B1 blogcsalád



Orbán már nem csupán a hazai publikumnak játszik, külföldön is terjeszti téziseit

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. október 25.

2017. október 25. - Szelestey

• A magyar miniszterelnök szerint kormánya abszolút szolidáris az unióval

• Orbán rivalizál Kurz-cal, hogy melyikük legyen a hangadó Brüsszel ellenében. Ennek érdekében már a hazugságtól sem riad vissza, ami persze a választási győzelmet is szolgálja 

• A Közép-Európai Egyetem rektora abban bízik, hogy a választások után rendeződik a CEU státusza

passauer_neue_presse.png

Passsauer Neue Presse

 

A magyar kormányfő továbbra is kategorikusan kizárja a menekültek befogadását és visszautasítja, hogy kormány nem volna szolidáris az unióval. A politikus az este nyilvános pódiumvitán vett rész a regionális lap szervezésében. Beszélgetőpartnere Horst Teltschik, a néhai Kohl kancellár külpolitikai tanácsadója volt. Orbán azt hangoztatta, hogy Magyarország nem kíván együtt élni olyan népcsoportokkal, amelyek más kultúrkörhöz tartoznak, mert szeretné megtartani a saját identitását. A német vendég arra figyelmeztetett, hogy emiatt Magyarország veszíthet nemzetközi tekintélyéből, mert a szolidaritás nem lehet egyoldalú, és az EU éppen eléggé támogatta a magyarokat. Meg hogy mindössze nem egészen 1300 menedékkérőt kellene átvenni. Orbán erre úgy reagált, hogy ne akarjanak másutt az ország helyett dönteni, mert úgysem fogadjuk el. Itt számára alapkérdésről van szó, a kvótát pedig trójai falónak nevezte. Merthogy csak újak érkeznének, ha a magyar fél bárkit beengedne. Azt hangoztatta, hogy amikor a magyarok a saját határaikat védik, akkor tekintettel vannak Németország és egész Európa érdekeire is. Azon kívül a migránsok nem Budapestre akarnak jönni, hanem Berlinbe így számára nem egészen érthetőek a nyugati szemrehányások. Hiszen a kormány egymilliárd eurót ölt a határőrizetbe.

 

Focus

foc.png

Egy német szakértő szerint tudatos számítás húzódott meg amögött, hogy Orbán Viktor éppen a nemzeti ünnepen mondott zavaros beszédet a migrációs politikáról, beleértve, hogy spekuláns-birodalmat emlegetett, amely foglyul ejtette az uniót. A lap botrányosnak minősíti az elhangzottakat.A müncheni Alkalmazott Politika Kutató Központ egyik munkatársa szerint viszont a megnyilatkozásban nincs semmi új, a kormányfő továbbra is a saját hatalmi érdekeit követi. Werner Weidenfeld emlékeztet arra, hogy Trump is folyamatosan megosztja országát, ebben nagyon hasonlítanak egymásra Orbánnal. A stratégia része, hogy állandóan előkerülnek az összeesküvés elméletek.

Most ugyan nem mondta ki a magyar politikus, de eléggé kézenfekvő, hogy a titokzatos pénzügyi hatalmon Sorost értette. Hiszen az üzletember olyan értékeket képvisel: a sokszínűséget, demokráciát és szabadságot, amit a magyar vezető részben elutasít. A taktikája az, hogy úgy állítja be, mintha a külföldi pénz a magyar érdekek ellen irányulna, ezt sulykolja választóinak. Ő maga sem hisz az egészben, de elsődleges célja az, hogy taccsvonalra tegye az egyetemeket. Ha sikerül, az meggyengíti a magyar demokratikus erőket. A szakember ugyanakkor nem hiszi, hogy a túlkapások ártanának az EU-nak. De a V4-ek még gondot jelenthetnek Brüsszelnek, ha akadályozzák a közös döntéseket.

 

Bloomberg

bloomberg.jpg

1. Orbán már az újraválasztásra kacsingatott, amikor október 23-i beszédében nekirohant a szokásos ellenségeknek, így az EU-nak, a globalizációnak és a migrációnak. Azaz elindította a versenyt a jövő áprilisra. Azokat a témákat szedte elő, amelyek révén már így is fölényesen vezet a közvélemény kutatások alapján, amióta két éve bekövetkezett a menekültválság. Ezúttal is azt állította, hogy Soros a felelős a migránsok beözönléséért, bár név szerinte nem említette a milliárdost. A tudósítás emlékeztet arra, hogy a miniszterelnök a saját népszerűségét tartja szem előtt, amikor ismételten összecsap Brüsszellel, és úgy tünteti fel, mintha ő lenne az utolsó védvonal, nehogy az unió rákényszerítse saját politikáját a magyarokra. A Fidesz támogatottsága 30 %-ra nőtt a választásra jogosultak körében.  

 

2. Soros György politikai mumus lett saját hazájában, az óriásplakátokon végezte, miközben hatalmas támogatást nyújt a demokráciának a volt szocialista országokban is. A muzulmán-ellenes Orbán Viktor, aki azt ígérte, hogy orosz mintára illiberális demokráciát épít, rákapott arra, hogy ördögnek állítsa be az üzletembert, illetve az uniót, mint aki és amely azon van, hogy segítsen lerombolni a régi, nagyszerű Európát, „még a multikulti előtti időkből”. A Fidesz közpénzből kezdett hirdetési kampányba, amelyet azonban antiszemita alapon bírálnak. Ha Brüsszel reagál Orbán felhívására, hogy ti. az európaiaknak vissza kell venniük országaik ellenőrzését az uniótól, az azt támasztja alá, hogy a kapcsolatok gyorsan romlanak az egykori kommunista Kelettel.

 

Die Welt

die_welt_1.jpg

Az EU bírálóinak vezető szerepéért vívott harcban Orbán Viktor számára immár szinte minden eszköz megengedett. A kormányfő úgy látja, hogy helyzete megerősödött a jobboldali cseh és osztrák pártok sikere nyomán, így irányítani akarja a Brüsszellel szembeni mozgalmat. És most már olyan határokat is átlép, amelyekhez korábban azért még tartotta magát. Az unióban újrakeverik a kártyákat, Közép-Európa hatalmi tényező lesz. A térség duzzad az öntudattól. A V4-ek nem kérnek az osztrák csatlakozásból, ezért Bécsnek a Nyugat-Balkán, illetve a slavkovi hármas együttműködés marad meg lehetséges terepként. Beavatottak szerint azonban Kurz és Orbán sűrűn beszél egymással telefonon és igencsak megtalálják a közös hangot. Csak éppen mindkettő magának akarja az elsőhegedűs szerepkörét. Ezért nem lehetett csodálkozni azon, hogy a magyar kormányfő igen kemény hangot ütött meg hétfői beszédében. Merthogy el akart nyomni minden más véleményt a régióban. 

Részben persze az elhangozottak a nem létező Soros-terv elleni hadjárat részét képezték. Magyarországon zajlik a választási kampány és ebben a befektető fő téma. Komolyan vehető hazai ellenzék híján ő az ellenségkép. A Fidesz riválisai ugyanis annyira ötlettelenek és megosztottak, hogy Orbán újabban igyekszik közvetve erősíteni a szocialistákat. Pénzt ad a sajtójuknak és felértékeli politikusaikat, amikor a kormánypárt képviselői nyilvános vitákra állnak ki velük. Ám az összeesküvés elméletek terjesztésével áthág egy olyan gátat, amit idáig tiszteletben tartott. Ugyanis a fikció területére lép, amikor azt állítja, hogy Soros az EU-val együtt kevert népességet igyekszik kialakítani a földrészen. A retorika tudatosan torz. Csakhogy kérdéses, hogy ilyen módon lehet-e vezérfigura az EU-ellenes erők számára a térségben.

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

A kommentár azt hangsúlyozza, hogy az osztrák kancellári cím várományosának még bizonyítania kell Európa-pártiságát. A választási kampányban ugyanis annyira ugyanazt mondta, mint az FPÖ, hogy a két pártot szinte össze lehetett keverni. A téma jóformán monomániásan a migráció, értsd: a menekültek elhárítása volt, amögött minden más háttérbe szorult. De most már nem a szavazatokra kell vadászni, ki kell jelölni a választóvonalat a jobbodali-populistaként fellépő Néppárt és az alapjában derék, szélsőjobbos Szabadságpárt között. Kurz ugyan azt hajtogatja, hogy az új kormánynak EU-barátnak kell lennie, ám ez csupán azt tanúsítja, hogy tudja: el kell határolódnia a korábbi FPÖ-pozíciótól. Ki kell védenie az aggályokat, hogy az orbánizmusba vezeti Ausztriát, és hogy a magyarokkal és a többiekkel frontot alkotna Brüsszel ellen. Hogy mi a helyzet, azt majd a tettek mutatják meg. De sokat elárul már az is, hogy mennyire lesz kemény a koalíciós egyeztetéseken.  

 

Die Presse

resse.jpg

Az osztrák Külügyminisztérium volt államtitkára óv attól, hogy Ausztria belépjen a visegrádi klubba. Albert Rohan szerint több komoly érv is az FPÖ által javasolt tagság ellen szól, mert a két fél között alapvető érdekkülönbségek húzódnak. A V4-ek pl. egységesen Nato-tagok, az osztrák semlegesség viszont korlátokat szab az együttműködésnek ezen a területen. A volt szocialista államok szükségesnek tartják az atomenergiát, Ausztria ellenben szinte küldetéses harcot vív ellene. Eltérnek a kiinduló pontok az EU következő költségvetésének meghatározásánál is. A magyarok és a többiek a munkaerő szabad mozgását követelik, viszont a következő bécsi kormány itt kénytelen lesz a fékre lépni. A visegrádiak elutasítják a kvótát, egyébként is úgy viselkednek, mint az EU belső ellenzéke. Ez a retorika már a lakosságukra is hat. Azon kívül az illiberális magyar és lengyel rendszer nemzeti-populista vonalat visz és kétségbe vonja a demokrácia olyan vívmányait, mint a sajtó és az igazságszolgáltatás szabadsága. Szóval, Ausztriának nem kellene idetartoznia. De ettől még együttműködhet a szomszédokkal szakkérdésekben. Ugyanakkor tanácsos aktívan kivennie a részét az unió reformjából.  

 

New York Times

new_york_times.jpg

Az unió elmulasztotta, hogy törődjön sok volt szocialista ország beilleszkedésével, de azok vezetői szintén megérdemlik a bírálatot. Így látja a helyzetet a cseh választások után a német Die Zeit egyik szerkesztője. Jochen Bittner arra hívja fel a figyelmet, hogy a Visegrádi csoport egykor haladó célokért alakult, ám mára a nyugat kudarcát jelképezi, mármint hogy nem volt képes teljes mértékben integrálni a négyeket. A vendégkommentár szerint a politikusok Budapesttől, Pozsonyon és Prágán át, Varsóig az unió ellen agitálnak, nem hajlandók követni az európai fő áramlatot, visszautasítják a menekültek befogadását és a fékeket és ellensúlyokat unalmas akadálynak tekintik, amelyek gátolják, hogy igazi férfiak igazi politikát csináljanak. És ez az irányzat csak erősödött a cseh Ano győzelmével.

Az elmúlt évtizedben a Nyugat a saját bajaival volt elfoglalva, és nem vette észre, hogy egyre nagyobb a szakadék a kontinens két fele között. A régi tagok azt hitték, hogy az újak kevesebbel is beérik, és az is jó nekik, ha másodosztályú tagállamokként kezelik őket a nagy egyenlőségben. Ezzel szemben a visegrádiak politikai tőkét kovácsoltak a bánásmódból, ám retorikájukkal csak azt érik el, hogy javaslataikat Brüsszelben lesöpörjék az asztalról. Válaszul a négyek egyfolytában duzzognak. A magyarok, szlovákok és lengyelek a tekintélyuralmat választották, és most már valószínűleg a csehek is követik őket.

Persze, bizonyos foking érthető a kiábrándultság, ha azt nézzük, hogy annak idején mit ígért a Nyugat. Hiszen állandósult a bizonytalanság, részben az euróövezet jövője, részben a migránsok miatt. A szabadság nem biztonságot, hanem egy csomó új keletű bizonytalanságot hozott. Meg azt, hogy az unión belül is lemaradhatnak. Került továbbá, hogy kulturálisan nem voltak felkészülve az új versenyre. A szocializmus korszakát soha nem dolgozták fel, az akkori idők öröksége a nagyfokú bizalmatlanság a lakosság részéről a másik emberrel és a politikai vezetéssel szemben. De a keletiek keveset tettek azért, hogy liberálizálják a gondolkodásmódjukat. Így azután nemsokára párterápiára lesz szükség a két partner között. Ha elmarad, lehet, hogy a Brexit bizonyul a kisebbik gondnak.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Orbán, Babis és Kurz kemény fellépést tartanak szükségesnek a menekültkérdésben, borúlátásukat nem kell osztani, ám el kell fogadni, hogy ezekben az országokban sokan másként látják a dolgokat. Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután mostanában sok szó esik arról, hogy a jobbratolódás megrázza Közép-Európát. Vonatkozik ez Magyarországra és Lengyelországra, ahol már populisták, unió- és migránsellenes erők vették át az irányítást, sőt most már Ausztriára és Csehországra is. Csakhogy a pártokat és a szereplőket nem lehet egy kalap alá venni. A leendő osztrák kancellár demokrata, nem úgy, mint Orbán Viktor. Hogy azután Babis nem akarja bevezetni az eurót, attól még nem lesz szélsőséges. A nagy többség ugyanígy gondolkodik a térségben. Érthető az ellenállás a nagy tagállamok által szorgalmazott gazdasági tervekkel szemben, gondoljunk csak Görögország és a bankok megmentésére. Viszont igen jók a régió gazdasági eredményei, ezek az országok együttvéve a németek legfőbb kereskedelmi partnerei. Ezért Bécs bölcsen teszi, hogy ismét fokozottan Kelet-Közép-Európa felé fordul. Németország csak tanulhat tőle.

 

FT

financial_times.jpg

A francia elnök jelentős győzelmet aratott az unió megreformálásáért indított küzdelemben, amikor a tagállamok munkaügyi miniszterei támogatták, hogy szigorítsák meg a külföldi kiküldetésben dolgozók alkalmazásának feltételeit, ám az ügy csak még jobban megterhelheti az amúgy is feszült kelet-nyugati viszonyt. A többi közt a magyarok és a lengyelek ellenezték, ,hogy korlátozzák a szabad munkavállalás jogát, Macron viszont véget akar vetni a ún. szociális dömpingnek, vagyis, hogy az olcsóbb keleti munkaerő nyugaton aláígérjen a helyi vetélytársaknak. Igaz, ebbe belejátszik az is, hogy szeretné kikapcsolni, saját országában az euroszkeptikus radikálisokat. Egy német elemző feltűnőnek tartja, hogy a nagyobb tagállamok egyszerűen leszavazták az ellenkező kisebbeket, ahelyett, hogy tovább tárgyaltak volna, amire idáig nem sok példa akadt. Két éve a kvóták ügyében jártak el hasonlóan. Csakhogy ez fokozza a keletiek kifogásait Brüsszellel szemben, hiszen megosztó kérdésekben borult fel a konszenzus elve. Ugyanakkor fennáll a veszély, hogy a régiek túlságosan is játszanak majd erre a lehetőségre, miközben a haszna korlátozott.  Az ügy egyébként kettéosztotta a visegrádiakat is, mert a csehek és a szlovákok a többségi javaslat mellé álltak. 

 

Daily Telegraph

daily.jpg

A konzervatív újság úgy ítéli meg, hogy az idei év igazolta a várakozásokat és a szélsőjobb valóban végigsöpört Európán. A Brexit és Trump győzelme után bekövetkezett földrengést követően a választások a felfordulást okoztak a fennálló politikai rend számára a franciáknál, hollandoknál és németeknél. Legutóbb pedig az osztrákok és a csehek fordultak jobbra. Igaz, az EU- és bevándorlás erők sehol sem jutottak döntő befolyáshoz. Az összeállítás megszólaltatja a jobbikos Gyöngyösi Mártont, aki azon a véleményen van, hogy a fennálló hatalommal szembenálló pártok felemelkedését nem lehet elkerülni, hacsak az elitek nem találnak megoldást a munkanélküliség, a migráció és a terrorizmus miatti, fokozódó aggodalmakra.

Igaz, ami igaz, ezek az erők egyre nagyobb tömegbefolyást szereznek, továbbra is a radikalizálódás irányába szorítják a politikai fő áramot. Egy brit szakértő szerint pont ezt akarják elérni, hogy ti. ők legyenek a döntő erő, mind a témák meghatározásában, mind a politika alakításában. A kezükre játszik, hogy még sokáig fontos kérdés lesz a migráció, az iszlám terror, a globalizáció és a politikával szembeni kiábrándultság. Ettől persze még a populista-nacionalista pártok könnyen széteshetnek, ahogy az pl. a brit UKIP-pel is történt. Ám mégsem valószínű, hogy Európa egyhamar visszatér a stabil állapotokhoz.

 

Reuters

reuters.jpg

A Fitch nem számít arra, hogy a választás után lényegesen romlanának Csehország kapcsolatai az EU-val. A hitelminősítő előrejelzése kiemeli, hogy Babis ugyan populista retorikát alkalmaz és többször tett unióellenes kijelentéseket, főleg a migráció kapcsán. De hangoztatott Brüsszel-barát nézeteket is, győzelmi beszédében pedig azt emelte ki, hogy az ország Európa biztos része. A jelek szerint nem annyira nacionalista felfogás vezérli, mint némely más visegrádi állam vezetőit. Épp ezért nem valószínű, hogy csatlakozik Magyarországhoz és Lengyelországhoz, amely gyakran foglal el ellenséges álláspontot az EU-val szemben.

 

Die Presse

die_presse.jpg

Továbbra is bizonytalan a CEU helyzete. Az egyetem egy év haladékot kapott a kormánytól, amely nem hajlandó aláírni a megállapodást New York Állammal, de a rektor azt reméli, hogy a választás után megmozdul valami. Ignatieff Bécsben nyilatkozott, de gyorsan hozzátette: nem azért járt ott, hogy új helyszínt keressen az intézménynek. Továbbra is Budapesten kívánnak maradni. Egyelőre várnak, de azt jó hírnek, nevezte, hogy megvan az alap a megoldáshoz. Csak az kellene hozzá, hogy a magyar fél belemenjen a kidolgozott kompromisszumba. Amíg ez nincs meg, addig fennmarad a probléma. A rektor politikai okokat lát a vonakodás mögött, hiszen jönnek a választások. Úgy gondolja különben, hogy a CEU része egy szélesebb körű harcnak, amely sok helyütt folyik a tanszabadságért, ami fontos eleme a demokráciának. Lásd Oroszországot és Törökországot. Időnként az egyetemek sem kerülhetik meg, hogy kiálljanak érte, még akkor sem, ha ez némi zajjal jár, ahogy az Budapesten is történt. Ignatieff azonban kiemeli, hogy semmi közük a politikához, a szabad egyetemek minden kormány alatt lényegesek a társadalom szabadsága szempontjából.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6213080578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.25. 10:12:40

"Igaz, ami igaz, ezek az erők egyre nagyobb tömegbefolyást szereznek, továbbra is a radikalizálódás irányába szorítják a politikai fő áramot. Egy brit szakértő szerint pont ezt akarják elérni, hogy ti. ők legyenek a döntő erő, mind a témák meghatározásában, mind a politika alakításában. "

A brit szakértő az majdnem olyan, mint a brit tudós...
Megtudhattuk, hogy a politikai pártoknak céljuk a minél nagyobb támogatottság (talán még a többség megszerzésétől sem riadnának vissza...adott esetben) és erre támaszkodva még a politika befolyásolására irányuló törekvések sem idegenek tőlük.
Hiába, no... a jobboldali pártoktól minden kitelik.
Láthatjuk továbbá, hogy az Európát jelenleg jellemző instabilitás okai is a jobboldali pártok, azok előretörése....

BAZINGA2 2017.10.25. 14:14:17

Nem is értem, hogy mire várnak? Miért nem zárják már ki? Amikor megszűnik a pénz beáramlása, úgyis kilépteti az országot, mindegy mibe kerül. Utána azt csinál amit akar.

2017.10.25. 14:44:27

@BAZINGA2: Talán azért, mert jogi értelemben nem sok a mozgásterük. A pénz meg nem adomány, hanem egy szerződés által szabályzott járandóság.
Végül pedig azért nem zárják ki, mert nem annyira egyöntetű az elutasítottsága mint ahogyan az a jó kis ellenzéki ojjektív mutatja. Sőt... könnyen lehet, hogy az idő múlásával ez még tovább változik és népszerűbb lesz.
süti beállítások módosítása