B1 blogcsaládMit rejteget a Fidesz? - az EU vizsgálná az azeri korrupciós pénzeket, a Fidesz képviselői ezt nagyon nem szeretnék

2017. szeptember 14. - ashwood

orba_n-aliyev-azerbajdzsa_n.jpgAdjatok pénzt, szemetek, és kuss! – így összegezhető a Fidesz és a kormány viszonya az Európai Unióval. Most az azeri korrupció kivizsgálását akarják szabotálni.

Az, hogy Magyarország neve finom szólva is érdekes társaságokban fordul meg mostanában, nem újdonság. Kedden például Ilham Alijev azeri elnök/diktátor találta azt mondani: "Magyarország Azerbajdzsán egyik legközelebbi barátja és partnere, nemcsak Európában, hanem az egész világon."

Hogy Azerbajdzsánnal a magyar politikusoknak mennyire és miért érdemes jóban lenni, azt egy másik hír illusztrálja: oknyomozó újságírók egy csoportja kiderítette, hogy Azerbajdzsán kormánya egy 2,9 milliárd dolláros titkos alapot tartott fenn, melyet vélhetően európai politikusok lefizetésére használtak. A szervezett bűnözést és a korrupciót kutató Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) szerint az „azeri mosodának” elnevezett titkos alapot 2012 és 2014 között hozták létre: Az azeri mosodának nevezett, bonyolult pénzmosó rendszeren több mint 2,9 milliárd dollár folyt át két év alatt négy, az Egyesült Királyságban regisztrált fedőcég segítségével. A pénzt Azerbajdzsán kleptokrata elitje 2012 és 2014 között mosta át a cégek észtországi bankszámláin. A vállalatok valódi tulajdonosai ismeretlen offshore részvényesek mögött rejtőztek el.

A hírek szerint Magyarországra is jutott a korrupciós alapból, véletlenül éppen akkor, amikor a baltás gyilkos, Ramil Səfərov kiadatása volt terítéken Budapesten. Szijjártó Péter külügyminiszter már a kérdést is – vagyis lehet-e összefüggés a korrupció és a gyilkos kiadása között - sumákságnak nevezte. Azeri barátai – sokat tanulva a legközelebbi baráttól – természetesen Soros Györgyöt és az örményeket látják a korrupciós ügy kipattintása mögött. Szijjártó itt még nem tart, de hamarosan.

Oda viszont már eljutott a Fidesz, hogy európai parlamenti képviselői nemmel szavaztak az EP-ben arról az előterjesztésről, amely kötelezné az EU-t, hogy vizsgálja ki az azeri megvesztegetési kísérleteket.

Az előterjesztésben az áll, hogy az EP képviselők elítélik, hogy „Azerbajdzsán és más autoriter rezsimek megpróbálnak törvénytelen módszerekkel befolyást szerezni az európai döntéshozók között”.  Parlamentnek ki kellene vizsgálni az ügyet és határozott intézkedéseket hozni az ilyen korrupciós esetek megelőzésére." Az előterjesztést 578 parlamenti képviselő megszavazta. 19 ellenezte - köztük a Fidesz képviselői. A kérdés viszonylag egyszerű: Azerbajdzsán legjobb barátja miért ellenzi a korrupciós ügyek kivizsgálását?

Válasz nincs.

Ahogy arra sincs válasz, a Fidesz miért nem akarja, hogy

– az EU ellenőrizze – akár a felcsúti kisvasút esetében is – az uniós támogatások felhasználását,

– az EU ellenőrizze Magyarországon a nők és férfiak közti egyenjogúságot a munka világában,

– Magyarország is tagja legyen a közös, uniós ügyészségi szervezetnek?

Aki ennyire irtózik minden, tőle független ellenőrzéstől, annak komoly takargatni valója lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6612828470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2017.09.14. 20:18:26

Akkor sem lenne jobb, ha megszavaztuk volna, mert a vizsgálóbizottságról hamar kiderült volna, hogy Soros pénzeli, de biztosan nem keresztények és a tagjai segítettek már lombikbébi programos szülőkön

Fergio 2017.09.15. 01:27:27

@VaradiJanos: Megint is rontod a levegőt Fideszbuzi? Nem kéne már közmunkásként Orbán seggát nyalnod?

chrisred 2017.09.15. 05:44:19

"Az ellenzék állandóan a korrupcióval támad, de Lánczi szerint "amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája". Olyan célokat tűzött ki a kormány, mint a hazai vállalkozói réteg kialakítása, de tárt karokkal várják az itt beruházó külföldieket is."

Tehát az azeriek beruháztak abba, hogy a magyar kormány avassa hőssé a keresztényt lemészároló muszlim baltásgyilkost.

postumus mumus 2017.09.15. 07:46:14

@VaradiJanos: Mi van hülegyerek, elfogyott a gereblyéznivaló lehullott falevél a parlament előtt a Duna vizében, hogy közmunkásként itt baszod a rezet? A múltkor már eltakarodtál hála istennek egy időre, nem hiányoztál. És ne kínlódj, ne görcsölj, ne fáraszd magad a válasz kiagyalásával, szarok rá, hogy elolvassam. Mert annyit érsz!

Fergio 2017.09.15. 10:16:17

@VaradiJanos: Nagyon gyenge eresztés kisköcsög, még gyakorolnod kell. Inkább legózgassál az való neked.

jános515 2017.09.16. 14:13:29

@VaradiJanos: Na mi van szekus bozgor ? Mit ugatsz itt, te seggnyaló ? Takarodj már haza , mert mindjárt megkötlek, te ostoba narancskullancs , te buta véglény !