B1 blogcsalád



Rákosinak nem jutott az eszébe, de Orbán megtette: a saját kamu házi intézete közpénzből kiderítette, hogy Orbán mekkora nagy államférfi

2017. július 21. - Mr Flynn Rider

Orbán Viktor jobban képviseli a magyar nemzetet, mint Kossuth Lajos, vagy Petőfi Sándor - ez a Nemzetstratégiai Intézet kutatásából derült ki. Minderről Szász János, a közpénzen fenntartott kamuintézet elnöke Tusnádfürdőn számolt be.

tusvanyos_nemzetize_kutatonintezet.jpg

A magyar állami fenntartású (vagyis a mi adóforintjainkból dolgozó) Nemzetstratégiai Kutatóintézet állítólag kikutatta, hogy a jelenlegi Orbán-kormány tette a legtöbbet a határon túliakért.

Orbán Viktor pedig jobban képviseli a magyar nemzetet, mint Kossuth Lajos vagy akár Széchenyi István. 

(Azért írtuk, hogy állítólag, mert a Nemzetstratégiai Kutatóintézet egy tökéletes fantomszervezet: rengeteg közpénz megy el arra, hogy Orbán Viktor haverjai fontoskodva előadhassanak valami kamudumát Tusványoson a nemzet egyesítéséről. Azért is állítólag, mert a kutatás sehol sem érhető el, nincsenek egzakt eredmények, sem módszertani leírás hozzá sehol. Az intézetről lásd a keretes anyagunkat.)

Mindez Tusványoson, a Fidesz házi fesztiválján derült ki, egy beszélgetésen, ahol ilyen arcok jelentek meg:

  • Szili Katalin, az MSZP-s házelnökből lett Semjén Zsolt munkatárs, autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott;
  • Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, aki korábban Székelyudvarhely polgármestere volt;
  • Papp Z. Attila, MTA Kisebbségkutató Intézet Igazgatója;
  • Szakály Sándor, Veritas Történetkutató Intézet igazgatója;
  • a moderátor pedig Bali János volt, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója.

Mi a fene az a Nemzetstratégiai Kutatóintézet?

A hvg.hu megpróbált ennek utánajárni; mert a Nemzetstratégiai Kutatóintézetnek igazából nincs semmilyen tevékenysége (kutatások, események, folyóiratok), mégis, milliárdok mennek el rá. Még maguk a romániai magyarok is úgy vélekednek róla, hogy az egész egy nagy kamu. Viszont milliárdokat kapnak - ahogy a HVG kiderítette. 

Annyi azért kiderült:

  • nincsenek kutatói ösztöndíjai,
  • nem tudni, hogy mit kutat,
  • alig költ könyvekre és folyóiratokra.

2014-ben a hvg.hu-nak is nehézséget okozott a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet felkutatása.
Könyvre 42 ezer forintot, külföldi kiküldetésekre, reklámkiadásokra és reprezentációra viszont 37 milliót költöttek csak abban az évben. Amúgy a Kutatóintézet néven semmit nem csináló valamilje a Miniszterelnökség évi 1,3 milliárd forintból gazdálkodó háttérintézete. A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet (NSKI) egy volt romániai magyar politikus, Szász Jenő vezeti, akit baráti kapcsolat fűz Kövér Lászlóhoz.

A portál adatigényléssel kikérte az intézet 2014-es költségvetését, állománytábláját, továbbá a pénzügyi és tevékenységi beszámolóját. Ebből kiderül, hogy az intézet vezetője évi 12,5 millió forintot keres, a munkatársaknak pedig 4,3 milliót adtak üdülési hozzájárulás címen.

Vagyis: jól keresnek és üdülnek a mi pénzünkön.

Érdemes a HVG cikkeit végigkattingatni a témában, fergeteges. 

A tusványosi beszélgetésen csupa fideszes / közpénzen hizlalt igazgató és kormánytag kórusban szidta az MSZP-SZDSZ-kormányt, amiért 2004-ben sikertelen lett a kettős állampolgárságról szóló népszavazás.

Az Index beszámolója szerint Szili a beszédes "2004 szégyene távolodóban" című beszélgetés alaphangját azzal a kijelentésével adta meg, hogy 2004 decembere

"a nemzet gerincét törte ketté",

aminek nem lett volna szabad bekövetkeznie. Szili szerint a kettős állampolgárságról szóló népszavazási aláírásgyűjtést már 2004 májusában tárgyalta az MSZP elnöksége, de arra jutottak, hogy nem kell ezzel foglalkozni, mert úgysem gyűlik össze.

A nemzet gerincét kettétörte a pártpolitika – ismételte meg Szili, szerinte mi történt 2004-ben, amikor ő még bőven az MSZP-ben politizált, tehát bőven részese volt a gerinckettétörésnek.

Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója pedig jól megpíározta a az intézetét és ismertetett néhány adatot a "külhoni magyarság iránti nemzeti érzékenyítést célzó" kutatásból.

A magyarországi társadalom körében végzett vizsgálatban külön rákérdeztek, hogy melyik történelmi vagy ma is élő személy képviselő legjobban a magyar nemzetet. Láss csodát: Orbán Viktor nyerte a versenyt. Bali azt mondta, hogy minden válaszadó 3 személyt jelölhetett meg, és Szent Istvántól Göncz Árpádon át Hosszú Katinkáig sokféle válasz született. Ebből rajzolódott ki a következő élmezőny:

  • Orbán Viktor 18,2 %
  • Kossuth Lajos 15,5 %
  • Széchenyi István 11,8 %
  • Petőfi Sándor 9,5 %
  • Áder János 6,6 %

"Ezt nem mi mondjuk, hanem a magyarok" – tette hozzá Szász Jenő. Ugyanebből a kutatásból derült ki az is, hogy a magyarok megítélése szerint mely kormányok tették a legtöbbet a határon túliakért. Az első és második Orbán-kormányt csak egy kabinet tudta megelőzni: a jelenleg is kormányzó harmadik Orbán-kormány. Az utolsó helyen az első Gyurcsány-kormány végzett hajszállal lemaradva az utolsó előtti második Gyurcsány-kormánytól.

A kutatás módszertanáról sajnos nem tudtunk meg semmit, így az sem derült ki, reprezentatív-e, vagy egyáltalán, hogyan és mikor történt. Ezért megpróbáltuk megnézni, mit ír erről a kutatóintézet – nyilván, közpénzből fenntartott – honlapja.

A regisztráció után kiderült, hogy a honlap remekül néz ki, de belekattintva a tartalmakba, a szakmai anyagok legtöbbje több évvel ezelőtti. Valaki havonta egyszer egy apró hírrel frissíti az oldalt, de a kutatásról nem írtak semmit. Megpróbáltunk még olyan dolgokba is belekattintani, mint a szép nevű „Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja, 2014-2020”, vagy a „Kárpát-haza fejlesztési Koncepció 2030”, de mindegyiknek csak a címlapja van fent a honlapon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9212679037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmihaly621 2017.07.21. 20:19:23

Ha élő személyről kellett véleményt mondani, hogy kerültek a felsorolásba a halottak?

rovid 2017.07.21. 22:01:08

én egy olyan kutatást olvastam, ahol Orbán csak negyedik! Pákó,Aurélió és Győzike után! viszont veri a herevasalóst! na ez is van olyan komoly mint a fenti!

annamanna 2017.07.22. 03:11:45

@rovid: Én pont ugyanezen személyekre gondoltam, csak Pákó helyett a görög csődörre, Alekoszra. Ő mégiscsak népszerűbb, még Ráhel is kikelt miatta, megvédte Demcsák gúnyolódásától. A többi név stimmel.

2017.07.22. 05:43:41

Elfeledkeztetek "farkas miniszter flóriról", mert ő is nagy ember ám ! Nagyon nagy tolvaj .
Nálam ő is rajta van a listán.

Tóth István csuszek 2017.07.22. 05:54:22

János! a Flóri csak a cigányokat képviseli sajátos módon

Imre Drotos 2017.07.22. 08:03:29

T. KUTATÓK , ideértve Szili Katalint is ! Először is Magyar nyelvet kellene megtanulni ! Hiszen itt össze van keverve az ÁLLAMPOLGÁR és a NEMZET fogalma ! Ugyanis még az "Állampolgárokat a gazdaság" addig a "Nemzetet a kultúrája " kapcsolja össze !
Ezért értelmetlen Szili részéről ez a megállapítás : hogy 2004 decemberi népszavazás
"a nemzet gerincét törte ketté",

Péter Pál Egry 2017.07.22. 09:22:36

Némi személyi kultusz!
Mikor lesz a pozsonyi koronázás?
Legalább a második sorba kérek jegyet!

Csaba Szikora 2017.07.22. 09:53:42

Amíg Orbán Viktor a miniszterelnök,ő képviseli az országot,lassan 4/5-ös támogatottsággal.Mi ebben a baj?Majd ha Rolex Lacinak lesz támogatottsága,akkor ő képviseli majd az országot.De neki még 10% sincs.Ergo,minden tizedik embert képviselheti.Azok meg be vannak zárva,ki Lipótmezőn,Ki az ÉFOSZI-ban,ki hol kapott helyet.

tegnaptuska 2017.07.22. 11:15:22

@Csaba Szikora: Mai hír, hogy hiánycikk Magyarországon a Xanax. Te vagy az élő példa.

boborján20 2017.07.22. 11:21:42

@Csaba Szikora: ti meg szabadon garázdálkodhattok a gazdáddal, a gecivel.
hülye egy világ!

sinus67 2017.07.22. 14:21:18

@gmihaly621: Nem hiába írták már itt egy páran, hogy szövegértési problémáid vannak!

"...hogy melyik történelmi vagy ma is élő személy..."

gmihaly621 2017.07.22. 20:57:03

Nekem úgy rémlik, hogy ezt ők is később update-elhették, akkor került bele a vagy.

boborján20 2017.07.22. 21:02:58

@gmihaly621: misi, miért nem mész má anyádba?
süti beállítások módosítása