B1 blogcsalád



Lehet, hogy reakciós közép-európai államok miatt már nem lehet megmenteni az EU-t, miközben Kína a rendőrállam modelljét exportálná a világnak

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. október 30. - Szelestey
  • Itt már hőstettekre van szükség, hogy Európa kikeveredjen a létét fenyegető válságból.
  • Kína Orwell látomását valósítja meg korszerűsített formában, amihez Orbán és a többiek feltehetőleg lelkesen kibicelnek.
  • Szász-Anhaltban a baloldal nemkívánatos vendégnek tekinti Orbán Viktort, annak idegenellenességéért és antiszemitizmusáért.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

Eljött a hősök ideje és Merkelnek cselekednie kell – meg kell menteni az uniót, miután annak válsága mélyebb, mint ahogyan azt sokan gondolják. Konkrét kezdeményezések és nagy ívű gondolatok szükségesek. Az olyanok, mint Erdogan vagy Trump semmibe veszik és kiforgatják a demokráciát. A szólásszabadság sem jelent sokat, ha harci szólammá változik olyanok szájából, akik határozottan nem a Felvilágosodás értékeit támogatják. Ugyanakkor az is látnivaló, hogy gazdasági és valutaunióként véget ért az EU. Lehet, hogy már túl késő is megreformálni, mert reakciós gyülekezetként lép fel egy államcsoport, amelyet a rendszerváltás után túl hamar vettek fel. Ez a K und K késői bosszúja Európa többi része ellen.

De az unió maga is aláássa a demokráciát, pl. azzal, hogy a görögöknél és az olaszoknál beavatkozik a belügyekbe, miközben kifejezetten megtagadja, hogy legalább valamennyire támadólag lépjen fel Magyarország és Lengyelország ellen. A két kormányhoz hamarosan csatlakoznak a csehek, akiknél alapvető emberi jogokat hagynak figyelmen kívül, továbbá gyűlöletre uszítanak a kisebbségek, főleg a zsidók és a muzulmánok ellen. Macron az utolsó reménysugár, és csupán bízni lehet abban, hogy a német kancellár félreteszi óvatosságát, és rájön, hogy a kezében van Európa jövőjének a kulcsa. Ők ketten újra kitalálhatják és demokratikusan megszervezhetik az EU-t. A földrész jövője ismét Spanyolországban válik el, akárcsak 1936-39 között. Ott felmorzsolódnak a szabadság erő a fasizmus és a kommunizmus között. A történelem nem ismétli meg önmagát, de a történelmi hibák igen.

Washington Post

washington_post.jpg

A kommentár szerint a mai kínai vezetésnek kidolgozta az önkényuralom modelljét a 21. század számára, és az olyan erős emberek, mint Orbán és Erdogan valószínűleg tapsolnak neki. Az sem véletlen, hogy Steve Bannon, az új amerikai szélsőjobb fő ideológusa úgy értékelte, hogy Kína legfőbb vezetője felnőtt módjára felnőtteknek beszélt, amikor a minap a jövőről vallott elképzeléseit ismertette a Pekingben tartott pártkongresszuson. Hszi Csin-ping koncepciója valójában a sztálinizmus új változata. A legbaljósabb az benne, hogy a modern rendőrállamot javasolja a világ több része számára. A hatalmat Kínában a legfőbb vezér kezébe adja, minden korlátozás nélkül. Az állam ellenőrzi az élet minden területét, az emberek magatartását. Nem hagy teret semmilyen elégedetlenségnek, már megvont minden mozgásteret a civilektől, de még az óvatosan bíráló újságíróktól is. Valóra válik az orwelli világ, mindenkit megfigyelnek.

A hatalmas külföldi infrastrukturális beruházások révén Peking geopolitikai tömböt kíván létrehozni, amely háttérbe szorítja a transzatlanti szövetséget. Lehet persze, hogy Peking túlbecsüli a totalitárius alternatíva vonzerejét. Vagyis túlértékeli annak jelentőségét, hogy az USA és a nyugat nagy része populista és nacionalista mozgalmakkal viaskodik. A társadalom központosított irányítása és az egyéni szabadságjogok elfojtása már katasztrófát eredményezett Kínában és más kommunista országokban a múlt század végén. Hszi modellje kudarcot vallott, de veszélyes volna nem komolyan venni a kínai erős embert. Olyan világot akar, amelyben drasztikusan megnyirbálnák az emberi szabadságot, és a világot diktátorok klikkje uralná. Amikor az amerikai elnök volt fő tanácsadója mindezt felnőtt gondolatként üdvözli, akkor nem nehéz elképzelni, milyen is volna.

Frankfurter Rundschau

frankfurter_1.jpg

A keletnémet Szász-Anhalt tartományban politikai vitát kavart, hogy a helyi kormányfő elkíséri a jövő hétfőn Wittenbergbe, a Luther-emlékkiállításra Orbán Viktort, noha a vendég éppen egy hete bizonyította, hogy szívesen fűszerezi idegenellenes kirohanásait egy csipet antiszemitizmussal. Utóbbi kitétel a „spekuláns birodalom” képében a zsidó milliárdosnak, Sorosnak szólt, aki alapítványával világszerte támogatja a civil társadalmakat, és ily módon a menekülteket segítő szervezeteket. A szociáldemokraták egyik képviselője azt mondja, a látogatásban nincsen semmi kivetnivaló, a baj ott kezdődik, hogy Orbán kétségbe vonja a vallásszabadságot. A Balpárt elnöke azt kifogásolja, hogy a tartomány vezetője magán emberként ugyan de egy jobboldali-populistával találkozik, aki lábbal tapodja az emberi jogokat, antiszemita módon nyilvánul meg és a menekültkérdésben megtagadja a szolidaritás az unión belül. A populisták a gesztus láttán megerősítve látják véleményüket – tette hozzá.

The Times

the_times_1.jpg

Orbán Viktor azzal erősíti meg bevándorlás-ellenes, nacionalista pozícióját a választások előtt, hogy a migráció támogatásával vádolja meg Soros Györgyöt és utasította a titkosszolgálatokat, hogy vizsgálják meg az üzletember „birodalmát”. Azaz fokozta a kampányt a milliárdos ellen. Az országban javában zajlik a nemzeti konzultáció, amelynek kulcskérdése, hogy a lakosság támogatja-e a „Soros-tervet”. Utóbbi lényege a hatalom szerint, hogy összeesküvés révén szeretnék migránsokkal elárasztani Európát. Az újság magyarázatként megjegyzi, hogy a befektető, aki a menekültek jogait védő szervezeteket támogat, azzal vádolta meg Orbánt, hogy az maffiaállamot irányít. Továbbá, hogy a hadjárat akkor kezdődött Soros ellen, amikor az a két év előtti válság során liberálisabb bánásmódot követelt a menedékkérők számára, a magyar vezető viszont kerítést emelt a déli határon.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8713116208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ogli dzsí 2017.10.30. 22:28:46

napi 4 címlapblog a B1ről, de szerencsére 4 év múlva újra lehet posztolni!

illaim 2017.10.30. 23:31:53

@ogli dzsí: Szerencséd van seggszolgálatos! Ma nincs foci közvetítés a tv-ben! Azt a zagyvaságot amit írtál, az a foghíjasan mosolygó utcalány anyukád mondta neked?
süti beállítások módosítása