B1 blogcsalád



Migránsügyben Orbán nem Sorossal, hanem a pápával hadakozik

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. augusztus 10. - Szelestey

824259.jpg

• Orbán veszélyes, de hiú ábránd részéről az illiberális Európa eszménye

• A Nagy Testvér mindenkit meg akar figyelni Magyarországon, pedig érdemesebb volna a szegénység felszámolásával törődnie

• Kellő politikai akarattal az EU bevethetné a 7-es cikkelyt párhuzamosan Magyarország és Lengyelország ellen

FT

financial_times.jpg

Nem valószínű, hogy lesz valami Orbán Viktor illiberális európai víziójából, ezzel együtt a miniszterelnökkel szembeni félelmek jogosak, ám mindenképpen túlzottak. Így látja egy neves politikai elemző. Ivan Krasztev, aki a szófiai Liberális Stratégiai Központ elnöke és rendszeresen publikál világlapokban, hangsúlyozza, hogy a reakciós szemléletet senki sem képviseli jobban napjainkban a földrészen, mint a magyar kormányfő. Amikor a minap arról beszélt, hogy immár Közép-Európa jelenti a kontinens jövőjét, csak ráerősített azokra a aggályokra, hogy egy rámenősebb, soviniszta politika kerekedik felül a térségben, és ez instabilitást eredményezhet az egész unióban. A kérdés azonban az, hogy az illiberális Magyarország valóban Európa jövőjével egyenlő-e, továbbá hogy Orbán át tudja-e alakítani az EU-t? Ő azon van, hogy napirenden tartsa a migrációt és a téma körüli nyugtalanságot meglovagolva olyan álláspont elfogadására vegye rá az Európai Néppártot, ami általában a szélsőjobbra jellemző.

Érzi a lehetőséget, mert a legtöbb középjobb párt gyenge. Azt reméli, hogy kellő lavírozással a Fidesz képére formálhatja az EPP-t, majd a jobboldal újdonsült vezetőjeként az új Európa szóvivője lehet. De akinek van egy csöpp esze, az ne fogadjon rá, hogy beválik a terv. Merkel várhatóan győz a jövő hónapban esedékes német választásokon, a Fidesz pedig valójában azt kockáztatja, hogy kirakják a konzervatívok soraiból. Orbán papolhat a kereszténység fontosságától, de az nem kétséges, hogy a migráció kapcsán nem Soros az ellenfele, hanem Ferenc pápa. És Trump megválasztása, illetve a Brexit miatt nagyon sok európairól lepereg a radikális jobboldal csábítása. Magyarország és Lengyelország egyre inkább elszigetelődik. A csehek és a szlovákok elhatárolódnak a magyar és a lengyel vezetés stílusától és hangnemétől. Továbbá Orbán melléfogott, amikor bízott az amerikai és az orosz elnök antiglobalista forradalmi összefogásában. Azon kívül a magyar szerepmodellnek az is ellentmond, hogy miközben a kormányfő Brüsszellel és Berlinnel hadakozik, aközben több százezer magyar hagyta el az országot. Vagyis az orbáni politika még a saját országában is egyre kevésbé vonzó.     

Die Welt

die_welt_1.jpg

A konzervatív lap szerint Orbán Viktor olyan államról álmodik, amely mindenkit megfigyel, még a turistákat is. Az ellenzék riadót fúj, mert a kormányfő olyan, kérdéses rendszert igyekszik kiépíteni, amelyhez hasonlatos sehol sincs Európában. Minden rendőrállam számára ez a vágyak netovábbja: kamerákkal mindenkit nyomon tudjon követni attól a perctől kezdve, hogy kiteszi a lábát az utcára. Az egészet egy központból figyelnék és már csak egy arcfelismerő számítógépes program kellene, hogy mindenkiről tudni lehessen, éppen mit csinál és hol. Mivel a polgárok némiképp másként képzelik el az életüket, az EU tagországaiban működik az adatvédelmi biztos, akinek az a feladata, hogy a túl kíváncsi kormányok orrára koppintson. Nos, Péterfalvi Attila félreverte a vészharangokat. Törökországban ugyanakkor pár éve már megcsinálták, hogy a rendőrség korlátlanul hozzájuthat a biztonsági kamerák felvételeihez.

Alighanem igaza van az adatvédelmi biztosnak, hogy a magyar tervezet ütközik az uniós szabályokkal. Úgy hogy még a nyári hírszegénység idején is heves politikai harc bontakozik ki a kérdésben. Persze, hogy drasztikusan korlátozzák-e az adatvédelmet, az csak akkor derül ki, ha elfogadják a törvényt. Addig azonban a magyaroknak érdemes nagyon odafigyelniük Péterfalvi Attilára.

Treffpunkteuropa

 unnamed_2.png

Hegedűs Dániel szerint az EU-nak határozottan fel kell lépnie Magyarország és Lengyelország ellen, ideértve, hogy egyidejűleg alkalmazza a 7-es paragrafust a két kormánnyal szemben. A Freedom House kutatója, aki oktat a berlini Humboldt Egyetemen, úgy gondolja, hogy Brüsszelnek a tagállamok, valamint az egész szervezet érdekében kellene eljárnia. A politológus úgy ítéli meg, hogy a kötelezettségszegési eljárás nem alkalmas eszköz, ha egy tagállam tudatosan autoriter módon cselekszik, és a jogrendszerben emiatt keletkezett töréseket kell helyrerakni. A sikerhez ugyanis szükséges az adott kormány együttműködési készsége, ami ez esetben messze nincs meg. Ráadásul az ítélet sokszor csak évek múltán születik meg, akkor azonban általában már nehéz visszaállítani az eredeti állapotot. Vagyis a jogsértések beépültek a rendszerbe, ezért kellett volna az uniónak korábban tiltakoznia a magyar és a lengyel demokrácia leépítése ellen.

Hegedűs ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha két tagállam szegül szembe a közös normákkal, akkor ők, egymást fedezve megakadályozhatják, hogy az EU a legsúlyosabb szankciót, a szavazati jog felfüggesztését alkalmazza ellenük. Pedig itt önvédelemről van szó, ám minden hiábavaló, ha hiányzik hozzá a politikai akarat, illetve konzervatív módon értelmezik az európai jogot. Ez esetben az unió nem is fog előbbre jutni. Pedig csakis az jelenti az egyetlen, valamennyire reális esélyt az autoriter magyar és lengyel vezetés megfékezésére, ha egyidejűleg vetik be ellenük a 7-es cikkelyt. Egyben jelzés volna, hogy itt mégiscsak demokratikus államok értékközösségéről van szó. Meg tudatosítaná a két ország demokratikus erőiben, hogy nincsenek egyedül. Az Európai Néppárt a végletekig megoszott Orbán miatt. De az is igen fontos volna, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát, vagy zárják ki a pártot a konzervatívok soraiból. Ha okosan hozzák meg a szankciókat, az hamar térdre tudná kényszeríteni a két kormányt, mind a hazai politikában, mind Európában.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

A lap „Orbán korszerű rabszolgatartó rendszere” címmel vázolja, hogy a miniszterelnök „munkásállammá” alakította át az országot, ugyanakkor visszafogja a szociális juttatásokat. A politikus szívesen állítja be úgy, hogy ő a magyar kisember ügyvédje, és nem győzi a mellét döngetni, amikor a gazdasági eredményeket sorolja fel. Csakhogy közben programmá emelte a gondoskodó állam felszámolását. Aki támogatást akar a kormánytól, azt munkára kényszerítik. A hatalom a rendszerváltás óta példátlan módon osztotta meg szociálisan a társadalmat. Ez utóbbit már Ferge Zsuzsa mondja, aki azt hangsúlyozza, hogy a politika nem a rászorulóknak, hanem leginkább a tehetőseknek segített. Eltörölte a hagyományos nyugdíjbiztosítást, az állami egészségügyi rendszer nagy lyukakat mutat. A juttatásokat módszeresen a minimumra nyomták le. A közmunka rövid ideig lendít az érintettek helyzetén, és részben még hasznos is. Csakhogy hosszabb távon nem járul hozzá a szegénység leküzdéséhez, sőt inkább akadályozza, hogy a közmunkások el tudjanak helyezkedni a szabad munkaerőpiacon. Viszont mivel rengeteg a szegény, ezek az emberek tülekednek, hogy közhasznú célokra alkalmazzák őket, még azon az áron is, hogy lemondhatnak a jogaikról és a méltóságukról.

Viszont a kormány ezt a helyzetet arra használja ki, hogy megrendszabályozza a nincsteleneket. Egyre inkább kirajzolódik a büntető állam, amely a szociológusnő szerint bosszút áll a szegényeken, miután azok a hivatalos felfogás értelmében éveken át élősködtek az adófizetők pénzén. Ők a fideszes politikusok szemében paraziták, akik visszaélnek a juttatásokkal. Orbán nyilvánosan soha nem beszél a szegénységről, megpróbálja azt eltüntetni a többségi társadalom látóköréből. Mégpedig úgy, hogy kiszorítja és elszigeteli az érintetteket. Közben azonban csak egyre több a gettósodó falu, illetve körzet. A tragédia viszont az, hogy az egész gazdaság megsínyli, mivel egyre több terület kerül Orbán oligarcháinak ellenőrzése alá. Ha bárki bírálni merészel, amögött Soros által pénzelt aktivisták vannak, akik idegen érdekeket képviselnek – szajkózza a hivatalos propaganda. Mindez ellen azért nem lázadoznak az emberek, mert a legtöbb szegénynek egy fityingje sincs, nem ismeri ki magát a politikában és nincs is lehetősége a szervezkedésre. Azon felül fél a polgármestertől, akitől egzisztenciálisan függ.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

Lelkesen dicséri az újság Ivan Krasztev németül most megjelent könyvét, amely azt mutatja be, miért zárkózik el Közép-Európa a menekültektől. A bolgár szerző „Az Európa alkonyában” kifejti: a menekültválság mindent megváltoztatott, mert a jogok ugyan egyetemesek, ám az EU polgárai összehasonlíthatatlanul szabadabb és jobbmódú társadalmakban élnek. Meg sokkal különb a jogbiztonság, valamint az államrend is, ami az emberi jogok feltétele – milliók számára. Azon kívül a válság tartósan felszínre hozta a kelet-nyugati ellentéteket. Hogy az új tagok miért reagálnak annyira allergiásan a szolidaritás követelésére, nos, annak nem egyszerűen az önzés az oka. Meghúzódnak mögötte a teljesen eltérő történelmi tapasztalatok is. Ezekből az országokból a rendszerváltás után rengetegen kivándoroltak nyugatra, akik maradtak, azok mind jobban megöregednek, fenyegetve érzik magukat. Azon kívül a kommunizmus idején már államilag előírt ideológiaként volt részük a kozmopolitizmusban. Még régebbre visszatekintve: történelmi emlékeik tele vannak nemzetiségi viszályokkal. A képbe belejátszik a romák sikertelen integrációja is.

Mindezek a tapasztalatok átfogó kétellyé állnak össze a liberális emberi jogokkal szemben, beleértve a nyitottságot, a sokszínűséget, a kisebbségek védelmét. A „veszélyeztetett többségek” nem akarnak új kisebbségeket. Viszont éppen ezért kevéssé hajlandóak a kompromisszumra, nekik a győzelem, a közösség a fontos, nem pedig a tárgyalás és a sokszínűség. Ők a nyitottságban veszélyt látnak, a határokra ellenben úgy tekintenek, hogy azok védelmet nyújtanak, és nem a lehetőségeket szűkítik. A populizmus és a nacionalizmus ugyanakkor azért annyira népszerű, mert közösségi érzést ígér, ám vonzerejükön sokat rontott Trump és a Brexit.

Hangos sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7212732170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.10. 05:48:26

Le a kalappal Orbán előtt, hogy van mersze szembeszállni a vatikáni celebbel.

Punxsutawney Mormota 2017.08.10. 07:53:35

A megoldás egyszerű: plakátkampány 15 milliárdért, ahol a proliknak megmagyarázzák, hogy ideje kilépni a pápából is.
Impotens Zsótink meg majd ír néhány cikket arról, hogy ott volt, amikor a pápa fejjel lefelé fordította a keresztet, és szűz lányok vérével áldozott az Ördögnek (Soros).

Akmed Há CIA terrorista_bocs mérsékelt lázadó 2017.08.10. 10:43:11

A CIA- csicskasajtó mindenképp iszlámista mérsékelt lázadókkal, CIA- kiképzett terroristákkal és Amerika 15 évnyi olajháborúinak minden mocskával akarja elárasztani Európát.
Szorosz papa embercsempész NGO- i és megvásárolt EP- képviselői is tettestársak.

Biztos, hogy afrikai- közel- keleti cokifaft szeretnétek?

www.youtube.com/watch?v=f0CF9c8B_3M

www.thetruthseeker.co.uk/?p=155108

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.08.10. 14:13:48

" Vagyis az orbáni politika még a saját országában is egyre kevésbé vonzó. "

Kelet-közép-Európából Magyarországnál kisebb arányban csak Bulgáriát hagyták el Nyugat-Európába a munkavállalók. Akkor ez most mit jelent az egyes országok vonzósága szempontjából? Már, ha valóban ez alapján kell azt lemérni.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.08.10. 14:19:27

Bakker, rosszul emlékeztem!
Bulgáriából is többen mentek Nyugatra!

m.cdn.blog.hu/sp/spiler/emigrants-2015-percentages.jpg

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.10. 16:18:51

Arról egyébként van információ, hogy a Die Welt honnan veszi ezeket pl ?

"Orbán Viktor olyan államról álmodik, amely mindenkit megfigyel, még a turistákat is.
...
kamerákkal mindenkit nyomon tudjon követni attól a perctől kezdve, hogy kiteszi a lábát az utcára. "

Van ennek a hírnek magyar megfelelője valahol ?
Vagy csak ír valaki egy bérrettegő marhaságot, mint a b1 blogon ?

Sir Galahad 2017.08.10. 16:26:06

"Aki támogatást akar a kormánytól, azt munkára kényszerítik." Hát ez tényleg szörnyű, dolgozni kell a pénzért! Mennyivel jobb lenne, ha mindenki otthon ülne és várná a postást, hogy kihozza!

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.10. 16:28:56

Egyébként joggal merül fel a kérdés, ha ennyit hazudnak külföldön rólunk a Soros csicska újságírók, és újságok, akkor itthon mit hihetünk el nekik a külföldiekről írt cikkekben ?

odysszeusz 2017.08.10. 16:39:22

A 7. cikkely alkalmazása alighanem meg fog történni...az pedig megint padló Viktornak Mint a CEU ügy. A támogatások POLITIKAI feltételekhez társítása szintén...2020 után. . Az orosz barátaink tárt karokkal várják Magyar barátaikat. Remélem ezt akarjuk majd mindannyian. Az EU vezetése a hibás...ezt az ellenőrző rendszert, amit az EU-s ügyészség jelent...a kezdetektől kellett volna bevezetni...így mocskosul elpofátlanodtak a zsiványok.

kunzoo 2017.08.10. 16:51:00

@odysszeusz:
Szerinted "Brüsszelnek" hiányzik még egy olyan ország ami a kilépésen morfondírozik? Nem volt nekik elég pofáraesés a brexit? Avagy nem-e lesz ebből jogi-szabályozási háború? Ha az EU elvonhat szerződésben rögzített pénzeket akkor ez válaszlépéseket generál. Mindegyik a német gazdaságot gyengíti. Márpedig addig ugrálhat elvi alapon bárki amíg a német gazdasági érdekeket nem sérti meg.

zokogjatok 2017.08.10. 17:19:55

Azért tanulságos nézni, hogy az eddigi "pusztuljanak a mocskos pedofil keresztények az egyházukkal, rohadt teokráciát akar orbán" emberek most hirtelen egy tágra nyílt szemű kölyökcica könyörgő tekintetével ismételgetik, hogy "már a Pápa ellen is... értitek?.... már a Pápa ellen is..."

HorseFucker 2017.08.10. 17:33:51

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A halott kurva anyádat baszd meg a ravatalán te féreg geci orbánfasszopó oroszbérenc hazaáruló bolgár állat !

HorseFucker 2017.08.10. 17:35:54

@Ballib cenzúrázók réme 25: Védd csak a rohadt elmeroggyant gecicigány gazdádat Batyu te féreg fidess es szarkupac !

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.10. 17:39:53

@HorseFucker:

Nyugodj le, édes makákóm. ma nem kapsz cukorkát a seggedbe a gazdádtól.

HorseFucker 2017.08.10. 17:43:28

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Rohadt hazaáruló, ugaas az orosz oldalakon, ki nem látja hogy orosz-bérenc fizetett csicska vagy ?
Köpök a sírodara, geci , hugyozok a hulládra, fosok a szádba !

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.10. 17:44:10

@Fermentátor:

BG-ból közismerten nagy a kitántorgás, 25 év alatt 2 millióval csökkent a lakosság.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.10. 17:44:58

@HorseFucker:

Értsd meg, makákóm, a hazaárulás NEM azt jelenti, hogy valaki nem ért egyet gazdáiddal...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.10. 17:47:18

@Punxsutawney Mormota:

A jelenlegi római pápa eretnek, ez tény.

Most is hatalmas botrány van: felköszöntött egy brazil homokos "párt". A magyar médiák nem számoltak be az esetre, de a spanyol nyelvű médiák napok óta erről zengenek: www.eltiempo.com/vida/religion/papa-francisco-felicita-a-pareja-gay-por-el-bautizo-de-sus-hijos-117362

HorseFucker 2017.08.10. 17:47:40

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nincs gazdám Te állat ! De azt mindenki látja hogy TE az oroszok csisckája vagy ő szövegüket nyomod. Őket megértem, mert kell nekik az élettér stb, ellenségek és kész !
De Te rohadék magyarul ugatsz, a magyar lelkeket mételyezed és magyar létedre az ő érdekeiket sulykolod. Téged egy hithű jobboldalinak is le kell szarnia és a beleidet a szádba kell nyomnia ! Ami meg is fog történni csak gyere haza te szar

midnightcoder2 2017.08.10. 18:19:45

Ferenc pápa szorgos munkával el fogja érni, hogy Jeruzsálem és Bizánc után a Vatikánból is kipicsázzák az iszlamisták a keresztényeket.

Sexual Harassment Panda 2017.08.10. 18:21:08

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: de egy 7-es cikkely szerintem a nyugati országoknak sem èrdeke.

midnightcoder2 2017.08.10. 18:22:50

@HorseFucker: Mondjuk a nagy Putyin elleni harc valójában arról szól, hogy az USA szeretne sok földgázt eladni az EU-nak. A legjobb lenne persze ha rátehetnék a kezüket az oroszok fosszilis energiaforrásaira, de nekik az is jó, hogy palagázt adjanak el. És persze az egész műveletet az EU-val finanszíroztatják mert úgy az igazi.

Akmed Há CIA terrorista_bocs mérsékelt lázadó 2017.08.10. 18:24:16

@HorseFucker:
Mi a baj pici CIA- csicska?
Nem kaptad meg időben a muszlimf@szt a seggedbe?
Szóljál, amerikai gazdáidnak, biztos tudnak küldeni pár mérsékelt fegyveres lázadót:

www.youtube.com/watch?v=f3WyJMo0H_0

Keresd fel Barakk Husszein Nobel- békedíjas demokráciaexportőrt kéréseddel.

Punxsutawney Mormota 2017.08.10. 19:08:39

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: KGBirca koma, homokosak azóta vannak amióta kialakult az állatvilág, amelyből kifejlődött az emberiség. Akkor szerinted ezek az állatokat is a liberális média mételyezte meg?
De lépjünk tovább. Az állatvilágban nem ismeretlen fogalom a hímnősség. Szerinted, ezek az állatok nem az evolúció / isten teremtményei? Ezeket ki kellene írtani, mert nem fér bele a fejedbe?
Ja, elfelejtettél libsizni, KGBircám! Ezt levonják ám tőled!

közép dunántúli régió 2017.08.10. 20:08:28

@Punxsutawney Mormota: te komolyan egy a saját homoszexualitásának tudatába beleőrült elmebeteget próbálsz meggyőzni? Aki ki tudja, milyen okokból fröcsög a határon kívülről? (Gyanítom, hogy a törvény által szankcionált perverziói is vannak...) Ez ellen a szerencsétlen nyomorult ellen egyetlen módszer van: egyetlen megnyilvánulására sem szabadna reagálni. Előbb-utóbb úgyis bekerül a zárt osztályra, vagy a sittre.

Medgar 2017.08.10. 20:18:21

Elég fura ez a szemellenzősség, ha jól tudom az olaszok mostanában már figyelmeztető lövésekkel bírják jobb belátásra a "menekültek" hajóit...

Punxsutawney Mormota 2017.08.10. 20:21:47

@közép dunántúli régió: Dehogy próbálom! :) Viszont már többször leírtam, hogy a sok alulprogramozott orbanista csetrobot között Birca kilóg a sorból a maga 0.1-es verziójával. Kifejezetten szórakoztat.
Szerintem most vadul keresi a választ arra, hogy a hímnős állatok mennyiben képezik a sorosi mesterterv részét és vajon Isten, egy megátalkodott lippppppsi-e, hogy ilyen lényeket hozott a világra.
De az is lehet, hogy felcsillant a szeme, amikor az állati homoszexuálitást emlegettem, mert majd "közös megegyezésre" hivatkozhat, amikor egyszer elkapják két kecskével a Vitosa oldalában.

Punxsutawney Mormota 2017.08.10. 20:25:00

@Fermentátor: Ez csupán annyit jelent, hogy a magyarok a legkevésbé mobilisak. Már Nyíregyházáról Nagykanazsára sem nagyon hajlandóak mozdulni.

Brix 2017.08.10. 20:35:20

Mi most a problémàja a német liberàlis sajtónak? Magyar- és Lengyelorszàgon is legitim kormànyok vannak és valódi ellenzék, a németeknél meg a demokràcia megcsúfolàsa: a jobb es baloldal együttes kormànyzàsa, hogy az amerikai segédlettel megkreàlt, az àllampolgàrokat gyereknek tekintő alkotmànyról ne is beszéljünk...Azt meg ne vàrjàk el a keleti tagàllamoktól, hogy migrànsokkal k...jàk el az orszàgukat, mint a németek..Ők 10 éven belül az àzsiai\afrikai bevàndorlók rabszolgài lesznek...

Le Orme 2 2017.08.10. 20:44:24

Zene füleimnek a turbóliberálisok szánalmas vinnyogása.
Sajnos Ferenc pápa megbecstelenítette a pápai méltóságot, mint anno a Bakócz Tamással szemben megválasztott Lorenzo Medici. Az akkor a reformációhoz vezetett, majd részleges megtisztuláshoz, a salakanyag kidobásához.

Le Orme 2 2017.08.10. 20:52:05

Vajon Ferenc vagy a Medici pápa volt-e kártékonyabb?
"X. Leó (=Lorenzo Medici) uralkodásának évei alatt terjedt el a protestáns szellem Skandináviában is. A pápa legtöbbször arra használta fel a gazdag északi államokat, hogy az ott összegyűjtött adókkal a kúria bíborosait jutalmazza. Ennek a szokásnak megfelelően 1516-ban Leó útnak indította Arcimboldi nunciust Dániába, hogy a Szent Péter katedrális számára összegyűjtött adót Rómába szállítsa. II. Keresztély, dán király kihasználta a pápai udvar elleni általános elégedetlenséget, és a dán klérusra támaszkodva, nemzeti egyházat igyekezett kialakítani. 1520-ban a svédek lázadásán felbátorodva, kiutasította országából Arcimboldi nunciust, és Koppenhágába hívta a német földön elismert lutheránus tanítómestereket. A lutheri elvek alapján Keresztély beleegyezett egy nemzeti alapon felépülő egyházba, amely nem tartozott Róma befolyása alá, és az országgyűlés valamint a király elsőbbségét ismerte el. 1521-ben Leó újabb pápai követet küldött Dániába Francesco de Potentia, ferences szerzetes személyében. De Potentia teljes mértékben elfogadta az uralkodó álláspontját, és miután megkapta Skara gazdag püspöki székét, már nem is törődött a dán egyház kiválásával. Leó idején tehát a pápaság elvesztette az északi országok katolicizmusát is."

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.08.10. 21:29:37

@Punxsutawney Mormota: Bármit is jelent, de azt semmiképp, hogy a kivándorlás oka, hogy az orbáni politika esetleg annyira szörnyű lenne a többi kelet-közép-európai ország vezetésének politikájához képest.

Punxsutawney Mormota 2017.08.10. 21:40:40

@Fermentátor:
Nem zárnám ki. Több felmérés is készült, és igen előkelő helyen szerepel benne a politika, a közélet szinvonala, az ellehetetlenülés, az elmúlt években egekbe-szökött uram-bátyám, bokacsattogatós korszak visszaköszönése... Továbbá az EU tagországokon belül Magyarország messze a legrosszabb helyen áll pl angol nyelv tudásban. 20% vallott be használható nyelvtudást. Ugyanez az arány Bulgáriában 25%. Szlovákiában 27%. Csehországban szintén 27% és Romániában 31%.
Arról már ne is beszéljünk, hogy egy románul beszélő honpolgár meglehetős gyorsasággal szed magára használható francia, spanyol, olasz nyelvtudást ezért aztán könnyebb lélekkel vág neki Európának, hiszen a felsoroltakon felül még Belgiumban is el tud helyezkedni.

Punxsutawney Mormota 2017.08.10. 21:55:26

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A felméresek komolytalanságára való hivatkozás a Te szádból, mint az, hogy a világ minden bajáért a lippppppsssssssiiiiiiiiket okolod, kezdve a dínók kihalásától egészen Roy Jones Jr megalázó vereségéig a szöüli olimpián.
Mit mondtak a központban? A hímnős csigák, békákkal mi a helyzet? A liberális fertő tehet róla? Vagy a búzafélék, vagy éppen az alma autogámiájáról is Soros tehet?
Mesélj, KGBircám... Ha a természetben ilyen szinten előfordulnak az ilyen rendellenességek, akkor miért gondolod azt, hogy a homoszexualitás az egy betegség? Mert akkor neked könnyebb elfogadni a saját betegségeidet? Mert azok magasabbrendűek lennének a homoszexuálitásnál, Szerkesztő komisszár elvtárs?
És arról hallottál-e, hogy két hím földigiliszta képes megtermékenyíteni egymást? Soros? CEU? Gender-elmélet?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.10. 23:20:46

@Punxsutawney Mormota:

Van a természetben rák, azaz fasizmus az onkológia, édes makákóm, ugye?

Punxsutawney Mormota 2017.08.10. 23:28:19

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ezt a választ kaptad a központból, KGBircám? Szedd be a gyógyszereidet, egy gépelő csimpánz különb választ dob össze.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.08.11. 08:09:08

@Punxsutawney Mormota: Tehát abból, hogy tőlünk mennek a legkevesebben nyugatra, sikerült azt a következtetést levonni, hogy azért, mert innét menekülnek leginkább az emberek. Hát, érdekes elmélet, meg kell hagyni...

Punxsutawney Mormota 2017.08.11. 08:10:40

@Fermentátor: Ha nem akarod érteni, hát nem akarod érteni. Elég világos voltam, de minek etessek tovább egy trollt?

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.08.11. 08:23:01

@Punxsutawney Mormota: Ha valaki más véleményen van, mint te, az egy troll? Azt hittem, itt egy vita folyik, nem egy kinyilatkoztatás. Érdekes,a hogyan a cikk is és te is érvelsz amellett, hogy Magyarországon milyen szörnyű rossza kivándorlási helyzet a többi KKE-i országhoz képest - ettől még igaz, hogy nálunk a legkevésbé rossz. Mondhatni, tény.
Azt elhiszem, hogy a románoknak könnyebb újlatin nyelvű országokba menniük. Ettől még nem vándorol külföldre az albán lakosság majdnem 40%-a. Arról írsz, hogy a lényegesen jobb nyelvtudás miatt mennek más országokból többen külföldre. A görögök angolja a magyarhoz képest is a béka segge alatt van, mégis, onnét is többen mentek külföldre dolgozni. Nem kell a görög válsággal emiatt maszatolni, mert még azzal együtt is magasabb ott az életszínvonal a legtöbb KKE-i országnál!
Nem fényes itthon a helyzet, oké. De a jelenség, amit (mmint, hogy bezzeg Mo-ról milyen sokan vándorolnak ki a patás orbán miatt) a cikk erőltet és te is, az alaptalan, meglehetősen erőltetett.

Punxsutawney Mormota 2017.08.11. 08:37:55

@Fermentátor: Azért vagy troll, mert miután két külön dolgot írtam, megindokoltam, Te szépen összemostad a kettőt. Olyan vagy, mint a Birca, csak ő szórakoztatóbb.
Albánia nem tagja az EU-nak, nekik lényegesen nehezen lenne jönniük, ők az embercsempészetben bíznak és az albán pékségekben.
A görögök angolja kb ugyanott tart, mint a magyaroké, egy baromi nagy különbség van. A legtöbb nagyvárosban komoly görög diaszpóra van. Segítik egymást, segítenek a beilleszkedésben.
Az hogy a magyarok mennyire nehezen mozdulnak mutatja 1956 is. Kb 200,000 ember ment Nyugatra és nagyjából mégegyszer ennyit sikerült a szétesett határőrségnek megakadályozni abban, hogy menjen. Magyarország lakossága akkoriban valamivel 9 millió felett volt. Ebből lelépett 200,000.
Te összemosásos, csúsztatásos methódusodat követve kénytelen vagyok azt a következtetést levonni, hogy a rákosista rendszer jó volt, hiszen lakosságnak csupán 2,5%-a falcolt le. De a gondolatmenetedből az is következik, hogy a Rákosi-rendszer jobb volt, mint a az Orbán-rezsim, mivel az előzőben csak 200,000 ember migrált, az utóbbi alatt 600-700 ezer.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.08.11. 08:40:46

@Punxsutawney Mormota: " Azért vagy troll..."

Eddig olvastam. Viszlát!

odysszeusz 2017.08.11. 10:29:03

@kunzoo: Szerintem az egész egy elbaszott ügy. Nem tetszik ez a "vétózós" rendszer...régebben a lengyeleknél dívott, meg is lett az eredménye. Azt sem értem ha egyszer a felzárkóztatás volt a cél akkor mi a fenéért nem társítottak mellé egy hatékony ellenőrző rendszert!!! Ebből nekem csak az jön le, hogy elsikkad a lényeg!! Egyrészt a korrupció szencccséges oltárán áldozódik fel, másrészt az államnak lehetősége van pénzeket átjátszani a költségvetésébe...populáris célokat elérni. Az ügyészség "megtagadása" mindent elárul a politikusaink "gyakorlatáról" az EU-s pénzek felhasználását illetően.
süti beállítások módosítása