B1 blogcsalád



Populista tömb jön létre Babissal Kelet-Európában?

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. október 27. - Szelestey
  • Babis a pénzre megy, az ideológia viszont hidegen hagyja és nincs is többsége, úgy hogy nagy veszélyt nem jelent.
  • Az alakuló német kormánykoalíció két kisebbik pártja szerint Orbán gyűlöletbeszédet tartott a nemzeti ünnepen.
  • Szász-Anhaltban nem kérnek Orbán Viktor látogatásából, pedig a miniszterelnök magánemberként csupán a Luther-emlékkiállítást akarja megtekinteni.

FT

financial_times.jpg

A vezércikk arra figyelmeztet, hogy az uniónak – Ausztria, majd Csehország után - további illiberális visszalépésre kell felkészülnie Közép-Európában. Vagyis még messze nem ért véget a populisták menetelése. Babis győzelme alapján jogos az aggodalom, hogy újabb állam esik fogságba a térségben, miután a politikus dúsgazdag és médiabirodalma van. A volt szocialista országokban jó pár példa van arra, hogy a gazdag vezetők saját maguk és cimboráik érdekében alakítják a politikát, meggyengítik a demokratikus korlátokat, nehogy egykönnyen meg lehessen buktatni őket. A nagy kérdés, hogy Csehország csatlakozik-e a magyar és lengyel példához és ily módon kibővített illiberális tömböt alkotnak-e. Az biztos, hogy az Ano elnöke osztja Orbán és Kaczynski migráns-ellenes álláspontját, illetve gyűlöletét az EU menedékpolitikájával szemben. De konzervatív szociális felfogásukat már nem vette át és a nacionalizmusukat sem.

Talán még közelebbi a párhuzam Berlusconival és Trumppal. Bár az amerikai elnök jön már rá, hogy egy államot nem lehet úgy irányítani, mint egy nagyvállalatot. Továbbá hogy a fékeket és ellensúlyokat nem lehet akadálynak tekinteni a hatékony kormányzati munka útjában. Babis mindenesetre fel akarja számolni a Szenátust, és ezzel megindul a demokrácia meggyengítésének útján. Ám azt mondja, hogy ő nem Orbán. Meg hogy nem Európa-ellenes. Azon kívül a belpolitikában erősebb korlátokkal kell szembenéznie, mint az illiberális szomszédállamoknak.

Viszont tekintetbe véve a fiatal demokráciák kiszolgáltatottságát a manipulációval szemben, az EU-partnereknek ébereknek kell lenniük Prága ügyében, akárcsak akkor, ha az látják, hogy a magyar és a lengyel vezetés még jobban távolodik a demokráciától. Tragédia volna, ha a 68-as Prágai Tavasz, valamint a 89-es Bársonyos Forradalom országa 180 fokos fordulatot hajtana végre. A Nyugat joggal ítéli el Budapest és Varsó illiberális lépéseit, ám szem előtt kell tartania, hogy ezeknek a kormányoknak a megválasztása azt tükrözi: a lakosság fontos rétegei elégedetlenek az unióval. Arra is oda kell figyelnie, hogy elmélyítsék-e az integrációt, amíg nem orvosolják e berzenkedés okait. Mert különben csak súlyosbítják a kelet-nyugati megosztottságot és meggyengítik az EU-t, magát.

Economist

economist.jpg

A lap úgy látja, hogy nem kell aggódni, Babis nem vezet semmiféle Európa-ellenes felkelést, bár fenyegeti Csehországot, csak éppen oligarchaként és nem ideológiai megfontolásokból. Azon persze érdemes elgondolkodni, hogy egy populista beütésű milliárdos félresöpörte a régi politikai gárdát. Kurz, az osztrák konzervatívok csodagyereke pedig koalíciós tárgyalásokat kezd a szélsőjobbal, amely soraiban volt neonáciknak ad menedéket. Továbbá az AfD több tucat képviselője bekerült a Bundestagba, pedig az ilyesmit sokan kizártnak tartották, Orbán Viktor ugyanakkor migránsmentes övezetté nyilvánítja Közép-Európát.

A lényeg, hogy az olyanok, mint Orbán és Kaczynski veszélyeztetik az EU-t, mert aláássák annak jogrendjét. Ellenben a szomszéd államok vezetői azon vannak, hogy besöpörjék annak a klubnak a hasznát, amelyhez tartoznak. Babis, Kurz és Fico szívesen megsorozza az uniót, de nem akarja azt felrobbantani. A térségbeli forrongást látva Macron az „oszd meg és uralkodj módszerét” választotta, és ez ki is fizetődött a héten, amikor a csehek és a szlovákok szembefordultak a magyarokkal és a lengyelekkel a kiküldetésben dolgozók  ügyében.

A keleti populistákban ugyanakkor nagyon is közös, hogy igencsak törékenyek az őket körülvevő intézmények. Pártok bukkannak fel és tűnnek el. Az államapparátus a politika szeszélyének megfelelően alakítható. A civil társadalom és a sajtó aligha elég erős és független, hogy visszafogja a vezetők túlkapásait. Orbán kihasználta ezeket a gyengeségeket, hogy a Fidesz és a haverok érdekében alakítsa át az intézményrendszert. Közben kirohant Soros és az európai hivatalosságok ellen, akik szerinte úgy táncolnak, ahogyan az üzletember fütyül. A párt vezeti a közvélemény kutatásokat, kiszorítja az ellenfeleket és mérgezi a levegőt, akárcsak a PiS.

Babis azonban másfajta fenyegetést jelent. Nála az a baj, hogy a nem túl acélos intézmények esetleg nem tudnak ellensúlyt képezni oligarchikus vezetésével szemben. Csakhogy nincs parlamenti többsége, ezért sok kárt nem tud okozni. Vagyis Európának nem kell felkészülnie arra, hogy forradalmi populizmus szökőárja csap át Kelet felől. De már az is nagy feladat számára, hogy megbirkózzon a térség politikájának kavargó örvényeivel.

Spiegel

der_spiegel.jpg

Brüsszel kezd félni attól, hogy tömböt alkotnak a populista keleti tagállamok, és így csak még jobban elmélyítik a szakadékot az unió két fele között, éspedig osztrák támogatással. Csak kérdés, meddig terjed közöttük az egyetértés. A régióban már csupán Szlovákia az egyetlen, amelynek élén nem egy jobboldali-populista áll. A fejlemény igencsak rosszkor jön az EU számára, hiszen a Bizottság elérkezettnek látja az időt a mélyreható reformokra. Egy müncheni szakértő azt mondja, Babis győzelmével nőtt a V4-ek jelentősége és a tagok sok kérdésben keresztbe fekszenek majd. Az pedig kellemetlen lesz. Ugyanakkor a Kelet aggódik, nehogy a lemaradók közé kerüljön a többsebességes Európában.

Súlyos viszály fenyeget pl. az alapértékek tiszteletben tartása ügyében. Ha Magyarország és Lengyelország számára visszatartanák a brüsszeli támogatásokat, az gazdasági katasztrófával érne fel számukra. Konfliktusforrás a migráció is, mert Orbán Viktor az Európai Bíróság ítélete ellenére sem kíván változtatni menekültpolitikáján. Sőt, kijelentette, hogy a régió mentes a migránsoktól. Persze a négyek együtt sincsenek elegen, hogy az Európai Tanácsban megakadályozzák a döntést a menedékkérők elosztásáról.

Orbán, Kaczynski és Babis gyakran már egymás között is csupán két dologban tudnak megegyezni: hallani sem akarnak migránsokról, annál inkább áhítoznak viszont az EU pénzére. Brüsszelt ugyanakkor már messze nem foglalkoztatja annyira az osztrák Szabadságpárt lehetséges kormányzati szerepvállalása, mint 17 évvel ezelőtt.

Bild Zeitung

unnamed_7.png

A kormányra készülő német liberálisok és zöldek tiltakoznak Orbán Viktor hétfői ünnepi beszéde ellen, úgy vélik, hogy abban antiszemita felhangok voltak. A két párt szerint a miniszterelnök gyűlöletbeszédet tartott a nemzeti ünnep alkalmából, ám ilyen hangoknak nem lenne helyük az unióban. A nagy bulvárlap emlékeztet arra, miután a politikus migránsmentes övezetnek nevezte Kelet-Közép-Európát, hogy a szélsőjobbos magyar vezető részéről már eddig is hozzá lehetett szokni a rasszista felütéshez, de ezúttal még ennél is tovább ment. Spekuláns birodalmat emlegetett, amely foglyul ejtette az EU-t. Állításai sok mindenben idézik a forgalomban lévő összeesküvés elméleteket. A zöldek egyik strasbourgi képviselője ezek után úgy nyilatkozott, hogy Németország EP-politikusai ezt nem tűrik el. A demokrácia új keletű jobbos szereplőire áll az, hogy az idegenellenességről ismerszenek meg, ám Orbán úr ehhez szívesen hozzátesz még egy adag zsidóellenességet is.

Mitteldeutscher Rundfunk

unnamed_1_2.png

Nagy indulatokat váltott ki a német Szász-Anhalt tartományban, hogy Orbán Viktor másfél hét múlva, Wittenbergben magánemberként megnézi a Luther-emlékkiállítást. Úgy tudni, hogy a tartományi kormányfő végig akarja kísérni a tárlaton, ám a Balpárt frakcióvezetője szerint ezt nem szabad annyiban hagyni. A házigazdának szóvá kell tennie, hogy a vendég Közép-Európát migránsmentes térséggé nyilvánította, valamint a „zsidó világösszeesküvésre” vonatkozó szavait is. A zöldek elnöke úgy nyilatkozott, hogy mindenki tudja, kicsoda is Orbán Viktor. Jobboldali-populista kijelentésekkel tűnt ki, de most antiszemita megjegyzésekre is vetemedik. Meg kell fontolni, hogy egyáltalán vendégül lássák-e, erről azonban csakis a tartomány kabinet vezetője dönthet.  

A CDU helyi vezetője viszont nem talál semmi kivetnivalót a látogatásban. A szélsőjobbos AfD elnöke kifejezette üdvözölte Orbán útját. Szerinte jó volna, ha a tartományi kormány egy s mást átvenne a magyar politikus felfogásából. A német evangélikus egyház kétféleképpen reagált. Egyesek örülnek a párbeszédnek, mert a vendéget demokratikusan választották meg és szélsőséges nézetei ellenére a népet képviseli. Mások viszont azt mondják, hogy a látogatás önmagáért beszél, a kérdés csak az, hogy milyen célok rejlenek mögötte. Azon kívül félő, hogy a migránsokról vallott álláspontja ráerősít a város megosztottságára ebben a kérdésben.

NZZ

nzz.jpg

A kontinens keleti részén három Európa-egyetem harcol a túlélésért. A CEU-t valamint a hasonló vilniusi és szentpétervári intézményt liberális elvek alapján hozták létre, de most nagy árat kell fizetniük a politikai autonómiáért. Igencsak elkel a szolidaritás. Közös jellemzőjük, hogy teret adnak az önálló gondolkodásnak, bekapcsolódtak a nemzetköz kutatásokba és magas szinten oktatnak. Megfigyelők egyetértenek abban, hogy az új magyar felsőoktatási törvény a Közép-Európai Egyetem ellen irányul, noha az nem ellenzéki képződmény és nem is civil szervezet. Ám az Orbán-kormányra nem hatottak a külföldi figyelmeztetések, még saját pártcsaládja részéről sem. Nem hajlandó aláírni a New York Állammal kidolgozott szerződést, így a helyzet egyedüli haszonélvezője a miniszterelnök, aki ily módon minden lehetőséget nyitva hagy. A tekintélyelvű gyakorlat nyomulása kétféle értelemben is szükségessé teszi a tudósok összetartását: részben az intézményen belül, részben európai keretekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9413098588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indekx ISIS Alqaida mind CIA projekt 2017.10.27. 08:43:12

CIA- csicskablog: Görögországtól kezdve Európában NINCS egy darab menekült sem, csak illegális határátlépő, bűnöző.

Gazdijaitok nem fogják fel, azaz dehogynem, az ő terroristáikat kéne most szétosztani:

ISIS= CIA- Pentagon- NATO projekt

linkbun.ch/057kv

Jakab.gipsz 2017.10.27. 21:49:38

Hatás ellen hatás törvénye, közép iskolai tananyag.

Amilyen erővel nyomul a globalizmus, ugyan akkora erővel nyomul a populizmusra való igény a (közérthetőség).

A liberális CEU = a perverzek demokráciája.

Janossz 2017.10.27. 22:09:03

@Jakab.gipsz: Idehallgass, te jakobinus:

Populista tömb az anakronizmus. Ideig-óráig mehet a dolog, de természetüknél fogva az első adandó alkalommal egymás torkának esnek a populista rezsimek, mert azok már csak ilyenek.
A te hazádban nem tanítottak történelmet?

Jakab.gipsz 2017.10.27. 22:34:30

@Janossz:

Az én hazám Magyarország és éppen ideje, hogy megtanítsunk a nyugatot egy kis tudományra. És persze jog-államiságra.

Tudod: vigyázó szemünket Párizsra kell vetnünk, hogy ne csináljanak hülyeséget.

Persze aki a nyugat talpnyalásából él, annak ilyesmi meg sem fordulhat a fejecskéjében.

Az európai háborúkat, első sorban "hit viták" indították el, ezek pedig, filozófiai-teológiai, ámde végső-soron, matematikai problémák voltak, elfajult családi perpatvarokról kell gondolkodnunk. Ha meg van az ok, tudjuk kezelni.

Csak egy matek-probléma, amire rájátszottak a buzi-bankárok és a háborús uszítók.

Ez a hülye Soros (neveletlen lelenc kölök), azt hiszi, ha ő csinálja a tudományt + a CEU a demokrácia egy zsák krumpli és lehet vele kufárkodni.

Ennyi, egyenlőre.

Janossz 2017.10.27. 22:46:00

@Jakab.gipsz: A te hazád az, ahol születtél, ahol az anyanyelved magadra szedted.
Ez a mi hazánk, ahol most okoskodsz. Ne keverd a kettőt, nem ugyanaz.

Jogállam, hitvita, ezek egybe íródnak.
Végső soron, matek probléma, b. bankárok, ezek meg kötőjel nélkül.

Az európai háborúkat, első sorban "hit viták" indították el, ezek pedig, filozófiai-teológiai, ámde végső-soron, matematikai problémák voltak, elfajult családi perpatvarokról kell gondolkodnunk. Ha meg van az ok, tudjuk kezelni.

Mondom, hogy nálatok nem volt történelem tanítás, de még filmhíradó sem. A populista rendszerek összeugrását ne a vallásháborúk környékén keresd, elég, ha a jobb sorsra érdemes Jugoszlávia utolsó harminc évét áttekinted.

Jakab.gipsz 2017.10.27. 23:38:34

@Janossz:

A Te történelem szemléleted az, amit kommunista vörös diplomás barmok megtanítottak neked, Te pedig elhitted, ezért vagy süket és vak mint a termeszek.

Menj a szcientológusokhoz azok még hülyébbek, ott fizetned is kell.

Soros ingyen is oktat, csak fel kell mondanod a leckét és már is a fizetési listáján vagy.

Gondolkodni mikor szoktál, csak úgy szabadon, klisék, sztereotípiák, és előítéletek nélkül, tárgyilagosan.

Jugo-szlávia egy mesterségesen össze-tákolt állam volt, a történelmi Magyarország ellenében született meg.

És mint ilyent, csak a vörös diktatúra tarthatta egyben. Hol van itt a populizmus? Hol van itt a demokrácia?

A Magyar királyságnak csak társ-országai voltak és nem gyarmatai, tiszteletben tartottuk, más népek identitását.
Soha sem kereskedtünk rabszolgákkal és nem hoztunk senkit sem rabszolga szállító hajókon Magyarországra és nem gyarmatosítottunk senkit sem.

Szóval mi a bajod van velünk a magyarokkal és mit akarsz tőlünk ?

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.10.28. 01:43:21

Szomorú olvasni milyen hazugságokkal traktálja olvasóit a német ultraliberális propaganda.
A migránsellenesség mióta számít elfogadhatatlannak? Éppen az ellenkezője, az erőszakos betelepítés a negatívum.
Soros Európa és demokrácia ellenes ámokfutása elleni felszólalás nem zsidóelenesség. Ő egyetlen egy zsidó, akivel problémák vannak, miközben a a zsidó egyházaknak és Izrael államnak sincsenek problémái a magyar állammal. Sőt, Izraelnek is gondjai akadtak Soros úrral. Csak vicces lenne zsidógyűlölettel vádolni az izraeli kormányt.

felső határ nincs 2017.10.28. 05:19:17

Orbán nyert, ellenfelei mind egy szálig elbultak.

anyo05 2017.10.28. 06:59:07

Az ellenzékieknek minden populista, ami nem nemzetellenes:(((((

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.28. 08:32:12

Bivalyerős populista V5 lesz, ez már Brüsszel rémálma, de ez van: az elnyomott népeket nem lehet a végtelenségig hülyének nézni.

Janossz 2017.10.28. 08:43:34

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Még feltaláljátok a populista internacionalizmust ezzel az import Jakabbal.

felső határ nincs 2017.10.28. 08:47:02

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: a v5nek el kellene ismerni katalóniát, akkor leválna még vagy 5 tartomány az összes nagyobb eu orszagbol

konrada 2017.10.28. 09:35:39

Kicsit túl lett rövidítve a felvezető :
A szászoknál azok nem kérnek zorbán látogatásából, akik magyarországi elvtársaikhoz hasonlóan mindenben antiszemitizmust látnak.
.. de azoknak pont annyi közük van a többségi akarathoz, mint nálunk az elvtársaiknak...

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.10.29. 09:45:25

@Janossz: bocs, de az internacionalizmus - ahogyan a nacionalizmus is - nem lehet populista?

Janossz 2017.10.29. 10:57:20

@Fermentátor: De, biztos lehet, csak a populizmussal kézen fogva járó nacionalizmus kicsit bonyolítja a dolgot. Nehezen tudnék elképzelni a Békemenetben szlovák jobbos segédcsapatokat felvonulni Orbánt éltetve.
Tehát egy minden második országra kiterjedő populista internacionálé elképzelhető.
Csak akkor négy kell belőle, hogy a szomszédjával senkinek se kelljen puszilkodni.:-)

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.10.29. 12:36:04

@Janossz: A populizmus nem azonos sem a jobboldalisággal, sem a nacionalizmussal, sem pedig a szélsőséges nacionalizmussal. A populizmus jelentése kb. népszerű, tömeges.Egy értelmezés szerint elitellenesség. A populizmus ugyanúgy lehet baloldali, mint jobboldali. Nacionalista vagy internacionalista. Függően attól, hogy mi az adott helyen az uralkodó "elitista" irányzat: annak ellentéte kb a populizmus.

Janossz 2017.10.29. 13:08:00

@Fermentátor: Taníts!:-)
A populizmus ugyebár a tömeg igényeinek, gondolkodásmódjának kiszolgálása, kb.
Tehát szükségképpen lefelé nivellál, mivel az átlag polgár tájékozottsága a világ dolgairól ugyebár nem túl széles. Pláne, ha folyamatosan hülyeségekkel tömik a fejét, közszolgálatilag.
Az átlag polgár nem nagyon utazik, külföldre pláne nem. Még a szomszéd falubelit is gyanakvással méregeti. Ekképpen szükségszerűen nacionalista. Minden, ami kicsit is más, veszélyt sejt. Egyébként meg a populista kormányok jó szokása szerint minden rosszért valaki más felel, kiemelten a szomszédok.

De, ha három ekkora elme, mint a Kitudjahonnanszalajtott Jakab, a Kremlügynök Birca, meg te is azt mondjátok, ám legyen nektek Populista Internacinálé!
Majd meglátjátok, meddig tart.
Üdv

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.10.29. 13:31:45

@Janossz: "A populizmus ugyebár a tömeg igényeinek, gondolkodásmódjának kiszolgálása"
Mondhatni. Tehát nem feltétlen nacionalista dolog. Mégha Te a tömegeket le is nézed a kommented alapján - ami pedig nem túl demokratikus dolog.
A kommunizmus is elég populista dolog volt, nem az elit, hanem a tömegek gondolatait tükrözte vissza. És eléggé internacionalista is volt egyben.
Örülök, hogy segíthettem!

Janossz 2017.10.29. 14:52:08

@Fermentátor: Vagy fiatal vagy, vagy demencia környékez.
A Kádár rendszer annyiban volt populista, mint bármely más rendszer a világon, hogy saját jól felfogott érdekében igyekezett (több-kevesebb sikerrel) a lakosság életminőségét javítani.
A politikát nem igazította a közhangulathoz, diktálta azt. Olykor erőteljesen.
Annyiban volt internacionalista, hogy egy szoros szövetségi rendszeren belül működvén, kötelezően alkalmazkodott annak rendjéhez. Ez se a nép akarata volt.
Segítsd most már a rászorulókat is kicsit! :-)

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.10.29. 19:20:20

@Janossz: A kommunizmusról beszéltem: tudod, a munkásosztály és a parasztság. Az ugye, nem valami elitista dolog. Tehát populista.
Remélem, ezt sikerült megbeszélnünk.
süti beállítások módosítása