B1 blogcsalád



Hiába kábította az Ingatlanfejlesztő Zrt. a budapestieket, nem sikerült őket hülyére venni

2017. november 03. - Mr Flynn Rider

A budapestiek többsége nem a Városligetben szeretne múzeumnegyedet. Pedig évek óta folyik a hülyítés.

varosliget_most.jpg

Milliókat dobott ki az ablakon a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt., hogy megpróbálja a budapestiek torkán lenyomni a Baán László-Habony Árpád kettős fejéből kipattant Liget Projektet. A Projekt keretében két lakótelepnyi betont öntenek be hamarosan a Városligetbe, megszűntetve annak közpark jellegét. Mindennek egyébként több, mint 250 milliárd forint közpénz a költsége – mindezt az adófizetők fizetik, ebbe nem kerül uniós pénz.

A Liget Projektet két évvel ezelőtt márciusban egyből fakivágással kezdte volna az Ingatlanfejlesztő, a Ligetvédőknek hála csak pár fában keletkezett kár. Azon a nyáron a Ligetvédőket az Ingatlanfejlesztő Zrt. által felbérelt kopsz izomemberek is megverték, amikor békésen demonstráltak.

Az Ingatlanfejlesztő Zrt. azóta taktikát változtatott: a frontális letámadás helyett megpróbált konzultálni a helyiekkel és a civilekkel – erről a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport és a Ligetvédők kivonultak, mert a Projekt lényegét képező épületekről nem lehetett konzultálni. Milliós reklámkampányokat is indítottak, azóta is folyamatosan reklámozzák a projektet pl. a Facebookon. A kampányokat természetesen ki más, a Fidesz-közeli Csetényi Csaba cégei intézték, hogy a közpénz "a megfelelő helyre" vándorolhasson. A reklámokban a megújuló Ligetet családbarát, kutyabarát, zöld helynek állítják be -  

gondosan elhallgatva az irgalmatlan közpénzszórást és a két lakótelepnyi beton beöntését.

Tegnap újabb lépést tett az Ingatlanfejlesztő Zrt. - új sportpályákat és kutyajátszóteret építenek, illetve megújul a Vakok Kertje. A Ligetvédők tegnap óta körülbelül 50 rendőrrel és 50 biztonsági emberrel néznek ismét farkasszemet, mert a „megújulásnak” hála, ismét fákat fognak vágni a Ligetben. Ugyan az Ingatlanfejlesztő Zrt. propagandája erről nem szól, de beépítendő épületek dupla akkora alapterületűek lesznek, mint a korábbiak voltak, így nem igazán jut hely a fáknak, parknak, sportpályáknak – valamit ki kell hát hagyni. Így a Ligetből először a fákat vágják ki a héten, ahogy a Liget Projekt fogalmaz, „megújítják a zöldterületet”. (Erről érdemes a Ligevédők Facebook-bejegzését elolvasni.)

A budapestiek túlnyomó többsége viszont továbbra is kizárólag közparkként szeretné megújítani a Városligetet, épületek nélkül:

72 százalékuk ráadásul abban is egyetért, hogy a jelenleg a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet inkább a Nyugati pályaudvar mögötti ipari terület fejlesztésével hozzák létre - derült ki a Greenpeace Magyarország Závecz Research által készíttetett közvélemény-kutatásából, amit az Index is nyilvánosságra hozott.

A Liget Projekt kivitelezése a hivatalos kommunikáció szerint „a parkrehabilitációval” indult (valójában a fákat viszik el az útból), ezt a jelenlegi tervek szerint változatlanul új épületek építése követi majd, ami

a Liget közparki jellegének megszűnését fogja jelenteni.

Különböző számítások vannak arról, hány fát kell majd kivágni, vagy átültetni. A Ligetvédők szerint kb. 800-1000 fa esik áldozatul a pusztításnak. A Greenpeace és a Ligetvédők is azt várják a kormányzattól, hogy a budapestiek véleményét tiszteletben tartva a Ligetet kizárólag mint közparkot fejlessze, új épületek nélkül. A környezetvédő szervezetek és csoportok azt várják a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-től, hogy hozza nyilvánosságra, melyik fákat érintik a most beindult munkálatok. 

A Liget Projektet a budapestiek többsége konzekvensen elutasítja.

Már a 2016 nyarán lekérdezett, a Greenpeace Magyarország által megrendelt közvélemény-kutatás is azt mutatta: a fővárosiak a Városligetet közparknak akarják meghagyni, és elutasítják, hogy a Ligetben fakivágások árán épüljön múzeumi negyed.

A mostani kutatás során arra volt kíváncsi a környezetvédelmi szervezet, hogy a budapestiek milyen arányban támogatnának egy olyan elképzelést, amiben a múzeumi negyed egy funkcióra váró, leromlott ipari terület fejlesztésével valósulna meg. Ez hozzájárulna a város élhetőbbé tételéhez, és felértékelné a környék ingatlanjait is.

A Nyugati pályaudvar mögötti múzeumi negyed ötlete nem új keletű. Budapest főpolgármestere, Tarlós István 2010-es Budapest-programjában is ez az elképzelés szerepelt.

A Greenpeace Magyarország továbbra is fontosnak tartja a Városliget mint park rehabilitációját. Fejleszteni kell többek között a jelenlegi közvilágítást és a Liget közparki funkciójának infrastruktúráját; meg kell oldani a növényzet folyamatos karbantartását; és kerékpártárolókat, nyilvános illemhelyeket, szelektív hulladékgyűjtőket kellene kialakítani. Ezekhez azonban nincs szükség új épületekre a közparkban - közölték.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6813161086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

padisah 2017.11.04. 00:26:46

erről miért nincs szavazás?

anonymand 2017.11.04. 03:50:58

Tudomásul kőne venni, hogy bosszúálló Bonsai Duce a budapesti fák irtásával is példát statuál.
A bűnös városon.
Hogy a több mint hét év regnálás alatt hány fát vágtak ki a fővárosban, és hányat nem ültettek helyette, még senki össze nem számolta.

anonymand 2017.11.04. 07:56:47

@n3spr3ss0:

Neked, nekem, a budapestieknek, a lipsiknek...
"Mi, magyarok 2010-ben úgy határoztunk, hogy minden fontos kérdést megbeszélünk egymással, mielőtt döntéseket hozunk" - mondotta volt Bonsai Duce anno, csak azt felejtette el hozzátenni, hogy ő határozza meg, hogy mi fontos.

Miklós Széles 2017.11.04. 08:42:47

Budapestiek "TÖBBSÉGE" elutasítja???? Honnan veszi ??? Tipikus komcsi módszer.

FCUK10 2017.11.04. 09:15:52

Tele van hazugsággal a cikk.

Egyébként mennyi beton kell egy lakótelephez?:)

KissGecihuszár 2017.11.04. 09:49:28

@Miklós Széles: személy szerint én de jure (azaz már csak papíron) vízfejbeli vagyok és én maximálisan és teljes mellszélességgel ELUTASÍTOM! Elutasítom, mert 250 MRD ADÓFIZETŐI tehát KÖZpénzt egy ekkora koronás faszságra elkúrni, brutál méretű, totál oda nem illő betonkolosszusokkal a vízfej még úgy-ahogy megmaradt tüdejét tönkrebaszni, ezzel egyidejűleg -természetesen- a haverok, cimbik, rokonok permanensen soha meg nem telő zsebeit teletömni, nos ez nem más, mint nemzetrombolás á'la GECIK!
@FCUK10: Konkrétan mi(k) a hazugság(ok)?? Ha szabadna kérni egy taxatív felsorolást, mellé írva az általad tudottakat, mert így leszünk, lehetünk képben mindnyájan a "tutit" illetően... Köcce!

anyadmajma 2017.11.04. 10:11:36

@FCUK10: ja, mert neked, mint rendes hazaáruló bolsevik gecinek a tények jelentik a hazugságokat. Ezt mondták neked a pártközpontban, hogy ez a véleményed.
Ennyi a történet, nem érdemes többet fecsérelni rá. Meg rád sem.

anyadmajma 2017.11.04. 10:15:29

@Miklós Széles: hát, csak szólok, hogy ha tudnál beszélni az emberekkel, akkor kb te is ennyit saccolnál. De mivel ez neked amint elnézem meghaladja a szellemi képességeidet, ez nem fog bekövetkezni. Nyugodtan beszéljen csak belőled a gyűlölet, ez manapság amúgy is 1000 éves keresztény hagyománynak számít bizonyos körökben.

FCUK10 2017.11.04. 10:40:19

@anyadmajma: akkor miért teszed mégis?:)

Xilit 2017.11.04. 11:04:49

Érdekelne a bolygó állapotáért állandóan aggódó Áder véleménye. Van vajon?

consul 2017.11.04. 11:15:23

Egy kiadós parkrehabilitáció azért a múzeumoktól függetlenül bőven ráférne, mert most vetekszik az igénytelenségben a Gellért heggyel.

bonsalty 2017.11.04. 11:43:34

A liget projekt egyetlen kritizálható pontja a pecsa helyére épített brutál komplexum és az emiatt kivágott fák. A közlekedési múzeum a 2. világháború előtti szintre újul meg ez 70 éves tartozásunk, támogatom. Elefánt biódom az állatkertben: támogatom a veszélyeztetett fajok fenntartását célzó programot. A platánfák mellett a gorillák és elefántok kihalófélben vannak, a cikk írója is ezen a véleményen van, vagy direkt hagyta ki , nehogy valami pozitív dolog is említésre kerüljön. Műkincs restaurációs központ a ligeten kívül, támogatom. Jó lenne, ha megtanulnánk objektívan értékelni. Ennek a tervnek van 5 pozitív és 2 negatív oldala. Ezt a kettőt elvéve a fás zöld felületek aránya nőne.

Rwindx 2017.11.04. 12:02:44

Titeket meg a Greenpeacenek sikerült. Minden kérdést csak a szándéknak megfelelően kell feltenni.

illaim 2017.11.04. 12:55:56

@Rwindx: Megint egy alaptalan kijelentés érvek nélkül! Tudod, ha a tervezett kormánynegyed, a Nyugati pu jelenleg torzó helyén akarnák megvalósítani, akkor nem
kellene felforgatni a parkot! Win-win helyzet valamiért nem érdeke a fidessnek!

VT Man 2017.11.04. 13:51:13

Erdekes, hogy a Greenpeace fizette a kutatast es nekik kedvezo etedmeny jott ki.

Lehet veletlen?

illaim 2017.11.04. 13:56:26

@Tetőtér: Lám a régi bevált jezsuita-goebbelsi megközelítés! Ha nem tudsz mit kezdeni a témával támadd az eladóját! Azt észérveid vannak e, hogy miért kell betonkolosszus egy városi parkba?

Weißkopf 2017.11.04. 19:53:44

"A Liget Projektet a budapestiek többsége konzekvensen elutasítja." És ha valóban így is van? Kit érdekel? A felcsúti köpcös eldöntötte, hogy meg kell valósítani, a 250 milliárdból nyilván jut neki (lányának) meg a többi fideszes csókosnak, oszt jó napot!

HorseFucker 2017.11.04. 20:58:11

Mindenki tudja : A rohadt állat geci cigány fel akar menni a várba, ezért kell leköltözni a muzeumoknka. Ennyi a nagy liget projekt, nem több !
A rohadt tetves kis cigó geci kurva anyját !

HorseFucker 2017.11.04. 20:58:57

@Weißkopf: Suttyó paraszt állat volt mindig is, azért utálja Budapestet a kis geci

Szabványok 2017.11.04. 22:01:59

A fákat márpedig mind ki kell vágni, mert bármelyik fa mögött rejtőzhet egy migráncs, oszt ráugrik a gyanútlan magyarra és vagy megerőszakolja, vagy megterroristázza. Ilyenek ezek a migrik!
A libsiknek persze dorombolnak, mert azok símogatják őket. Ezért akarják a libsik megtartani a fákat.
Aki igazi magyar az mindent lebetonoz, letérkövez, mert a betonban, térkőben nincs migráncs.
süti beállítások módosítása