B1 blogcsalád



Háromszor üt vissza Brüsszel: 40 milliárdot fizet ki az ország Orbánék hazafias-korrupciós húzása miatt

2017. szeptember 20. - Mr Flynn Rider

„Magyarosították” a cafeteria-rendszert hat éve. Most megfizetjük az államosítás, az OTP és az Orbán-kormány kapzsiságának árát. Úgy, hogy mindezt látni lehetett előre. 

orban-viktor-csanyi-sandor_tapsolnak.jpg

2010-ben elkezdett kiépülni a NER és Orbánék hirtelen meg szerettek volna gazdagodni a kétharmados nyereményükkel. Az Orbán-kormány államosított, kivont, különadót vetett ki, volt emlékezetes „nyugdíjreform” a nyugdíjpénztárak „államosításával”.

A cafeteria-piacot 2011 őszén államosították, de már akkor is tudni lehetett, hogy rossz vége lesz, hisz a piacon lévő szereplők, illetve az Európai Unió nem fogja karba tett kézzel ülve végignézni, ahogy a kormány lenyeli a piacot és a strómanjainak adja. Nem is így történt.

2012 januárjától állami monopóliummá változtatták az étkezési csekkek kiadását.

Úgy alakították át az adókedvezményeket, hogy csak az abban az időben alapított állami cég, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Erzsébet-utalványai kapták meg a kedvezményt.

2012 januárjától

  • az Erzsébet Utalványok és Széchenyi Pihenő kártyák 30,9 százalékkal adóztak,
  • a francia multik utalványai pedig 51 százalékot.

Bárki láthatja, hogy ez egy a piacot toríztó, sőt: felszámoló lépés volt. A három francia, étkezési utalványt forgalmazó cég helyett egyetlen állami cég kezébe került az élelmiszerutalvány-piac Magyarországon. A francia cégek kivonultak, majd perre mentek Magyarországgal szemben. Ráadásul ezért a húzásért 2014-ben az EU kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarországgal szemben, amiért még külön pénzbüntetést fogunk fizetni.  

Korábban ugyanis több, mint húszmilliárd forintos étkezési utalványpiacon több francia (multi)cég osztozott, még adókedvezményeket is kaptak az államtól; a hideg- és meleg étkezési utalványokat bizonyos összeghatárig adómentesen kaphatták a munkavállalók. Az Orbán-kormány az így szerezett haszonra csapott le és változtatta át a rendszert államivá.  

Mielőtt elővennénk habzó szájjal a Kósa Lajost és azt harsognánk, hogy „Francia multik, haza!”, ill. „Miért hagytuk idáig, hogy rajtunk élősködjenek?!”, néhány fontos információ:

A kormány érvelése az volt, hogy az így keletkezett profit az országban marad, amit a szociális üdültetésre lehet fordítani. A gond ezzel az érveléssel az, hogy az államosítás előtt is ez volt a helyzet, az utalványforgalmazásból részesülő szakszervezeti alapítvány a nyeresége egy részét szociális üdültetésre forgatta vissza. Ami változott 2012-után, az a szociális üdültetés marketingje: kitalálták az Erzsébet üdültetési programot, amelyek reklámját azóta is ezerrel tolják. Közben az Erzsébet-program működtetése körül több visszaélésgyanús ügy felmerült, illetve az egész program finanszírozása és működése átláthatatlan a nyilvánosság számára, miközben súlyos közpénzek fordulnak meg a rendszerben.

A cafeteria államosítása kapcsán legfőképpen az a kérdés merül fel, hogy tud-e az állam valamit, amit nem nyújtottak a magánszolgáltatók, a Sodexho-val kezdve a Ticket Restaurant-ig. A monopólium mindenképpen veszéllyel jár, hiszen

  • a monopolistát nem tudják otthagyni a vevők (nincs választási lehetőség: ez van);
  • nincsenek vetélytársak, amelyek így nem ösztönzik jobb szolgáltatásra (ennek meg is lett az eredménye: próbált már valaki Erzsébet-utalvánnyal előleget küldeni az üdülőnek, ahol szobát szeretne foglalni? Iszonyatosan abszurd, hosszadalmas kínlódás.)

A francia cégek és a magyarok nagy része vesztett, de mégis, ki profitált a lépéssel? Elsősorban a kibocsátó bankok, mint az OTP, vagy a K&H. Mivel félig-meddig elektronikus kártyával működik a rendszer, ez hihetetlen mennyiségű kártya legyártását és kibocsátását jelenti, nem beszélve a kártyaleolvasó gépekről. Mivel a kormány rendeletben szabályozta, ki kaphatja meg a megtisztelő feladatot a kártyák legyártására, a rendszer üzemeltetésére, ezért egyértelmű, hogy a versenyhelyzet helyett az OTP kapta meg a feladattal járó rengeteg profitot is.

Természetesen az eljárás (egyetlen piaci szereplőt állami beavatkozással másokkal szemben előnyben részesíteni)

nem euró-konform.

Ráadásul mindez felvetheti annak gyanúját, hogy az állam képviselői az érintett vállalat képviselőivel együtt pénzügyi visszaélést akarnak megvalósítani. Vagyis: a komplikált és konkrét bankra szabott kiírás nem nagyon készülhetett más szándékkal, mint azzal, hogy az OTP-nek tisztességtelen piaci előnyt szerezzenek, azaz korrupció.

A legrosszabb az egészben, hogy mind a kötelezettségszegési eljárást, mind a pert megúszhattuk volna, lehetett látni előre, hogy rossz vége lesz. A károkat a magyar emberekkel fizetteti ki a kormány, míg a profit megy az OTP-hez, meg a korrupciós sztoriban részt vevő állami vállalathoz és a döntéshozókhoz. 

Amikor visszacsap Brüsszel

De sem az EU, sem a francia multik nem voltak hülyék: eddig tízmilliárd forintba (adóforintba, amit mi magyarok dobtunk be a közösbe) került a francia multik elleni harc, miután a kormány kifizette a Ticket Express utalványokat forgalmazó francia Enderedet. Karácsony Mihály a Nemzeti Üdülési Alapítvány volt elnöke, cafeteria-szakértő a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában elmondta, várhatóan még 25-30 milliárd forintba fog kerülni az államnak (vagyis: nekünk, adófizetőknek) ez a harc, mert eddig csak Ticket Express ügye zajlott le, a Cheque Dejeuner és a Sodexo még csak most jön. (Utóbbi háromszor annyi cafeteria jegyet bocsájtott ki, mint a Ticket Express.)

Hozzátette, itt a kérdés az, hogy akik a döntést előkészítették, tudták, hogy megszegi az európai normákat. Ha tudta, hogy ezzel kárt okoz az országnak, felmerülhet Trócsányi László igazságügyi miniszer felelőssége, ha nem tudta, akkor a hanyag kezelés tényállás áll elő. Karácsony Mihály elmondta, hogy a kormány csak ügyvédekre másfél milliárdot költött, közülük az egyik jogi képviseletet ellátó iroda a Martonyi-féle iroda volt.

Karácsony Mihály arról is beszélt, hogy a kormány ráadásul titokban fellebbezett is és mivel az első jogerős döntés után még csak 7,1 milliárd forintos kártérítést ítéltek meg, de a fellebbezés után a kártérítési összeg kiegészült a perköltséggel és a késedelmi kamattal, így összesen 10,1 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam a francia Enderednek.

Még egy adalék: pont 42 milliárd hiányzik a magyar egészségügyből - írta pár napja a Népszava.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3312880006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.20. 16:00:19

De legalább Medgyessy kapott becsületrendet hogy eladta az országot a Franciáknak.

A kafetérirendszert, és a közműveket egyaránt.

Az a furcsa csak, hogy van ember, aki ma is az ország kiárusítása mellett érvel.
Agybeteg hazaáruló ballibek.

A.A. Cooper 2017.09.20. 16:53:13

@Ballib cenzúrázók réme 25: Agybeteg hazaáruló jobber! Még mindig van pofád a drágábbat, a szarabbat, a csúfabbat, a mocskosabbat hirdetni nemzetinek mondott, pedig csak agyhalott buzgalomból. Te tényleg ennyire hülye vagy, koma? Te tényleg nem érted, hogy mi fizetjük meg (te is, barom!) azt, hogy téged, meg még másik kétmillió elmeháborodottat félrevezettek?

morpho 2017.09.20. 19:59:22

@Ballib cenzúrázók réme 25: Medgyessy a szent koronát is el akarta adni amúgy, csak aztán Orbán megakadályozta! Hála Isten! Pénz meg nem számít! Ki a faszt érdekel! Könnyen jött, könnyen ment!

2017.09.21. 02:29:30

@morpho: szerintem az ügy tanulsága, hogy eleve be se kell engedni a piacra ilyen idegenszívű francia cégeket, mert aztán visszaélnek az erőfölényükkel. Kartelleznek, szar szolgáltatást nyújtanak, Sodexhoról hallottam ezt-azt régebben ismerőstől...
Nem mondom, hogy a magyar Erzsébet és Széchenyi utalványok annyival jobbak, de legalább meglenne az elméleti lehetőség arra, hogy ne idegen cégek vigyék ki a profitot az országból. Az más kérdés, hogy a Fidesz kormány mire veri el a pénzt. De a magyar utalványrendszer nem elvetendő ötlet alapból. Itt Kelet-Ázsiában igencsak kitörne a népharag, ha francia cégek jönnének és le akarnák tarolni a piacit olyan szinten, mint Magyarországon tették. Eleve van egy helyi, nemzeti elektronikus, készpénzhelyettesítő fizetési rendszer, ami be van betonozva, boltban, tömegközlekedésben is azzal fizet mindenki. Francia multi az utalványaival itt labdába se rúghat.

morpho 2017.09.21. 04:19:08

@karandash: Na de 40 Mrd forintért? Mindezt úgy, hogy fél évig kizárólag a CBA-ban lehetett beváltani? Aztán az Európai bíróság döntése kellett hozzá, hogy a többi kiskereskedelmi céget is bevonják? Biztos, hogy így kell létrehozni a magyar utalványrendszert? Ez volt a legjobb megoldás, ez tuti?

2017.09.21. 07:45:15

Szóval,ha a nemzeti köcsögök lopnak az nem bűn!Akkor innentől kezdve érthető,hogy miért kell az árokszélén toporogni 4 millió magyarnak!Az sem lehet véletlen,hogy lőtereket akarnak létesíteni,honvédelmi "céllal"!Ki kapta meg az ehhez szükséges "fejlesztésekhez" az engedélyt!Netán a nemzet egyik nagy csótánya?

2017.09.21. 08:43:44

@morpho: nem, nem is mondom, hogy ez a mostani rendszer jó, ha elolvasod az előző kommentemet, akkor láthatod.

@csulla: ne legyenek kétségeid, az is az árokpartra állít 4 millió magyart, ha mindent letarolnak a francia multik. Nézd meg mi van mobilkomminikációs piacon. Multik mindenhol, megy a kartellezés, magasak a díjak. Errr persze nem az lenne a megoldás, hogy hozzávágnak engedélyeket haverokhoz és elnevezik nemzeti telekom cégnek az ipari lenyúlást.
De abból sose lesz magyar tőkésosztály, ha még abból is egy idegenszívű francia multi profitál a magyar termelő magyar krumpliját egy magyar étteremben egy magyar vendégne szolgálják fel, ő meg egy idegenszívű francia utalvánnyal fizet.

TBone 2017.09.21. 09:05:55

@karandash: Magyar vállalatoknak is mgg lett volna a lehetőségük, hogy létrehozzanak egy hasonló rendszert, ami jobb és olcsóbb mint a a Francia cégek által nyújtott szolgáltatás. Ők inkább a könnyebb utat választották, és a haverjaikkal megváltoztatták a versenyszabályokat. Ezt a versenyelőnyt kell most az állampolgárok pénzén kifizetni.

Fergio 2017.09.21. 09:16:36

@karandash: Jó lenne, ha lenne újra magyar tőkésosztály. Úgy mint régen, amikor képviselték a magyar arisztokraták a magyar érdekeket (és persze a sajátjukat is), és bár akkor is voltak szegények, de legalább pozitív tettekkel (lásd. Széchenyi) próbálták előbbre vinni az országot. A mostani "tőkés" osztály mit csinál? A fidesz strómanságból és baráti körből bekerülve az állam (vagy mondjuk úgy a nemzet) kárára (kit érdekel az adófizetők vesztesége?) olyan üzleti lépéseket tesznek, amit csak nekik jó, és ráadásul kimeríti sok esetben a bűnszervezet fogalmát is. (Ugyanúgy kartelleznek mint anno a franciák) Természetesen ez a mentalitás az MSZP és az MDF korszakában is megvolt, ott is mocsok módon csinálták, legfeljebb kevésbé pofátlanul. Annak idején az állami vagyon elherdálásával kerestek pénzt, most pedig a visszavételével, ami még jól is sülhetne el, de így... Szánalmas, és szomorú, hogy a "rendszerváltás" után 25 (!!!) évvel is még az "ide nekem mindent" mentalitás működik ebben az országban...

1ghost 2017.09.21. 09:21:48

@Ballib cenzúrázók réme 25: Jó lenne még a tolvaj fideszfajtádnak fosztogatni az országot, igaz te nyomorult orbánista bérhazudozó? Hát nem barátocskám! Végetek van! Game over! S most, hogy 12 évig nem évülnek el a bűntetteitek, hát a rács mögött végzitek valamennyien, az kurva élet! A műanyag lakat is rátok rohad majd.

MACISAJT 2017.09.21. 09:30:07

"gy összesen 10,1 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam a francia Enderednek."

Igen.
De viszont a mérleg ellenkező serpenyőjébe tessék belekalkulálni:

1. mennyit kapott akkor Magyarország, amikor ez a piacot(is), az üdülési csekkekét, amikor valakik átjátszották a három francia cégnek?(A három francia, étkezési utalványt forgalmazó cég , a Chéque Déjeuner mellett az Edenred és a Sodexo bevonulása ugyanis valamiért rendre kimarad a ballib sirámokból).

2. Amióta kiebrudalták a nevezettek az állami cég javára, mennyivel keresett ezalatt többet az állam azzal hogy nem külföldre tolták a nyereséget?

Ha ezek a számolások megvannak, lehet gondolkodni.

Peetee 2017.09.21. 09:44:43

@Ballib cenzúrázók réme 25: A szabad piac nem új találmány, 60éve így működik az EU, akkor is így működött, amikor a csatlakozás mellett döntöttünk. Ez nem balos és nem liberális újdonság. Te, meg a túl mohó haverjaid nem akarjátok érteni, mert a szovjet minta után mentek: drágán előállítani a szar terméket és lenyomni a né torkán, hogy ez szép és jó; aki meg nem hiszi el amit hazudunk az a nép ellensége. Ez a kör már lefutott; tedd le végre azt a k***va szemellenzőt és kezdj el végre gondolkodni! Nem azt kérem, hogy úgy gondolkodj ahogy én...csak használd végre az agyadat a pártpropaganda visszabüfögése helyett!

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.21. 09:45:34

@karandash:

Pontosan erről van szó. Magyar cégeket kell helyzetbe hozni.

A franciákról már a cseheknek is megvan a maga tapasztalata, hogy kétszer annyiért számlázzák a vízdíjat, mint a többi cég.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.21. 09:46:52

@Peetee:

Az hazaárulók érve miszerint az állam rossz tulajdonos már rég megdőlt.

2002-2010 között bebizonyították az elkúrók, és azok akiknek elkótyavetyélték bagóért a nemzeti vagyont közműveket, hogy a külföldi tulajtól szarabb választás nincs.

Netuddki. 2017.09.21. 09:46:59

A barmok! Ahelyett, hogy az egész kafetériás baromságot megszüntették volna a picsába. Ha már úgyis a mi pénzünkből megy a büntetés, mi lenne ha azok fizetnék be akik miatt fizetni kell?

Anno, előre meg lett mondva, hogy ez lesz belőle. Ahogy az is, meg kellene inkább szüntetni.

Netuddki. 2017.09.21. 09:49:22

@MACISAJT: Milyen nyereséget tolvajfideszes trollocska? Azt ami most külföldi offshore számlákon landol? Rohadt jól járt vele az ország.

Peetee 2017.09.21. 09:50:15

@MACISAJT: Igen, úgy lenne logikus ahogyan mondod; a baj ott van, hogy a nyereség nem az államnál realizálódik. Az Erzsébet-rendszer 2,5x akkora árréssel dolgozik (1,50% helyett 4,25% kezelési költség), mint ami az azt megelőző időben törvényileg szabályozva volt. A rendszer üzemeltetését és kezelést NEM az állam végzi, hanem valamelyik csókos haver magáncégeinek szövevényes hálózata. A Franciáknak 1,5%-al is megérte, némi nyereséget termeltek vele, ami neked fáj...szerinted 4,25%-al mekkora nyereséget realizálnak? És nem, nem az állami nagy kalapba termelik a pénzt, hanem magánzsebekbe, osztalékként kifizetve!!! Ébredj már fel ember!!!!!

chrisred 2017.09.21. 09:54:29

Ezt a pénzt egy kevésbé korrupt állam inkább a cafeteria adótartalmának csökkentésére használta volna, és akkor eggyel kevesebb bőrt húznak le a hazai munkavállalókról.

chrisred 2017.09.21. 09:56:36

@Ballib cenzúrázók réme 25: Így van, most már nyilvánvaló, hogy az állam jó gazda is tud lenni, ha a saját zsebére dolgozik, és nem az adófizetők érdekében.

Helga Beauty Salon. 2017.09.21. 10:01:47

@morpho: Medgyessy a szent koronát is el akarta adni amúgy, csak aztán Orbán megakadályozta!

Te ezeket ép elméd teljes tudatában írod?

Helga Beauty Salon. 2017.09.21. 10:04:46

@chrisred: Így van, most már nyilvánvaló, hogy az állam jó gazda is tud lenni, ha a saját zsebére dolgozik, és nem az adófizetők érdekében.

Ha ennyire rettegsz minden adófillérért akkor miért nem voltbaj az, hogy a franciák vitték kifelé a lóvét???

Peetee 2017.09.21. 10:08:49

@Ballib cenzúrázók réme 25: Éppen most bizonyosodik be az ellenkezője! Az állam visszavette a közműveket, és szépen csendben teszi zsebre az extra profitot...amiért a multikat utálni kellett 3-4éve. Miközben Te boldogan kiabálod a világba a ballib meg soros szavakat, ezzel merevedést produkálva a gatyádban...eközben a világpiacon az áram és a földgáz ára is évek óta csökken. Amíg a köcsög multik voltak itt, addig őket törvény kötelezte, hogy a világpiaci árakhoz konvergálva alakíthatják a lakossági fogyasztói árat. Az államosítással ez a kötelezettség eltűnt. Egész európa, de még a kazah nép is fele annyit fizet az áramért és a gázért, mint 4éve. Mi meg 20%-al többet, azért, mert a gondos állambácsi szolgáltat. Gondolkodjál és kérlek, hogy tájékozódj már egy kicsit, mielőtt sületlenségeket beszélsz! Hagyd a franca a kötelező köröket és használd az eszedet, mert átvertek a pártpropagandával...nem is kicsit.

Helga Beauty Salon. 2017.09.21. 10:15:54

@Ballib cenzúrázók réme 25: Az hazaárulók érve miszerint az állam rossz tulajdonos már rég megdőlt.

Eleve rossz a kiindulási pont ennél a tételnél. Nincs olyan hogy állam , ami általános ismérveknek felel meg! Az állam olyan mint a mindenkori irányítói!
Ha idióták rosszul irányítják akkor rossz gazda! Persze a szocik alatt ennek a mondatnak minden betűje igaz volt!

morpho 2017.09.21. 10:48:41

@Helga Beauty Salon: Igen bazmeg! Csak ironizálok! Te meg hülye vagy, mert nem nézted meg mire írtam ezt! Előbb írsz, aztán olvasol. Próbáld meg forditva!

Evel Knievel 2017.09.21. 10:50:28

@Peetee: faszkalap, valamiból ki kell fizetni az adósságokat nem?

sas70 2017.09.21. 10:50:30

Egy állami tulajdonú vállalat is tud, tudna eredményesen működni, ha nem lenne ilyen kibaszott nagy korrupció. Csak a magyar valóság az, hogy már a vezetők kiválasztásánál az alkalmasság helyett, a rokoni politikai kapcsolatok számítanak, a működés során pedig szintén nem az eredmény, hanem slepp kiszolgálása. Ettől kezdve, ami állami tulajdonú az jórészt szarul működik.

chrisred 2017.09.21. 10:50:40

@Helga Beauty Salon: Mert semmi közöm nem volt hozzá, a cafeteria adóját viszont az én zsebemből veszik ki.

sas70 2017.09.21. 10:59:23

@Evel Knievel: Ja, ha Pista lop a boltból, akkor neked is szabad? Egyrészről, ez tehát nem ment fel senkit.
Másrészről pedig, a vizsgálat tárgya az, hogy ekkora értékű beruházásnál betartották-e a szabályokat. Lehet, hogy nem és akkor majd valaki seggbe lesz rúgva, remélhetőleg.
De vizsgálják, nem elutasítják, hogy nincs itt semmi látnivaló.

v.f.michael 2017.09.21. 11:12:34

@Ballib cenzúrázók réme 25: feltételezve, hogy valamennyi eszed azért mégis van, azon tűnődöm, havonta mennyi pénzt kaphatsz a tevékenységedért? Van még felvétel? Hol és kinél kell jelentkezni? Csak hogy tudjam a feltételeket ha mégis elvtelen és erkölcstelen pénzkeresetre adnám a fejem...

barbapapa 2017.09.21. 11:42:00

@Ballib cenzúrázók réme 25: te huseges kutya, ha ugyesen csaholsz, orban bacsi beled torli a labat, mielott anyad torkara lep :) szart se jelentesz a fidesznek, te ocska, olcso szerszam :)

Duplaxiii 2017.09.21. 11:43:35

Azért érdekes ez a megállapítás:
"Most megfizetjük az államosítás, az OTP és az Orbán-kormány kapzsiságának árát."
Úgy állítod be, mint valami egyszerű galádságot, pedig ez csak egy tétel a simicska tervei szerint kialakított pénzszivattyú sokaságából!
Nem, ez nem egy "felelőtlenség", hanem a terv része!
1) csinálni egy államosítást, azaz a másét megszerezni!
2) átalakítni olyanná, ami a mi embereink felé állítja a "váltókat" és ezt törvényekkel körülbástyázni.
3) kiszivattyúzni az összes pénzt az adott dologból.
4) kivárni, amig a érintettek, a károsultak nyernek.
5) a büntetést kifizteni az adókból, azaz azok pénzéből akiktól akár el is loptuk azt!
Ennyi és ez a tervek szerinti lépések, nem egy trehányság. Ami változott az az, hogy a terv kiagaylóját kivágták a vonatból.
Simicska terve volt, hogy a hatalmat kell megszerezni és akkor bentről, törvényesítve lehet lenyúlni.
Számtalan más esetben is ugyanezt látjuk, de a büntetés be van számítva, mert az évek múlva kapjuk és a kormány fizet, azaz azok, akik loptak, de nem a saját pénzükből fizetnek, hanem a kormány fizet az adófizetőkéből.
Okos, ügyes, ha nem gondolunk arra, hogy tőlünk lopnak.

barbapapa 2017.09.21. 11:43:51

@MACISAJT: na, hol vannak az adatok? Vagy csak jol hangzott, ugyhogy eldadogtad itt, amit egy nalad okosabbnak hitt haverod guglizott?

konrada 2017.09.21. 11:46:43

...azért egy gyakorlatilag 0 beruházást,0 marketinget igénylő, államilag biztosított szolgáltatásnál semmi nem menti azt, hogy minima 10 mrd forintot vittek volna a semmire ki a franciák a magyar gazdaságból....

...miözben persze igaza van annak, hogy a következő szolgáltató sem jó, meg maga a caffetéria rendszer eleme sem ebben a formában.
...de hogy 10 milliárdok mentek ki a semmiért??
Nem csodálom a Becsület-rendet...

Duplaxiii 2017.09.21. 11:48:29

A "franciázó" hősmagyaroknak felhívnám a figyelmét arra, hogy népszavazás döntött arról, hogy belépjünk-e az EU-ba. Mivel beléptünk, a szabályrendszer egésze vonatkozik ránk és nem csak az, ami nekünk jó.
Egyébként a korábbi cégek kafetériája jobb volt, mert:
- sokkal több dologra fodríthattad
- nem korlátoztak számos dolgot a saját, szintén korrupt csatornák felé!
Én láttam, amikor az "új" rendszerben egy nem nemzeti üzletben a mirelit pizzát nem fizethette ki a vásárló, míg a kiló magyar lisztet meg igen a másik. Az indok a köötelező szabályrendszer volt... Tehát kapsz kiegészítést, de csak arra használhatod, amivel a másik mutyis havert támogatod.
Ez szerintem nem "francia" kérdés, hanem a kormányszintű alap mutyi, tehát aki a franciákat támadja, az valójában a csútiék bűnözését támogatja.

konrada 2017.09.21. 11:48:42

@chrisred:
Mármint micsodát vesznek ki a zsebedből??

konrada 2017.09.21. 11:51:46

@Duplaxiii:
Jól van. Akkor szerinted tényleg az a jó, ha a semmire 10 mrd-okat visz ki haszonként egy "szolgáltató" az országból, mert azt már legalább más nem tudja ellopni.
okooos!

Duplaxiii 2017.09.21. 11:52:03

@konrada:
Tudod barátom, a kommunizmus már végetért!
Az üzletben ma törvények vannak, amik mindenkire vonatkoznak.
Ha egy cég mindent kifizet és nyeresége van, azzal azt csinál, amit akar! Nem a párt meg a nép szabja azt meg.
Azt sugallod, hogy a nálunk működő multik mind adótcsalnak és ezt a pénz ellopva kiviszik az országból.
Ha te kurvákra kötheted a fizetésedet vagy elutazhatsz bárhova abból, akkor egy másik ember vagy cég is megteheti ezt.
Amikor te elutazol külfoldre és ott költsz, akkor te nem lopod ki a magyarok pénzét? Hiszen az adózás utáni saját nyereségedet idegenben költöd el, a külföldit támogatod stb.
Miért jó még mindig ez a bolsevik stílusú ostobaság?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2017.09.21. 12:07:44

Mit nekünk 40-50 milliárd az adónkból, hiszen a lényeg, hogy a haszon a haverok zsebében kössön ki! Szemét, rabló bagázs.

MACISAJT 2017.09.21. 12:10:39

@Peetee: "Igen, úgy lenne logikus ahogyan mondod;"

Naná.

"a baj ott van, hogy a nyereség nem az államnál realizálódik."

Ugyan kérem. A nyereség a vendéglátóiparban, idegenforgalomban és a sokszázezer munkavállalónál realizálódik.

" Az Erzsébet-rendszer 2,5x akkora árréssel dolgozik (1,50% helyett 4,25% kezelési költség), mint ami az azt megelőző időben törvényileg szabályozva volt. "

Ezt honnan veszed?

"A rendszer üzemeltetését és kezelést NEM az állam végzi, hanem valamelyik csókos haver magáncégeinek szövevényes hálózata. "

Az efféle hablatyot hagyjuk is...

De senki nem tudott megbirkózni az eredeti kérdéssel, hogyan és mennyiért jutott anno éppen a három francia cég ehhez a piachoz?
Érdekes.

konrada 2017.09.21. 12:14:07

@Duplaxiii:
Nézd haver - ha már barátok vagyunk, akkor ennyi bizalmaskodás belefér.) - nem ezt írtam, nem anblock mindenről válaszoltam ezt.
Hanem erről a speciális üzletágról - az étkezési utalványról.
Ugyanis: a szabályokat az állam hozza meg: a felhasználókat - a cégeket és ezzel a dolgozókat az állami szabályzás tereli erre az útra, az elfogadókat a piaci helyzet.

Azaz ennél a speciális üzletágnál nincs gyakorlatilag befektetés, nem szükséges a folyamatos kampány, a költségek viszonylag minimálisak.
Így az alapvető bűn az volt, hogy egy ilyen - az állam és az állampolgárok (cégek) közötti - adóelengedési trükkbe beengedtek olyan szolgáltatót, amely gyakorlatilag tízmilliárdokat keresett rajtuk haszonként, melyet mivel befektetésük nem is volt, nem is terveztek, simán kihordtak.
Ezért már eleve börtön kellett volna járjon azoknak, akik mindezek ismeretében ezt lehetővé tették, mert ha csak hülyék voltak, már akkor is...
... a franciák otthon ilyent biztos nem tehettek volna meg.
...máshol viszont a francia érdekek képviselőit még ki is tüntetik.

...szóval: nem a tisztességes befektetői szándékról, valós munkával járó haszont sajnálom, hanem azt, ha olyan kiskaput építenek, melyen pénzt lehet kiszivattyúzni a magyar gazdaságból ...gondolom megfelelő ellenszolgáltatás fejében...

guvat 2017.09.21. 12:15:44

A szoci bukása után a mélyen humánus külföldi tőke a segítségünkre sietett és hazai barátai segítségével remek üzleteket kötött. Aztán bezárták a gyárakat, elbocsátották a dolgozókat és vitték a hasznot külföldre. Akik meg mindezt lehetővé tették, azok most pofáznak az "államosítás" ellen. Mellettük szól, hogy remek jogi háttérrel pocsékolták el az állami vagyont, így még a bíróságok is megítélhetnek egy kis aprót fájdalomdíjként...
Vajon kik kötötték ezeket a remek üzleteket?

konrada 2017.09.21. 12:16:16

@chrisred:
De hogyan???
Írd már le légyszi, hiszen az adókedvezmény eleve attól adókedvezmény, hogy nem szedik be, így az, hogyan veszik ki azt pont a te zsebedből, azt nem egészen értem...

chrisred 2017.09.21. 12:18:14

@MACISAJT: Miért, 2012 előtt bárki is ki volt zárva a cafeteria szolgáltatás nyújtásából?

MACISAJT 2017.09.21. 12:19:26

@Duplaxiii: "Azt sugallod, hogy a nálunk működő multik mind adótcsalnak és ezt a pénz ellopva kiviszik az országból."

Akarsz bizonyítékot is konkrétan?
Parancsolj. Amíg Orbánék nem hozták meg a törvényt pl. a kereskedelmi áruházláncok kötelező nyereséges működéséről, mármint hogy aki két egymás utáni évben veszteséges, az bezárhat...
addig itt Auchan, Spar, Tesco és tsaik Grün bácsi receptje alapján működtek( abból éltek hogy néha bezártak.)

Amióta megjött a törvény, csoda történt, lett nyereség is, meg némi nyereségadó.
Nem mindent számláztak körbe egymás között nemzetközileg mint előtte.
( Bár hozzáteszem, ez ellen a törvény ellen is prüszkölnek Brüsszelben, nincs kizárva hogy ott is finomítani kell a hazaáruló ballibák legnagyobb örömére).

chrisred 2017.09.21. 12:20:23

@konrada: Milyen adókedvezmény? 2011 előtt 400 ezer forintig adómentes volt a cafeteria, hogy tudnál a 0%-os adóhoz képest kedvezményt nyújtani?

István Tamasi 2017.09.21. 12:25:09

@karandash:
Egy agyatlan fitymaszbirkának miért nem mindegy hogy magyar vagy külföldi zsebtolvaj lopja meg?

István Tamasi 2017.09.21. 12:27:53

@Ballib cenzúrázók réme 25:
A nemzetthy szotyialista állam olyan jó gazda, hogy képes szerződést kötni Bp-Belgrád vasútvonal felújítására 240 éves megtérüléssel meg sokezer milliárdos Paks2-t Putyinnal soha meg nem térüléssel.

MACISAJT 2017.09.21. 12:28:31

És akkor nézzük az ítéletet:

"A Világbank washingtoni székhelyű választott bírósága december 13-án hozta meg döntését a Ticket Express utalványokat gyártó Edenred ügyében, amely 2013 szeptemberében adott be kérelmet Magyarországgal szemben.

A magyar állam ellen az ICSID-nél még további két kártérítési eljárás is folyik, ezeket az Edenredéhez hasonló indokkal – és a francia cégek magyarországi befektetéseit garantáló, Budapest és Párizs között 1987-ben aláírt egyezményre hivatkozva – a szintén utalványok kibocsátására és forgalmazására szakosodott Sodexo és a Le Cheque Déjeuner csoport indította. Utóbbi két francia cég esetében még nem hozott döntést a washingtoni székhelyű vitarendező központ. "

Világos, nem?
Az átkos kádárizmus utolsó éveiben , 1987-ben(!) között szerződés alapján indítottak pert a fransziák..és nyertek Washingtonban...

Mondhatnám hogy vicces, de valójában tragikus.
A ballibák "örökségét" még évszázadokig lehet nyögni.

konrada 2017.09.21. 12:29:22

@chrisred:
Na de nem azért, mert a sodexo volt a szolgáltató...

...ha meg azért, hát...

Peetee 2017.09.21. 12:29:24

@Evel Knievel: Előre kellett volna gondolkodni. A Te főnököd mit szólna hozzá, ha azt mondanád neki: "Főnök, vettünk új kalapácsokat. Ez 2x annyiba került, mint a régi, és csak fele annyit lehet vele ütni óránként, mint a régivel, de kaptam az eladótól egy kövér borítékot a zsebembe. Ebből neked nem adok 1 fillért sem, de vegyél fel még 2 embert, mert így a fele annyi ütéssel nem tudjuk elvégezni rendesen a melót; az új melósokat persze fizesd Te főnök, én meg minden hónapban elmegyek a kalapácsokért meg a borítékomért." Ott b@szna ki helyben a főnököd, másnap már nem kellene bemenni dolgozni. Neked miért jó az, hogy a régi szigorúan beszabályozott rendszerben egy külföldi cég termelt 10 egység nyereséget, míg most egy magyar oligarcha kapott egy tök laza szabályozást és tesz zsebre 200 egység nyereséget, cégei adót nem fizetnek, újra és újra bedönti őket, és még több hasznot realizál, amit kivisz a Kajmán-szigetekre meg Ciprusra...aztán beáll a mozgáskorlátozott parkolóba a belvárosban a 60 milliós szlovák rendszámos terepjáróval. Tényleg nem látod át, vagy csak nem akarod megérteni? Az általad említett adósságot az állam fizeti a Te meg az én adóforintomból; de a nyereség az új rendszerrel monopol-helyzetbe hozott csókos-haverok zsebében landol...érted-e?

chrisred 2017.09.21. 12:32:23

@István Tamasi: A nem megtérülés természetesen nem vonatkozik a zsíros megbízásokat elnyerő haveri körre. Így működik a neoliberális gazdaság.

chrisred 2017.09.21. 12:36:10

@konrada: Semmi köze hozzá, az adópolitika kizárólag kormányzati döntés.

Peetee 2017.09.21. 12:37:24

@MACISAJT: Ezek tények, bátran nézz utána. Amikor visszavették akkor sok ponton lazítottak az erre kialakított törvényen; nem volt elég az az árrés, amiből a francia profitot termelt (uristen, egy cég nyereséges, rettenetes) így gyorsan 250%-al megemelték. Nem az elv a probléma, hanem a módszerek. Ha 100% állami tuajdonú, non-profit céget hoztak volna létre a rendszer üzemeltetésére, semmi gondom nem lenne. Ez lenne a logikus és ez lenne az elvárható, de nem így tettek, hanem haver-céget hoztak helyzetbe. Ez szerinted normális?

konrada 2017.09.21. 12:42:50

@chrisred:
...reméljük, soha nem arról szól, hogy a kormányzatban részt vevőket előnyhöz juttatsa.

...de félek, ez csak naiv előny.
...ahogyan a mostani kormányzatnak vannak olyan gyanús döntései, melynél kilóg a lóláb, úgy elég fényes pata lógott ki annó az étkezési utalványos caffetéria-szabályzásnál is...

MACISAJT 2017.09.21. 12:43:06

@Peetee: "Ezek tények, bátran nézz utána. "

Kösz. Ha valaki valamit állít , bizonyíték meg az hogy én nézzek bátran utána, az felejtős.

Ugorgyunk.

illaim 2017.09.21. 12:45:55

Azon tűnődök, hogy ez a sok nicknéven írogató fidesstálib horda mikor fogja fel, hogy az adókedvezményekben részesített bennfentes brancs az ő pénzüket is lenyúlja! A valós piacot meg torzítja! Ti hülyegyerekek! Az Európai Unió arról szól, hogy határon átívelő vállalkozások szabadon működhetnek! A MOL meg az OTP miért nem csípi a szemeteket?
Ezzel a nacionailsta dumával házal a balkáni lótolvaj,hogy a multi kiviszi a nyereségét, ti meg maradék nélkül beszopjátok! A mészaroskőrincek hány új munkahelyet teremtettek? Hány nemzetközi piacon eladható terméket gyártó üzemet létesítettek?
Ilyenkor hova lesz az általatok hirdetett szellemi felsőbbrendűségetek ti öntelt buta szellemi toprongyok? Maradtok akik vagytok! Szolgalelkű jobbágyok!

2017.09.21. 13:03:34

Ilyenkor látszik, hogy mennyire szar a magyar oktatás. Nem nyelvtani szabályokat kellene bemagoltatni, hanem a felelős gondolkodáshoz és a mindennapi élethez szükséges dolgokat, pl. közgazdaságtan.
"A nyereséget külföldre viszi a szemét multi" szitkozódás használata mutatja a teljes sötétséget a fejekben.
Egy cég nyeresége pont olyan, mint bármelyikünk fizetése. Le van adózva és azt kezd vele mindenki, amit akar. Legjobban a ballibsizők vergődnének, ha törvényt hoznának rá, hogy a fizetést, csak az ország határain belül lehet elkölteni és csak az ország határain belül gyártott árut lehet belőle vásárolni. Mert a "külföldre viszi" kifejezés ellentéte ez. Biztosan Mészáros Lőrinc is Magyarországon költi el milliárdjait és nem villát, jachtot vesz belőle Horvátországban.

jaap 2017.09.21. 13:24:53

@MACISAJT: Gondokodni és számolni neked kéne. Talán akkor nem írnál marhaságokat.

jaap 2017.09.21. 13:31:41

@MACISAJT: Rettentő ökörségeket zagyválsz összevissza. Kishaver, fogalmad sincs mi és hogyan működik a kiskereskedelem vezető cégeinél. Amit írsz az nem bizonyíték, hanem összeesküvés elmélet amit vért hugyozva sem tudnál alátámasztani semmivel.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.21. 13:34:59

@barbapapa: @jaap: Nem tudni a számokat. De a külföldi tuti kiviszi a pénzt. Kivételesen @MACISAJT: -tal kell egyetértenem.

István Tamasi 2017.09.21. 13:35:13

@chrisred:
Nem. Amit leírt úgy az illiberális gazdaság működik.

jaap 2017.09.21. 13:35:45

@MACISAJT: Ugyebár te állítottál először(!) valamit. Namost ezt azóta sem sikerült semmivel alátámasztanod. Szóval igazad van magadra nézve, felejtős, ugorgyunk.

jaap 2017.09.21. 13:38:12

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Tudhatók a számok. Nem véletlen, hogy macisajt elvti sosem hozza azokat hiszen akkor öntökönszúrást végezne nagy nyilvánosság előtt. Régi motoros a különböző fórumokon, sok éve csinálja így.

morpho 2017.09.21. 13:58:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ...és azt honnan lehet tudni, hogy a magyar cég nem viszi ki a pénzt, illetve mi van azzal a külföldi multival, amelyik befektet Magyarországon a saját pénzéből?

Helga Beauty Salon. 2017.09.21. 14:08:28

@illaim: Azon tűnődök, hogy ez a sok nicknéven írogató fidesstálib horda

2011 óta 801 hozzászólás. Neked hány nickneved van? Ez az egy, csak szerény vagy és nem szólsz mi?:

Peetee 2017.09.21. 14:34:34

@MACISAJT: Én linkeljem be neked a törvény szövegét? A Google-t ne mutassam meg hogyan kell használni? Akkor meg majd azzal jössz, hogy nincs időd elolvasni, de ha jövő kedden délben beszaladok hozzád és felolvasom a Szijjártó által hitelesített példányról, akkor esetleg átgondolod, hogy hiteles-e? De a Soros-tervben vakon hiszel, és pontról pontra utána olvastál, ugye? Szerintem is ugorhatunk...

Peetee 2017.09.21. 14:36:44

@telkoe: A németet csak kissé beszélem, de a grafikonról nekem az olvasható le, hogy az elmúlt 3évben csökkentek a lakossági árak egyenesen arányosan a világpiaci árral. Nálunk nem csökkentek az árak, egyetlen fillérrel sem. Akkor most ki mit nem ért?!?!?!?

Toportyán Zsóti 2017.09.21. 14:43:31

@Ballib cenzúrázók réme 25: Érdekel valakit hogy agybeteg hazaáruló vagy illibsi?Bolsi tempó saját alávalóságtok másokra kenni.Fajtád putingazda prosztatáját izgatsa a g csuti hátsóján át.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.21. 16:41:19

@morpho: A külföldi multink muszáj kivinnie a pénzt, mert ezt kívánják a részvényesei. Abban meg csak bízhatunk, hogy Mészáros Lőrinc nem akar még több futball csapatot.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.21. 16:43:39

@jaap: Tudom. maci szerint az államadósság lecsökkent 19330 milliárdról 26300 milliárdra.

conchita wurst 2017.09.21. 16:50:16

persze hogy csípi a franciák szemét hogy nem kell a kajajegyük

mit kell ezen meglepődni

MACISAJT 2017.09.21. 16:50:20

@Peetee: "Én linkeljem be neked a törvény szövegét? A Google-t ne mutassam meg hogyan kell használni?"

A sok hablaty helyett elég lett volna saját kezűleg elkövetett állításodra(" Az Erzsébet-rendszer 2,5x akkora árréssel dolgozik (1,50% helyett 4,25% kezelési költség), mint ami az azt megelőző időben törvényileg szabályozva volt. ") egy linket adni, hiteles forrásból, ami alátámasztja az általad tényként előadottakat.

Nem megy, hát nem megy(nem lepődtem meg).

Ugorgyunk.

telkoe 2017.09.21. 17:15:08

@Peetee: Nem ertesz nemetul es nem erted hogy mit jelent az hogy fele annyit fizet.

Vigasztalodj azzal, hogy a halado baloldali indexertelmisegi felkerodzi a partpropagandat arrol arrol hogy mi van a vilagban, de csak ostoban pislog ha kulfoldiul kellene elolvasnia tenyeket.

Sics68 2017.09.21. 17:15:58

@guvat:

Ha valamiről írsz, ne árt utána nézni.

Az első és legnagyobb privatizációs hullám a Antall-kormány idején történt, ahol az MDF, a Kereszténydemokraták és a Kisgazdapárt alkotta koalició irányított. ( Az MSZP akkor épp ellenzékben volt.) ... A privatizáció első, legelbaszottabb hullámát ennek a kormánynak köszönhetjük .. annak, hogy ezek az agyalágyult hülyék nem voltak képesek felfogni a "befektetés" és az "ellenséges felvásárlás" közti különbséget. ( Befektetés az, amikor egy cég idehoz egy csomó pénzt, gyárat épít belőle, embereknek munkát biztosít államnak meg adójövedelmet. Ellenséges felvásárlás, mikor megvesznek egy működő gyárat, mondjuk azért hogy bezárják ... ) ... Amúgy azóta is minden kormány élt a privatizáció lehetőségével, azért hogy jövedelmet biztosítson magának... hisz amíg van mit eladni, addig a kormányok apránként eladogathatják ezeket a dolgokat... Az egyik MSZP kormánynak sikerült eladnia a magyarországi küzműhálózatokat, most a FIDESZ adott el budai kastélyt meg pesti duna menti telket. ( Mindet nagyon durván olcsón, verseny nélkül.. ) .... Szóval egyik kutya, másik eb. Vagy inkább: tolvajok ezek mind...

illaim 2017.09.21. 17:59:18

@Helga Beauty Salon: Ja. Szótlan szerény vagyok! LOL
Az a variáció, hogy a hozzád hasonló beírások szóra sem érdemesek, már fel sem merül
a mosott biomasszádban, amit a normális embereknél központi idegrendszernek, azaz agynak hívnak!

2017.09.21. 18:25:53

Érdekes ez az úgynevezett magyarok országa: kíváncsi leszek, hogy ezek a legendás szovjetellenes valamikori lázadók képesek lesznek-e bármikor is arra, hogy lámpavasra húzzák azokat a tolvaj fideszes gazembereket, akik szétrabolták az országot, külföldre kényszerítettek fél millió szakembert és becsületes adófizető állampolgárt, akik újfent kiszolgáltatták az országot Putyin elvtársnak. Mert ez nettó hazaárulás, és aki a fidesz nevű szektára szavazott, az ezekre a gazemberekre és nemzetrontókra szavazott, leszarva gyerekeink és unokáink jövőjét. Nem csodálkoznék, ha közismert fideszesek és kollaboránsaik leendő sírja mindig le lenne fosva.

guvat 2017.09.21. 18:39:42

Sics68
Nagyon távolról kellene kezdeni, de az abszolút amatőr Antall kormányt megfenyegették Londonban és az állami vagyon privatizációjának gyorsítására kényszerítették a hitelezőink. Nem akarlak elkeseríteni, ezért inkább te nézz utána a privatizációs intézmények vezetői köreinek, (gyakran átszervezték a céget, hogy eltüntessék a nyomokat) és példaként mondjuk a hazai cukoripar privatizációjának. Ha akarod, a MOTIM eladását is elolvashatnád...

Halibuli 2017.09.21. 18:47:16

Felcsúton az élet vidám,
Ott lakik egy híres cigány-
pecsenyét sütő mészáros,
Strómanból lett milliárdos.

Mert az élet gazdagon szép,
S azért fizet adót a nép,
Jól éljen a csúti törpe,
Holnap, most és mindörökre.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.21. 19:23:50

@guvat: Mit vagy oda a cukorgyáraktól? Egy ember cukorfogyasztása itthon 30 kiló. Vagyis 200 forintos bolti áron 60 milliárdról beszélünk. Ha levonjuk az adókat, rakodó járulékokat, 30 milliárdos termelésről beszélünk. Ez lenne olyan fontos?

guvat 2017.09.21. 20:09:05

Dehogy fontos! Szerintem is mindenünket oda kellene ajándékozni a "befektetőknek", akik jó emberek és akár a saját szájuktól megvont falatok árán is gondoskodnának rólunk! Mi meg csak hevernénk az árnyékban és színes üvegcserepekkel vakargatnánk a seggünket...

grafoguru 2017.09.21. 20:38:12

@Ballib cenzúrázók réme 25:

"Az a furcsa csak, hogy van ember, aki ma is az ország kiárusítása mellett érvel.
Agybeteg hazaáruló ballibek."

Ráadásul a haldokló Nyugatnak - pfúúúj.
Szerencsére egy csomó más viszont jó helyre megy... (pl. Paks, stb.)

ember100 2017.09.21. 21:47:59

@karandash:
Helló !

Elég egyszerű vagy :)
Akkor mi legyen a Mercedesszel , Coca- Colával , Opelllel ..... EZEK NEM multik nem viszik ki a nyereséget ?
Nem tarolnak a piacion vagy mi ?

Peetee 2017.09.22. 10:41:46

@telkoe: A német nyelvet nem beszélem (angolt és olaszt igen) ezért nem értettem pontosan. Nem kellene forgatni a szavaimat, ha már más ész érved nincs. A grafikonokhoz nem kell nyelvtudás; én azt látom, hogy csökkentek a felhasználói- és a világpiaci árak is. Ennek ellenére Magyarországon semmi nem változott, ugyanannyit fizetünk. Ha ezt nem akarod belátni, az már nem az én bajom...

telkoe 2017.09.22. 12:47:09

@Peetee: Innentől kezdve a modoros okoskodás helyett biztos könnyedén tudsz olyan grafikont mutatni, ami tényadatokkal alátámasztja, idézen tőled:
"Egész európa, de még a kazah nép is fele annyit fizet az áramért és a gázért, mint 4éve."

Biztos vagyok benne hogy egy ilyen tájékozott, észérvekre alapozó haladó baloldali értelmiségi képességeit nem haladja meg egy link beszúrása és leleplezed a német stat. hivatal hazugságait.

Peetee 2017.09.22. 13:01:34

@telkoe: Én nem azt mondtam (megint kiforgatod / szándékosan másról beszélsz), hogy a német statisztika hazudik...ott van benne, hogy csökkentek az árak. Neked mást mutat, vagy negatív tartományban van a Y-tengelye, vagy akkor nem értem?!

telkoe 2017.09.22. 13:44:14

@Peetee: Kérj meg valakit akinek sikerült elvégezni az ált is 6. osztályát hogy magyarázza el neked mit jelent a fele annyi. Az általános iskolai tananyag megértése és biztos alkalmazása egy egész új világot nyit majd meg számodra.

Peetee 2017.09.22. 13:57:10

@telkoe: Jaaa, már értem, Te az összegszerű pontatlanságom miatt tetteted a hülyét. Jó, akkor legyen "csak" 30%. Az nem elég vérlázító? 30% extraprofitot termel az állam az állampolgárain...a normál nyereségen felül az az E.ON-nak meg a GDF-szueznek elég volt és még a kötelező hálózatfejlesztésre is tudott belőle költeni....amire most lassan 4.éve egy kurv@ fillér nem jut és még a tervszerű megelőző karbantartások is elmaradnak. Ha szerinted ez így szuperjó, akkor nem nekem kell újrajárni az iskolát...vagy nem én vagyok lefizetett bérkommentelő...

telkoe 2017.09.25. 12:53:01

@Peetee: Találgatás helyett kérj meg valakit, hogy segítsen kiszámolni hogy mennyi a százalékos változás. Ha sikerül végre használnod az általános iskolás matekot akkor nemcsak elkerülöd, hogy ilyen találgatásokkal csinálj hülyét magadból hanem az életben is elkezdhetsz kikászálódni a lúzer hülyegyerek közül.
Természetesen ha elég a matek kegyelemkettes és a szoci propagandahülyeségek visszakérődzése, akkor továbbra is játszhatod a megmondóembert a többi haladó baloldali értelmiségivel.
süti beállítások módosítása