B1 blogcsalád



Szijjártó nyilatkozata csak olaj a tűzre: még rosszabb helyzetbe hozhatja a határon túli magyarokat

2017. szeptember 26. - Mr Flynn Rider

Garantáljuk, hogy Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben – reagált a magyar diplomácia vezetője Szingapúrban az új ukrán oktatási törvény elfogadására. Mintha Trumpot hallottuk volna. szp.jpg

A külügyminiszter eddig mindenkivel összeveszett az Európai Unióban, konfliktust szított ott is, ahol nem kellett volna. Az ukrán nyelvtörvény esetében is keménykedő, bicepsz-mutogató kommunikálásba kezdett. Nem biztos, hogy célravezető egy olyan országgal szemben, akik mertek forradalmat csinálni és háborúzni Oroszország ellen. (Míg mi csak pukedlizünk Putyinnak.) Akik a legtöbbet veszthetnek az ügyön, azok pont az ukrajnai magyarok. Akiknek a Fidesz a szavazatára pályázik.

Az ukrajnai magyarok helyzete Kárpátalja elcsatolása óta szörnyűséges.

Aki már megpróbált átjutni az ukrán-magyar határon, akár oda, akár vissza, az tudja, miről beszélünk. Pedig ez a legkevesebb: az ukrajnai magyarok megpróbálják megőrizni a kultúrájukat és hagyományaikat, ebben a fontos feladatban pedig eddig leginkább a Fidesz támogatta őket. Legalább is, a leglátványosabban.

(Gyurcsány Ferenc legutóbbi megszólalása, hogy aki nem Magyarországon él, az ne szavazzon magyar pártokra, parlamentre, pont emiatt fontos: a határon túli magyarok a Fidesz látványpolitizálása miatt várhatóan pont a jobboldalra fognak szavazni jövőre.)

Ukrajnában a politikai kultúra és az egész helyzet nagyon kényes. Hétfő este Petro Porosenko elnök aláírta az új oktatási törvényt, amelyet a parlament szeptember 5-én fogadott el. A jogszabály a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018 szeptemberétől bevezetendő reformokkal, egyebek közt 11-ről 12 évre emelve a kötelező elemi, általános és középfokú oktatás időtartamát. A törvény jelentős autonómiát ad az iskoláknak, és béremelést ír elő a pedagógusok számára – írta az MTI. (Tehát jelentősen modernebb a magyar oktatási törvénynél, amely az iskolákat nem önállóan kezeli, hanem csupán végrehajtói a központi akaratnak.)

Az új ukrán törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye azonban több ország, köztük az Ukrajnával szomszédos Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály ezen része kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv, vagyis az ukrán. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása - az ukrán mellett - csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. Ez a rendelkezés az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, továbbá nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

A törvény aláírása után Porosenko közölte: felkérte a külügy- és az oktatási minisztériumot, hogy folytassák le a szükséges konzultációkat a törvény tartalmáról Ukrajna "európai partnereivel, beleértve az Európa Tanácsot (ET)". Pavlo Klimkin, az ukrán külügyminiszter pedig az ukrán nyelv ismeretét egy kijevi televíziónak nyilatkozva

„nemzetbiztonsági kérdésnek”

nevezte. Az ICTV-nek hétfő este a miniszter azt mondta, hogy ebben a kérdésben Ukrajnának következetesnek kell lennie. Szavai szerint "százszázalékosan meg kell védeni" az ukrán államnyelvet és vele együtt a nemzeti kisebbségek nyelveit is.

"Az a helyzet, hogy vannak az országban emberek, akik egyáltalán nem beszélnek ukránul, és ez végső soron egységünket és nemzetbiztonságunkat érintő kérdés. Ezt így gondolom, és így fogom ezt az ügyet tovább vinni"

- fogalmazott Klimkin.

Látható, hogy az ukránok az utóbbi években, főleg forradalom és az orosz támadás óta egyre jobban keményítenek, ennek egyik lépése ez a törvény.

Ilyenkor a magyar álláspont két fajta lehet:

  1. A külügyminisztérium biztosítja a közvéleményt, hogy megvédi az ukrajnai magyarok érdekeit és mindent megtesz értük, majd tárgyalásokra hív az ukrán féllel és megegyeznek valamiben.
  2. Elkezd handabandázni, erősködni, üzengetni és az európai csatlakozás vétójával zsarolni.

Nézzük, mit lépett Szijjártó:

Magyarország az Európai Unióban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban.

- jelentette ki a külügyminiszter az MTI-nek.

Látható, hogy Szijjártó a „keményre még keményebben” karate-stratégiával jött elő, ami elsőre vonzó lehet, főleg azoknak, akik aggódnak a határon túli magyarokért.

Garantáljuk, hogy Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben.

- mondta a magyar diplomácia vezetője Szingapúrban, ahová Orbán Viktor kíséretében érkezett Vietnamból, ahol a kormány egy Bajnai Gordon által tető alá hozott kórházépítési-projektet próbált a saját ötleteként eladni – írta az Index.

A külügyminiszter ehhez még azt is hozzátette, "szégyen és gyalázat", hogy Ukrajna elnöke aláírta az oktatási törvényt. Porosenko elnök eddig arról beszélt, hogy Ukrajnát közelebb akarja vinni Európához, a mostani döntésével azonban "jó messzire távolodott Európától, éppen az ellentétes irányba tett egy hatalmas lépést".

Szögezzük le: Szijjártónak abban igaza van, hogy szégyen és gyalázat, ami történt.

Viszont a reakciója messze a legelhibázottabb. 

Miért hatalmas hiba ez?

  1. Mert Szijjártó egyből kirakta az adu ászt az asztalra, a végső fegyvert. Az ukránok így pontosan tudják, mire számítsanak és megfelelően fel tudnak készülni a válasszal. Taktikailag ez az öngyilkosság: amikor az ember támadni akar, nem mutatja meg előre a fegyverét, hogy az ellenfele fel tudjon készülni.
  2. Az ukránok kemények. Ellenállnak az orosz befolyásnak, háborúznak, pár éve lecserélték a politikai elitjüket (egy másik ugyanolyan korruptra). Nem arról híresek, hogy meg fognak hátrálni, bírják a nyomást.
  3. Magyarország nem kemény. Putyin Magyarországon gyakorlatilag azt tesz, amit akar. Az Orbán-kormány azt se tudja, hogyan kerülje ki a paksi atomerőmű-bővítést, amibe meggondolatlanul belevágott és várhatóan nagyot szívunk, az oroszok meg röhögnek a markukba. Orbán Viktort Putyin úgy kezelte, mint valami fullajtárt a legutóbbi közös sajtótájékoztatójukon.
  4. Eleve kiélezett a konfliktus az ukrán-magyar viszonyban, pláne az új törvény okozta helyzetben. A nyugodt, megfontolt hang sokak szimpátiáját válthatja ki, jó hatással lehet a tárgyalásokra. (Lásd még: „Elemezzük a helyzetet, tárgyalunk és megpróbáljuk a legtöbbet kihozni belőle, megvédjük az ukrajnai magyarokat.”) Ezt a konfliktust Ukrajnával csak tárgyalással lehet megoldani. Vagyis, ha valóban eredményt akarunk elérni a tárgyalások útján, akkor nem bicskanyitogató stílusban kellene egyből üzenni a tárgyalópartnerek felé – hacsak nem vagyunk 100%-ban biztosak abban, hogy elérjük, amit akarunk. Ez a helyzet pedig bizonyosan nem áll fenn: Ukrajna nagyobb, erősebb ország, amely nem függ Magyarország jóindulatától.

Szijjártó legutóbbi üzenete tehát a legrosszabb volt, ami csak lehetett volna: megint csak az egybites, ostoba Fidesz-törzsgárdának üzent és nem gondolt arra, hogy egy bonyolult, nemzetközi diplomáciai konfliktust kellene megoldania.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4312897742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.26. 11:58:18

Keménység nélkül nem lehet tárgyalni. A kijevi rezsim gyenge, senki se támogatja, így nem gond erős hangon beszélni vele. A gyenge ellenséget érdemes ütni, mert aztán a későbbi tárgyalások során be fogja húzni fülét-farkát, is hajlani fog kompromisszumra.

Érthető az ukrán nacionalisták nemzetépítési terve, de mivel nem hajlandóak tudomásul venni azt a tényt, hogy összetákolt országocskájuk jelentős része NEM ukrán nyelvű, így a fejükre kell csapni, hogy rádöbbenjenek erre.

miszlik 2017.09.26. 13:23:44

Hát,ha a cikkíróhoz hasonló magyarokon múlna,megenne a fene minket a határon túl..

Punxsutawney Mormota 2017.09.26. 15:04:21

Tényleg rettenet a nyelvtörvény! Nem tudom, hogy a sok fideszseggnyaló mit szólna hozzá, hogy ha mondjuk Solymáron boltot nyitva nekik kellene svábul megtanulniuk, mert az ott élők nem hajlandók magyarul megtanulni.

Európai téridő 2017.09.26. 17:47:03

@Punxsutawney Mormota: Azt, hogy egy soknemzetiségű birodalomban előfordulhasson olyasmi, hogy egy település, ország többségi népességének a nyelvét az etnikai kisebbségek ne legyenek hajlandók megtanulni, ráadásul emiatt még ölre is menjenek egymással, azt csak a birodalmi hatalom képviselői által szított viszálykeltés, bujtogatás tudta előidézni. Az "oszd meg és uralkodj" (Divide et impera) elvének gyakorlati alkalmazása eddig a történelem folyamán az így igazgatott birodalmak széteséséhez vezetett.

Punxsutawney Mormota 2017.09.26. 18:04:16

@Európai téridő: Ez a birodalom már rég szétesett... Miért van olyan érzésem, hogy Magyarország Ukrajna-politikájában az oroszok keze van benne? A dunakeszi számzsonglőr hepciáskodik, de valahogy nem nagyon rémlik, hogy a napokban megvert erdélyi magyar származású kislány miatt szót emelt volna, bekérette volna a román nagykövetet, holott ez a kedvenc hobbija a futsal után.

Proud Mary 2017.09.26. 19:00:21

@Punxsutawney Mormota: azért van olyan érzésed, mert ostoba ovifóbiás vagy

Punxsutawney Mormota 2017.09.26. 19:03:18

@Proud Mary: Majd pont egy takonygerinchúros éhbértroll fogja megmondani a frankót, ugye? Vedd fel a műszakot, olvasd el, hogy mekkora darab szart kell ma kiokádnod és hányszor , majd láss munkához, Te szerencsétlen amőbaagyú csetrobot!

ulpius66 2017.09.26. 19:58:38

Finn Rájder!

Kibaszott nagy szerencsétlensége Magyarországnak, hogy NEM TE VAGY A KÜLÜGYMINISZTER!

Te aztán mindenre tudod a tutit!!!!
(addig legalábbis eljutsz, hogy itten minden szar....)

ulpius66 2017.09.26. 20:02:01

Finn Rájder!

Most komolyan!!! Ne fogd vissza magad!

A Fidesz, Orbán vagy Szíjjártó csinál valamit jól is?????
(mán azon kívül, hogy tégedet azért fizetnek - tuggyuk kik - hogy mindent fikázz....)

morpho 2017.09.27. 00:02:13

Azt gondolom, hogy hülyeség nem megtanulni a többség által beszélt hivatalos államnyelvet. Azért az, mert versenyhátrányba kerül egy kisebbség abban az országban, ahol él a többséghez képest, ha nem beszéli a többség nyelvét és így nem tud elég hatékonyan harcolni a saját jogaiért! Én inkább arra buzdítanám külügyérként a magyar kisebbséget, hogy tanuljon meg ukránul, mert akkor erősebb lesz. Természetesen a magyar kell anyanyelvnek tekinteni, ez nem kérdés!

AussieBloke 2017.09.27. 00:35:41

És birkabácsi, a mi rezsimünket ki támogatja? Ezért, gondolom, bennünket is érdemes keményen ütni. Remélem Európa átalakítóihoz is eljut a mélylogikád, én már nagyon várom.

anonymand 2017.09.27. 04:38:59

"Garantáljuk, hogy Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben." - ezt jól lehet ragozni.
Garantáljuk, hogy ami Ukrajnának fáj, az fáj majd az ukrajnai lakosoknak ... is.
Garantáljuk, hogy Ukrajnának fáj, az a jövőben fájni fog az ukrajnai magyaroknak ... is.
Gratuláljunk Lószerszám-készítőnek...

staropramen 2017.09.27. 08:19:47

Aki járt már az ukrán-magyar határátkelők valamelyikén,netán szállított is arrafelé valaimit (árut,segélyszállítmányt,bármit) pontosan tudja, hogy az ukrán hatóságok mennyi mindent megtehetnek.
Megnehezíthetik,sőt megtagadhatják az átkelést bármilyen mondvacsinált indokkal.
(Hogy érezzétek ennek az abszurditását:a sszarvasmarha agyvelőgyulladás időszakában minden állati termék bevitelét megtiltották. Velem kirakatták a segélyszállítmányból a mézet ,mondván, hogy a méh is állat)
Lehet vegzálni a naponta dolgozni átjáró ezreket,akiknek ez az egyetlen megélhetési forrásuk.
Ha politikai akarat van rá, le lehet vadászni a magyar rendszámú személy és teherautókat,kamionokat úgy, hogy ezután a környékre ne menjenek többet.
Adinisztratív eljárásokkal el lehetetleníthető az 1-4 osztályok magyarul tanulása is és az ungvári felsőfokú képzés is.(Lex CEU)
Meg lehet nehezíteni a magyarországon szerzett diploma honosítását .
Ha nekem kapásból ennyi eszebe jutott, mennyi mindent kitalálhat az ukrán szijjártó az ukrán orbán az ukrán lázár és az ukrán habony.
Éppen ezért állítom, hogy mostanában ekkora öngólt még ezek a debilek sem nagyon lőttek

Európai téridő 2017.09.27. 09:44:29

@Punxsutawney Mormota: Melyik birodalom ? Csak nem az Európai Egyesült Ál(la)mok, amelyben az előd Nyugat-Mucsa által elqrt utódállami rendszerre a jelek szerint szelektíven érvényesek azok a felvilágosult alapelvek, európai értékek? Ahol a magyar kifogások rendre süket fülekre találtak már azelőtt is, hogy az illiberalizmus eszméje teret nyert volna nálunk? Sőt, pont ez a magatartás váltotta ki azt.

Európai téridő 2017.09.27. 09:46:00

@ Punxsutawney Mormota: Még valami: Ha az EU-ban befogják a fülüket az ilyen kifogások tárgyában, akkor nem logikus az "ellenlábasnál" próbálkozni

Punxsutawney Mormota 2017.09.27. 10:04:57

@Európai téridő: Ja, hogy Te egy ilyen szofisztikált troll vagy? Az mindjárt más :D :D :D

2017.09.27. 13:09:31

@staropramen: Ez így szép összefoglaló... akkor húzzuk be fülünk-farkunk és ha belénk rúgnak, ne késlekedjünk jó hangosan megköszönni. Tényleg nem létezik Mo. számára más politika, csak a nyáladzó szervilizmus? Ez valami fétis a bal/lib oldalon? Merjünk kicsik lenni?

Rwindx 2017.09.27. 14:18:04

Már megint mertek kicsik lenni, micsoda meglepetés. Még kicsit pucsítsatok is, hátha az ukránok megadják nektek, amit szeretnétek.

Palladrin 2017.09.27. 14:22:51

@Rwindx: Aztán meg megy a csipogás, ha valaki Magyarország belügyeibe méltóztatik beleszólni.

Jakab.gipsz 2017.09.27. 14:24:43

Ha Ukrajna az uniótól vár segítséget, néhány illemszabály reá is vonatkozik.

A jog-államiság, nem hatalom mániát, jelent és nem egy papír-fecni.

Egyébként sem értem, miért kínlódnak Sztálin átkaival.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.27. 14:25:29

Ezért jó a ballib blog, hogy a hazaáruló tetvek megmutathassák magukat minduntalan.

Hogy lássuk a kommunista diktatúra óta fikarcnyit se változtak, elszakított nemzetrészeinket, határontúl rekedt honfitársaink megítrélésében.

Flúgatlan 2017.09.27. 14:32:47

Szijjártó sok hülyeséget csinált, de ez épp nem az, szerintem. A cikkíró tanácsa alapján mindig csak meghunyászkodnunk kellene. Az tuti nem vezetne jóra.

Akik meg azt kommentelik, hogy nincs is nagy baj a nyelvtörvénnyel, mert meg kéne tanulni a többségi nyelvet, hogy az ember valamire jusson nagyon nem értik, mi a probléma. A probléma lényege az, hogy aki ötödik osztályban nem az anyanyelvén tanulhatja pl. a matekot, az nagyon rossz lesz matekból. Ukránul tudni fog, de a szaktárgyak tartalmában óriási lesz a hátránya, mert amikor azokat tanulja, a nyelvvel is bajlódnia kell egyidőben. Ez hozza hátrányba a kinti magyar anyanyelvűeket. Persze, felnőtt korára tanuljon meg ukránul, aki oda született, de ne azon a nyelven kelljen az alapismereteket tanulnia, mert akkor nagy hátrányba kerül.

Helga Beauty Salon. 2017.09.27. 14:37:39

megint csak az egybites, ostoba Fidesz-törzsgárdának üzent és nem gondolt arra, hogy egy bonyolult, nemzetközi diplomáciai konfliktust kellene megoldania.

Hát igen! A szoci kormány sokkal tapintatosabban intézte a bonyolult diplomáciai konfliktusokat! Belekentek egy nagy adag szart a pofájukba, ők meg megköszönték!
Én is mekkora egybites vagyok hogy ez nem tetszik!

Helga Beauty Salon. 2017.09.27. 14:40:17

A diplomáciai udvariasság kétkapus játszma ugyebár! Persze itt az is baj volt, hogy a köcsög holland nagykövetet helyretették!

Peetee 2017.09.27. 14:49:54

Kezd úgy viselkedni és kommunikálni a regnáló magyar kormány, mint a legundorítóbb kancigányok a "soron". Szándékosan eltúlzott, agresszív, fenyegető, kihaénnem' típusú nyilatkozatok tucatjával. Pár lépés, és a "megb***lak anyád hátán!" címmel fog kimenni a kormány-nyilatkozat valaki felé, akit éppen utálunk, vagy éppen mostantól fogva elkezdjük utálni, és el akarjuk taposni. A legnagyobb gond, hogy ezt 10.000.000 magyar ember nevében teszik!!! Ez a nyócker' stílus egyre kevésbé nyerő, és egyre inkább visszataszító.

2017.09.27. 15:12:44

@Palladrin: A kisebbségek jogainak védelme/érvényesítése pont nem magánügy. Elvileg Ukrajna az EU felé tart... talán meg lehetne próbálniuk európai módon kezelni ezt a kérdést is, önállóan, minden különösebb nyösztetés nélkül is. Sajnos ez a kérdés az Eu-n belül talán számunkra a legfajsúlyosabb, Trianon öröksége de ahogyan mi is igyekszünk mindent megtenni ami ezzel kapcsolatban tőlünk elvárható, úgy részünkről is jogos elvárás ezzel kapcsolatosan a kölcsönösség.

kewcheg 2017.09.27. 15:13:21

Én csak azt nem értem, minek Ukrajnának a Kárpátalja?Nyomorban tartott, 20 grivnyát kereső emberek, nulla infrastruktúra, mintha direkt el akarnák sorvasztani. Akkor minek nekik?Hogy gyötörjenek párszázezer embert? A többi trianoni utódállamban legalább fejlesztették a vidéket, amit kaptak, sokszor a magyarországinál is jobb állapotokat teremtve (észak-nyugat-délnyugati szomszédaink) de hogy ez a mesterséges államszerűség mit is akar..?

Bafana 2017.09.27. 15:14:23

Antall baszta el. Nem kicsit, nagyon. Kárpátalja nem Ukrajna része! Trianonban Csehszlovákiakapte, 47-ben Párizsban meg a Szu. NEM UKRAJNA!!!!

Rwindx 2017.09.27. 15:18:50

@Palladrin:
Az őshonos magyar kisebbség helyzete Kárpátalján nem ukrán belügy. Vagy ha annak tekintjük, akkor ha Magyarország blokkol minden ukrán kezdeményezést, az meg magyar belügy. Nemde?

Engedjék el a magyarlakta területeket és akkor Magyarország majd nem dumál bele a kisebbségeket érintő ámokfutásukba. Kellett nekik a magyar terület, hát ez is jár hozzá.

Sir Galahad 2017.09.27. 15:19:38

Szerintem egyáltalán nem rossz taktika, hogy Szíjjártó nyíltan és világosan beszélt. Várjuk ki a végét. A magyar külügynek jelen esetben tényleg igaza van, és lehet, hogy eléggé fájnak majd az ukránoknak a magyar ellenlépések.

Palladrin 2017.09.27. 15:21:14

@Dorottya Veres RLDD: Igen, de az nem megy, hogy az ország beszól Ukrajnának, de amikor az országnak szólnak be, akkor meg kikéri magának. Konzekvensnek kellene lenni.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.27. 15:25:01

@Palladrin:

Mi ez a baromság ?

Magyar honfitársainktól veszik el a nyelvhasználat lehetőségét.

És te tényleg azon rugózol, hogy lebaszta ezért Szíjjártó az Ukránokat ?

Az EU-nak kellett volna és sokkal vehemensebben.

Helga Beauty Salon. 2017.09.27. 15:28:19

@Peetee: Kezd úgy viselkedni és kommunikálni a regnáló magyar kormány, mint a legundorítóbb kancigányok a "soron".

Annál már csak a ballib kommentelő alpáribb!

Sir Galahad 2017.09.27. 15:28:39

@Palladrin: Ha Ukrajna a Magyarországon élő ukrán kisebbség miatt szól be, az lehet jogos. Ilyenről egyelőre nem tudok.

Helga Beauty Salon. 2017.09.27. 15:34:21

@Bafana: Akkor Románián és Ausztrián kívül a összes többi területet visszakérhettük volna nemdebár? Szerinted mi lett volna belőle? Mások a vágyak és más a reálpolitika! Úgy lenyomnak minket mint a szart ha Antall szóba hozza!

BéLóg 2017.09.27. 15:34:32

@Punxsutawney Mormota: Kedves faklaszap, hát az a lyó ebben a dologban, hogy sokkszorosan többszörösen több orosz és többszörösen több román valamint lengyel van Ukrajnában mint magyar, így őket többszörösen többször sújtja ez a mocsok törvény, aminek te itten tapsolsz.
Az oroszok elég egyértelműen intézkedtek az érdekükben, most végre az egész értelmes világ mondhatja, "ja kérem, nem illik gecizni a Medvével". Valamint a lengyelek és a románok nálunk erősebb érdekérvényesítők. vagyis nekünk (meg a cseheknek, szlovákoknak) nem is igazán kell mást csinálni, mint beállni a kettő mögé.
Te meg lehúzhatod magad a retyón radabrasz.

Vén motoros 2017.09.27. 15:39:39

@Punxsutawney Mormota: Ez a "nem tanulom meg annak az országnak a nyelvét, aminek állampolgára vagyok", az erdélyieknél pl. ide vezetett: Magyarországon élő, erdélyből elszármazott matematikus hozta magával látogatóba Magyarországra a 18. életévét még éppen nem betöltött húgát. A román határőr kifogásolt valamit az útlevelében, amiből sem az egyetemet végzett erdélyi fiú, sem az ott élő és érettségi előtt álló erdélyi lány egy árva hangot sem értett. Tolmácsolt kellett keríteni, hogy egy román állmolgár megértse a másik román állapolgár határőr beszédét Ez nonszensz!

Különösen akkor nonszensz, amikor a 85 éves, félig magyar-félig román szomszédom elmesélte, hogy az ő gyermekkorában (számold ki, hányban volt) még az UTCAGYEREKEK is beszéltek 3 nyelven: magyarul, románul, szászul, az ott élő német nemzetiség miatt. A középosztálybeli román gyerek emellett még franciálul is, vagy legalábbis tanult. Innen, a háromnyelvűségről sikerült ide leküzdenünk magunkat.

Ez olyan, mintha a hazánkban szép számban élő szláv és német kisebbség (Piliszszentlászló, vagy hol, meg pl. Dunavecse) , egy árva hangot sem beszélne magyarul.

Még anno a Beloiannisz-ban élő görög menekültek is kifogástalanul megtanultak magyarul, pedig nekik nem országuk Magyarország. Én csak tudom, mert egy ilyen görög tanította a BME-n a közgazdaságtant.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.27. 16:20:24

@Vén motoros:

Azokon a területeken pontosan ezek a törvéyek garantálták a magyarok jogfosztását, adtak okot kitelepítésre, cigányok, románok, olaszok betelepítésére, megbélyegzésre, és magyarságuk okán az ellehetetlennítésre a chauchesku érában.

Így fordulhatott elő, hogy már szinte csak a parciumban maradt magyar, aki vállalja is.
Mondjuk az megdöbbent, hogy a magyarokat diszkrimináló törvényeknek ma is vannak magyarok akik tapsolnak, azok után hogy honfitársaink milliói hasonultak meg az ilyen törvények miatt.

Peetee 2017.09.27. 16:20:48

@Helga Beauty Salon: Kire célzol ezzel a személyeskedő hozzászólással?

Bafana 2017.09.27. 16:32:45

@Helga Beauty Salon: Tudtommal - de lehet, hogy rosszul tudom, a Felvidéket Csehszlovákia kapta, a Délvidéket pedig Jugoszlávia. Tehát lett volna felvetnivalónk akkor. A szlovákokkal szemben pedig különösen, mert ők tépték darabokra mind a Trianoni, mind a Párizsi békeszerződést. Abban ugyanis az volt, hogy a Duna a határfolyó és egyik fél sem változtathatja meg egyoldalúan és önkényesen. Erre a szlovákok elterelték.
De mindegy, már késő...

2017.09.27. 16:34:16

@Ballib cenzúrázók réme 25: "Mondjuk az megdöbbent, hogy a magyarokat diszkrimináló törvényeknek ma is vannak magyarok akik tapsolnak, azok után hogy honfitársaink milliói hasonultak meg az ilyen törvények miatt."
Magyar állampolgárok... így pontosabb.

commentes nikk 2017.09.27. 16:41:51

Isten lássa lelkem, én tényleg nem bírom ezt a Sz.P.-t, de ilyen helyzetben kétféle módon lehet megnyilatkozni, pucsító béna kacsaként, és odabaszós megmondóemberként. A kettő között a nagy semmi mismásolás van. Ha választani kell, a mostani válasz jobban tetszik, ne legyünk már mindig mindenben csicskák.

Helga Beauty Salon. 2017.09.27. 16:49:51

@Peetee: Kire célzol ezzel a személyeskedő hozzászólással?

Már a kérdés is értelmetlen, ha nem derül ki számodra, akkor hogy lehet személyeskedés?
Amúgy RÁTOK!

Helga Beauty Salon. 2017.09.27. 16:56:20

@Bafana: udtommal - de lehet, hogy rosszul tudom..

Jól tudod! A követelés jogos lett volna. Erős hadsereggel és erős szövetségesekkel! Anélkül reménytelen.

staropramen 2017.09.27. 16:59:15

@Dorottya Veres RLDD:
Nem Dorottya,nem kell fület farkat behúzva eloldalogni.
A Kárpátaljai magyarság a legrászorultabb a segítségre.
Erre való a diplomácia.Olvass el néhány könyvet, mondjuk Talleyrandról tanulmányozd az elmúlt 50-100 év kiemelkedő külügyi szakembereinek tevékenységét.
Azonnal rájöhetsz, hogy ez a peti féle reakció legfeljebb a 3225.sz italboltban a nyolcadik nagyfröccs után menő.
Magyarország nezetközi tekintélyét az okos diplomácia növelhetné,nem a kocsmaajtó berúgása,lámpa leverése aztán a hirig.....

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.27. 17:09:14

A Bayer cikk a témában tökéletesre sikeredett ismét:

magyaridok.hu/ahelyzet/ukran-barbarok-2265811/

UKRÁN BARBÁROK
A CIA által kinevezett ukrán kormány az áldozat pózában tetszeleg szerte az elhülyült világban, és ezen áldozati pózba merevedve úgy gondolja, bármit megtehet.
...

Visceroid 2017.09.27. 17:13:41

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "A gyenge ellenséget érdemes ütni"

1. Túszaik vannak.
2. Jó lenne, ha nem ellenségeskednénk senkivel, és nem"ütnénk" senkit, mert a végén még valaki valamikor visszaüt, utána meg megy az óbégatás.

2017.09.27. 17:20:53

@staropramen: Ne túlozd el.. a környező országok legtöbbje hozzászokott, hogy Magyarországot jól lehet sakkban tartani a határon túl élőkkel és ezt még meg is erősítette a bal/lib kormányok "okos diplomáciája". biztos Göncz , Kovács, meg Somogyi még petróleum lámpa mellett tanulmányozták a szakirodalmat, mert tevékenykedésükben sok köszönet nem volt. Az lehet, hogy nem a legszerencsésebb, ahogyan ez az ösztönből politizáló suttyó próbálja intézni az ügyeket, lehet, átesik a ló túloldalára is néha, de azt már tudjuk,hova vezet, ha állandóan lehajtott fővel , a sarokba húzódva várjuk, hogy mindenben mások döntsenek felettünk. lehet, a ballib 'diplomaták' kifinomult és magasan képzett , csiszolt juropéer emberek voltak, de hogy meg sem próbálták az országot képviselni. Melyik a jobb hozzáállás?

2017.09.27. 17:21:55

@Visceroid: "1. Túszaik vannak."

Aha... szóval így állunk.. tehát terroristák? Tárgyaljunk velük? Az hová vezet?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.27. 17:23:21

@Visceroid:

Csendben tűrtük hogy Chauchesku és a komcsik kitelepítették, kiirtsák, nyelvtörvényekkel ellehetetlenítsék a határon túl rekedt honfitársainkat cirka 40 éven keresztül, hisz a ballibek (komcsik) voltak hatamon 1990-ig.

Te úgy tapasztaltad ez hasznukra lett ?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.27. 17:45:27

@staropramen:

Téves.

A gyenge ellenfelet senki se tiszteli, az erőset mindenki.

Úgy nem lehet tárgyalni, hogy már azért is elnzéést kérünk, hogy merünk tárgyalni.

Singerkém 2017.09.27. 18:02:05

Most őszintén... mit kellett volna reagálnia erre Szíjjártónak szerintetek?
Megköszönni Ukrajnának, hogy belénk rúgott?
Azért az ellenzékiségnek is van határa...

Pisti 90 2017.09.27. 18:14:19

Azt mit kellett volna cikkíró (poszt-toló), jégkrémet küldeni nekik? Keménykezű diplomaták nélkül nem érünk semmit. A nyámnyila országokat sz.rba se veszik.

Netuddki. 2017.09.27. 18:25:40

Ennyi ostoba balfaszt! Védjétek csak a magyar diplomáciai futsalválogatottat! Ennek az agresszív védekező taktikának nem lesz jó vége, ezt még a hülye is látja, csak az nem akinek az esze helyén egy marék lepke van.

Proud Mary 2017.09.27. 18:26:10

@Punxsutawney Mormota: imádom amikor az ilyen prolik megfeledkeznek önmagukról és kibújik belőlük az igazi, rothadó énjük :DDDD

Európai téridő 2017.09.27. 18:27:36

@Punxsutawney Mormota: Nem én vagyok a szofisztikált troll, hanem a politika ilyen. Mert mint tudjuk, nem elvek, hanem érdekek...

Európai téridő 2017.09.27. 18:29:29

@Punxsutawney Mormota: Jut eszmbe: Megszólaltak az oroszok és genocídiumról beszélnek.

illaim 2017.09.27. 18:35:51

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Baromságot írtál mint általában!
Már a rómaiak is tudták, hogy ne értékeld le az ellenfeled, mert akkor a felette aratott győzelmedet értékeled le! Egy értéketlen ellenfél legyőzése nem dicsőség!

Evel Knievel 2017.09.27. 18:39:05

Elég volt már azokból az időkből amikor behajoltunk minden szomszédnak csak hogy békesség legyen. Nem kell békesség. A kibaszott ukránok csak követelőznek mindenért miközben bűnöző és korrupt az országuk 99% a. Kibaszottul elegem van abból hogy a románok meg az ukránok sakk játszmáznak a mi testvéreinkkel. Nem kell őket beengedni és a vízummentességet fel kell függeszteni, továbbá sehol semmiben nem kell őket támogatni.Szopjanak a faszfejek, kerüljék meg az országot ha akarják. Leszarom az ukránokat meg hogy ők mit akarnak. Ahogy nekünk az oroszoknak is igazuk van, az ukránok meg kapják be.

Janossz 2017.09.27. 18:39:27

Istenem, ennyi okos embert egy rakáson...
Én meg személyesen ismerek, nem egy, a Partiumban élő magyar tengő-lengő fiatalt, aki a nagy nemzetiségi jogainak köszönhetően szépen kijárta a magyar iskolát a falujában(általánost), és magyar boltban, magyar templomban, jóformán román szót se hallott, vagy nem nagyon foglalkozott vele.
Aztán a kevés kivétellel, akik valami magyar liceumba bekerültek, a többinek: se továbbtanulás, se szakmunkásképző, se semmi román nyelvtudás nélkül. Állás se.
Biztos, hogy ez a cél?

illaim 2017.09.27. 18:39:52

A fidess tarajos pepéje pontosan úgy viselkedik mint a fidess csürhéje!

Evel Knievel 2017.09.27. 18:41:28

@Singerkém:nem, nincs határa, itthon csak hazaáruló férgek alkotják az ellenzéket a Jobbiktól az LMP-ig. Nekik semmi nem számít csak a kormányt tudják ütni amivel épp tudják, csak az a probléma hogy végtelenül ostobák, még a saját szavazóik szégyenlik őket.

Evel Knievel 2017.09.27. 18:42:46

@Ballib cenzúrázók réme 25: Igaza van, az ukrajnai cirkuszt tényleg az USA és a CIA szervezte hogy Oroszország elszigetelését meg tudják kezdeni. Nem jött be. Mert az amerikaiak is tudnak ám faszfejek lenni.

morpho 2017.09.27. 18:56:59

@Bafana: "Antall baszta el. Nem kicsit, nagyon. Kárpátalja nem Ukrajna része! Trianonban Csehszlovákiakapte, 47-ben Párizsban meg a Szu. NEM UKRAJNA!!!!"

Érdekes felvetés. Ezen még így sosem gondolkodtam el, de van benne valami....
Ez egyébként a Szerbia-Vajdaság konstellációban is igaz...

Kegy 2017.09.27. 19:05:33

A licitet magasrol kell kezdeni...

élhetetlen 2017.09.27. 19:15:48

@Dorottya Veres RLDD: Már megint valami elvakult hülyeség beszél belőled. Mi a baj azzal, hogy ha egy magyar gyerek Ukrajnában született, és ez tény, megtanulja az ukrán nyelvet, netalán azon a nyelven érettségizik, vagy diplomázik. Ez a „a nyáladzó szervilizmus”? Tudod, azok az ismerőseim, akik anno kimentek Németországba, és ott maradtak, és a gyerekeik ott születtek, nem veszik zokon, hogy a gyereküknek meg kellett tanulni németül. Miért érzed felháborítónak, hogy egy akármilyen származású gyerek, ha Ukrajnában született, ott él, ott tanul, akkor megtanuljon ukránul?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.27. 19:19:30

@élhetetlen:

"Miért érzed felháborítónak, hogy egy akármilyen származású gyerek, ha Ukrajnában született, ott él, ott tanul, akkor megtanuljon ukránul?"

Mert az etnikai ukránok jelentős része is orosz anyanyelvű, s más részük kettős orosz-ukrán anyanyelvű. Kb, az ukránok 20 %-a csak ukrán anyanyelvű. Egyszerűen Ukrajna egy kétnyelvű ország, ma is - minden oroszellenes szövegfelés ellenére - Kijevben sokkal több orosz szó hallatszik az utcákon, mint ukrán szó.

Kárpátalján pedig az ukrán sose volt hatályban. Ott a többségi nyelv a ruszin, s a magyarok egy része beszélte is. A szovjet korban pedig a magyarok oroszt tanultak, nme ukránt.

Én magam 1/8 ruszin vagyok, szóval személyesen érintett.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.27. 19:23:02

@Bafana:

Sajnos ez nem igaz. Az államutódlásnál mennek a határok automatikusan.

A magyarok a kárpátaljai ügyet 1939-ben rontották el, mikor a ruszin szeparatizmust nem támogatták. Akkortól lettek a ruszinok szlovák-, cseh-, oroszpártiak, s magyarellenesek.

Dédnagyapám kategórikusan megtagadt a beszédet magyarul hivatalos helyeken Horthyék fenti lépése után, pedig nagyon jól beszélt magyarul is, csehül is, németül is, ruszin anyanyelve mellett.

élhetetlen 2017.09.27. 19:26:36

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: És, ha a fejükre ütnek, akkor majd kurva jó lesz az Ukrajnában született, ott élő fiataloknak, hogy nem beszélik az országuk nyelvét. Ugye? De mutassuk meg. Mit is?

élhetetlen 2017.09.27. 19:34:06

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Jó. De az miért is jó, ha ebben a vegyes felvágottban valaki csak magyarul tud? Mert ez a szövegedből nem derült ki. Megint szóltál, de minek?

Visceroid 2017.09.27. 19:36:32

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Ez rossz logika. A háborúban ütni kell, amikor lehet. "

Birca, egyelőre nem állunk háborúban senkivel! Háborút szeretnél?

Le Orme 2 2017.09.27. 20:00:47

Kárpátalját Magyarországhoz kell csatolni.
Szíjjártónak pedig gratulálok, ilyen külügyminiszterre van szükség, nem a csúszómászó gerinctelen Martonyikra.

élhetetlen 2017.09.27. 20:24:17

@Sir Galahad: Ezzel csak az a baj, hogy, ha az EU azt mondja, hogyha nem tarjuk be, amit vállaltunk, akkor esetleg megvon bizonyos pénzeket, az zsarolás. Ha Szíjártó azt mondja, hogy mindenben gátolni fogjuk Ukrajnát, az nem zsarolás. Hát nem tudom….Ezt azért nehéz diplomáciának nevezni.

allesmogelijk 2017.09.27. 20:25:09

@Ballib cenzúrázók réme 25: Hát ez jó! Talán meg kéne nézni egy szótárban, hogy kit nevezünk 'honfitársunk'-nak. Nem azokat, akik a határon túl születtek és éltek egész életükben, csak éppen magyarul beszélnek, így az erdélyi, felvidéki, bácskai stb. magyar népesség tagjai se honfitársaim. Én se vagyok neked az, mert nem Mo-on élek már egy ideje, és azok a hajdani iskolatársaim se honfitársak neked, akik már régen elköltöztek, esetleg már nemzedékek óta más hazában élnek (56-osok, vagy még korábbiak). Szóval ennyit erről.

A további pontosság kedvéért: nem vették el tőlük a nyelvhasználat lehetőségét, akkor beszélnek magyarul, amikor akarnak. Csak a felső tagozattól kötelezően a nemzeti nyelven tanulnak. Mint az ukrán, német, szlovák, cigány, kínai stb. kiscsávók a mo-i iskolákban. otthon meg úgy, ahogy anyuci. Erről is ennyit.

Az, hogy az EU-nak kellene odacsapnia? Miért nem mindjárt Trumpnak? Mi a f... köze van az EU-nak az ukránok belügyeihez? Talán nem hallottad, de még mindig nem csatlakoztatják Ukrajnát, ahogyan pl. Törökországot sem, így a törököknek sincs semmi közük az EU belügyeihez, ahogyan azt elég világosan meg is mondták nekik tavasszal, tk. az itt annyira lefikázott hollandok.

Petike meg jártathatja a száját, ha mindenkivel össze akar balhézni, legalább megint nem marad szövetségese ennek a szerencsétlen országocskának, kivéve persze a visegrádiakat, aki ugye igen nagy súllyal szerepelnek Európában. Hát csak így tovább, tökfejek.

ben2 2017.09.27. 20:29:52

@élhetetlen:

Ha holnap a magyar kormány betiltaná a kéttannyelvű és a nemzetiségi iskolákat, akkor Te is tiltakoznál ellene nem? Na hát pont ez zajlik Ukrajnában, pontosan a Te logikád szerint.
Döbbenetes, hogy még egy ilyen ügyben is a ballibek között az "ellenségem ellensége a barátom" logika érvényesül.

Ami Ukrajnát illeti: kerek perec ki kell mondani, hogy ilyen oktatási törvénnyel Magyarország meg fogja vétózni az EU csatlakozását. Az ottani magyarokkal pedig kár példálózni, hogy jaj, majd rajtuk csattan az ostor. A kárpátaljai magyarok ígyis-úgyis szívnak, most legalább nem következmények nélkül.

Trackers 2017.09.27. 20:46:12

@ben2:

"Mi az hogy ebben is ? " A ballibek folyamatosan a magyar ellenes oldalon állnak minden ügyben kivétel nélkül.

élhetetlen 2017.09.27. 20:47:44

@ben2: Nem tudom, mit olvastál, én csak azt írtam, hogy egy gyereknek sem származna hátrány abból, ha megtanulná az országa nyelvét is. Tehát ez az egyetememig is csak magyarul, ez számomra értelmezhetlen egy másik országban. Ki beszélt itt a kéttannyelvű iskolák megszüntetéséről. Az lenne az ideális. Magyarul is, ukránul is megtanulnának. Nem értjük egymást.

Trackers 2017.09.27. 20:56:31

@allesmogelijk:

Nekem honfitársam minden magyar. Magyar pedig az aki annak vallja magát.
Márpedig határontúli honfitársainkat meghurcolták, kivégezték, kitelepítették, ellehetetlenítették, éppen a magyarságuk okán.
De ők ma is magyarnak vallják magukat.
Azaz ők az én honfitársaim.

Ha te nem tartod magad magyarnak, akkor tényleg nem vagy a honfitársam, nincs ezzel gond.
Csak miért pofázol bele a dolgainkba akkor meg ?

élhetetlen 2017.09.27. 21:01:36

@Le Orme 2: Vedd elő a puskádat, foglald vissza Kárpátalját egyedül, de hagy ki ebből az országot! Mert Szíjártó szófosása nem fogja elérni a visszacsatolást. Hű, de tökös, taréjos gyerek. Ezzel legyőzünk minden szomszédos, vagy akár távolabbi országot. De ügyes, szó se róla. Ez az Ausztrália közeli szigettel aláírt szerződés biztosan jó lesz pár ismerősnek, valamilyen képviselet, semmi meló, luxus tengerpart. Taps!

anyadmajma 2017.09.27. 21:02:03

@Trackers: ja, mert te hazaáruló bolsevik geci módon csak a haza érdekeit szolgálod.
És az sem érdekel, hogy ha kilóra adja el a gazdád a hazádat, abból te nem kapsz, csak a titulust:)
Nem hiába nincs összesen 2 számjegyű az IQ-tok:)

Evel Knievel 2017.09.27. 21:07:44

A teljes ellenzék " embernek hitvány, magyarnak alkalmatlan "

Evel Knievel 2017.09.27. 21:08:30

@anyadmajma: engem nem zavar ha MAGYAROK veszik meg, és nem a németek osztrákok franciák és angolok..A probléma az hogy téged zavar ha magyarok gyarapodnak.

allesmogelijk 2017.09.27. 21:14:27

@Trackers: Csak azért "pofázok bele", kedvesem, mert attól, hogy nem vagyok a honfitársaitok, még magyarnak születtem, az vagyok és maradok is, és fáj, amikor kedves volt honfitársaim ilyen randán csúsztatnak, hogy 4 soron belül 3 dolgot magyaráznak félre. Ahogyan Te összekevered a honfitársat a magyarral... Amúgy azért is, mert a jobbítás szándéka vezet, mint egészen addig vezetett, amíg fel nem adtam a szakmámban, noha ma már, tudom, szinte reménytelen - ezért is jöttem el.

anyadmajma 2017.09.27. 21:22:34

@Evel Knievel: ja, de mióta is magyar putyin aki szerint 1956 nem is volt? vagy azebadgán vagy erdogan? esetleg a kínaiak?
Te ostoba gyökér, mondanám, hogy veled is csak többen vagyunk, de sajnos ez tárgyakra nem érvényes.

anyadmajma 2017.09.27. 21:24:17

@Trackers: ja, és vajon, te hazaáruló bolsevik geci, a gazdád példaképe által a németeknek kivégzésre átadott pár millió magyar, az is a honfitársad?

Le Orme 2 2017.09.27. 21:44:25

@élhetetlen: Kárpátalja békésen fog visszatérni, ugyanúgy, mint 1939-ben, amikor a ruszin autónómiának semmilyen támogatottsága sem volt a ruszinok részéről sem.

Le Orme 2 2017.09.27. 21:47:22

@anyadmajma: Hazudozol, gyalázkodsz, rágalmazol, káromkodsz. Rossz neked.

anyadmajma 2017.09.27. 21:57:10

@Le Orme 2: én hazudok? miben is? Én gyalázkodok? miért is? mert kimondom amit a gazdád hazudozik? A rágalmazás meg BTK-s tétel, jelents fel, ha tudod bizonyítani. De az igazság kimondása nem rágalmazás, csak szerintetek. És mi is a káromkodás? hogy egy fasz vagy? ez tény, nem káromkodás.
Amúgy meg nem rossz nekem, bár nektek tudom, jobb, mert boldogok a lelki szegények. Azaz a gondolkodásképtelen hülyék.

patkányarcúáginéni 2017.09.27. 22:07:09

Hazaáruló ballibek, inkább húzzatok el a picsába, de ne halljam undorító hangotokat magyarul ahogy vinnyogtok a vereség után jövőre!

jjoey 2017.09.27. 22:38:58

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: donyeckben jártál már? nem? akarsz? szólj, 4 órán belül ott vagy, 1,5 míg a fiúk ideérnek, 2,5 múlva ugrasz ernyővel. sok sikert.
gondolom ha a borsodi nemzeti-etnikai csoport kitalálja, hogy akkor neki is joga van nem magyarul érettségizni, a sarki postán nem magyarul beszélni, adóbevallást beadni, az is teljesen normális lenne. vagy a szlovenszkóiak miatt miért nem aggódsz, hogy azon nem csak magyarul tudnak?
ott élnek, ha akarnak vezíred megadta nekik az útlevelet, jöhetnek, igaz, itt nem adóznak, ott se, a határon keccsölnek - csempésznek - 5euróért/nap 175eurónyi árut, - szóval megoldhatnák, ha akarnák, ha maradnak, nem ésszerű, hogy ismerjék országuk nyelvét, avagy te is az a magyarisztáni vagy aki kimenne an antarktiszra és 40 év után se tudná pingvinül, hogy rántotthús?

jjoey 2017.09.27. 22:41:20

@Le Orme 2: első moszkvai döntésben bízol?, hamár inkább bukarestnek és bratislavában szólj, hogy idén lejár a 99 év, a lízingnek vége, erdély - felvidék vissza. hivatkozhatsz hong-kongra :)

Gery87 2017.09.27. 23:47:25

@morpho:

Igazából lényegtelen!
Egy olyan számában és arányaiban is kicsi és periférikus kisebbség esetében mint a Kárpátaljai magyarság a többségi nyelv tudása, fokozza ugyan a "versenyképességet" de egyben az asszimilációt is!

-Pl egy ukránul jól tudó magyar vállalhat munkát a távoli Kijevben vagy (Lv..Lov.....áhh..) Lembergben....de ez a nyelvi közegből való kiragadottság nem képes megtartani ott a magyarságot.

-Ha nem tanulnak meg a többség nyelvén, akkor meg elzárják magukat egy kis, határ menti falusias közegbe, ami a modern világban életképtelen helyzet....vagy nem marad más mint a MO-ra való vándorlás, ingázás...

A többségi nyelvtudás a homogén közegben másodlagos....szórványos vagy periférikus közegben meg növeli az elvándorlás esélyét vagy az asszimilációt!

A Kárpátaljai magyarság évtizedeken belül meg fog szűnni.
Elöregszik, kivándorol, elvándorol, asszimilálódik....sajnos ez van.

Csak az a kisebbség képes hosszú távon fennmaradni, amely mindennapi életét (munka, család, kultúra, tanulás, sajtó) saját nyelvén képes élni és képes magát reprodukálni, gyarapítani!
A többinek hosszú távon meszeltek...

Gery87 2017.09.27. 23:51:11

@Bafana:

De Ukrajna kapta!...A SZU nem egységállam volt, hanem államszövetség, azon belül pedig Ukrajna kapta, mivel akkor is létezett, értem én hogy igazságtalan, de hülyeségeket nem kéne összehordani....

Le Orme 2 2017.09.27. 23:57:15

@Gery87: "A Kárpátaljai magyarság évtizedeken belül meg fog szűnni."
Nem úgy tűnik. Erősek, szervezettek, melegszívűek, rendesek, nagyrész tömbben élnek, még a határtól távolabbi területeken is, mint Visk, Técső. Számomra döbbenetes, hogy az ukrán állam annyira sem képes, hogy a kijevi időzóna szerint gondolkodjanak és szervezzék az életüket; a magyar időzóna szerint élnek.

Gery87 2017.09.27. 23:57:53

@Vén motoros:

"..... Innen, a háromnyelvűségről sikerült ide leküzdenünk magunkat."

Több nyelvet mindig csak a vegyes vidékű területeken beszéltek az emberek! Te is ilyenre mondtál példát....
Máshol sok esetben se lehetőség, se igény nem volt rá!

Az említett erdélyiek meg lehet homogén magyar vidékről származnak, ahol egy darab román nincs, vagy pl Székelyföldről....ami méretét, lakosságszámát tekintve már állam is lehetne, minek akkor a román nekik ha az élet magyarul folyik és 90%-ban mindenki magyar? egyáltalán nem fura ez...

Szerinted a szlovákok anno a XIX-sz-ban, a szín szlovák vidékeken mennyire tudtak magyarul?
Semennyire!
Nem kellett, mert minek!

élhetetlen 2017.09.28. 00:02:58

@Le Orme 2: „Kárpátalja békésen fog visszatérni”. Akkor meg mi szükség van arra, hogy tarajos kakasunk (Szíjártó) ilyen hangosan, harciasan kukorékoljon? Azért ciki, hogy, ha valami bődületes baromságot csinál, és a partner mondja azt, hogy bocs, mert kínos a szitu, akkor elhiszi, hogy igaza van, és nyert.

Vén motoros 2017.09.28. 00:13:39

@Gery87: Aki nem tanulja meg annak az államnak a hivatalos nyelvét, ahol született, és amelynek állampolgára, (függetlenül attól, tiszta magyar területen él-e), az saját magát zárja gettóba, hiszen nem tudja magát emelt szinten edukálni, nem tud elvégezni egy román (nyelvű) bármilyen szakos főiskolát, egyetemet, és nem tud elhelyezkedni ún. "jobb állásba". Saját maga idézi elő önnön halmozottan hátányos helyzetét, mert ebből a nyelvtudás hiánya miatt nem tud kitörni.

Érdekes, arra mindenki felhívja a Londonba kivándorló magyar fiatalok figyelmét, hogy aki nem tud angolul, az mosogathat, polcfeltöltő lehet és egyéb alantas bevándorló munkát végezhet időtlen időkig, és "nyelvet tanulni, nyelvet tanulni"! felkiáltással zárja a tanácsait, akkor miért nem érthető, hogy aki nem beszél románul, az nagy valószínűséggel rögzíti a sorsát az alacsony képesítést igénylő rosszul fizető munkák státuszához.

Gery87 2017.09.28. 00:14:08

@élhetetlen:

-Nem fog visszatérni.
-A kussolás, hunyászkodás még soha semmire nem vezetett kisebbségi ügyekben, de másban se.....mit értünk el 27 év alatt? semmit.
Ott vannak a román, egy "országot hazudtak össze" maguknak:)

élhetetlen 2017.09.28. 00:14:55

@patkányarcúáginéni: Tudod, itt a baj. Vereséget szenvedni háborúban lehet, és te, és a hozzád hasonlók nem képesek megérteni, hogy vannak az országban olyanok, akik csak békében szeretnének normálisan élni, és, ha nem Fideszesek, akkor se kelljen jövőre vinnyogniuk.

Gery87 2017.09.28. 00:26:04

@Vén motoros:

"Aki nem tanulja meg annak az államnak a hivatalos nyelvét, ahol született, és amelynek állampolgára, (függetlenül attól, tiszta magyar területen él-e), az saját magát zárja gettóba,"

Ezt mondtam én is!
Az egyén szempontjából ez hasznos, a kisebbség szempontjából káros lehet....

Kérdés mi a fontosabb:
-szegény, elmaradott, zárt kisebbségi magyarság....de létező magyarság....akik jobb híján MO-ra vándorolnak, megmaradnak magyarnak, de nem a határon túli közösségnek....
-vagy "piacképes" kisebbség, akik idővel asszimilálódnak, utódaik nem lesznek magyarok.....

Azt kell látni hogy sok esetben- főleg a szórvány magyarság helyzetét tekintve, de akár a szegény, periférikus Kárpátalját nézve - ahol munka, kultúra, politika, egyetem, karrier stb van a kisebbségbeni ember számára, ott NINCS magyarság!
Ott a többségi nemzet dominanciája és nyelve van.....értsd: asszimiláció fog bekövetkezni.

PL egy 18 éves magyar srác elmegy a kis szórvány magyar falujából a többségi pl román városba gázszerelőnek, mérnöknek stb....mert ott van ebben munka...akkor, ott fog élni, ott lesznek barátai, családja, lehet épp román felesége....na, a gyerekei már románok lesznek, de az unokái biztosan......ennyi.

Ezért nem megoldás sok esetben az amit te mondasz....de az a baj, hogy az ellenkezője se!

A mosogató Londoni magyar meg:
1. ideiglenesen van ott és idővel hazajön.
2. ott marad, de akkor a gyerekei már neki is angolok, britek lesznek, mivel ott pláne nincs se magyar közösség, se élő nyelv.....miben más ez? semmiben.

élhetetlen 2017.09.28. 00:39:52

@Gery87: Nem fog visszatérni, de ezen nem változtat, hogy mit kukorékol Szíjártó. „mit értünk el 27 év alatt? semmit.”. Most mit akarunk elérni? Hogy diplomáig magyarul tanulhasson egy gyerek Ukrajnában? Hogy ott ne legyen jövője, ahol született? Tudod, azok az ismerőseim, akik anno kimentek Németországba, és ott maradtak, és a gyerekeik ott születtek, nem veszik zokon, hogy a gyereküknek meg kellett tanulni németül. Miért érzed felháborítónak, hogy egy akármilyen származású gyerek, ha Ukrajnában született, ott él, ott tanul, akkor megtanuljon ukránul? „kussolás, hunyászkodás”, vagy a tények tudomásul vétele. Oda születtek ott élnek, de ti mit akartok? Ukrajnában csak magyarul tudó embereket? „Ott vannak a román, egy "országot hazudtak össze" maguknak”. És? Attól még Románia létezik, hogy te hazugságnak nevezed. Na, mindegy.

Gery87 2017.09.28. 00:49:36

@élhetetlen:

"Most mit akarunk elérni? Hogy diplomáig magyarul tanulhasson egy gyerek Ukrajnában? Hogy ott ne legyen jövője, ahol született?"

Azok fényében amit előbb is leírtam, sajnos igen....a legelőnyösebb az lenne ha az amúgy is fogyó, öregedő anyaország polgárait gyarapítaná idővel átköltözés által....
Hosszú távon úgy is csak asszimilálódna a magyarság ott....
Ukrajna meg soha nem lesz egy toleráns, kisebbség barát hely...

"Tudod, azok az ismerőseim, akik anno kimentek Németországba, és ott maradtak, és a gyerekeik ott születtek, nem veszik zokon, hogy a gyereküknek meg kellett tanulni németül. "

lehet, de a gyereki nem is lesznek már magyarok!

"Miért érzed felháborítónak, hogy egy akármilyen származású gyerek, ha Ukrajnában született, ott él, ott tanul, akkor megtanuljon ukránul?"

Nem veszem zokon! Ha figyeltél volna...tudnád hogy két nézőpontot soroltam fel!
És mondtam el az előnyeiket és hátrányaikat.

„kussolás, hunyászkodás”, vagy a tények tudomásul vétele. Oda születtek ott élnek, de ti mit akartok? Ukrajnában csak magyarul tudó embereket? „Ott vannak a román, egy "országot hazudtak össze" maguknak”. És? Attól még Románia létezik, hogy te hazugságnak nevezed. Na, mindegy. "

Ne puffogj.....csitulj le és olvass figyelmesen, nem kell a műhiszti!
Akkor értelmezni is tudod majd amit írtam.

Gery87 2017.09.28. 00:52:34

Alapvető 6-dik osztályos szövegértelmezési színvonal ráférne egyesekre....hiába tudják az államnyelvet, ami az anyanyelvük is...érteni nem értik:)

2017.09.28. 05:30:50

@élhetetlen: "Tudod, azok az ismerőseim, akik anno kimentek Németországba, és ott maradtak, és a gyerekeik ott születtek, nem veszik zokon, hogy a gyereküknek meg kellett tanulni németül. "
A két élethelyzet között valljuk be (még ha neked nem is tűnik fel...) óriási különbség van. Gondolkozz, talán azért beugrik az isteni szikra.
a másik, hogy nem tudom, feltűnt-e, rajtunk kívül konkrétan az összes olyan ország felemelte a szavát amelyiknek nemzetiségei nagyobb létszámban élnek Ukrajna területén. Nem vagyunk egyedül a nézeteinkkel, még akkor sem, ha az usákok éppen úgy tartják praktikusnak, hogylapítsanak és hagyják az ukránokat randalírozni, hiszen nekik most a szövetség (behódoltság ) sokkal fontosabb, az oroszok közvetlen közelsége okán.

2017.09.28. 05:42:14

@élhetetlen: Szokás szerint hozod a nomen est omen fromádat.
Olvass, aztán szállj magadba. Mi nem kérünk többet másoktól, mint amit mi is megadunk azoknak, akik erre igényt formálnak adott esetben.
adattar.adatbank.transindex.ro/tanulmany/14_Demeter_Zayzon_Maria.htm

"...A Magyarországon honos kisebbségek nyelvhasználati jogainak érvényesülését szolgáló nemzetközi dokumentum a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája, amelyhez a Magyar Köztársaság az elsõk között csatlakozott. (A nemzetközi jogi érvényû dokumentumot Magyarország az elsõ országok között írta alá 1992-ben, és a Magyar Köztársaság Országgyûlése az elsõk között ratifikálta 1995. április 7-én kelt 35/1995 számú határozatával.)..."

A lényeg: minden nemzetiség számára (13?) adott a lehetőség, hogy nyelvtanulásának és nyelvének alkalmazását tetszőleges ideig fenntartsa az oktatáson belül. Ha csak középiskoláig, hát addig, ha egyetemen is, hát ott is. A magyar állam garantálta, hogy ezt támogatja és nem gördít semmi akadályt a kezdeményezés elé.

Komolyan elgondolkodom, hogy az ukrán ámokfutásnak tapsolókat érdemes lenne kicserélni ott élő magyarokra. Hiszen az előbbieknek az itt való élet okoz láthatóan mérhetetlen szenvedést, a közegtől viszolyognak. Az ott élők számára meg szinte biztos, hogy minőségi javulást hozna a csere. Te különösen értékes darab vagy, lehet, érted hármat is adnának a barátaid. Nem érdekel a deal?

2017.09.28. 05:48:19

@Vén motoros: "Érdekes, arra mindenki felhívja a Londonba kivándorló magyar fiatalok figyelmét, hogy aki nem tud angolul, az mosogathat..."

Az neked nem tűnt fel, hogy az egyik egy országba (kesze-kusza történelmi kényszerből) odaszületett de ettől még nem jogfosztott és elég jelentős számú kisebbség, a másik meg egy szimpla munkavállaló, aki külföldön véli megtalálni a számítását. Telepedjen le, legyen brit alattvaló, ha az ottani szabályok szerint kisebbségi jogok érvényesek rá, nagy valószínűséggel meg is fogja azt kapni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.28. 06:22:34

@élhetetlen:

A legtöbben beszélnek oroszul. Szóval nem igaz a csak magyarul tudás.

Ha te ottani magyar lennél, te se tudnál ukránul, mert:
- a családban és az iskolában magyarul beszélnél,
- a helyi többséggel meg oroszul.

Honnan lenne az ukrán nyelvtudás, ha azt az emberek nem beszélik?

Bafana 2017.09.28. 06:25:10

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Csak akkor mennek a határok automatikusan, ha fel sem vetjük a kérdéseket és ha lemondunk róla. Antallnak nem véletlenül kellett olyan gyorsan megkötnie az ukránokkal azt az alapszerződést.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.28. 06:27:22

@jjoey:

Ha egy kisebbség nem akar együtt élni egy másik néppel, ki fog válni. Ez ellen nem lehet semmit tenni, ilyen a történelem. Lásd: magyarországi románok. El akartak szakadni 300 éve, s az első adandó alkalommal megtették (I. vh.). Ilyen az emberi történelem.

Mi ezzel a bajod?

Ami Kelet-Ukrajnát illeti, a kijevi puccs előtt szóba se került az elszakadás. Ezt Obama és Soros csinálta Ukrajnának.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.28. 06:28:16

@jjoey:

A borsodi példád azért rossz, mert a mo-i cigányok 90 %-a magyar anyanyelvű.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.28. 06:30:04

@jjoey:

Értsd meg: Kárpátalján az emberek NEM beszélnek ukránul, hanem oroszul, így nem lehet csak ott élve megtanulni ukránul.

Ez majdnem olyan, mint csodálkozni, hogy valaki kint él Írországban 10 éve és mégse beszél írül.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.28. 06:36:38

@Bafana:

Mítosz ez. A SZU jogutódlásában nem volt jogilag semmi vita.

Az összes vita már belső volt: lásd pl. Abháziát.

DFK 2017.09.28. 06:47:53

@allesmogelijk: te nem vagy magyar. Tudod miért. S mivel nem is vagy honfitársunk, arra kérlek ne szólj bele a mi dolgunkba.

DFK 2017.09.28. 06:52:25

@Gery87: hát ha nem látod a különbséget, akkor nagyon buta vagy (nem meglepő egy balostól).

BiG74 Bodri 2017.09.28. 06:52:42

Nyugodtan jöhetnének az anyaországba, van hely!

2017.09.28. 07:52:22

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Lehet, hogy nem 'igaziak' de a jogaik valósak és sértetlenek. Vannak önkormányzataik, vannak képviselőik, vannak, akik a nevükben milliárdokat lopnak el...

Punxsutawney Mormota 2017.09.28. 08:01:23

@BéLóg: Szokatlanul intelligens megszólalás volt tőled. Korrepetítort vettek fel melléd?

Punxsutawney Mormota 2017.09.28. 08:04:27

@Proud Mary: Édes gyermekem, puha vagy és ötlettelen. Mint írtam, groteszk lényed tökeléltes mintázata a habonyi kisember mintaképének. De tényleg örülök, hogy a plakátkampányra kidobott tízmilliárdok szarba szökkentek benned. Te és a hozzád hasonlók innen közművelődnek. Pedig a bértrollkodásért kapott pénzt okosabban is elkölthetnéd.

Punxsutawney Mormota 2017.09.28. 08:08:25

@Vén motoros: Én csak Lakatos lakótelepi görögöket ismertem, de azok tényleg megtanultak magyarul, holott az első generációsok felnőttként menekültek ide.

De a sok fröcsögő fidesztroll mennyire fel lenne háborodva, hogy ha egy magyarországi boltba betérve nem tudnának egy liter tejet venni, mert az eladó kizárólag románul, svábul, szlovákul vagy horvátul beszélne! :D

Le Orme 2 2017.09.28. 08:29:38

@Punxsutawney Mormota: te vagy a hamis párhuzamok nagymestere

Punxsutawney Mormota 2017.09.28. 08:50:01

@Le Orme 2: Tééééééééényleeeeeeeg? :D :D :D És mi a jeled az oviban?

Le Orme 2 2017.09.28. 09:22:24

@Punxsutawney Mormota: Látom tanácsot kértél a nagy visszavágások mesterétől.

2017.09.28. 09:24:07

@Punxsutawney Mormota: Ez egyrészt pusztán a te rosszindulatú feltevésed, másrészt a témával kapcsolatosan totálisan irreleváns. Osztán ezzel nagyjából képbe is lehet kerülni veled kapcsolatban.

Punxsutawney Mormota 2017.09.28. 09:24:47

@Le Orme 2: Szóval, mi a jeled a fidedóban?

Punxsutawney Mormota 2017.09.28. 09:26:37

@Dorottya Veres RLDD: Osztán Te sem csússzantál át a Pisa-teszten olvasván a hozzászóláasidat. Persze, megértem, hogy közléskényszerben vagy egy viszonylag új nickkel, hiszen le kell tenned valamit az asztalra, hogy ki ne basszanak a takonygerinchúsok csoportjából.

Peetee 2017.09.28. 09:29:14

@Helga Beauty Salon: Értem, tehát a ballib jelentése: pacifista, nem antiszemita, nem neonáci, gondolkodó állampolgár? Tudod, én inkább vagyok liberális, minthogy' politikai meggyőződésből kezdjem el kiirtani a magyart...ahogyan Ti.

CoolKoon 2017.09.28. 09:34:15

Nos, ami azt illeti, Magyarország szerintem is elég nagy taktikai hibákat vétett az ügy kezelésében, viszont tekintve, hogy lényegében betiltották a kisebbségi anyanyelvi oktatást, attól tartok, hogy ez pont olyan helyzet, amiben nincs már hova hátrálni (ezt annak idején még a rohadt Meciarék se csinálták meg Tótországban, pedig NAGYON szerették volna). Szóval:
"Szijjártó egyből kirakta az adu ászt az asztalra, a végső fegyvert. Az ukránok így pontosan tudják, mire számítsanak és megfelelően fel tudnak készülni a válasszal." - Ugye ez a sajtón keresztüli üzengetés része. Ami egyfelől nem feltétlenül bölcs döntés, másfelől az ukránok vannak annyira idióták, hogy enélkül esetleg nem vennék a magyar álláspontot komolyan (ők nem az a fajta népség, akik a diplomatikus, sorok közötti üzengetésből értenek, sajnos).
"Nem arról híresek, hogy meg fognak hátrálni, bírják a nyomást." - Az a helyzet, hogy a pénznek végső soron sokkal nagyobb szava (és befolyása) van, mint néhány, Oroszországból küldött, hivatásos szabotőrnek (még akkor is, ha esetleg rendkívül ütős "játékszereket" is kaptak "útravalónak"). Putyin elvtárs azért csinálja azt, amit csinál, mert nagyon jól tudja, hogy pénzügyileg nem tudja az ukránokat megszorongatni. Mo. viszont igen.
"Magyarország nem kemény. Putyin Magyarországon gyakorlatilag azt tesz, amit akar." - Ez igaz. Viszont ezúttal ez lényegében kapóra is jön, hiszen Putyin elvtárs és Vityacsászár érdeke ezúttal egybevág. Vagyis feltehetően Mo. ebben abszolút szabad kezet kapott Moszkvától.
"Eleve kiélezett a konfliktus az ukrán-magyar viszonyban, pláne az új törvény okozta helyzetben. A nyugodt, megfontolt hang sokak szimpátiáját válthatja ki, jó hatással lehet a tárgyalásokra." - Ezzel csak az a baj, hogy az ukránok lényegében olyanok, mint az oroszok: a "megfontolt", békülékeny hangból egyszerűen nem értenek. A pofonból viszont annál inkább. Minél nagyobb, annál jobban.
"Ez a helyzet pedig bizonyosan nem áll fenn: Ukrajna nagyobb, erősebb ország, amely nem függ Magyarország jóindulatától." - Erősebb ország?! Gazdaságilag biztosan nem, főleg azóta, hogy a legfőbb iparvidékei orosz szakadárok kezén van. És pénzügyekben pedig bizony erősen függ az EU-tag Magyarország jóindulatától is, hiszen a legtöbb pénz oda bizony az EU-ból jön.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.28. 09:46:05

@Dorottya Veres RLDD:

Nemlétező kisebbségnek könnyű jogokat adni.

Hihetsz nekem, én is kisebbségi származású vagyok. Az egész rendszer abszurd.

Elméletileg persze vannak jogok, a gyakorlatban nincsenek.

Egy haverom tesztelte: bement az önkormányzathoz, hogy akkor ő szerbül akar ügyet intézni. A hivatalban furcsán néztek, majd fél óra múlva jött egy ember, aki azt mondta, mondja el MAGYARUL miről van szó, s majd hozatnak tolmácsot 3 hét múlva, meg rendelnek Bp-ről szerb nyelvű nyomtatványt.

Persze az egész röhejes, mert olyan ember Mo-on, aki ne beszélne anyanyelvi szinten magyarul nincs. A magyarországi kisebbségek kb. olyan állapotban vannak, mint a csángók Romániában. Láttál már csángót? Nekem volt két csángó ismerősöm, testvérek - egymás közt románul beszéltek, román sajtót olvastak, román felirattal néztek filmeket, pedig Bp-en laktak, építkezésen dolgoztak! Na, kb. ilyen az átlag magyarországi kisebbségi.

Tény: a 80-as évektől van egyfajta kisebbségi reneszánsz, egyes fiatalok igyekeznek visszatalálni gyökereikhez. Van ilyen szerb és német ismerősöm is. De ezek az emberek is de facto magyarok, akik egyszerűen próbálják a múltat visszakapni.

Én is ebből a csoportból vagyok egyébként, elárulom. Magamat egyszerre vallom magyarnak és bolgárnak, kisebbségi szavazónak is hivatalosan regisztrálva vagyok (csak az önkormányzatira, mert ha a parlamentire is regisztrálnék, elveszteném normál szavazati jogo9mat pártlistára) s kifejezettem fejlesztettem a bolgárságomat. De ha gyorsan össze kell adni számokat, azt magyarul csinálom, mert úgy gyorsabb... :-)

Azaz: Mo-n nincs a szó igazi értelmében vett kisebbség. Nincs olyan, mint pl. a székelyek, hogy a magyart minden szinte használjék, s a románt tök idegen nyelvnek tekintik.

Az én magyarországi családom úgy bolgár, hogy a magyarokról többes szám 3. személyben beszélnek, szidják a magyar konyhát (apámnál a "magyaros étel" kifejezés a "rossz étel" szinonímája volt), meg máskor van a Húsvét, de egyébként mindenki magyarul beszél, csak egyes bolgár kajákat neveznek furcsa szavakkal, bolgárul. De ezeket a szavakat az a magyar turista is tudja, aki járt sokszor nyaralni BG-ban. Nem fasírozott, hanem kjufte, meg nem padlizsánkrém, hanem kjopalu, meg hasonlók.

Magam részt vettem egy időben a kisebbségi életben is. Tipikus jelenet: hozzászól a kertész bácsi, kinyög 1 mondatot bolgárul, majd azt mondja, folytatja magyarul, mert bolgárul nehéz lenne.

Vannak kivételek, akik tényleg beszélnek magas szinten bolgárul, de nem több, mint a közösség 10 %-a.

2017.09.28. 10:36:58

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Elméletileg persze vannak jogok, a gyakorlatban nincsenek.

Egy haverom tesztelte: bement az önkormányzathoz, hogy akkor ő szerbül akar ügyet intézni. "

Aha.. legyünk nagyvonalúak... Mo.-n az utolsó erre vonatkozó statisztikai adat szerint él 4000 (kevesebb, de lényegtelen..) szerb, egynegyede Bp.-n és a többi szétszórva az országban .. talán túlzó elvárás lenne minden egyes hivatalban emiatt szerbül tárgyalóképes alkalmazottat fizetni. Másrészt az oktatás:
"Ma a magyarországi szerbek közoktatása keretében az ország 8 településén és Budapesten önálló szerb óvoda-, vagy óvodai csoport működik. Szerb tannyelvű általános iskola Budapesten, kétnyelvű tanintézmény Battonyán, összevont alsó tagozatos tannyelvű iskola Lóréven és Deszken van.. A magyarországi szerb közösség országos beiskolázású oktatási centruma a budapesti Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon, melyben a tanulók létszáma a 2006/2007. tanévben 230 fő. Az oktatás magas színvonalát jelzi, hogy az érettségiző fiatalok 90%-a tanul tovább hazai és külföldi egyetemeken. Az iskola négy szerbiai tanárt alkalmaz. Anyaországi vendégtanár dolgozik még Battonyán, ahol 3 szerbiai pedagógus segíti az anyanyelvű oktatást. További 3 településen szerb nyelvet oktató iskola működik. Szerb pedagógusok képzése a budapesti ELTE és Szegedi Tudományegyetem Szláv Filológiai Tanszékein valamint a Budapesti Tanítóképző Főiskolán folyik, de a hallgatói létszáma mindhárom intézményben alacsony." Ami azt mutatja, részünkről a szándék adott, nyitottak a kapuk, de ők maguk sem nagyon erőltetik a témát..

2017.09.28. 10:42:48

@Punxsutawney Mormota: :) Nagy a córesz odaát a baloldalon, ha már te is beférsz a stábba.

Proud Mary 2017.09.28. 16:23:15

@anyadmajma: mivan könnyen elkaptuk? mi lett a máik nickeddel?

Proud Mary 2017.09.28. 16:41:22

@Punxsutawney Mormota: sokat akartál írni, rendesen belezavarodtál :) gyakorold, legközelebb hátha jobban megy

Gery87 2017.09.28. 20:48:24

@DFK:

Már balos is vagyok?:) Jó tudni.....
A különbségeket meg te nem látod, de címkézel itt...

Punxsutawney Mormota 2017.09.29. 17:13:44

@Proud Mary: Nem csodálkozom, hogy nem ment az értelmezés, Pisa-szökevénykém. Habonyéktól tőmondatokban kapjátok az utasításokat.

Punxsutawney Mormota 2017.09.29. 17:17:55

@Dorottya Veres RLDD: Egy hozzád hasonló egydimenziós gondolkodású véglénytől, hogy is lehet elvárni, hogy nem csak bal és jobb oldal van?
Persze, értem én "akinemvelünkazellenünk"- elvet, hiszen csökött képességeidből csupán ennek megértésére futja. Ha többre volnál képes, akár a McDonald's-ban is lehetnél eladó. Így marad a szellemi közmunkások sanyarú sorsa, hogy váltott nickeken nyalod a szart gazdid seggéből, majd ugyanezt a szart beleböfögöd a világba. Szép munka! További sok sikert és kitartást!

2017.09.29. 17:51:39

@Punxsutawney Mormota: Feltűnő. hogy szinte minden hozzászólásodban szerepel valami direkt, vagy indirekt hivatkozás seggre, szarra, nyalásra, koprofágiára
(félre ne érts, magánügyed,engem hidegen hagy, amíg otthon, négy fal között, a családod körében űzöd.)
süti beállítások módosítása