hogy ez is állat, az is állat.

morph on deer 2017.11.16. 14:35:25

@élhetetlen:
Csakhogy az angol királynőnek már az ükapja is megkapta ugyanezt, meg még sokminden mást is! Továbbá több évtizedes kiképzésen tanulta meg mindazt, ami kell a “melóhoz”,
sőt, az angol királynő még a kés-villa használatával is tisztában van, apró gyermekkora óta!

Gondolom már a hintót is aranyozzák az “ő királyi felsége” számára! Mert nyilván kell az is. :)

Occam beretvája 2017.11.16. 15:04:00

@morph on deer: Te kis troglodita, akinek ahogy a Határátkelő blogon írtad feláll a szőr a karodon ha hazánk földjére lépsz. Ha elmész a nagy jueszéjbe,ott is a nagy almába, érdeklődj hogy mi a lovas rendőrjárőr előnye és miért javult a szentrálparki közbiztonság.

2017.11.16. 15:08:32

@sas70: "Pl. egy 40 ezerbe kerülő drónt a mobiltelefonodról is tudsz irányítani a világon bárhonnan, egy gyerek is képes rá, a szomszéd 6 éves gyerekének van is egy. "
Azt csak te, meg a szomszéd 6 éves gyereke hiszi, hogy egy hadászati célú eszköz belefér 40ezer Ft-ba... talán egy szurony, vagy egy kard a huszárnak :) meg azt is te hiszed, hogy azonos bonyolultságú feladat célra vezetni egy ilyen kütyüt és kezelni egy hobbi-drónt. Meg újfent kérdem, mi a helyzet az ECM-mel?
Arról nem is beszélve, hogy mennyire manipulatív az illusztráció, ami azt sugallja, hogy a jövő az ilyen tenyérbemászó villanybögölyöké..

@élhetetlen: Jajj... olyan jó, hogy újra látlak... te még élsz? Ja, biztos azért, mert a társadalom életrevalóbb része spontán védelmet nyújt számodra....
Nos, a ló annyira elavult eszköz, hogy a buta amcsik is használják... igaz, nem légvédelmi és rakéta-elhárítási célokra.. de használják. Ahogyan itt feljebb is belinkelte valaki. Ám azt neked is látnod kell, hogy a poszt nem erről szól. Itt a napi gyűlölet két perchez van hangulati alapozás. Mennyivel jobb is volt, amikor a liberálisok igyekeztek a lehető leggyorsabban szétzúzni a magyar hadsereget... biztos, ami biztos alapon. Most nehogy már megyénként akár 30 tartalékos lovassal is bővüljön a létszám...

"a honvédség célja megyénként egy-egy tartalékos lovas szakasz kiállítása"
Érted? Tartalékos. Egy szakasz...
@citrix: Mondom én, hogy Korniss seggéből bújtál elő... ahogyan az elvbarátaid is. (Bár ez utóbbi képzavar... hiszen gerinctelen, elvtelen senkiháziak vagytok)

Occam beretvája 2017.11.16. 15:44:35

Ha valaki kíváncsi rá hogy csinálják ezt a nagy vízen túl.:
www.youtube.com/watch?v=OppyPQVjZD4

www.youtube.com/watch?v=dRn09fXD2I4

www.youtube.com/watch?v=rDH3yafU-2Y (Itt még láthatsz konföderációs zászlót!!)

sas70 2017.11.16. 16:01:47

@Womb Raider: 1-2 dkg plasztikus robbanószerrel meg lehet ölni egy embert. Egy ilyen súlyt elszállító bármilyen drón 100 ezer alatt megkapható, akár már 20 ezerért is, csak annak kicsi a hatótávja. 2-300 ezerért kilométeres hatótávú kamerás drónokat lehet venni, amiket nem is kell aktívan irányítani, csak a GPS koordinátákat betáplálni, sőt előre beprogramozhatsz járőrútvonalat is, amit beavatkozás nélkül végigjár egy drón. A veszély tehát valós és nagyon komolyan kell venni, ráadásul meg kell tiltani, hogy emberi felügyelet nélkül működhessenek ilyen rendszerek! Csak ne legyél olyan naiv, hogy azt hiszed, hogy nincsennek a világon ilyenek és senki nem foglalkozik ilyen rendszerek, akár polgári, akár hadi fejlesztésével.
Az ECM az remek, minden katonát fel lehet vele szerelni, csak az a bibi, hogy nem bírja el. A "baráti" elektronikát ugyan úgy működésképtelenné teszi az ECM, mint az ellenségest.
A hadsereg gondjaira pedig kurvára nem gyógyír, hogy lovaskatonákat akarnak hadrendbe állítani, ezer más sokkal komolyabb bajuk van. Pl. az, hogy hogyan tartsák üzemben a helikoptereket, vagy éppen legyen elég ember a határőrizeti feladatokra, mert pillanatnyilag, aki él és mozogni tud, az a migránsok ellen van bevetve. Nem ritkán még az is probléma, hogy egy menetképes gépjárművet kiállítsanak, mert se alkatrész nincs, se ember aki beszerelje az autókba.

élhetetlen 2017.11.16. 16:04:47

@Womb Raider: Nem hiszem, hogy valaha is említettem volna, hogy valakinek a védelmére szorulok. És az sem én vagyok, aki nevet változtatott, mert annyi hülyeséget írt már, hogy valaki felvette nick névnek, hogy „Veres Dorottya egy hülye picsa”. Nincs mire arcoskodnod. „Ahogyan itt feljebb is belinkelte valaki.”. Azért olvasd is el a linket. „amikor a liberálisok igyekeztek a lehető leggyorsabban szétzúzni a magyar hadsereget...”. Persze, itt volt a világ legütősebb hadserege, amire aztán érdemes költeni, és leigázhattuk volna világot, ha akarjuk. ja. „Érted? Tartalékos.”. Tudod, hogy a tartalékos katona otthoni zsákját, ruháját az állam biztosítja? Gondolod, hogy a tartalékos ló tartását nem neked kell fizetni? Elmondtad, hogy azért változtattál nevet, mert ne azért nézzenek hülyének, mert nő vagy. Meg nyugtatlak, nem azért néztek hülyének, hanem, mert az vagy.

2017.11.16. 16:28:42

@élhetetlen: Az ugye feltűnt.hogy az általad emlegetett "hülyeségeim" alatt most ez a név szerepel, így hozzám köthetők továbbra is :)
Az meg, hogy a nickváltogatásban élenjáró Cicus miként vélekedik rólam, (vagy akár te...) éppen annyira nem mérvadó, ahogyan rólad is lepereg minden érv, ha megállja a helyét, ha nem... Te pofára fórumozgatsz(kommentelgetsz) ezen ostoba szokásod elég rendesen determinálja a kommentjeidet. Ha valaki a másik oldalon áll, annak soha nem lehet igaza :) ...szerinted.. a "D.V. egy hülye picsa" mint nick , sokkal inkább árulkodó az említett , hozzád hasonlóan csökött és elvakult olvtársról, mint rólam. Az atomcsapdán is hülyeségeket hordtál össze, mielőtt eloldalogtál, ez a szokásod itt is megmaradni látszik.
A hadsereg leépítését is sikerül jól félremagyarázni... ostoba... nem csak akkor van szükség az ország méretével és politikai/biztonsági helyzetével arányos, illeszkedő hadseregre, ha hódítani akar. Bár kétségkívül jó befektetés egy komoly hadsereg, látnivaló az USA példáján... a világ hadi célú kiadásainak 45%-át az USA költi el :) oszt mégis vannak lovaik..itt-ott. A környező országok közül van, amelyik fele népesség és fele terület mellett is dupláját költi a hadseregére, mint mi... de lényegében az összes többi is nagyobb költséggel tart fenn ütőképesebb haderőt. Csak nem hódítani készülnek? Szóvalmiért volt fontos, hogy a libsi-szoci brigád elcsökevényesítse a magyar honvédséget?? Na,hazudj valamit...

2017.11.16. 16:35:15

@élhetetlen: "Tudod, hogy a tartalékos katona otthoni zsákját, ruháját az állam biztosítja? Gondolod, hogy a tartalékos ló tartását nem neked kell fizetni?"

Nem mondod? És a Mikulással kapcsolatban mi az álláspontod?
Mégis, mekkora összeg, amirőlbeszélsz? Szerinted csupa újoncból állna egy-egy ilyen szakasz, akit nulláról kéne felruházni, felszerelni,. vagy a meglévő tartalékos állományból is átnyergelhetne néhány kevésbé magyarellenes szemléletű férfi?
Ja... már kezdem kapisgálni... ezek a fránya paripák elennék a pénz a kedvenc migrijeitek elől! Már értem! Bőven számolva is kb 900 lóról van szó... Mennyibe kerül az országnak 900 lóegy évre és mennyi pénzt baszunk el a migránsok kapcsán? Az nem fáj, mi? Hát akkor miért nem húzol el a vérbe, ha neked ennyire nem hazád ez a kis nyomorult ország?

2017.11.16. 17:07:39

@sas70: " Csak ne legyél olyan naiv, hogy azt hiszed, hogy nincsennek a világon ilyenek és senki nem foglalkozik ilyen rendszerek, akár polgári, akár hadi fejlesztésével. "

Tényleg??? Na, de hol állítottam én ennek ellenkezőjét? Nem követem naprakészen a haditechnika fejlődését,de tudom, hogy az izraeliek is terveznek ehhez hasonló eszközöket hadrendbe állítani, meg azt is, hogy nem 1000dollár az áruk..igaz, nem OS eszközök, így kissé nagyobbak.
Azt sem írtam, hogy a lovasság lenne a végső és egyetlen megoldás a hadsereg gondjaira. Csak azt, hogy jelenleg talán jobban tudunk hasznosítani párszáz, a határőrizetben bevethető lovast,mint célzott embervadászatra optimalizált drónokat. De te tudod... ha azt mondod, 300ezerFt/migráns költséggel tudjuk rendezni a határon kialakult áldatlan állapotokot, hát legyen. :) Vagy te kik ellen tudnád használni az ilyen gyilkológépeket? Netán fideszesek ellen, endlösung jelleggel? Wannsee reloaded? Ej hát, no!

morph on deer 2017.11.16. 17:11:34

@Occam beretvája:
“Te kis troglodita”
:)
Ez úgy illik a “beretvához”...

A jelek szerint egyik hozzászólásom értelmezése sem sikerült, a megértésüktől meg körülbelül ugyanolyan messze, mint a barlanglakó a borotválkozásról.

Okoska: NEM a lovas rendfenntartó erők lérezését tartom hülyeségnek, henem a REGULÁRIS lovashadsereg létrehozását!

(Az orbáni lószaros várpalota csak a bónusz.)

Továbbá: NEM a hazánk földjére lépésTŐL áll fel a szőr a karomon, hanem a lépésKOR - az itthoni feszült, idegbeteg légkör hatására.

Mindenesetre, ha nem erősítesz rá kicsit, akkor már a felső tagozatban is gondjaid lesznek ilyen szövegértési képességekkel, szóval elő az olvasókönyvet, és nosza..!

Mert ha ezen a szinten maradsz, akkor legfeljebb fideszesnek leszel jó, és annál lejjebb nemigen süllyedhetnél...

élhetetlen 2017.11.16. 17:53:46

@Womb Raider: „Te pofára fórumozgatsz(kommentelgetsz) ezen ostoba szokásod elég rendesen determinálja a kommentjeidet.”. Ez van, de ez a „pofára” ez a kommentjeidre alapul. Az atommal kapcsolatos biztonságos tárolásokról általad írtak is fantazmagóriák voltak, „a tudósok megoldják”. És, ha az ember falra hányja a borsót, mert akinek ír, az nem érti, és abba hagyja, az nem eloldalgás. Te leírod századszor is, hogy lehet biztonságosan tárolni az atomhulladékot, miközben nem tudod, én egyszer írom le, hogy miért nem, és ha nem érted, akkor elodalogtam? Jó érv, magad mellett, de semmi több. A szükséges hadsereg. Hát nem tudom, hogy mekkora hadsereg tudna megvédeni bennünket itt középen, akárki ellen, akármi ellen, akármennyit költünk rá, de te ezt is tudod, mert mindenben szakértő vagy. Nyilván, San Marinónak is ütőképes hadsereget kellene fenntartani.
„Szerinted csupa újoncból állna egy-egy ilyen szakasz, akit nulláról kéne felruházni, felszerelni,. vagy a meglévő tartalékos állományból is átnyergelhetne néhány kevésbé magyarellenes szemléletű férfi?”. Óh, nem nulláról, de ha berukkol tartalékosnak, akkor lehet, hogy fizeti az állam a takarmányt, állatorvost, stb. költségeket, és lehet, hogy szolgálatba állnia sem kell ezért soha. Jó üzlet. Egyébként hány migrit etetünk? Hogy jön ez ahhoz, hogy valakinek a saját lovát eteted? „mennyi pénzt baszunk el a migránsok kapcsán?”. Sokat. Megvédtük Európát? Nem, mert másfele mennek. Megvédtük Magyarországot? Mitől? Senki nem akart itt maradni. De most már mindenki retteg a migránsoktól. A falusi temetőben is, ahova eljött egy másik faluból jövő, és mozgósították a polgármestert, vagy az önkéntes segítőket támadják. Neked ez kell ahhoz, hogy hazádnak tekintsed a hazádat? Én, még ennek ellenére is annak tekintem, de jobban szeretném, ha békésebb lenne.

teéjesenmindegy 2017.11.16. 23:51:59

Megyénként 20-25 lovast szeretnének, járőrözesre, es kapcsolattartásra. Nehezen megközelitheto helyeken.
Hatalmas botrany megint, hulye ballibek, tényleg...

teéjesenmindegy 2017.11.16. 23:55:18

@élhetetlen: Tehat te arra alapozod a hazad vedelmet, hogy a migrinek van-e kedve maradni, vagy nincs...
"Megvédtük Magyarországot? Mitől? Senki nem akart itt maradni."
BRAVO, okos vagy.

teéjesenmindegy 2017.11.17. 00:14:45

@morph on deer: lovashadsereg baz.... az a sötèt, szövegértelmezésre képtelen agyatokban...
süti beállítások módosítása