B1 blogcsalád



Orbán nem Putyin, vagy mégis?

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. augusztus 19. - Szelestey
  • A szabadság szigete működik egy héten át Óbudán az orbáni Magyarországon.
  • Magyar neonácik is masíroznak ma Berlinben Hess születésnapján.
  • Összenő, ami összetartozik: bizalmas kapcsolat az osztrák szélsőségesek és a Jobbik között.

 

CBN

cnb.pngIsten hozott Magyarországon, ahol a kormány elszántan keresztény, és úgy gondolja, hogy meg kell védenie a kereszténységet és a családot, miközben Európa nagy részét markában tartja az ateizmus. Így köszönti a nézőket az amerikai tévés hitoktató, Pat Robertson által alapított televízió Budapesten forgatott riportfilmje. Kovács Zoltán ezt úgy magyarázta, hogy ragaszkodni kell a keresztény hagyományokhoz, illetve örökséghez, márpedig utóbbi Európában keresztény, ha nem is okvetlenül vallási, de kulturális értelemben. Orbán Viktor ugyanakkor azzal vádolta meg az uniót, hogy az iszlamizálni igyekszik a földrészt és a kerítés megépítésével felhergelte Brüsszelt. Illetve a kvóták ügyében úgy vélte, hogy az EU megzsarolta Magyarországot. A szóvivő megjegyezte, a nyugat súlyos árat fizet, amiért úgy tesz, mintha nem számítana, hogy a migránsok jelentős része muzulmán.

Orbánt a nyugati média gyakran mutatja be úgy, mintha Putyin alteregója volna, demokráciaellenes erős ember. A kérdést a riport úgy teszi fel, hogy a magyar vezető nem olyan, mint az orosz elnök, vagy mégis? A válasz az, hogy Magyarország nem diktatúra, ám a kormányfőnek felróják a bírálói a korrupciót és azt, hogy kormányzati eszközöket vet be politikai ellenfelei ellen, ideértve a Sorossal szemben lezajlott plakátkampányt. Lattmann Tamás nemzetközi jogász ezt úgy fogalmazta meg, hogy a hatalom szemérmetlenül használ közpénzeket, hogy célba juttassa üzeneteit. Ám úgy tűnik, hogy a miniszterelnöknek nincs komoly vetélytársa, így a Fidesz várhatóan uralmon marad, ez viszont azt vonja magával, hogy valószínűleg súlyosbodni fog a vita ez EU-val a migráció kapcsán. Illetve azt is jelenti, hogy az országnak továbbra is olyan kormánya lesz, amely úgy gondolja, hogy érdemes megvédeni a keresztény értékeket.

Le Monde

le_monde.jpg

A Sziget a szabadság oázisa a nacionalista Orbán Viktor Magyarországán. Így összegzi a fesztiválon tapasztaltakat négy oldalas, képes összefoglalójában a lap hét végi melléklete. A beszámoló egészen különlegesnek tartja a nemzetközi kavalkádot az immár 25 éves rendezvényen, amelyhez hasonló nem sok van Európában. Igazából olvasztótégely ez, amit az tesz különlegessé, hogy közben a házigazda ország meglehetősen konzervatív és a nemzeti szuverenitást hangoztatja. A megnyugvás, a felüdülés helye az európai fiatalok számára, ahol erős a területenkívüliség érzete. A belépő ára kicsit alatta marad a nyugati koncertsorozatok szintjének, ám a magyarok jó része számára megfizethetetlen. Egy francia fiatal úgy számol, hogy neki nagyjából ezer euróba került az egy hét. De egyedülálló a zenei kínálat és a többi program is.

A fesztiválon kezdettől fogva ott vannak civil szervezetek is, amelyek közül az Amnesty és a Transparency International az utóbbi időben célpont lett Orbán Viktor számára. Igaz, képviselőik nem beszéltek sokat a rájuk nehezedő nyomásról. Tavaly óta jelen van ugyanakkor a bevándorlás történetét bemutató francia múzeum is. Gerendai Károly erről azt mondja, hogy a hét nap a kultúrák közti nyitottságot és toleranciát hirdeti. Ám addig már nem megy el, hogy nyíltan bírálja a kormányfőt. Az állami támogatás ugyan csupán a kiadások 1 %-át fedezi, ám nem kétséges, hogy fenn kell tartani a jó viszonyt a hatalommal, mert ha nem, az túlságosan veszélyes lenne e hatalmas üzlet számára.

Time

time_1.jpg

Két jól értesült forrás szerint Gorka Sebestyén lehet a következő, aki Bannon menesztése után kénytelen lesz távozni a fehér házi apparátusból. A terrorizmus elleni küzdelem szakértője, aki korábban együtt dolgozott eddigi közvetlen főnökével a Breitbart News nevezetű szélsőjobbos orgánumnál, rendszeresen szerepel az elnökpárti Fox Newsban és védi a kormányzat renoméját. Demokrata képviselők pár hónapja élesen bírálták, mert hírek szerint kapcsolatban áll egy szélsőséges magyar szervezettel, amely állítólag antiszemita. Gorka visszautasította a vádakat, hangsúlyozva, hogy a mostani adminisztrációnál nemigen volt nagyobb barátja Izraelnek az Egyesült Államok történetében. Viszont a felmentéséről szóló értesülésre nem reagált.

Guardian

guardian.jpg

Különleges biztonsági intézkedéseket léptetnek ma életbe Berlinben, mert hozzávetőleg ezer német, magyar és cseh neonáci akar végigvonulni a városon Rudolf Hess, Hitler helyettesének születésnapján, ám az eseményt ellentüntetés kíséri. A hatóságok igyekeznek elkerülni, hogy bármelyik menetet terrortámadás érje. Az újfasiszták csak úgy kaptak engedélyt a rendezvényre, hogy nem vihetnek magukkal egyetlen náci jelképet sem. Hírek szerint további feltétel, hogy nem szabad indulókat játszaniuk, továbbá nem olvashatják fel a „politikai ellenségek” nevét. Előzőleg helyi politikusok, egyházi vezetők és szakszervezeti képviselők az összecsapások veszélye miatt megpróbálták betiltatni a rendezvényt. A rendőrség igyekszik szétválasztani a két tömeget, bár a demokrácia híveinek joga, hogy hallótávolságban legyenek és lássák is a másik oldalt. Egy szakértő azt mondja, hogy a neonácik az utóbbi időben egyre több embert tudnak mozgósítani és a korábbinál jóval harciasabbak.

Die Presse

die_presse.jpg

Sajtóértesülések szerint Bécs Ottakring kerületében már két éve megalapította a Jobbik baráti körét a szélsőséges osztrák Szabadságpárt egyik ottani, magyar származású helyi képviselője. Az FPÖ tartományi vezetője úgy reagált a hírre, hogy másfél éve megszakították a kapcsolatot a magyar párttal és sohasem gyűjtötték egybe a pártolókat. A Wiener Zeitung viszont azt írja, hogy a Jobbik honlapján igenis ilyen szerepkörben említik a politikust, továbbá, hogy tavaly a baráti kör megünnepelte márciusi forradalom évfordulóját, sőt ezt egy fénykép is alátámasztja. Egy osztrák szakértő egyértelműen neofasisztának minősíti a Jobbikot, a hozzátartozó félkatonai csoportokkal együtt. Mint mondta, a nyugati szélsőjobb nem kíván együttműködni a Jobbikkal és pár éve a Szabadságpárt is kénytelen volt elhatárolódni attól, ám ettől alacsonyabb szinten még megmarad a jó viszony.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

Az unió polgárai több Európát akarnak. Ezt állapította meg a német Friedrich-Ebert Alapítvány felmérése, amelyet 8 államban végeztek el, Magyarország azonban nem volt köztük. De az biztos, hogy a Brexit felerősítette az összefogás igényét. 60 % mondta az, hogy szorosabb együttműködésre van szükség, a németeknél ez az arány egyenesen 80 %. Az emberek a korábbinál jobban hajlanak arra is, hogy nemzeti jogköröket adjanak át Brüsszelnek, főleg a kül- és biztonságpolitika területén. Az ugyanakkor továbbra is vitatott, hogy a menekültek elosztását EU-szinten kell-e szabályozni. A lap elismeri, a végeredmény alighanem más lett volna, ha a magyarokat, a lengyeleket és a görögöket is megkérdezik, de azért az összkép mégiscsak az, hogy a többség igencsak hasznosnak találja az uniót. 44 % válaszolt úgy, hogy a tagság előnyökkel jár országa számára. Két éve csupán jó 25 % felelt igennel erre a kérdésre, igaz akkor volt a menekülthullám csúcsa.

A legborúlátóbbak a csehek, de az ő 25 %-uk azt jelenti, hogy a korábbinál kétszer többen fogadják el az integrációt. A közösség legfontosabb feladatának a menekültpolitika számít. A legtöbben fontosnak tartják a bevándorlás korlátozását. Igaz, ez a téma ott a legégetőbb, ahol alig fordulnak elő migránsok, lásd a cseheket és a szlovákokat. Olaszországban viszont éppen csak 50 % sorolja ezt a kérdést az első helyre, a németeknél pedig mindössze 30 %. A németek és az olaszok szorgalmazzák a kvótákat, a szlovákok és a csehek viszont a kérdés rendezését a saját kormányukra bíznák rá. Ugyanakkor 2/3 amellett van, hogy a nemzeti parlamentek megkérdőjelezhessék az EU-döntéseket. Amúgy a németek többsége egyetért azzal, hogy igenis támogatni kell a rászoruló tagokat.  

Hangos sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9912762164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon. 2017.08.19. 13:09:08

a kormányfőnek felróják a bírálói a korrupciót és azt, hogy kormányzati eszközöket vet be politikai ellenfelei ellen, ideértve a Sorossal szemben lezajlott plakátkampányt.

Namármost ha elismerik hogy Soros az amerikai magyar tőzsdeguru politikai ellenfele Magyarország miniszterelnökének, akkor el lehet menni a picsába ha nem tetszik az, hogy kormányzati intézkedésekkel védekeznek ellene! Egy más országbeli embernek milyen jogon, alapon van politikai akarata nálunk és mire fel kérdőjelezik meg ha ezt nem hagyjuk?

rasztaszív 2017.08.19. 14:03:17

@Helga Beauty Salon: Soros nem vesz részt a magyar politikában.az egyházakkal összehasonlítva például kifejezetten elenyésző a szerepe.nem áll ki húsz éve egy párt mellett,nem zsebeli be érte a százmilliárdokat,nem veszi át a közoktatást.

Tisztességes Természettudomány 2017.08.19. 14:25:18

@rasztaszív: Ehhez képest Soros propagandája fényévekkel hatékonyabban éri el az embereket, mint bármilyen "egyházi hatás" a gyerekeinket.

rasztaszív 2017.08.19. 14:28:19

@Tisztességes Természettudomány: az kizárt,hogy a liberalizmusra mégis fogékonyabbak,mint a kerikalizmusra...?

Helga Beauty Salon. 2017.08.19. 14:37:40

@rasztaszív: Soros nem, vesz részt a magyar politikában? EMBER, NE LÉGY HÜLYE! És mi ez az egyházazás csípőből? Szóba sem kerültek. Nehogy kiderüljön hogy kiskorodban megmogyorózott a plébános! Most nagy divat ilyet állítani!

chrisred 2017.08.19. 15:17:27

@Helga Beauty Salon: Ezek szerint elismered, hogy Soros nem az ország lakosságának, hanem csupán Orbánbak a személyes ellenfele. Demokráciában a miniszterelnök nem használhatja a közhatalmat és a közvagyont arra, hogy a saját politikai ellenfeleivel leszámoljon.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.19. 15:37:34

@Tisztességes Természettudomány: Mi lenne Soros propagandája? Hatékonyabb mint a Biblia? Nocsak! Soros egy próféta? Vagy antikrisztus?

Helga Beauty Salon. 2017.08.19. 15:40:14

@chrisred:Demokráciában a miniszterelnök nem használhatja a közhatalmat és a közvagyont arra, hogy a saját politikai ellenfeleivel leszámoljon.

Ezt Gyurcsánynak írd meg a 2006-os Fideszgyülés szétveréséért! Soros pedig az egész magyarság, illetve Európa ellensége, meg még egy két helyen szívesen felakasztanák szerintem, de nyomd csak a libsi demokráciadeficit dumát!

Helga Beauty Salon. 2017.08.19. 15:48:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Hol írták hogy Soros politikai ellenfele Orbánnak?

"kormányzati eszközöket vet be politikai ellenfelei ellen, ideértve a Sorossal szemben lezajlott plakátkampányt."

Pahancsolj kéhlek, az első bekezdés végefelé van, ha te vagy Pósalaky úr és nem látassz akkor Nyilas Misiként szívesen kikeresem neked, ha nem kell akkor csak mondd, hogy ugorgyunk!

sutyerák 2017.08.19. 16:33:54

orbán az országunk ellenfele,-hiába tépi a pofáját bármi másról,minden szava hazugság.

rasztaszív 2017.08.19. 16:36:36

@Helga Beauty Salon: mi az,hogy mi ez az egyházazás?!hasonlítsd már össze a tevékenységüket,és utána mutogass!!!ha Soros ellen azért lehet agitálni,mert köze van a politikához,akkor az egyházakról jóval több szó kellene essen!

chrisred 2017.08.19. 16:55:38

@Helga Beauty Salon: Megmondtam neki is. Ő már oda került, ahol a helye van.

Helga Beauty Salon. 2017.08.19. 16:56:52

@rasztaszív: Egyház szakos vagy tényleg? Hol van szó a posztban egyházról?

rasztaszív 2017.08.19. 18:16:33

@Helga Beauty Salon: ki is itt a hülye?már miért ne lehetne az egyházakról beszélni?!nekik nincs közük a politikához?!több,mint Sorosnak!!!

Helga Beauty Salon. 2017.08.19. 18:29:10

@rasztaszív: Nem vág a témába és nem szeretem ha valaki a kedvenc vesszőparipáján kívül másról nem képes értekezni!
Természetesen arról beszélsz amiről neked tetszik, csak nem velem!

rasztaszív 2017.08.19. 18:37:12

@Helga Beauty Salon: mondod ezt két sorosozás közben,és úgy,hogy te kezdtél kötözködni...:)

Helga Beauty Salon. 2017.08.20. 13:57:47

@rasztaszív: Te balfaszkodtál itt az egyházzal, csak ekörben vannak érveid azért tereled? Bár ahogy elnézlek abban a témában is könnyű lenne lenyomni. Persze gondolom vitában még téged senki nem győzött le (szerinted) mert nincs belátási képességed és nem veszed észre magad!

rasztaszív 2017.08.20. 15:09:49

@Helga Beauty Salon: lássam be,hogy az egyházról nem szabad beszélni,de főleg csúnyát mondani?ugyan miért?ez a te agymosásod...:)
süti beállítások módosítása