B1 blogcsalád



A létező legveszélyesebb azbesztet találták a Városligetben, a Liget Budapest gyerekprogramot szervez

2017. augusztus 31. - Mr Flynn Rider

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. egyszer tagadta, másszor beismerte, hogy rákkeltő veszélyes hulladék áll február óta fedetlenül a Pecsa helyén maradt építési törmelékben. Viszont a cég szeptember 2-ára a 3 és 13 év közötti gyerekeket várja gazdag programmal a Városligetbe.

saghi_attila_pecsa.jpg

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója, kezében a Pecsa helyére kerülő épületszörnnyel, ami kétszer olyan nagy alapterületű és négyszer akkora lesz, mint a Pecsa volt.

Kék és fehér azbesztet (krizotilt és krokidolitot) is kimutatott az a vizsgálat, amelyet a Ligetvédők rendeltek meg, miután mintát vettek a Városligetben található Petőfi Csarnok bontásai törmelékéből, közölték a környezetvédők szerdán. Az azbeszttartalmú építési hulladék jelenleg is a bontási törmelékben hever, ám egyelőre a helyszínen semmiféle óvintézkedést nem foganatosított sem a helyszínre kiszálló rendőrség, sem a katasztrófavédelem, közölte a 444-gyel egy ligetvédő aktivista.

A kék és fehér azbeszt belélegezve súlyos egészségkárosodást okoz, hiszen az anyag igen apró, szálas részecskéi a tüdőbe jutva roncsolják az emberi szervezetet.

A Pecsa bontása egyébként február óta tart, és még nem fejeződött be. A veszélyes hulladék a Városligetben hónapok óta fedetlenül áll, amelyet jelenleg is aktívan használnak a budapestiek, családosok, sportolni és pihenni vágyók.

Sőt: a Városliget Ingatalanfejlesztő Zrt. közben a Facebookon fizetett hirdetésekkel csábítja a családokat a Városligetbe, hogy közben azt propagálja, hogy milyen remek lesz majd az új Liget, amit beépítenek két lakótelepnyi betonnal:

 

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek nem ez az első kalandja az azbeszttel. A Közlekedési Múzeum bontásánál a környező iskolákat sem figyelmeztették időben, hogy azbeszttartalmú a bontási hulladék,

csak civil nyomásra közölték a nyilvánossággal, hogy a bontás során veszélyes hulladékot is bontanak,

illetve szállítanak.

A bontás során olyan videófelvételek és fényképek kerültek nyilvánosságra, amelyekből kiderült: a bontó cég a legelemibb biztonsági szabályokat se tartotta be, az építési törmelék a környező utakra, utcákra zuhant. A Ligetvédők pedig hiába értesítették a hatóságokat, a hivatalok nem reagáltak.

A Ligetvédők a utóbbi napokban kiplakátozták a Városligetet, hogy figyelmeztessék a park látogatóit az azbesztveszélyre. Ha kamu lenne az azbesztriadó, a Ligetvédők ellen indítana eljárást a rendőrség közveszéllyel való riogatás miatt, ám a mai napon a rendőrség maga értesítette a Katasztrófavédelmet a veszélyes hulladék ottlétéről. 

Mit csinál az azbeszt?

"Az azbeszt az ásványi eredetű magnézium szilikátok egy csoportjának gyűjtő elnevezése, melyek különleges szálas szerkezetet mutatnak, tűszerű kristályokból épülnek fel. A rendkívül vékony elemi szálak átmérője a milliméter ezredrészénél is kisebb és éppen ez okozza veszélyességét, mert a légutak szűkebb szakaszaiban elakadhatnak, de lejutnak a tüdő úgynevezett léghólyagocskáiba is, ezeket átszúrva károsíthatják a mellhártyát. Az azbeszt okozta egészségkárosodás hosszú lefolyású (30-40 év), többségében halálos kimenetelű.” - írja az azbesztről a Tervlap nevű építészeti szaklap.

Az azbeszt valóban nem tréfa, Európában a nyolcvanas években már betiltották azbeszttartalmú építőanyagok felhasználását, Magyarországon a kilencvenes, illetve a kétezres években tiltották meg teljesen használatát.

Az azbeszt egyébként éppen a régi épületek bontásánál válik veszélyessé, hiszen ilyenkor szabadulhat el, juthat a levegőbe az egyébként általában cementbe kötött anyag. Ezért az azbeszttartalmú hulladék veszélyes hulladéknak számít, nem megfelelő kezelése pedig bűncselekménynek.

Ezért olyan épületet, amelyben azbeszttartalmú anyagok vannak, különös előírások szerint kell bontani: a munkaterület és a munkások számára megfelelő védelmet kell biztosítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8512793758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK10 2017.09.01. 10:24:17

444.hu/2017/08/31/varosliget-ingatlanfejleszto-zrt-van-azbeszt-a-varosligetben-de-nem-veszelyes

idézem a lényeget: "Az azbeszt vizsgálatát végző akkreditált labor vezetője Czap Zoltán, a Kör-Ker Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette:
<<A Petőfi Csarnok bontási területén talált minta az azbesztnek nem a belélegezhető, közvetlenül élet- és balesetveszélyes válfaja, hanem a városban mindenütt előforduló, kötött változata.>>” - zárul a közlemény."

Szerencsére ma sem csalódtunk a B1-ben, hiszen nem lehet nap hazugság nélkül :)

2017.09.02. 13:23:18

@FCUK10: Valamiért már meg sem lepődöm... hóóóót ciki, hogy a harcostársak még egymással sem egyeztetnek... Nem tudja a B1 mit csinál a 444... eccségben az erő.
süti beállítások módosítása