B1 blogcsalád



Szaporodnak a jelek, hogy sötét jövő vár a mai magyar iskolásokra

2017. szeptember 07. - Mr Flynn Rider

A magyar szakképzési és iskolarendszer kineveli a jövő munkanélkülieit.

szakmunkas_robot.jpg

Két, első látásra unalmas hírt mutatunk meg: az egyik az NGM közleménye, amiben azt írják,

olyan képzésekre van szükség, amelyeket a gazdaság elvár.

A másodikban a Deutsche Bank vezére szerint

nagy számban kell majd kirúgniuk embereket a robotok terjedése miatt.

Hátborzongató olvasni, hogyan gondolkoznak sokan Magyarországon a jövő (vagy akár: a jelen) munkahelyéről. Lelőjjük a poént: ha olyan képzések lennének Magyarországon, amiket a gazdaság elvár, akkor elsősorban jó tanárokat, technológiai szakembereket és gazdasági szakembereket képeznének, nem szakmunkásokat. A kormány nem bezáratná a gimnáziumokat, hanem minél többet nyitna.

A jövő szakmunkásai ugyanis a robotok. 

Nyilván, mi sem tudjuk megmondani, mi lesz a mostani ipari forradalom folytatása, de Magyarországról nyugatabbra (sőt: keletebbre is) mindenki olyan fogalmakban gondolkozik, mint a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás kérdése, vagy a robotok.

szakkepzese_a_jovo.jpg

"Debreceni virágkarnevál, 2017. De lehetne 1962 is."

A Deutsche Bank vezérigazgatója, John Cryan szerint "nagy számban" fogják elveszíteni munkájukat a bank alkalmazottjai amiatt, hogy munkakörüket a technológiai fejlődés feleslegessé teszi – írta a 444 pont tegnap. De bármelyik angol (német, francia, japán, kínai) lapot nyitjuk ki, ugyanaz van benne: új módot kell feltalálni annak, hogy hogyan alkalmazzanak embereket a cégek, és az is lehet, hogy az embereknek is új módokat kell kitalálniuk arra, hogy mivel töltsék el az idejüket.

Cryan Frankfurtban adott elő egy bankügyi konferencián azt mondta: arra a kérdésre, hogy a technológiai fejlődés hogyan érinti majd a bankszektort, az őszinte válasza az, hogy nem lesz szükségük ennyi emberre. Ma a bankjaikban robotként viselkedő, mechanikus feladatokat elvégző emberek dolgoznak, míg holnapra olyan robotok lesznek majd, akik emberként viselkednek.

Olyan országra, ahol emberek szerelnek össze gyárakban termékeket, még pár évig lesz szükség. Aztán megjönnek tömegesen a robotok és a gyárak bezárnak, a szakmunkásokat pedig kirúgják. 

A német bankvezért sem tudta megmondani, hogy a bankcsoportnál hány embert érinthet a változás, csak annyit mondott, hogy "nagy számban". Példaként említette a könyvelőket, akik közül ma gyakorlatilag sokan egy számológép feladatát látják el.

Cryan persze nem csak ijesztgetni akart, elmondta azt is, hogy lesznek munkakörök, ahonnan izgalmasabb feladatkörökbe léphetnek majd elő azok az alkalmazottak, akik jelenleg mechanikus feladatokat látnak el.

Ebből az egyszerű példából is látható, hogy Magyarország, az orbáni gazdaságpolitika és oktatáspolitika teljesen tévútra tévedt, amikor egyszerű összeszerelő-országgá változtatta Magyarországot. A gazdaság és a foglalkoztatottság nő ugyan, de vajon meddig tarthat mindez? 

Ijesztő, hogy mit mondott a brit bankvezérrel kb egy időben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.  Úgy fogalmazott:

"A magyar gazdaság jövője, a munkaalapú társadalom építése szempontjából az egyik legfontosabb feladat, hogy olyan minőségi képzéseket biztosítsunk, olyan szakmunkásokat neveljük, amilyeneket a gazdaság elvár."

Most súgunk az államtitkár úrnak: a gazdaság – mint a fenti példa is mutatja – nem vár több szakmunkást. A szakmunkás a robothoz képest ugyanis lassabban és drágábban dolgozik. És unja. A robot meg nem unja soha, csak csinálja. Negyed annyiért. 

Cseresnyés Péter az NGM, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, valamint a Nagykanizsai Szakképzési Centrum által szervezett regionális szakmai szakképzési és felnőttképzési konferencián beszélt arról, hogy a leendő szakembereknek olyan alaptudást kell biztosítani, amire az egész életen át tartó tanulás is épülhet.

- Vonzó, versenyképes tudást, készségeket kell biztosítani, ezért a kor szellemének és igényének megfelelő módon változik a képzés, a tananyag, de "külcsínében" az intézményi hálózat is - jelezte az államtitkár.

Cseresnyés Péternek amúgy teljesen igaza van abban, amit mond, csak mindezt mondjuk az egyetemi képzésre kellene vonatkoztatnia. Nem a szakunkás-képzésre. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr10012808078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uni1002 2017.09.07. 13:00:22

A gazdaság, a fentiekkel ellentétben, VÁR több szakmunkást! Víz, gáz, lakásfelújítás, burkolás, szigetelés, stb. Rengeteg munka van, amit a büdös életben robot nem fog elvégezni. Máris nagy a hiány, nincs szakember, aki leburkolná a folyosómat, megcsinálná a fürdőszobát, és a konyhát. Az igaz, hogy sok munkát át fognak venni a robotok, szalagszerű összeszerelő üzemekben, de azokat most sem szakmunkások hanem operátorok (betanított munkások) végeznek. Végül, ha meg akar élni, az egyetemi végzettségűek lesznek kénytelenek kitanulni a szakmákat, már láttam ilyet a környezetemben, lehet hogy egy könyvelő fogja a konyhabútort beépíteni...

dívamacska 2017.09.08. 12:40:10

Egyet kell értenem a fentebb szólóval. Teljesen más dolog robotizálni egy szalag melletti gyártási folyamatot, mint egy méretre szabott konyhabútort megtervezni és legyártani, majd beszerelni vagy leburkolni a budit, esetleg kimenni megjavítani a mosógépet. És tényleg alig akad ember ilyesmire, nekem is ez a tapasztalatom. Hónapos sorok várnak a jó szakemberekre, de még a kevésbé jókra is.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.08. 13:15:17

A mechanikus papírmunkákat biztosítási cégeknél, bankoknál,... valóban el fogják végezni a robotok.
Nem is olyan messzi távlatban.

De a fizikai szakmunkát, nem fogják tudni, még jó ideig kiválltani.
És ezekből most is hiány van.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.08. 13:16:39

Egyébként érdekelne, hogy a blogíró szerint ez a robotizálás, és ezokból történő munkahelyvesztés mennyiben magyar sajátosság ?

fizetekmegegysort 2017.09.08. 13:24:26

@dívamacska: @Uni1002: A minap olvastam egy cikket, ami azt taglalta, hogy míg eddig csak lepedő vagy törölköző típusú texileket tudtak robotok szabni és varrni, lám-lám, már van fejlesztés, amivel farmert, pólót, bonyolult darabokat is el tud készíteni egy robot, ezért egyre több cég tér át robottechnológiára (az indiai gyerekmunkások helyett) Szerintem mindketten ott tévedtek, hogy azt hiszitek, az építkezések a jövőben is a mai technológiákkal folynak majd. Úgy sejtem, hogy a következő 50-100 évben rendre meg fog változni számtalan technológia, az építőipari is. Például nem kell majd burkoló, meg vízszerelő, mert nem úgy rakják össze a házakat, ahogy most, hanem megtervezi egy okos mérnök, és legyártják valamiféle kész-technológiával, miután hajszál pontosan lemodellezték 3dben, és a megrendelő mindent kitalált. A robot meg két nap alatt összerakja előregyártott elemekből, amik már teljes gépészettel érkeznek. A mosógép pedig okos lesz, és jelzi előre, hogy mi fog elromolni benne, és nem, nem kell ember, hogy az említett alkatrészt cserélje. Az intelligens gépek megjelenésével szerintem teljesen más lesz az élet. Én úgy godnolom, a mai fejünkkel, a mai technológiákkal valóban nem tud egy robot budit burkolni, csak abban tévedünk, hogy 50 év múlva is burkolni kell a budit... Hogy ezt mire alapozom? Gyerekkoromban vezetékes telefon sem jutott a lakásokba, és alig telt el negyven év, már lassan az ovisok is okostelefonnal rohangálnak. Akkor még a postára rohantunk, ha hívott a külföldi nagynéném, most bármikor képpel-hanggal csacsogunk a szkájpon. És nem, nem volt hihető még 25 éve sem, amikor a vezérigazgató óriás telefonját a sorőr cipelte, hogy nekem valaha lesz majd mobilom (ugyanmár, az olyan drága lesz, hogy úgysem tudjuk megfizetni). Szóval ezek miatt hiszem, hogy nem vagyunk képesek felfogni a tempót és a fejlődést, és igen, itt a robottechnológia a nyakunkon, és olyasmiket is át fognak venni a robotok, amkről most még álmodni sem merünk. A nagy kérdés szerintem az lesz, hogy mire fordítjuk a felszabaduló szellemi kapacitást. Mert ha fegyverkezésre és hatalom szerzésre, akkor meg vannak számolva az emberiség napjai. Ha mondjuk űrkutatásra, és idegen civilizációk felkutatására, akkor talán kevésbé. Ha pedig felnövünk a feladathoz, és a felszabaduló szellemi kapacitásokat az emberiség szolgálatába állítjuk, akkor még jó is lehet ez nekünk (nem, nem tippelek arra, hogy ez történik majd, sajnos).

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.08. 13:45:05

Egy lakásfelújításnál a szobáim tele lesznek sok málenkíj robottal? :)))

zokogjatok 2017.09.08. 14:44:39

@fizetekmegegysort: 2000-re mindenkinek repülő autója lesz, aztán jöhet az űrmeghódíccsa (1960)

PK9 2017.09.08. 15:02:44

..burkolni..? csempézni..? hát hol éltek ti..? úgy beszéltek mint anno a vályogházasok, elképzelésetek sincs mi lesz itt 10 évmúlva, pl. te amikor általánosba jártál gondltad volna hogy telefonodon jelentkezel be oktatásra és végzel el e-OKJ-s tanfolyamot..?

5-7 év és kifejlesztenek olyan anyagokat, amiket folyékonyan szállítanak, falra vagy padlóra leterítenek és csmpe keménységűvé és víztaszítóvá vlik... csempe meg burkoló szalma... persze...

erre épülve az építőipar - karöltve törvényi kötelezéssel SABLON alapterületű lakásokat fog előírni és legyártani hogy a munkafolyamatok gyorsabbak és olcsóbbak legyenek; egységelakások lesznek és lesz rá KERESLET is mert ezeket az egyen 40-60-100 nm lakásokat töredék árért és töredék idő alatt "lerakják"

aztán ikea bútorokkal "egyéniesítheted".

vízszerelő.... hát röhögök..

midnight coder 2017.09.08. 15:50:43

Elárulom, hogy a mai tömegdiplomákat sokkal-sokkal hamarabb fogják kiváltani a mesterséges intelligenciák. És itt nem csak a hamburgert áruló kommunikáció-büfé szakra gondolok, de a jogászok, könyvelők, közgazdászok, különféle szintű managerek, sőt orvosok, mi több művészek egy részére is.

ogli dzsí 2017.09.08. 15:56:06

qrvanagy butaság a poszt, persze itt ez a norma

robotok bazmeg az

a szakmunkásokból óriási hiány van egész európában jelenleg, és egy jó szakmunkás többet keres itthon is mint egy átlag diplomás irodista

ogli dzsí 2017.09.08. 16:00:31

@Ballib cenzúrázók réme 25: ballib bbloggerek imádnak robotizálásról meg munkahelyvesztésről fantáziálni

közben amikor kormányon voltak külgazdasági konjunktúrában is sikerült növelniük a munkanélküliséget, a feketemunkát, és a jövedelemadót

2010 óta 50%-kal emelkedtek a bérek, mérsékelt infláció mellett, utolértük a cseh és szlovák béreket, mindenki kap munkát aki akar

erre jönnek robotizációval, meg alapjövedelemmel

phássszzzmek

fizetekmegegysort 2017.09.08. 16:14:49

@zokogjatok: aha, és soha nem fog elterjedni a mobiltelefon, mert túl drága, és különben is nehéz. Ugyanez az internetre/számítógépre pepitában. És igen, a fejlődés mindig tartogat zsákutcákat is (egyébként már létezik repülő autó). Pont attól futottak bele, hogy a jelen legmodernebb technológiájáról gondolták, hogy majd széles körben elterjed és nem feltételezték új technológiák elterjedését.

fizetekmegegysort 2017.09.08. 16:15:38

@ogli dzsí: ötven százalékkal, muhaha! Mesélj még!

ogli dzsí 2017.09.08. 16:24:30

@fizetekmegegysort: 2010ben az átlagfizetés 200 bruttó volt, most 300 bruttó

gondolom kimatekozod magadnak

nettó több mint 50%-kal nőtt

zokogjatok 2017.09.08. 16:35:09

@fizetekmegegysort: "Ha mondjuk űrkutatásra, és idegen civilizációk felkutatására, akkor talán kevésbé"

Mert bözsi néni otthon most csak azért nem kutat űrt, mert csapot kell szerelnie, honnan a faszból jutnak ilyenek az eszedbe, annyira irigylem ezt a naiv optimizmust :D

fizetekmegegysort 2017.09.08. 18:00:45

@zokogjatok: A stílusod magadtól ilyen gusztustalanul alpári, vagy keményen meg kellett dolgoznod érte? Felszabaduló szellemi kapacitásokról beszéltem, nem Bözsi nénitől. Tudod, ha a mérnök eddig csapot/házat/autót tervezett, most meg ezt majd megcsinálja a gép, akkor mérnök használhatja masra a tudását. Aki eddig mérnöknek tanukt az majd most űrkutatónak/jövőkutató nak, mittoménminek tanul. Tudod, az a tíz szakma, ami ma a legnépszerűbb top 10 a fiatalok körében, 20 éve még nem is létezett...oktatáskutatásról hallottál már? Persze, mindezek megértéséhez szükséges az értő olvasás tudománya, ami neked láthatóan nincs meg, ezértBözsi nénikben gondolkodsz (aki hol is lesz 50 év múlva és mi köze is van a mostanság képzett - 6-21 éves - gyerekekhez, akinek oktatásáról eredetileg szó volt?!). Nem hiszem, hogy én lennék naív, szerintem te vagy földhözragadt.

ogli dzsí 2017.09.08. 18:12:54

@fizetekmegegysort: bullshit

buta vagy mint a föld, úgyhogy mehetsz te is jövőkutatónak

ogli dzsí 2017.09.08. 18:16:03

@fizetekmegegysort: 'az a tíz szakma, ami ma a legnépszerűbb top 10 a fiatalok körében, 20 éve még nem is létezett...'

bullshit

agyat szoktál használni? vagy csak elfogadod igaznak amit a hozzád hasonlóan seggbuta ujságírók kiokádnak magukból?

mi a legjobb szakma most? orvos, mérnök, jogász ... 100 éve is ezek voltak a legjobbak meg 100 év múlva is ezek lesznek

na most már mehetsz okatáskutatónak

fizetekmegegysort 2017.09.08. 18:18:38

@ogli dzsí: 2010 btto 202525, 2017 btto 290300. Nálam ez nincs 50 % felett. Igaz, nem az origo vagy a vg nevű pártlapot és nem egyetlen kiugró adatot (június havi lett 300 felett, de a jan-jún időszak, amit hasonlóan időszakkal hasonlítunk, az nem) néztem, hanem ksh átlagokat. És hát, vásárlóerő egységben ugyebár nem néztem meg, mert minek vitatkozzak veled, ha eleve túlzó és pártlapokból vett onfokra építesz?!

ogli dzsí 2017.09.08. 18:58:33

@fizetekmegegysort: 2017ről még nincs éves adat 300 fölött lesz és arra megy még rá a 2018as minimálbér emelés plusz járulékcsökkentés

azaz 2 ciklus alatt 60%-kal fog nőni a bruttó átlagbér és 40%-kal a nettó reál átlagbér

ami nem szar tekintve hogy 1990-2010ben összesen nőtt 20%-ot a nettó reál átlagbér

ennyire geci az Orbán mindent ellop

fizetekmegegysort 2017.09.08. 19:06:29

@ogli dzsí: " bullshit, seggbuta", hőzöngés, érvek nuku - igen, téged száz éve is és most is bunkónak neveznek. :) És nézz utána, gugli a barátod, : rég nem ezek a legnépszerűbb szakmák az y feletti generációnál, még ha a pártközpontban nektek erről nem szóltak, akkor sem. Kevered azzal, h mely egyetemi szakok a legnépszerűbbek. Szórakoztató a csacskaság, amit előadsz. Számolni nem tudsz, egyetemi szakot népszerű foglalkozástól megkülönböztetni sem tudsz. Mesélj még! :)

szamaritánus 2017.09.08. 19:08:38

"munkanélkülieit"
IRNI IS ROBOTOKNAK KENE, BASZD MEG!

fizetekmegegysort 2017.09.08. 19:10:48

@ogli dzsí: oda ne szarjak... vásárlóerő? Árak emelkedése (nem az infláció)? Vásárlói kosár változása? Nemzetközi gazdasági trendek? Nemzetközi összehasonlítás? Enélkül ezek elszigetelt adatok. Mondjuk Orbán tényleg geci, ezzel egyetértek.

Larry Silverstein 2017.09.08. 19:11:47

@fizetekmegegysort: akkor nézd meg milyen egyetemekre jelentkeztek 2017ben a legtöbben

pont ugynoda ahova 20 éve

Larry Silverstein 2017.09.08. 19:13:46

@fizetekmegegysort: mindenki tudja hogy a 90es években 5x ennyire romlott a pénz, a 2000es években pedig 2-3x ennyire romlott

konkrétan a pesti lakásokon kívül minden olcsóbb mint 5 éve

Snoopyzit29 2017.09.08. 19:27:31

@Ballib cenzúrázók réme 25: "A mechanikus papírmunkákat biztosítási cégeknél, bankoknál,... valóban el fogják végezni a robotok."

Azért ne gondoljuk, hogy a bankoknál is agyhalott operátorok dolgoznak! Át kell látni dolgokat, összefüggéseket kell értelmezni, ha a helyzet megkívánja el kell térni a standardtől, egyedi megoldásokat kell alkalmazni.
Már most is rengeteg mechanikus feladatot számítógépek végeznek, különböző programok, algoritmusok futnak. A bankszektor az egyik leginkább "számítógépesített" iparág, hogy úgy mondjam.
Valamint nagyon sok olyan helyzet van, amikor megszívnák az emberek azt, hogy ha robotok csinálnak egy-egy feladatot. Az robotokat is emberek programozzák ott is lehet hiba, ez az egyik. A másik - és ez talán még jó is lehet, bár kérdés, hogy kinek - hogy ha robotoknak kell szabályokat betartani, akkor nem lesz helye semmilyen engedménynek, semmilyen szabálytól való eltérésnek. Úgy értem egy hitelkérelem elbírálása történhet majd automatikusan, de ha nem lesz minden kitöltve az ügyfél által vagy nem lesz minden tökéletesen megcsinálva, akkor a robot az úgy fogja értelmezni, hogy nem teljesült a feltétel és bukta. Tehát nem lesz ott egy ember, aki majd kisilabizálja, hogy mit is akart írni a hülye ügyfél, meg kideríteni, hogy mit hazudozott össze a hitelkérelmében, hanem automatikusan bukta lesz az ügyfél szempontjából. Ez kérdés, hogy kinek lesz jó? Mindaddig, amíg bármit is egyedi módon - de kb. egy 500 oldalas szabályzat alapján - összefüggésében kell látni, addig ezeket a feladatokat nem fogják robotizálni. Az értékesítést se tudom elképzelni, hogy egy robot fogja csinálni.
Ha meg egy csomó robot lesz, azokat karban kell tartani, több informatikus kell, akik több fizetést kérnek majd, mint a mezei ügyintéző, a több robotnak több áramigénye stb. lesz mit tudom én. Ha bármit változtatni kell a rendszeren, ahhoz megint csak infrastruktúra kell stb.
Szerintem még kicsit távolabb van az, hogy a bankoknál robotok dolgozzanak.

fizetekmegegysort 2017.09.08. 19:53:57

@Larry Silverstein: nem mondod! 5 emberre vezetek háztartást, 3 kiskorúra vásárolok ruhát/cipőt/tancuccot. Szóval bocs, de most hangosan kiröhöglek! Épp 2x annyiba kerülnek pl a gyerekcuccok mint 5 éve.

fizetekmegegysort 2017.09.08. 20:05:24

@Larry Silverstein: akkor neked is: a legnépszerűbb egyetemi szak és szakma nem ugyanezt jelenti. Meglepő módon az emberek nagy hányada nem az lesz aminek tanul. Például bérkommentelő kormányseggnyaló képzés sincs, mégis igen népszerű szakma mostanság. Youtuber képzés sincs , meg etikus hacker, meg (16 éves) íróképzés sincs, nincs social influencer egyetemi szak, stb. Az y-ok es az utánuk jövők egészen mást akarnak és fignak csinálni. Akkor is ha mi öregek állandóan azt hüppögjük, száz év is így vót... a 4.ipari forradalom nem vicc...

fizetekmegegysort 2017.09.08. 20:13:57

@Snoopyzit29: Szerintem nem lesz a mai értelemben vett értékesítés és termékportfolió. Valószínűleg mert olcsóbbá válik a gyártás, nem kerül ennyibe a lakhatás, autó, stb, így simán lehet, hogy a lakossági hitelezés nagyon lecsökken vagy nem lesz. Ha pl olcsó az építési technológia, sokkal logikusabb a bérlakás rendszer mint a tulajdon. Azzal egyetértek, hogy sokkal nagyobb tudású és tömegű szakember kell majd a robotok karbantartására, programozására, stb. Az elterjedés gátja szerintem sokkal inkább a magántulajdon, annak felhalmozása és a társadalmi egyenlőtlenségek lesznek, de nem a technológia.

Larry Silverstein 2017.09.08. 20:19:19

@fizetekmegegysort: aki jogásznak meg orvosnak meg informatikusnak tanul az az lesz amit tanult

mardék meg fut az aprópénze után

Duplaxiii 2017.09.08. 20:21:53

Remek poszt!
Rávilágít a mai tévedésekre, a politikusok és az érintettek kamujára!
- A robotok kizárólag egy egységesíthető és jellemzően folyamatos és monoton (illetve nagy precizitást igénylő) területeken alkalmazhatók. A rémképek keltésébe belekeverni a scifit? Hát gazdasági érdek...
- Az oktatásunk téves úton jár, mert az a terület, ahova majd szakemberek kellenek, már a modern területek lesznek, még egy hétköznapi vízszerelő sem nélkülözheti a modern ismereteket, mert már az eszközök és a szerelendő, beépítendő berendezések sem a pottyantós WC-k szinte lesz.
- Ma a modern bérmunkaterületen is (Audi, Mercedes) magasan képzett betanított munkásokat alkalmaznak, mert minden automatizált, és egy ilyen környzeteben nem alkalmazható egy klasszikus szakmunkás!
- Azok a területek, amikre hivatkoznak, csak passzív területek, egyszerű bérmunka, magyarázn a "bankjegygyár" van nálunk. Ezek a cégek semmiféle értéket nem adnak a hazai fejlődéshez! Nincs saját termelés a saját piacra! Bérmunka és hitelalapú kereskedés, ez pedig leépülés és az ország végleges kifosztása!
- Vajon miért éri meg az államnak azokat a beszállítókat támogatni, akik kizárólag egy-egy nagy összeszerelőüzemnek dolgoznak? Ez csak pénzmosás! Egy beszállító csak akkor gazdaságos az ország szempontjából, ha a termékét számtalan másik gyár, külföldi cég is megvásárolja! De ez ma nincs így, ha a multi összeszerelő bezár, az összes beszállító is becsukhat...
- A hibás oktatáspolitika a fiatalok elvándorálást ösztönzi, hiszen alkotó, kreatív munkahelyek nem létesülnek, az ilyeneket a kormány szándékosan tönreteszi, kivérezteti. A legtehetségesebbek mennek el, így 20-25 év múlva nem lesz kreatív munkaerő hazánkban, csak a bérmunka jelleg lesz még, de csak akkor, ha adott multik ittmaradnak.
- Ostobaság ez az export-őrület, mert a komplett gazdaságunk közben import alapú. Az export csak akkor hasznos, ha saját terméket tudunk eladni és nem egy megrendelő által kért terméket gyártjuk nekik! A hazai piacra kell termelni és olyat, ami külföldön is eladható, mert csak ez hoz pluszt!!! Most egy pénzmosás alapú bérmunka-exportból fedezzük az importot, azaz csak a pénz forog, míg a gazdaság rohamosan tönkremegy. A gazdaság nem egy számviteli kiadás-bevétel oldalpár és a GDP nem csak statisztikai szám.
1) példa: amikor villanymozdonyok kellettek, egy licenszet vettünk és ITTHON gyártottuk le a sok-sok V43-ast!!! Technológiát kaptunk, fejlődtünk, munkahelyek voltak. Most Lengyelországból és Törökországból vásárolunk drágán buszokat, a MÁV milliárdokért vásárolt drága mozdonyokat. Egyszerűen a külföldi munkásokat fizetjük az adónkból!!!
2) példa: az összes hazai fejlesztésű eladható érték végül külföldön létrehozott környzeteből terjed(t) el és generált a szellemi tőkéből bevételt... (Prezi és a többiek...). Eközben itthon a tőkéhez nem jutó hasonló újítások, fejlesztések eltünnek, mert itthon ez a vörös posztó a vezetésnek...
Na de úgis jobban tudja majd a poltikus réteg... Az lesz az irány, ahonnan a legtöbbet lehet leggyprsabban lenyúlni...

fizetekmegegysort 2017.09.08. 20:30:33

@Larry Silverstein: hát, jobban jártunk volna, ha úgy lenne ahogy mondanád, és Viktor teljes sleppjével egy ügyvédi irodát igazgatna, ahelyett, hogy az országot. Pont ugyanannyi a pályaelhagyó köztük mint máshol. A legjobb barinőm informatikus-programozó, most egy nagy multi pénzügyi-tervezési osztályát vezeti. Megkérdezzem miért nem lett informatikus mégis? A másik informatika szakot végzett, majd 20 év után pszichológiát, most pszichológusként csoportokat vezet. Szóval nem, nincs igazad. Ezek az egyetemek adják a legszéleskörűbb tudást, illetve rangjuk van. Ezért népszerűek. Jó alapot adnak. Aztán majd mindenkit sidor valamerre az élet, és jó részük kiköt máshol. De alapvetően mindegy is, hiszen rövid idővel a tanulás módszerei, az egyetemek felépítése is meg kell hogy változzon. Persze nem itt, a XIX. Századi Magyarországon, hanem meje Európában a XXI.sz fejlődésével. :)

Duplaxiii 2017.09.08. 20:38:06

@Larry Silverstein:
Szerintem tévedsz!
A jogászt, az orvost nem tudom... de az informatikus vonalon TÉVEDSZ!
Az informatikus egy vegyes terület. A programozó, a rendszergazda az alja, ők a betanított munkások.
Ma azért futnak, mert 1) jól jön az olcsó bérmunka; 2) a informatikai rendszerek működtetéséhez kellenek a karbantartók
.
De az oktatásunk alapból hibás.
Az oktatás lényege mindig a JÖVŐ! A jelent csinálják a programozók és a rendszergazdák, de az informatikusoknak a JÖVŐT kell tanulniuk, mindig 2-5 évre előretekintve, a várható terndeknek megfeleő dolgokat kell maximum szinten megismerniük, hogy ha bekövetkezik a váltás, ők azonnal képben legyenek.
Ma az egytemeken a MULTAT oktatják!
A mai oktatás a jelnleg trendi vonal számára képez magasabb ismerettel bíró szakembereket, de már most látható, hogy ez véget fog érni.
Most az van, mint az autókgyártóknál a dízellel. Tudják, hogy vége, de akkor a pénz van benne, hogy az utolsó cseppig ki akarják szendi a befektetetéseket. De a fejlesztések már régen más irányban zajlanak.
Az informatikában is ez van, a mostani képzés egy már elavult dolgora koncentrál, mert a változás soha nem egyszerre következik be, azaz a mostani szakamberekre még szükség lesz 5-10 évig. De mi nem képzünk mellettük újakat, a jövőre figyelve.
A mostani trendi "felhő" dolog - ami sok évtizde ismert... - is csak arra jó, hogy a felhasználók nehogy letérjenek a ismert útról, maradjanak csak a megszokott cégeknél...
Tehát ha félünk a robotizációtól, az lesz, de a vesztesek pont a mostani programozók, informatikusok lesznek! Mert a szakterületen már több generációs váltás következett be, a mostani nem a számítógéptermekből hozza a felhasználó asztalára az eszközt, hanem a mesterséges intelligencia és az új filizófiai elvek a klasszikus programozás teszi feleslegessé!
Szóval aki ma informatikát tanul az egyszerűen a saját halálos ítéletét írja alá!

Larry Silverstein 2017.09.08. 20:41:08

@Duplaxiii: minden ország egyetemein a múltat oktatják

aki képben akar lenni az képzi magát a cégekben meg magának

másrészt sikeres emberek egyetem nélkül is születtek eddig is meg ezután is fognak, szóval nem kell az oktatást túlpörögni

mo-n több müszaki végzettségü és szakmunkás kell, de ez kb. már 20 éve téma

Larry Silverstein 2017.09.08. 20:44:59

@fizetekmegegysort: az normális h egy jogászból politikus lesz, az szakmán belüli

aa pályelhagyás azért van mert a zember változik, és a világ is, ma mindenki folyamatosan képzi magát aki akar vmit

én sem közvetlenül a klasszikus jogász szakmákban dolgozom, szimplán én vagyok BOSS

de ami ehhez kell azt nem tanítják semmilyen egyetemen, csak az utcán lehet megtanulni - mai fejjel nem is végeznék egyetemet egyáltalán csak vennék magamnak egy csomó egyetemet végzettet a csapatomba

fizetekmegegysort 2017.09.08. 21:10:40

@Larry Silverstein: na látod, ezért mondom, hogy a legnépszerűbb szak nem feltétlen enged következtetni a legnépszerűbb szakmákra. Főleg, hogy még néhány évtized, és valszeg az egyetemek is komoly változásokelé néznek, egyszerűen mert teljesen más szerkezetű tudásra lesz szükség. Sztem az egész oktatás át fog alakulni. Alap oktatás - alap készségek: szociális, írás-olvasás-számolás-együttműködés-tanulás módszertan. Középszint: gondolkodás, nyelvek, informatika/programozás, team munka, nemzetközi ismeretek, stb. Felső szint: tudásközpontok. Nem közgáz, jog, hanem üzleti, igazságügyi tudásközpont. Ahol
Nagy az átfedés, szükségszerűaz átjárás. Sztem egyre inkább el fognak mosódni a határok.

Larry Silverstein 2017.09.08. 21:16:53

@fizetekmegegysort: szerintem lesznek egyetemek, mert erős lobbijuk van

de már ma is a rövid, drága webes tanfolyamokon oktatják az olyasmit amivel pénzt is lehet keresni, ezek olyan rugalmasak amilyen az állami rendszer sose lesz, nemcsak itthon nem, sehol sem

Tamáspatrik 2017.09.08. 22:10:20

@Duplaxiii: Ez a hozzászólás jó meglátások mellett hemzseg a demagógiától: "kifosztás", "pénzmosás", stb. Az alapvető közgazdasági összefüggések nem ezek. Hanem pl:

1.Mennél inkább a végfelhasználói piacra tudsz termelni, annál magasabban vagy a táplálékláncban, annál nagyobb a nyereség. EZ AZ OKA annak, hogy beszállítónak lenni vagy bérfeldolgozást végezni sokkal kevésbé éri meg. Egyébként MAGYAR cégek is bérfeldolgoztatnak magyarokkal bőven, alvállalkozókat vonnak be.

2.A különféle szolgáltatásokban nagyobb a haszon mint a gyártásban. Kereskedelem, pénzügy és a gyártáshoz szorosan kapcsolódó K+F, marketing, értékesítést. Ezek a legkevésbé automatizálhatónak tűnnek manapság, emiatt a termelékenységük nem nő olyan ütemben mint az iparé, és emiatt az árakat nem tudják lejjebb vinni a termékek vonatkozásában. Igaz, hogy a multik központosítják általában ezeket a területeket, emiatt is a haszon legnagyobb része ott csapódik le.

Aki még nem dolgozott "összeszerelő üzemben" (amely ált. egy csomó más dolgot is végez nem csak "összeszerelést"), az nem fogja tudni, milyen összetett és milyen bonyolult munkamegosztást igényel.
Magyarországon a legnagyobb hozzáadott értéket előállító cég az Audi Hungária.

Multik menjetek haza - > nálunk meg kakukk lesz minden...

Ezzel együtt igaz, hogy csak saját cégekre építve tud bármelyik ország erős gazdaságot létrehozni. Multik is kellenek, hogy tanuljunk tőlük. Nem ma kezdték.

A termeléscentrikus felfogás egy kicsit túlhaladott, szolgáltatásokat kell elsősorban értékesíteni. Ezek gépesíthetősége nehezebb, mert nem annyira szabványosíthatóak és jobban egyénre szabottak.

sdani 2017.09.09. 00:50:27

Látom a blogírók munkáját már elvették a robotok...

József Fuith 2017.09.09. 06:30:31

Villástargoncákat 60-70 éve használnak. Én a munkahelyemen kénytelen vagyok kölcsön targoncával dolgozni, mert a gyár nem hajlandó nekem is venni egyet.
De még azt se tudtam 7 (!) év alatt kikönyörögni, hogy kapjak egy saját raklapemelőt, ami kb. 50.000 ft. Ja, és egy kb. 300 fős cégnél dolgozom.
Ha a robotok is ilyen sebességgel fognak terjedni, akkor egy darabig még nem kell aggódni.

gyongyi70 2017.09.09. 06:53:09

@dívamacska: Én évek után most dolgoztattam "szakikat", hát, egy jó időre megint elegem lett. A férjem fejezte e utánuk a vakolást, szebb lett, mint amit a "mester" csinált. A legtöbb "mester" kókler, átvág, ekézi az előtte dolgozó másik mestert, ennyit tudnak. A legtöbb szakmunka kis után utána olvasással és gyakorlással elsajátítható, pl. legközelebb tapétázni, parkettázni mi fogunk.

$pi$ 2017.09.09. 10:53:13

A fejlesztőcégek egy csomó pénzt invesztálnak az ilyen-olyan lépegető gépekbe, felraknak a netre 10 másodperces jeleneteket, ahol a gépek épp nem esnek pofára vagy nem törnek össze valamit.

A naiv blogger meg kitalálja, hogy majd mindjárt robotok fognak csempézni meg vízvezetéket szerelni. Még azoknak az embereknek, akik ezt tanulták sem szokott összejönni, nemhogy robotoknak! Mekkora butaság ez már!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.09.09. 10:55:08

Nincs jövője a szakmunkásságnak. Válts Te is, mint Mészáros Lőrinc! Legyél "gázosból" milliárdos vállalkozó. csak akarni kell. :-)

conchita wurst 2017.09.09. 11:20:49

@$pi$: a keleteurópai olcsóbb mint a robot

a kínai olcsóbb mint a keleteurópai

a kínainál olcsóbb a kambodzsai, vietnami

ahhoz qrva olcsó robot kell hogy a 2 dolláros napi bérrel versenyezzen

de attól nem kell fosni, hogy a robotok miatt nem lesz meló, mert ez kb. a gőzgépek óta téma, és még mindig van meló holott az emberiség meg10xeződött

nyilván bizonyos foglalkozások majd kihalnak mint a jeges meg a kocsis, ki nem szarja le

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.09. 11:58:31

@fizetekmegegysort:

Gondolod, hogy 50 év múlva mindenkinek táguló lakása, meg ismertlen forrásból 170 millás villája ( kanál nem is kell ;D ) lesz?

Komolytalan vagy. A fejlődésnek is van határa, és ez már most is látszik. Pl. a 90-es években sokkal nagyobb volt a látható ( nem a statisztikában kimutatott ) fogyasztás, mint napjainkban. Azóta felénk becsukott a boltok legalább fele, és a maradék is ellátja az igényeket. Miután munkahelyek nem akarnak maguktól fejlődni, a fogyasztásra szánható zsozsó is nagyon kicsiny szinten mozog. A robotizációtól edig nem lesz nagyobb a fogyasztás. A tőkések nem maguknak termelnek, hanem a tömegnek. Tömegtermelés nélkül nincs kereskedés, de piac nélkül se.

conchita wurst 2017.09.09. 12:07:18

@látjátok feleim szümtükkel: ez mondjuk hülyeség sokkal nagyobb a fogyasztás mint a 90es években amikor pont csóró volt az ország

azóta mindeninek lett 2-3 autója a kis boltok becsuktak mert mindenki autóval jár a giga teszkóba ami kiváltott 200 kisbótot

$pi$ 2017.09.09. 12:26:26

@conchita wurst: "gőzgépek óta téma" Pontosan!

"nyilván bizonyos foglalkozások majd kihalnak"

A bibliai időkben az írástudatlanok aránya cirka 99% volt, ma már igencsak nehéz megélni, ha valaki még írni meg olvasni sem tud. A szocialista időkben a lapátos ember nagyjából elboldogult, ma egy géppel a havi munkáját három óra alatt elvégző gépkezelő az, amelyik nagyjából elboldogul.

Változnak az idők, de azért azt mondani, hogy majd nem lesz munka nagy csacskaság. Munka mindig is volt, mindig is lesz. Na... kaja, az nem mindig van! :D

fizetekmegegysort 2017.09.09. 13:56:39

@látjátok feleim szümtükkel: az azért érdekelne, hogy miből vezetted le, hogy én ezt gondolom.

Dorinda41 2017.09.09. 15:03:43

@LoMo9: Ilyen burkolat már van. Csak egyenlőre nagyon drága és nemigen lehet vele mintákat faxizni. De, ahogy fejlődünk, tényleg esélyes.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.10. 18:49:57

@conchita wurst:

Nálunk a tescoban is jóval kevesebb az áru, mint a 90-es években volt. A vevő is kevesebb hétközben, és gyakran előfordul, hogy hétköznap alig-alig lézeng vevő az áruházban.
A 90-es években csak menő cuccokat árusító műszaki multi már sok olcsót is árul, mert a drágát nem veszik. Anno volt egy rakat építési cikkeket árusító bolt, annak legalább a fele megszűnt, hasonlóan a bútorüzletek is. A virág és ajándéküzletek alig tudnak talpon maradni. Akartam valami minőségibb ajándékot venni születésnapra, és annyira gyenge volt a választék, hogy nem hittem a szememnek. Az egyik üzlet tulajdonosa azt mondta, azért nincs, mert nem tudja eladni. Mondjuk ez a vidék valamikor az ország éléstára volt, most meg a bérekben az utolsók közt kullog ( a hivatalos statisztika szerint ).

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.10. 19:04:09

@fizetekmegegysort:

2017.09.08. 13:24:26-es bejegyzésedeből.

Kissé túldimenzionálod a feljődést. Szerintem.
Most sem egyenletes a világban a feljődés, most is vannak ahol sok száz éves technológiával termelik a rizst, gabonát, fejik a tehenet, építik a lakóházat, vakolják a falat. Pedig neked már okos telód van ( nekem még mobil sincs ), nekik meg csak a régi hagyományos technológia. A fejlett Svédorszgában az ismerős a hátán hoprdta fel a ház anyagait a hegyoldalba, mert géppel nem tudták. Attól, hogy feltalálták az önterülő burkolatot, azt valakinek ki kell borogatni a dobozából.
Én inkább azt mondanán, hogy a technológia feljődése kiváltja az emberi munka jelentős részét ( ennek leglátványosabb példája a gabona teremesztés technológiai változása ), és nem minden munka nem igényel akkora szaktudást, mint korábban, de általános jólétet nem tud eredményezni. Ha nem lesz jövedelme, nem lesz fogyasztás, és nem kell a robotokkal termelni sem. Szóval az általad és még mások által is vizionált technikai fejlődés egy ponton túl a tőkésnek nem érdeke.

fizetekmegegysort 2017.09.10. 20:11:34

@látjátok feleim szümtükkel: naná, hogy nem. Ezért írtam, ha kérdésnem a fejlődés, hanem h mit kezdünk vele. Elmozdulhat az emberiség a tudatosodás, alapjövedelem, "kánaán" irányba, de simán ki is nyírhatna magát. Ez elég nyilvánvaló. Ha megkérded, szívesen elmondom, nem az előbbinek adok nagyobb sanszot...:(

Olizakiznyak 2017.09.11. 12:12:27

Drága Sziveim! Úgy beszéltek a technikai fejlódésről meg a robotizácóról, mintha valami távoli ködös jövő lenne. A szakmunkások nem fognak eltünni, de számuk, szerepük folyamatosan változik.
Példa: asztalos üzemünk egyedi vasbeton elemek zsaluit készíti (stadion lelátók). Valaki egy távoli irodában megtervezi, online átküldi az adatokat a CNC maróra. A maró kiszabja a lapokat, az asztalosnak nevezett muki, meg összeilleszti, illesztéseknél csavarral rögzíti. Nincs papír tervrajz, mincs fúrás-faragás.
A jövő már a műhelyekben van.
süti beállítások módosítása