B1 blogcsalád



Kínos belvihart okozott a kormányban a Kopaszi-gate: Lázár rálépett Garancsi lábára felhőkarcoló-ügyben

2017. október 05. - Mr Flynn Rider

Azon múlik, hogy épül-e Budapesten felhőkarcoló, hogy Lázár János, vagy Orbán Viktor éppen jóban van-e a milliárdos oligarchával, Garancsi Istvánnal. Vagy melyik lábbal kelnek fel. lazar.jpg

Szakmai vita a sajtóban van ugyan, de aligha számítanak az észérvek, vagy a budapestiek. Lázár János mondott éppen nemet Orbán Viktor barátjának felhőkarcoló-építésre. Garancsi Istvánt nagyjából mindenki ismeri, aki olvas politikai napilapokat: milliárdos mutyik, közös bizniszek tapadnak a nevéhez, amiket a Fideszhez és Orbán Viktorhoz kötődő szívélyes viszonya garantált, nem is egyszer. Elég végignézni a 444, vagy a HVG archívumát, hogy lássuk, hány közös üzletet hoztak ők össze, Magyarország közös pénzén hizlalva mindkettőjük vagyonát. 

Ám úgy látszik, hogy hiába vannak Garancsinak hatalmas, megalomán tervei, nem sikerülhet mind. A HVG-nek nyilatkozó Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkár azt mondta, a kormány nem fogja hagyni az új, 120 méteres MOL-székház, egy felhőkarcoló felépülését. A HVG tudni véli, hogy az egész mögött Lázár János áll, aki szerint a Parlamentnél magasabb épületek a „mohóság szimbólumai”.

A történetből egyértelműen kiolvasható, hogyan működik Magyarország: a Fidesz belső konfliktusai többet számítanak, mint a főpolgármester szava, a budapestiek véleménye, vagy a szakmai hozzáértés és vita. 

A felhőkarcoló ötlete egyébként úgy ment át Újbuda fideszes önkormányzatán, mint kés a vajban. Pont azon a polgármesteren, aki korábban Molnár Gyulát jelentette fel, pont a Kopaszi-gát ügyében, mondván, hogy az önkormányzati vagyont átjátszotta vállalkozóknak. A Kopaszi-gát és környéke ugyanis az utóbbi tíz évben igazi prédája lett a politikai-gazdasági elit szabad rablásának és a helyi Fidesz-MSZP háborújánakA HVG-n elolvashatja azt is, hogyan jutott el az újbudai Fidesz attól, hogy mindenfajta beruházást ellenez a jó adottságú ingatlanon addig, hogy Garancsiék kérésére a bokáját összecsapva engedélyezi a felhőkarcoló építését. A Kopaszi-gáti BudaPart fejlesztés építési engedélyét Újbuda önkormányzata adta ki, de a főváros változtatta meg a területre vonatkozó építési szabályzat kereteit.

Érdekesség, hogy nagykoalíció is alakult már az ügyben: a XI. kerület lepusztult részét korábban úgy újították fel, hogy 16,5 milliárd forintos állami hitelből megvehette Garancsi egyik cége. Orbán barátja és egyben a Videoton focicsapatának tulajdonosa, Garancsi István 51 százalékban, illetve az MSZP-s ex-kormányfő, Bajnai Gordon vezette Wallis egykori tranzakciós igazgatója, Kóbor Miklós 49 százalékban lett közös tulajdonosa a városrésznek. Novák Előd, régebben a Jobbik egyik üdvöskéje ki is kelt az üzlet ellen. Szerinte

"további pikantériája az üzletnek, hogy a közös fideszes és baloldali adásvételt ugyanaz az állami tulajdonú és kormányzati irányítású Eximbank pénzeli, amely Orbán Viktor másik jó barátjának, Andrew G. Vajnának is besegített a TV2 megvásárlásába 6,7 milliárdos hitellel, holott e pénzintézetet a külkereskedelmi tevékenység ösztönzésére hozták létre, amihez ezeknek a sokmilliárdos magánbizniszeknek semmi közük."

A szakmai vita senkit sem érdekelt 

Ugyan a szakmai szempontok nem játszottak nagy szerepe soha a történetben, de azért bemutatunk néhányat. Hogy mik a legújabb tervek, azt az Index nézte meg: 120 méteres felhőkarcoló, új városrész, menő sztárépítész

A sajtóban persze nem kis vita bontakozott ki arról, kell-e Budapestnek felhőkarcoló.

Update: Lázár a 100. Kormányinfón azt mondta, nem tudja megakadályozni a felhőkarcoló felépítését. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9312930391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltan Hazafi 2017.10.05. 11:45:28

Nagy derbi lesz... csak nehogy Soros röhögjön a végén. :-)

BAZINGA2 2017.10.05. 11:58:48

Akkor most...ki nevet a végén? Mindenük van már, csak felhőkarcoló meg eszük nincs!

taga20 2017.10.05. 18:47:07

nem lehetne ezt a kibaszott felhőkarcolószart felcsúton felhúzni a kisvasút mellé????

HanG99 2017.10.06. 08:20:46

Ha felcsútra kerül, akkor az oda dolgozni járókat kötelezni kell a vonattal közlekedésre, egyből nem lesz kihasználatlan a kisvasút.

VaradiJanos 2017.10.06. 08:40:13

Szerintem kell a felhőkarcoló mert azt könnyebb tájékozódási pontnak használni united airlines és american airlines pilótáknak.

2017.10.06. 09:46:27

A srácok nagyon durván egymásnak fognak esni a választások előtt.
Johny fiúnak tele lett a töke azzal, hogy dolgozik, mint az állat, nem kap elismerést érte, a zsúrpubi, aljas faszfejek meg gennyesre keresik magukat az építőiparból és az offshoreozásból.
A 2018-as választásnak a fidesz berkein belül is hatalmas tétje van, ha nem rendeznek addig bizonyos egzisztenciális problémákat, akkor hamar kitörhet az őrület.

Bafana 2017.10.06. 09:50:20

A Galvani híd megépítése nélkül nagyon nem kellene oda semmit építeni. A Rákóczi hídra még rázúdítani ezer autót nagy böszmeség lenne. Pedig tudtommal leállt a projekt. Vagyis előbb a híd, aztán beszélhetünk a felhők karcolgatásáról.

tc 2017.10.06. 09:55:16

Hogy a pi-be fog az a sok jómunkás ember reggel bejönni és délután hazamenni ott, ahol most is dugók vannak és képtelenség a közlekedési kapacitást növelni a földrajzi adottságok miatt? Hajóval?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.10.06. 10:11:59

Legyen egy magaslati stadion, amit a 4 sarkánál 1-1 felhőkarcoló támaszt meg! Legyen lebetonozva a Kopaszi gát, hogy lehessen hol parkolniuk a meccsekre kilátogató oligarcháknak és testőreiknek, valamint épüljön egy hatalmas vasútállomás a meghosszabbított csúti kisvasút fogadására!
Merjünk megalománok lenni!
:)

VaradiJanos 2017.10.06. 10:12:07

@tc: gondolom majd azzal az ezer autóval amibel most az onnan pár méterre álló mol-székházba járnak

VaradiJanos 2017.10.06. 10:13:35

@Frady Endre: szija haver jóhogy a beszolasaid végére mindig ideteszed a mosojjelet mer igy tugyuk mikor ilik nevetni az elvtájsunk pojénján

Semper Fidelis 2017.10.06. 10:23:10

@Bafana: Még szerencse, hogy a Fradi stadion elé nem épül egy 5000 dolgozónak szánt irodaház. Ja, de. Úgysincs soha dugó a Hungária körútról az M5 felé.

Engem ez az irodaház sokkal jobban zavar, mint a MOL.

Bafana 2017.10.06. 10:33:40

@Semper Fidelis: Tök igazad van azzal az irodaházzal! Azt is böszmeség oda építeni megfelelő közlekedési levezetés nélkül.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.10.06. 10:37:42

Na, ha valamibe akkor most aztan ebbe belebukik a zorban...

Furcsa szerzetek vagytok ti ballibak.
Ha egy temaban egyetertes van a kormanyon belul, akkor beszeltek demokracia vegerol, diktaturarol, csuti ramszeszrol.
Ha valamiben nincs egyetertes, akkor kapasbol belvihar, szethullas, megbukas amit vizionaltok.

Budapest volt foepiteszevel meg inkabb senki ne foglalkozzon. Az az ember arra volt kepes, hogy egy ketmillios varos legbelso keruletet addig pusztitsa amig reszeg angolok jatszotere lett. Rohadjon meg a mocskos geci

Lambotze 2017.10.06. 10:48:11

Ebben a meccsben minden pofon jó helyre megy.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.10.06. 10:48:51

@VaradiJanos: Nyelftanbó mindég ijjen lyó vóttá, vaty csakk a nerr kuppált kí, Lyánoss?

Lambotze 2017.10.06. 11:07:05

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:
Nem a véleménykülönbségekkel van a baj.
A baj a személyre és helyzetre szabott, bármikor megváltoztatható jogszabályokkal, az egyéni preferenciákra alapozott, hivatali hatásköröket messzire túllépő ad-hoc döntésekkel és befolyásolással, valamint a valódi piacai szereplőket a lehetőségek elől elzáró, a hűbéresi rendszerre épülő gazdasági modellel van.
Ez az ügy a fenti jelenségek állatorvosi lova.

wolfbeisz 2017.10.06. 11:19:51

Lázár igazi vásárhelyi... A jelenlegi hódmezővásárhelyi városháza tornyának építésénél anno egyetlen szempont volt: magasabbnak kellett lennie a szegedi városháza tornyáénál. Igazi építészeti pöcsméregetés, csak azóta eltelt 120 év...

John Nethem 2017.10.06. 11:22:39

Nem ezért vagy azért, de olyan, hogy stabil városi látkép nincs.
Aki erre hivatkozik, teszem azt mint az UNESCO, az egy adott állapotot szeretne örök időkre konzerválni.
Nem is beszélve arról, hogy az adott épületek amikor épültek, ugyanolyan ellenállásba ütköztek és megrökönyödésre adtak okot, elég csak az Operaház vagy a parlament ....

Miért ???

Mert például a citadellás látkép a Szabadság szoborral 1947-ből való, ugyanis a szobrot akkor állították oda.

A parlament ügyében is legalább 40 évig vitáztak:
budapestcity.org/03-muemlekek/05/Orszaghaz/index-hu.htm

De ott van a VÁR és a KIRÁLYI PALOTA.... ( az 1987-es állapota a világörökség része)
Amit mi megszoktunk, az nem a valódi nézete, hanem egy olcsóságban kivitelezett háborús sérülések kifoltozása, a kupola ráadásul inkább csillagvizsgáló kinézetű, mint egy palota kupolája...
Az Orbán-kormány vissza akarja állítani a NEOBAROKK állapotot a PALOTÁNÁL, kérdéses, mennyire fog illeszkedni ez a mai összhatásba.... HA szervesen, akkor semmi gond, mert természetes lesz, csak megszokás kérdése. Ha viszont nem lesz szerves része, akkor örök időkre szálka lesz a szemünkben...

budapestcity.org/03-muemlekek/01/Kiralyi-palota/index-hu.htm

VaradiJanos 2017.10.06. 11:23:20

@Frady Endre: Bandika kedves! Mindig próbálok alkalmazkodni az adott közeghez.

John Nethem 2017.10.06. 11:27:29

Bafana 2017.10.06. 09:50:20
A Galvani híd megépítése nélkül nagyon nem kellene oda semmit építeni.
----------------------

De általában ritkán szokott az lenni, hogy először megépítünk valami utat a semmibe, aztán telepítünk oda esetleg belakható környezetet....
Pont fordítva: Először felhúzunk lekótelepeket, aztán építjük rá az úthálózatot, a használat nagyságához igazodva....
Mert akármelyik van előbb: mindig valaki óbégat, hogy miért az van előbb, miért nem a másik....

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.10.06. 11:28:03

@Lambotze: ez a neszesemmifogdmegjol duma uncsi.
Bazmeg, soha ne epuljon semmi, mert akkor szemelyre szabott torvenykezes van.
Hanyan akartak eddig toronyhazat epiteni?
Szerinted barki aki egy ekkora projektbe belevag nem tudja megkenni az onkormanyzatot- nevetol teljesen fuggetlenul.

Budapesten eddig megalakulasa ota mindent elleneztek. A Lanchidat is cikiztek, a parlamentet is, meg ugy altalaban mindent.
Megis mennyit ront a latkepen ez a haz? Uristen a gellerthegy mogott ott egy haz, akkor mar randa a varos?

John Nethem 2017.10.06. 11:37:13

MA már az ANKER-PALOTA is elfogadott, ugyan nem tudni, a külföldiek miért fényképezgetik nagy előszeretettel: a stílus miatt-e, vagy a romossága-e az oka....

De a tervezőt, ALPÁR IGNÁCOT még a felesége is lehordta:

„Na, de Ignác! Nem szégyelli magát?”
A közismert anekdota szerint így kiáltott fel Alpár Ignác felesége, Orth Antónia, amikor meglátta az elkészült Anker-palotát.
Ezt a házat tartották „Pest legízléstelenebb és legmonstrózusabb épületének”. Az indulatok száz év elteltével sem csitultak, máig tartó sikk lett leszólni ezt az épületet, különösen azon építészek körében, akik a historizáló stílust megvető szocialista rendszerben tanulták a szakmát. Az alábbiakban megismerhetünk néhány „épületes”
www.kozterkep.hu/p/83/Az_Anker_palota_tortenete.html

Bafana 2017.10.06. 11:45:09

@John Nethem: Ez igaz, de a Galvani híd már most kihasznált lenne...

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 12:00:00

Ez az ügy végleg eldönti, hogy ki is a főnök Magyarországon? Garancsi István! - Mit számít itt a nép, a városépítész szakemberek, az UNESCO, vagy pláne a kormány véleménye? Garancsi Bazi Nagy Tornyot akar és kész!

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 12:02:10

Garancsi megvette az index újságíróit is. Sorra nyomják a Pokoli Tornyot fölmagasztaló cikkeket, a meghamisított látványterveket, hogy a 120 méteres 9/11 Bükkábrányból nézve csak egy kis pontnak látszik...

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 12:08:05

Nézzék meg Róma látképeit! Egyetlen egyen sem szerepel semmiféle toronyház vagy modern magasépület. Nincsen az olaszoknak ízlésük, vagy teljesen elmaradtak a fejlődésben? - Nem! Nincsen egyetlen egy olasz sem, amelyik tönkre akarná tenni az Örök Város hangulatát, panorámáját. - Valaki megírta, hogy valahol mégis építettek egy toronyházat - csak 25 km-re a Capitoliumtól...Garancsi pedig 3 km-re nyomná föl a Randa Tornyát a Gellérthegytől...

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.10.06. 12:09:05

@Demokrata Hungarofil: Hat igen, ha csak azt hallod meg ami neked tetszik, akkor nyilvan.

Nép? Marhara zavarja a nepet egy toronyhaz.
Szakemberek? Mint a vol foepitesz aki semmit nem epitett?

Tudjuk, sokkal szebb volt az a susnya ami ott volt, nem kell oda se lakopark, se iroda

John Nethem 2017.10.06. 12:20:27

@Bafana:

Csak akkor működik a híd, ha mindkét oldalról jó az összeköttetés és a ráhordás.

Én amit tudok, hogy éppen a ferencvárosi KISERDŐ miatt állították le......

A városházi sajtótájékoztatón elhangzott indoklás szerint a tervezett Illatos úti levezetés hátrányosan befolyásolja a fővárosi településszerkezetet és a fejlesztési lehetőségeket.

Tarlós elmondása szerint a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. nem vette figyelembe a főváros településszerkezeti tervét, ami szerint az úgynevezett Kis Galvani híd – ami a Csepel-szigetet és Pestet köti majd össze a Soroksári-Duna-ág felett –, a Kén utca felé folytatódik, és a Ferencvárosi pályaudvar sínei felett az Ecseri útba csatlakozik. Ezt figyelmen kívül hagyták a tervezési pályázat kiírásakor, és az Illatos út felé tervezték a kapcsolódó úthálózatot.

A kiemelt kormányzati beruházás miatt ki kellett volna vágni ferencvárosi Kiserdő jelentős részét, de erről elfelejtettek egyeztetni az érintett kerületek vezetőivel.

A múlt héten Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere közölte, hogy nem támogatják a beruházást, sőt felkérik Fürjes Balázs kormánybiztost, hogy gondolja újra a terveket.

John Nethem 2017.10.06. 12:23:05

@Bafana:

És azért ha a József Attila-lakótelepen vagy a Wekerletelepen élne az ember, kellően begerjedne, ha ki akarnák vágni a köztük lévő erdőt, és helyette négysávos AUTÓUTAT tolnának oda....

John Nethem 2017.10.06. 12:29:59

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:

Igen, mint városi főépítész, igazán lábalhatott volna azért, hogy mondjuk az ANDRÁSSY ÚTON az OKTOGONNÁL a Liszt Ferenc tér sarki épület ( Andrássy út 47.) ne álljon ebek harmincadján , és 11 éve lakatlanul......

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.10.06. 12:41:35

@VaradiJanos: Kaméleon effektus? Régi titkosszolgálati idők felelevenítése? ;-)

2017.10.06. 12:53:40

@John Nethem: No, biztos tanúbiznyságul szolgál ízlésficamomra, de én kedvelem ezt az épületet..ahogyan a Klotildokat is :) Nem vagyok szakértője a témának, egy kutyaólat építettem eddig és egy babaházat (azt segítséggel) de ha ránézek ezekre az épületekre, valahogy elnyel egy időörvény, visszautazom a bódog békeidőkbe , lelassul a világ és csak nézem, ahogyan a tornyok között tova vonulnak a bárányfelhők.
Tudom, változnak a trendek, a stílusok, és talán funkcionálisan sem voltak ideálisak ezek az építmények, de valahogy lekük, személyiságük van. Beszélnek hozzám.

Bafana 2017.10.06. 12:59:26

@John Nethem: Pont ott lakom... A Határ utat váltaná ki az az út, vagyis tehermentesítve lenne. Amúgy pontosan leírtad a helyzetet, ami miatt áll az egész.
A kiserdőről megy annyit, hogy jól hangzik, hogy nem engedjük kivágni, viszont az egy lepukkant fahalmaz, ami tele van kutyaszarral, használt óvszerrel, fecskendőkkel, meg szeméttel. Eltakart az már számos bűncselekményt a kábellopástól a lefejezésig. Ráadásul a választások közeledtével sokan rácuppantak az ügyre, még az a Kocsis Máté is, akinek a kerülete "három lukkal arrább van", tehát nem érintett a témában.
Azért áll egyébként az ügy, mert az Üllői útig menne az az út, vagyis adnának a szarnak egy sallert. Igaz, addig tehermentesítené a hidakat. Aztán hogyan tovább.

John Nethem 2017.10.06. 13:11:52

@Dorottya Veres RLDD:

Nekem is tetszik az Anker ház, még szerencse, hogy nem építették melléje azt az elképesztő 28 emeletes monstrumot ami tervben volt....
Régebben egy lakás eladó is volt az Anker-házban fönn a torony mellett, a szobor mögött, ahol kis belső terasz van... sokat nézegettem a hirdetést és a képeket... Egész beleszerettem. Sajnos nem volt rá pénz ...
kep-ter.blog.hu/2015/07/04/az_anker

Az tényleg valami csoda lenne, ha az épületek teteéjre visszakerülnének az eredeti formában a kupolák, szobrok és a díszek .. Akkor lenne még csak elámító az egész...
PL ez: www.moksha.hu/utazas/hermesz-a-teton/

Kíváncsi leszek, a Parlamentnél a volt MTESZ székház helyére hogyan sikeredik az új, stílusában a többihez igazodó, eredeti tervet megvalósítani.
Ezt bontották le: www.maeponline.hu/files/4/mtesz_szekhaz_01-2.jpg

Ezt építik:
www.parlament.hu/documents/10181/812267/OGY_3541k.jpg/4e9afa09-dc39-4322-b896-01a71f7a6b46?t=1479905945897

John Nethem 2017.10.06. 13:16:19

És így nézett ki valójában a Fiumei úti Nyugdíjintézet , csak a háború után nem építették vissza a torony többi részét:
budapestcity.org/03-muemlekek/08/Nyugdijbiztosito/kep3.jpg

Pedig Budáról így nézett ki:
Jobb oldali részen a Szabadság-híd két csúcsa között a homályban:

kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1286/12861/128610/12861064_019b9f41e3558aa3ac3a5db7ad33b058_wm.jpg

John Nethem 2017.10.06. 13:24:22

@Bafana: Ezt mondjuk én sem értettem, mit kavar ott a nyóckeres Kocsis, biztos vannak érdekeltségei :-)

AZ egyik legélhetőbb városrész a JALTP, gondozott zöldekkel, jó közlekedéssel, szellős házakkal.
Ha a kiserdőt gondoznák, akkor egy jó és kellemes nagy városi parkot lehetne ott kialakítani, sportlétesítményekkel....

A múltat meg nem érdemes bolygatni, mert pl. a Lágymányos meg a II.VH. sittjével feltöltött Duna-öbölbe épült föl, ahol még anno nagyon tombolt vagy 5-6 évig a kis-Konstantinápoly nevű - Európa legnagyobb - szórakozónegyed a 20. század fordulója előtt:
falanszter.blog.hu/2010/11/27/europa_legnagyobb_vigalmi_negyede_volt_a_lagymanyosi_konstantinapoly

John Nethem 2017.10.06. 13:29:03

@Dorottya Veres RLDD:

Az ANKER-házzal egy a gond: túl sötét a belső udvara, ami szűk háromszög alapú, az épület magasságához nagyon nyomott:
cdn.blog.hu/ke/kep-ter/image/p1560308b.jpg
az alsóbb szinteken nincs kellő fény.

ljubityel 2017.10.06. 13:32:20

Sokkal komplexebb kérdés a MOL Campus, mint hogy egy odaböffenéssel el lehessen intézni. Az építész kapott egy feladatot, megbízták valamivel. Ő csak azért felel. A városrendezési, közlekedésszervezési és közigazgatási, politikai problémákért nem. Ez utóbbiak az elmúlt húszon-egynéhány év nyomorát tükrözik. Értem én a Világörökség és duna-parti látkép ürügyén fanyalgókat, de szerényen megjegyzem: változnak az idők, és benne az építészetről, településképről alkotott vélemények. A karaván halad. Lehet csaholni. Minden kornak megvannak az un. sztárépítészei, akik egy-egy nagy korszakot fémjeleznek. Általában az ő munkáik korszakosak, kiállják az idő próbáját. Az is a kor sajátossága, hogy ezek az épületek másképpen avulnak/öregednek, mint a ma a bp.- városképet meghatározó "hagyományos" épületek. Nem is biztos, hogy túlélik azokat. Viszont képesek egy-egy korszak identitását kifejezni a jelen és a jövő számára. Pl. én sem szeretem a mobiltelefont, de használom.

John Nethem 2017.10.06. 13:38:26

@John Nethem:

Vagy ahogy a Nagykörút helyén - ami eredetileg egy Duna-mellékág ( Rákos-árok) volt - ezért mutat nyakig álló vizet a legnagyobb 1838-as árvíznél a Rókus-kápolna emléktáblája....
Sokáig úgy volt, hogy a Nagykörút egy csatorna (Reitter-csatorna) egy végig hajózható csatorna lesz , mint akár Amszterdamban, kétoldalt palotákkal, hidakkal. DE aztán a nagy költségek miatt elálltak a tervtől.

www.szeretlekmagyarorszag.hu/ilyen-lett-volna-a-csatorna-a-nagykoruton/

John Nethem 2017.10.06. 13:46:10

@ljubityel:

És nyilván ezek a mai dolgok negyed annyi időt sem bírják olyan szinten, mint a régi, stabilan és tömören megépített épületek, amiből azért az anyagot sem sajnálták, és emberi léptékűek voltak.

De így van, a korszellemmel haladni kell. Mert mit is kérdezne az utókor 30-40 év múlva a mostani korunkról? Mit építettek "ezek" marandandót? Ja, semmit !! Ültek a múltat őrző babérjaikon.... Egy építésznek ennél jóval több feladata van. SŐt !!! kihívás kell legyen az, hogy a múltat és a jövőt összekapcsolja....

Nemfajtalan srác 2017.10.06. 14:04:56

Nem politikai kérdés hogy tetszik-e valakinek a toronyház ötlete. Csak most rávetette magát a mindenből politikai eszközt faragni akaró ellenzéki bulvár. Csak emlékeztetnék, hogy Lázár is újságírói kérdésre válaszolt, ezt csócsálják most hátha lehet belőle valami politikai hasznot kovácsolni

A zemberekre hivatkozni mint ahogy a blogger is teszi olcsó demagógia, mert a polgárok véleménye is ugyanúgy megoszlik, és erről nem készült hiteles felmérés, a másik meg hogy nem a párthovatartozás dönti el. Egy biztos: a beruházó nyomatja a propagandát ezerrel, és a prosti-médiát nem nehéz kilóra megvenni

Szerintem jobb lenne ha nem épülne meg, nincs szükség 120 méteres Bábel tornyára, a világ jobbik fele már túljutott a megalománia jelképein. A sivatag közepére a pénzzel degeszre kitömött olajsejkségeknek valók ezek a dolgok

Nemfajtalan srác 2017.10.06. 14:09:45

@John Nethem:
Ha megmarad a vizesárok és a várfal a Kiskörút helyén, akkor legalább volna Budapestnek egy igazi bulvárja, nem csak bulvársajtója. Merthogy Pestnek ez volt a Bollwerkje, amiből ugye lett a bulvár úgy holland-franciás-magyarosan

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 14:27:36

Az újgazdag, múlt nélküli városok versenyeznek, hogy ki épít még magasabb toronyházat. Budapest közel kétezer éves városi múltra tekinthet vissza, Aquincumot 89-ben alapították a rómaiak...Miért kellene beszállnunk ebbe a természetromboló, fogyasztás-fétisiszta, idióta versenybe?

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 14:30:51

A toronyházak nyomasztják a környezetüket, úgy tornyosul föléjük, ahogy a lecsapni készülő kobra magasodik áldozata fölé. Miért építenénk kifejezetten nyomasztó épületeket? Miért nem elég az Info-Park magassága?

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 14:32:45

MOL - Garancsi toronyháza az oligarchák és a demokrácia közötti harc lakmusz papírja lesz...

ljubityel 2017.10.06. 14:41:21

@Demokrata Hungarofil: Egy kicsit korszerűtlen a szemléleted! 89 óta történt azért egy s más Bp.-en. Az építési helyszínen nem rombol semmit, és a budai látképbe se nagyon játszik bele. Valószínűleg azért ekkora, mert a megrendelő ekkorát szeretne.
(Már nagyon várom, hogy a világűrből nézve mennyire zavaró!)

ljubityel 2017.10.06. 14:52:13

@Nemfajtalan srác: Ez az épület azért csak egy erősen leszűkült világkép alapján nevezhető megalománnak! Még a MOL-hoz képest is! :-)
Ettől függetlenül, maga az épület nekem se nagyon tetszik. De ez magánügy. Különösebben nem zavarna, mert hoz egy vállalható minőséget, ami azért erősen meghaladja - az iroda épületek vonatkozásában - a magyar sztenderdet. Arról ne feledkezzünk meg, hogy (bízom benne) egy valós igényt elégít ki. Sok MOL dolgozónak lesz ettől jobb munkakörülménye, és a közterei is sokak megelégedésére szolgálnának. Legalább is a látványtervek alapján így érzem.

John Nethem 2017.10.06. 16:26:17

@Nemfajtalan srác:

A BOULEVARD-ból származó "bulvár" nem éppen a vizes-útvonalat jelőli, hanem többsávos , fákkal szegélyezett körutat, jelentős gyalogosforgalommal.
És igen, gyakorlatilag az ezeken a helyeken elkezdett újságárusítás kapta aztán a nevet az utcáról. Majd megjelent a kimondottan olyan sajtó, amit csak "rikkancsok" árultak. Volt idő, amikor 4000 rikkancs dolgozott Pesten....

John Nethem 2017.10.06. 16:33:35

@Demokrata Hungarofil:

Remélem, azért a gladiátorjátékokat , a keresztényeket vadállatokkal széttépő cirkuszt nem akarod visszahozatni ... :-)

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 16:53:06

@John Nethem: Ki beszélt itt gladiátorokról? Én a mai Róma gyönyörű látképeiről beszéltem. - A new yorki zsidóknak sem hányom a szemükre a rabszolga kereskedelmet, rabszolga tartást, stb.

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 16:55:19

Mondjanak egyetlen egy észérvet amellett, hogy Garancsi István kedvéért elkezdjük tönkre tenni a világ legszebb fővárosának, a gyönyörű fekvésű, városszerkezetű Budapestünk látképét!

John Nethem 2017.10.06. 16:57:09

@Demokrata Hungarofil:

Ha megfigyeled akár egy középkori város szerkezetét, ott is láthatod, hogy még egy kicsike város sem lehetett meg tornyok nélkül, és történetesen nem tűzjelző toronyról, vagy őrtoronyról beszélek, hanem a többiről, amik ugyaúgy nem magasodhattak a tőztornyok vagy őrtornyok fölé :-)

Buda az 1490-as években: cdn.blog.hu/wu/wunderkammer/image/cudl-schedelweltkronik-varosok-p322-323-buda.jpg

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 16:57:18

Ha egy pokoli tornyot felépítenek, a spekuláns már jogalapként fog rá hivatkozni a következő építésénél! Az ördögi kör bezárul Budapestünk körül!

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 17:02:59

@John Nethem: Buda városának templom tornyai és a királyi palota tornyai látszódnak a Schedel krónikában. - Ez így van rendjén. Ma se legyen semmi sem még megközelítően se olyan magas, mint a Szent István székesegyház kupolája!

Nemfajtalan srác 2017.10.06. 17:03:32

@ljubityel:
Ez már nagy tradíció a MOL-nál, hogy mindig a korszak high-techjét akarják, aztán a legócskább gagyizott kaki lesz belőle

Mint az 1970-ben épült előd, az OKGT székház, amit akkoriban egy csodának szántak. Aztán már az építés közben összeomlott, és amikor végre elkészült akkor előjött hogy teljesen elrontották a tervezését. A jó közérzetre nagyjábó tojtak, a legnyomasztóbb belső tereket sikerült kihozni még akkori viszonylatban is

Bár szerintem ezek a mega-irodaházak azóta is a legnyomasztóbb tartózkodási helyek közé tartoznak a világon. Nem is arra valók hogy kellemesek legyenek akár belülről, akár kívülről nézve

egykor.hu/budapest-xi--kerulet/mol-szekhaz/2383

John Nethem 2017.10.06. 17:05:15

@Demokrata Hungarofil:

Gladiátorokról én beszéltem, Te viszont NEM RÓMÁRÓL !! :-) hanem Budapestról és Aquinqum-ról.

Két amfiteátrum is volt: a polgári a HÉV megállónál volt, a katonai pedig a Pacsirtamező utcánál. A polgáriban voltak a sportesemények, állathajszás versenyek, gladiátorversenyek és a politikai nagygyűlések.. ( Pont mint ahogy manapság :-) )

Arra akartam célozni, hogy bizonyos dolgoknak már csak az emlékét vagy néhány mementóját érdemes megtartani, és aztán továbblépni, a mai igényeinknek megfelelő dolgokat létrehozni.

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 17:06:36

Ha New York vagy Dubai még ezer toronyházat építenek is, akkor sem fognak a nyomába sem érni Budapestünknek!

John Nethem 2017.10.06. 17:13:46

@Nemfajtalan srác:

1991-ben már könnyű egy 1970-es épületet kritizálni :-)

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 17:14:40

Aki toronyház élményre vágyik, az Bécsben menjen fel a Danube City Vienna nevű 225 méter magas toronyház tetejére. - Nekik nincsen Gellért hegyük, csak egy esetlen, randa fekvésű, szerkezetű városuk, ezért próbálják New Yorkot utánozni. - Bécsnek úgyis annyi, mert nincsen élvezhető látképe.

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 17:16:51

@John Nethem: Mai igények? - Budapest turizmusa évente tíz százalékkal növekszik! Egy biztos, hogy nem a toronyházakért tódul hozzánk a világ!

John Nethem 2017.10.06. 17:20:53

@Demokrata Hungarofil: Ebben messzemenően egyetértek !!!

Mint ahogy hiába van a "Milleniumi Városközpont", ettől az elnevezéstől még nem lesz az aminek szánták. Mindig is periférián marad...
Sokat sétáltam ott a környéken, a csak irodaházak miatt KIHALT, ÉLETTELEN, FALANSZTERszagú, még annak ellenére is, hogy a 10 év alatt a fák lassan benőtték a teret. De csak azok !!! Minden más emberalkotta dolog túl kimért, túl rideg, túl mértani, ráadásul ami élhetőbbé tenné, a DUNA, az el van vágva a HÉV-vonallal, a belső sétányról csak a MÜPA-nál vagy a Borárosnál lehet átmenni a Dunaparti sétányra, pedig ha a kettő összetartozna, és a MÜPA-ig tartott volna a lakóövezet, élettel töltödne meg a környék.
A szupermagánklinika sem fog ezen javítani a Haller utcával szemközt....

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 17:21:18

Kinek az érdeke, hogy örökre elrontsuk Budapest látképét? Miért lenne jó a XIX. század végének, az Aranykornak a boldog hangulatát elrontani és a XXI. század idegesítő, durva, erőszakos, világára fölcserélni?

John Nethem 2017.10.06. 17:26:16

@Demokrata Hungarofil: Nyilván nem azért, ezért nem is kell a külső nagykörúton belülre 60 méternél magasabb dolog...

A turizmus jó dolog, de két árnyék vetül rá: még az olcsó túrista van többségben, és főleg azok, akik itt piálják részegre magukat és telehányják a hét-kert.....
A másik pedig hogy egy idő után már nyomasztó egy városnak a sok túrista. Erre panaszkodik Prága és minden olyan klasszikus város, aminek aránylag egy helyre koncentrálódnak a látnivalói. Ha túl sok lesz a túrista, az ottélők fogják rosszul érezni magukat, és lassan elköltöznek.. Ez pedig éppen azt a varázsát szünteti meg, amiért jönnek a túristák :-) Mert nem skanzenbe kívánkoznak, hanem élő és átélhető környezetbe...

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 17:26:39

Érdekes módon az értékes, gyönyörű városok, mint az Arany Prága, Firenze nem építenek toronyházakat! Vajon miért? Nekik nincsenek garancsi pistáik, moljaik? Lófaszt! Ott is van dögivel, de jól szájon vágják őket, ha ilyesfélét szóba hoznak! - Mi se legyünk hülyébbek, mint a csehek vagy az olaszok!

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 17:32:27

@John Nethem: A Dunapart mindkét oldali föltárása, megnyitása a város felé a következő évtizedek feladata lesz. A közúti gépjármű forgalmat le kell vinni a Duna alá középre. min. 2x4 sávos megoldással. Középről lenne bőven hely a föl- ill- lehajtó íveknek. A part legyen végig park!

John Nethem 2017.10.06. 17:36:30

@Demokrata Hungarofil:

Azért nem olyan rossz város az a Bécs egysíkú épületeti ellenére:

www.hostelek.com/city_images/Austria/vienna.jpg

Bár ott is tudnak rondaságokat csinálni: Mi az a batár ott a jobb-felső sarokban ??

A világ legélhetőbb városainak egyike. Szóval valamit valamiért......

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 17:38:26

@John Nethem: Budapest még nem szabadult meg teljesen a Demszkyék által húsz évig erőltetett HUGYAPEST projekttől...Bár sokat tisztult a város, még mindig távol vagyunk egy svájci város tisztaságától, ápoltságától. Ha a koldus-maffiától, a részeges csavargóktól, a drogdílerektől, birka-firkászoktól is megszabadítottuk a várost, akkor nyilván drágábban adhatjuk szolgáltatásainkat.

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 17:40:10

@John Nethem: Bécs gazdag, ápolt város, de nem szép, néhány szép részlete ellenére sem. Egy szervezetlen, nagy nullának tűnik föntről...

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 17:43:28

Ausztria, (Bécs) 1526-1867-ig szívta Magyarország vérét, abból lettek gazdagok. Bécset nem rombolták le kétszer, mint Budapestet 44-45-ben, ill. 56-ban...Ausztria kihagyta a kommunizmust, az orosz megszállást is 10 évvel megúszta...Könnyű nekik élhető várost csinálni.

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 17:44:18

@John Nethem: Praga view - egyiken sem látszanak nemhogy toronyházak, még magasházak sem!

John Nethem 2017.10.06. 17:44:30

@Demokrata Hungarofil:

Mert Bécs nem konkrétan a Nagyduna partjára telepedett rá, hanem egy kicsi oldalágat épített be a városmag, majd nyugati irányba terjeszkedett a múlt századokban, és az ENSZ szervezeteknek épültek az első toronyházak a Duna-csatornánál.
Szó se róla, Bécs irigykedik az egyedülálló pesti látképre, ahol ennyire sikerült a folyót bevonni az összhatásba...

Demokrata Hungarofil 2017.10.06. 17:47:52

Kedves fórumozó barátaim! Itt kell hagyjam Önöket, mert vár a család. Kellemes hétvégét mindenkinek!

John Nethem 2017.10.06. 17:57:07

@Demokrata Hungarofil: @John Nethem:

epiteszforum.hu/toronyhazverseny-praga-es-pozsony-kozott

Keress rá Prágában:
Panorama Hotel (79 m)
Corinthia Hotel (80 m)
City Empiria (104 m)
V torony (104 m)
City Tower (109 m)

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.10.06. 20:23:43

@John Nethem: az aladucolt hazra gondolsz? Vagy 30 eve van fagerendakkal alatamasztva.. szegyen

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.10.06. 20:29:42

@Demokrata Hungarofil: aruld mar el, hogy mit tesz tonkre a latkepen egy epulet a gellert hegy mogott?
Nem latod a tavhoszolgaltato kemenyet?

John Nethem 2017.10.06. 20:31:49

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:

Igen. No akkor már tényleg szégyen a köbön....
süti beállítások módosítása