B1 blogcsalád



Magyarország és Lengyelország felrúgta az alapkonszenzust az EU-ban, miközben sokszor lenyúlja annak pénzét

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. augusztus 11. - Szelestey
  • Az unió nem tudja, hogyan védje meg a jogállamot a magyaroknál és a lengyeleknél.
  • Brüsszelnek jobban oda kell figyelnie a támogatások felhasználására a keleti végeken.
  • Orbán Viktor igenis épít a kódolt antiszemitizmusra.

 

Wall Street Journal

wsj_logo_jo.jpg

A jogállam forog kockán a magyaroknál, a lengyeleknél és a görögöknél, csak éppen az unió beleütközik abba, hogy nincs elegendő jogköre ezekben az ügyekben. A válság évekig elhúzódhat, ám ugyanolyan súlyos károkat okozhat, mint az euróövezetet ért megrázkódtatások vagy a menekülthullám. Ugyanis alapvető jogi és politikai normákat érint. Brüsszel két gonddal kerül szembe. Az egyik az, hogy az EU demokráciák önkéntes szerveződésével jött létre és nem teljesen világos, hogy mitévő legyen, ha egyes választott kormányok – hatalmuk megszilárdítására – kitáncolnak a sorból. Az sem egyértelmű, hogy mi történik az egységes piaccal, a valutaunióval és Schengennel, ha bizonyos országok egyszerűen nem követik a közös szabályokat. Brüsszel pl. jó pár kérdésben elhúzódó harcba bonyolódott Orbán Viktorral, aki nem hajlandó betartani a közösségi jogot. Most éppen a CEU esetleges bezárása ügyében keveredtek vitába. Az érintett nemzeti vezetők azt mondják, hogy az unió beleavatkozik a belügyeikbe. Ellenállásuk megerősítette hazai népszerűségüket. Ellentétek persze idáig is voltak a szervezeten belül, ám egy német szakértő szerint a mostani helyzet azért különleges, mert pl. a lengyelek tagadják, hogy lennének egységes szabályok, azaz odalett az alapvető egyetértés az EU-n belül.

FT

financial_times.jpg

A vendégkommentár szerint az uniónak jobban oda kell figyelnie a keleti tagoknak nyújtott támogatásokra, ezt támasztják alá a visszaélésekről szóló hírek. Dalibor Rohac, a washingtoni American Enterprise Institute kutatója ironikusnak tartja, hogy a magyar kormány a négyes metrón is kirakatta az “Állítsuk meg Brüsszelt!”-hirdetéseket, miközben a vonal építésénél az OLAF súlyos szabálytalanságokat állapított meg, és még a korrupció gyanúját is felvetette. Azt javasolta, hogy követeljenek vissza Magyarországtól 228 millió eurót. Azóta sokan megkérdőjelezték, hogy az EU-nak kell-e segíteni olyan kormányokat, mint a magyar és a lengyel, miután nem tesznek eleget a közös döntéseknek és visszalépnek a jogállamiság területén. Elképzelhető persze, hogy ha befagyasztanák a vonatkozó alapokat, az nem segítene visszatéríteni a jó irányba Orbánt és Kaczynskit, és a két politikus csak fokozná az unióellenes mozgósítást.

Ám ez nem jelenti azt, hogy a dolgok mehetnek tovább az eddigi mederben. A jövőben értelmesebb célokat kell találni a szubvenciók számára és jobban kell ellenőrizni a végrehajtást. E pillanatban ugyanis úgy áll, hogy Közép- és Kelet-Európában a politikusok sokszor oda irányítják a pénzeket, ahol az később hasznos lehet számukra hatalmuk szempontjából. Elterjedt a kliens-rendszer. A Világbank szerint a korrupció az utóbbi években csak rosszabb lett a térségben. A kiutat a többi közt az jelentené, ha az eszközöket és az ellenőrzést elvennék a gyakran gyengekezű nemzeti hatóságoktól. Mert nem lehet ekkora összeget rábízni becsvágyó helyi autokratákra.

Die Presse

die_presse.jpg

Orbán Viktor játszik a burkolt antiszemitizmussal. Erre figyelmeztet a salzburgi egyetem egyik politológia professzora, aki szerint alakul a magyar kormányfő illiberális demokráciája, ennek megfelelően állandó ellenségképre van szükség, hogy megtartsa, illetve megerősítse hatalmát. Sorost pl. már jó ideje támadja, de mostanában már nem csak a CEU került a célkeresztbe, hanem a politikus rendszeresen kirohan az ún. “Soros-terv” ellen is. Szóval hogy a “milliárdos spekuláns” rengeteg menekültet igyekezne Magyarországra telepíteni, és ily módon az EU-val karöltve vegyes, iszlamizált Európát akar létrehozni. Orbánról ugyan azt mondják, hogy nem zsidóellenes, de ez édesmindegy. Politikájában igenis támaszkodik az antiszemitizmusra. Soros elleni utalásai is gyakran tartalmaznak ilyen kódolt üzeneteket. Ezek a támadások szorosan kapcsolódnek iszlámgyűlölő téveszmékhez. Szélsőjobbos körökben ünneplik a miniszterelnököt, mert egyértelműen állást foglal a földrész iszlamizálása ellen. Az antiszemitizmus és az iszlámellenesség persze már sokszor kéz a kézben járt a történelem során. Ma pedig a zsidó világösszeesküvés az amely az iszlám segedelmével állítólag veszélyezteti a napnyugatot. Ebben a helyzetben Orbán Európa megmentőjének tünteti fel magát. Ő védené meg a fajilag tiszta, keresztény Európát a zsidó világpolgárságtól, amely lepaktált a muzulmánokkal.

Der Standard

der_standard.jpg

Grazban előkerültek az egykori náci kényszermunkatábor maradványai. A régészek megtalálták több barakk alapját azon a területen, amelyet fel akarnak szabadítani, hogy a Murán erőmű épülhessen. Összesen 3300 négyzetméternyi részt tártak fel az egykori láger helyén, ahol 1943 és a háború vége között időnként 5 ezer embert is őriztek. Közülük sokan ott is haltak meg, sőt ez volt az egyik állomás azoknak a magyar zsidóknak, akiket a délkeleti védvonal építésére hajtottak. Közülük legalább 35-öt a szóban forgó helyszínen agyonlőttek, de ezúttal holttestek nem kerültek elő. Nem kizárt azonban, hogy ilyenekre bukkannak a tábor szélén, illetve az egykori bombatölcsérekben. A munkálatok a jövő hét közepéig folynak, utána döntik el, hogy mi legyen a továbbiakban a hellyel. Grazban annak idején sok ezer kényszermunkást és hadifoglyot, főleg oroszokat, franciákat és olaszokat foglalkoztattak olcsó munkaerőként. A háború után a létesítmény menekülttáborként működött a kitelepített németek számára.

Washington Post

washington_post_1.jpg

Gorka Sebestyén azért lehet még a Fehér Házban, mert Trump imádja a tévészerepléseit. Az elemzés szerint az elnöki stáb munkatársai közül talán a magyar származású tanácsadó testesíti meg leginkább főnöke harcias, vagy-mi-vagy-ők, a tényekkel nem törődő stílusát. Ő is úgy gondolja, hogy a muzulmánok ellenségek, hogy a támadó fellépés erőt sugároz, illetve hogy a sajtó ki akarja csinálni Trumpot. Hónapokon át vizsgálat folyt ellene magyarországi szélsőséges, antiszemita körökhöz fűződő kapcsolatai miatt, ám maradhatott tisztségében, sőt továbbra is ő az elnök elsőszámú dublőre a médiában, ahol a pitbull szerepét tölti be a hamis hírekkel szemben. Most pl. nekiugrott a külügyminiszternek, aki próbált faragni Trump retorikájából, bár utalt rá, hogy a Fehér Ház gazdája kész háborúzni Észak-Koreával. Az ő világában az elnöknek mindenben igaza van, a szakértőkkel szemben is kész megvédeni a nagy ember véleményét. Még akkor is, ha arról van szó, hogy az esetleg nukleáris fegyvert vetne be Phenjan ellen. Az apparátus már megpróbált megszabadulni tőle, de hírek szerint sehol sem akarták átvenni. És mivel az elnöknek csak az számít, hogy kiálljanak mellette, Gorka a jelek szerint addig marad, amíg az elnök boldog agresszív megnyilvánulásai láttán.

Hangos sajtószemle.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9912734260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Index isis alkaida mind CIA termék 2017.08.11. 12:59:21

A CIA- csicskasajtó elfelejtette megjelentetni:

www.thetruthseeker.co.uk/?p=155108

Nézzük csak mi is ez a Wall Street Journal:

index.hu/kultur/media/2017/06/22/botrany_fegyverkereskedovel_uzletelt_a_patinas_lap_rovatvezetoje/

"az AP megjelentetett egy cikket, amelyben egyebek mellett arról esik szó, hogy Jay Solomonnak, a Wall Street Journal külpoltikai rovatvezetőjének egy iráni születésű mágnás, Farhad Azima tízszázalékos tulajdoni részesedést ajánlott fel egyik cégében.
Azima a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számára bonyolít le fegyverügyleteket. Az AP riportja szerint hosszú éveken keresztül Azima volt a külpolitikai újságíró egyik tájékoztató forrása is."

Csaba Szikora 2017.08.11. 14:25:40

menj már a f'aszságaiddal a 'csába,idióta.

Jules Berstein 2017.08.11. 17:24:52

Nem lehet ehhez a sok baromsághoz érdemlegeset hozzáfűzni, a balliberális zsidó sajtó a sajtószabadság ürügyén olyan rágalmakat szórhat bárkire, amilyet akar, hiszen még olyan ember sincs a rothadó nyugaton, akik legalább az EU törvényeiből, vagy a támogatások céljairól, és adhatóságáról kioktatná őket. Felesleges ezekre a baromságokra egy percet is szentelni, mert ha igaz lenne, akkor már a két országot régen kirúgták volna az EU-ból. Bár ez lehetetlen, mert egyetlen ellenszavazat is elég a megvétózására. Nem hinném, hogy a demokráciát az jellemezné, hogy bárkit lehet bármivel rágalmazni, mivel nincs jelen azon a fórumon, vagy csak méltóságon aluli védekezni a hazugságok ellen. A magyar és a lengyel polgárok tudják mi kell nekik, hiszen szabad választásokon dönthetik el, hogy mi kell nekik, a biztonságos lakható ország, vagy az állandó félelem a terrorizmus ellen. Ha az utóbbit akarod, szavazz a baloldalra!!

Bambano 2017.08.11. 18:26:33

"miközben sokszor lenyúlja annak pénzét": ha az eu hagyja, akkor megérdemli...

Bicepsz Elek 2017.08.12. 17:27:58

youtu.be/-1JB9RgEPCY
ebredezes.hu/mennyibe-kerul-az-eu-valojaban/
Lóránt Károly közgazdász az MNO online-ban megjelent írását teszem közzé, melyből kiderül, amit sokan már régóta éreztünk: a ránk erőltetett Európai Unió sokkal több pénzt visz el Magyarország polgáraitól, mint amennyit ad nekünk:

2004-2008 között mintegy nettó 5 milliárd euró uniós támogatás érkezett, ezzel szemben hazánk ugyanezen időszak alatt nettó harmincmilliárd euró jövedelemátutalást teljesített a centrumországok felé
süti beállítások módosítása